Broșura MEDEAnet: Educație prin film documentar

29 Mai 2013


Descriere

Atelierul de sâmbăta trecută, “Educație prin film documentar”, a fost un prilej pentru profesorii care au participat să-și pună întrebări despre propriile percepții și stereotipuri față de romi. Ne-am dorit să înțeleagă relevanța documentarului pentru educație și să învețe cum să-l folosească la clasă în contextul discuțiilor despre discriminare și toleranță cu elevii lor.

Ca să putem discuta despre toate aceste lucruri, ne-am uitat la documentarul “Școala Noastră”. Apoi, împreună cu participanții, am sondat potențialul și relevanța filmului pentru programa școlară de gimnaziu și liceu (cultura civică, disciplinele socio-umane, limba română). Mulțumim celor 17 profesori pentru participare și implicare.

Un material util pentru profesori și formatori

Am editat pentru atelier o Broșură cu îndrumările de pregătire a profesorilor și de folosire a filmului documentar “Școala noastră” în programa școlară. Profesorii interesați o pot folosi ca pe un ghid de discuție a filmului documentar în clasă, indiferent de tema abordată. Filmul este disponibil în librăriile din toată țara.

“Filmul documentar “Școala noastră” este un exemplu de film în care calitatea cinematografică este dublată de reprezentarea autentică, nepărtinitoare a problemelor cu care se confruntă sistemul educativ românesc în integrarea minorităţii rome. Documentarul oferă un studiu de caz minuţios pe tema segregării şcolare. El descrie cu acurateţe şi empatie greutăţile de pe teren, de care se loveşte aplicarea legislaţiei europene ce recomandă integrarea romilor. De la lansarea lui în martie 2011 (în cadrul Festivalului One World de la Praga), filmul a fost desemnat cel mai bun documentar american (« Şcoala noastră » este o coproducţie americană) în competiţia Festivalului SilverDocs şi a participat la peste 50 de festivaluri, fiind distribuit în cinema-uri în SUA şi Elveţia. De asemenea, « Şcoala noastră » este folosit de profesori din Statele Unite în programul Reel Education , alături de alte 8 filme destinate şcolilor americane. »

Atelierul din România face parte dintr-o serie de ateliere organizate în țările partenere din proiectul MedeaNet - Austria, Belgia, Bulgaria, Estonia, Germania și Grecia. Scopul atelierelor este de a arăta profesorilor și formatorilor potențialul folosirii diverselor media în contexte de educație și formare. ActiveWatch este partenerul român în proiectul MedeaNET.

MedeaNET este finanțat de Comisia Europeană prin Programul Învățare pe toată durata vieții.
Așteptăm impresiile și experiențele voastre pe e-mail la [email protected]

         

Licență
Creative Commons CC-BY 3.0 (Attribution)