ActiveWatch cere Ministerului Administrației și Internelor și Poliției Române anchetarea în regim de urgență a Poliției locale din Comuna Racoș, județul Brașov, după ce un membru al organizației Asociației Naționale a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC) a fost amenințat și bătut de patru barbați în gara Racoș datorită activităților de consiliere juridică desfășurate de către acesta în comunități cu cetățeni de etnie romă. 

Evenimentul relatat de către colegii noștri în rândurile de mai jos:

Joi seara, 30 aprilie 2015, un membru al echipei Asociației Naționale a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC) a fost bătut de patru bărbați în gara din comuna Racoș, județul Brașov, doi dintre aceștia purtând cagule. Incidentul a urmat imediat după ce expertul ANBCC a fost abordat de doi polițiști din cadrul secției comunale care l-au legitimat și amenințat că ‘drumul de la Racoș  până la Brașov e lung și orice se poate întâmpla’, iar ‘în comuna Racoș este periculos să vii’. Unul dintre agresorii care purtau cagule a fost recunoscut de victimă ca fiind persoana îmbrăcată în civil care îi însoțea pe cei doi polițiști atunci când a fost abordat de către aceștia. 

Membrul echipei este unul dintre coordonatorii locali care lucrează în cadrul proiectului ‘4 ACCES: Activarea cetățenilor din 4 comunități pentru echitate socială’, implementat de ANBCC in patru comunități din România: satul Ghirbom din Alba Iulia, satul Corbu Vechi din Brăila, comuna Racoș din Brașov și cartierul Favorit din Roman, Neamț. Proiectul este finanțatîn cadrul Programului Fondul ONG în România, Componenta 1 – IMPLICARE, finanțat prin Mecanismul financiar al Spațiului Economic European 2009-2014. Scopul proiectului este acela de a oferi asistență juridică cetățenilor care aparțin grupurilor vulnerabile din aceste comunități și sprijin în rezolvarea problemelor cu care se confruntă prin intermediul promovării principiului de cetățenie activă și a metodei de organizare comunitară.

Săptămâna trecută, in comuna Racos, alți doi bărbați de etnie romă au fost agresați fizic de poliție, pentru unul dintre ei fiind necesară transportarea la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brasov. Coordonatorul local se afla în comuna Racoș pentru a oferi suport celor două persoane de etnie romă în redactarea unei plângeri către Inspectoratul Județean de Poliție Brașov împotriva comportamentului polițiștilor. În așteptarea trenului de întoarcere, acesta a fost abordat de doi polițiști din Racoș care i-au cerut să se legitimeze și l-au intrebat ce caută în comună. Alături de cei doi mai era un civil, ras in cap, cu o constituție fizică solidă.

Conform relatării expertului ANBCC, polițiștii au afirmat că ar fi venit în gară în urma unui apel la 112 al impiegatului de serviciu din Gara Racoș care a anunțat că pe peron există un ‘cetățean cu barbă suspect’. După explicațiile date cu privire la motivul prezenței lui în comuna Racoș și cele privind proiectul, polițiștii l-au întrebat: ‘Tu vii aici să îi inveți pe romi sa facă plângeri împotriva noastră?’.  După aceea, i-au pus în vedere că e periculos să vină în Racoș și că pe drumul de întoarcere cu trenul până la Brașov ‘orice se poate întâmpla’. La zece minute dupa plecarea lor, un grup de patru bărbați, dintre care doi purtând cagule, l-au bătut în biroul impiegatului CFR. După semnalmentele fizice și după voce, coordonatorul ANBCC susține că unul dintre agresori era civilul care îi însoțise pe polițiști mai devreme. Agresiunea a fost semnalată la 112 de către membrul echipei, la un interval de 70-80 minute dupa incident, în jurul orei 20:42. La ora 2:30, s-a prezentat la Spitalul Județean Brașov pentru investigații. În data de 05.05.2015, Spitalul Județean Brașov – secția Medicină Legală i-a eliberat un certificat medico-legal care atestă repercusiunile agresiunii fizice din 30 aprilie, recomandându-i-se 7-8 zile de îngrijiri medicale.

În comuna Racoș, conform ultimului recensământ din 2011, 681 de persoane au declarat că sunt de etnie romă. În cadrul întâlnirilor cu membrii comunității, aceștia au adus la cunoștința noastra mai multe situații în care polițiștii au bătut cetățeni sub diferite pretexte, inclusiv o femeie și un minor. Oamenii spun că nu au o problemă cu aplicarea legii acolo unde este cazul, dar nu pot fi de acord cu tratamentele abuzive la care sunt supuși fără niciun fundament. Din teamă și lipsă de informații, foarte puțini dintre ei ajung să depună plângeri împotriva polițiștilor.

Ca urmare a acestor fapte, ANBCC solicită deschiderea unei anchete cu privire la abuzurile existente în comuna Racoș, județul Brașov, privind atitudinea și comportamentul polițiștilor din comună, atât față de coordonatorul local al ANBCC, precum și față de cetățenii de etnie romă din comunitate, identificarea autorilor agresiunilor verbale și fizice, precum și sancționarea acestora.

În paralel, ANBCC a trimis sesizări și informări următoarelor instituții:  Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul Județean de Poliție Brașov, Poliția Transporturi Feroviare Brașov, Prefectura Brașov, CFR Brasov, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea, Primăria comunei Racoș, Poliția Comunală Racoș, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (operatorul Programului – Fondul ONG) și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

 

UPDATE: Citește și Raportul APADOR-CH privin abuzurile Poliției din Racoș.

ActiveWatch / CC BY 3.0