6 organizații non-guvernamentale au transmis azi un apel la adresa Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, în atenția Administrației Fondului Imobiliar și a COnsiliului General o scrisoare în care se solicită urgentarea demersurilor administrative pentru soluționarea cazului Vulturilor, 50. Pentru mai multe detalii cu privire la situația actuală: http://jurnaldinvulturilor50.org/despre-acest-blog/ .

În atenția:

Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București;

Administrația Fondului Imobiliar;

Consiliul General al Municipiului București

Data: 9.02.2015

Organizațiile semnatare fac un apel la adresa tuturor instituțiilor relevante pentru urgentarea soluționării dosarelor depuse de  persoaneledin comunitatea Vulturilor, 50. Astfel, solicităm Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București să urgenteze realizarea anchetelor sociale. Deși acești oameni se află  în stradă de mai bine de cinci luni, mai există cel puțin trei familii care nu au această anchetă socială realizată (una dintre familii nu a primit nicio informație cu privire la o posibilă programare).

Solicităm Administrației Fondului Imobiliar să trateze cu prioritate și în regim de urgență aceste cazuri.  Deși parte dintre anchetele sociale au fost realizate acum mai bine de două luni de zile, niciunul dintre oamenii din Vulturilor nu a primit vreo informație cu privire la analizarea dosarelor de către această instituție.

Solicităm Consiliului General al Municipiului București să se întrunească în regim de urgență, ulterior finalizării demersurilor AFI și DGASPC (având în vedere că situația se înscrie în condiții de excepționalitate, fiind o situație de urgență pentru oamenii care locuiesc în stradă).

Membrii comunității Vulturilor 50 sunt cetățeni ai Bucureștiului. Chiar dacă trăiesc în sărăcie, majoritatea sunt angajați, iar copiii frecventează școala. Cu cât perioada de locuire în stradă se prelungește, cu atât crește pericolul ca adulții să-și piardă locurile de muncă iar copiii să abandoneze școala.

În luna octombrie 2014, la inițiativa Ministrului pentru Dialog Social a avut loc o întâlnire între reprezentanți ai persoanelor din comunitate, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și reprezentanți ai autorităților publice locale. Una dintre concluziile întâlnirii a fost tratarea acestei situații ca fiind una de maximă urgență și facilitarea procedurii de întocmire a dosarelor. Cu toate acestea, conform comunității din Vulturilor, reprezentantul AFI susține că încă nu a primit anchetele sociale deja realizate de DGASMB.

Având în vedere că atât Administrația Fondului Imobiliar, cât și Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului se află în subordinea Consiliului General, solicităm sprijinul Consiliului în vederea deblocării situației la nivelul acestor instituții. Vă reamintim că pe 15 septembrie 2014, aproximativ 150 de persoane au fost evacuate din strada Vulturilor 50. De atunci, peste 60 de persoane protestează în stradă pentru dreptul la locuire decentă.

Semnatari scrisoare:

Asociația ActiveWatch

Asociația Carusel

Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire

Fundația Centrul de Resurse pentru participare publică

Salvații Copiii

ActiveWatch / CC BY 3.0