APADOR-CH împreună cu alte 21 de organizații neguvernamentale* i-au cerut azi Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională Ordonanța 43/2015 prin care Guvernului Ponta modifică, printre altele, modul în care SPP va asigura coloane oficiale pentru diverși demnitari. Motivul este acela că ordonanța încalcă articolul 115 din Constituţie, adică nu este motivată de vreo situație extraordinară care să justifice înlocuirea Parlamentului, ca putere legiuitoare.


Ordonanța 43/2015 modifică Legea 191/1998 privind organizarea și funcționarea SPP, și a fost adoptată de guvern imediat după accidentul în care un polițist a murit însoțind coloana oficială a ministrului de interne Gabriel Oprea. Acest accident a pus în discuţie modul în care fusese constituită respectiva coloană oficială şi dacă ministrul Oprea avea sau nu dreptul legal la ea.

Ordonanţa 43 include şefii de partid în sfera persoanelor care pot beneficia de o coloană oficială şi instituie regula gratuităţii protecţiei SPP pentru orice beneficiar. Până acum, protecţia SPP pentru cei care nu erau demnitari în funcție putea fi acordată doar contra cost, nu gratis.


Guvernul nu a justificat sub nicio formă urgenţa modificării Legii nr. 191/1998. De altfel ea a fost strecurată printre alte modificări și figurează în finalul ordonanţei. În nota de fundamentare a OUG 43, Guvernul invocă necesitarea respectării unor norme şi proceduri NATO, precum și „necesitatea asigurării protecţiei speciale a unor persoane care nu au funcţii de demnitate publică, dar care participă la luarea unor decizii de importanţă deosebită pentru activitatea statului, stabilesc realizarea unor strategii, direcţii de acţiune, influenţează adoptarea unor decizii şi se deplasează în locuri şi medii cu un anumit grad de risc”, dar acestea nu justifică urgenţa unei intervenţii legislative.

Nu este singurul caz în care se amestecă în aceeași OUG modificări ale mai multor legi, multe fără legătură între ele și nici prima dată când Guvernul se substituie Parlamentului în actul legiferării, abuzând de ordonanțele de urgență. Numai în acest an au fost OUG nr. 2/2015 și nr. 41/2015 (Avocatului Poporului i-au fost adresate cereri pentru sesizarea CCR și în cazul acestor ordonanțe), dar practica este veche de cel puțin un deceniu. Până acum Avocatul Poporului a atacat o singură dată la CCR o ordonanță de urgență pe motiv că nu era urgentă – respectiv OUG 7/2015.

Sesizare AVP priv OUG 43_2015 SPP Coloana oficiala

Semnatari*: organizații membre ale  Rețelei pentru Apărarea Drepturilor Cetățenești:


Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki – APADOR-CH
Asociația Națională a Birourilor de Consilere pentru Cetățeni
Grupul pentru Democrație Participativă Plenum
Asociația Miliția Spirituală
Expert Forum
Centrul de Resurse pentru Participare Publică
Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale
Centrul pentru Jurnalism Independent
Funky Citizens
Centrul Român pentru Politici Europene
ActiveWatch

Alte organizații semnatare:

Societatea Academică din România
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Asociația Romanian Youth Movement for Democracy
Institutul pentru Politici Publice
Academia de Advocacy
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România
Asociaţia DEMNITATE pentru COMUNITATE
Asociatia Pro.Do.Mo
Centrul Rațiu pentru Democrație și Centrul pentru Resurse Civice
Liga Studenților Români din Străinătate
Fundația CAESAR


***
Proiectul “Rețeaua pentru Apărarea Drepturilor Cetățenești – Ne trebuie un Avocat al Poporului eficient!” este derulat de APADOR-CH, ActiveWatch și Asociația Națională a Birourilor  de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC) și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.
 

sursa foto: www.spp.ro

ActiveWatch / CC BY 3.0