ActiveWatch consideră că reprezentanții Poliției Române au un comportament abuziv față de cetățeanul Răzvan Ștefănescu, posesor al autoturismului înmatriculat în Suedia care a circulat cu plăci de înmatriculare personalizate cu un mesaj obscen la adresa principalului partidul de guvernământ din România.

Agenți ai Brigăzii Rutiere București i-au reținut acestuia, în dimineața zilei de 30 iulie, plăcuțele de înmatriculare incriminate, documentele autoturismului și permisul de conducere, cu toate că acestea fuseseră obținute legal în Suedia, țară al cărei rezident este. Mai mult, reprezentanții BRB au decis să-i întocmească acestuia dosar de cercetare penală, invocând un articol al Codului Penal care vizează infracțiuni cu privire la conducerea unui autoturism înmatriculat în alt stat, fără drept de circulație în România.

Intervenția survine după două săptămâni de la intrarea în țară a autoturismului și, respectiv, după ce alți polițiști au interacționat cu posesorul autoturismului și nu au formulat nici o obiecție față de plăcile de înmatriculare. Această indecizie a reprezentanților poliției semnalează un nivel scăzut de predictibilitate a cadrului normativ; caracterul extrem de abrupt al intervenției este, în consecință, în flagrant contrast cu șovăielile anterioare. Cetățeanul nu are cum să aprecieze că ar încălca o lege care nu este clară nici pentru polițiști, deci ne-am fi așteptat, în așa o situație la o conduită de tip preventiv din partea reprezentanților autorității.

De asemenea, din perspectivă juridică, Poliția a invocat argumente care au fost parțial infirmate de Ambasada Suediei, principala inadvertență a intervenției plițiștilor bucureșteni fiind ignorarea  recomandării pe care o formulează clar* mesajul ambasadei: “plăcile personalizate emise de autoritățile suedeze sunt valide în Uniunea Europeană. Plăcile personalizate trebuie să fie întotdeauna însoțite de documentele oficiale atât pentru  plăcile de înmatriculare originale cât și pentru cele personalizate”. Or’, conform datelor pe care le deținem, Răzvan Ștefănescu a avut permanent asupra sa atât documentele oficiale cât și plăcile de înmatriculare originale. În acest al doilea caz, considerăm că abuzul polițiștilor din București este flagrant pentru că ei au încălcat prevederi legale valide pentru țări europene.

Cerem Poliției Române să acționeze în spiritul principiilor de drept și al spiritului legilor recunoscute la nivelul Uniunii Europene și să îl repună în drepturi pe cetățeanul Răzvan Ștefănescu. De asemenea ne exprimăm îngrijorarea cu privire la suspiciunea instrumentării politice a instituției Poliției. 

*“personalised car plates issued by the Swedish Transport Agency are valid for travelling in the European Union. Personalised car plates should always be accompanied by the official documents for both the original and personalised car plates”.

ActiveWatch / CC BY 3.0