Noi, organizațiile semnatare, facem un apel către toți candidații pentru funcții de demnitate publică, către partidele politice și către mass media să manifeste respect față de cetățenii români în timpul campaniilor electorale. Ne așteptăm ca partidele politice să propună candidați integri și competenți, și să se delimiteze de atitudinile extremiste și anti-democractice. Respindem categoric demagogia și populismul, retorica naționalistă și extremistă din campania electorală menite să mascheze grosolan lipsa de pregătire, de soluții, de programe, de proiecte pentru administrația locală.

Deși apreciem drept benefică implicarea oamenilor proveniți din societatea civilă în politică și în administrația publică, considerăm că autoproclamarea drept reprezentanți ai societății civile „autentice” de către candidați pentru funcții de demnitate publică în România este o dovadă de ignoranță, de indecență și de desconsiderație față de cetățeni. Credem că protestele din ultimii ani au demonstrat că societatea civilă este extrem de diversă și că nimeni nu poate să o confiște și să pretindă că o reprezintă în ansamblul ei.

Avem nevoie într-adevăr de lideri politici care să creadă în mod sincer în valorile societății civile. În opinia noastră, acestea coincid cu valorile democratice europene, bazate pe principiile societății deschise, pe respectul pentru diversitate și pentru libertatea de conștiință. În contextul regional în care respectul pentru statul de drept, pentru drepturile minorităților și libertatea de conștiință, sunt în pericol chiar și în democrații considerate până acum drept consolidate, în România derapajele naționaliste, simpatiile pentru formule autoritare, iliberale, sunt în acest moment cu atât mai periculoase.

Cerem partidelor politice să dea dovadă de responsabilitate și să nu susțină candidați și programe care promovează extremismul și intoleranța. Ne exprimăm încrederea că cetățenii României și profesioniștii din mass media vor da dovadă de discernământ și spirit critic pentru demascarea și sancționarea la vot a imposturii și a indecenței din spațiul politic.

Academia de Advocacy

ActiveWatch

Agenția Împreună

Alaturi de Voi

Asociatia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Asociația Civitas '99

Asociatia ACCEPT

Asociatia Militia Spirituala

Asociatia Pro Democratia

Asociatia Romana pentru Cultura Educatie si Normalitate

Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni

Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi

Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Centrul de Resurse Juridice

Centrul pentru Studiul Democratiei

Centrul FILIA

Centrul de Resurse pentru Participare Publică

Centrul pentru Jurnalism Independent

Consiliul Tineretului din Romania

Dizabnet – Reteaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilitati

ECPI - Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice

Expert Forum

Federatia VOLUM

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale

Fundatia pentru Parteneriat

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

Fundatia Comunitara Bucuresti

Fundatia PACT

Fundatia Estuar

Funky Citizens

Institutul pentru Politici Publice

Organizatia Salvati Copiii

Societatea Academica din Romania

TERRA Mileniul III

 

Sursa foto: Mediafax.ro

ActiveWatch / CC BY 3.0