Ultimele noutăți

Ultimele noutăți

România: Într-o scrisoare deschisă, Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch denunță presiuni judiciare făcute asupra jurnaliștilor de investigație în urma unei plângeri a unui primar de sector din București

Pe baza unei plângeri penale depuse fără nicio probă, procurorii români au început să interogheze jurnaliști care au relatat despre nereguli legate de achizițiile publice. Reporteri fără Frontiere (RSF) și organizația sa parteneră din România, ActiveWatch, avertizează împotriva unui precedent periculos, care are un posibil efect de cenzură asupra jurnaliștilor, și solicită o anchetă internă cu privire la modul în care plângerea penală a fost instrumentată de către procurori.

citeste articolul »Publicat: Joi, 27 mai 2021 · comentarii · Reacție rapidă

Raport "Aproape nimic" - patru ani la PMB

După o atentă monitorizare a activității Consiliului General și a activității Primarului General al Municipiului București putem afirma că în cei patru ani de mandat „Aproape nimic” notabil nu s-a întâmplat în oraș. 

 

ActiveWatch, CeRe și OPTAR au monitorizat pe toată perioada mandatului activitatea Consiliului General a Municipiu București și agenda propusă de primarul general, precum și implementarea unor proiecte din domeniul social și mobilitate. Deși în ultimele două luni primarul general s-a străduit să taie panglici și să ne prezinte proiecte „aproape gata”, în cei patru ani de mandat nu a reușit să livreze aproape nimic din programul electoral în baza căruia a câștigat fotoliul de primar în 2016. Mai mult, a eșuat în implementarea unor strategii fundamentale pentru București (cum ar fi Planul de Mobilitatea Urbană Durabilă) și a aplicat tactica voucherelor și a stimulentelor în locul unor proiecte care să aducă în mod real îmbunătățiri pentru calitatea vieții grupurilor vulnerabile. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 17 septembrie 2020 · comentarii · Bună guvernare, Resurse, Publicații

Instanța a decis că Primăria Municipiului București a încălcat dreptul cetățenilor de a fi consultați

Tribunalul București a decis în primă instanță anularea Hotărârii de Consiliu General a Municipiului București nr. 790/22.11.2018 - privind aprobarea programului “Stimularea mobilității și descongestionarea traficului din Municipiul București”. Actul a fost anulat în urma sesizării instanțelor de către organizațiile CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 Iulie 2020 · comentarii · Reacție rapidă

La București, campania electorală devine tot mai insalubră

Facem un apel către acei oamenii politici din Primăriile de Sector și din Primăria Muncipiului București care sunt responsabili de hărțuirea și atacurile asupra contracandidaților și a reprezentanților mass-media să respecte principiile democrației în procesul electoral și dreptul la informare al cetățenilor. Le reamintim acestora că derapajele lor politice vor fi sancționate de electorat și riscă chiar să fie ilegale. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 iunie 2020 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

Sfârșitul statului de drept la Baia Mare

La Baia Mare, sărăcia este o crimă. Angajații primăriei, transformați într-o brigadă de vigilante, ridică cu forța de pe stradă persoane bănuite că „apelează la mila publică”. Îi duc în centre sociale, indiferent dacă vor sau nu. Sunt obligați să se „reabiliteze prin muncă”. Imaginea lor este cinic folosită de primar în comunicarea publică. Cel mai trist este că cetățenii aplaudă.

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 iunie 2020 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

Legea adunărilor publice armonizată cu Constituția – propunere legislativă promovată de 15 organizații neguvernamentale

Libertatea întrunirilor – Mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere și se pot organiza și desfășura numai în mod pașnic, fără nici un fel de arme.

Constituția României, Articolul 39

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 iunie 2020 · comentarii · Resurse, Resurse

Sesizare Prefect: Ședințele Consiliului General al Municipiului București

14 organizații non-guvernamentale au transmis Prefecturii București o sesizare cu privire la modul de desfășurare a ședințelor de Consiliul General. Sesizarea vizează imposibilitatea consilierilor generali din opoziție de a lua cuvântul în cadrul ședințelor, din cauza unei moderări defectuoase a Președintelui de Ședință, Pavel Marius Adrian (membru PSD). 

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 mai 2020 · comentarii · Ce facem, Reacție rapidă

Solidaritate cu Comunitatea Romă

Ziua romilor este aniversată, anul acesta, în condiții speciale. Toți cetățenii României sunt expuși unor condiții cu totul ieșite din comun. Toți cetățenii României sunt expuși stresului provocat de pandemia COVID -19, un stres la care, pentru concetățenii romi, se adaugă: discriminarea, sărăcia extremă, discursul instigator la ură.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 8 aprilie 2020 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Primarul din Târgu Lăpuș vrea să interzică, arbitrar, accesul unei comunități în oraș

23 de organizații non-guvernamentale au solicitat azi Primarului din Târgu Lăpuș (Maramureș) să renunțe la restricționarea accesului în oraș pentru oamenii din Ponorâta. Decizia acestuia este lipsită de argumente și nu face altceva decât să îngreuneze situația unei comunități care deja se află sub măsurile naționale instituite de starea de urgență.

citeste articolul »Publicat: Marti, 7 aprilie 2020 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Prin lipsa de transparență, instituțiile statului alimentează conspirationismul și dezinformarea

Organizațiile semnatare atrag atenția autorităților publice din România că asigurarea transparenței printr-un dialog deschis cu reprezentanții mass-media precum și garantarea pluralismului de opinii sunt valori fundamentale ale democrației care pot favoriza cooperarea cetățenilor cu autoritățile statului, cooperare care devine vitală în condiții de criză.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 martie 2020 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Apel la responsabilitate publică

Pe fondul celor mai recente evoluții la nivel național privind gestionarea situației de criză generată de răspândirea SARS-CoV-2 (coronavirus), facem un apel la responsabilitate și atitudine civică din partea autorităților publice, mass-media și formatorilor de opinie, precum și din partea cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 15 martie 2020 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Bună guvernare, Reacție rapidă

Demagogie și minciună de la vârful Primăriei Capitalei

2800 de persoane vulnerabile nu vor mai beneficia de servicii sociale esențiale creșterii calității îngrijirii și vieții lor din cauza relei voințe și indolenței actualei conduceri a Primăriei Capitalei. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 noiembrie 2019 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Avantajele și problemele taxei de poluare din București

Având în vedere interesul crescut pentru acest subiect şi prevederile articolului 1, alin. (1) care precizează că Legea 52/2003 stabileşte regulile procedurale minimale aplicabile pentru asigurarea transparenţei decizionale în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, organizatiile OPTAR, ActiveWatch, CeRe si Greenpeace au solicitat astăzi Primăriei Municipiului București să organizeze atâtea întâlniri câte sunt necesare pentru ca orice persoană interesată să poată să îşi exprime punctul de vedere în ceea ce privește propunerea de act normativ.

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 august 2019 · comentarii · Reacție rapidă

Semafoarele din București - capcane pentru persoanele vârstnice?

Semafoarele din București au prioritate fluidizarea traficului, fără să țină cont prea mult de securitatea pietonilor. Așa s-a ajuns la situația în care o persoană în vârstă, cu mobilitate redusă, a fost amendată pentru că timpii de semafor mult prea scurți pentru culoarea verde nu i-au permis traversarea străzii Buzești de pe un trotuar pe celălalt. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 7 august 2019 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Decizie definitivă în instanță: Primarul General și Consiliul General al Municipiului București au încălcat drepturile cetățenilor

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch au obținut în instanță, prin decizie definitivă, anularea articolului 50 din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului General. Articolul conținea o procedură abuzivă,  cu privire la participarea cetățenilor la ședințele de Consiliu General și, mai ales, la posibilitatea ca aceștia să ia cuvântul. În opinia noastră, confirmat de decizia instanței de judecată, acest articol a dus la grave încălcări ale drepturilor cetățenești, depășind cadrul legal. În acest moment, după un proces intentat încă din septembrie 2017, conform sentinței judecătorești, pronunțată în ședință publică în data de 20 iunie, Art. 50 al Regulamentului aprobat prin  HGCMB nr. 52/28.02.2017 este anulat.

citeste articolul »Publicat: Luni, 24 iunie 2019 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Premiile HateAwards 2019

ActiveWatch a acordat astăzi, la Gala HateAwards, premiile anuale.

citeste articolul »Publicat: Joi, 13 iunie 2019 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Sub pretextul transpunerii Directivei Europene privind spălarea banilor, Parlamentul va bloca activitatea organizațiilor neguvernamentale

În ciuda criticilor vehemente ale societății civile, Camera Deputaților urmează să adopte proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Proiectul este inițiat de Guvern în vederea transpunerii celei de-a patra Directive Europene privind Spălarea Banilor (EU 2015/849) și a fost susținut constant de partidele aflate la guvernare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 23 octombrie 2018 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Reporteri fără Frontiere: "A primit ordin Jandarmeria să-i împiedice pe jurnaliștii din teren?"

Rețeaua globală Reporteri fără Frontiere condamnă, la rândul ei, brutalitatea și lipsa de profesionalism a forțelor de ordine din seara de 10 august 2018, când mai mulți jurnaliști români și străini au fost agresați și intimidați. Redăm integral comunicatul emis de Reporters fără Frontiere (limba engleză):

Reporters Without Borders (RSF) joins ActiveWatch, its partner organization in Romania, in condemning the police violence against around 15 journalists during a major anti-corruption protest in Bucharest on 10 August, and calls on the authorities to shed all possible light on what happened.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 17 august 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Raport doi ani la Primăria Capitalei: Încă doi ani de beznă și vorbe goale?

ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Organizația pentru Promovarea Transportului au lansat azi raportul de doi ani al activității Primarului General și Consiliului General al Municipiului București. Raportul "Încă doi ani de beznă și vorbe goale?" este disponibil, alături de baza de date a tuturor proiectelor de hotărâre de Consiliu General în perioada iunie 2017 - iulie 2018, care a fundamentat parte din analiză.

citeste articolul »Publicat: Marti, 24 Iulie 2018 · comentarii · Bună guvernare, Resurse, Publicații

Premiile FreeEx - 3 mai 2018 - Ziua Mondială a Libertății Presei

ActiveWatch a acordat pe 3 mai 2018, de Ziua Mondială a Libertății Presei, Premiile anuale FreeEx.

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 mai 2018 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Scrisoare deschisă a 60 de organizații neguvernamentale către conducerea PSD

ActiveWatch, alături de alte 60 de organizații neguvernamentale, a trimis azi o scrisoare deschisă conducerii PSD în vederea respingerii proiectului de modificare al Ordonanței 26/2000, amendamente periculoase ce aduc atingere funcționării societății civile din România. În opinia ActiveWatch, prezentele modificări merg în linia propusă de unele guvernări iliberale - Rusia, Ungaria, Polonia - de control și chiar închidere a unor actori democratici -ong-urile- ce pot fi considerați critici ai acțiunilor guvernamentale sau parlamentare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 22 noiembrie 2017 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Strategia pentru combaterea sărăciei a Primăriei Capitalei- lacune majore

Primăria Municipiului București a pus în dezbatere publică Strategia pentru combaterea sărăciei 2017-2020 și planul de acțiuni pentru implementarea acesteia. ActiveWatch și CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică au făcut o solicitare pentru organizarea unei dezbateri publice pe marginea acestui proiect de hotărâre de Consiliu General și au trimis o serie de recomandări pentru îmbunătățirea documentelor. 

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 august 2017 · comentarii · Reacție rapidă

Raport 1 an la Primăria Capitalei: Un an de petreceri și vorbe, în beznă, la Primăria Generală

Azi, 26.07.2017, asociațiile ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România OPTAR, au lansat raportul Un an de petreceri și vorbe, în beznă, la Primăria Generală.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 26 Iulie 2017 · comentarii · Evenimente și activități, Resurse

Un an de petreceri și vorbe în beznă la Primăria Generală

Miercuri, 26 iulie, începând cu ora 9.30, ActiveWatch, CeRe: Centru de Resurse pentru participare Publică  și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România OPTAR organizează o adunare publică în fața Primăriei Generale (Bulevardul Regina Elsabeta, nr. 47) pentru lansarea raportului de un an al activității Consiliului General și a Primarului General. Având în vedere modul în care a fost administrat Bucureștiul în ultimul an, considerăm că cea mai bună formă de a sărbători un an de la noua conducere de la Primăria Capitalei este o petrecere. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 24 Iulie 2017 · comentarii · Evenimente și activități

Culmea evacuării: oameni dați afară dintr-un adăpost al Primăriei Generale

Sâmbătă, 1 iulie, mai multe persoane au fost evacuate din Complexului Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți „Sf. Ioan” de către reprezentanți ai unei firme de securitate private, fără nicio notificare oficială sau preaviz. Abia după ce a apărut la fața locului o echipă de filmare de la Passport Productions, oamenii au fost reprimiți în Complex. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 Iulie 2017 · comentarii · Reacție rapidă

3 MAI - Ziua Mondială a Libertății Presei / Lansarea Raportului FreeEx - Libertatea Presei în România 2016-2017

Pe 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei, ActiveWatch lansează Raportul FreeEx - Libertatea Presei în România 2016-2017.

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 mai 2017 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Dreptul cetățenilor de a participa la ședințele Consiliului General - Regulament Consiliu General

Mâine, 28.02.2017, în cadrul ședinței de Consiliu General, se va discuta modificarea Regulamentului Consiliului General. Având în vedere implicațiile pe care acest document le are asupra contactului dintre cetățeni și aleșii locali, precum și precizarea procedurilor pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a se adresa Consiliului General am transmis azi, alături de CeRe, OPTAR și Rețeaua Civică București o serie de propuneri de îmbunătățiri ale documentului.

citeste articolul »Publicat: Luni, 27 februarie 2017 · comentarii · Reacție rapidă

Ședința Consiliului General al Municipiului București – la adăpost de ochii cetățenilor

Ieri, 30 ianuarie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului General al Municipiului București. Niciunul dintre cei 15 cetățeni (o parte dintre aceștia membri in Rețeaua Civică București) care au dorit să participe la ședința de Consiliu, nu au fost lăsați să intre în sala de dezbateri.

Semnatarii prezentului comunicat consideră că Primarul General, Gabriela Firea, precum și președintele de ședință, Culea Marian Orlando au încălcat prevederile legale care asigură accesul cetățenilor în sala de consiliu, în cadrul ședințelor ordinare. Legea 215/ 2001, prin art. 43, alin (1): Ședințele consiliului local sunt publice, cu excepția cazului în care consilierii decid, cu majoritate de voturi, ca acestea să se desfășoare cu ușile închise asigură contextul legal în care cetățenii prezenți azi la ședință aveau dreptul să asiste la ședința ordinară. Cu toate acestea, celor 15 cetățeni le-a fost interzis accesul în sala de ședințe pe motive ca: “nu sunt locuri în sală”, în ciuda evidenței, mai bine de zece locuri fiind libere în sala de consiliu (poza atașată, făcută de un consilier general în timpul ședinței), respectiv “din motive de securitate pentru doamna primar”! (conform relatării unui consilier din sală care a încercat să ne sprijine).

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 ianuarie 2017 · comentarii · Reacție rapidă

Primăria Generală a Municipiului București – prima jumătate de an sub guvernare PSD

 
La șase luni de la câștigarea alegerilor, Primarul General Gabriela Firea, alături de majoritatea formată din PSD și ALDE din Consiliul General, au reușit să închidă aproape complet primăria pentru cetățeni. Primăria Generală a devenit o fortăreață, atent păzită prin practici abuzive, fiind coordonată de o administrație ocultă care împiedică participarea publică a cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Marti, 20 decembrie 2016 · comentarii · Reacție rapidă, Resurse

18 ONG-uri invită consilierii generali la discuții despre PMUD

 
Scopul întâlnirii este acela de a discuta despre principiile care stau la baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 București - Ilfov,  precum și despre nevoia de informare și consultare a cetatenilor în vederea definitivării documentului, conform bunelor practici europene.
Pe acelasi subiect au fost depuse solicitări de audiență către: Comisia Transporturi și Infrastructură Urbană, Comisia Ecologie și Protecția Mediului și Comisia pentru Relații cu Organizații Non-guvernamentale și Alți Parteneri Sociali, comisii de specialitate din cadrul Consiliului General al Municipiului București precum si Primarului General al Municipiului București.

citeste articolul »Publicat: Joi, 20 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

ActiveWatch susține APADOR-CH în propunea lui Codru Vrabie ca membru al CSM din partea societății civile

Propunerea APADOR-CH pentru Consiliul Superior al Magistraturii este susținută și de alte 11 organizații neguvernamentale

Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) îl propune pe domnul Codru Vrabie ca membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe unul dintre cele două locuri rezervate societății civile, pentru perioada 2017-2022. Candidatura domnului Codru Vrabie este susținută și de alte 11 organizații neguvernamentale.

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 septembrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Gabriela Firea închide Primăria pentru dezbateri, dar o deschide larg pentru prieteni

Asociațiile ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România - OPTAR vor ataca în instanță legalitatea proiectelor avizate miercuri, 21.09.2016, în Ședința de Consiliu General, precum și încălcarea dreptului de a lua cuvântul în fața Consiliului General. Întrucât blocarea dezbaterii publice a actelor normative este abuzivă vom solicita în instanță anularea proiectelor de acte normative votate în ședința din 21 septembrie.

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 septembrie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Sedinta Consiliului General - decizii fara consultarea cetatenilor

ActiveWatch și Centru de Resurse pentru participare publică au transmis azi Primarului General al Municipiului București solicitarea de scoatere de pe ordinea de zi a proiectelor de hotarare de Consiliu General care nu au respectat prevederile Legii 52/ 2003 și nu au fost supuse dezbaterii publice (niciunul dintre proiectele de acte normative de pe ordinea de zi pentru ședința de miercuri nu a fost supus dezbaterii publice).

De la începutul mandatului doamnei Primar Gabriela Firea, doar trei proiecte de Hotărâre de Consiliu au fost afișate pe pagina dedicată dezbaterilor publice, așa cum prevede legea transparenței decizionale. Consideram ca aceasta practica aduce prejudicii cetatenilor si incalca angajamentele primarului cu privire la implicarea cetățenilor în deciziile publice.

citeste articolul »Publicat: Luni, 19 septembrie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Propunerile MAI de modificare a Codului Rutier vor legaliza blocarea trotuarelor

Comunitatea Bicicliștilor din București, Organizația pentru Promovarea TransportuluiAlternativ în România - OPTAR, ActiveWatch, Pro Patrimonio, Help to Heart(ajută viața), Funky Citizens, Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe, Asociația Civică Miliția Spirituală, Asociația pentru Tranziție Urbană ATU și Asociația Peisagiștilor din România - AsoP au transmis Ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, o serie de propuneri pe marginea proiectului de modificare a Codului Rutier (OUG 195/ 2002) și a Regulamantului de aplicare. Având în vedere propunerile de modificare ale MAI, dacă acestea ar intra în vigoare, parcarea pe trotuar ar intra în legalitate, făcând și mai dificil accesul pietonilor la spațiile publice și reducând accesul persoanelor cu dizabilități la un stil de viață independent. În aceste condiții, organizațiile semnatare solicită ca textul de lege să țină cont de nevoia unei interdicții explicite de parcare a autovehiculelor  pe trotuar, fie retragerea proiectului. Dezbaterea va avea loc marți, 12 iulie, începând cu ora 10.00, la sediul Centrului Cultural al MAI (Mihai Vodă, nr. 17)
Mai jos, redăm o sinteză a documentelor.

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 Iulie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Normalitate, ce cuvânt brutal!

Vernisaj: joi, 7.07, ora 7pm, MNAC
În prezența Ministrului Culturii, Corina Șuteu, a Directorului MNAC, Călin Dan și a Președintelui ActiveWatch, Mircea Toma

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 6 Iulie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Jandarmeria română e tobă de abuzuri

Domnule ministru, (...) pentru că susținem dreptul fundamental la liberă exprimare și dreptul la liberă întrunire vă rugăm, domnule ministru, în subordinea căruia funcționează Jandarmeria, să ne răspundeți la următoarele întrebări:

·      La ce să se aștepte participanții la protestul anunțat pentru sâmbătă și duminică în Piața Universității? Să fie legitimați și amendați?

·      Si ce veți face dacă, diseară, naționala de fotbal a României câștigă și ies mii sau zeci de mii de oameni în stradă să își manifeste bucuria? Trimiteți Jandarmeria să îi amendeze pe toți?

citeste articolul »Publicat: Vineri, 10 iunie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Glume rasiste la Radio Zu - societatea civilă și FRF sesizează CNCD

ActiveWatch, Policy Center for Roma and Minorities alături de Federația Română de Fotbal și alte nouă organizații de drepturile omului din România au sesizat azi, 6 iunie 2016, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în legătură cu ediția din 26 mai 2016 a emisiunii „Morning ZU” difuzată de postul Radio ZU în care moderatorii Mihai Morar și Daniel Buzdugan au făcut glume și afirmații peiorative și jignitoare la adresa reprezentanților echipei naționale de fotbal a statului Congo, dar și a congolezilor în general. Această sesizare vine în urma plângerii pe aceeași temă adresată de ActiveWatch, Consiliului Național al Audiovizualului, pe 31 mai 2016.

citeste articolul »Publicat: Luni, 6 iunie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Propuneri de modificări legislative privind demiterea primarului

Pe baza principiilor și obiectivelor asumate în august 2015, Politică fără Bariere propune o serie de modificări față de reglementarea referendumului local pentru demiterea primarului și/sau dizolvarea consiliului local/județean. Acesta este este reglementat în textul Legii 215/2001 (republicată și actualizată) privind administrația publică locală. Propunerile noastre dezvoltă o parte din textele și argumentele deja avansate încă din septembrie 2015.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

ActiveWatch - parte din comitetul "Coaliția anti-sărăcie"

ActiveWatch este una dintre cele 46 de organizații și instituții care fac parte din Comitetul “Coaliția anti-sărăcie”, structură înființată pentru a monitoriza implementarea Pachetului Integrat pentru Combaterea Sărăciei și a acorda asistență autorităților publice locale în procesul de elaborare și aplicare a programelor anti-sărăcie. ActiveWatch consideră extrem de importantă  implicarea într-o structură dedicată promovării și monitorizării proiectelor care vizează rezolvarea uneia dintre cele mai endemice probleme la nivelul României– sărăcia extremă.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Evenimente și activități, Evenimente și activități

Implică-te în combaterea discursului instigator la ură!

Avem nevoie de 10.000 de lei pentru a continua inițiativa de combatere a discursului instigator la ură. Este o sumă infimă, care pentru noi înseamnă enorm.

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 aprilie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Ce facem, Evenimente și activități

CEDO sancționează Romania cu peste 17000 de euro pentru intervenția improprie în cazul violențelor homofobe din 2006

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a sancționat astăzi România cu peste 17000 de euro pentru ineficiența organelor de cercetare penală în investigarea unui atac homofob împotriva a șase tineri români și străini participanți la GayFest2006. CEDO a hotărât că România a încălcat dreptul celor doi petenți de a nu fi supuși la tratamente degradante, cât și dreptul acestora de a nu fi discriminați de autorități, indiferent de orientare sexuală și identitate de gen.

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 aprilie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Mărțișor toxic privind finanțarea partidelor

Campania Politică fără Bariere protestează față de intenția de modificare a legislației privind finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale. Conform Mediafax, Senatul României a adoptat ieri amendamente cu privire la închirierea sediilor și conturile de campanie. Astfel, partidele își fac cadou un mărțișor care ne poate otrăvi pe noi toți, în anul electoral 2016!

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 martie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Discursul public în România: Eroi vs Hateri

Vineri, 15 ianuarie 2016, a avut loc conferința de lansare a Raportului cu privire la discursul instigator la ură din România 2014 – 2015, elaborat de ActiveWatch și Romani CRISS. Ne-am întâlnit, la Spațiul Public European, cu reprezentanți ai ongurilor, jurnaliști și alți parteneri și prieteni din activitatea noastră, ca să le prezentăm metodologia noastră de cercetare și să discutăm despre rezultatele raportului.

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 ianuarie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Lucrări ilegale pe Calea Victoriei

Reprezentanții Inspectoratului Regional în Construcții București-Ilfov (IRCBI) au afirmat că vor face demersuri pentru sesizarea organelor de urmarire penală, după ce s-a constatat că lucrările de instalare a mobilierului urban de pe Calea Victoriei s-au executat fără să existe proiect și autorizație deconstruire.

Controlul IRCBI a descoperit că montarea bolarzilor de pe trotuarele Căii Victoria s-a efectuat fără să existe aviz sau proiect. În acest fel, administrația a cheltuit sume mari de bani pentru realizarea unei zone de risc. Viața și întegritatea oamenilor este pusă în pericol în cazul în care aceștia cad accidental peste blocurile de granit ce ies din trotuar. Situația este cu mult mai periculoasă în cazul bolarzilor montați în imediata vecinătate a pistei pentru biciclete. Bicicletele pot atinge o viteză de deplasare de 5-7 ori mai mare decât cea a unui pieton.  În cazul unui biciclist care se dezechilibrează la o viteză de 20-30 km/h, impactul în zona capului, a pieptului sau a coloanei cu un bolard de granit de forma celor montați pe Calea Victoriei poate transforma un accident banal într-unul fatal.

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 octombrie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

După trei ani - cetățenii din nou în sala de Consiliu a Primăriei Generale

Ieri, 30.09.2015, pentru prima dată după trei ani și trei luni, ședința de consiliu a Consiliului General al Municipiului București a fost deschisă pentru cetățeni. Vă reamintim că la investirea noului mandat, primarul Sorin Oprescu a decis interzicerea participării directe a cetățenilor în sala de Consiliu, motivând lipsa de spațiu.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 octombrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Nu puneți cruce Pieței Universității

Organizațiile semnatare, în acord de principiu cu spiritul de condamnare a totalitarismului comunist care l-a animat pe autorul proiectului „Legii pentru condamnarea totalitarismului și pentru cultivarea memoriei naționale antitotalitare”, solicită respingerea inițiativei legislative în actuala ei formă. Apreciem că inițiatorul, senatorul Sorin Ilieșiu, între alte inadvertențe, a confundat proiectul de lege cu un proiect de reamenajare a spațiului urban, ignorând total legislația în domeniu.

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 septembrie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Al doilea marș pentru Orașe accesibile pentru oameni!

Pe 4 iulie 2015, începând cu ora 10, are loc al doilea marș Orașul <accesibil> pentru oameni! Protestul va începe de la Piața Victoriei și se va încheia în Piața Universității. În București, administrația publică continuă să ignore problema care îi afectează pe cei mai mulți dintre cetățeni – accesul pietonilor la spațiul public.

citeste articolul »Publicat: Joi, 25 iunie 2015 · comentarii · Evenimente și activități, Evenimente și activități

Mahala Rai Banda cântă la Cojocna

Descoperă Cojocna, locul unde multiculturalitatea este un mod de viață! La numai 20 de kilometri de Cluj, într-o vale cu lacuri sărate, Cojocna găzduiește pe 1 iunie, cea MAI MIȘTO zi a diversității – Ziua Multiculturală Cojocna.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 20 mai 2015 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Reacție la introducerea cursului de educație pentru drepturile de proprietate intelectuală în programa școlară

La propunerea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), Ministerul Educației a aprobat un curs opțional de „educație pentru drepturile de proprietate intelectuală”. Inițiativă lăudabilă, doar că abordarea este unilaterală și ignoră complet ideea de acces liber și licențe libere. ActiveWatch împreună cu alți 12 semnatari au trimis astăzi o scrisoare deschisă ministrului Sorin Mihai Cîmpeanu atrăgând atenția asupra elementelor ce pot fi îmbunătățite ținând cont de realitățile culturale și sociale din lumea digitală.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 13 mai 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Evenimente și activități

Biblia bate Codul Rutier

Având în vedere discuțiile aprinse cu privire la orele de religie în școli, Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) și ActiveWatch atrag atenția că, deși prevăzute prin lege ca fiind obligatorii, orele de educație rutieră lipsesc din școlile din România (foto: Marian Ivan / OPTAR)

Au fost necesare 2.123.645 de cereri adresate Ministerului Educației și Cercetării Științifice pentru ca ora de religie, declarată de Curtea Constituțională ca fiind opțională, să poata fi predată unui procent de 89,75% dintre elevi.

Solicităm Ministrului Educației și Cercetării Științifice și Ministrului Afacerilor Interne să comunice numărul de cereri ce trebuie adresate celor două ministere pentru ca educația rutieră, declarată de lege ca fiind obligatorie, să fie predată elevilor din unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 martie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Solicitare audiență publică în atenția Avocatului Poporului

Azi, 25 februarie,  ActiveWatch, Asociația Salvați Copiii, Fundația Carusel și CeRe au transmis o solicitare de audiență publică în atenția Avocatului Poporului, domnul Victor Ciorbea. Audiența este prilejuită de amânarea atribuirii unor locuințe sociale pentru oamenii evacuați din Strada Vulturilor, nr. 50. Vă reamintim că, de mai bine de șase luni, 60 de persoane locuiesc în stradă, în barăci improvizate (fotografie: Michele Lancione).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 februarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Scrisoare deschisă: Strategia Nationala “O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati” (2015-2020)

Având în vedere documentul Strategia nationala « O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati »  (2015-2020), zece organizații non-guvernamentale au transmis o scrisoare deschisă în atenția Ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 ianuarie 2015 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Apelul societății civile pentru declararea neconstituționalității Legii securității cibernetice

UPDATE: PNL a sesizat Curtea Constituțională!

Treisprezece organizatii neguvernamentale consideră că Legea securității cibernetice, în forma aprobată de Parlament, încalcă garanțiile constituționale privind viața privată și cer ca legea să fie analizată de Curtea Constituțională a României înainte de promulgarea ei.

citeste articolul »Publicat: Luni, 22 decembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Rezultate finale alegeri prezidențiale 2014: Antena 3 și România TV au pierdut alegerile

Duminică, 16 noiembrie 2014, ActiveWatch a sesizat mai multe nereguli în procesul de mediatizare a turului doi pentru Alegerile Prezidențiale 2014. Cele mai grave abateri s-au înregistrat la televiziunile România TV și Antena 3 care au sfidat pe parcursul întregii zile reglementările în vigoare, promovând mesaje și informații care vizau mobilizarea electoratului în favoarea candidatului Victor Ponta (alianța PSD – UNPR – PC).

citeste articolul »Publicat: Marti, 18 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Mărturie pentru jurnalismul de calitate – cele 3 materiale realizate prin Bursele Superscrieri/Avon

Trei burse, trei echipe de jurnaliști și fotojurnaliști români, trei luni de intervievat, analizat, fotografiat, verificat informații, citit legi, studii, statistici, scris, rescris, editat. Proiectul experimental imaginat în primăvara acestui an de Fundația Friends For Friends - al cărui scop a fost de a construi un cadru articulat prin care mediul de business să poată susține, printr-un program de burse, jurnaliștii și fotojurnaliștii români care vor să lucreze materiale de profunzime, amănunțit documentate și atent redactate - își arată primele roade. Materialele realizate pe parcursul ultimelor luni în cadrul Burselor Superscrieri/Avon - e vorba de trei proiecte pe tema violenței domestice, finanțate cu câte 1.000 euro fiecare - au ajuns la vremea publicării.

citeste articolul »Publicat: Marti, 23 septembrie 2014 · comentarii

Domnilor Ponta și Dragnea, nu puneți legea între paranteze!

Am aflat cu surprindere din mass-media despre intenția Guvernului de a „rezolva problema blocajelor la nivel local” printr-un artificiu legislativ: ordonanța de urgență care suspendă aplicarea unei legi pe perioadă limitată. Deși în Legea 24/ 2000 este stipulată ca posibilă această tehnică de suspendare temporară, semnatarii prezentei scrisori consideră că această modalitate instituțională de a soluționa o criză politică contravine interesului public, atât la nivelul formei (OUG), cât și la nivelul conținutului (încurajarea traseismului politic pentru o perioadă limitată de timp).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 august 2014 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

LIDER Plus - program de practică inovativ adresat studenților Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei alături de partenerii săi, Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București și Marketer Club, a lansat astăzi, 1 iulie 2014, Programul de practică LIDER Plus. Programul are capacitatea să ofere stagii de practică pentru 360 de studenţi ai Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București în anul academic 2014 – 2015. La eveniment au participat Liliana Ciobanu, director al CNDIPT OI POSDRU și Codrin Scutaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, actuali și foști studenți ai facultății.

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 Iulie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Scrisoare deschisa: introducerea Art.4 din OM 2701/2011 in Legea Urbanismului

Mai multe organizații non-guvernamentale și grupuri de cetățeni, preocupate de transparența decizională în general și de cea necesară în procesele de planificare și proiectare urbană, în special, au transmis azi, 18 iunie, două scrisori în atenția Primului Ministru și al Ministrului Liviu Dragnea. În documente este solicitată introducerea prevederilor din articolul 4 din Ordinul de Ministru 2701/2011 (articol abrogat săptămâna trecută) în textul Legii Urbanismului 350/2001 și, până atunci să fie dată o Ordonanță de Urgență în acest sens (vedeți scrisorile anexate acestui comunicat de presă).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 iunie 2014 · comentarii · Reacție rapidă

Quest "Orașul ești tu!"

Vrem să redăm orașul cetățenilor și sa le reamintim celor care locuiesc în București (dar nu numai) că nu pot cunoaște cu adevărat orașul pe care îl numesc “acasa” doar de la volanul mașinilor personale. E nevoie să trăim orașul la picior și să îl simțim cu bune și rele pentru a putea fi parte a soluțiilor de utilizare inteligentă a spațiului public. Acțiunea propusă de noi încurajează mersul pe jos și petrecerea timpului liber atât de cei mari, cât și de cei mici într-un mod inedit, care deschide apetitul pentru redescoperirea orașului în care locuim.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 11 iunie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Solicităm implicarea societății civile în procesul de evaluare a conținutului noilor manuale școlare

Reprezentanții ai 10 organizații neguvernamentale au adresat Ministerului Educației Naționale o scrisoare deschisă, prin care solicită implicarea societății civile în procesul de evaluare a conținutului noilor manuale școlare, pentru se evita ca atitudini discriminatorii sau antiștiințifice să ajungă în materialele educaționale. Solicitarea se bazează pe promisiunea anterioară a Ministerului, din martie 2012, de a implica societatea civilă într-un astfel de demers.

citeste articolul »Publicat: Luni, 19 mai 2014 · comentarii · Evenimente și activități

AW se opune introducerii delay-ului în legislația audiovizuală

ActiveWatch consideră că introducerea mecanismului delay-ului în legislația audiovizuală este riscantă, punând în pericol atât dreptul la liberă exprimare, cât și dreptul publicului la informare. De asemenea, considerăm că interpretarea dată de CNA sintagmei "limbaj injurios" trebuie să fie în concordanță cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, să nu fie excesivă și să nu fie făcută aplicând un dublu standard.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 28 februarie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Resurse Educaționale Deschise: inițiere pentru profesori (ATELIER)

Invităm profesorii și învățătorii să se înscrie la atelierul Resurse Educaționale Deschise: inițiere pentru profesori organizat de ActiveWatch vineri, 14 februarie 2014, la Centrul de formare Compendiu al Școlii Superioare Comerciale “Nicolae Kretzulescu” din București. Pe parcursul atelierului de o zi, veți afla cum puteți folosi aceste resurse deschise pentru a concepe lecții, unde găsiți OER, ce sunt licențele deschise și ce învățăm din experiența altor state ale Europei. Invitatul nostru de la Open Universiteit Nederland - Dr. Robert Schuwer - specialist în domeniul resurselor educaționale deschise, își va prezenta programul Wikiwijs.nl într-o sesiune online. Facilitatorii atelierului sunt Bogdan Manolea (APTI) și Nicolaie Constantinescu (acces-deschis.ro). Înscrieri până cel târziu 30 ianuarie 2014!

citeste articolul »Publicat: Marti, 21 ianuarie 2014 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

VIDEO. Sfaturi medicale ca la ușa cortului

În plină lună decembrie, 6 din cei peste 100 de studenți romi la medicină au oferit bucureștenilor informații despre cum se pot feri de răceli și de alte neplăceri ale frigului.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 decembrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

TVR - Apel la responsabilitate adresat clasei politice

Prin numirea pe care o va face, puterea politică dă măsura respectului pe care îl acordă publicului plătitor de taxă și angajaților televiziunii publice.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

PROFESIONIȘTI ROMI LA BILANȚ

Programul de burse academice și dezvoltare personală în domeniul medicinei adresat tinerilor romi poate continua cu sprijinul autorităților și organizațiilor locale.

ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei a lansat azi, 18 decembrie 2013, în cadrul unei conferințe de presă găzduite de Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, ghidul de bune practici în derularea programelor de susținere a tinerilor romi care studiază medicina. Evenimentul a marcat finalul proiectului “O generație de specialiști romi în domeniul medical”. În cadrul conferinței au fost premiați bursierii prezenți, în semn de recunoaștere a reușitelor academice obținute de aceștia.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 decembrie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

UPDATE februarie 2014: Atac la libertatea de exprimare: Insulta și calomnia reincriminate

Organizatiile semnatare protestează față de practicile antidemocratice adoptate și exersate de actuala majoritate parlamentară și cer public Președintelui României să nu promulge legea prin care, în mod clandestin, au fost reintroduse în Codul Penal infracțiunile de insultă și calomnie.

Un proiect de lege vechi din 2011 (Pl-x 680/2011) propunea abrogarea unui singur articol din Codul Penal, respectiv articolul 74/1. În condiții cel putin suspecte, acest proiect de lege a fost radical schimbat cu o noapte înainte de a fi adoptat de Camera Deputaților în ședința din 10 decembrie 2013 (chiar de „Ziua drepturilor omului”), prin introducerea, pe lângă alte prevederi, a infracțiunilor de insultă și calomnie.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 11 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Câștigătorii Galei Persoanelor cu Dizabilități

ActiveWatch și Fundația Motivation România, alături de Dedeman și Fundația Vodafone România, au organizat luni, 2 decembrie 2013, la TVR, cea de-a patra ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 decembrie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

PUBLICAȚIE: "Ordinul 2701 după doi ani"

ActiveWatch, Asociația pentru Tranziție Urbană și Grupul pentru Dezvoltare Locală au lansat raportul Ordinul 2701 după doi ani , o analiză națională a modului în care a fost implementat Ordinul de Ministru 2701 / 2011 cu privire la participarea publicului în deciziile de urbanism. Astfel, au fost analizate practicile Primăriei Municipiului București și ale primăriilor reședințelor de județ, iar studiul scoate la iveală lipsa de informare a cetățenilor cu privire la dreptul de a se implica în deciziile care îl privesc, precum și o slabă capacitate de comunicare a instituțiilor publice.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 noiembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Publicații

Invitatie dezbatere: Starea și perspectivele urbanismului participativ

București, 29 octombrie, 2013

Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația pentru Tranziție Urbană și Grupul pentru Dezvoltare Locală vă invită joi, 31 octombrie, la lansarea raportului de analiză național “Starea și perspectivele urbanismului participativ”. Dezbaterea va avea loc la Café Verona (în cadrul librăriei Cărturești, str. Pictor Arthur Verona, nr.13-15), începând cu ora 10. La dezbatere vor participa reprezentanți ai instituțiilor publice locale din țară, precum și consilieri locali și arhitecți șefi din București.

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Executare în stil ONGist: Azi am obținut protocolul de cooperare între Institutul Național al Patrimoniului și RMGC

ActiveWatch și Asociația pentru Monitorizarea Justiției au obținut astăzi, 21 octombrie 2013, prin executare silită, Protocolul de cooperare dintre Institutul Național al Patrimoniului și SC Roșia Montană Gold Corporation SA, încheiat la data de 15 iulie 2011.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Primăria Generală a Capitalei o minte pe Europa că face dezvoltare durabilă

Azi, 16.10.2013, 8 organizatii neguvernamentale au transmis Comisarului European pentru Mediu, Janez Potočnik, o scrisoare deschisă despre modul în care Primăria Generală a Municipiului București a distorsionat informații în relatarea situației din București pe pagina oficială a Săptămânii Europene a Mobilității.

Săptămâna Europeană a Mobilității (16-22 Septembrie) reprezintă o săptămână dedicată orașelor durabile, care înțeleg să dezvolte orașul în termenii unei infrastructurii sustenabile, înțeleasă ca prioritizare a mersului pe jos, transportului public, mersului pe bicicletă și a descurajării transportului cu autoturismul.

Primăria Generală a aplicat la acest eveniment pe site-ul oficial cu descrieri care ale unor fapte sau situații care nu există în București
 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 16 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Premierul Ponta s-a uns baron al justiției în România

ActiveWatch și AMJ au sesizat Comisia Europeană în legătură cu atacurile prim-ministrului Ponta la adresa independenței justiției.

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere protestează față de modificările propuse de Guvern Legii Insolvenței

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere condamnă decizia Guvernului României de a adopta în totală lipsă de transparență un act normativ ale cărui prevederi pun în pericol libertatea presei și dreptul la informare al publicului. Prin susţinerea acestui act normativ, Guvernul deschide un nou capitol în istoria controlului politic şi economic al instituţiilor de presă din România.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 4 octombrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

UPDATE. Solicitare de interes public adresată SRI: Ce sunt eco-anarhiștii?

ActiveWatch solicită directorului Serviciului Român de Informații, George Cristian Maior, și Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI să prezinte detalii cu privire la amenințarea „extremistă” și „eco-anarhistă” despre care a susținut că planează asupra protestelor privind situația de la Roșia Montană.

Update 21 octombrie 2013: Citiți răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI

UPDATE 14 octombrie 2013: Citiți răspunsul SRI de la finalul acestei solicitări.

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Raspuns pentru DC News

Referitor la întrebările dvs. cu privire la finanțările primite de la CEE-Trust și cuantumul lor, vă comunicăm următoarele:

Informațiile solicitate de dvs. sunt publice pe website-urile www.activewatch.ro și www.ceetrust.org și în discuție sunt proiecte câștigate prin concurs la linii de finanțare anunțate public (call-uri la vedere). Proiectele (sau “aplicațiile”) noastre au fost evaluate de comitete de decizie, conform unor grile publice. Pentru fiecare proiect am făcut raportare tehnică și financiară. De altfel, relațiile contractuale cu finanțatorii nostri sunt la vedere, atât pe website-urile noastre, cât și pe ale lor.

Așa cum puteți verifica și de pe site-urile www.activewatch.ro și www.ceetrust.org, suma acordată de CEE-Trust pentru proiectele câștigate prin concurs de ActiveWatch ca aplicant principal este de 194.250 USD (o sută nouăzeci și patru de mii, două sute cincizeci de dolari).

De asemenea, ca parteneri, ne-au revenit 12.050 USD (doisprezece mii cincizeci de dolari), în cadrul a două proiecte. Următoarele 5 (cinci) paragrafe conțin scurte descrieri ale proiectelor depuse, precum și descrierea activității noastre în cadrul proiectelor depuse de alte organizații.

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 septembrie 2013 · comentarii

Media Literacy Good Practices in Romania

Acum câteva luni, JFF - Institutul pentru Educație Media din Munchen și Evens Foundation în Antwerp ne-au rugat să trimitem descrierea câtorva proiecte de educație media, care ar fi putut să facă parte dintr-o publicație despre bune practici în domeniul educației media, ce urmează să apară. Publicăm textul în limba engleză și pe site-ul nostru, căci oferă o imagine bună, adunată a ceea ce facem la ActiveWatch pentru educație media. Un juriu internațional a ales cursul de formare "MediaSIS- Competente media pentu profesori" pentru publicare.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 septembrie 2013 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Sentinta CNCD: amendă pentru discriminarea comunității LGBT

La începutul anului, ActiveWatch a sesizat Consiliul național pentru Combaterea Discriminării cu privire la apariția în București a două panouri stradale cu mesaje discriminatorii față de comunitatea LGBT.

Asociația Alianța Familiilor din România și Asociația Provita pentru Născuți și Nenăscuți au fost amendate astăzi de Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Dicriminării cu câte o amendă contravențională în valoare de 1.000 de lei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 septembrie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Invitație la atelierul "Educație prin film documentar" 2

Te invităm să iei parte la al doilea atelier MEDEAnet “Educație prin film documentar” organizat în București, în data de 05 octombrie 2013 de ActiveWatch în parteneriat cu Asociația One World România și DocWest – Centru de Cercetare și Producție de Film Documentar al Universității Westminster, Londra. Atelierul este dedicat în special profesorilor care predau educație civică, discipline socio-umane, dar și opționalul “Competență în mass media”.

citeste articolul »Publicat: Marti, 17 septembrie 2013 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Finanțările primite de ActiveWatch de la fundațiile Soros

În atenția lui Stelian Negrea și a altor ziariști interesați de finanțările primite de ActiveWatch de la Fundațiile Soros

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 septembrie 2013 · comentarii

FC Steaua behaviour towards journalists

To: UEFA
Att: The Media Committee
Subject: FC Steaua behaviour towards journalists

 

ActiveWatch, a Romanian human rights NGO concerned with freedom of expression and press freedom, expresses its outrage towards the unacceptable behaviour of Steaua Football Club officials against journalists and media outlets.
 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 Iulie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

ActiveWatch a devenit membră IFEX

Cu mândrie vă anunțăm că, pe 17 iunie, ActiveWatch a devenit membră IFEX - cea mai mare rețea globală care activează pentru libertatea de exprimare.

citeste articolul »Publicat: Luni, 17 iunie 2013 · comentarii · FreeEx, Ce facem, Evenimente și activități

Guvernul Greciei l-a depășit pe dictatorul Ceaușescu

ActiveWatch invită jurnaliștii să se solidarizeze și să ceară guvernului elen să revină asupra deciziei de a stopa activitatea stațiilor publice de radio și televiziune din Grecia.
De marți noaptea emisia posturilor publice de radio și televiziune din Grecia a fost oprită. Toți angajații instituțiilor publice de mass-media au fost demiși. Decizia a fost luată în baza unui act normativ fulger, votat și aplicat în 24 de ore. Purtătorul de cuvânt al guvernului a justificat măsura, acuzând televiziunea publică de risipirea banilor publici: “ERT (televiziunea publică elenă) este un exemplu tipic de unică lipsă de transparență și risipă incredibilă. Iar (situația) asta se termină astăzi”( Simos Kedikoglou citat de Associated Press).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 12 iunie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Bucharest: Solidarity with protesters in Turkey

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 iunie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Premierul Victor Ponta invită la fraude electorale

ActiveWatch a cerut astăzi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia poziție, conform obligațiilor care îi revin prin Articolul 30 Alin. (1) din legea în baza căreia funcționează, cu privire la atacurile de săptămâna trecută ale premierului Victor Ponta la adresa independenței justiției.

citeste articolul »Publicat: Joi, 30 mai 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Broșura MEDEAnet: Educație prin film documentar

Atelierul de sâmbăta trecută, “Educație prin film documentar”, a fost un prilej pentru profesorii care au participat să-și pună întrebări despre propriile percepții și stereotipuri față de romi. Ne-am dorit să înțeleagă relevanța documentarului pentru educație și să învețe cum să-l folosească la clasă în contextul discuțiilor despre discriminare și toleranță cu elevii lor.

citeste articolul »Publicat: Joi, 30 mai 2013 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități, Publicații

Regulamentul SRR de comunicare online – instrument de intimidare a salariaților

În forma actuală, Regulamentul de prezență și comunicare în mediul online al SRR este mai degrabă un instrument de intimidare a salariaților decât unul de protejare a imaginii publice a instituției. Multe articole par menite să blocheze orice informație despre eventuale abuzuri, nereguli și să descurajeze salariații să facă publice astfel de cazuri decât să protejeze instituția de situații care să compromită aspirațiile de independență și echidistanță față de mediul politic. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 16 mai 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Premiile FreeEx 2012

PREMIILE FREEEX PENTRU ANUL 2012


Ieri, pe 8 mai 2013, la Cheful Presei 2013, ActiveWatch a acordat Premiile FreeEx pentru anul 2012. Premiile au fost prezentate de Mircea Toma, președintele ActiveWatch și de Delia Panait, ziaristă la Radio Guerrilla și la MoneyTV.

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 mai 2013 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

LANSARE: Raportul FreeEx 2012

LANSARE: Raportul FreeEx – Libertatea de exprimare în România - 2012

ActiveWatch a lansat Raportul FreeEx 2012 - Libertatea Presei în România.

citeste articolul »Publicat: Luni, 6 mai 2013 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Bugetul Capitalei – o sarcină prea grea pentru Sorin Oprescu


ActiveWatch, Fundația Centrul de Resurse pentru participare publică, Funky Citizens și Asociația Salvați Bucureștiul organizează luni, 29 aprilie, începând cu ora 12, la sediul ActiveWatch (Calea Plevnei, nr. 98, bloc 10C) conferința de presă: “Bugetul Capitalei – o sarcină prea grea pentru Sorin Oprescu”. Vă oferim o analiză asupra proiectului de buget care urma să fie votat vineri, 26 aprilie, în Consiliul General.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 aprilie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Cheful presei: MAREA INFILTRARE

Ziariștii, bloggerii, patronii de presă și locotenenții lor sunt invitați să se infiltreze miercuri, pe 8 mai 2013, de la ora 7 p.m. la Kulturhaus la CHEFUL PRESEI 2013: MAREA INFILTRARE!

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 aprilie 2013 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Primaria Generală lasă Bucureștiul fără bani

Conform Legii 273/2006 privind finanțele publice locale, Direcția Finanțelor Publice București poate dispune, începând cu 8 aprilie, sistarea alimentării cu cote și unele sume defalcate din bugetul de stat. Astfel că Primăria Generală a Municipiului București va fi nevoită să cheltuiască sumele pe care reusește să le colecteze direct, print taxe și impozite.

citeste articolul »Publicat: Marti, 9 aprilie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Hala Matache – ultima consultare oferită de doctorul Oprescu

Primăria Generală a Municipiului București (PMB) organizeaza luni, 25 martie, la sediul de pe Splaiul Independentei, nr. 291-293, o dezbatere publică pe marginea a trei Planuri de Urbanism Zonal din zona Buzești Berezi. Unul dintre aceste proiecte cuprinde și propunerea Primăriei cu privire la “strămutarea Halei Matache” prin demolare.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 martie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Dreptul la liberă exprimare reprimat abuziv de conducerea unui liceu din Covasna

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, condamnă comportamentul abuziv al dirigintei și al conducerii liceului Korosi Csoma Sandor, care au împiedicat o elevă să poarte un obiect vestimentar ce conținea culorile drapelului românesc. Chiar dacă gestul elevei și al colegilor ei poate fi interpretat drept provocator de colegii de etnie maghiară (în contextul în care a avut loc), el se încadrează în limitele libertății de exprimare, neexistând motive temeinice pentru sancționarea lui. În cazul în care eleva a avut și alte manifestări care au stârnit reacția unora dintre colegi, acestea puteau fi sancționate conform regulamentului școlar, nicidecum prin confiscarea sau interzicerea purtării bentiței.

ActiveWatch cere jurnaliștilor să dea dovadă de responsabilitate și să nu mai publice imaginea elevei, pentru că este pentru că este minoră, dar și pentru că riscă să o expună unor situații neplăcute, eleva primind deja amenințări cu moartea. De asemenea, facem un apel către jurnaliști și politicieni să dea dovadă de maximă responsabilitate în modul în care se exprimă public asupra acestui subiect și să nu amplifice aceste tensiuni prin exploatarea temelor naționaliste. Reamintim tuturor că, în acest context, copiii sunt victim ale discursului naționalist proferat în ultimii ani de mai mulți politicieni și întreținut de media.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 martie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare, Reacție rapidă

Public position regarding Mr. Ponta’s statements during HARDtalk show on BBC World News on 19 March 2013

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 martie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Laicitatea statului, garanție a libertății de conștiință

Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), ActiveWatch și alte 18 organizatii nonguvernamentale au adresat azi membrilor Parlamentului o scrisoare deschisă prin care solicită declararea formală a României drept stat laic și respectarea recomandărilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în privința studierii neconfesionale a religiei în școlile publice.

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 martie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Dezbatere publică: Avem nevoie de pasajul pietonal de la Piața Romană?

Centrul de Resurse pentru participare publica și ActiveWatch vă invită să vă spuneți părerea cu privire la inițiativa Primăriei Generale de a face un pasaj în zona Pieței Romane pentru a facilita tranzitul mașinilor. Miercuri, de la ora 12, la sediul PMB, va avea loc o dezbatere publică pe marginea proiectului. Dezbaterea a fost solicitată de cele două organizații. Documentația tehnică este postată pe site-ul PMB.  Noi considerăm că acest proiect este un asalt la dreptul fundamental al cetățeanului de a fi un pieton cu vedere la cer!

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

TUTORAT ȘI BURSE pentru liceenii și absolvenții de liceu romi

Programul de Dezvoltare Personală Profesioniști romi în domeniul medical lansează astăzi cea de-a șasea sesiune de înscrieri în cadrul programului de TUTORAT ȘI BURSE adresat liceenilor și absolvenților de liceu romi care își doresc ca în acest an să susțină examenul de admitere în cadrul unei instituții de învățământ din domeniul medicinei umane.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 februarie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Miercuri, ora 11: Nu platim prostia si lacomia - studiu de caz Hala Matache

Ordinul Arhitecților din România, Fundația Pro Patrimonio, Asociația Salvați Bucureștiul și ActiveWatch vă invită miercuri, 27 februarie, începând cu ora 11, la Clubul Țăranului Român la conferința de presă Nu plătim prostia și lăcomia – studiu de caz Hala Matache. În cadrul conferinței vor fi făcute publice proiecții de costuri pentru ambele scenarii – menținarea Halei Matache pe actualul amplasament și restaurarea ei, precum și translatarea prin demolare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 februarie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Angajați ai statului în cârdășie cu extremiștii

Organizațiile semnatare solicită următoarele:


1. Ministerului Administrației și Internelor și Procurorului General al României: investigarea manifestării extremiste din incinta MȚR ce a avut loc în data de 20 februarie și a modalității de intervenție a organelor de ordine în cazul manifestărilor publice de tip ‘hate crimes’ (infracțiuni motivate de ură);

2. Ministerului Culturii: demiterea în regim de urgență a directorului adjunct al MȚR, domnul Mihai Gheorghiu, pentru neîndeplinirea obligațiilor administrative care-i revin;
3. Jandarmeriei Române: investigarea non-răspunsului jandarmilor prezenți la fața locului, sancționarea lor disciplinară, precum și identificarea persoanelor care au tulburat ordinea și liniștea publică și sancționarea corespunzătoare a acestora.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 februarie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Conferinta de presa 21.02, ora 16:00 - Angajați ai statului în cârdășie cu extremiștii!

Conferință de presă

Angajați ai statului în cârdășie cu extremiștii

Joi, 21.02.2013
Ora 16.00
la Sediul ActiveWatch – Calea Plevnei nr 98 bl 10C

Martori de la fața locului vor povesti ce li s-a întâmplat în seara de 20 februarie, în sala de proiecții a Muzeului Țăranului Român, unde au mers să vizioneze filmul “The kids are all right”. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 februarie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Descarca e-bannere pentru a promova petitia europeana pentru pluralism in media

Descarcă AICI e-bannere!

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 februarie 2013 · comentarii · FreeEx, Resurse

Miercuri miting la Ministerul Culturii

Platforma pentru Orașe Durabile organizează miercuri, 13 februarie, începând cu ora 11, un miting în fața Ministerului Culturii. Având în vedere că Ministrul Daniel Barbu urmează să ia o decizie cu privire la avizul de translatare prin demolare a Halei Matache, manifestanții solicită Ministrului să respingă avizul emis și să reia procedura de avizare, lunându-se în calcul soluția de menținere pe actualul amplasament al Halei Matache. Menționăm că avizul consultativ existent acum a fost emis fără a considera această opțiune și că există angajamentul Primăriei Generale pentru reconstrucția a altor trei imoble “translatate prin demolare” care încă nu au fost reconstruite.

citeste articolul »Publicat: Luni, 11 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

A fost lansată prima Inițiativă Cetățenească Europeană pentru pluralism în mass-media

Cetățenii europeni pot, începând cu 7 februarie 2013, să ceară instituțiilor europene să adopte măsuri legislative care să limiteze amestecul actorilor politici și economici în mass media, semnând petiția inițiată de Inițiativa Europeană pentru Pluralism în Mass-Media (EIPM).

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 februarie 2013 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Opriți finanţarea de către Stat a cultelor religioase şi redirecţionati aceste fonduri către Educaţie, Cercetare şi Sănătate!

Azi, 5 februarie,  am semnat o scrisoare deschisă prin care am solicitat decidenților politici să revină asupra deciziei de a aloca, prin bugetul de stat, 0,4% din Proiectul Bugetului de Stat 2013 către cultele religioase.

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Sesizare catre Consiliul National al Audiovizualului - Emisiunea Sinteza Zilei (Antena3) din 29 ianuarie 2013

SESIZARE

Către: Consiliul Național al Audiovizualului

Nume post: Antena 3
Tipul postului: TV
Data difuzării emisiunii: 29 ianuarie 2013
Ora difuzării: 21:30
Denumirea emisiunii: Sinteza zilei

ActiveWatch sesizează Consiliul Național al Adiovizualului în legătură cu emisiunea Sinteza zilei difuzată de către postul de televiziune Antena 3 în data de 29 ianuarie 2013, ora 21:30.

În cadrul emisiunii a fost comunicată informația potrivit căreia site-ul Consiliului Județean Covasna nu ar avea o versiune în limba română. În acest sens au fost prezentate mai multe imagini ale site-ului respectiv, care aveau conținut exclusiv în limba maghiară (v. Anexa 1). Cu toate acestea, verificand site-ul oficial al CJ Covasna, s-a putut constata că acesta are o versiune în limba română și că în colțul din dreapta sus apare un link către această versiune (v. Anexa 2).

citeste articolul »Publicat: Luni, 4 februarie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

LaBOMBA @ Modern. Modă socială pentru Rahova-Uranus

JOI – 7 Februarie 2013, orele 20:00,
Club MODERN, Str. Mihai Eminescu nr. 127

Centrul Comunitar pentru Educaţie Creativă şi Artă Activă laBOMBA vă invită la "Parada Femeii Evacuate", o prezentare de modă prin care mamele din comunitatea Rahova-Uranus se folosesc de modă ca să colecteze fonduri pentru educaţia copiilor.

Haine adunate din dulapurile femeilor din comunitatea Uranus-Rahova, tăiate şi recontextualizate de designerul Olah Gyarfas împreună cu ele, vor fi prezentate într-o paradă de modă care continuă seria de evenimente prin care arta se manifestă ca mod de intervenţie socială. Colecţia va fi prezentată la MODERN, pe 7 februarie 2013, chiar de către protagoniste. Hainele vor fi licitate ca obiecte de artă, iar banii strânşi vor folosi pentru un proiect de educaţie a copiilor din comunitate.

Proiectul atrage atenţia asupra iminentei evacuări a membrilor comunităţii Rahova- Uranus şi îşi propune, pe termen lung, construirea de locuinţe sociale pentru această comunitate.  

citeste articolul »Publicat: Luni, 4 februarie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Un BRAVO pentru cei ce găzduiesc Luna istoriei LGBT

Salutăm inițiativa Muzeului Țăranului Român de a găzdui evenimentele culturale din cadrul programului "Luna Istoriei LGBT", organizate de ACCEPT România. În opinia noastră, conducerea instituției dă astfel dovadă de deschidere culturală. Suntem conștienți că exista voci care, ignorând fundamentele drepturilor omului, critică echipa Muzeului Țăranului Român pentru asocierea cu aceste evenimente. Noi suntem alături de această echipă!

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 30 ianuarie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Comunicat referitor la Raportul MCV: Libertatea de exprimare nu are nevoie de noi legi, ci de protecție

Organizațiile semnatare își exprimă nedumerirea și îngrijorarea cu privire la constatările și recomandările cuprinse în MCV care fac referire la mass media.

Considerăm că acestea fac abstracție de cadrul legal în vigoare și de standardele care rezultă din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și ignoră profilul clasei politice românești, care adeseori a încercat să retrângă libertatea presei, prin presiuni economice sau măsuri legislative. Există un risc real ca afirmații de tipul celor din MCV (“revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoțită de o protecție corespunzătoare a instituțiilor și a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum și pentru a pune la dispoziție măsuri reparatorii eficiente”) să fie invocate de politicieni români pentru a justifica noi inițiative legislative menite să restrângă libertatea de exprimare, situație cu care ne confruntăm în fiecare an.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 30 ianuarie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Invitație pentru profesori la atelierul "Educație prin film documentar"

Vă invităm să luați parte la atelierul “Educație prin film documentar” organizat în București, în data de 23 februarie 2013 de ActiveWatch în parteneriat cu Asociația One World România și DocWest – Centru de Cercetare și Producție de Film Documentar al Universității Westminster, Londra. Atelierul este dedicat profesorilor care predau educație civică, discipline socio-umane și istorie, dar și opționalul “Competență în mass media”.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 25 ianuarie 2013 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Vă recomandăm kitul pedagogic SHARP "Teaching and Learning Digital Media"

Alături de partenerii noștri europeni din rețeaua S.H.A.R.P, vă oferim noul kit pedagogic online "Teaching and Learning Digital Media". Materialele pot fi accesate și utilizate în mod gratuit. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 17 decembrie 2012 · comentarii · Educație media, Resurse

Recomandăm: Harta Accesibilității

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, Fundatia Motivation a lansat Harta Accesibilității, destinată persoanelor cu dizabilități locomotorii. Harta Accesibilitatii cuprinde, în acest moment, date despre clădiri din București și din 20 de județe ale țării. Harta electronică va include, până în 2014, informații despre 1.000 de clădiri din domeniile: cultura, divertisment, sănătate, sport, turism și servicii de interes public. Clădirile care îndeplinesc criteriile de accesibilitate pentru utilizatorii de scaun rulant vor primi Marca Accesibilității în urma unei evaluări care are în vedere trei componente majore: accesul la spațiul exterior, accesul în spațiul interior și facilitățile puse la dispoziție, în funcție de specificul fiecărei clădiri.

citeste articolul »Publicat: Marti, 4 decembrie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Resurse

Preliminar: În campania electorală, mesaje vagi, fără relevanță pentru alegerile parlamentare

Îți oferim câteva date preliminare din monitorizarea campaniei electorale între 9 și 22 noiembrie 2012! Candidații mici abia se văd, în majoritatea cazurilor, temele de dezbatere nu au legătură cu legislativul, iar partizanatul televiziunilor este evident. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 decembrie 2012 · comentarii

PREMII PENTRU CURAJ la Gala Persoanelor cu Dizabilități “Accesibilizați libertatea!”

ActiveWatch și Fundația Motivation România, alături de Fundația Vodafone România și Dedeman, au organizat marți, 27 noiembrie 2012, în Studioul 3 al TVR, cea de-a treia ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități “Accesibilizați libertatea”.

În cadrul evenimentului, produs în colaborare cu TVR și moderat de Cătălin Ștefănescu, au fost prezentați câștigătorii din acest an ai cursei pentru transformarea României într-o societate deschisă tuturor membrilor săi, cu toate abilitățile de care dispun.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Înscrieri la tutorat și burse până pe 10 decembrie 2012

Tutorat și burse pentru liceenii și absolvenții de liceu romi pasionați de medicină

Programul de Dezvoltare Personală Profesioniști romi în domeniul medical lansează astăzi cea de-a cincea sesiune de înscrieri în cadrul programului de TUTORAT ȘI BURSE adresat liceenilor și absolvenților de liceu romi care își doresc ca anul viitor să susțină examenul de admitere în cadrul unei instituții de învățământ din domeniul medicinei umane.

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

ActiveWatch susține Manifestul pentru copii!

Susținem Manifestul pentru copii - 10 angajamente pentru copiii din România, inițiat de organizația Salvați Copiii și UNICEF astăzi, de Ziua internațională a drepturilor copilului! Sperăm ca acest angajament - asumat și semnat de principalele partide politice din Parlamentul României (PDL, PNL, PSD, UDMR) - să atragă atenția asupra nevoii de a face curriculum-ul școlar relevant pentru schimbările din viața copiilor și tinerilor, participanți tot mai activi în cultura media.

citeste articolul »Publicat: Marti, 20 noiembrie 2012 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Invitație dezbatere "Prime-time-ul de seară al democraţiei"

Într-o ţară aruncată în derivă de Criza din 2008, trei luni de agitaţie electorală pot dăuna spaţiului public de dezbatere. Anul 2012 va rămâne în manualele de jurnalism drept anul în care agenda mass media şi agenda politicienilor s-au tabloidizat ireversibil. Campaniile electorale s-au transformat în spectacol, iar ştirile şi dezbaterile au ajuns la nivelul unor giumbuşlucuri de circ provincial.” (extras din raportul "Prime-time-ul de seară al democraţiei")

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Scrisoare deschisă adresată de 26 de ong-uri Ministrului Educaţiei, referitoare la dezbaterea asupra manualelor de religie

Organizaţiile semnatare au transmis Ministrului Educaţiei Doamnei Ecaterina Andronescu o scrisoare deschisă (textul în continuarea comunicatului) prin care îşi manifestă îngrijorarea referitoare la conţinutul manualelor de religie în şcoli şi solicită MECTS să puna în dezbatere publică acest subiect.

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 octombrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Ascunde Poliția un grav caz de tortură?

În calitatea sa de organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, împreună cu partenerii săi, rețelele internaționale Reporters sans Frontiers și Migreu

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 martie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Jandarmeria Română: între Constituție și Legea 60/1991

La dezbatere vor participa reprezentanti ai Jandarmeriei Romane, deputati si senatori din Comisiile pentru Drepturile Omului, reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor, precum si ai societatii civile si jurnalisti

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 martie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

O sentință a justiției împiedică un jurnalist să relateze despre soția unui deputat

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră această sentință ca fiind vagă, ambiguă, neargumentată, disproporționată în raport cu faptele, reprezentând un precedent extrem de periculos pentru exercitarea dreptului la liberă exprimar

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 martie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

RomActor - Curs gratuit de teatru pentru elevii romi

Din 23 aprilie, la ActiveWatch, actorul Ninel Petrache începe cursul de teatru pentru elevii romi. Cursul are o durată de 1 an și propune întâlniri de două ori pe săptămână. Elevii vor trece prin istoria teatrului și vor studia texte clasice românești și străine.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 25 martie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Protest: Libertatea de exprimare evacuată de pe National Arena - UPDATE 2

RĂSPUNSUL JANDARMERIEI ROMÂNE, cu privire la Protestul "Libertatea de exprimare evacuată de pe National Arena": Ministerul Administrației și Internelor Jandarmeria Română   Activitatea structurilor din Jandarmeria Română este concentrată pe respectarea legalității, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, asigurând totodată starea de echilibru social în societate

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 martie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Școala îi vrea tunși! - Sesizare către CNCD

Către: Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării Att: Colegiul Director SESIZARE cu privire la situația semnalată în mass media în legătură cu interdicția aplicată unor elevi de la Colegiul Național Ion Neculce de a participa la cursuri deoarece poartă părul lung

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 martie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Ministrul Educației, Cătălin Baba, va participa la dezbaterea “ȘCOALA NOASTRĂ”

Ministrul Educației, Cătălin Baba, și-a anunțat participarea la proiecția specială a documentarului Școala Noastră în cadrul festivalului One World Romania și la dezbaterea care va urma vizionării filmului

citeste articolul »Publicat: Luni, 12 martie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

PROIECȚIE ROUGE PAROLE / DEZBATERE “PRIMĂVARA SAU IARNA ARABĂ?”

16.03 / 12.00 / S.N.S.P.A./ Sala 12 Cât de complicat este drumul unui stat către o democrație reală? Cât de mare este diferența între democrația declarată și democrația manifestă? Revoluția Arabă a erupt într-o țară în care puțini s-ar fi așteptat, generând un cutremur politic în toată lumea

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 martie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

PROIECȚIE DOCUMENTAR “ȘCOALA NOASTRĂ” ȘI DEZBATERE POST VIZIONARE

14.03 / 6 p.m. / Sala Horia Bernea, Muzeul Țăranului Român Proiecție specială a documentarului Școala Noastră în cadrul festivalului One World Romania și la dezbatere post vizionare. Școala Noastră documentează una dintre cele mai urgente și complexe probleme cu care se confruntă nu doar România, ci Europa întreagă: Integrarea romilor

citeste articolul »Publicat: Marti, 6 martie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Protest: Libertatea de exprimare evacuată de pe National Arena - UPDATE 1

Organizații care s-au alăturat protestului AW în legătură cu violențele Jndarmeriei de pe stadionul național National Arena. Lista semnatarilor rămâne deschisă. Ce-Re Centrul de Resurse pentru Participare Publica Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis Asociatia Salvati Dunarea si Delta Salvati Rosia Montana, prin Asociatia Alburnus Maior Asociatia Sighisoara Durabila Asociatia Greenitiative Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic - InfOMG Asociatia Eco Ruralis - in sprijinul taranilor ecologici si traditionali Organizatia Re

citeste articolul »Publicat: Vineri, 2 martie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Protest. Libertatea de exprimare evacuata de pe National Arena

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei condamna vehement comportamentul violent si abuziv al fortelor de ordine, in timpul meciului de fotbal dintre Romania si Uruguay. Din pacate, aceste actiuni se inscriu intr-un lung sir de acte represive pe care fortele de ordine le comit aproape de fiecare data cand cetatenii isi exercita drepturile constitutionale la libera intrunire si libera exprimare

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 martie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Derapaje naționaliste în emisiunea "România de poveste"

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei sesizează Consiliul Naţional al Adiovizualului în legătură cu emisiunea "România de poveste" difuzată de către Romania TV în data de 11 februarie 2012, ora 22:00

citeste articolul »Publicat: Vineri, 17 februarie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Concurs pentru jurnaliști: "Ce va fi când va fi mare?"

Dacă ești jurnalist și ai scris despre romi, discriminare, stereotipuri și prejudecăți, poți participa la concursul "Ce va fi când va fi mare?" Concursul de presă încurajează realizarea de materiale jurnalistice având ca subiecte discriminarea, stereotipurile și prejudecățile la care sunt supuse persoanele care aparțin minorității romilor, ca fenomene ce le afectează acestora orizontul educațional și profesional

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 1 februarie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Jurnalisti agresati in timpul protestelor. Abuzuri ale Jandarmeriei impotriva cetatenilor

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Reporteri fara Frontiere condamna agresiunile indreptate impotriva jurnalistilor, comise atat de unii protestatari, cat si de fortele de ordine. De asemenea, condamnam ingradirea de catre fortele de ordine a drepturilor la libera exprimare, libera circulatie si libera intrunire

citeste articolul »Publicat: Marti, 17 ianuarie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Identitate și stereotipuri la adresa romilor

ActiveWatch si Asociatia Pro Democratia (APD) in parteneriat cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) au organizat astazi, 8 decembrie 2011, dezbaterea Identitate si stereotipuri. Conturarea perceptiei despre romi in viziunea mass-media, desfasurata in cadrul proiectului „Romii intre stereotipuri si bune practici

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 decembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități și-a desemnat câștigătorii

Pe scena Galei au evoluat trupele Dance Trauma din Cluj, alături de toboșarul Andrei Strătilă, Timpuri Noi, Vița de Vie, Alexandrina & Band și dansatorii Yoshihiro Katayama, Elena Măruță, Mădălina Marin și Mohammad Abedin Nehjadi

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 decembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - 131 de înscrieri în Competiția "Educație fără bariere"

131 de candidaturi au fost înscrise la Ediția “Educație fără bariere” a Galei Persoanelor cu Dizabilități, la cele cinci categorii ale competiției, iar 124 au intrat în competiție. Au fost înscrise în competiție realizări emoționante, fie ale persoanelor cu dizabilități, fie ale unor instituții, organizații neguvernamentale, organizații de media sau companii, pentru integrarea celor cu dizabilități în școală, în câmpul muncii sau în societate

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 noiembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Votează candidații înscriși în Competiția "Educație fără bariere"

Declarăm deschisă perioada de votare din partea publicului pentru secțiunea “Oameni cu desăvârșire”. Până în data de 25 noiembrie, publicul își poate susține candidații preferați, votând pe site-ul www

citeste articolul »Publicat: Joi, 10 noiembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Cursuri GRATUITE de Jurnalism și Cultură Media pentru adolescenții din cartierul Colentina

ActiveWatch în parteneriat cu Asociația Jurnaliștilor Rromi organizează cursuri gratuite de Jurnalism și Cultura Media pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani din cartierul Colentina.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 noiembrie 2011 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Vernisaj: „Fii informat, cunoaşte-ţi drepturile!”

ActiveWatch  a organizat miercuri, 3 noiembrie, vernisajul expoziţiei de pictură „Fii informat, cunoaşte-ţi drepturile!”.  Evenimentul a avut loc la Club Fabrica din Bucureşti şi a reunit lucrările a 21 de copii din centre de plasament şi familii defavorizate

citeste articolul »Publicat: Vineri, 4 noiembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

„Pinocchio se face mare!” - spectacol magic susținut de copii instituționalizați

ActiveWatch a organizat miercuri, 3 noiembrie, evenimentul artistic antidiscriminare „Pinocchio se face mare!”, la Club Fabrica din București. Evenimentul a fost pregătit și susținut de 35 de copii de la Centrul de primire în regim de urgență „Pinocchio”, Sector 1

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 noiembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Ultima săptămână de înscrieri în Competiție

Mai sunt 7 zile până la închiderea perioadei de înscrieri în Competiția Galei Persoanelor cu Dizabilități. Anul acesta, competiția are cinci categorii de premiere: Oameni cu desăvârșire, dedicată persoanelor cu dizabilități care au avut împliniri remarcabile în context educativ, Angajatorii abilității, pentru angajatorii de pe piața liberă a muncii care au inclus persoanele cu dizabilități în activitatea lor, Promovează abilitatea, dedicată ziariștilor și media care au prezentat corect și au susținut cauza persoanelor cu dizabilități, Porți deschise – pentru instituțiile și companiile care au înțeles că accesibilizarea sediilor pentru persoane cu dizabilități nu trebuie să rămână doar pe hârtie, și Școala tututor abilităților – pentru a premia eforturile unităților de învățământ de integrare a persoanelor cu dizabilități

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 noiembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Deschidem competiția "Educație fără bariere"

Declarăm deschise, din data de 12 Octombrie, înscrierile pentru toate cele cinci categorii. Jurizarea are loc după data de 10 noiembrie, ultima zi de înscrieri pentru candidaturi. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Persoanelor cu Dizabilități, care va avea loc în seara zilei de 29 noiembrie, și, în aceeași zi, printr-un comunicat de presă difuzat către media centrale și locale

citeste articolul »Publicat: Sambata, 1 octombrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Tutorat pentru elevii romi care vor o carieră în medicină

BURSE ȘI MEDITAŢII GRATUITE - 200 DE LOCURI Elevii romi care sunt în clasa a XII-a sau a XIII-a, în anul școlar 2011 - 2012 şi care îşi doresc să urmeze o carieră în domeniul medical pot beneficia de burse lunare în valoare de 200 de lei şi de meditaţii în regim gratuit la materiile biologie, chimie sau fizică

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 septembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Sesizare privind atitudinea iresponsabila si xenofoba a senatorului Iulian Urban

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Policy Center for Roma and Minorities vă atrag atenția asupra atitudinii iresponsabile și xenofobe a senatorului Iulian Urban. În data de 25 iulie 2011, Iulian Urban a publicat pe blogul personal articolul “Nu Breivik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc UE”

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Reacție: Articolul “Reţeaua falsificatorilor de dosare din Hunedoara: peste 100 de „handicapaţi” închipuiţi”, semnat de Ciprian Iancu în Evenimentul Zilei

Attn: Vlad Macovei, redactor Sef Evenimentul Zilei Stimate domnule Macovei, Vă atragem atenția a asupra articolului “Reţeaua falsificatorilor de dosare din Hunedoara: peste 100 de „handicapaţi” închipuiţi”, semnat de Ciprian Iancu și publicat în Evenimentul Zilei în data de 2 august 2011

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Competiția "Educație fără bariere"

Anul acesta, Gala este dedicată incluziunii școlare a copiilor cu dizabilități, astfel încât competiția premergătoare evenimentului crește cu o nouă categorie: Școala Tuturor Abilităților

citeste articolul »Publicat: Luni, 1 august 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Sesizarea Comisiei de Etică a TVR privind atitudinea rasistă a prezentatorului Lucian Pîrvoiu la “Ora de știri”

În atenția: Comisiei de Etica a TVR și a doamnei Rodica Culcer, directoare a Direcției de Știri a TVR ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei vă atrage atenţia asupra atitudinii vădit rasiste a prezentatorului emisiunii “Ora de Știri”, Lucian Pîrvoiu

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 Iulie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

PROFESIONIȘTI ROMI: ULTIMELE 6 ZILE DE ÎNSCRIERE PENTRU BURSE ÎN DOMENIUL MEDICAL

Studenții romi la facultățile de medicină și farmacie sau colegii medicale, medicii rezidenți romi și elevii romi la școli postliceale medicale vor beneficia de burse de până la 3500 de euro pe an, precum şi de pregătire în cadrul centrelor de mentorat

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 Iulie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Adevarul de Seara Focsani nu-si gaseste ziarele in chioscurile Monitorului de Vrancea

Jurnaliștii de la săptămânalul Adevărul de Seară Focșani acuză firma de distribuție Trinec Serv (a Monitorului de Vrancea), deținută de Corina Trifan, că obstrucționează apariția publicației

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 Iulie 2011 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Gala Persoanelor cu Dizabilități - a doua Ediție: Educație fără bariere

Gala Persoanelor cu Dizabilități organizată de  Active Watch-Agenția de Monitorizare a Presei și Fundația Motivation România a ajuns la a doua ediție. Anul acesta, accentul campaniei publice, defășurate pe o perioadă de aproape două luni, va fi pus pe educația și accesul la școală al persoanelor cu dizabilități, premise pentru integrarea lor socială

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 6 Iulie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Inevitabila lege a presei

Saptamana trecuta (11 mai) ONG-urile au fost invitate la Comisia de Mass-Media din Camera Deputatilor pentru a discuta despre oportunitatea unei legi a presei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 mai 2011 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Adevarul Holding a cenzurat TOTB pentru Coca-Cola?

Vor mai trece, probabil, multe râuri de Cola, până când unele instituții de presă vor înțelege că cenzura este inadmisibilă într-un stat de drept. Pe principiul „ciocu’ mic și bea o Cola”, Adevărul Holding a oprit fără preaviz funcționarea platformei Think Outside the Box (TOTB), deși contractul de parteneriat prevedea un preaviz de 45 de zile în cazul rezilierii unilaterale.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 mai 2011 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

PESTE TREI CANDIDAȚI PE LOC LA BURSELE ÎN DOMENIUL MEDICAL PENTRU ROMI

273 de tineri romi care studiază în domeniul medical s-au înscris în perioada 12 aprilie – 27 iulie 2011 pe platforma BurseRomi.ro pentru a fi selectați în cadrul centrelor de mentorat organizate la nivel național

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

COMUNICAT DE PRESĂ O GENERAȚIE DE SPECIALIȘTI ROMI ÎN DOMENIUL MEDICAL

Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, în perteneriat cu Fundația Roma Education Fund România, Asociația Medicilor Rezidenți, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN și Open Society Institute desfășoară proiectul O generație de specialiști romi în domeniul medical

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Csibi vs. statul roman

Csibi Barna este un cetățean român de etnie maghiară care, într-un ceremonial public, a spânzurat o păpușă care îl reprezenta pe Avram Iancu. Gestul este extrem și scandalos, întrucât acesta din urmă este un erou național pentru români. Din acest motiv, Csibi a fost criticat și de politicienii maghiari.

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 martie 2011 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

BURSE PENTRU ROMI ÎN DOMENIUL MEDICAL: LANSARE DE PROIECT

Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, în perteneriat cu Fundația Roma Education Fund România, Asociația Medicilor Rezidenți, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN și Open Society Institute desfășoară proiectul O generație de specialiști romi în domeniul medical

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Sesizare către Consiliul Național al Audiovizualului - Jurnalistul Ion Cristoiu i-a îngăduit invitatului Traian Băsescu să discrimineze de două ori în aceeași emisiune

In data de 22 septembrie, presedintele Traian Basescu a fost invitat in emisiunea „Ultimul cuvant”, de la postul B1 TV, moderata de jurnalistul Ion Cristoiu. Presedintele statului a facut o serie de afirmatii discriminatorii la adresa etniei rome si a persoanelor cu dizabilitati, fara ca moderatorul sa intervina in vreun fel sau sa se delimiteze de aceste declaratii

citeste articolul »Publicat: Sambata, 26 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Profesioniști romi: BURSE ȘI MEDITAŢII GRATUITE PENTRU LICEENII ROMI

Elevii romi care trec în clasa a XII-a sau a XIII-a și care își doresc s ăurmeze o carieră în domeniul medical vor beneficia de burse lunare în valoare de 200 de lei şi de meditaţii în regim gratuit la materiile biologie, chimie sau fizică

citeste articolul »Publicat: Sambata, 19 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Profesioniști romi: Înscrieri în program

ANUNȚ: TINERII ROMI SE POT ÎNSCRIE ÎN PROGRAMELE "O GENERAȚIE DE SPECIALIȘTI ROMI ÎN DOMENIUL MEDICAL" Tinerii aparținând minorității rome vor putea alege între două secţiuni de pregătire, în funcţie de etapa educaţională în care se află, în cadrul programului "O generaţie de specialişti romi în domeniul medical ": - Componenta de burse, mentorat şi tabere de advocacy se adresează studenţilor la facultăţile de medicină şi farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenţi şi elevilor la şcoli postliceale medicale

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Profesioniști romi în domeniul medical - lansarea campaniei

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei a lansat campania antidiscriminare Profesioniști romi în domeniul medical, cu mesajul „Copiii romi visează ce-i lăsăm noi să viseze” , marți, 13 decembrie, la Cafe Godot, în cadrul unei intalniri între jurnaliști, profesioniștii romi, experți antidiscriminare și echipa proiectului

citeste articolul »Publicat: Duminica, 13 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare

PROTEST „Rom” vs. „tigan” - Constituția ignorată de avizul celor două comisii permanente ale Senatului

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei își exprimă profundă indignare față de avizul favorabil dat astăzi de comisiile permanente din Senat - Comisia pentru Drepturilor omului, culte și minorități și Comisia pentru Egalitate de șanse -, proiectului de lege potrivit căruia denumirea de „rom” se va putea modifica cu aceea de „țigan” în tot ceea ce înseamnă documentele oficiale ale statului român

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 2 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Gala persoanelor cu dizabilități - Ediția I

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Fundația Motivation România au organizat în data 16 noiembrie 2010, în Studioul 3 al TVR, Gala Persoanelor cu dizabilități „Angajează Abilitatea!”

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 decembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Câștigătorii Ediției "Angajează Abilitatea"

Categoria „Promovează abilitatea" Premiul cel mare s-a acordat ziaristei Oana Dan, de la Evenimentul zilei pentru curajul cu care a promovat, în contextul unei prese prea puțin interesate de izbânzi, efortul oamenilor cu dizabilități de a fi acceptați ca oameni cu abilități

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 noiembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Revoluția bunului simț începe acasă, domnule Orban!

Astăzi, 11 noiembrie 2009, organizațiile membre ale Coaliției Antidiscriminare, respectiv ActiveWatch, Agentia pentru Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, Alianta Civica a Romilor din Romania, Asociatia Pro Democratia, Institutul pentru Politici Publice, Centrul FILIA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Liga „Pro Europa”, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Studii Rome si Romani CRISS - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii vor sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu privire la declaratiile cu caracter discriminatoriu la adresa comunitatii rome si a altor categorii sociale din Romania ale Prim-vicepresedintelui Partidului National Liberal (PNL), Ludovic Orban

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 noiembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Președintele Băsescu – declarații bilaterale cu iz rasist

Scrisoare de protest la adresa declarațiilor președintelui Traian Băsescu ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei condamnă declarațiile făcute de președintele Traian Băsescu în timpul vizitei oficiale în Slovenia din data de 3 noiembrie 2010 cu privire la situația romilor nomazi

citeste articolul »Publicat: Vineri, 5 noiembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Juriul Ediției "Angajează Abilitatea"

citeste articolul »Publicat: Luni, 1 noiembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Frunda György, vegyél egy szünetet! Gyorgy Frunda, lasa-ne!

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania sa isi ia avocatii pro-coruptie acasa. Societatea civila constata cu regret ca unii membri marcanti ai UDMR – si in primul rand senatorul Gyorgy Frunda – s-au dovedit a fi in ultimii ani varful de lance in distrugerea oricaror strategii si instrumente de combatere a coruptiei in Romania

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 Iulie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Platforma pentru București: Scrisoare deschisă Consilierilor Generali și Primarului General ai Municipiului București

Cele 40 de organizații din Platforma pentru București lansează azi o scrisoare deschisă Consilierilor Generali și Primarului General ai Municipiului București

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 23 septembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

';