, 30 Mai 2016
ActiveWatch, organizație de drepturile omului ce promovează comunicarea liberă în interes public, a trimis astăzi, 31 mai 2016, o sesizare către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în legătură cu ediția din 26 mai 2016 a emisiunii „Morning ZU” difuzată de postul Radio ZU în care moderatorii Mihai Morar și Daniel Buzdugan au făcut glume și afirmații peiorative și jignitoare la adresa reprezentanților echipei naționale de fotbal a statului Congo, dar și a congolezilor în general.
Timp de aproximativ 5 minute, aflându-se în transmisiune directă, moderatorii i-au prezentat pe congolezi ca fiind „maimuțe”, „primate”, „urangutani” sau „macaci”. Deși seria de glume a fost întreruptă la un moment dat pentru a difuza o piesă muzicală, cei doi moderatori au continuat imediat după pauză, reluând discuția despre „maimuțe” și „gorilieni”. Cei doi au dus „gluma” până în punctul în care au audiat piesa Beach Boys – In the jungle, afirmând că este imnul statului Congo.
Mai jos puteți găsi câteva extrase din discuția celor doi moderatori în care puteți observa atitudinea jignitoare a acestora față de congolezi, motivată în mod pueril prin frustrarea cauzată de rezultatul nesatisfăcător al meciului de fotbal România – Congo.
„Noi îl avem pe Father Chicken, ei îl au pe Father Monkey.”
„Cei din Congo au venit cu 8000 de maimuțe.”
„Galeria lui Congo se cheamă Coadă de maimuță. La stadion era o coadă de maimuță de n-ai văzut așa ceva.”
„Știi care e diferența dintre antrenorul României și cel al naționalei statului Congo? Al nostru crede în Dumnezeu, iar al lor crede în cimpanzeu!”
„Să faci 1-1 cu gorilienii? Nu-i de glumă. Ăia au mușchi, că fug de pume, se ascund prin copaci...”
„Să ascultăm imnul statului Congo *Beach Boys – In the jungle*. Toate maimuțele laba la blană!”
„Of, of, of, mor toți dușmanii, că eu fac egal cu urangutanii.”
„Sunt vitezoman al dracu, nu mă-ntrece nici macacu.”
ActiveWatch consideră că au fost încălcate mai multe articole din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, după cum urmează:
ART. 11
Este interzisă orice referire peiorativă sau discriminatorie la originea etnică, naţionalitatea, rasa ori religia minorului, precum şi la un eventual handicap al acestuia.
ART. 47
(2) Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.
Considerăm că acest tip de discurs, pe lângă faptul că încalcă flagrant regulile impuse prin codul de reglementare a conținutului audiovizual, prejudiciază grav demnitatea umană a unui grup etnic. Cu atât mai mult, considerăm că acest caz nu trebuie trecut cu vederea având în vedere că cei doi moderatori nu sunt nicidecum la prima abatere de normele audiovizualului, ei având o întreagă istorie de derapaje cu tente vulgare, sexuale și, mai nou, rasiste.