Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Posibile implicații ale aplicării prevederilor privind radierea, așa cum apar în forma actuală a proiectului de lege

, 11 Mar 2015

În proiectul noii Legi a partidelor politice au fost introduse criterii de radiere a partidelor extrem de drastice, care fac imposibilă, de facto, existența partidelor locale. În noua redactare a art. 47, un partid ar urma să fie radiat dacă „nu a desemnat candidați, singur sau în alianță, în două campanii electorale succesive, cu excepția celei prezidențiale, în minimum 75 de circumscripții electorale în cazul alegerilor locale, respectiv o listă completă de candidați în cel puțin o circumscripție electorală sau candidați în cel puțin 3 circumscripții electorale, în cazul alegerilor parlamentare”. Astfel, deși s-a admis înființarea partidelor locale, filosofia întregii legi este în continuare tributară concepției vechi, conform căreia orice partid trebuie să aibă o vocație de guvernare națională.

Enumerăm mai jos câteva scenarii extrem de plauzibile, în situația în care textul necorelat va rămâne în vigoare. Aceste efecte nefaste vor trebui asumate de către autorii acestei proceduri de radiere:

  • Un partid poate fi radiat pentru inactivitate la mai puțin de un an de la înființare (de exemplu, dacă se înființează la începutul lui 2016 și nu prezintă numărul suficient de candidaturi nici la alegerile locale din primăvară, nici la cele parlamentare din toamnă). În vechea lege, aceasta se putea întâmpla numai după minimum patru ani, căci art. 47, alin. 1, lit. b) făcea referire la două alegeri parlamentare succesive, iar în noua lege se vorbește despre oricare două alegeri succesive.
  • La alegerile locale din 2016 se vor prezenta, probabil, numeroase partide locale, care activează și depun candidaturi în puține localități (uneori, una singură). Aceste partide nu au, în general, vocație națională și nu sunt interesate de alegerile parlamentare. Cu toate acestea, dacă nu ar depune candidaturi pentru parlament, ar fi radiate. Pentru a evita acest efect al legii, vor depune numeroase candidaturi formale la alegerile parlamentare din toamnă. Vor rezulta buletinele de vot cu zeci de competitori, îngreunarea – dacă nu chiar blocarea – procesului electoral.
  • Nu vor putea fi evitate situațiile în care un partid care ar câștiga majoritatea în consiliul local din una sau mai multe (dar mai puțin de 75) localități, dar nu a depus candidaturi în precedenta campanie electorală (de exemplu, pentru Parlamentul European), va fi radiat imediat după pronunțarea rezultatului alegerilor, declanșându-se alegeri anticipate sau parțiale, la nivel local.
    În condițiile legii propuse, imediat după radierea unui partid, el va putea fi reînființat de către aceleași persoane, păstrându-și statutul și modificând nesemnificativ sigla și numele (căci nu va avea cine să le conteste). În felul acesta, activitatea Tribunalului București, deja supradimensionată, ar putea fi de-a dreptul blocată (pentru că partidele din toată țara vor trebui să fie înregistrate aici).
  • Partidele mici, interesate exclusiv de participarea la alegerilor locale, vor găsi destul de repede soluția de ocolire a radierii, prin formarea uneia sau mai multor alianțe-umbrelă, conținând sute de entități, care vor depune candidaturi formale în alegerile naționale (parlamentare și euro-parlamentare).

Toate aceste implicații și complicații pot fi evitate fie prin adoptarea propunerii din documentul tehnic Politică fără Bariere, de reformulare a art. 47, alin. 1, lit. b) astfel: „Nu a depus candidaturi timp de 6 ani”, fie, măcar, prin condiționarea la două runde succesive de alegeri de același tip.

Mai multe informații găsiți accesând pagina Campaniei Politică fără Bariere.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024