Media & Societate Discurs public responsabil

Sesizare CNA - Derapaje anti-ONG-uri la Realitatea TV

Știre, 3 Dec 2024

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), în calitatea sa de organizație care sprijină sectorul neguvernamental din România, și ActiveWatch, în calitatea sa de organizație care promovează un discurs public responsabil, au sesizat Consiliul Național al Audiovizualului pentru o emisiune difuzată în 26 noiembrie 2024 de Realitatea TV şi moderată de Anca Alexandrescu, în care s-au făcut o serie de afirmații false sau tendenţioase, de natură a discredita imaginea şi credibilitatea organizaţiilor neguvernamentale din România. 

Astfel, în contextul protestelor împotriva extremismului, Anca Alexandrescu, invitații săi şi materiale prezentate în emisiune au susținut, printre altele, că: ONG-urile ar fi controlate de serviciile secrete din România, că ONG-urile ar fi, de fapt, controlate/manipulate din afara țării și ar desfășura o activitate la comandă, iar instituțiile statului și politicenii nu ar lua măsuri pentru că s-ar teme de ele, că finanțarea lor ar fi opacă și ar încălca obligațiile legale de raportare fiscală către autoritățile statului.

Aceste susțineri lipsite de orice dovezi și care au si un caracter generalizator nu au alt rol decât acela de a discredita organizațiile neguvernamentale ale căror valori transparent asumate nu corespund cu opțiunile politice partizane sau cu interesele de afaceri ale instituției media care le denigrează.

Mai jos textul sesizării transmise către CNA:

Stimați membri ai Consiliului Național al Audiovizualului,

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), cu sediul în ..., reprezentată prin Ionuț Eugen Sibian, în calitate de Director Executiv și Asociația ActiveWatch, cu sediul în ... reprezentată prin Liana Ganea, în calitate de Președintă, vă solicităm analizarea conținutului emisiunii Culisele Statului Paralel cu Anca Alexandrescu, difuzată în data de 26.11.2024, ora de început: 20:58, respectiv 21:58 și să sancționați postul de televiziune pentru lipsa de imparțialitate și bună-credință în relatările și afirmațiile făcute cu privire la sectorul neguvernamental din România. În mod concret intervalul orar la care facem referire este 21:45 - 22:10.

În fapt, în cadrul emisiunii Culisele Statului Paralel, atât moderatoarea emisiunii, cât și invitații prezenți au făcut o serie de afirmații fără bază factuală, cu scopul de a manipula opinia publică despre organizațiile neguvernamentale din România și despre protestele organizate împotriva extremisului în contextul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale.

Cu toate că moderatoarea emisiunii ar fi trebui să asigure un cadru de dezbatere echidistant și imparțial, pentru corecta informare a publicului, aceasta a făcut o serie de afirmații nefondate care afectează imaginea și percepția publicului larg despre sectorul neguvernamental din România. Redăm cu titlu de exemplu câteva afirmații făcute pe parcursul emisiunii: “Să vedem cine sunt aceste ONG-uri, care de ani de zile, pe bani grei, bineînțeles știm de unde vin banii, se opun din toți rărunchii să nu cumva să se transparentizeze cheltuielile, să nu vadă lumea cine îi scoate în stradă pe acești oameni.”, “Eu vreau să știu de ce în România niciun partid și niciun om politic nu are curaj să ia aceasta decizie, să transparentizeze cheltuielile ONG-urilor, să știe toată lumea de unde primesc bani. (...) și veniturile (...) și una și alta. De ce nu se poate face lucrul acesta? (...) Dar, nu mă interesează, eu vreau să știu, nu se poate modifica legea? Se poate modifica legea, e o prostie.” “De asta sunt oamenii nemulțumiți că politicienii nu fac ce trebuie ca nu cumva să nu îi supere pe ONG-iști, ca nu cumva oamenii să iasă în stradă să protesteze sau să îi deranjeze, că multe dintre ONG-uri primesc mulți bani și de la multinaționale, sunt protejați așa cum sunt protejate și multinaționalele.”

De asemenea, redăm un dialog dintre Anca Alexandrescu și un invitat din cadrul emisiunii:

“Invitat 1: - Dar, [ref. la ONG-uri] nu sunt controlate de ANAF?

Invitat 2: - Nu, sunt controlate de SRI.

Moderatoare: Normal, sunt controlate toate de servicii. Dar fiecare serviciu cu ONG-urile lui. Să fim seriosi!”

Suplimentar, în cadrul emisiunii a fost prezentat un presupus material jurnalistic în care se afirmă că: “Principalele temeri în societate au fost acoperite de proteste organizate în câteva ore, ce par a fi organizate la comandă. Ultimii ani au scos la iveală mai multe organizații non-guvernamentale care au militat împotriva unor proiecte de dezvoltare. Presa a scris de mai multe ori că activitatea acestor organizații din societatea civilă sunt coordonate din afara țării iar finanțarea acestora nu este clară. Primele mișcări de stradă au apărut în jurul proiectului Roșia Montană unde mai multe personalități din societate au scandat împotriva Guvernului, mișcarea de atunci a părut coordonată, deoarece mulți dintre liderii săi au intrat în zona politică și acum vor să pună mâna pe putere. Mai mult, protestele de atunci au fost unele extrem de costisitoare, dar nimeni nu a explicat cine a platit pentru această organizare. Protestele din 2017 pe tema justiției au scos la iveală ONG-urile Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice, Funky Citizens, Centrul Român de Politici Europene, Freedom House România și Grupul pentru Dialog Social, comunitatea Declic în jurul cărora s-a format gruparea #rezist. Protestele uriașe din capitală au fost organizate în câteva ore, iar nimeni nu a explicat cum a fost posibilă o asemenea mobilizare. În spațiul public au apărut mai multe informații potrivit cărora în spatele protestelor ar fi fost miliardarul George Soroș. Jurnaliștii de investigație au dezvăluit că mai mulți lideri ai mișcării #rezist au fost sprijiniți în carierele lor de fundațiile miliardarului George Soroș, influența miliardarului a apărut după prăbușirea sistemului comunist când în centrele universitare au apărut centrele acestuia care au oferit burse de studii în străinătate. Autoritățile statului au încercat de mai multe ori să oblige aceste ONG-uri să publice sursele de finanțare, dar reforma a fost blocată. Mai mult, ONG-urile au putut să atragă fonduri europene pentru proiectele lor chiar dacă nimeni nu a știut care sunt interesele lor.

Toate aceste afirmații și discuții despre activitatea organizațiilor neguvernamentale din România, făcute fără dovezi și cu scopul de a denatura opinia publică cu privire la societatea civilă au fost înosțite de următoarele mesaje pe burtieră: “Manipularea din spatele ONG-urilor, cine trage sforile din spate.” “Investigații: George Soroș a finanțat ONG-urile în România”, “Instituțiile statului, speriate de ONG-uri, cine organizează protestele”, “Milioane de euro în campaniile ONG-urilor, de unde sunt banii.”

În drept, art. 3 alin. (2) din Legea 504/2002 a audiovizualului stipulează că “toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor.”, iar alin. (2) al aceluiași articol menționează că răspunderea pentru conținutul emisiunilor revine furnizorului de servicii media audiovizuale, în speța Realitatea Plus. De asemenea, art. 64 din Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizualului menționează în cadrul art. 64 alin. (1) obligația din partea furnizorilor de servicii media audiovizuale de a asigura distincția clară între fapte și opinii, dar si că o informare cu privire la un subiect trebuie să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință.

În primul rând, realizatoarea emisiunii face afirmații false și fără a prezenta dovezi pentru cele susținute cu scopul de inducere în eroare a opiniei publice și de a eroda încrederea populației generale față de sectorul neguvernamental.

Dorim să atragem atenția că afirmațiile Ancăi Alexandrescu vin în contextul protestelor din marele orașe ale tinerilor împotriva extremismului, ca urmare a primului tur al alegerilor prezidențiale, lăsând să se înțeleagă că ONG-urile au scos tinerii în stradă. Aceasta nu prezintă dovezi în acest sens, ci face o falsă asociere cu alte proteste care au avut loc în urma unor alte evenimente sociale tensionate. Narativa organizațiilor neguvernamentale care au fost plătite de George Soroș pentru a scoate oamenii la protest circulă de foarte mult timp în spațiu public, este o narativă folosită în mod fals, fără dovezi și în mod repetat înclusiv de realizatoarea emisiunii Anca Alexandrescu.

Lipsa bunei-credință, a imparțialității și a informării corecte se poate observa inclusiv din folosirea verbelor la timpul condițional optativ și prin folosirea unor termeni vagi, înșelători în cadrul materialului jurnalistic prezentat în emisiune: “par a fi organizate la comandă”, “mișcarea de atunci a părut coordonată”, “în spatele protestelor s-ar fi aflat miliardarul George Soroș”, etc. Nici invitații emisiunii, nici moderatoarea acesteia nu au reușit să aducă dovezi că “protestele de atunci au fost unele extrem de costisitoare dar nimeni nu a explicat cine a plătit pentru această organizare”. Mai mult, această afirmație vine în contradicție cu alte afirmații ale moderatoarei potrivit cărora organizațiile neguvernamentale nu ar avea veniturile și cheltuielile transparente.

De asemenea, dorim să atragem atenția asupra obligației furnizorului de servicii media audiovizuale de a delimita faptele de opinii, lucru care nu s-a întâmplat pe tot parcursul emisiunii Culisele Statului Paralel. Atât moderatoarea emisiunii, cât și invitații acesteia au făcut o serie de afirmații false, fără a prezentata dovezi. Indicăm în acest sens următorul pasaj al emisiunii: “De asta sunt oamenii nemulțumiți că politicienii nu fac ce trebuie ca nu cumva să nu îi supere pe ONG-iști, ca nu cumva oamenii să iasă în stradă să protesteze sau să îi deranjeze, că multe dintre ONG-uri primesc mulți bani și de la multinaționale, sunt protejați așa cum sunt protejate și multinaționalele.” sau discuția moderatoarei cu invitații la presupusul control al Serviciului Român de Informații asupra ONG-urilor.

Nu în ultimul rând, dorim să atragem atenția asupra afirmațiilor false pe care moderatoarea emisiunii le face cu privire la transparența organizațiilor neguvernamentale și a obligațiilor acestora de rapoarte financiară în acord cu legislația română. Aceasta afirmă că ONG-urile par a fi niște entități nereglementate de lege sau supuse unui regim juridic preferențial din punct de vedere al raportării financiare. Nu există vreo prevedere legală care să supună unui regim juridic preferențial organizațiile neguvernamentale. Persoanele juridice fără scop patrimonial (ONG-urile) au exact aceleași drepturi și obligații ca orice alte persoane juridice.

Amintim pe această cale că orice entitate, inclusiv ONG-urile au obligația de a se înregistra fiscal, primind un cod de identificare fiscală. De asemenea, ONG-urile au obligația să conducă contabilitatea în partidă dublă conform Reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial – Anexa 1 a Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 3103/2017, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, ONG-urile au obligația de a depune anual către Agenția Națională de Administrare Fiscală următoarele documente: bilanțul, contul rezultatului exercițiului, raportul persoanei/persoanelor care au obligația gestionării ONG-ului, raportul auditorului financiar/firmei de audit, respectiv raportul cenzorilor, după caz, propunerea de distribuire a rezultatului exercițiului financiar sau de acoperire a pierderii contabile, etc. Bilanțul se depune atât pentru venituri, cât și pentru cheltuielile organizației, pentru activitatea fără scop patrimonial a organizației, dar și pentru activitatea economică a acesteia. De asemenea, potrivit Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului ONG-urile trebuie să raporteze atât către instanțele de judecată, dar și către Ministerul Justiției persoanele care alcătuiesc organele de conducere, de administrare și de control ale ONG-urilor la fiecare modificare statutara. Prin urmare, afirmațiile moderatoarei Anca Alexandrescu sunt complet false și nu au decât un singur scop de a induce în eroare opinia publica. Transmitem în acest sens și un link cu obligațiile ONG-urilor de pe site-ul ANAF. https://static.anaf.ro/static/10/Brasov/Brasov/OG_26.pdf. În plus, Ministerul Finanțelor publică anual pe data.gov.ro rezultatele din anul financiar anterior inclusiv în cazul organizațiilor neguvernamentale.

În concluzie, vă rugăm să analizați dacă în cadrul emisiunii Culisele Statului Paralel cu Anca Alexandrescu, difuzată în data de 26.11.2024, ora de început: 20:58, respectiv 21:58 au fost încălcate reglementările audiovizuale aflate în atribuțiile CNA.

Cu stimă,

Ionuț Eugen Sibian

Director executiv

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Liana Ganea

Președinte

ActiveWatch

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Primele măsuri ale extremiștilor în Parlament: hărțuirea jurnaliștilor și instigarea la ură

Scrisoare deschisă, 20 Dec 2024

Primele măsuri ale extremiștilor în Parlament: hărțuirea jurnaliștilor și instigarea la ură

Scrisoare deschisă, 20 Dec 2024

Simpatizanți ai ideologiei fasciste amenință cu moartea apărători ai drepturilor etniei Rome

Știre, 5 Dec 2024