27 de familii, majoritatea foști chiriași ICRAL, au fost evacuați pe data de 15 septembrie. 65 dintre cetățenii evacuați locuiesc în stradă.

 

În lipsa unei reacții din partea autorităților publice locale, 50 de organizații neguvernamentale au solicitat public Primarului General Sorin Oprescu, Viceprimarului Dan Darabont și Primarului Sectorului 3 Robert Negoiță o audiență în regim de urgență. Această solicitare este un prim pas pe care îl facem în apărarea demnității celor evacuați și a dreptului lor la o viață decentă.

Înțelegem necesitatea reintrării în drepturi a proprietarilor caselor naționalizate, însă vrem ca autoritățile locale să accepte că Bucureștiul are o gravă problemă socială care are nevoie de un răspuns prompt și coerent. Mai bine de 5000 de persoane fără adăpost trăiesc în București. Cu fiecare retrocedare, numărul acestora crește. În aceste condiții, Bucureștiul nu are o politică coerentă privind locuirea socială.

Situația este cu atât mai gravă cu cât fiecare zi petrecută în stradă periclitează slujbele persoanelor aflate în stradă, precum și posibilitatea copiilor de a merge la școală. În acest context, cetățenii evacuați pe 15 septembrie vor să știe că nu sunt ignorați de autorități. Documentele transmise autoritatilor: aici si aici.

 

 

_______

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

ActiveWatch / CC BY 3.0