Sesizare către Consiliul Național al Audiovizualului

Subiect: Postul OTV. Posibilă încălcare a Deciziei 195/2012, art. 13, literele b si c

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei (AW-AMP), în calitatea sa de organizaţie care apără dreptul la libertatea de exprimare şi informare corectă, desfăşoară în această perioadă activităţi de monitorizare pentru a identifica şi semnala eventuale iregularităţi în procesul de mediatizare a campaniei electorale pentru Alegerea Autorităţilor Publice Locale din anul 2012.

Vă aducem la cunoştinţă că postul OTV încalcă principiile şi regulile de mediatizare a campaniei electorale, în sensul transmiterii de mesaje electorale în ziua votului.

Astfel, în cadrul ediţiei speciale dedicate scrutinului încă în desfăşurare, postul OTV a lansat de la primele ore ale dimineţii un sondaj în cadrul căruia telespectatorii OTV sunt invitaţi să răspundă la întrebarea: “Azi, până la ora 21 o să fie alungaţi Primarii ciocoi din localitatea dvs?”

Mai mult, invitaţii şi gazdele din platoul OTV folosesc în mod excesiv sintagma “partidul puncte puncte” şi promovează constant mesaje de mobilizare a electoratului în sensul schimbării configuraţiei politice actuale.

Considerăm că, prin tehnicile şi mesajele transmise, postul OTV încalcă în mod vădit art. 13, lit. b şi c din Decizia 195/2012 emisă de Consiliulul Naţional al Audiovizualului:

Art. 13 - În ziua votării sunt interzise:
- comentarii referitoare la competitorii electorali;
- îndemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali.

Solicităm Consiliului Naţional al Audiovizualului să analizeze aspectele semnalate în prezenta scrisoare şi să remită un răspuns privind soluţia adoptată în acest caz.

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei recunoaşte şi face apel la rolul Consiliului Naţional al Audiovizualului de garant al interesului public şi de unică autoritate de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale.
 

ActiveWatch / CC BY 3.0