Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Politică fără Bariere, nu numai în Capitală

, 17 Mai 2015

Paralel cu activitățile desfășurate în Parlamentul României și consultările cu specialiștii Administrației Prezidențiale, reprezentanții Campaniei Politică fără Bariere s-au pus pe drumurile patriei, pentru a discuta cu notabilități locale despre modificările aduse la Legea partidelor, Legea finanțării partidelor, respectiv Legea alegerilor locale. În ciuda eforturilor de a demonstra că există suficient de multe deficiențe și necorelări, reprezentanții Politică fără Bariere au notat opinia participanților în aceste dezbateri, potrivit căreia promulgarea Legii privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale ar putea contribui la reformarea modului în care se face politică.

Dezbaterea de la Cluj-Napoca (Regiunea Nord-Vest, 3 aprilie) a avut loc înaintea clarificării finale din Comisia pentru legile electorale, așa încât temele abordate aveau menirea de-a convinge cu privire la necesitatea unor îmbunătățiri. Sprijinul acordat de Universitatea Babeș-Bolyai și Centrul pentru Studiul Democrației a fost substanțial, iar prezența în sală a dnei deputat Aurelia Cristea ne-a dat speranța că putem transmite mesajele noastre și pe alte canale. Totuși, la București, Parlamentul rămânea mai degrabă opac, deși argumente suplimentare fuseseră aduse și în cadrul unei dezbateri organizate de România publică și SNSPA (25 martie, alături de Open Politics), când unul dintre îndemnurile venite din public a fost tocmai acela de a ieși cu discuția din București și a construi o punte către politicienii locali.

Dezbaterea de la Nehoiu (Regiunea Sud-Est, 6 mai) a coincis cu votul final dat de Camera Deputaților pe toate cele trei proiecte de lege. În prezența notabilităților locale (consilieri locali, reprezentanți ai partidelor politice deja existente și ai mișcărilor civice locale), discuția s-a concentrat mai degrabă pe beneficiile aduse de noul cadru legislativ. Astfel, unii dintre participanți s-au entuziasmat cu privire la posibilitatea unei forme de organizare politică pentru reprezentarea în mai multe consilii locale a unor probleme comune mai multor localități din zonă. Din păcate, nu au lipsit atacurile politice dintre reprezentanții locali ai partidelor mari, unii dintre participanți uitând că tema dezbaterii era despre alegerile locale din 2016, nu despre calitatea guvernării din 2015.

La Roman (Regiunea Nord-Est, 8 mai), dezbaterea s-a axat mai degrabă pe efectele negative ale noului cadru legal, mai ales cu privire la potențiala atomizare a reprezentării politice la nivel local. În prezența dlui deputat Mugurel Cozmanciuc, a mai multor primari, consilieri județeni și consilieri locali din toată regiunea, am concluzionat că noul cadru legislativ le poate deschide tinerilor calea de afirmare în politica locală, dacă doresc să contribuie la bunăstarea semenilor lor. De asemenea, participanții au privit cu foarte mare interes efectele noului cadru legislativ, fiind de părere că viitoarea campanie electorală, de la alegerile locale din 2016, va fi extrem de interesantă și dinamică.

Timișoara (Regiunea Vest, 8 mai) a contribuit în dezbatere cu viziunea înțeleaptă a cetățenilor experimentați, participanții fiind mai ales de vârsta a treia, în ciuda găzduirii evenimentului la Universitatea de Vest. Lipsa de încredere în partide s-a făcut auzită, mai ales prin prisma comparării efectelor așteptate, entuziasmul cu privire la aspectele pozitive pălind față de îngrijorările cu privire la deficiențele din noul cadru legislativ. Notabilitățile locale nu au ratat ocazia de-a se mândri cu contribuția adusă la realizarea acestei reforme, prin intermediul formațiunilor politice în care erau afiliate.

La București (Regiunea Iflov, 10 mai), dezbaterea a fost organizată în sânul ploios al ONG Fest, cu sprijinul colegilor de la Ce-Re. Ne-am bucurat de prezența mai multor activiști civici, unor foști și potențiali politicieni locali, respectiv a dlui deputat Daniel Florea. Discuțiile, extrem de dinamice, au pus în balanță aspectele contradictorii din legile adoptate pe 6 mai și au scos în evidență o parte din efectele politice și administrative care pot fi așteptate, mai ales la nivelul Bucureștiului. Mai multe detalii vor fi disponibile în studiul de impact care va inventaria așteptările privind efectele noului cadru legislativ, pe baza unor analize de birou, unui sondaj de opinie și unor interviuri de adâncime. O altă dezbatere de interes, pe tema votului la distanță, fusese organizată cu doar o zi înainte de colegii de la EFOR.

Dezbaterea de la Târgoviște (Regiunea Sud, 13 mai) s-a bucurat de participarea generației tinere, alături de câțiva politicieni locali și profesori de la Universitatea Valahia. După ce au fost trecute în revistă aspectele pozitive și negative ale noilor legi, precum și opțiunile privind controlul anterior de constituționalitate sau reexaminarea în Parlament, participanții au inventariat câteva scenarii posibile privind modul de aplicare a noului cadru legal chiar în comunitățile lor. O temă de îngrijorare, subliniată mult mai apăsat decât la Nehoiu sau la Roman, a fost dependența financiară a primarilor de configurația politică a Guvernului. Către finalul întâlnirii, am identificat intenția unei participante de-a relua inițiativa pentru soluționarea unei probleme locale din Pucioasa, prin înființarea unui partid local.

La Sibiu (Regiunea Centru, 14 mai), am avut o discuție cu profesori și studenți ai Universității Lucian Blaga. Atitudinile participanților față de modificările legislative au fost în general pozitive. Discuțiile au fost aplicate, pornindu-se de la ideea ca municipalitatea Sibiului poate fi considerată un exemplu de succes al unui partid local avant-la-lettre. Acest succes, însă, a fost posibil în condițiile în care Forumul Democrat German (care nu este partid politic) a putut să se deschidă treptat către politica județeană, fără să fi fost supus unor proceduri excesive de radiere, așa cum propune legislația adoptată de Parlament, dar nepromulgată încă de Președinte.

Prima dezbatere din seria la care a participat Politică fără Bariere a fost organizată de către SNSPA și România Publică. Următoarele au fost finanțate de Fondul ONG, prin proiectul „Dezvoltarea unei coaliții de ONG-uri preocupate de deschiderea competiției politice.” Proxima dezbatere va avea loc la Râmnicu Vâlcea (Regiunea Sud-Vest), tot în organizarea și prin grija partenerului nostru, ANBCC

Mai multe informații găsiți accesând pagina Campaniei Politică fără Bariere

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024