Bună guvernare • Participare publică • Justiție socială
Scrisoare deschisă, 25 Mar 2025
ActiveWatch se alătură celor 75 de organizații ale societății civile, printre care Greenpeace, Declic, APADOR-CH, Bankwatch și Expert Forum, care solicită azi, într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Marcel Ciolacu, demiterea urgență a ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Organizațiile societății civile condamnă represaliile ordonate de ministrul Energiei la adresa celor care inițiază demersuri în justiție.
În ultimele luni, ministrul Burduja a lansat acuzații nefondate împotriva organizațiilor care contestă proiecte energetice cu impact negativ asupra mediului. Acesta a solicitat companiilor naționale din energie să ceară daune exagerate în litigiile cu ONG-urile, urmărind astfel să descurajeze orice formă de opoziție civică.
Această abordare contravine tratatelor internaționale la care România este parte, inclusiv Convenției de la Aarhus și Directivei UE privind protecția împotriva proceselor abuzive. Mai mult, poziția ministrului Energiei subminează demersurile Ministerului Justiției pentru implementarea legislației Anti-SLAPP, menite să protejeze jurnaliștii și activiștii de astfel de acțiuni intimidante.
„Într-un stat democratic, societatea civilă trebuie să-și poată exercita dreptul legitim de a contesta deciziile autorităților, fără teama de represalii. Declarațiile și acțiunile ministrului Burduja reprezintă un atac direct asupra acestui drept fundamental. Nu ne vom lăsa intimidați și vom face tot ce ne stă în putință pentru a apăra drepturile românilor la sănătate și o democrație sănătoasă” a declarat Elena Ionescu, Directoare Executivă, Greenpeace România.
„Amenințările politicienilor împotriva organizațiilor societății civile care îşi exercită un drept legal de a contesta în instanță proiecte pe care le consideră dăunătoare sunt inacceptabile. Afirmațiile ministrului Burduja nu pot fi interpretate altfel decât ca încercări repetate de intimidare şi față de societatea civilă, şi față de companiile din subordine, şi față de instanțele care judecă în aceste procese. În principiu, cine nu e cu noi e contra noastră, lucru inadmisibil într-o țară care se vrea democratică” a declarat Otilia Nuțu, analistă politici energie, Expert Forum.
“În UE, Statele Membre, inclusiv România, au obligația legală de a sprijini organizațiile care promovează protecția mediului (Articolul 3 par. 4 Convenția de la Aarhus). În plus, dreptul UE prevede că fiecare Stat Membru se asigură că persoanele care își exercită drepturile în materia protecției mediului, inclusiv dreptul de acces la justiție, nu sunt penalizate, persecutate sau hărțuite în niciun fel pentru implicarea lor (Articolul 3 par. 8 Convenția de la Aarhus). În acest context, solicitarea de către autoritățile publice a unor cheltuieli de judecată sau a unor despăgubiri într-un cuantum ridicat ca urmare a respingerii unei acțiuni în justiție, cu scopul de a induce frică sau de a aplica o pedeapsă este, așadar, contrară dreptului UE și pune la îndoială respectarea de către România a obligațiilor care îi incumbă în baza Convenției de la Aarhus.” Diana Ionescu, lector dr. UBB, avocat, Baroul Cluj
Scrisoarea deschisă
25 martie 2025
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, hărțuiește organizații ale societății civile care acționează în cauze de interes public. Cerem demisia sa
Stimate Domnule Prim-ministru Marcel Ciolacu,
Organizațiile societății civile care își exercită dreptul democratic de a contesta, în limitele legii, proiectele energetice cu impact asupra mediului sunt atacate constant de un membru al cabinetului pe care îl coordonați.
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a pornit o vânătoare de vrăjitoare în ultimele 6 luni, incriminând organizații din societatea civilă pentru diversele nerealizări din domeniul energetic din ultimele 3 decenii.
Arsenalul ministrului Burduja cuprinde numeroase acuzații nefondate. Printre altele, insinuează că Rusia finanțează organizații ale societății civile, iar această afirmație a culminat cu o presupusă plângere la DIICOT. Domnul ministru nu a infirmat acest demers nici până astăzi, în schimb a folosit aceste informații false pentru a intoxica mass-media românească și opinia publică. Sub umbrela „interesului național” și a „securității energetice” a țării, domnul Burduja a dus atacurile la adresa societății civile la un nivel inacceptabil, pe care îl condamnăm și de aceea vă solicităm intervenția fermă.
Într-o comunicare recentă, ministrul Energiei încurajează companiile din energie să intenteze organizațiilor oponente procese de tip SLAPP (Strategic Litigation Against Public Participation), ce penalizează entitățile ce apelează la justiție:
„Le solicit public tuturor directorilor companiilor naționale din energie să ceară în instanță daune-interese în cuantum maxim împotriva ONG-urilor care introduc acțiuni cu rea-credință! Cine greșește plătește. Așa e normal.”
Ar fi o premieră nefastă pentru România. Organizațiile societățiile civile care acționează în instanță nu doar că pot fi supuse unor cheltuieli de judecată nerezonabile în caz că pierd în instanță, ministrul Burduja cere intentarea de procese speciale pentru daune (potențial cu solicitări de despăgubire aberante) pentru eradicarea oricăror voci ce exprimă opinii critice.
Domnul ministru menționează în comunicarea sa două obiective energetice - Neptun Deep și hidrocentrala de la Răstolița - care au fost atacate în instanță de Greenpeace, respectiv Bankwatch România și Declic. Organizațiile au prezentat judecătorilor argumente atât tehnice cât și juridice pentru acțiunile intentate în baza experienței dobândite în alte cauze câștigate pentru protejarea mediului înconjurător.
Domnul ministru Burduja ar trebui să știe că, conform Codului Civil, “niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei-credințe”, cum cere dumnealui companiilor să facă. Instanțele nu trebuie folosite pentru a reduce la tăcere păreri legitime care nu ne convin.
România și-a asumat, prin tratate europene și internaționale, cum ar fi Convenția de la Aarhus, Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și Directiva pe evaluarea proiectelor asupra mediului, obligația de a asigura acces la justiție organizațiilor de mediu în cauze de interes public, inclusiv prin costuri rezonabile și acordarea calității procesuale active. În plus, anul trecut Uniunea Europeană a aprobat directiva prin care jurnaliştii, organizaţiile media, apărătorii drepturilor omului, activiştii, cercetătorii şi artiştii vor fi protejaţi în statele membre de acţiunile strategice în justiţie împotriva mobilizării publice (acțiuni cunoscute ca Strategic lawsuit against public participation sau SLAPP). În același timp România se află deja în procedură de infringement pentru transpunerea incompletă a Directivei 2011/92 privind evaluarea impactului asupra mediului, inclusiv din cauza neaplicării principiului cheltuielilor rezonabile în litigiile de mediu.
În prezent, Ministerul Justiției elaborează o propunere legislativă pentru transpunerea Directivei Anti-SLAPP. Aceasta respectă recomandările Comisiei Europene și ale Consiliului Europei de a extinde aplicarea garanțiilor și la cauze naționale.
Comunicarea domnului Burduja contravine practic eforturilor Guvernului de a proteja societatea civilă împotriva proceselor judiciare abuzive.
Mai grav, declarațiile și acțiunile domnului Burduja sunt o formă de hărțuire la adresa societății civile, ceea ce nu face decât să alimenteze polarizarea și discursul anti-european din ce în ce mai periculos pentru democrația românească.
Ministrul Energiei utilizează poziția sa pentru a ordona represalii împotriva celor care contestă proiecte cu impact asupra mediului și comunităților. Actul de justiție în sine poate fi compromis prin exercitarea unor astfel de pârghii de la cel mai înalt nivel. Căutarea dreptății în justiție nu poate fi un drept exclusiv al celor cu bani, iar organizațiile societății civile care acționează în cauze de interes public nu pot fi lichidate doar pentru că își urmează misiunea, aceea de a proteja mediul și cetățenii.
Micșorarea spațiului democratic nu poate fi obiectivul unui guvern pro-european. Prezența ministrului Burduja în guvernul actual este incompatibilă cu democrația și valorile europene.
De aceea, organizațiile semnatare cer demiterea urgentă a ministrului Sebastian Burduja.
Organizațiile semnatare:
Greenpeace România, Elena Ionescu, Directoare Executivă
APADOR-CH, Georgiana Gheorghe, Director Executiv
Comunitatea Declic, Tudor Brădățan, Director Executiv
Bankwatch România, Vlad Popescu, Director
Expert Forum (EFOR), Laura Stefan, Director Executiv
Fundația Eco-Civica, Dan Trifu, Președinte
Centrul pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, Director Executiv
Centrul de Resurse Juridice, Valentina Nicolae, Director Executiv interimar
ActiveWatch, Liana Ganea, Președintă
Funky Citizens, Elena Calistru, Președintă
Agent Green, Gabriel Paun, Președinte
Corupția ucide
Asociația ECOTECA, Raul Pop, Director Programe
Asociația Rădăuțiul Civic
Asociatia Ecolegal, Radulescu Cătălina, Președinte
Asociatia A.R.T. Fusion, Andreea Oglagea, Directoare Executivă
Fundația TERRA Mileniul III, Lavinia Andrei, Președinte
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Oana Preda
Asociația Accept, Victor Ciobotaru, Director Executiv
Centrul pentru Jurnalism Independent
Comunitatea Studenților Naturaliști, Cluj-Napoca
Federația Coaliția Natura 2000 România, George Kudor, Director Executiv
Miliția Spirituală
Centrul FILIA
Ploiești pentru Oameni, Elena Ghioc, Președintă
Grupul pentru Dialog Social, Vlad Alexandrescu, Președinte
Valea Jiului Society
Valea Jiului Implicată
Asociația Eco Civica Gorj
Asociația pentru Consum Sustenabil, Irina Breniuc, Președintă
Centrul Român de Politici Europene, Alexandra Popa, Director Executiv
Asociația FREE MIORIȚA, Iulian Angheluță, Președinte
Asociația Parcul Natural Văcărești
Grupul de inițiativă civică Cișmigiu
Acțiunea Comunitară Tineretului
Grupul de Inițiativă Civică I.O.R. Titan, Cristian Șoimaru, Președinte
Asociația HaicuBicla, Oana Turturică, Președintă
Reset Iași
Floreasca Civica
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Inițiativa Civică Bucureștii Noi, Serghei Dumitrescu, Președinte
Asociația Română de Permacultură – Tudor Petruțiu – Președinte
Madera Creation – Ioana Țurcan, Președinte
Asociația Hosman Durabil, Joachim Cotaru, Președinte
Asociaţia Ecologică Regională AER Muntenia Sud, Dorina Milea, Președinte
CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, Mihaela Vețan, Președinte
Grupul de Inițiativă Civică „ Spații Verzi Sănătoase”
Grupul de Inițiativă Civică Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure
2Celsius, Mihai Stoica, Director Executiv
Asociația CIVICA, Alexandrina Dinga, Președinte Executiv
Asociația Aspire to Change, Bogdan Mihalache, Președinte
Fundatia Conservation Carpathia, Christoph Promberger, Director Executiv
REPER21, Bogdan Gioară, Președinte
Asociatia Greenitiative, Felicia Ienculescu-Popovici, Director Executiv
Asociatia Preocupați de Viitor, prin Președinte Dănuț Stanciu
ECPI- Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Florin Buhuceanu, Președinte
Festivalul CULMEA: Film și educație de mediu, Sabina Baciu, director
Asociația Amural, Carmen Zmaranda, președinte
Asociatia Nod Makerspace – Tamina Lolev, Presedinte
Clujul Sustenabil, Camelia Gui, Președintă
Asociația Anaid, Diana-Marina Stanescu, Președintă
Asociația Pe Stop, Alexandra Tănase, Vicepreședinte
Asociația Sens Pozitiv, Alina Dumitriu, Directoare Executivă
Asociația “Codrii Iasilor”, Mihai Diac, Președinte
Asociația Kogayon, Florin Stoican, Președinte
Societatea Organizată Sustenabil, Adi Dohotaru, Președinte
Asociația Culturalis, Cristina Simionescu, Președinte
Rețeaua pentru Natură Urbană, Nicoleta Marin, Director Executiv
Fundația Comunitară București, Alina Kasprovschi, Director Executiv
Asociația Terra Solaris
Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor, Paul Iacobas, Președinte
Asociația Mai bine Iași, Elvys Sandu, Președinte
Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare, Janos Mark-Nagy, Președinte
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista Clubul de Cicloturism Napoca, Radu Mititean, Director Executiv
Asociatia ALUZIVA, Alina Greavu, Președinte
Asociația Reset
Act for Tomorrow