FreeEx Presă liberă

România îndemnată să protejeze toți jurnaliștii cu aceeași viteză ca în cazul Sercan

, 9 Mai 2019

Într-o scrisoare comună publicată astăzi, Reporteri fără Frontiere (RSF) și partenerul său român, ActiveWatch, laudă viteza cu care autoritățile române s-au ocupat de textul amenințător primit de către jurnalista de investigație Emilia Sercan pe 15 aprilie, însă le îndeamnă să reacționeze cu aceeași viteză în cazul celorlalte situații de amenințări sau abuzuri grave împotriva jurnaliștilor, pentru a combate impunitatea și climatul de violență împotriva mass-media.

Iată scrisoarea:

În atenția doamnei Carmen Dan, Ministru de Interne

În atenția domnului Ioan Buda, Inspector General al Poliției Române

În atenția domnului Călin Nistor, Procuror Șef al Direcției Naționale Anticorupție

Stimată doamnă Dan, Stimate domnule Buda, Stimate domnule Nistor,

Reporteri fără Frontiere (RSF) și ActiveWatch felicită Poliția Capitalei - Serviciul de Investigații Criminale și Parchetul de pe lângă Judecatoria Sectorului 4 pentru viteza cu care au reacționat la amenințările cu moartea împotriva jurnalistei Emilia Sercan, mai ales că principalul suspect este un ofițer de poliție.

Urmărim îndeaproape ancheta și îi îndemnăm pe procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, care se ocupă acum de acest caz, să acorde prioritate trimiterii dosarului în instanță. Îi îndemnăm, de asemenea, să fie transparenți în ceea ce privește procedurile și să comunice publicului dacă principalul suspect avea vreun complice.

Deoarece acest caz implică un ofițer de poliție care lucrează la Academia de Poliție, este cu atât mai important să se trimită un mesaj clar publicului larg și poliției că autoritățile române nu vor tolera acest comportament. De asemenea, îndemnăm Ministerul Afacerilor Interne să investigheze climatul instituțional din cadrul Academiei de Poliție care a făcut posibilă această amenințare.

De când cazul Sercan a devenit public, jurnaliștii care lucrează pentru presa locală au acuzat forțele polițienești locale și procurorii că nu reacționează la amenințările la adresa mass-media. Experiența arată că un astfel de eșec în investigarea și urmărirea penală a tuturor amenințărilor la adresa jurnaliștilor conduce la un climat care face posibilă violența - și chiar violența cu moartea - împotriva jurnaliștilor.

Folosim, prin urmare, această ocazie pentru a invita Ministerul Afacerilor Interne la o discuție despre cum poate fi replicată cel mai bine reacția rapidă în cazul Sercan la toate celelalte situații de amenințări sau abuzuri împotriva jurnaliștilor. De asemenea, încurajăm autoritățile să se asigure că ofițerii de poliție actuali și viitori sunt instruiți să cunoască rolul crucial al jurnaliștilor, al mass-media și al libertății presei, ca piloni al democrației.

Pauline Adès-Mével

Head of EU-Balkan desk of Reporters Without Borders (RSF)

33 7 82372312 / [email protected]

Liana Ganea

Director al Programului FreeEx al ActiveWatch

0723306308/ [email protected]

Citește și: Update - Suspect identificat/ Jurnalista Emilia Sercan amenintata cu moartea - Scrisoare a Reporteri fara Frontiere si ActiveWatch

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Campaniile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare în audiovizual - regulile CNA

Știre, 7 Oct 2024

Sponsorizarea politică a emisiunilor de știri și actualitate politică de către partide este interzisă de lege

Opinie, 7 Oct 2024

Timpul înseamnă bani. Spațiul editorial al televiziunilor de știri, cumpărat de partide în campanie

, 7 Oct 2024