Azi, 17 august, o comunitate de aproximativ 50 de persoane, dintre care jumătate minori, a fost evacuată din zona Zețari, Sectorul 5 (Strada N.D.Cocea 48b). 

Persoanele locuiau într-o zonă de la marginea oraului, în locuințe improvizate, cu permisiunea unui vârstnic, proprietar al terenului. Persoanele de aici locuiau de mai bine de 15 ani în aceste locuințe, copiii frecventând școli din Municipiul București. 

Săptămâna trecută, la câteva zile după decesul proprietarului, oamenii au fost înștiințați verbal cu privire la evacuare de către emisari ai primăriei. Azi, Poliția Locală Sector 5 a venit și a evacuat comunitatea, demolând locuințelor oamenilor. 

Din relatările persoanelor care au fost evacuate, terenurile vecine cu cel pe care locuiau ei au fost achiziționate de un investitor în vederea re-vânzării; ei presupun că evacuarea vine în urma sesizărilor făcute de acest proprietar care, se pare, întâmpină probleme în vânzarea terenurilor din cauza locuințelor improvizate.

Evacuarea s-a făcut fără nicio anchetă socială și fără identificarea unor posibile soluții pentru oamenii de aici. Astfel că singura soluție este aceea ca oamenii să locuiască în câmp. 

Evacuarea este una tipică pentru modul în care autoritățile locale din București înțeleg să abordeze problema locuirii pentru persoanele aflate în situație de sărăcie extemă. Preocupate mai degrabă de investițiile din mediul privat și de "alinierea Bucureștiului la cele mai înalte standarde", autoritățile locale din București uită de mandatul fundamental de protecție socială pentru cei mai vulnerabili cetățeni ai orașului. 

Cei 50 de cetățeni sunt lipsiți de orice perspectivă de locuire. Ei se adaugă celor peste 5000 de adulți și 1200 de copii fără adăpost din București. În condițiile în care administrația publică locală a capitalei aruncă în stradă în jur de 200 de persoane pe trimestru, primăriile nu au nici un plan de asistență pentru aceste persoane, deși mai multe legi locale și convenții internaționale obligă statul român să asigure condiții minime de locuire cetățenilor săi. 

Foto credit: Michele Lancione

ActiveWatch / CC BY 3.0