Cu acest prilej Mohamad Lazkin, Ahmed Al Zobi, Abdul Rhim Khalifa și Basam Khlef – sirieni rezidenți în România, opozanți ai regimului Bashar al-Assad - au prezentat un memoriu reprezentanților ministerului – Mirela Grecu, consilier și Cristea Tudor director în departamentul pentru Siria.

Până la această dată, cele câteva zeci de manifestații împotriva regimului Assad, la care a participat un număr impresionant de membri ai comunității siriene din București, nu s-au putut apropia decât la cel mult câteva sute de metri de instituțiile statului.

Solicitarea adresată României – de a condamna regimul criminal Assad, în particular pentru masacrul din 29 mai – a găsit, de această dată, uși deschise. Reprezentanții ministerului au reamintit faptul că la 29 mai, secretarul de stat Dan Petre l-a convocat la sediul ministerului pe însărcinatul cu afaceri al Republicii Arabe Siriene la București “pentru a condamna ferm violențele comise recent în localitatea Houla... soldate cu moartea a peste 100 de persoane, mai mult de jumătate copii”.

De asemenea, reprezentanții ministerului au precizat că România este membră a grupului “Prietenii Poporului Sirian”. La ultima întâlnire de la Istanbul din 1 aprilie 2012 România a participat alături de alte 81 de state membre ale Grupului, fiind reprezentată de ministrul Cristian Diaconescu.

La întâlnirea de luni 18 iunie au participat și reprezentanți ai societății civile românești, implicați în activități de mobilizare a simpatiei românilor față de poporul sirian – profesor Adrian Niculescu, SNSPA și Mircea Toma, ActiveWatch Agenția de Monitorizare a Presei - precum și consilierul de stat Remus Cernea, facilitatorul întâlnirii.

ActiveWatch / CC BY 3.0