Profesioniști romi în domeniul medical
Programul de burse academice și dezvoltare personală în domeniul medicinei adresat tinerilor romi
Ediția 2012 – 2013

ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei a lansat pe 20 septembrie 2012, în cadrul unei conferințe de presă, ediția 2012-2013 a Programului de Dezvoltare Personală Profesioniști romi în domeniul medical, precum și Programul de calificare/recalificare a tinerilor romi în domeniul medical.

Programul de Dezvoltare Personală are capacitatea să susţină 500 de studenţi şi elevi romi în anii academici 2011 – 2012 şi 2012 – 2013 şi este principala componentă de intervenţie directă din cadrul proiectului O generaţie de specialişti romi în domeniul medical.

În cadrul ediției 2012-2013, 360 de tineri romi, studenți și elevi, vor putea beneficia de două secţiuni de pregătire, în funcţie de etapa educaţională în care se află.
Componenta mentorat și burse· se adresează studenţilor la facultăţile de medicină şi farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenţi şi elevilor la şcoli postliceale medicale. În anul academic 2012-2013 vor fi disponibile 160 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să îşi continue studiile în domeniul medical. 30 de mentori, medici cu diferite specializări, angajați în cadrul proiectului, îi vor îndruma pe tinerii romi în procesul de studiu, oferindu-le consultări gratuite pe teme academice de interes medical. În plus, tinerii selectați vor participa la tabăra națională de advocacy și vor putea primi burse de până la 15.500 de lei pe an, care încurajează obținerea de rezultate academice excelente.
Componenta tutorat și burse este construită pentru susţinerea şi acordarea de pregătire în regim gratuit la biologie, chimie şi fizică, elevilor de liceu care în acest an sunt în clasa a XII-a sau a XIII-a și absolvenților de liceu cu diplomă de bacalaureat care nu sunt înscriși în prezent în nicio formă de învățământ. În anul şcolar 2012-2013 vor fi disponibile 200 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să susţină în anul 2013 examenul de admitere în instituţii de învăţământ cu profil medical. Beneficiarii acestei componente vor fi pregătiți de profesori de specialitate, vor participa la tabere de motivare și vor putea primi burse lunare de pâna la 800 de lei.

Tinerii romi se pot înscrie online până pe 31 octombrie a.c. accesând website-ul oficial al proiectului, www.profesionistiromi.ro, secțiunea BURSE ROMI.


Din toamna anului 2012, ActiveWatch lansează și Programul de calificare/recalificare a tinerilor romi în domeniul medical. Acesta este un program integrat de pregătire profesională în diverse specializări ale domeniului sănătății, igienei și serviciilor sociale care oferă servicii de orientare în carieră și cursuri de calificare/ recalificare pentru 125 de tineri romi care își doresc să influențeze în mod pozitiv accesul romilor din România la servicii de sănătate.

Detalii despre această componentă pot fi accesate pe website-ul oficial al proiectului, www.profesionistiromi.ro.

 

„Am avut încredere din primul moment în acest proiect și s-a dovedit că am mizat corect. Iată că deja avem câteva generații de tineri romi care pot fi un exemplu pentru orice tânăr din România. Așa cum am spus și în alte rânduri, acest proiect se va bucura întotdeauna de sprijinul meu.”
a declarat Raed Arafat pentru conferința de lansare a ediției 2012-2013 a programului Profesioniști romi în domeniul medical

La eveniment au participat Damian Draghici, consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al primului ministru pe problemele romilor, Florin Fleican, inspector limba rromani în cadrul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Petre Florin Manole, Consilier ministru în cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, precum și tineri beneficiari ai proiectului, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, reprezentanți ai instituțiilor statului, cadre didactice, experți și jurnaliști.

Programul de Dezvoltare Personală Profesioniști romi în domeniul medical și Programul de calificare/recalificare a tinerilor romi în domeniul medical sunt componente ale proiectului O generație de specialiști romi în domeniul medical. Proiectul este implementat la nivel național în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2014 de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, în parteneriat cu Fundaţia Roma Education Fund România, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN şi Open Society Institute și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Proiectul propune o abordare sistemică, pe termen lung, prin care se asigură accesul persoanelor de etnie romă la locuri de muncă cu înaltă calificare, fapt determinant pentru diminuarea sărăciei și creșterea incluziunii sociale a acestui grup marginalizat.

În anul academic 2011-2012, cele mai importante rezultate ale proiectului au fost:
· 80 de studenți ai facultăților de medicină, farmacie, stomatologie, elevi ai școlilor postliceale sanitare și medici rezidenti de etnie romă au devenit bursieri și au beneficiat de sesiunile de pregătire. teoretică și practică acordate de medici cu diferite specializări.
· 79 de elevi de liceu romi au beneficiat de burse și de sesiuni de pregătire la biologie, chimie și fizică pentru susținerea examenului de admitere în cadrul instituțiilor de învâțâmânt superior din domeniul medical.
· 30 de medici cu diferite specializări au fost angajați în calitate de mentori, în cadrul componentei mentorat.
· 47 de profesori de biologie, chimie sau fizică au fost angajați în calitate de tutori, în cadrul componentei tutorat.
· 800 de membri ai comunităților au beneficiat de 39 de proiecte de voluntariat în domeniul medical implementate de bursierii programului.

ActiveWatch / CC BY 3.0