Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ in România (OPTAR), Comunitatea Bicicliștilor din București (CBB) și ActiveWatch lansează azi Ghidul Biciclistului. Materialul vine in continuarea campaniei de siguranță în trafic, începută in aceasta luna, și ofera un set de sfaturi si reguli celor care folosesc sau urmeaza sa foloseasca bicicleta. Ghidul biciclistului ( www.ghidulbiciclistului.ro ) doreste sa aduca mai multa siguranta pe drumurile publice Materialul poate fi citit aici: http://bit.ly/175sLPy.

Anual mii de cetățeni ai României învață să utilizeze bicicleta. Cu toate acestea, dezvoltarea abilității practice de a folosi bicicleta nu este suficientă, fiind necesară completarea acesteia cu informații din legislatie. Siguranța bicicliștilor în trafic și, deci, în unele situații, chiar viața acestora, depinde de cunoașterea și respectarea acestor reguli. Deși legislația României prevede că Ministerul Administrației si Internelor, impreuna cu autoritățile publice locale, trebuie să popularizeze regulile de circulație printre utilizatorii drumului public, acest lucru nu este reflectat în realitatea cotidiană. De aceea, acest material incearca sa suplineasca lipsa de implicare a autoritatilor locale si centrale.

Inițiatorii campaniei consideră vitală informarea cetățenilor. Având în vedere că utilizarea drumurilor publice asumă responsabilitate atât pentru propria persoană, cât și pentru ceilalți participanți la trafic, indiferent de mijlocul de locomoție ales, respectarea normelor în vigoare este o condiție imperativă și de care depinde, în unele cazuri, viața cetățenilor unui oraș.

Organizatiile au derulat în București campania de siguranta in trafic „Fii vizibil în trafic” prin care au oferit gratuit bicicliștilor elemente reflectorizante pentru a spori siguranta acestora. Pentru rezultatele campaniei: http://www.youtube.com/watch?v=vsC3sGCLvg8.

Reamintim campania de Mobilitate Urbană, prin care cetătenii sunt informati cu privire la beneficiile implementarii principiilor dezvoltarii mobilitatii urbane durabile, în cadrul căreia au fost lansate primele doua materiale video, urmand ca urmatoarele sa fie publicate imediat ce vor fi finalizate: http://www.youtube.com/watch?v=SZCuWpBM2x4 http://www.youtube.com/watch?v=8PTrSb5gGlU

ActiveWatch / CC BY 3.0