Asociația ActiveWatch, Asociația pentru Documentarea și Protecția Patrimoniului Pro.Do.Mo, Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe, Asociația Salvați Bucureștiul, ViitorPlus-Asociația pentru dezvoltare durabilă, Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie, Asociația pentru Tranziție Urbană și Grupul pentru Patrimoniu și Acțiune Civică consideră decizia Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice de joi, prin care Primăria Generală a Municipiului București va putea muta Hala Matache, contravine documentelor de urbanism emise, precum și principiilor dezvoltării durabile și interesului public.


Având în vedere controversele din jurul acestui caz, organizațiile semnatare consideră că procesul prin care s-a ajuns la această decizie a fost lipsit de transparență. Pe ordinea de zi a comisie nu a figurat discutarea acestui aviz. Mai mult,premergător emiterii avizului, Comisia a dezbătut exclusiv asupra a trei variante de mutare a Halei, fără a lua în calcul opțiunea menținerii acesteia pe actualul amplasament, așa cum se prevede în documentația de urbanism existentă. Solicităm Ministrului Culturii să dea dovadă de transparență și să demareze o procedură de consultare publică pe această temă. Timp de peste doi ani, coaliția Platforma pentru București a adus argumente pertinente pentru menținerea Halei pe amplasamentul său actual.


Reamintim angajamentul primarului Sorin Oprescu de a menține Hala Matache pe poziția sa actuală, de a o conserva și, ulterior, restaura (în cadrul conferinței de presă din 15 iulie 2011). Deși au existat avize de construcție pentru modificarea infrastructurii în perimetrul Halei Matache pe actualul amplasament, Primăria Generală nu a demarat lucrările în zonă. Organizațiile semnatare consideră că este o dovadă de rea-credință din partea primarului general și solicită Ministrului Culturii să se asigure de respectarea documentației existente și, în general, a literei și spiritului legislației în vigoare.

Considerăm că avizul eliberat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice contravine misiunii instituției. Apelăm cu încredere la noul Ministru, domnul Daniel Barbu, solicitându-i să intervină în această situație care atentează la integritatea patrimoniului construit, pe care are, de fapt, menirea să îl protejeze.

Persoană de contact: Irina Zamfirescu / irina@mma.ro

ActiveWatch / CC BY 3.0