Pe 9 decembrie avem nevoie de sprijinul dumeavoastră pentru a depista eventualele nereguli în desfăşurarea referendumului cianurii din Munţii Apuseni și a le face cunoscute publicului larg. Locuitorii din 35 de localităţi ale judeţului Alba sunt chemaţi la urne să răspundă la întrebarea: „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”.

Pericolul mineritului în Apuseni va fi din ce în ce mai prezent în România următorilor ani. Peste 12 proiecte miniere cu cianuri au obţinut licenţe de explorare și chiar de exploatare. În acest context, referendumul este un instrument politic şi de PR, organizat din bani publici în favoarea unui proiect minier privat, puternic susţinut de primarii din cele 35 de localităţi participante, indiferent de partidul politic din care fac parte. Este de aşteptat ca primarii să intervină în convingerea şi mobilzarea electoratului în ziua votului. Există posibilitatea comiterii unor fraude inclusiv în afara secţiilor de votare.

Din acest motiv vă rugăm să țineți sub observație desfășurarea referendumului și să difuzați eventuale fraude observate. Anuntați la 112 şi în paralel la ActiveWatch (Irina Zamfirescu, 0727 736 572) și 0752 353017 / 0723 024300 (persoană de contact: Roxana Pencea) pentru a putea lua măsurile necesare.

- Turismul electoral – Votarea, în mai multe secţii, pe liste suplimentare - Închisoare de la 6 luni la 5 ani (art. 54, Legea 3/2000)

- Suveica/Ştafeta – Cetăţenii primesc un buletin de vot cu însemnul „votat” când intră în secţia de votare şi dau unul nevotat când ies - Închisoare de la 6 luni la 3 ani (art. 53, Legea 3/2000)

- Mita electorală - Oferirea de produse sau bani cetăţenilor pentru ca aceştia să voteze într-un anumit fel - Închisoare de la 6 luni la 5 ani (art. 54, Legea 3/2000)

- Ameninţarea electoratului - Intimidarea electorilor, prin diverse metode, de la violenţă verbală la folosirea armelor, inclusiv prin mesageri.

Dacă observați oricare dintre cele enumerate mai sus, vă rugăm să ne contactați și să denunțați frauda la 112!

Vigilenţa și corectitudinea cu care presa va furniza publicului larg informații despre acest referendum este foarte importantă pentru noi toți si ar putea demasca cea mai mare manevră de manipulare a opiniei publice locale și naționale, pe bani publici, în interes privat. Integritatea jurnaliștilor în acest moment este foarte importantă. Nu fiți parte la cea mai rușinoasă manevră de manipulare a populației Apusenilor și a întregii țări!

Referendumul se desfăşoară în: Abrud, Albac, Almașu Mare, Arieșeni, Avram Iancu, Baia de Arieș, Bistra, Bucium, Ceru Bacainti, Ciuruleasa, Cimpeni, Cricau, Galda de Jos, Garda de Sus, Horea, Ighiu, Intregalde, Livezile, Lupsa, Metes, Mogoș, Ocolis, Poiana Vadului, Ponor, Posaga, Rametea, Ramet, Rosia, Montana, Salciua, Scarisoara, Sohodol, Stremt, Vadu Moților, Vidra şi Zlatna.

Mai multe informaţii despre referendum găseşti aici: http://rosiamontana.org/ sau aici: http://rosiamontana.ro/Referendum_Alba/NU_participa_la_referendum.pdf

ActiveWatch / CC BY 3.0