Anul 2010 a fost unul dificil pentru libertatea de exprimare. România s-a situat pe locul 52 în clasamentul mondial al libertății presei („Press Freedom Index 2010”), realizat de organizația Reporteri fără Frontiere. Libertatea presei în țara noastră s-a aflat în scădere pentru al treilea an consecutiv (anul 2007 – locul 42, anul 2008 – locul 47, anul 2009 – locul 50, anul 2010 – locul 52).

Una dintre cauzele deteriorării situației libertății presei în 2010 este aceea ca autoritățile și politicienii au promovat mai multe inițiative legislative cu impact negativ asupra libertății de exprimare și a independenței presei (de exemplu: practicarea meseriei de jurnalist doar pe baza unei legitimații de presă obligatorii, interdictii de publicare pentru persoanele cu antecedente penale, declarații publice de interese obligatorii pentru jurnaliști, intrarea TVR International în subordinea Ministerului de Externe, retragerea licențelor pentru presa scrisă care defăimează etc.). Din fericire, deocamdată acestea nu au fost adoptate.

Tot în anul 2010, presa a fost inclusă printre vulnerabilitățile la adresa securității naționale, în Strategia Națională de Apărare a Țării. Strategia, inițiată de Președinția României și adoptată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării a fost dur criticată de jurnaliști, organizații de media și drepturile omului și oameni politici atât din România cât și din Europa.

În ultimii 2 ani criza economică a facut ravagii în redacțiile din țară, ducând la concedierea a peste 6000 de jurnaliști și personal tehnic, precum și la închiderea a zeci de ziare locale și centrale.

Citește și:

Libertatea de exprimare în România Probleme Cum acționăm

ActiveWatch / CC BY 3.0