FreeEx

România: primele licențe pentru radiouri comunitare / Schimbările tehnologice, conectivitatea ridicată și participarea - încap într-o găleată

, 14 Iun 2018

Pentru prima dată în România, două licențe pentru radiouri comunitare au fost acordate către consorțiul din proiectul european Grassroot Wavelengths. Noile stații FM, cu tehnologii de ultimă oră, vor emite din, și vor deservi, bazându-se pe voluntari locali, două comune din România.


Consorțiul Grassroot Wavelengths inovează tehnologii și modele comunitare, pentru mici stații de radio comunitar, care pot fi bine conectate și ușor de pus pe picioare și întreținut. Proiectul va crea câte două prototipuri de radiouri comunitare în Portugalia, Irlanda și România, cu scopul de a construi rețele regionale descentralizate, conectate cu jurnalismul și informația europene și internaționale.


Licențele pentru Radio Civic Vârvoru de Jos (Dolj) și Radio Civic Sfântu Gheorghe (Tulcea) au fost acordate de Consiliul Național al Audiovizualului din România pe 7 iunie 2018.

Vârvoru de Jos (Dolj) este o comună de aproximativ 3000 de locuitori, în care agricultura este activitatea preponderentă. Sfântu Gheorghe (Tulcea) este un sat de pescari în Rezervația Biosferei Delta Dunării, cu o populație de aproape 1000 de locuitori. Micile stații radio vor transmite semnal pe o rază de 10 km.


Stațiile vor fi construite pe platforma tehnică RootIO, care oferă toate funcțiile și conectivitatea unei stații mari, la 1 la sută din cost. Programul stației rulează de pe un smartphone, fără să existe nevoia fizică a unui studio. Audiența urmărește programele folosind radiouri FM obișnuite, dar poate interacționa cu stația apelând un număr de telefon sau prin intermediul Web-ului. Stațiile au costuri de operare extrem de mici, ceea ce le face ideale pentru comunități rurale.  Acestea au un consum mic, sunt alimentate, în funcționarea de bază, de la panouri solare, cu alimentarea de la rețea ca back-up, fiind capabile, în plus, în cazul unor căderi de curent electric sau urgențe, să funcționeze pe baterie timp de zile întregi.


Conectivitatea stațiilor înseamnă că pot primi orice conținut audio de pe internet, cum ar fi știri, podcast-uri, muzică  sau înregistrări din surse naționale sau internaționale, și le pot difuza prin intermediul unui emițător radio FM tradițional. Întregul sistem este suficient de mic pentru a putea încăpea într-o simplă găleată goală de vopsea. La fel ca multe mici stații comunitare, vor emite mai ales pe baza muncii voluntare și al efortului comunitar.


Radioul FM este mai vechi de o sută de ani, dar este încă o formă vitală și importantă de media, în special pentru cei care se află pe partea greșită a “prăpastiei digitale”, cei lipsiți de accesul la internet. Poate fi ascultat la muncă sau în timpul șofatului, este gratuit și nu cere educație. În era complexă a politicilor rețelelor sociale, radioul încă oferă anonimitate utilizatorilor săi. Din aceste motive, radioul comunitar cunoaște o creștere în jurul lumii, comunitățile considerându-l o formă perfectă de comunicare, dezbatere și divertisment, într-o manieră rapidă, și având costuri mici.


Consiliul Europei și Parlamentul European au subliniat rolul fundamental al media comunitare în promovarea coeziunii sociale, ca un element cheie pentru întărirea participării civice la discursul public. Stațiile comunitare indică o nouă direcție pentru media românești, una în care cetățeanul din zonele rurale poate să transmită informații între comunități, în interiorul acestora și în afara lor.


Consorțiul speră să folosească rezultatele proiectului pentru a susține ajustarea politicilor naționale și a legislației în așa fel încât rolul social special pe care radiourile comunitare l-ar putea juca să fie mai bine înțeles de autorități și reglementări mai progresiste să fie adoptate.


Grassroot Wavelengths este un proiect european Horizon 2020 (Grant Agreement #780890), parte a programului Collective Awareness (CAPS). Consorțiul său include:

  • ActiveWatch (RO)
  • Madeira-ITI (PT)
  • AMARC (BE)
  • University College Cork (IR)
  • Romanian Center for Investigative Journalism (RO)
  • RootIO (PT)
  • CereProc (UK)
  • Adenorma (PT)
  • Bere Island (IR)
  • MedAlert (RO)

Proiectul va lansa stații și în Irlanda și Portugalia, pe lângă România.


Pentru mai multe informații despre proiect sau stațiile radio, vă rugăm să contactați [email protected].
_____

[email protected]

https://grassrootsradio.eu/

https://www.facebook.com/Grassrootswave-248927779007008/

https://twitter.com/grassrootswave

____
Rezultatele oficiale ale concursului de licențiere FM din România:

http://www.cna.ro/IMG/pdf/REZULTATUL_CONCURSULUI_RADIO_07-06-2018.pdf

Legea audiovizualului:

ART. 1 (1) În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații: (6). serviciu comunitar de televiziune sau radiodifuziune - serviciu care difuzează programe audiovizuale dedicate unui public aparținând unei comunități specifice;

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024