În atenția domnului Teodor Baconschi,

Acest comunicat reprezintă răspunsul organizațiilor semnatare la invitația la consultări adresată de Partidul Democrat Liberal prin intermediul dlui Baconschi. Organizațiile semnatare sunt alături de protestatarii din Piața Universității și resping propunerea de a lua parte la mascarada de dialog social propusă de trimisul principalului partid de guvernământ, Prim Vicepreședintele PDL, Teodor Baconschi.

Acesta a invitat unele ONG-uri la consfătuire după ce, în prealabil, manifestanții din Piața Universității au fost jigniți incalificabil de liderii Partidului Democrat Liberal. Baconschi însuși i-a numit pe manifestanți o “mahala ineptă și violentă”. De altfel, a fost un întreg concurs de invective din partea PDL – senatorul Iulian Urban i-a numit pe protestatari “viermi” și mai apoi, un alt lider al PDL a spus: “ce să faci, nu poți să-ți dai demisia pentru niște ciumpalaci”!

În acest context, cerem oficial Guvernului și PDL să își ceară scuze public pentru aceste jigniri aduse populației.

Experiența ultimilor ani ne-a demonstrat disprețul profund al actualului regim pentru societatea civilă, manifestat prin lipsa dialogului social și civic, suspendarea consultărilor publice în privința unor legi de maximă importanță pentru societate prin asumarea răspunderii, invocarea majorității parlamentare ca argument suprem în favoarea oricărei decizii politice. Politicienii trebuie să învețe să asculte de vocea societății civile și de revendicările ei.

De aceea, organizațiile semnatare, inclusiv APADOR-CH, pe care o parte a presei s-a grăbit să o indice ca participant la întâlnirea sugerată de dl. Baconschi, anunță că nu vor participa la false consultări, demers generat în mod evident numai de teama Guvernului de a-și pierde poziția și privilegiile.

Până atunci, vom continua să protestăm:

1. Împotriva comasării alegerilor, un abuz la adresa principiilor democratice. 2. Împotriva corupției și ineficienței în general, inclusiv din sistemul sanitar. Împotriva periclitării unui sistem care funcționează: SMURD. 3. Împotriva ineficienței gestionării fondurilor publice și mai ales a celor europene. 4. Împotriva subfinanțării educației în favoarea armatei și a serviciilor secrete. 5. Împotriva abuzurilor politicienilor asupra mediului înconjurător: împotriva tăierilor ilegale de copaci, împotriva gunoielor care acoperă jumătate din țară, împotriva introducerii vânătorii în ariile protejate, s.a. 6. Împotriva proiectului de la Roșia Montana și a implicării Președintelui Băsescu în susținerea și promovarea fățisă a unui interes privat. 7. Împotriva distrugerii patrimoniului arhitectural național prin complicitatea autorităților cu interese imobiliare nelegitime. 8. Împotriva aroganței și disprețului clasei politice față de aplicarea legilor transparenței și împotriva blocării accesului publicului la luarea deciziilor. 9. Împotriva încălcării drepturilor și libertăților categoriilor defavorizate și ale minorităților. 10. Împotriva abuzurilor forțelor de ordine și împotriva încălcării, în mod repetat, a dreptului la exprimarea opiniei și a dreptului de a protesta 11. Împotriva abuzivei asumări de răspundere a Guvernului în chestiuni vitale pentru societate, care ar trebui să facă obiectul dezbaterilor amănunțite în Parlament, împotriva abundenței de ordonanțe de urgență și a lipsei dialogului social real. Împotriva adoptării legislației în lipsa studiilor de impact și împotriva modificării, în mod repetat, a legislației, fapt care produce haos. 12. Împotriva comportamentului abuziv și antidemocratic al Președintelui Băsescu și al altor lideri politici. 13. Împotriva inechității în societate, a distanței uriașe între săracii și bogații din România, întreținută de toată clasa politică. 14. Împotriva tendinței în creștere, de ignorare a cadrului legal al transparenței administrative și a formulării politicilor publice, care au redus majoritatea consultărilor cu societatea la gesturi pur formale, atunci când acestea nu au fost chiar eliminate cu desăvârșire.

În aceeași măsura, ne exprimăm revolta și îngrijorarea față de calitatea slabă a liderilor politici din opoziție, complici la fenomene pentru care învinuim și puterea, cum ar fi politizarea administrației locale, nepotismul, corupția, traseismul politic și incapacitatea de a reforma partidele din care fac parte.

Oana Preda, Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe Ioan Tănase, Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni – ANBCC Diana-Olivia Hatneanu, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki Costel Popa, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis Liviu Mihaiu, Asociația Salvați Dunarea și Delta Lavinia Andrei, Terra Mileniul III Alina Mungiu Pippidi, Societatea Academică din România Payer Maria Magdalena, Asociația Heidenroslein Georgiana Iorgulescu, Centrul de Resurse Juridice Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent Violeta Alexandru, Institutul pentru Politici Publice - IPP Mihai Bumbeș, Asociația Civică Miliția Spirituală Ionuț Sibian, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile Claudia Pamfil, Grupul pentru Dezvoltare Locala Mircea Toma, ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei Miruna Ralea, Asociația Alma-Ro Christian Mititelu, Alianța Civică Viorel Micescu, CENTRAS Cristian Pîrvulescu, Asociația Pro Democrația Mădălina Mocan, Centrul Rațiu pentru Democrație Ruxandra Sasu, Fundația PACT Mircea Ilie, Viitor Plus – Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Doru Mitrana, Asociația Mai Mult Verde Ștefana Bianu, RPER-Fr "Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie" Vasile Ernu, Critic Atac Voicu Rădescu, Green Hours

ActiveWatch / CC BY 3.0