Bună guvernare

Apel către candidații la prezidențiale: nu otrăviți cetățenii cu tensiune interetnică și interconfesională

, 4 Aug 2014

ActiveWatch, organizație neguvernamentală care militează pentru comunicare liberă în interes public, își exprimă îngrijorarea cu privire la introducerea temelor etnice și de apartenență religioasă în discursul public din preajma alegerilor prezidențiale.

Afirmațiile Prim-ministrului Victor Ponta, conform cărora domniei sale nu trebuie să i se reproșeze că este român sau că este ortodox, nu fac altceva decât să introducă temele relațiilor interetnice și interconfesionale în dezbaterile campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Considerăm că această opțiune încalcă articolul 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului care interzice discriminarea pe criterii – între altele - de religie și de apartenență la o minoritate națională. Prevalându-se de precare artificii retorice, candidatul la funcția de președinte vorbește, într-o aceeași frază, despre calitățile sale de român și creștin ortodox într-un context conflictual: „Nu cred că e un defect pentru Iohannis că e german, dar să nu-mi reproşeze mie cineva că sunt român sau că sunt ortodox”. Acest discurs invită publicul să facă diferențe între candidați pe criterii care, într-o țară care e semnatara Convenției, nu e permis fie folosite pentru a influența accesul egal la dreptul de a fi ales. România are deja o istorie dramatică în ceea ce privește consecințele acestui gen de discurs împins până la extrem: soarta evreilor și a romilor în ultimul război mondial. Contextul social și politic contemporan ar trebui să se constituie ca argument pentru un comportament responsabil al candidaților: discursul de ură interetnică și/sau interconfesională alimentează tragediile din Asia Mică și din Ucraina, iar în alte țări Europene – Ungaria, Italia, Marea Britanie, Franța - a crescut intensitatea ostilității între comunitățile etnice. România a reușit să păstreze o oarecare acalmie a relațiilor dintre cetățenii săi, de aceea îi invitaă pe candidații la funcția de președinte să nu reaprindă vrăjmășii între cetățenii lor pentru că focul odată pornit, poate să producă daune necontrolabile.

Prin urmare, solicităm partidelor politice să elimine din propriile agende electorale orice teme care ar putea alimenta naționalismul și xenofobia, ori intoleranța interconfesională.

De asemenea, facem apel către jurnaliști să trateze responsabil aceste teme de campanie, să pună interesul public deasupra tentațiilor populiste ori de partizanat și să semnaleze publicului derapajele politicienilor atunci când le identifică.
 

 

______

 

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024