carlos correa

FreeEx

Guvernul venezuelean apelează la practici teroriste împotriva criticilor săi

Scrisoare deschisă, 15 Ian 2025

Doi jurnaliști și activiști de drepturile omului din Venezuela sunt dați dispăruți în ultima săptămână după ce au fost ridicați de pe stradă de persoane cu fețele acoperite, aflându-se, cel mai probabil, în custodia autorităților venezuelene. Alți doi jurnaliști au fost arestați abuziv de autorități și sunt lipsiți de dreptul la apărare.

A trecut peste o săptămână de când jurnalistul și apărătorul drepturilor omului, Carlos Correa, a fost ridicat de pe stradă de persoane cu fețele acoperite, care l-au urcat cu forța într-un vehicul neînmatriculat. Evenimentul a avut loc pe 7 ianuarie, în centrul Caracasului, capitala Venezuelei. Până la această oră, locul detenției și motivele concrete pentru care Carlos Correa a fost reținut nu sunt cunoscute.

Carlos Correa este un renumit jurnalist, cercetător, profesor și apărător al drepturilor omului, cu peste 20 de ani de experiență în protejarea și promovarea libertății de exprimare în Venezuela.

Deși autoritățile venezuelene nu fac publice informații despre locul unde se află Correa, pe 8 ianuarie, la o zi după dispariția sa, Ministrul Relațiilor Interne, Justiției și Păcii, Diosdado Cabello, a declarat că acesta ar fi implicat într-o „conspirație” și a atacat ONG-urile din Venezuela, descriindu-le drept „spălători de bani”.

Acest tip de procedură a fost folosit anterior de forțele de securitate ale statului pentru a efectua detenții arbitrare și dispariții forțate ale apărătorilor drepturilor omului, actorilor politici și criticilor guvernului lui Nicolás Maduro”, se arată într-o scrisoare de protest, publicată de un grup larg de organizații neguvernamentale internaționale, printre care Article 19, Committee to Protect Journalists (CPJ), Reporteri fără Frontiere.

The Inter-American Commission on Human Rights, cel mai important for interguvernamental pentru apărarea drepturilor omului din America Latină, a adoptat o rezoluție prin care cere respectarea drepturilor la viață, integritate personală și apărare ale lui Carlos Correa. De asemenea, reprezentanți ai ONU au condamnat public arestarea lui.

Dispariția lui Correa nu este un eveniment singular în ultima săptămână. Espacio Publico, organizația pe care o conduce Correa, a relatat că jurnalistul și activistul, Ángel Godoy, a fost dat dispărut pe 8 ianuarie după ce a fost interceptat și reținut în mod arbitrar de persoane necunoscute, cu fețele acoperite, când a ajuns la locuința sa din Los Teques, potrivit soției sale.

De asemenea, jurnalistul Leandro Palmar și tehnicianul media Salvador Cubillán au fost arestați pe 9 ianuarie, în timp ce documentau protestul opoziției politice, în orașul Maracaibo. Aceștia, alături de alți opt cetățeni, sunt acuzați de infracțiuni de terorism, instigare la ură și tulburarea ordinii publice. Organizațiile locale care apără drepturile jurnaliștilor relatează că lui Leandro Palmar și lui Salvador Cubillán nu li se permite să aibă un avocat.

De-a lungul anilor, Venezuela a cunoscut un declin brusc al libertăților democratice, încălcări grave ale drepturilor omului și deteriorarea spațiului civic sub un guvern din ce în ce mai represiv. Pe lângă țintirea personalităților din opoziție, a jurnaliștilor, a activiștilor, a apărătorilor drepturilor omului și a societății civile, guvernul s-a angajat în cenzură, limitarea drastică a libertății presei, vizând inclusiv mass-media internațională, propuneri legislative care restricționează activitățile societății civile, și și-a arogat puteri de supraveghere crescute.

În 2024, experții ONU și-au exprimat îngrijorarea în special cu privire la creșterea numărului disparițiilor forțate în Venezuela. Un raport independent al ONU detaliază o creștere alarmantă a încălcărilor drepturilor omului și a crimelor comise de guvernul venezuelean, forțele de securitate, și grupurile civile armate proguvernamentale în perioada premergătoare și de după alegerile din 2024. Încălcările includ detenția arbitrară, tortura, violența sexuală și dispariția forțată. Organizațiile societății civile, inclusiv Reporteri fără Frontiere și IFEX-ALC, au lansat, de asemenea, un raport care evidențiază peste 200 de încălcări ale libertății presei în această perioadă.

Aceste recente dispariții forțate și arestări arbitrare ale jurnaliștilor și apărătorilor drepturilor omului au loc în contextul în care președintele Venezuelei, Nicolás Maduro, a fost învestit pentru un al treilea mandat, în urma unor alegeri puternic contestate.

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent au solicitat azi, printr-o scrisoare deschisă, Ministerului de Externe al României să ia o poziție publică referitoare la acest subiect, mai ales în contextul în care președinta unuia dintre partidele parlamentare din România, europarlamentara Diana Șoșoacă, a participat la ceremonia de învestire a lui Nicolás Maduro, din weekendul trecut.

Sub regimul lui Maduro, este probabil ca Venezuela să continue să se prăbușească în autoritarism. Statele și comunitatea internațională trebuie să continue să monitorizeze situația și să facă presiuni asupra statului venezuelean pentru a-și respecta obligațiile internaționale privind drepturile omului, în special în cazuri ca acesta. Prin urmare, ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent au făcut un apel la autoritățile române să utilizeze toate canalele diplomatice și publice disponibile pentru a se informa despre dispariția și condițiile de detenție ale lui Correa și a celorlalți jurnaliști și pentru a solicita eliberarea imediată a acestora.

Suntem extrem de îngrijorați de situația acestor jurnaliști și în special de situația colegului nostru Carlos Correa, care are nevoie urgentă de îngrijiri medicale. Condamnăm practicile abuzive la care sunt supuși jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului din Venezuela.

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent au adresat o scrisoare și Ambasadei Republicii Bolivariene a Venezuelei în România solicitând autorităților din Venezuela respectarea dreptului la viață și a dreptului la un proces echitabil și eliberarea de urgență a jurnalistului și apărătorului drepturilor omului, Carlos Correa, a jurnalistului și activistului Ángel Godoy, și a jurnalistul Leandro Palmar și tehnicianului media Salvador Cubillán.

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Primele măsuri ale extremiștilor în Parlament: hărțuirea jurnaliștilor și instigarea la ură

Scrisoare deschisă, 20 Dec 2024

Susținători ai candidatului Călin Georgescu, amenințări mafiote la adresa jurnaliștilor SNOOP

Comunicat de presă, 4 Dec 2024

ANCOM nu blochează și nu poate bloca TikTok!

Scrisoare deschisă, 28 Noi 2024