După trei ani - cetățenii din nou în sala de Consiliu a Primăriei Generale

, 30 Sep 2015

Ieri, 30.09.2015, pentru prima dată după trei ani și trei luni, ședința de consiliu a Consiliului General al Municipiului București a fost deschisă pentru cetățeni. Vă reamintim că la investirea noului mandat, primarul Sorin Oprescu a decis interzicerea participării directe a cetățenilor în sala de Consiliu, motivând lipsa de spațiu.

Centrul de Resurse pentru participare publică, alături de ActiveWatch și Funky Citizens, au militat toți acești ani pentru respectarea Legii și deschiderea sălii de consiliu pentru cetățenii interesați să asiste la ședințe.

În opinia noastră, plasarea unor plasme într-o cameră departe de membri Consiliului General și oferirea posibilității de a viziona ședința de consiliu la televizor este o încălcare a spiritului Legii 215/2001. Dincolo de legalitatea acestei măsuri, am arătat că prin separarea fizică a cetățenilor de consilierii locali se aduce un deserviciu aleșilor locali, prin imposibilitatea de a dialoga direct cu cetățenii veniți să asiste la ședințe. Multumim domnului Primar General Interimar pentru deschiderea sălii de Consiliu pentru cetățeni și mulțumim Consiliului  General al Municipiului General pentru că a înțeles necesitatea contactului direct cu cetățenii, prin intermediul ședințelor de Consiliu.

Tot ieri am fost aproape de a vedea, pentru prima dată de când a fost achiziționat sistemul de vot electronic, cum proiectele Consiliului General pot fi votate prin acest sistem. Cu toate acestea, reprezentanții PSD prezenți în sală s-au abținut de la votul proiectului de Hotarâre de Consiliu care ar fi putut face posibilă utilizarea acestui sistem (în sensul modificării Regulamentului Consiliului General astfel încât să fie posibil acest tip de vot) deci proiectul nu a trecut, fiind necesare 2/3 din voturi. Având în vedere beneficiile votului electronic (creșterea transparenței decizionale și responsabilizarea consilierilor generali, prin posibilitatea de a menționa în procesele verbale modul în care a votat fiecare consilier pentru fiecare dintre proiecte), precum și costul achiziționării acestui sistem (aprox. 180.000 de euro), considerăm necesară utilizarea acestui sistem. Prin urmare solicităm Primarului General Interimar să pună pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Consiliu General un proiect de hotărâre care să permită utilizarea sistemului de vot electronic și solicităm tuturor consilierilor generali să își asume mandatele și să nu mai oculteze actul decizional.

 

Share această pagină: