Teoretic, autoritățile publice locale au la dispoziție 15 zile de la Publicarea în Monitorul Oficial a bugetului de stat (bugetul a fost publicat în Monitorul Oficial în 22 februarie), urmat de alte 15 zile de dezbatere publică a bugetului local propus. Având în vedere că bugetul național a fost publicat în data de 22 februarie, termenul legal limită a fost 8 martie pentru publicarea spre dezbatere publică a bugetului Bucureștiului, urmând ca acesta să fie în dezbatere publică până pe 23 martie. În maxim 5 zile de la expirarea acestui termen, deci până pe 28 martie, bugetul local ar fi trebuit să fie dezbătut și votat în cadrul Consiliului General.

Conform Legii 273/2006 a Finanțelor Publice Locale, dacă în termen de 10 zile de la dezbaterea publică a bugetului, deci 8 aprilie, nu există un buget aprobat, “directiile generale ale finantelor publice dispun sistarea alimentarii cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si cu transferuri consolidabile, pana la aprobarea acestora de catre autoritatile deliberative. In aceasta situatie, din bugetele locale se pot efectua plati numai in limita celorlalte venituri incasate”.

Primarul General al Municipiului București nu a supus dezbaterii publice nici până azi, 9 aprilie, un proiect de buget local. Îi solicităm primarului general Sorin Oprescu și Consiliului General al Municipiului București să dea dovadă de responsabilitate în planificarea finanțelor capitalei, respectând legislația națională și asigurând transparența și participarea cetățenilor la dezbaterea privind bugetul local. Ne afirmăm disponibilitatea de a facilita această dezbatere publică, într-un domeniu care are nevoie mai mult decât oricând de responsabilitate și prioritizare pentru a răspunde nevoilor bucureștenilor.

Semnatari scrisoare:
ActiveWatch
Funky Citizens
Asociația Salvați Dunărea și Delta
Ecopolis – Centrul pentru Politici Durabile
Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni
Centrul de Resurse pentru participare publică

ActiveWatch / CC BY 3.0