FreeEx

Copiii nu au ce căuta în bătăliile mediatice ale adulților

Scrisoare deschisă, 22 Feb 2016

Update 24 martie 2016: Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat Antena 3 cu amendă în cuantum de 30.000 de lei. Detalii mai jos. 

________

Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch și Convenția Organizațiilor de Media condamnă modul în care angajata postului de televiziune Antena 3, Oana Stancu Zamfir, Jurnalul Național și televiziunea Antena 3 au ales să expună un copil într-o dispută publică, în care acesta nu are niciun fel de rol.

Scrisoarea apărută sub semnătura Oanei Stancu Zamfir, publicată de Jurnalul Național și de Antena 3, violează una dintre cele mai sensibile norme ale practicii jurnalismului, protecția copilului. Autoarea a publicat un text în care se adresează unei minore pe care o identifică explicit și pe care o folosește fără scrupule morale ca intermediar într-o bătălie cu un jurnalist. Din perspectiva eticii profesionale, opțiunea Oanei Stancu Zamfir este incalificabilă, ea, împreună cu instituțiile media care i-au preluat textul, demonstrând că în cultura instituțională în care funcționează, nu numai respectul pentru valorile profesionale dar nici respectul pentru lege* nu au nici o valoare.

Organizațiile semnatare solicită Consiliului Național al Audiovizualului să se sesizeze și să aplice legea.

Invităm publicul să dovedească maturitate și responsabilitate în relația cu produsele media pe care le consumă. Derapajele trebuie sancționate nu doar de comunitatea profesională și de autoritățile competente, ci și de publicul a cărui protecție este invocată de aceste mass-media.

Reamintim că libertatea de exprimare este un instrument puternic, iar cei care o folosesc trebuie să dea dovadă de o responsabilitate pe măsură.

*articolele de lege care considerăm că au fost încălcate

Legea nr. 504 – Legea Audiovizualului

Art. 39. Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată.

Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 2. Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să respecte principiul interesului superior al minorului.

Art. 3. (1) Minorul are dreptul la protejarea imaginii și vieții sale intime, private și familiale.

(3) Dreptul minorului la respectarea vieții private și la propria imagine prevalează în fața necesității de informare, cu atât mai mult în cazul minorului aflat în situații dificile.

___________

Update 24 martie 2016

Răspuns CNA la sesizările referitoare la ediții ale unor emisiuni de știri și Sinteza zilei difuzate de postul Antena 3 în data de 23.02.2016
 
 
Întrunit în ședințele publice din data de 17.03.2016 și 22.03.2016, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat un amplu raport de monitorizare, întocmit de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite atât de la telespectatori, cât și de la Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch si Convenția Organizațiilor de Media.


Membrii Consiliului au vizionat secvențe relevante din edițiile analizate, conform selecțiilor făcute de Direcția Monitorizare, și au audiat, în ședința din 22.03.2016, punctul de vedere exprimat de reprezentantul radiodifuzorului prezent la ședință.
Vă informăm că, în urma dezbaterilor din ședința publică din data de 22.03.2016, postul Antena 3 a fost sancționat cu amendă în cuantum de 30.000 de lei.


La stabilirea cuantumului acestei sancțiuni s-a ținut cont de nerespectarea de către Antena 3 a dispozițiilor art. 3 alin. (1) din Codul audiovizualului („Minorul are dreptul la protejarea imaginii şi a vieţii sale intime, private şi familiale”) la difuzarea în data de 23.02.2016 a unor materiale audiovizuale ce făceau trimitere la un articol scris de jurnalista Oana Stancu Zamfir și publicat de Jurnalul Național sub forma unei scrisori deschise adresate fiicei minore a unui cunoscut jurnalist (Emisiuni de știri și „Sinteza zilei”).
Menționăm că sancțiunea a fost aplicata și pentru emisiunea „Sinteza zilei”, ediția din 18.02.2016, precum și pentru diferite ediții ale emisiunilor de știri difuzate în data de 19.02.2016, emisiuni în care subiectele abordate au fost legate de situația punerii în executare de către organele fiscale a unei hotărâri judecătorești ce viza postul de televiziune. În sprijinul afirmațiilor făcute de moderator, în emisiunea „Sinteza zilei” au fost difuzate fragmente dintr-un interviu acordat la „Adevărul live” de către doamna Laura Codruța Kovesi, procuror-șef DNA (pe ecran a fost afișată sursa Adevarul live, fără a fi însă precizată data la care a fost făcut interviul). Titlurile afișate pe ecran au fost: Kovesi dă dreptate Antena 3, Kovesi: Antena 3 are dreptul la contract de închiriere, Șefa DNA recunoaște că Antena 3 nu trebuie evacuată. La difuzarea acestor emisiuni, radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 3 alin. (2)[i] din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, precum și pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. b)[ii] din Codul de reglementare a conținutului audiovizual.
 
 
Cu deosebită consideraţie,
Laura GEORGESCU
Preşedinte                                                            

[i] Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
[ii] Art. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (…) b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Opinie: Pot fi jurnaliştii surse pentru politicieni?

Opinie, 14 Noi 2024

Sponsorizarea politică a emisiunilor de știri și actualitate politică de către partide este interzisă de lege

Opinie, 7 Oct 2024

Campaniile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare în audiovizual - regulile CNA

Știre, 7 Oct 2024