ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, solicită redacțiilor și comunicatorilor publici să dea dovadă de responsabilitate în ceea ce privește tratarea subiectelor care au în centru comunitățile musulmane din România și din Europa.

Apelul are loc în contextul în care un număr mare de produse media sugerează incompatibilitatea comunității musulmane, în integralitatea sa, cu valorile democrației liberale. Politicile editoriale de asociere a musulmanilor cu imposibilitatea de integrare în societățile Europene și, în cazuri extreme, cu terorismul motivat religios, pot produce efecte puternice la nivelul societății.

De altfel, chiar în cursul zilei de ieri, 31 martie 2016, în centrul Bucureștilor, a avut loc un atac motivat de ură împotriva unei familii de musulmani. Un bărbat a îndepărtat acoperământul tradițional de cap al unor fete care se plimbau cu familia lor pe Calea Moșilor. Bărbatului i s-au alăturat alte trei femei și un bărbat care au insultat tinerele, iar unul dintre agresori ar fi folosit un spray lacrimogen către ochii tinerelor musulmane și le-ar fi tăiat pe mâini cu un cuțit, conform unor relatări din presă.

Acest tip de incidente a fost unul rar întâlnit în România ultimilor ani, dar, în lipsa unei comunicări responsabile din partea instituțiilor de media și a comunicatorilor publici, riscă să ia amploare.

Amintim instituțiilor media că rolul lor este acela de a servi interesului public reprezentat, în cazul acesta, de nevoia de informare reală cu privire la particularitățile comunităților musulmane care totalizează un număr de aproximativ 1 miliard de persoane pe Glob, și nu să servească materiale incomplet documentate care să genereze panică și resentimente în rândul populației, în încercarea de a obține trafic sau audiențe mai mari.

ActiveWatch / CC BY 3.0