defaultCover_freeEx.png

FreeEx

Condamnări penale pentru punerea în pericol a siguranței jurnaliștilor

Știre, 15 Feb 2023

Acest articol face parte din seria de articole “FreeEx 2022 - 2023 // Siguranța jurnaliștilor. Linșaj public și kompromat”.

2022 a adus două condamnări penale împotriva unor persoane care au comis infracțiuni care vizau siguranța jurnaliștilor, fapt îngrijorător care ne arată că România nu a rămas în afara acestui trend european.

Condamnare pentru amenințări cu moartea

În iulie 2022, fostul rector și fostul prorector ai Academiei de Poliție din București au fost condamnați definitiv la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru şantaj, pentru că l-au determinat pe un poliţist să îi trimită mesaje de ameninţare cu moartea jurnalistei Emilia Şercan. Cei doi trebuie să îi plătească și 80.000 de lei daune morale jurnalistei. Evenimentele au avut loc în 2019, iar mesajele de amenințare au venit ca urmare a investigațiilor Emiliei Șercan legate de plagiatele de la Academia de Poliție. Odată cu pronunțarea deciziei definitive de condamnare penală, Emilia Șercan a făcut public conținutul unuia dintre mesajele de amenințare care i-au fost trimise în 2019, la instigarea celor doi ofițeri de poliție de rang înalt, și pe care, din motive personale, a ales să nu îl publice până la acel moment:

„Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ce va urma, totul depinde de tine. Oprește toate activitățile pe care le ai în desfășurare… dacă nu vrei să urmeze calvarul. Vrei sa ajungi ca Elodia? O să îți tăiem picioarele și mâinile.”

Condamnare în primă instanță pentru plănuirea uciderii unui jurnalist

Pe 28 noiembrie 2022, Tribunalul Timiș a condamnat un personaj din lumea interlopă pentru că ar fi pus la cale uciderea jurnalistului Dragoș Boța, redactor-șef al publicației Press Alert. În primă instanță, inculpatul Lucian Boncu a primit un an de închisoare cu executare pentru încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni de omor și doi ani de închisoare cu executare pentru nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, însă sentința nu este definitivă. Aceasta e cea mai gravă formă de intimidare la adresa jurnalistului timișorean, care în ultimii ani a fost vizat de mai multe acțiuni menite să-l descurajeze de la a-și exercita profesia. Evenimentele au avut loc în 2019 și au ieșit la iveală ca urmare a înregistrărilor ambientale realizate de procurori și a declarațiilor unor martori. Jurnalistul, care îl deranjase pe interlop scriind articole care îl vizau, ar fi trebuit să fie ucis cu un pistol, înregistrările ambientale realizate de procurori relevând că interlopul ar fi fost hotărât să obțină eliminarea acestuia. Ziaristul Dragoș Boța mai fusese ținta unor amenințări voalate transmise de interlop fie direct către jurnalist, fie prin diverși intermediari. În 2018 ziaristul și-a găsit și mașina incendiată, cauza fiind, potrivit expertizei polițiștilor, un incendiu pornit cu intenție.

Evenimentele au început în mai 2018, când Dragoș Boța a publicat un articol cu fotografii în care apărea Ionuț Nasleu – consilierul personal al primarului Timișoarei la acea dată, Nicolae Robu – alături de Lucian Boncu Adrian. În luna iunie a aceluiași an, mașina jurnalistului a luat foc, cauza fiind, potrivit expertizei polițiștilor, un incendiu pornit cu intenție. În urma incidentului, primarul Nicolae Robu l-a atacat public pe Boța și a insinuat posibilitatea de a își fi dat singur foc la mașină. Câteva zile mai târziu, Lucian Boncu l-a dat în judecată pe jurnalist pentru folosirea termenului „interlop” la adresa sa.

Tot în iunie 2018, Nicolae Robu a numit-o ca director intermediar al Serviciului creșe din Primăria Timișoara pe o apropiată de-ale lui Boncu. Printr-un apel telefonic, Boncu l-a amenințat voalat pe Boța, cerându-i să nu continue documentarea subiectului.

Pe parcursul următorului an, Dragoș Boța a publicat mai multe articole în care i-a criticat pe Lucian Boncu și pe apropiați ai acestuia. Procurorii afirmă în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Lucian Boncu că, în această perioadă, "a dezvoltat o adevărată obsesie” pentru Boța, despre care și-a afirmat de mai multe ori, în prezența apropiaților, dorința de a îl omorî, după cum reiese din înregistrări ambientale și înregistrări ale convorbirilor telefonice, realizate de procurori.

Un alt moment critic a fost pe 9 septembrie 2019, când jurnalistul a publicat un articol în care relata că Lucian Boncu a fost martor într-un dosar DIICOT. Dragoș Boța a afirmat că, urmare a publicării articolului, a primit mai multe semnale că Lucian Boncu era extrem de nervos și că voia să se răzbune, deoarece prin dezvăluirea făcută, îi fusese afectată imaginea în lumea interlopă, unde putea fi considerat ca "sifon" al DIICOT, după cum reiese din rechizitoriul procurorilor.

Conform procurorilor, o zi mai târziu, Boncu avea să se reunească cu mai mulți apropiați și cunoscuți, unii dintre ei fiind chiar polițiști. În cadrul întâlnirii, Boncu i-ar fi dat un pistol unui apropiat al său, Nicolae Gavrilă și i-ar fi trasat sarcina de a se "ocupa" de jurnalistul Dragoș Boța. În schimbul acestui act, Boncu ar fi promis o recompensă în bani, la care se adăuga și pistolul.

Conform declarațiilor de martor ale lui Gavrilă, acesta a ajuns în acea seară la locuința jurnalistului, pentru recunoaștere, însoțit de doi apropiați, dar cei trei au devenit „reticenți” din cauza unei Dacia Logan alb, despre care au crezut că este o mașină de poliție și au renunțat la plan.

În octombrie 2019, Lucian Boncu a fost arestat preventiv într-un dosar care implica traficul de droguri, însă abia în martie 2020 Nicolae Gavrilă a predat pistolul autorităților, dobândind calitatea de martor în dosar.

Prin sentința din 28 noiembrie 2022 Tribunalul Timiș l-a condamnat, în primă instanță, pe Lucian Boncu la un total de 11 ani și o lună de închisoare, pedeapsa cumulată pentru infracțiuni ca trafic de droguri de mare risc în formă continuată, conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa unor substanţe psihoactive, ucidere din culpă.

Înregistrare ambientală realizată de procurori în data de 27/28.07.2019:

„Boncu Lucian Adrian: Vrei să-ţi zic ceva? Io, dacă io...vă zic personal. Dacă nu era poliţia şi legea aşa să fie, eu cel puţin 3-4 morţi aveam până acum, io. Pe Bota îl omoram sigur, pe Taloş îl omoram sigur, deja sunt 2 morţi. Nu că îl băteam, îl omoram și crede-mă că veneam si beam bere. N-am scupule, în viaţa mea n-am avut scupule faţă de (neinteligibil)... Deci crede-mă că instinctul de animal în fiecare dintre noi este."

Înregistrare ambientală a unei discuții între Lucian Boncu (B.L.A.) și un acolit al său (H.A.), realizată de procurori în seara în care Nicolae Gavrilă și ceilalți doi tovarăși ai săi plecaseră în recunoaștere la casa jurnalistului Dragoș Boța (10.09.2019):

“H.A.: Frățioare, i-ai oprit pe ăștia sau ... ?
/ ... /
B.L.A.: Nu .
H.A.: Nu?
B.L.A.: Nu.
H.A.: Dăm de dracu! Bată-l Doamne!
B.L.A.: Știu Aline dar nu mai pot. Nu mai pot, crede-mă! Nu mai pot! Eu nu mai pot, înțelege-mă, nu mai pot! (neinteligibil) Bată-l Dumnezeu să-l bată de jeg (n.n. cu referire la iurnalist)”

Înregistrare ambientală realizată de procurori în data de 11.09.2019:

“G.N.:Trebuie să-l găsim pe jurnalistul ăla!
Boncu Lucian Adrian: Trebuie să-l ...împuşcăm!".

Acest articol este realizat în cadrul proiectului FreeEx Digest, un proiect finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos. Opiniile și informațiile transmise în cadrul proiectului nu reprezintă poziția Ambasadei Regatului Țărilor de Jos. Responsabilitatea privind acuratețea informațiilor și deciziile editoriale sunt sub controlul exclusiv al Asociației ActiveWatch.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Opinie: Pot fi jurnaliştii surse pentru politicieni?

Opinie, 14 Noi 2024

Sponsorizarea politică a emisiunilor de știri și actualitate politică de către partide este interzisă de lege

Opinie, 7 Oct 2024

Campaniile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare în audiovizual - regulile CNA

Știre, 7 Oct 2024