UPDATE. În urma mai multor sesizări primite de către Consiliul National al Audiovizualului cu privire la presupusa tentativă de atentat terorist din Ținutul Secuiesc, instituția a decis sancționarea postului B1 TV cu amendă în valoare de 50 000 de lei pentru abaterile din timpul emisiunii Lumea lui Banciu. Mai multe detalii despre această decizie pot fi citite aici

Publicat Miercuri, 2 decembrie 2015

ActiveWatch a luat act cu îngrijorare de comunicatul de presă din data de 1 decembrie 2015 al DIICOT în care este relatată o acțiune mixtă DIICOT/ SRI de dejucare a ceea ce instituțiile în cauză au numit “tentativă de act terorist” a unui cetățean maghiar.

În acest context, ActiveWatch face apel la profesionalismul, responsabilitatea și buna-credință a jurnaliștilor, în ceea ce privește modul de a relata pe marginea unor subiecte  extrem de sensibile și cu potențial de a provoca reacții xenofobe împotriva comunității maghiare și îi indeamnă pe aceștia să nu ezite să verifice acuratețea informațiilor chiar oficiale furnizate de către SRI/ DIICOT. Având în vedere importanța instituțiilor de presă în asigurarea informării corecte a publicului ActiveWatch readuce în atenția acestora recomandările formulate în Raportul "Libertatea Presei în Romania 2014 - 2015" în ceea ce privește relatările privind minoritatea maghiară:

- Verificați cu maximă atenție informațiile cu privire la comunitatea maghiară, inclusiv cele care vin din surse ”oficiale”, pentru a evita intoxicările de presa;

- Pe cât posibil, cereți poziția unui reprezentant al minorității maghiare în cazul în care publicați știri care privesc această comunitate;

- Pe cât posibil, cereți o versiune originală a declarațiilor în limba maghiară și încercați să obțineți o traducere independentă pentru a evita transpunerile trunchiate.

De asemenea ActiveWatch face apel la jurnalisti și la politicieni să nu pună semnul de egalitate între “teroriști” și comunitatea maghiară în ansamblu și liderii ei politici legitimi și să nu stigmatizeze dezbaterile cu privire la aspirațiile politice ale acesteia. Dorim sa mentionam că și în actualul context, aceste revendicări rămân legitime atâta timp cât se încearcă obținerea lor prin mijloace democratice, iar decidenții politici au obligația de a continua dialogul cu reprezentanții politici legitimi ai comunității maghiare.

ActiveWatch cere de asemenea instituțiilor publice implicate în anchetarea acestor incidente să lămureasca cu celeritate situația si să pună cât mai repede la dispoziție toate probele legate de intenția de a săvârși atentate teroriste pe teritoriul Romaniei.

ActiveWatch sesizeaza Consiliul National al Audiovizualului în legătură cu emisiunea Lumea lui Banciu din data de 1 decembrie 2015. Textul sesizării poate fi citit aici.

ActiveWatch / CC BY 3.0