Scrisoare deschisa catre domnul doctor Florin Tudose

, 8 Feb 2011

Iritat de lipsa de profesionalism a unor oameni din radio şi televiziune, psihiatrul Florin Tudose a debuşat în timpul unui interviu acordat pentru site-ul www.inpolitics.ro. Referitor la proiectul de lege al senatorului Liviu Câmpanu, conform căruia parlamentarii ar trebui supuşi anual unui control psihiatric, doctorul a declarat următoarele:

“Aș susține oricând o lege care să presupună ca moderatorii de televiziune și comentatorii politici care intră într-o emisiune televizată să fie examinați psihic înainte de a avea acces pe sticlă. Să fiu eu sigur că sunt într-o stare mentală perfectă când vorbesc acolo. Spun asta deoarece, ceea ce văd, ascult sau citesc în mass-media, mă face să cred că oamenii ăștia nu au nici o legătură cu realitatea. Că ei vorbesc despre lucruri care nu se întâmplă niciodată. Nu sunt misogin, dar cred că femeile din mass-media ar trebui să fie ținta unei astfel de legi. Nu mă refer doar la cele din televiziune, ci și la cele de la radio, fiindcă diferența nu este foarte mare. Am pacienți care au dezvoltat nevroze din pricina unor moderatoare de televiziune. Este incredibil.  Mi-au spus că atunci când o văd pe cutare sau pe cutare le vine să spargă televizorul.”

În lumina acestei declaraţii, i-am pregătit domnului Florin Tudose scrisoarea care urmează:

Stimate domnule Tudose,

Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei este parţial de acord cu ideea dumneavoastră de a susţine o lege conform căreia oamenii din mass media ar trebui supuşi unui examen psihiatric înainte de a apărea pe sticlă. Într-adevar, femeile ar trebui cautate la cap, dar nu putem însa să fim de acord cu ideea că şi bărbaţii ar trebui să treacă printr-o asemenea procedură umilitoare.

De altfel, există numeroase studii care ne arată superioritatea bărbaţilor din toate punctele de vedere, dar mai ales din cel al stabilităţii psihice. Bărbatul la televizor este un garant nu numai al echidistanţei şi  profesionalismului media, dar şi al confortului psihic al privitorului.

Revenind la filozofia din spatele legii pe care aţi susţine-o dumneavoastră, şi anume aceea de a asigura liniştea psihică a consumatorului de media, am dori să propunem o adăugire: înainte de a da interviuri sau declaraţii publice, analiştii sau experţii cu pretenţii de lideri de opinie să fie supuşi unor probe de etică profesională şi să facă dovada onestităţii opiniilor exprimate.

Nu de alta, dar multor persoane din organizaţiile societăţii civile le vine să spargă monitorul când citesc pe Internet cugetări sexiste şi discriminatorii precum cele făcute de dumneavoastră.

În speranţa că vom continua să luptăm alături pe baricadele războiului psihologic media, rămânem ai dumneavoastră,

Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei

Share această pagină: