freeex_digest_cover

FreeEx

Dosare în slow-motion

Știre, 15 Feb 2023

Acest articol face parte din seria de articole “FreeEx 2022 - 2023 // Siguranța jurnaliștilor. Linșaj public și kompromat”.

Emilia Șercan a fost în 2022 cel mai proeminent caz de presiuni făcute asupra unui jurnalist, prin amenințare, încălcare a vieții private și kompromat. Jurnalista a devenit ținta unui mix de vectori de presiune care au implicat instituții de presă aflate în divorț cu etica jurnalistică și controlate de persoane cu probleme penale, inclusiv un politician fugar, cu o condamnare penală definitivă în România. Cel mai grav lucru este că există suspiciuni rezonabile că în aceste acțiuni de intimidare și discreditare a Emiliei Șercan au fost implicate chiar organele de anchetă penală cărora jurnalista li s-a adresat pentru a se proteja.

Vezi cazul detaliat aici.

***

Un alt caz este cel al amenințărilor primite de G4Media, după publicarea unor articole care criticau activitatea unui cadru didactic din Universitatea Națională de Apărare Carol I. Astfel, în martie 2022, Alexandru Cristian, cadru militar în Ministerul Apărării Naționale și doctorand al Universităţii Naţionale de Apărare Carol I, a sunat-o pe soția redactorului șef al G4Media, Cristian Pantazi, încercând să oprească de la publicare un articol care o viza pe Alba Iulia Popescu, profesoară la aceeași universitate. În conversația cu soția redactorului șef al G4Media, Alexandru Cristian a făcut trimitere la o știre despre o persoană din Rusia care a avut opinii anti-Putin și a fost apoi găsită moartă într-un geamantan. Alexandru Cristian a transmis ulterior și un mesaj pe Whatsapp, legat de articolul jurnalistic despre colega sa, scriind explicit: „Nu vă băgați…”. Alexandru Cristian este cercetat de parchetul militar, dar investigația nu fusese finalizată până la începutul anului 2023.

***

Și dosarul de filaj asupra a doi jurnaliști și doi magistrați, deschis în urma unor evenimente petrecute la începutul anului 2020, trena încă în justiție la începutul anului 2023, având un traseu extrem de sinuos, cu doua decizii de clasare dispuse de procurori și ulterior casate de instanță. În februarie 2020, jurnaliștii Alex Costache (Știrile TVR/G4Media) și Cosmin Savu (România, te iubesc!, Știrile ProTV) și magistrații Horațiu Radu (adjunct al procurorului general la acea dată, candidat pentru funcția de procuror general al României) și Răzvan Păștilă (judecător la Tribunalul Ilfov), au fost filați într-o operațiune care a implicat nu mai puțin de 11 persoane și care a avut un evident scop de kompromat. Jurnaliștii și cei doi magistrați se aflau la o petrecere privată, într-un local din București. Ei au fost filmați și înregistrați audio, iar aceste imagini au fost difuzate de România TV și alte câteva publicații. În fața procurorului, cei implicați în filaj au susținut că sunt jurnaliști angajați ai companiei editoare a publicațiilor Gândul, CanCan ș.a. și că demersul lor ar fi fost unul jurnalistic. Alex Costache a contestat prima ordonanță de clasare, arătând, printre altele, că nu au fost prezentate dovezi că cei implicați ar fi fost jurnaliști (contracte de muncă, contracte de colaborare, articole publicate etc.). În plus, unul dintre cei implicați în filaj este un fost polițist de frontieră, care conducea în momentul filajului o mașină împrumutată de la un fost ofițer SRI. În prezent, dosarul se află (pentru a doua oară) în instrumentarea procurorilor Parchetului Curții de Apel București.

***

Nici jurnaliștii din presa locală nu sunt feriți de diferite forme de presiune venite dinspre politicieni și afaceriști locali sau chiar persoane din lumea interlopă. La Iași există mai multe dosare de amenințări la adresa jurnaliștilor, care au debutat în 2018 și în care nu a fost tras la răspundere niciunul dintre cei responsabili.

Situația a fost readusă în atenția publică de unul dintre ziariștii care au fost ținta amenințărilor, Gabriel Gachi, de la Reporter de Iași, în contextul unor dosare DNA deschise în 2022 împotriva primarului Iașului, Mihai Chirică, și a dezvoltatorilor imobiliari care i-au amenințat, începând cu 2018, pe mai mulți ziariști ieșeni, care scriseseră despre afacerile lor. Plângerea formulată de Gabriel Gachi în 2019, după ce ușa redacției pe care o conduce a fost murdărită cu fecale, nu s-a finalizat cu luarea unor măsuri penale, polițiștii clasând cazul deoarece nu au găsit dovezi care să incrimineze făptuitorul. Anterior, Gachi fusese așteptat în fața blocului în care locuia și amenințat cu moartea de un dezvoltator imobiliar.

De asemenea, dosarul prin care a fost trimis în judecată, în 2020, interlopul care i-a amenințat și hărțuit, în 2018, pe ziariștii Tudor Leahu și Rareș Neamțu de la 7Iași trena încă în justiție, la finalul anului 2022, după ce, în primă fază, a fost restituit la Parchet și apoi retrimis spre judecată. În 2018 și 2019, și cei doi ziariști de la 7Iasi au fost amenințați în mod repetat cu moartea, iar mașinile lor au fost murdărite cu fecale.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului FreeEx Digest, un proiect finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos. Opiniile și informațiile transmise în cadrul proiectului nu reprezintă poziția Ambasadei Regatului Țărilor de Jos. Responsabilitatea privind acuratețea informațiilor și deciziile editoriale sunt sub controlul exclusiv al Asociației ActiveWatch.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Primele măsuri ale extremiștilor în Parlament: hărțuirea jurnaliștilor și instigarea la ură

Scrisoare deschisă, 20 Dec 2024

Susținători ai candidatului Călin Georgescu, amenințări mafiote la adresa jurnaliștilor SNOOP

Comunicat de presă, 4 Dec 2024

ANCOM nu blochează și nu poate bloca TikTok!

Scrisoare deschisă, 28 Noi 2024