Luând în calcul aceste aspecte, Coaliția 2012 pentru Alegeri Corecte a elaborat și lansează astăzi platforma on-line www.alegericorecte.ro. Scopul acesteia este de a transparentiza procesul electoral, de a implica cetățenii în monitorizarea tuturor etapelor de desfășurare a acestuia și de a crește gradul de informare a votanților cu privire la alegerea candidaților în mod conștient și corect.

Principala secțiune a platformei este harta interactivă, care permite utilizatorilor să posteze public nereguli sau fraude de natură electorală, pornind de la cele din perioada precampaniei, cum ar fi promovarea candidaților înaintea datei de 11 mai sau utilizarea fondurilor publice neregulamentar, la mita electorală sau votul multiplu din timpul campaniei propriu-zise. Pagina va fi activă în ziua votului și va reprezenta unul dintre instrumentele principale de observare a procesului electoral. De asemenea, platforma va rămâne activă după duminica votului și astfel încurajăm utilizarea sa pentru alegerile parlamentare.

Pagina web www.alegericorecte.ro cuprinde un modul destinat înscrierii cetățenilor pe care Asociația Pro Democrația îi va acredita în vederea observării zilei alegerilor, un ghid destinat votanților referitor la pașii care trebuie urmăți pentru o alegere electorală informată și corectă, precum și comentarii, știri și noutăți legate de procesul electoral.

Solicităm în acest sens, autorităților publice relevante pentru administrarea procesului electoral și abilitate să asigure corectitudinea și transparența votului, să colaboreze cu organizațiile membre ale Coaliției 2012 pentru Alegeri Corecte, să preia informațiile postate pe platforma și să ne susțină în asigurarea unui proces electoral eficient și corect. Mai mult, considerăm Autoritatea Electorala Permanenta, Biroul Electoral Central și Ministerul Administrației și Internelor ca fiind parteneri de facto în dezvoltarea și implementarea platformei.

Încurajăm utilizarea platformei www.alegericorecte.ro de către un număr cât mai semnificativ de utilizatori, într-un mod constient și corect, menționand totuși că organizațiile care asigură funcționarea nu își asumă responsabilitatea pentru postările neconforme realitații. Mai mult, suntem deschiși față de potențialii parteneri care vor să promoveze pagina web în mediul on-line și offline.

Pentru detalii și informații suplimentare, vă rugam să îl contactati pe Septimius Parvu, Director adjunct al Asociației Pro Democrația, la numărul de telefon 0751.194.713 sau pe adresa de e-mail septimius.parvu@apd.ro.

* Coaliția 2012 pentru Alegeri Corecte este o alianță formată din cinci organizații ale societății civile, cu rolul de a asigura un proces electoral eficient, transparent și corect. Coaliția a fost inițiată de către Asociația Pro Democrația, Activewatch – Agenția de Monitorizare a Presei, Centrul de Resurse Juridice, Romani Criss și Transparency Internațional România.

ActiveWatch / CC BY 3.0