FreeEx Libertatea de exprimare Presă liberă Media & Societate Media literacy Discurs public responsabil Bună guvernare

ANCOM nu blochează și nu poate bloca TikTok!

Scrisoare deschisă, 28 Noi 2024

“Cenzura de orice fel este interzisă” - Articolul 30 alin. 2 Constituția României

O parte din organizațiile semnatare ale scrisorii deschise Rețeaua TikTok - catalizator al opiniilor extremiste și al nerespectării regulilor electorale. Avem un proces democratic prin DSA?” au participat astăzi la o întâlnire la sediul ANCOM, cu o parte din conducerea acestei instituții, care a dorit o discuție cu organizațiile noastre.

În începutul discuției am cerut clarificarea poziției ANCOM cu privire la o însemnare personală, a vicepreședintelui ANCOM, publicată pe o rețea socială, care părea să ceară suspendarea platformei TikTok. Astăzi, această poziție a fost clarificată.

Reprezentanții ANCOM au confirmat la începutul întâlnirii cu organizațiile neguvernamentale că nu au nici măcar posibilitatea legală să ceară acest lucru, TikTok fiind reglementat direct de Comisia Europeană, întărind practic concluzia comunicatului de presă trimis de instituție azi-dimineață.

Organizațiile semnatare reiterează, în acest context, importanța garantării de către autoritățile statului român a respectării dreptului fundamental la libertatea de exprimare. Acest drept include și mijloacele de comunicare prin care este exercitat, în cazul de față rețelele sociale. De asemenea, acest drept fundamental include libertatea discursului politic, care reprezintă cea mai protejată formă de exprimare, indiferent cât de contondent sau indezirabil ar putea părea.

În primul rând, și cel mai important, suspendarea unui mijloc de comunicare cu peste 8 milioane de utilizatori români ar fi o măsură de cenzură inacceptabilă, indiferent de numele platformei, cine o deține, și ce mesaje (ilegale sau nu) se exprimă acolo si inclusiv dacă ar fi avantajat un candidat (cum pare că susține comunicatul CSAT de azi). Blocarea oricărui website este o măsură de intruziune majoră în exercitarea dreptului la liberă exprimare, conform practicii CEDO. Trebuie dovedit dacă un mijloc de comunicare sau altul a încălcat sau nu legislația în vigoare iar măsura de sancționare decisă de autorități trebuie să respecte principiul proporționalității, pentru a putea fi considerată a fi necesară într-o societate democratică. Blocarea în totalitate a unei platforme ar trece cu greu acest test al proporționalității sancțiunii, mai ales în lipsa unor măsuri intermediare. După cum am cerut acum două zile, alături de alte 20 de ONG-uri, este nevoie de o investigație concretă și de dovezi clare pentru a evita arbitrarul unei decizii politice ce poate afecta milioane de utilizatori de Internet care folosesc acea platforma pentru comunicarea de zi cu zi, sau pentru a accesa informații în limitele legale ale libertății de exprimare. Sancțiunile trebuie să urmeze o pantă graduală, în funcție de nivelul de culpabilitate dovedit.

În al doilea rând, conform legislației în vigoare, ANCOM nu are competența legală de a cere blocarea vreunei platforme online mari (lucru confirmat de comunicatul de presă de astăzi a ANCOM). ANCOM poate cel mult poate cere investigarea problemelor, așa cum am detaliat acum două zile în scrisoarea noastră deschisă.

Reiteram următoarele principii importante:

  • Cenzura nu poate fi o soluție! Cerem oamenilor politici să se oprească din a promova această idee și să respecte libertatea de exprimare a cetățenilor, în special atunci când aceștia scriu sau accesează conținut nedorit de politicieni, dar care este în limitele legale ale libertății de exprimare.
  • Scoaterea factorului politic din orice măsură concretă de reglementare a conținutului de pe Internet!
  • Numirea exclusiv de experți, fără activitate politică în ultimii 7 ani, în funcții de conducere a oricărei instituții care se ocupă cu reglementarea conținutului sau care ar putea afecta libertatea de exprimare, pentru a evita derapajele cu caracter politic.
  • Așa cum spuneam acum 2 zile, este necesară investigarea rețelelor sociale care să clarifice dacă au încălcat legislația existentă, conform procedurilor și atribuțiilor legale împreună cu instituțiile competente legale - adică Comisia Europeană -, dar și clarificarea rolului instituțiilor românești în acest proces, în conformitate cu Regulamentul DSA.

ApTI - Asociația pentru Tehnologie și Internet

ActiveWatch

Expert Forum

Asociația Declic

Asociatia Grado

Asociația pentru Dezvoltarea Internetului

Centrul Român de Politici Europene

Centrul pentru Jurnalism Independent

Mediawise Society

Asociația Rădăuțiul Civic

Asociația CIVICA

Asociația Parcul Natural Văcărești

Funky Citizens

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Centrul pentru Inovare Publică

Miliția Spirituală

Asociația Respiro Human Rights Research Centre

Centrul de Resurse Juridice

Centrul FILIA

S-au alăturat:


CeRe : Centrul de Resurse pentru participare publică

FONSS - Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale

Centrul FILIA

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicităm partidelor politice să se poziționeze fără echivoc împotriva candidatului Călin Georgescu

Scrisoare deschisă, 28 Noi 2024

Rețeaua TikTok - catalizator al opiniilor extremiste și al nerespectării regulilor electorale. Avem un proces democratic prin DSA?

Scrisoare deschisă, 26 Noi 2024

Rețeaua TikTok - catalizator al opiniilor extremiste și al nerespectării regulilor electorale. Avem un proces democratic prin DSA?

Scrisoare deschisă, 26 Noi 2024