Bună guvernare

Joi, 22 octombrie, AMP alaturi de CRJI au lansat raportul Transparenta fondurilor europene in Romania 2009

, 22 Oct 2009

Transparenta fondurilor europene in Romania - Jurnalism de investigatie. Liberul acces la informatiile de interes public. Analiza media. Studii de caz.
ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie au incheiat pe 22 octombrie sirul de evenimente nationale organizate in Cluj, Iasi si Bucuresti , cu ocazia lansarii raportului

Transparenta fondurilor europene in Romania - Jurnalism de investigatie. Liberul acces la informatiile de interes public. Analiza media. Studii de caz.

Raportul contine o dubla cercetare pentru a evalua masura in care cetateanul este informat cu privire la modul in care sunt folositi banii publici europeni. Un prim nivel al cercetarii a privit calitatea resurselor de informatii aflate la dispozitia autoritatilor publice implicate in procesul accesarii fondurilor europene. Al doilea nivel a vizat modul in care aceasta informatie este valorificata de presa pentru a o apropia de beneficiarul final, cetateanul.

Concluzia studiului contrazice o perceptie publica larg impartasita, anume ca autoritatile sunt opace si franeaza accesul presei - deci al publicului - la informatiile privind soarta banilor europeni. In realitate - desigur in limitele impuse de metodologia cercetarii - se poate spune ca resursele informationale puse la dispozitie de autoritatile publice exced interesul presei. Daca rata de raspuns a primariilor si celorlalte entitati ale administratiei la solicitarile de informare facute in baza legii a fost apropiata de 100% pentru majoritatea criteriilor, in presa, informatiile privind fondurile europene in general sunt putin valorificate; mai mult, eventualele iregularitati - potential explicabile prin acte de coruptie - s-au regasit ca subiect de presa intr-un volum insignifiant.

Printre concluziile raportului enumeram:

continuturile jurnalistice care prezinta traseul fondurilor europene in Romania au, in continuare, o calitate precara; informatiile furnizate sunt incomplete si nu prezinta situatii cadru, de context; investigatiile jurnalistice au o pondere infima in intregul proces de mediatizare a universului finantarilor europene; jurnalistii invoca oportunitatile de finantare externa in analize generale de situatie, dar nu fac trimiteri explicite la surse concrete .

In paginile raportului puteti gasi noua articole de investigatie si doua articole de analiza, pe subiectul fondurilor europene, elaborate in cadrul Programului de instruire si formare pentru jurnalisti.

Raportul poate fi descarcat de pe pagina www.afaceripublice.ro

Pentru mai multe informatii cu privire la raport va rugam contactati Agentia de Monitorizare a Presei, la telefon 021 3134047, persoane de contact Paul Chioveanu si Ionut Codreanu

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Opriți privilegiile partidelor politice și readuceți încrederea în finanțarea politică

Scrisoare deschisă, 30 Iun 2025

Proiectul de lege Anti-SLAPP - scrisoare către Ministerul Justiției

Scrisoare deschisă, 17 Iun 2025

Lansare Raport: “Starea democrației în 2024 și puțin din 2025”

Eveniment, 12 Iun 2025