FreeEx • Libertatea de exprimare • Presă liberă • Bună guvernare • Participare publică
Scrisoare deschisă, 15 Mai 2025
Biroul Electoral Ilfov a decis pe 13 mai ștergerea de pe internet a unui editorial din publicația Aktual24, iar decizia a fost menținută pe 14 mai de Biroul Electoral Central. Editorialul critica agresivitatea limbajului unuia dintre candidații la președinție și îndemna cetățenii să iasă la vot. Decizia Birourilor electorale dispune eliminarea materialului publicat de Aktual24 și adresează o solicitare în acest sens atât Autorității Electorale Permanente (AEP), cât și ICI - registrul de domenii .ro. O decizie similară, devenită publică astăzi, 15 mai 2025, vizează și o postare de Instagram a publicației inițiativei civice Politică la Minut.
Motivul invocat de birourile electorale în decizia referitoare la Aktual24 este acela că opiniile exprimate depășesc “limitele libertății de exprimare într-o inițiativă jurnalistică obiectivă și echilibrată” și, prin urmare, consideră că articolul se încadrează ca material publicitar politic, intrând astfel în sfera reglementărilor electorale (Legea 370/2004, OUG1/2025). Mai mult, decizia desemnează în mod eronat ICI - care are un rol pur tehnic ca registru - ca autoritate care ar trebui să aplice aceasta decizie. Aceasta problemă este identică și în cazul celor de la dexonline.ro.
Considerăm abuzive, excesive și periculoase unele dintre deciziile luate de birourile electorale pe durata acestei campanii electorale, care au încadrat opinii ale unor cetățeni neînregimentați politic sau jurnaliști drept material publicitar politic, restrângând nejustificat dreptul la liberă exprimare. În general, se ridică semne serioase de întrebare cu privire la modul în care unele persoane au fost sau nu considerate actori politici și cu privire la modul în care au fost adăugate criterii în practică, peste un cadru legal deja neclar.
Reamintim că, potrivit reglementărilor în vigoare, “Comunicările care se înscriu în limitele activității jurnalistice de informare a publicului, precum și opiniile publice exprimate în nume personal de către alte persoane decât actorii politici nu constituie materiale publicitare politice” (art. 1. alin 2. din Hotărârea AEP care completează OUG1/2025), prevederi care se regăsesc inclusiv în Regulamentul UE 2024/900 privind publicitatea politică. Însă, după cum am avertizat, alături de alte organizații, la începutul acestei campanii electorale, nici OUG 1/2025, nici Hotărârea AEP citată, nu conțin criterii care să permită identificarea clară a materialelor de publicitate politică și a actorilor politici, și, din cauza ambiguității lor, aceste reglementări vulnerabilizează cetățeni obișnuiți și jurnaliștii la cenzură. Iar practica birourilor electorale a fost aceea de a cenzura opinii politice, probabil, la presiunea în aceste foruri a reprezentanților competitorilor politici.
Potrivit articolului 30 din Constituția României - “Libertatea de exprimare”: “Cenzura de orice fel este interzisă” iar “Nici o publicație nu poate fi suprimată”. Ștergerea unui material jurnalistic din spațiul online reprezintă un act grav de cenzură, care ar trebui să poată fi decis numai de către o instanță independentă - instanța judecătorească - în urma unui proces care să permită prezentarea de apărări și probe și pentru care să existe instanțe superioare de apel. În cazul publicației “Politică la Minut” de pe Instagram, nu a existat nici măcar o minimă informare în legătură cu decizia luată de Biroul Electoral Central.
În timp ce Birourile electorale și Consiliul Național al Audiovizualului investesc resurse considerabile pentru a elimina postări izolate de pe internet, adevăratele probleme care afectează corectitudinea campaniei electorale scapă de sub radarul acestor autorități. Ne referim la conținutul inautentic coordonat, conturi false, boţi, campanii coordonate de influențare a alegerilor sau de promovare a unor actori politici etc., adică exact problemele care au dus la anularea turului I al alegerilor prezidențiale de anul trecut (vezi, de exemplu, raportul Expert Forum - Tabloidizare comercială sau campanie politică?” publicat ieri, 14 mai).
ActiveWatch
ApTI - Asociația pentru Tehnologie și Internet
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Expert Forum
Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă
Miliția Spirituală
Vezi comunicatul pe site-ul ApTI aici, pe site ExpertForum aici.