România are nevoie de aplicarea legislației care combate antisemitismul, nu de supralegiferare

, 25 Iun 2018

ActiveWatch solicită președintelui României să nu promulge Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului întrucât dublează legislația deja în vigoare, nu are șanse reale să fie aplicată și nu asigură proporționalitatea limitării libertății de expresie în raport cu gravitatea discursului.


ActiveWatch întărește faptul că prevenirea și combaterea antisemitismului reprezintă o necesitate pentru orice societate democratică și că nicio manifestare a acestuia nu ar trebui ignorată. Același lucru este valabil pentru orice expresie a intoleranței, cum ar fi cea împotriva romilor, minorităților sexuale, maghiarilor, persoanelor care beneficiază de asistență socială sau care practică orice religie.


De asemenea, ActiveWatch confirmă observația din expunerea de motive a proiectului de lege adoptat pe 20 iunie în Camera Deputaților, conform căreia legislația în vigoare nu a reușit până acum să producă efecte consistente în reducerea propagării publice a antisemitismului și, adăugăm noi, a intoleranței de orice fel.


Însă, considerăm că lipsa de rezultate nu este cauzată de forma legislației de acum care sancționează discursul de ură, antisemitismul, xenofobia, rasismul sau intoleranța, ci de lipsa acută de fermitate în ceea ce privește aplicarea acesteia. Rapoartele ActiveWatch care acoperă activitatea parchetelor referitoare la cazurile de discurs instigator la ură consemnează că, între anii 2014 și 2017, numai 7 cauze din câteva sute au ajuns să fie trimise în judecată (conform datelor furnizate de Ministerul Public). De asemenea, rapoartele ActiveWatch arată că CNA aplică, de regulă, sub 10 amenzi pe an pentru cazuri de discurs instigator la ură. Singura instituție publică care are o activitate consistentă în sancționarea manifestărilor de intoleranță, xenofobie, rasism sau antisemitism este Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.


Noile prevederi legislative, care dublează, în mare măsură, legislația deja existentă ar urma să fie aplicate tot de procurori, adică de autoritatea care nu reușește să aplice nici legea existentă. Această abordare este, în opinia noastră, sortită eșecului, pentru că ea nu intervine asupra cauzei ineficienței acțiunilor de combatere a antisemitismului.


De asemenea, deși proiectul de lege adoptat în Camera Deputaților menționează în titlu prevenirea antisemitismului, această componentă nu se găsește deloc printre prevederile lui. Întreg proiectul de lege se concentrează pe pedepsirea cu închisoarea a exprimărilor și acțiunilor antisemite, neavând niciun fel de componentă de conștientizare, educare sau informare. Prevenirea ar trebui să joace un rol cheie în combaterea intoleranței, prin urmare și a antisemitismului, însă, în ultimii 4 ani, parlamentarii români și membrii guvernului nu au arătat niciun interes serios pentru acest subiect. Strategia națională antidiscriminare 2016 - 2020, redactată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care aduce în discuție educația antidiscriminare și educarea educatorilor, este uitată de mai bine de un an în sertarele Guvernului, care nu a adoptat-o nici până acum.


Mai mult, prin faptul că proiectul de lege nu prevede decât pedepse cu închisoarea, nu este asigurată respectarea proporționalității limitării libertății de exprimare în raport cu situația în care această limitare este necesară. Conform prevederilor acestui proiect de lege, un puști teribilist de 18 ani care, în lipsa expunerii și implicării consistente în acțiuni de prevenție și conștientizare care ar trebui să fie derulate de autoritățile române, postează pe Facebook o fotografie cu o svastică va rămâne cu un dosar penal, o pedeapsă cu efecte prea apropiate de cele care ar decurge din aplicarea legii într-un caz mult mai grav, cum ar fi acela al unui politician care, tot pe Facebook, spune că îi este dor de Adolf Hitler.


În analiza noastră, în afară de faptul că, prin adoptarea acestei legi, România nu face decât un exercițiu de simulare a combaterii antisemitismului, actul normativ nu urmează să producă niciun efect pozitiv pe care legislația în vigoare nu l-ar putea produce deja. Mai mult, nu pot fi ignorate efectele negative ale acestei legi - inclusiv acela că va alimenta campaniile de autovictimizare ale grupărilor care promovează intoleranța.


Prin urmare, ActiveWatch solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge proiectul de lege privind prevenirea și combaterea antisemitismului și îndeamnă cu fermitate parlamentarii și Guvernul să demareze un proces consultativ real pentru identificarea cauzelor pentru care legislația se aplica prost, pentru care educația antidiscriminare nu există și pentru identificarea soluțiilor de remediere ale acestor probleme.

Share această pagină: