Reacție rapidă

ActiveWatch reacționează public atunci când descoperă sau este notificată în legătură cu încălcarea flagrantă a principiilor și drepturilor pe care le apără.

În plus față de monitorizarea propriu-zisă, ActiveWatch publică studii și rapoarte, organizează proteste, și demască abuzuri comise – aceste informații sunt apoi transmise publicului spre dezbatere. ActiveWatch se adresează celor direct interesați și este în contact cu stakeholderii pentru a rezolva problemele așa cum le identifică.

Deseori, acțiunile de protest, comunicatele de presă și scrisorile deschise pe care le inițiem presupun integrarea eforturilor mai multor organizații și entități care semnalează și solicită soluționarea unor cazuri. Aceste tipuri de situații necesită o acțiune rapidă și fermă în scopul de a preveni un impact social grav în România.

În calitate de activiști care pledează pentru libertatea de exprimare în interes public, încercăm să educăm populația să se solidarizeze împotriva abuzurilor care afectează drepturile fundamentale ale omului și principiile funcționării unui stat democratic.

Toate aceste acțiuni sunt în beneficiul nostru al tuturor. Intervențiile noastre sunt măsuri decisive și de mare impact, care au efecte pe termen lung.

Anual, ActiveWatch inițiază peste 100 de reacții publice rapide anual, care nu rămân fără răspuns, o mărturie a faptului că este important să ai o voce și să iei atitudine.

Invitație deschisă - Partidul Național Liberal trebuie să prezinte scuze publice


citeste articolul »Publicat: Marti, 28 septembrie 2021 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Scrisoare deschisa - PROIECT DE HOTĂRÂRE nr.102/22.06.2021 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului local al Municipiului Câmpina


citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 Iulie 2021 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

VA PICA GUVERNUL CÎȚU TESTUL „ROȘIA MONTANĂ”?

Azi, 5 iulie 2021, 74 de organizații active în domeniile protejării patrimoniului cultural, mediu, dezvoltare durabilă, tineret, social și anticorupție transmit Guvernului României o scrisoare deschisă în legătură cu evoluția procesului de includere a Sitului Minier Istoric de la Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial, în contextul în care în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Guvernul ia în considerare, din nou, o posibilă amânare sau retragere a dosarului de nominalizare.

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 Iulie 2021 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Majoritatea politică continuă manipularea agendei parlamentare pentru a controla instituții publice

Mai multe organizații ale societății civile critică recentele procese viciate de revocare și/sau numire a Avocatului Poporului și a directorilor interimari ai Televiziunii și Radioului public. Organizațiile cer majorității PNL-USRPLUS-UDMR să înceteze cu aceste practici și să inițieze de urgență măsuri legislative de amendare a regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului, astfel încât să nu mai fie posibile, pe viitor, acțiuni similare.

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 iunie 2021 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

România amendată de CEDO pentru lipsa de acțiune în cazul incidentului homofob de la Muzeul Țăranului Român din 2013

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis astăzi că România a încălcat dreptul la nediscriminare, demnitate umană și întrunire pașnică a comunității LGBTI în cauza „ACCEPT și alții împotriva României”, care are ca obiect incidentele homofobe petrecute la Cinematograful din cadrul Muzeului Țăranului Român în 2013.  CEDO a hotărât că România a încălcat articolul 14 împreună cu articolele 8 și 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului: dreptul de a nu fi discriminat în raport cu manifestarea dreptului la viață privată și demnitate umană și exercitarea libertății de întrunire pașnică. România are de plătit daune morale și cheltuieli de judecată în valoare de 59 514 euro.

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 iunie 2021 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

România: Într-o scrisoare deschisă, Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch denunță presiuni judiciare făcute asupra jurnaliștilor de investigație în urma unei plângeri a unui primar de sector din București

Pe baza unei plângeri penale depuse fără nicio probă, procurorii români au început să interogheze jurnaliști care au relatat despre nereguli legate de achizițiile publice. Reporteri fără Frontiere (RSF) și organizația sa parteneră din România, ActiveWatch, avertizează împotriva unui precedent periculos, care are un posibil efect de cenzură asupra jurnaliștilor, și solicită o anchetă internă cu privire la modul în care plângerea penală a fost instrumentată de către procurori.

citeste articolul »Publicat: Joi, 27 mai 2021 · comentarii · Reacție rapidă

Consiliul Național pentru Cenzură Doctrinară

Asociația ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, își exprimă îngrijorarea cu privire la derapajul recent al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care, prin decizia de a-l sancționa pe deputatul Iulian Bulai, și-a depășit atribuțiile și s-a constituit de facto într-un cenzor care pedepsește exprimările care contravin doctrinei creștine.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 31 ianuarie 2021 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare, Reacție rapidă

Instanța a decis că Primăria Municipiului București a încălcat dreptul cetățenilor de a fi consultați

Tribunalul București a decis în primă instanță anularea Hotărârii de Consiliu General a Municipiului București nr. 790/22.11.2018 - privind aprobarea programului “Stimularea mobilității și descongestionarea traficului din Municipiul București”. Actul a fost anulat în urma sesizării instanțelor de către organizațiile CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 Iulie 2020 · comentarii · Reacție rapidă

La București, campania electorală devine tot mai insalubră

Facem un apel către acei oamenii politici din Primăriile de Sector și din Primăria Muncipiului București care sunt responsabili de hărțuirea și atacurile asupra contracandidaților și a reprezentanților mass-media să respecte principiile democrației în procesul electoral și dreptul la informare al cetățenilor. Le reamintim acestora că derapajele lor politice vor fi sancționate de electorat și riscă chiar să fie ilegale. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 iunie 2020 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

Sfârșitul statului de drept la Baia Mare

La Baia Mare, sărăcia este o crimă. Angajații primăriei, transformați într-o brigadă de vigilante, ridică cu forța de pe stradă persoane bănuite că „apelează la mila publică”. Îi duc în centre sociale, indiferent dacă vor sau nu. Sunt obligați să se „reabiliteze prin muncă”. Imaginea lor este cinic folosită de primar în comunicarea publică. Cel mai trist este că cetățenii aplaudă.

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 iunie 2020 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

Ziua Tratatului de la Trianon - o provocare naționalistă

Asociația ActiveWatch a constatat cu îngrijorare că pe 13 mai 2020, Parlamentul României a adoptat legea prin care ziua de 4 iunie este declarată Ziua Tratatului de la Trianon. Conform expunerii de motive a proiectului de lege adoptat, marcarea Zilei Tratatului de la Trianon ar trebui să combată „o serie de încercări de a impune o viziune distorsionată în ceea ce privește Tratatul de la Trianon”. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 mai 2020 · comentarii · Reacție rapidă

Sesizare Prefect: Ședințele Consiliului General al Municipiului București

14 organizații non-guvernamentale au transmis Prefecturii București o sesizare cu privire la modul de desfășurare a ședințelor de Consiliul General. Sesizarea vizează imposibilitatea consilierilor generali din opoziție de a lua cuvântul în cadrul ședințelor, din cauza unei moderări defectuoase a Președintelui de Ședință, Pavel Marius Adrian (membru PSD). 

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 mai 2020 · comentarii · Ce facem, Reacție rapidă

Solidaritate cu Comunitatea Romă

Ziua romilor este aniversată, anul acesta, în condiții speciale. Toți cetățenii României sunt expuși unor condiții cu totul ieșite din comun. Toți cetățenii României sunt expuși stresului provocat de pandemia COVID -19, un stres la care, pentru concetățenii romi, se adaugă: discriminarea, sărăcia extremă, discursul instigator la ură.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 8 aprilie 2020 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Primarul din Târgu Lăpuș vrea să interzică, arbitrar, accesul unei comunități în oraș

23 de organizații non-guvernamentale au solicitat azi Primarului din Târgu Lăpuș (Maramureș) să renunțe la restricționarea accesului în oraș pentru oamenii din Ponorâta. Decizia acestuia este lipsită de argumente și nu face altceva decât să îngreuneze situația unei comunități care deja se află sub măsurile naționale instituite de starea de urgență.

citeste articolul »Publicat: Marti, 7 aprilie 2020 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Prin lipsa de transparență, instituțiile statului alimentează conspirationismul și dezinformarea

Organizațiile semnatare atrag atenția autorităților publice din România că asigurarea transparenței printr-un dialog deschis cu reprezentanții mass-media precum și garantarea pluralismului de opinii sunt valori fundamentale ale democrației care pot favoriza cooperarea cetățenilor cu autoritățile statului, cooperare care devine vitală în condiții de criză.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 martie 2020 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, instituie și posibilitatea cenzurii

Deși înțelegem și susținem necesitatea unei comunicări publice responsabile, considerăm că metodele prin care se asigură informarea corectă a populației sunt transparența instituțională, comunicarea de către autorități a deciziilor și a informațiilor prin intermediul experților, implementarea corectă și în regim de celeritate a reglementărilor în audiovizual de către Consiliul Național al Audiovizualului.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 martie 2020 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Bună guvernare, Reacție rapidă

Apel la responsabilitate publică

Pe fondul celor mai recente evoluții la nivel național privind gestionarea situației de criză generată de răspândirea SARS-CoV-2 (coronavirus), facem un apel la responsabilitate și atitudine civică din partea autorităților publice, mass-media și formatorilor de opinie, precum și din partea cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 15 martie 2020 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Bună guvernare, Reacție rapidă

Legea scutirii de impozit pentru jurnaliști este o lege imorală, care poate finanța propaganda politică

Pe data de 11 februarie, Camera Deputaților a votat un proiect de lege care contribuie la compromiterea profesiei de jurnalist. Proiectul de Lege  PL-x 270/2019 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal propune scutirea jurnaliștilor de plata impozitului pe veniturile din salarii și drepturi de autor. Domnule Președinte, vă solicităm să nu promulgați această lege și să solicitați Parlamentului reexaminarea ei.

citeste articolul »Publicat: Joi, 13 februarie 2020 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Ne dorim o dezbatere normală

Societatea românească trece prin transformări și provocări serioase care nu mai pot fi răstălmăcite, în buclă, de tot soiul de profeți cu pretenții de analiști politici sau de politicieni care nu sunt capabili să iasă din punctajele de partid.

Vrem dezbateri prezidențiale!

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 noiembrie 2019 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Demagogie și minciună de la vârful Primăriei Capitalei

2800 de persoane vulnerabile nu vor mai beneficia de servicii sociale esențiale creșterii calității îngrijirii și vieții lor din cauza relei voințe și indolenței actualei conduceri a Primăriei Capitalei. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 noiembrie 2019 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch condamnă agresiunile președintelui PSD Cluj asupra jurnaliștilor

Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch susțin Asociația Profesioniștilor de Presă Cluj care solicită președintelui PSD, Viorica Dăncilă, printr-o scrisoare deschisă, să intervină în vederea restabilirii unei comunicări decente între PSD Cluj și reprezentanții presei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 octombrie 2019 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Avantajele și problemele taxei de poluare din București

Având în vedere interesul crescut pentru acest subiect şi prevederile articolului 1, alin. (1) care precizează că Legea 52/2003 stabileşte regulile procedurale minimale aplicabile pentru asigurarea transparenţei decizionale în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, organizatiile OPTAR, ActiveWatch, CeRe si Greenpeace au solicitat astăzi Primăriei Municipiului București să organizeze atâtea întâlniri câte sunt necesare pentru ca orice persoană interesată să poată să îşi exprime punctul de vedere în ceea ce privește propunerea de act normativ.

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 august 2019 · comentarii · Reacție rapidă

Semafoarele din București - capcane pentru persoanele vârstnice?

Semafoarele din București au prioritate fluidizarea traficului, fără să țină cont prea mult de securitatea pietonilor. Așa s-a ajuns la situația în care o persoană în vârstă, cu mobilitate redusă, a fost amendată pentru că timpii de semafor mult prea scurți pentru culoarea verde nu i-au permis traversarea străzii Buzești de pe un trotuar pe celălalt. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 7 august 2019 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Decizie definitivă în instanță: Primarul General și Consiliul General al Municipiului București au încălcat drepturile cetățenilor

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch au obținut în instanță, prin decizie definitivă, anularea articolului 50 din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului General. Articolul conținea o procedură abuzivă,  cu privire la participarea cetățenilor la ședințele de Consiliu General și, mai ales, la posibilitatea ca aceștia să ia cuvântul. În opinia noastră, confirmat de decizia instanței de judecată, acest articol a dus la grave încălcări ale drepturilor cetățenești, depășind cadrul legal. În acest moment, după un proces intentat încă din septembrie 2017, conform sentinței judecătorești, pronunțată în ședință publică în data de 20 iunie, Art. 50 al Regulamentului aprobat prin  HGCMB nr. 52/28.02.2017 este anulat.

citeste articolul »Publicat: Luni, 24 iunie 2019 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

România îndemnată să protejeze toți jurnaliștii cu aceeași viteză ca în cazul Sercan

Într-o scrisoare comună publicată astăzi, Reporteri fără Frontiere (RSF) și partenerul său român, ActiveWatch, laudă viteza cu care autoritățile române s-au ocupat de textul amenințător primit de către jurnalista de investigație Emilia Sercan pe 15 aprilie, însă le îndeamnă să reacționeze cu aceeași viteză în cazul celorlalte situații de amenințări sau abuzuri grave împotriva jurnaliștilor, pentru a combate impunitatea și climatul de violență împotriva mass-media.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 10 mai 2019 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Update - Suspect identificat/ Jurnalista Emilia Sercan amenintata cu moartea - Scrisoare a Reporteri fara Frontiere si ActiveWatch

Emilia Șercan a primit amenințări cu moartea pe 15 aprilie, prin intermediul unui mesaj text. Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch au scris Ministrului de Interne și Inspectorului General al Poliției Române cerându-le să ia toate măsurile adecvate pentru a o proteja pe Emilia Șercan, pentru a se asigura că investigația polițiștilor legat mesajele amenințătoare va fi eficientă și pentru a condamna public aceste mesaje. Update 24 aprilie - un suspect a fost prins de Poliție. Update 10 mai - Aprecieri pentru Politia București și Parchet.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 aprilie 2019 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Update - Acreditari retrase definitiv la Ministerul Justitiei/ Cum să-ți pui opinia publică în cap în doi pași. Metoda Tudorel Toader

Astăzi, Guvernul României a marcat un nou episod care demască reaua-credință în relația cu mass-media și cu cetățenii. Tudorel Toader le-a retras acreditările jurnaliștilor Pro TV și Realitatea TV. Acum dă semne că ar fi revenit asupra deciziei, dar nu avem o confirmare oficială. Update 16 aprilie 2019 - Acreditările au fost retrase definitiv.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 martie 2019 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Societatea cu adevărat civilă se delimitează de apelul făcut de Alistar și Chelariu magistraților

Organizațiile semnatare au luat act cu dezgust de apelul făcut de așa-zișii reprezentanți ai societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii, Victor Alistar și Romeo Chelariu, prin care aceștia condamnă suspendarea activității cu publicul de către unele parchete și instanțe din țară.

citeste articolul »Publicat: Luni, 4 martie 2019 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

ActiveWatch - Scrisoare deschisă către Poliția Teleorman

ActiveWatch a decis să transmită acest mesaj în urma adresei pe care Inspectoratul de Poliție al județului Teleorman a expediat-o organizației de jurnaliști de investigație Rise Project.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 14 decembrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Solicitarea extrădării jurnalistului Kamil Demirkaya trebuie refuzată

#ProtectKamilDemirkaya

România trebuie să respecte legislația internațională pe care și-a asumat-o prin ratificarea Convenției Europene a Drepturilor Omului și a Convenției ONU privind Drepturile Refugiaților și, în conformitate cu prevederile acesteia, să nu-l extrădeze pe jurnalistul turc Kamil Demirkaya, în ciuda mandatului de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 decembrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Doina Gradea, președinta-directoare generală a TVR, nu răspunde decât în fața Marii Adunări Naționale

Un raport[1] al Comisiei de etică și arbitraj din TVR (Comisia) a criticat-o pe Doina Gradea, semnalând o serie de fapte considerate a fi incompatibile cu funcția pe care o ocupă, adica cea de directoare și președintă a Consiliului de Administrație al SRTV. Ulterior publicării raportului, Gradea a adăugat faptelor menționate o serie de noi acte abuzive care au vizat cenzurarea activității Comisiei și intimidarea angajaților care au diseminat raportul acesteia.

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 noiembrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Libertatea de exprimare trebuie înțeleasă corect și în contextul protecției datelor personale

Mai multe organizații neguvernamentale au scris azi Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, reamintindu-i că nu doar viața privată este un drept fundamental, ci și libertatea de exprimare, că protecția surselor în cazul jurnaliștilor este crucială pentru garantarea dreptului la libertatea de exprimare și că amenințările nu au ce să caute într-o adresă din partea unei autorități publice. Organizațiile cer proceduri de lucru agreate în dezbateri publice cu presa și organismele cu expertiză.

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 noiembrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Cenzură și intimidare în televiziunea publică. Cerem demiterea urgentă a Doinei Gradea, Președinte - Director General. UPDATE: Reporteri fără Frontiere (RSF) susține apelul

Un număr larg de organizații au făcut azi un apel către Parlament pentru demiterea de urgență a Doinei Gradea, Președinte - Director General al Televiziunii Publice.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 octombrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Sub pretextul transpunerii Directivei Europene privind spălarea banilor, Parlamentul va bloca activitatea organizațiilor neguvernamentale

În ciuda criticilor vehemente ale societății civile, Camera Deputaților urmează să adopte proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Proiectul este inițiat de Guvern în vederea transpunerii celei de-a patra Directive Europene privind Spălarea Banilor (EU 2015/849) și a fost susținut constant de partidele aflate la guvernare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 23 octombrie 2018 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Revocarea reprezentanților societății civile din CES, o lovitură dată democrației și statului de drept în România

Prin revocarea intempestivă, pe 11 octombrie 2018, cu aproape doi ani înainte de încheierea mandatului, a celor 15 membri ai Consiliului Economic și Social (CES) reprezentând organizațiile societății civile, prim-ministrul Viorica Dăncilă intervine într-un mod abuziv și nelegitim în funcționarea unei instituții autonome, prevăzute de Constituția României.

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 octombrie 2018 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Recompense bănești de la Gabriela Firea pentru șoferii Bucureștiului. UPDATE

OPTAR - Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România, împreună cu alte 21 de organizații și grupuri civice semnatare, reclamă incompetența Primăriei Municipiului București în domeniul mobilității urbane și solicită membrilor Consiliului General al Municipiului București să respingă proiectul de hotărâre pentru aprobarea programului Stimularea Mobilității și descongestionarea traficului din Municipiul București.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 octombrie 2018 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Update// Apel pentru stabilirea unei investigații publice referitoare la asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia/// Alertă: asasinarea jurnalistei bulgare Viktoria Marinova

La un an de la asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, un grup de 25 de organizații care promovează libertatea presei cere o investigație asupra unei posibile responsabilități a statului Maltez în circumstanțele care au dus la această crimă.

Cu două zile înainte de trimiterea acestei scrisori, pe 6 octombrie 2018, o altă jurnalistă a fost asasinată în mod brutal, de data aceasta în Bulgaria: Viktoria Marinova, 30 de ani, de la televiziunea TVN din Ruse. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 8 octombrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Precizare privind legalitatea spoturilor de campanie pentru referendum

Pentru că s-a constatat că la nivelul radiodifuzorilor există o relativă confuzie legată de legalitatea spoturilor de campanie care au ca subiect referendumul, am solicitat CNA o informare  cu privire la poziția instituției față de respectivele spoturi. Am primit următoarele informații, pe care le punem la dispoziția celor interesați.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 octombrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare, Reacție rapidă

Consiliul Național-Creștin al Audiovizualului manipulează referendumul

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a modificat*, cu trei zile înainte de procesul de consultare, regulile de desfășurare a campaniei pentru referendum. Articolul 8 al Deciziei CNA nr. 441 din 20.09.2018 a fost schimbat, fiind eliminată interdicția de a transmite “îndemnuri de a vota sau de a nu vota”. Această decizie este inacceptabilă din două motive: modifică regulile referendumului în timpul referendumului, iar modificarea este grav părtinitoare, favorizând încurajarea participării cetățenilor la referendum. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 octombrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare, Reacție rapidă

Actualii lideri din Romania adera la valorile europene doar cand sunt la Bruxelles

Am transmis astazi o scrisoare deschisa catre lideri ai grupurilor politice din Parlamentul European: "Taking into account the recent disinformation campaign carried out by the Romanian Prime Minister Viorica Dăncilă during her visit at Brussels this week, we would like to bring to your attention some of the actions of the current Romanian Government coalition that are in direct conflict with the Prime Minister’s declarations."

citeste articolul »Publicat: Vineri, 28 septembrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Jurnal de campanie murdară. Am transmis prima sesizare la CNA din campania pentru Referendumul din 6 și 7 octombrie

Silviu Mănăstire, moderator și realizator al emisiunii „Dosar de politician” (B1TV), este un jurnalist experimentat, cu mult fler. Spre finalul dezbaterii de aseară, dedicată Referendumului din 6-7 octombrie 2018, domnul Mănăstire a avut o intuiție: „ Opinia mea o cunoașteți, o s-o exprim în fiecare seară până pe 6, 7 octombrie. Cu toate riscurile de rigoare, amenzi, tot felul de băieți care se pregătesc să facă plângeri. Asta e, le plătim, nicio problemă.” Aici chiar nu-l contrazicem: chiar am făcut o sesizare la CNA. Textul sesizării îl găsiți mai jos:

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 26 septembrie 2018 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Autoritățile administrează, nu dictează. Libertatea de expresie nu este negociabilă!

Doi demnitari s-au exprimat recent cu privire la manifestațiile publice, cerând explicit limitarea dreptului cetățenilor la liberă exprimare prin modificarea legislației specifice.

citeste articolul »Publicat: Marti, 25 septembrie 2018 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Ghid de supraviețuire, în audiovizual, pe durata campaniei pentru Referendumul din 6-7 octombrie 2018

Pentru că avem în față două săptămâni de campanie dedicată Referendumului din 6 și 7 octombrie, vă invităm să contribuiți la menținerea unui cadru de dezbatere cât mai echilibrat.
În cazul dezbaterilor și emisiunilor radio-TV puteți sesiza CNA în legătură cu derapajele de comportament și de atitudine față de actorii care dezbat subiectul Referendumului.

citeste articolul »Publicat: Luni, 24 septembrie 2018 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Reporteri fără Frontiere: "A primit ordin Jandarmeria să-i împiedice pe jurnaliștii din teren?"

Rețeaua globală Reporteri fără Frontiere condamnă, la rândul ei, brutalitatea și lipsa de profesionalism a forțelor de ordine din seara de 10 august 2018, când mai mulți jurnaliști români și străini au fost agresați și intimidați. Redăm integral comunicatul emis de Reporters fără Frontiere (limba engleză):

Reporters Without Borders (RSF) joins ActiveWatch, its partner organization in Romania, in condemning the police violence against around 15 journalists during a major anti-corruption protest in Bucharest on 10 August, and calls on the authorities to shed all possible light on what happened.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 17 august 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Agresarea ziariștilor este un obicei al mafiei, incompatibil cu Jandarmeria unei țări europene

ActiveWatch, membră a Reporters sans Frontiers, consideră inacceptabil faptul că au existat jurnaliști care au fost bruscați sau împiedicați de jandarmi să documenteze protestul din data de 10 august 2018. Volumul deosebit de mare de jurnaliști agresați de forțele de ordine* lasă să se înțeleagă că Jandarmeria ar fi urmărit explicit să împiedice accesul publicului la informații privind modul de intervenție al jandarmilor asupra protestatarilor.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 15 august 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Libertatea de exprimare nu se tratează cu gaze

Comunicat cu privire la violențele din ziua de 10 August.

citeste articolul »Publicat: Sambata, 11 august 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Apel către Curtea Constituțională a României: nu restricționați drepturile minorităților naționale din România

ActiveWatch a luat act cu îngrijorare de decizia președintelui Iohannis de a ataca la Curtea Constituțională articolele din Codul Administrativ care reglementează folosirea limbilor minoritare în spațiul public. Considerăm că această decizie contravine tuturor recomandărilor formulate de către Consiliul Europei în rapoartele sale cu privire la aplicarea de către România a Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale și o eventuală validare a ei de către CCR ar întoarce România în anii ’90 în materie de drepturi ale minorităților naționale.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 1 august 2018 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

ActiveWatch cere explicații Poliției Rutiere cu privire la cazul plăcuțelor de înmatriculare personalizate

ActiveWatch consideră că reprezentanții Poliției Române au un comportament abuziv față de cetățeanul Răzvan Ștefănescu, posesor al autoturismului înmatriculat în Suedia care a circulat cu plăci de înmatriculare personalizate cu un mesaj obscen la adresa principalului partidul de guvernământ din România.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 Iulie 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Inspecția judiciară amenință libertatea de exprimare și încrederea în sistemul judiciar din România

ActiveWatch cere Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii să facă publice motivele care au condus la decizia autosesizării în cazul comentariilor publicate pe Facebook de procuroarea Alexandra Lăncrănjan. Declanșarea unei cercetări disciplinare asupra unui magistrat fără o explicație publică solidă poate fi interpretată, în acest context, ca fiind o limitare a libertății de exprimare a magistratului și o instrumentalizare politică a instituției Inspecției Judiciare.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 Iulie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Echipa “Starea Nației” este cenzurată de conducerea TVR

ActiveWatch condamnă decizia TVR (SRTV) de a întrerupe colaborarea cu echipa “Starea Nației”. Printr-un document adoptat de Comitetul Director pe 21 iunie și semnat de Președintele Director General, Doina Gradea, și de Departamentul Juridic, echipa “Starea Nației” a fost notificată astăzi în legătură cu rezilierea contractului încheiat cu TVR (SRTV).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 iunie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

România are nevoie de aplicarea legislației care combate antisemitismul, nu de supralegiferare

ActiveWatch solicită președintelui României să nu promulge Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului întrucât dublează legislația deja în vigoare, nu are șanse reale să fie aplicată și nu asigură proporționalitatea limitării libertății de expresie în raport cu gravitatea discursului.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 iunie 2018 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

ALO! Libertatea de întrunire pașnică și libertatea de exprimare sunt drepturi fundamentale!

În timpul demonstrațiilor din cursul zilei de 20 iunie din Piața Victoriei și, respectiv, din incinta Parlamentului, au fost înregistrate incidente care au stârnit îngrijorarea organizațiilor semnatare cu privire la modul în care autoritățile se raportează la manifestări ale unor drepturi fundamentale. Partidele de guvernământ, PSD și ALDE, nu trebuie să uite că au obligația de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 iunie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

PSD cenzurează informațiile despre faptele penale

În dorința de a transforma discuția despre corupție în subiect tabu, PSD cenzurează orice discuție despre dosarele penale.


ActiveWatch condamnă ferm intenția deputatului PSD Eugen Nicolicea de a modifica Codul Penal în așa fel încât cei care divulgă "date privind desfășurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetați, a induce în opinia publică ideea vinovăției lor sau a zdruncina în orice fel prezumția de nevinovăție" să fie pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amendă (sursa Hotnews). Mai mult, dacă informațiile date publicității sunt neadevărate, pedeapsa crește de la un an la trei ani sau amendă.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 mai 2018 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

CNCD, nu te vom uita niciodată

Cu profundă durere și imense regrete anunțăm trecerea în neființă a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării azi, 9 mai 2018.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 mai 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Autodenunț ActiveWatch: trebuie să dezbatem despre discursul instigator la ură

Vineri, 27 aprilie 2018, ActiveWatch s-a autodenunțat în fața Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru articolul „Curvele de la CNCD i-o sug lui Dragnea”, publicat pe blogul asociației ca răspuns la sancțiunea aplicată de CNCD publicației Times New Roman. Am ales această formă provocatoare de răspuns deoarece considerăm că apar din ce în ce mai multe derapaje în activitatea instituției, care pot avea efecte dezastruoase în ceea ce privește lupta împotriva discriminării din România. Ne dorim să purtăm o dezbatere oficială cu membrii CNCD despre principiile care trebuie să guverneze judecarea unui caz de discurs instigator la ură și importanța aplicării unor sancțiuni proporționale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 mai 2018 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Liviu Dragnea vrea să reintroducă defăimarea țării în Codul penal

ActiveWatch își exprimă îngrijorarea față de intenția președintelui PSD, Liviu Dragnea de a reintroduce cenzura politică în România.

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 martie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării își abandonează misiunea

ActiveWatch consideră că, prin hotărârea luată luni, 26 februarie, cu majoritate de voturi, prin care premierul Viorica Dăncilă a fost scoasă basma curată pentru folosirea în sens peiorativ a termenului „autiști”, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și-a abandonat misiunea de protejare a demnității grupurilor vulnerabile și a devenit o simplă unealtă în lupta politică.    

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 februarie 2018 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Protest împotriva încălcării libertății presei în Turcia

ActiveWatch pichetat astăzi, 23 februarie 2018, sediul ambasadei Turciei la București în semn de protest cu privire la încălcările libertății presei și abuzurile comise împotriva jurnaliștilor în Turcia. Acțiunea a venit pe fondul primelor condamnări definitive, pronunțate la sfârșitul săptămânii trecute, care au privit un număr de trei jurnaliști și trei lucrători de presă.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 februarie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Primăria a ratat (iar) șansa de a fi democrat socială - locuirea socială marele absent din prioritățile PMB

Primăria Municipiului București (PMB)  a ratat șansa de a fi cu adevărat social-democrată, evitând să se implice în problema locuirii pentru persoanele dezavantajate social. În schimb, a ales să dedice aproape toată activitatea S.C. Trustul de clădiri Metropolitane București S.A. și obținerii de profit. Direcția Spațiul Locativ și Administrarea Fondului Imobiliar vor dispărea, iar această structură va prelua tot fondul imobiliar al PMB. Din documentele prin care se deleagă activitatea către această companie lipsește aproape total preocuparea pentru componenta socială a politicilor de locuire. Asociația ActiveWatch și CeRe - Centrul de Resurse pentru participare publică au susținut în cadrul dezbaterii publice modificarea acestor documente, în sensul includerii unor prevederi explicite, care să acorde atenție locuirii sociale. 

Primăria Capitalei a organizat o dezbatere publică, în data de 12.02.2018, pe marginea Caietului de sarcini și a Regulamentului în baza căruia va funcționa S.C. Holding Municipal București S.A. Noua instituție preia Spațiul Locativ și Administrația Fondului Imobiliar, deci va prelua și partea de locuire socială din agenda Primăriei Capitalei. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 14 februarie 2018 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

CONSILIUL NAȚIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII COAFURILOR

Update 20.06.2018: Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză lui Cristian Tudor Popescu în procesul prin care jurnalistul a constestat amenda primita de la CNCD. Hotărârea nu este definitivă.

ActiveWatch consideră că decizia de a amendare a jurnalistului Cristian Tudor Popescu pentru că a comparat-o pe prim-ministrul desemnat Viorica Dăncilă cu un pavian cu mantie este una abuzivă și excede mandatul instituției. Comentariul lui Cristian Tudor Popescu poate fi considerat insultător, însă insultele nu fac obiectul de activitate al Consiliului Național pentru Combatere Discriminării (CNCD) decât în măsura în care sunt adresate unor grupuri de persoane care sunt într-adevăr ținte ale discriminării, chiar și numai discursivă. În cazul de față,  Cristian Tudor Popescu nu se referă la identitatea de gen a doamnei Viorica Dăncilă, ci la ținuta acesteia. Pentru felul în care își poartă părul poate fi criticat un copil, o persoană cu dizabilități, un maghiar – atât timp cât referirea la coafură nu este relevantă pentru calitatea de membru al unei comunități vulnerabile la discriminare, aceasta nu face obiectul CNCD.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 31 ianuarie 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Locuirea socială și decongestionarea traficului rutier - concepte străine Primăriei Capitalei

Organizațiile ActiveWatch, CeRe și OPTAR au transmis în atenția Primăriei Capitalei observații pe o serie de proiecte aflate în dezbatere publică. Proiectele vizează studii de oportunitate privind o serie de servicii publice și regulamente pentru aceste servicii publice.

Cele trei organizații au transmis pentru aceste proiecte și solicitări de organizare a unor dezbateri publice, având în vedere calitatea foarte slabă a studiilor, precum și regulamentele care nu corespund, în opinia semnatarilor, cu prioritățile Municipiului București ori cu angajamentele luate deja de Primăria Municipiului București.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 ianuarie 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Discursul public despre afecțiunile mintale este contaminat de stereotipuri nocive

Fundația Estuar* și asociația ActiveWatch** fac apel la responsabilitate în discursul public pe tema problemelor de sănătate mintală.

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 decembrie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare, Reacție rapidă

Ghidul CSM - simulacru de consultare publică

Update: conform precizării făcute în data de 24 octombrie, Președintele CSM -Consiliul Superior al Magistraturii- va solicita reluarea discuțiilor în cadrul Comisiei nr. 2 “Resurse umane şi organizare” cu privire la procedura de consultare aferentă a Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media.

ActiveWatch și Apador-CH cer Consiliului Superior al Magistraturii să reorganizeze procesul de consultare cu organizațiile societății civile, realizat în mod superficial până la această oră. Responsabilul desemnat de CSM pentru consultarea publică pe marginea Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media este dl. Victor Alistar. Au fost invitate la consultari organizații ca Asociația Națională de Paintball România, Salvamont România, Asociatia Profesionala a Transportatorilor sau Asociatia Romana de terapii in ADHD - autism, în schimb organizații relevante, cu activitate în domeniul justiției și bunei guvernări, au fost omise.

citeste articolul »Publicat: Joi, 23 noiembrie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Evenimente și activități, Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă a 60 de organizații neguvernamentale către conducerea PSD

ActiveWatch, alături de alte 60 de organizații neguvernamentale, a trimis azi o scrisoare deschisă conducerii PSD în vederea respingerii proiectului de modificare al Ordonanței 26/2000, amendamente periculoase ce aduc atingere funcționării societății civile din România. În opinia ActiveWatch, prezentele modificări merg în linia propusă de unele guvernări iliberale - Rusia, Ungaria, Polonia - de control și chiar închidere a unor actori democratici -ong-urile- ce pot fi considerați critici ai acțiunilor guvernamentale sau parlamentare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 22 noiembrie 2017 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Update/ Senatori – NU votați modificarea legii Agerpres!

Reporteri fără Frontiere, European Center for Press and Media Freedom, ActiveWatch, Sindicatul Român al Jurnaliștilor - MediaSind, Centrul pentru Jurnalism Independent și Convenția Organizațiilor de Media cer Senatului să nu adopte azi modificări periculoase la Legea Agerpres.

citeste articolul »Publicat: Luni, 30 octombrie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

ActiveWatch, alături de mai multe organizații neguvernamentale, a sesizat la CNA postul Antena 3 pentru mai multe încălcări ale prevederilor Codului de reglementare a conținutului audiovizual

ActiveWatch în calitatea sa de organizaţie care apără dreptul la libertatea de exprimare şi informare corectă, formulează prezenta sesizare privind ediția din 24 octombrie 2017 a emisiunii Sinteza Zilei (difuzată de postul Antena 3), pentru identificarea și sancționarea unor posibile abateri de la prevederile Deciziei 220/2011 – actualizată în martie 2017.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 octombrie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Trei organizații din România cer UE să nu cenzureze Internetul

ApTI, APADOR-CH și ActiveWatch semnează scrisoarea adresată Comisiei Europene, inițiată de Liberties.eu, împotriva monitorizării și filtrării conținutului pe Internet

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 octombrie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Strategia pentru combaterea sărăciei a Primăriei Capitalei- lacune majore

Primăria Municipiului București a pus în dezbatere publică Strategia pentru combaterea sărăciei 2017-2020 și planul de acțiuni pentru implementarea acesteia. ActiveWatch și CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică au făcut o solicitare pentru organizarea unei dezbateri publice pe marginea acestui proiect de hotărâre de Consiliu General și au trimis o serie de recomandări pentru îmbunătățirea documentelor. 

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 august 2017 · comentarii · Reacție rapidă

ActiveWatch condamnă abuzurile conducerii Adevărul

Conducerea publicației Adevărul i-a cerut unui jurnalist să cenzureze un interviu, după care l-a concediat pentru că nu s-a conformat ordinului.

citeste articolul »Publicat: Luni, 10 Iulie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Instituțiile statului, asmuțite împotriva presei

ActiveWatch condamnă acțiunea de intimidare desfășurată de ANAF în redacția RISE Project și consideră că aceasta are directă legătură cu investigațiile recente care îl vizează pe liderul PSD, Liviu Dragnea. RISE anunțase ieri că va publica azi, 6 iulie, o nouă anchetă privind acapararea de către puterea politică a unuia dintre serviciile de informații din România.

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 Iulie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Culmea evacuării: oameni dați afară dintr-un adăpost al Primăriei Generale

Sâmbătă, 1 iulie, mai multe persoane au fost evacuate din Complexului Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți „Sf. Ioan” de către reprezentanți ai unei firme de securitate private, fără nicio notificare oficială sau preaviz. Abia după ce a apărut la fața locului o echipă de filmare de la Passport Productions, oamenii au fost reprimiți în Complex. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 Iulie 2017 · comentarii · Reacție rapidă

APEL - Fără mesaje cu caracter naționalist șovin

Importanți reprezentanți ai societății civile fără afiliere politică adresează un apel către mass-media și politicieni să renunțe la transmiterea mesajelor cu caracter naționalist șovin.

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 iunie 2017 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă: Solicităm Primarului General și consilierilor generali să înceteze abuzurile

Primarul General Gabriela Firea recurge la practici de intoxicare publică pentru a-și justifica abuzurile din Primăria Generală.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 14 iunie 2017 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Cenzura DoR de la Excelsior - o execuție politică

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent solicită Primăriei Municipiului București demiterea conducerii Teatrului Excelsior pentru abuz, incompetență și încălcarea misiunii instituției prin aservirea ei unor interese politice.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 31 martie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Dreptul cetățenilor de a participa la ședințele Consiliului General - Regulament Consiliu General

Mâine, 28.02.2017, în cadrul ședinței de Consiliu General, se va discuta modificarea Regulamentului Consiliului General. Având în vedere implicațiile pe care acest document le are asupra contactului dintre cetățeni și aleșii locali, precum și precizarea procedurilor pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a se adresa Consiliului General am transmis azi, alături de CeRe, OPTAR și Rețeaua Civică București o serie de propuneri de îmbunătățiri ale documentului.

citeste articolul »Publicat: Luni, 27 februarie 2017 · comentarii · Reacție rapidă

Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului sesizați cu privire la starea de incompatibilitate a Președintelui SRR

Mai multe organizații și zeci de jurnaliști SRR au sesizat Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului în legătură cu situația de incompatibilitate în care se află Președintele radioului public.

citeste articolul »Publicat: Luni, 27 februarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

ActiveWatch a sesizat Comisiile de cultură în legătură cu incompatibilitatea în care se află Președintele radioului public

Ovidiu Miculescu, Președintele Director General al SRR, a fost declarat incompatibil de ICCJ pe 31 ianuarie 2017.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 15 februarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă adresată conducerii Spitalului Colentina

ActiveWatch a solicitat conducerii Spitalului Clinic Colentina să țină cont de existența și prevederile legii avertizorului public de integritate în eventualitatea unui demers intern îndreptat împotriva propriilor salariați.

citeste articolul »Publicat: Marti, 14 februarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Vânătoare de vrăjitoare la Ministerul Afacerilor Interne

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent cer demisia Ministrului Afacerilor Interne.

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 februarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Ziarist german reținut de Poliție în urma protestelor

ActiveWatch solicită Poliției eliberarea imediată a jurnalistului Christian Gesellmann.

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 februarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

PSD instaurează banditismul politic la Palatul Victoria

ActiveWatch cere actualului guvern să retragă actele normative vicioase atât în conținut, cât și în forma de promovare; cerem partidelor de guvernământ să reevalueze situația în care au adus România în numai câteva săptămâni de guvernare și să adopte acele intervenții pe care le vor găsi necesare pentru a recupera încrederea societății (sursă foto: PressOne).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 1 februarie 2017 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Proiectul SII Analytics - sesizare la Oficiul European Antifraudă (OLAF) și Parlamentul României

Împreună cu alte cinci organizații din România (Societatea Academică din România - SAR, Asociația pentru Tehnologie și Internet, Asociația Miliția Spirituală, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki și Centrul de Resurse Juridice) am trimis către Oficiul European Antifraudă (OLAF) o sesizare cu privire la proiectul SII Analytics, primit de către SRI spre finalul anului trecut și care ridică suspiciuni cu privire de activități de supraveghere și monitorizare a populației, ascunse sub pretextul e-guvernării și a "combaterii fraudei". O sesizare similară a fost trimisă și către Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului României pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Ședința Consiliului General al Municipiului București – la adăpost de ochii cetățenilor

Ieri, 30 ianuarie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului General al Municipiului București. Niciunul dintre cei 15 cetățeni (o parte dintre aceștia membri in Rețeaua Civică București) care au dorit să participe la ședința de Consiliu, nu au fost lăsați să intre în sala de dezbateri.

Semnatarii prezentului comunicat consideră că Primarul General, Gabriela Firea, precum și președintele de ședință, Culea Marian Orlando au încălcat prevederile legale care asigură accesul cetățenilor în sala de consiliu, în cadrul ședințelor ordinare. Legea 215/ 2001, prin art. 43, alin (1): Ședințele consiliului local sunt publice, cu excepția cazului în care consilierii decid, cu majoritate de voturi, ca acestea să se desfășoare cu ușile închise asigură contextul legal în care cetățenii prezenți azi la ședință aveau dreptul să asiste la ședința ordinară. Cu toate acestea, celor 15 cetățeni le-a fost interzis accesul în sala de ședințe pe motive ca: “nu sunt locuri în sală”, în ciuda evidenței, mai bine de zece locuri fiind libere în sala de consiliu (poza atașată, făcută de un consilier general în timpul ședinței), respectiv “din motive de securitate pentru doamna primar”! (conform relatării unui consilier din sală care a încercat să ne sprijine).

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 ianuarie 2017 · comentarii · Reacție rapidă

Vrem dezbatere publică, nu cu public!

Asociația ActiveWatch solicită Ministrului Justiției, Florin Iordache, să nu sfideze legea și să permită accesul presei în sala în care va avea loc dezbaterea publică a Proiectului Ordonanței de urgență privind grațierea unor persoane și a Proiectului Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

citeste articolul »Publicat: Sambata, 28 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Mass-media trebuie să ofere informații, nu ordine de zi pe unitate

Noul președinte al Comisiei de Control continuă tradiția predecesorilor săi și se transformă în avocatul intereselor SRI, ignorând valorile, libertățile și drepturile fundamentale pe care trebuie să le apere în calitate de reprezentant al cetățenilor. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 27 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Somnul CNA naște monștri mediatici. Apel pentru deblocarea și evaluarea activității CNA

Apel pentru deblocarea și evaluarea activității CNA

 

În contextul derapajelor inacceptabile identificate la posturile Antena 3 și România TV din seara de 22 ianuarie 2017, organizațiile semnatare solicită activarea tuturor mecanismelor legale pentru verificarea activității Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), cu scopul readucerii instituției în slujba interesului public.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Evenimente și activități

Acțiuni de intimidare împotriva familiei unui jurnalist de investigații

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent solicită Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General de Poliție să demareze o anchetă în regim de celeritate privind acțiunea de intimidare a jurnalistului Daniel Befu, în vederea identificării și sancționării celor responsabili.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Primăria Generală a Municipiului București – prima jumătate de an sub guvernare PSD

 
La șase luni de la câștigarea alegerilor, Primarul General Gabriela Firea, alături de majoritatea formată din PSD și ALDE din Consiliul General, au reușit să închidă aproape complet primăria pentru cetățeni. Primăria Generală a devenit o fortăreață, atent păzită prin practici abuzive, fiind coordonată de o administrație ocultă care împiedică participarea publică a cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Marti, 20 decembrie 2016 · comentarii · Reacție rapidă, Resurse

Solidaritate cu actorii brașoveni. Solicităm primăriei și conducerii teatrului să înceteze presiunile exercitate asupra angajaților Teatrului „Sică Alexandrescu”!

ActiveWatch salută curajul salariaților de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov care și-au riscat locurile de muncă expunând neregulile din instituție și solicită conducerii teatrului și primarului George Scripcaru să înceteze hărțuirea avertizorilor de integritate din instituție. 

citeste articolul »Publicat: Sambata, 17 decembrie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Consiliul Național al Audiovizualului, martor pasiv al intoxicărilor și manipulărilor de la România TV

ActiveWatch, în calitatea sa de organizație care apără dreptul la libertatea de exprimare și informare corectă, face un apel către membrii Consiliului Național al Audiovizualului să ia măsuri urgente și ferme față de maniera în care postul România TV a ales să mediatizeze desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 decembrie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă, Educație media

ActiveWatch a sesizat CNA și Consiliul de Onoare al SRR în cazul transmisiei întrerupte la Radio România Actualități

Transmisia în direct s-a oprit când doi salariați SRR prezenți la dezbatere au luat cuvântul.

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 noiembrie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

ActiveWatch organizează o dezbatere cu Președintele Iohannis pe marginea situației serviciilor publice de radio și televiziune

Eliminarea taxei radio-tv – sprijin sau amenințare a misiunii societăților publice de radio și televiziune?

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 noiembrie 2016 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități, Reacție rapidă

TAXA RADIO-TV: Răspuns pentru dl. Senator Liviu Dragnea

În atenția dlui Liviu Dragnea, Președintele Partidului Social Democrat

Stimate dle Dragnea, Vă mulțumim pentru răspunsul transmis. Salutăm atitudinea deschisă și constructivă de care dați dovadă și ne bucură disponibilitatea dvs. la un dialog deschis pe o temă de interes public major, dar care a lipsit mulți ani din dezbaterea publică. Dorim să facem câteva precizări pe marginea unor afirmații din scrisoarea dvs.

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 noiembrie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Parlamentul retransformă serviciile publice de media în radio-televiziune de stat

Organizațiile semnatare condamnă votul dat azi de Camera Deputaților prin care se elimină taxa radio-TV și consideră că această măsură alterează profund misiunea mediilor publice şi creează o relație de dependență excesivă față de vectorul politic.

citeste articolul »Publicat: Marti, 25 octombrie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Anularea taxei radio-TV retransformă serviciile publice de media în servicii politice

Organizațiile semnatare consideră că măsura propusă alterează profund misiunea mediilor publice şi crează o relație de dependență excesivă față de vectorul politic.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 12 octombrie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Gabriela Firea închide Primăria pentru dezbateri, dar o deschide larg pentru prieteni

Asociațiile ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România - OPTAR vor ataca în instanță legalitatea proiectelor avizate miercuri, 21.09.2016, în Ședința de Consiliu General, precum și încălcarea dreptului de a lua cuvântul în fața Consiliului General. Întrucât blocarea dezbaterii publice a actelor normative este abuzivă vom solicita în instanță anularea proiectelor de acte normative votate în ședința din 21 septembrie.

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 septembrie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Noi presiuni ale conducerii SRR împotriva jurnaliștilor critici

Conducerea SRR a depus sesizări la Comisia de cercetare disciplinară prealabilă în care este reclamată participarea celor doi jurnaliști la o dezbatere publică, în calitate de avertizori publici, și, respectiv, la răspunsurile date Consiliului Național al Audiovizualului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 septembrie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Sedinta Consiliului General - decizii fara consultarea cetatenilor

ActiveWatch și Centru de Resurse pentru participare publică au transmis azi Primarului General al Municipiului București solicitarea de scoatere de pe ordinea de zi a proiectelor de hotarare de Consiliu General care nu au respectat prevederile Legii 52/ 2003 și nu au fost supuse dezbaterii publice (niciunul dintre proiectele de acte normative de pe ordinea de zi pentru ședința de miercuri nu a fost supus dezbaterii publice).

De la începutul mandatului doamnei Primar Gabriela Firea, doar trei proiecte de Hotărâre de Consiliu au fost afișate pe pagina dedicată dezbaterilor publice, așa cum prevede legea transparenței decizionale. Consideram ca aceasta practica aduce prejudicii cetatenilor si incalca angajamentele primarului cu privire la implicarea cetățenilor în deciziile publice.

citeste articolul »Publicat: Luni, 19 septembrie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă adresată membrilor juriului internațional pentru acordarea titlului de “Capitală Europeană a Culturii - 2021”

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 14 septembrie 2016 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

ActiveWatch sesizează Comisia de Etică și Arbitraj a TVR cu privire la modul în care au fost reflectate Zilele Culturale Maghiare de la Cluj

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 august 2016 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

Dosarul penal al DIICOT împotriva Sky News - un abuz periculos

Organizațiile semnatare protestează față de decizia autorităților române de a folosi în mod abuziv legea pentru a pedepsi disproporționat ceea ce trebuie sancționat cu alte mijloace legale sau printr-un demers de comunicare publică. Cerem autorităților române să găsească mijloace adecvate de a reacționa față de derapaje ale presei sau față de critici publice și, în cazul de față, să retragă de urgență acuzele penale de comunicare de informații false de natură a afecta siguranța națională.

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 august 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Alertă. Tot mai mulți avertizori de integritate din România sunt hărțuiți!

ActiveWatch atrage atenția asupra înmulțirii cazurilor de hărțuire a avertizorilor publici în ultimele luni, pe fondul intensificării dezvăluirilor de interes public din diferite domenii.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 august 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Update ApTI cu privire la programul SRI - SII Analytics.

SRI a câștigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 – OS 2.3. Creșterea utilizării sistemelor de e-guvernare) prin care intenționează să achiziționeze software și hardware de 25 de milioane de Euro pentru „consolidare și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice”. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 8 august 2016 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Un membru al CNA blochează transmiterea live a ședințelor instituției

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent sesisează comisiile de cultură ale Parlamentului în legătură cu purtarea abuzivă a unui membru CNA și cer să fie îndepărtate orice obstacole din calea transparentizării activității acestei instituții

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Ambasadorul Turciei în România, răspuns la apelul organizaţiilor de media privind situaţia jurnaliştilor arestaţi

O delegație a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, formată din președintele executiv Cristi Godinac, vicepreşedinţii Cătălina Matei, Adrian Valentin Moise şi coordonatorul Departamentului internaţional al SRJ MediaSindMarilena Gheorghiţă,  alături de jurnalistul Mircea Toma, președintele ActiveWatch și Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, a participat ieri, 3 august a.c, la o întâlnire cu  ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 august 2016 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

IFJ cere Uniunii Europene să-l tragă la răspundere pe președintele Erdogan pentru violarea libertății presei în Turcia

Federațiile Internațională și Europeană a Jurnaliștilor (FIJ/FEJ) au adresat un apel Uniunii Europene să îl tragă la răspundere pe președintele Erdogan pentru atentatele la libertatea presei în Turcia

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 Iulie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Actuala clasă politică protejează sclavagismul contemporan

Domnului Călin Popescu Tăriceanu, Președinte al Senatului,

Domnului Dacian Ciolos, Prim ministru – Guvernul României

 

Ieri, 20 iulie, organizațiile neguvernamentale care au susținut candidatura Georgianei Pascu pentru funcția de Președinte a Consiliului de monitorizare a implementarii Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilități au fost înștiințate că doamna Pascu și-a înaintat demisia către instituția care tutelează Consiliul de monitorizare, respectiv Senatul României.

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 Iulie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă - respectarea drepturilor omului în Turcia

În atenția: Domnului Președinte al României, Klaus Iohannis, Domnului Prim Ministru al României, Dacian Cioloș, Domnului Ministru de Externe al României, Lazăr Comănescu


Pe data de 15 iulie 2016, a avut loc în Turcia o condamnabilă tentativă de lovitură de stat, urmată la foarte scurt timp de anunțul făcut de președintele Recep Tayyip Erdoğan și premierul Binali Yıldırım cum că făptuitorii vor plăti prețul.

citeste articolul »Publicat: Marti, 19 Iulie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Amnesty International: “România trebuie să respecte obligațiile sale“

28 deorganizatii românești și internaționale de drepturile omului critică inițiativa de modificare a definiției familiei din Constituția României

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 Iulie 2016 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Propunerile MAI de modificare a Codului Rutier vor legaliza blocarea trotuarelor

Comunitatea Bicicliștilor din București, Organizația pentru Promovarea TransportuluiAlternativ în România - OPTAR, ActiveWatch, Pro Patrimonio, Help to Heart(ajută viața), Funky Citizens, Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe, Asociația Civică Miliția Spirituală, Asociația pentru Tranziție Urbană ATU și Asociația Peisagiștilor din România - AsoP au transmis Ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, o serie de propuneri pe marginea proiectului de modificare a Codului Rutier (OUG 195/ 2002) și a Regulamantului de aplicare. Având în vedere propunerile de modificare ale MAI, dacă acestea ar intra în vigoare, parcarea pe trotuar ar intra în legalitate, făcând și mai dificil accesul pietonilor la spațiile publice și reducând accesul persoanelor cu dizabilități la un stil de viață independent. În aceste condiții, organizațiile semnatare solicită ca textul de lege să țină cont de nevoia unei interdicții explicite de parcare a autovehiculelor  pe trotuar, fie retragerea proiectului. Dezbaterea va avea loc marți, 12 iulie, începând cu ora 10.00, la sediul Centrului Cultural al MAI (Mihai Vodă, nr. 17)
Mai jos, redăm o sinteză a documentelor.

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 Iulie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Jandarmeria română e tobă de abuzuri

Domnule ministru, (...) pentru că susținem dreptul fundamental la liberă exprimare și dreptul la liberă întrunire vă rugăm, domnule ministru, în subordinea căruia funcționează Jandarmeria, să ne răspundeți la următoarele întrebări:

·      La ce să se aștepte participanții la protestul anunțat pentru sâmbătă și duminică în Piața Universității? Să fie legitimați și amendați?

·      Si ce veți face dacă, diseară, naționala de fotbal a României câștigă și ies mii sau zeci de mii de oameni în stradă să își manifeste bucuria? Trimiteți Jandarmeria să îi amendeze pe toți?

citeste articolul »Publicat: Vineri, 10 iunie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

“De ce și cum se clatină TVR. Mărturii din interiorul televiziunii publice”

ActiveWatch publică un raport care explică situația din TVR prin prisma celor ce lucrează sau au lucrat acolo și atinge problemele cronicizate ale instituției, de la presiuni politice la nepotism de proporții legendare, de la instabilitate administrativă la concursuri de angajare dubioase, de la supradimensionarea personalului în unele departamente la subdimensionare în altele.

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 iunie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Publicații

Glume rasiste la Radio Zu - societatea civilă și FRF sesizează CNCD

ActiveWatch, Policy Center for Roma and Minorities alături de Federația Română de Fotbal și alte nouă organizații de drepturile omului din România au sesizat azi, 6 iunie 2016, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în legătură cu ediția din 26 mai 2016 a emisiunii „Morning ZU” difuzată de postul Radio ZU în care moderatorii Mihai Morar și Daniel Buzdugan au făcut glume și afirmații peiorative și jignitoare la adresa reprezentanților echipei naționale de fotbal a statului Congo, dar și a congolezilor în general. Această sesizare vine în urma plângerii pe aceeași temă adresată de ActiveWatch, Consiliului Național al Audiovizualului, pe 31 mai 2016.

citeste articolul »Publicat: Luni, 6 iunie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

ActiveWatch a sesizat CNA cu privire la „glumele” rasiste de la Radio Zu

ActiveWatch, organizație de drepturile omului ce promovează comunicarea liberă în interes public, a trimis astăzi, 31 mai 2016, o sesizare către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în legătură cu ediția din 26 mai 2016 a emisiunii „Morning ZU” difuzată de postul Radio ZU în care moderatorii Mihai Morar și Daniel Buzdugan au făcut glume și afirmații peiorative și jignitoare la adresa reprezentanților echipei naționale de fotbal a statului Congo, dar și a congolezilor în general.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 mai 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Update: răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI la Scrisoarea ActiveWatch cu privire la scandalul Hexi Pharma

Update (20.05.2016): răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI la Scrisoarea ActiveWatch cu privire la scandalul Hexi Pharma

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

La Radioul Public continuă hărțuirea jurnaliștilor care critică managementul instituției

La Radioul Public continuă hărțuirea jurnaliștilor care critică managementul instituției

 

În atenția:

Preşedintelui României

Prim-ministrului Guvernului României

Preşedinţilor Comisiilor de Cultură din Senat şi Camera Deputaţilor

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Presiuni ale conducerii SRR împotriva propriilor jurnaliști

Constatăm cu surprindere şi îngrijorare declanşarea unei proceduri de cercetare de către Consiliul de Onoare al Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva a trei jurnalişti ai Radio România Actualităţi: Mira Gomboş, Alexandru Rusu, Cătălin Gomboş.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 11 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Lansarea Raportului FreeEx 2015-2016 - Libertatea Presei în România

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, ActiveWatch lansează raportul anual privind situația libertății de exprimare în România - FreeEx 2015-2016 - Libertatea Presei în România.    

Problemele structurale ale presei din România s-au manifestat vizibil și în anul 2015. Justiția a reușit să scoată la iveală metodele prin care mass-media au fost aservite în ultimii ani mediului politic, prin mecanisme corupte de finanțare, controlarea agendei publice cu ajutorul celor mai puternice instituții de presă, folosirea presei pentru șantaj sau implicarea ei în acte de corupție la cel mai înalt nivel.

citeste articolul »Publicat: Marti, 3 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Publicații

Neutralitatea Internetului: 73 de ONG-uri din toată lumea au trimis o scrisoare deschisă autorităților de reglementare în telecomunicații din UE

Luni, 2 mai 2016, ActiveWatch, împreună cu EDRi și alte 72 de organizații ale societății civile de pe cinci continente au cerut autorităților europene de reglementare în telecomunicații să susțină neutralitatea Internetului în cadrul negocierilor care au loc în această perioadă privitoare la viitorul Internetului liber în Uniunea Europeană.

citeste articolul »Publicat: Luni, 2 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Apel pentru decență în campania electorală

Societatea civilă este extrem de diversă și că nimeni nu poate să o confiște și să pretindă că o reprezintă în ansamblul ei.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

PNL trebuie să îl retragă pe Marian Munteanu – Candidat incompatibil cu valorile democratice.

Semnatarii, organizații de drepturile omului dar nu numai, fac apel către conducerea Partidului Național Liberal să retragă candidatura lui Marian Munteanu pentru Primăria Municipiului București considerând această nominalizare o ofensă adusă valorilor democratice ale societății în care trăim.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Apel pentru un discurs media responsabil față de comunitatea musulmană

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, solicită redacțiilor și comunicatorilor publici să dea dovadă de responsabilitate în ceea ce privește tratarea subiectelor care au în centru comunitățile musulmane din România și din Europa.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 aprilie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Domnule prim-ministru, așteptăm calendarul discuțiilor așezate

ApTI, susținută de ActiveWatch și de alte șapte organizații nonguvernamentale, i-a scris astăzi premierului Dacian Cioloș, cerându-i să pună în practică promisiunea cu „discuțiile așezate” pe tema legilor pe care SRI dorește să le impună pe fondul atentatelor teroriste de la Bruxelles. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 30 martie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Update. Apel catre jurnalisti si politicieni: nu stigmatizati comunitatea maghiara

ActiveWatch a luat act cu îngrijorare de comunicatul de presă din data de 1 decembrie 2015 al DIICOT în care este relatată o acțiune mixtă DIICOT/ SRI de dejucare a ceea ce instituțiile în cauză au numit “tentativă de act terorist” a unui cetățean maghiar.

citeste articolul »Publicat: Marti, 22 martie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Evitați greșelile istoriei, prin educație pe tema discriminării rasiale!

De Ziua Internațională privind Eliminarea Discriminării Rasiale, facem un apel public pentru evitarea greșelilor istoriei.

În contextul apropierii campaniei electorale pentru alegerile locale, Asociația ActiveWatch invită candidații și membrii personalului de campanie al acestora care au atribuții în domeniul comunicării să participe la un atelier pe subiectul comunicării publice responsabile.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 martie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Stimată Doamnă Ministru, Vă rugăm să publicaţi odată textul OUG!

În atenția doamnei Raluca Prună, Ministru al Justiției

Stimată doamnă ministru,

Ne tot spuneţi că OUG promovată de Ministerul Justiţiei face şi drege ... De pildă, că drege urmărirea penală care pare să fi fost slabă până acum şi face ca discuţia despre drepturile noastre sa nu fie un lux teoretic.[1] Cum ar veni, ne apără.

citeste articolul »Publicat: Luni, 14 martie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

TVR: Insolvența clasei politice

Principalii vinovați de situația televiziunii publice dau dovadă de lașitate și nu își asumă măsurile care se impun pentru salvarea instituției. Insolvența nu oferă nicio garanție că TVR se va redresa finaciar. În schimb, reprezintă o măsură ce provoacă temeri întemeiate privind respectarea misiunii publice a TVR și ridică semne de întrebare privind soarta activelor administrate de TVR.

citeste articolul »Publicat: Marti, 8 martie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

USR-PCR? Uniunea Scriitorilor din România intimidează vocile critice din interior

ActiveWatch consideră că, prin încercările de a reprima vocile critice din interior la adresa instituției, Uniunea Scriitorilor din România (USR) face dovada unor mentalități totalitare și își încalcă menirea statutară de a promova libertatea de opinie și de expresie*.

Solicităm public Uniunii Scriitorilor din România să adopte un comportament transparent în ceea ce privește funcționarea și folosirea resurselor și să oprească hărțuirea scriitorilor care fac publice suspiciuni privind disfuncționalitățile USR.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 2 martie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Mărțișor toxic privind finanțarea partidelor

Campania Politică fără Bariere protestează față de intenția de modificare a legislației privind finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale. Conform Mediafax, Senatul României a adoptat ieri amendamente cu privire la închirierea sediilor și conturile de campanie. Astfel, partidele își fac cadou un mărțișor care ne poate otrăvi pe noi toți, în anul electoral 2016!

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 martie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Solicităm aplicarea unor măsuri disciplinare în cazul scandărilor rasiste de la Zalău

În antenția Comisiei Naționale de Acțiune împotriva Violenței în Sport din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului

Asociația ActiveWatch, organizație care își propune să promoveze un discurs public responsabil, împreună cu Romani CRISS, vă sesizează în legătură cu manifestările rasiste din timpul meciului de Ligă Națională dintre HC Zalău și HCM Baia Mare, în care jucătoarele Allison Marie Pineau și Do Nascimento Martinez Alexandra Priscila au fost jignite în mod constant de-a lungul meciului de către suporterii echipei HC Zalău, fără ca vreun oficial să intervină în vederea stopării scandărilor. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 februarie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Comentarii punctuale asupra propunerii de lege privind securitatea cibernetică

ApTI, Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch, Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Centrul pentru Inovare Publică și Asociația Miliția Spirituală au transmis astăzi Ministerului pentru Comunicații și pentru Societatea Informațională comentarii punctuale, luate articol cu articol, pe propunerea de lege privind securitatea cibernetică.

citeste articolul »Publicat: Joi, 25 februarie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Copiii nu au ce căuta în bătăliile mediatice ale adulților

Din perspectiva eticii profesionale, opțiunea Oanei Stancu Zamfir este incalificabilă, ea, împreună cu instituțiile media care i-au preluat textul, demonstrând că în cultura instituțională în care funcționează, nu numai respectul pentru valorile profesionale dar nici respectul pentru lege* nu au nici o valoare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 23 februarie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Parlamentul și Guvernul ascund publicului dezbaterea despre TVR

Considerăm că blocarea accesului public la această dezbatere constituie o agresiune împotriva liberului acces la informații de interes public, o măsură inacceptabilă care ridică suspiciuni privind posibilitatea încheierii unor înțelegeri netransparente privind viitorul televiziunii publice.

citeste articolul »Publicat: Marti, 23 februarie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Apel către Parlament și Guvern: Salvați televiziunea publică!

Organizațiile semnatare adresează un nou apel Parlamentului și Guvernului să întreprindă demersurile necesare în vederea salvării televiziunii publice și să restaureze demnitatea acestei instituții și a salariaților săi.

citeste articolul »Publicat: Marti, 23 februarie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Ministerul comunicațiilor se face că dezbate Legea securității cibernetice a doua oară

În urma anunțului de pe site-ul Ministerului pentru Comunicații și pentru Societatea Informațională cu privire la organizarea celei de-a doua sesiuni de dezbateri cu privire la legea securității cibernetice în data de 19 februarie 2016, dorim să ne exprimăm dezamagirea față de nerespectarea termenilor angajamentelor luate de către cele două ministere în timpul primei dezbateri din 12 februarie 2016.

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 februarie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Apel către deputați: Fiți toleranți, NU votați legea defăimării!

Stimate doamne deputate, stimați domni deputați,

 

Vă solicităm să votați împotriva proiectului de lege privind defăimarea socială (PL-x 649.2015) deoarece conține definiții vagi care pot da naștere unor abuzuri și pot conduce la restrângerea unor drepturi fundamentale.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 februarie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

5 motive pentru care contestăm noul proiect de lege a securității cibernetice

ActiveWatch susține scrisoarea inițiată de APADOR-CH și Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) prin care cele două organizații semnalează, în 5 idei principale, de ce nu sunt de acord cu noul proiect de Lege a securității cibernetice, aflată acum din nou în dezbatere publică, după ce precedenta lege votată pe ascuns în Parlament anul trecut a fost desființată de Curtea Constituțională.

citeste articolul »Publicat: Marti, 9 februarie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Statul de drept amenințat de forțe paramilitare

Astăzi, 27 ianuarie 2016, Ziua Internațională a Holocaustului, cu profunda îngrijorare vă supunem atenției o situație al cărei efect negativ asupra democrației și statului de drept din România riscă să arunce țara în negura unui trecut deloc îndepărtat, când un regim politic totalitar a găsit a face diferența dintre majoritate și minoritatea etnică prin acțiuni aducătoare de moarte.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 29 ianuarie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Inactivitate a Poliției și Parchetului Galați în cazul jurnalistului Sorin Țiței

Către: Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul de Poliție Județean Galați, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați
 

Convenția Organizațiilor de Media își exprimă dezamăgirea față de modul superficial în care Inspectoratul de Poliție Județean Galați și Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați au anchetat cazul profanării mormântului soției jurnalistului gălățean Sorin Țiței, precum și ameninţările la adresa acestuia.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 ianuarie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

25 de organizații internaționale cer autorităților române anchetarea imediată a operațiunii de filaj împotriva jurnalistului Cătălin Tolontan

25 de membri ai IFEX cer autorităților române să ancheteze de urgență filajul împotriva locuinței jurnalistului Cătălin Tolontan.  IFEX este cea mai mare rețea mondială  pentru apărarea libertății de exprimare.

citeste articolul »Publicat: Luni, 14 decembrie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Poziție privind alegerea primarilor în două tururi

Campania Politică fără Bariere a susținut, încă de la înființare, ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin (iată apelul publicat în februarie 2015). Dar sprijinul pentru această idee este condiționat de respectarea unui principiu fundamental pentru funcționarea unui stat democratic, principiul stabilității legislative.

citeste articolul »Publicat: Joi, 10 decembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Opinie referitoare la proiectul de reincriminare a insultei si calomniei

Către Comisia juridică a Senatului

În atenția membrilor Comisiei

 

Am luat act cu îngrijorare și nedumerire de noua inițiativă legislativă de incriminare a insultei și calomniei ce poartă semnătura senatoarei Cristiana Anghel. Nu este prima inițiativă de acest gen, mediul politic depunând eforturi constante și susținute de a reincrimina insulta și calomnia după dezincriminarea lor în anul 2006. Dezincriminarea insultei și calomniei a adus statului român felicitări din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE), care considera România “una dintre țările cele mai progresiste în acest sens”,și a condus la creșterea rating-ului de țară în clasamente internaționale relevante, cum ar fi cel al Reporteri fără Frontiere.

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 decembrie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

COM condamnă atitudinea jignitoare a unui membru al CSM la adresa jurnalistei Ondine Gherguț

26 Noiembrie 2015 - București. Convenția Organizațiilor de Media (COM) condamnă atitudinea lipsită de respect a judecătorului Norel Popescu și cuvintele jignitoare folosite de acesta la adresa jurnalistei Ondine Gherguț, de la ziarul România Liberă.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 noiembrie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Filaj la casa jurnalistului Cătălin Tolontan

ActiveWatch cere autorităților să investigheze în regim de urgență acțiunea de filaj care l-a vizat pe jurnalistul Cătălin Tolontan și să ia toate măsurile pentru a asigura imediat protecția acestuia și a familiei sale.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 noiembrie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

ANALIZĂ ȘI RECOMANDĂRI. Cum a agravat o parte a presei drama din Clubul Colectiv

Sinaia - Noiembrie 2015. Convenția Organizațiilor de Media (COM), alcătuită din peste 25 de organizații media din România, își exprimă compasiunea pentru victimele incendiului din noaptea de 30 octombrie, din Clubul Colectiv din Capitală, și pentru familiile, prietenii și apropiații acestora.

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 noiembrie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Apel către premierul desemnat și parlamentari

ActiveWatch alături de mai multe organizații neguvernamentale solicită premierului desemnat retragerea lui Raul Bostan de la Ministerul Societății Informaționale.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 noiembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Retrageți comasarea/uniformizarea din Programul de Guvernare

Organizaţiile membre ale Campaniei Politică fără Bariere îşi exprimă indignarea faţă de includerea în programul de guvernare al Guvernului Cioloş (la punctul 1.2 [din versiunea inițială]) a propunerii de „comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării”.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 noiembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Mesaj pentru Președinte: criterii de integritate și de competență pentru viitorul premier!

Stimate Domnule Președinte,

 

Vă adresăm acest apel în numele organizațiilor neguvernamentale semnatare și în spiritul stării de nemulțumire profundă manifestată în stradă ca reacție la criza statului. Există un numitor comun al revendicărilor din stradă și al celor din partea organizațiilor neguvernamentale: lupta împotriva corupției și reforma clasei politice.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 noiembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Partide noi? Tot noi

ActiveWatch solicită Președintelui României și partidelor politice parlamentare să nu deturneze revolta societății adresate clasei politice și corupției sistemice prin organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

citeste articolul »Publicat: Joi, 5 noiembrie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Legea votului prin corespondență, un model de eșec în legiferare

Pe 28 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat, oarecum pe genunchi, Legea privind votul prin corespondenţă. O lege care ar fi trebuit să faciliteze un drept universal a devenit un vehicul legislativ discriminatoriu, care stabilește privilegii pentru o categorie îngustă de cetăţeni, întâmplător aflați acum în atenţia politică şi birocratică a statului român.

citeste articolul »Publicat: Luni, 2 noiembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Sesizare DNA privind folosirea abuzivă a coloanelor oficiale

În urma accidentului mortal din 20 octombrie 2015 suferit de un poliţist care însoţea autoturismul ministrului de interne, în presă au fost exprimate suspiciuni rezonabile în legătură cu legalitatea dispunerii acestei măsuri de însoţire, care ar fi contravenit condiţiilor privind urgenţa deplasării ministrului, prevăzute în art. 223 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 octombrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Avocatul Poporului, sesizat să atace la CCR Ordonanța 43/2015 prin care Guvernul Ponta oferă serviciile SPP gratis pentru oricine le solicită

APADOR-CH împreună cu alte 21 de organizații neguvernamentale i-au cerut azi Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională Ordonanța 43/2015 prin care Guvernului Ponta modifică, printre altele, modul în care SPP va asigura coloane oficiale pentru diverși demnitari. Motivul este acela că ordonanța încalcă articolul 115 din Constituţie, adică nu este motivată de vreo situație extraordinară care să justifice înlocuirea Parlamentului, ca putere legiuitoare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 octombrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Votul prin corespondență, în pericol de moarte pe ultima sută de metri

În urma criticilor adresate de mai multe ONG-uri, parlamentarii au organizat o dezbatere pe tema legii votului prin corespondență luni, 26 octombrie la ora 17, deși termenul limită pentru depunerea amendamentelor pentru membrii Camerei Deputaților era 26 octombrie, ora 14.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 octombrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Parlamentarii vor închisoare pentru cine nu pare suficient de patriot

 

PROTEST faţă de încercarea unor parlamentari de a limita libertatea de exprimare,prin pedepsirea cu închisoarea a celor care nu par suficient de patrioţi

Organizaţiile semnatare protestează  faţă de iniţiativa unui număr de 36 senatori şi deputaţi din coaliţia parlamentară majoritară, PSD-UNPR, de a reintroduce în Codul penal infracţiunea de “Ofensă adusă unor însemne” (redenumită “Ofensa adusă unor însemne naţionale”), infracţiune care tocmai fusese eliminată din legislaţia penală odată cu adoptarea noului Cod penal.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 octombrie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare, Reacție rapidă

Inițiativa legislativă a domnului Dragnea aprobată de Senat: o lipsa cronica de înțelegere a fenomenului discriminării

Considerăm acest proiect de lege un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare în România, care instituie responsabilitatea colectivă, permite sancționarea solicitărilor pentru autonomie ale comunităților minoritare, un proiect de lege ce dublează înrăutățind prevederi din actuala legislație antidiscriminare și încălcă directivele europene în materia nediscriminării[1]. Acest proiect conține definiții vagi permițând abuzuri, inclusiv limitarea libertății de exprimare.[1]
Directivele 2000/43/EC și 2000/78/EC.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 octombrie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare, Reacție rapidă

Lucrări ilegale pe Calea Victoriei

Reprezentanții Inspectoratului Regional în Construcții București-Ilfov (IRCBI) au afirmat că vor face demersuri pentru sesizarea organelor de urmarire penală, după ce s-a constatat că lucrările de instalare a mobilierului urban de pe Calea Victoriei s-au executat fără să existe proiect și autorizație deconstruire.

Controlul IRCBI a descoperit că montarea bolarzilor de pe trotuarele Căii Victoria s-a efectuat fără să existe aviz sau proiect. În acest fel, administrația a cheltuit sume mari de bani pentru realizarea unei zone de risc. Viața și întegritatea oamenilor este pusă în pericol în cazul în care aceștia cad accidental peste blocurile de granit ce ies din trotuar. Situația este cu mult mai periculoasă în cazul bolarzilor montați în imediata vecinătate a pistei pentru biciclete. Bicicletele pot atinge o viteză de deplasare de 5-7 ori mai mare decât cea a unui pieton.  În cazul unui biciclist care se dezechilibrează la o viteză de 20-30 km/h, impactul în zona capului, a pieptului sau a coloanei cu un bolard de granit de forma celor montați pe Calea Victoriei poate transforma un accident banal într-unul fatal.

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 octombrie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

După trei ani - cetățenii din nou în sala de Consiliu a Primăriei Generale

Ieri, 30.09.2015, pentru prima dată după trei ani și trei luni, ședința de consiliu a Consiliului General al Municipiului București a fost deschisă pentru cetățeni. Vă reamintim că la investirea noului mandat, primarul Sorin Oprescu a decis interzicerea participării directe a cetățenilor în sala de Consiliu, motivând lipsa de spațiu.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 octombrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Nu puneți cruce Pieței Universității

Organizațiile semnatare, în acord de principiu cu spiritul de condamnare a totalitarismului comunist care l-a animat pe autorul proiectului „Legii pentru condamnarea totalitarismului și pentru cultivarea memoriei naționale antitotalitare”, solicită respingerea inițiativei legislative în actuala ei formă. Apreciem că inițiatorul, senatorul Sorin Ilieșiu, între alte inadvertențe, a confundat proiectul de lege cu un proiect de reamenajare a spațiului urban, ignorând total legislația în domeniu.

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 septembrie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

A început oficial cenzura Internetului în România. De ce încalcă drepturile omului și nu ar trebui să o acceptăm

O instituție administrativă (Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, ONJN) și-a luat rolul de cenzor al site-urilor web pe care utilizatorii români le pot accesa.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 19 august 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Refugiați români în România

Azi, 17 august, o comunitate de aproximativ 50 de persoane, dintre care jumătate minori, a fost evacuată din zona Zețari, Sectorul 5 (Strada N.D.Cocea 48b). 

Persoanele locuiau într-o zonă de la marginea oraului, în locuințe improvizate, cu permisiunea unui vârstnic, proprietar al terenului. Persoanele de aici locuiau de mai bine de 15 ani în aceste locuințe, copiii frecventând școli din Municipiul București. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 17 august 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Avocatul Poporului acuzat de discriminare

Comunicat

Azi, 11 august, la sediul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a avut loc prima audiere în cauza ActiveWatch versus Avocatul Poporului.

ActiveWatch a formulat o plângere împotriva instituției Avocatului Poporului pe care o bănuiește de funcționare discriminatorie.

citeste articolul »Publicat: Marti, 11 august 2015 · comentarii · Reacție rapidă

În atenția Președintelui României, Klaus Iohannis: Inițiativă transpartinică periculoasă pentru independența CNA

Domnule Președinte,

Organizațiile semnatare au luat act cu îngrijorare de adoptarea, de către Senatul României, a unui amendament la legea Audiovizualului care va consfinți controlul politic asupra Consiliului Național al Audovizualului și vă solicită să respingeți de la promulgare aceasta modificare legislativă.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 3 Iulie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Poliția Română ia la rând cu aplomb milițienesc semnatarii unei petiții

Update: Răspunsul Poliției Române

ActiveWatch și APADOR-CH protestează față de abuzurile grosolane incompatibile cu normele statului de drept prin care sunt hărțuite persoane care și-au exercitat dreptul la petiționare. Aperciem comportamenul Poliției Române ca fiind unul de tip milițienesc, similar poliției politice.

citeste articolul »Publicat: Marti, 30 iunie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Organizațiile de media resping ideea ajutorului de stat pentru televiziuni în campania electorală

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ActiveWatch și Convenția Organizațiilor de Media (COM) consideră inoportună instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru televiziuni, în perioada 2015-2016 și solicită Executivului să reconsidere această opțiune, luând în calcul alte modalități de a sprijini producția editorială și informarea publicului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 iunie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Guvernul vrea să transforme bătălia politică într-un război împotriva drepturilor cetățenești

ActiveWatch și APADOR-CH consideră că primul ministru Ponta se victimizează invocând în mod ridicol o presupusă “lovitură de stat” din al cărei scenariu ar face parte și proteste de stradă. Există suficiente motive să ne temem că aceste pseudo-argumente se vor transforma în pretexte pentru o eventuală reprimare în forță a unor proteste de stradă, indiferent de revendicări și de cei care le susțin, fie chiar și organizate și susținute de actuala opoziție.

citeste articolul »Publicat: Marti, 9 iunie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Implementarea diacriticelor în numele de domenii .ro – un pas înainte și unul înapoi

Pericolul aplicării unei politici de tipul „primul venit, primul servit”, ce a fost anunțată pe situl RoTLD.ro, este că în această cursă pentru înregistrarea de nume cu diacritice, persoane terțe ce nu dețin domeniile fără diacritice înregistrate vor fi mai rapide și apoi le vor solicita deținătorilor domeniilor fără diacritice să le ofere prețuri mari și foarte mari pentru a le ceda dreptul de a folosi sau redirecționa domeniile cu diacritice, mai ales că nu există o taxă anuală și un termen de expirare a înregistrării acestora.

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 iunie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Atac mafiot împotriva unui jurnalist din Galați. UPDATE: Raspuns IGPR

Organizația ActiveWatch solicită Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General de Poliție să demareze o anchetă în regim de celeritate privind acțiunea în stil mafiot de intimidare a jurnalistului Sorin Țiței și să aplice toate măsurile prevăzute de lege pentru sancționarea celor responsabili de profanarea mormântului soției acestuia.

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 iunie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Conducerea UNATC execută libertatea de exprimare. UPDATE

ActiveWatch consideră abuzivă propunerea de demitere a lui Andrei Rus și solicită Comisiei de Etică să revină asupra deciziei, iar conducerii instituției – să nu-i dea curs. Considerăm că Andrei Rus a acționat ca un avertizor de integritate în întregul său demers de a expune practicile și opiniile exprimate de conducerea UNATC, dând dovadă de bună credință în întregul său demers.

citeste articolul »Publicat: Luni, 1 iunie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Atac sălbatic împotriva activiștilor, în Geoparcul Dinozaurilor. Update: răspuns IGPR și Parchet Tribunal Hunedoara Update: Raspuns Ministerul Public

ActiveWatch solicită autorităților competente – Parchetului și Poliției  – cercetarea în regim de celeritate a actelor de agresiune comise în Geoparcul Dinozaurilor.

Duminică, 24 mai, în proximitatea satului Coroiești din Țara Hațegului, la Râul Alb, în Geoparcul Dinozaurilor, un activist de mediu, Gabriel Păun, membru al organizației Agent Green, și însoțitorii acestuia, care se deplasau pentru a documenta în teren un proiect suspect de a fi distrugător pentru mediu, au fost atacați cu violent de un grup de persoane.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 mai 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Reacție la introducerea cursului de educație pentru drepturile de proprietate intelectuală în programa școlară

La propunerea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), Ministerul Educației a aprobat un curs opțional de „educație pentru drepturile de proprietate intelectuală”. Inițiativă lăudabilă, doar că abordarea este unilaterală și ignoră complet ideea de acces liber și licențe libere. ActiveWatch împreună cu alți 12 semnatari au trimis astăzi o scrisoare deschisă ministrului Sorin Mihai Cîmpeanu atrăgând atenția asupra elementelor ce pot fi îmbunătățite ținând cont de realitățile culturale și sociale din lumea digitală.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 13 mai 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Evenimente și activități

Solidaritate cu mișcarea OCCUPY:’Universitățile sunt pentru studenți’

ActiveWatch se solidarizează cu mișcarea de protest organizată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și solicită Ministrului Educației - Sorin Cimpeanu, Guvernului României și Parlamentului să ia în considerare lista revendicărilor susținute de către ANOSR.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 8 mai 2015 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Update. Agresiuni cu tentă rasistă în comuna Racoș. Poliția suspectată de a le fi încurajat

ActiveWatch cere Ministerului Administrației și Internelor și Poliției Române anchetarea în regim de urgență a Poliției locale din Comuna Racoș

citeste articolul »Publicat: Vineri, 8 mai 2015 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Cerem dezbatere publică pentru proiectul de modificare a legii comunicațiilor electronice

ActiveWatch împreună cu alte șapte organizații neguvernamentale își exprimă dezacordul față de modul netransparent în care Președinția și partidele parlamentare au procedat în legătură cu modificarea Legii 506/2004, a prelucrării datelor rezultate din comunicațiile electronice. În urma întâlnirii din 6 mai de la Cotroceni, proiectul cu modificările legislative a apărut imediat pe site-ul Senatului (http://www.senat.ro/legis/PDF/2015/15b220FG.pdf) introdus în procedură legislativă. Asta înseamnă că legiuitorul sare o etapă importantă legală, aceea a consultării publice.

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 mai 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

SCRISOARE DESCHISĂ cu privire la propunerea legislativă privind revenirea la denumirea oficială de "ţigani" a persoanelor intitulate "de etnie romă"

ActiveWatch îndeamnă la responsabilitate membrii comisiilor Camerei Deputaților implicate în avizarea propunerii legislative privind revenirea la denumirea oficială de "ţigani" a persoanelor intitulate "de etnie romă."

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 29 aprilie 2015 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

ActiveWatch îi cere președintelui Klaus Iohannis să-și clarifice poziția cu privire la respectarea drepturilor minorităților naționale din România

Într-un comunicat de presă oficial care conține mesajul transmis Congresului Uniunii Democrate Maghiare din România, publicat în data 17 aprilie 2015 pe site-ul Administrației Prezidențiale, președintele României Klaus Iohannis afirma că: „Există multe chestiuni rămase nerezolvate, deziderate ale minorităţilor naţionale privind respectarea efectivă a drepturilor conferite de lege, dar şi nevoia de garanţii mai bune pentru protejarea şi promovarea identităţii lor naţionale. Există, în acelaşi timp, multe provocări care vizează întreaga societate şi clasa politică în ansamblul ei. Schimbarea dorită de cetăţenii României a început să fie înţeleasă de liderii politici, dar este nevoie de eforturi constante şi determinare pe termen lung”.

citeste articolul »Publicat: Luni, 27 aprilie 2015 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Inițiativă transpartinică periculoasă pentru independența CNA

Organizațiile semnatare se opun însă propunerii ca respingerea raportului anual de activitate să atragă demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului. Propunem ca soluție alternativă un mecanism prin care membrii Consiliului să aleagă și să demită președintele instituției, cu votul a 2/3 din membri, iar Parlamentul să valideze aceste decizii.

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 aprilie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Premierul nu intelege rolul presei într-o societate democratică.

Premierul Victor Ponta a declarat azi că nu mai răspunde întrebărilor acelor jurnaliști care lucrează la companii ce au datorii la stat. Întrucât declaratia domniei sale conținea și o invitație la exprimarea unor opinii pe marginea acestei decizii, ne permitem să-i răspundem domnului prim-ministru.

citeste articolul »Publicat: Luni, 30 martie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Dezbaterile politice NU reprezintă amenințări la adresa climatului de siguranță și a bunăstării cetățenilor!

ActiveWatch solicită modificarea proiectului de „Strategie Națională de Ordine și Siguranță Publică 2015-2020” în forma propusă spre dezbatere publică. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 martie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

POS DRU, calul de bătaie în programele operaționale

Reprezentanții Coaliției ONG pentru Fonduri Structurale au trimis o scrisoare deschisa ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, în care își declară îngrijorarea asupra modului în care este gestionat Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 martie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

ActiveWatch sesizează CNA în cazul afirmațiilor discriminatoare din emisiunea „Universul Credinței”

Către Consiliul Național al Audivizualului
În atenția membrilor Consiliului

Sesizare

ActiveWatch, organizație de drepturile omului ce promovează comunicarea liberă în interes public sesizează Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în legătură cu ediția din 22 februarie 2015 a emisiunii „Universul Credinței” difuzată de postul public de televiziune TVR1 în care moderatorul Andrei Victor Dochia a discutat cu invitații săi, Andrei Dârlău și Virgiliu Grigore pe mai multe aspecte legate de tema orientării sexuale și a identității de gen, pe baza cărții intitulate „Fața nevăzută a homosexualității”, ai cărei autori sunt chiar persoanele invitate în emisiune. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 martie 2015 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Vulturilor 50 – EVACUAȚI ȘI DIN STRADĂ!

Azi, 16 martie, comunitatea din Vulturilor 50 a primit somație de desființare a taberei de protest în termen de 48 de ore. De pe 15 septembrie - data evacuării din case, comunitatea protestează în stradă construindu-și barăci în care s-au adăpostit în așteptarea soluționării dosarelor de locuințe sociale.

Somația este semnată de Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 martie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Adevărata urgență: demisia lui Ponta!

12 ONG-uri vor demisia premierului Ponta și îi cer Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională cele 26 de ordonanțe ascunse într-una singură

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 martie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

ActiveWatch a sesizat Comisia de etică a TVR în legătură cu acuzațiile aduse instituției de M. Drăgan

Considerăm că astfel de situații ar putea fi prevenite dacă Statutul jurnalistului din SRTV, documentul care consemnează drepturile și obligațiile profesionale ale personalului editorial din SRTV, ar fi promovate în interiorul instituției și prezentate de la bun început salariaților și colaboratorilor instituției.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 martie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Biblia bate Codul Rutier

Având în vedere discuțiile aprinse cu privire la orele de religie în școli, Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) și ActiveWatch atrag atenția că, deși prevăzute prin lege ca fiind obligatorii, orele de educație rutieră lipsesc din școlile din România (foto: Marian Ivan / OPTAR)

Au fost necesare 2.123.645 de cereri adresate Ministerului Educației și Cercetării Științifice pentru ca ora de religie, declarată de Curtea Constituțională ca fiind opțională, să poata fi predată unui procent de 89,75% dintre elevi.

Solicităm Ministrului Educației și Cercetării Științifice și Ministrului Afacerilor Interne să comunice numărul de cereri ce trebuie adresate celor două ministere pentru ca educația rutieră, declarată de lege ca fiind obligatorie, să fie predată elevilor din unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 martie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Scrisoare deschisă: Channel 4 - "The Romanians are Coming"

Scrisoare de felicitări transmisă în atenția redacției Channel 4 cu privire la seria de reportaje "The Romanians are Coming": "Noi am înțeles mesajul reportajului realizat de echipa dumneavoastră ca fiind adresat în primul rând acelor voci din Marea Britanie care stigmatizează românii imigranți din țara dumneavoastră ca fiind “hoți”, “cerșetori”, “profitori de asistență socială” etc. Sunt citați în reportaj, de altfel, atât cetățeni britanici cât și politicieni care vorbesc despre “necesitatea opririi accesului bandelor criminale românești” (“Romanian criminal gangs”). Reportajul vostru aduce în atenția publicului destinele câtorva imigranți români care contrazic dureros percepțiile stigmatizante."

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 martie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare, Reacție rapidă

Solicitare audiență publică în atenția Avocatului Poporului

Azi, 25 februarie,  ActiveWatch, Asociația Salvați Copiii, Fundația Carusel și CeRe au transmis o solicitare de audiență publică în atenția Avocatului Poporului, domnul Victor Ciorbea. Audiența este prilejuită de amânarea atribuirii unor locuințe sociale pentru oamenii evacuați din Strada Vulturilor, nr. 50. Vă reamintim că, de mai bine de șase luni, 60 de persoane locuiesc în stradă, în barăci improvizate (fotografie: Michele Lancione).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 februarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Apel pentru o reformă adevărată a legilor electorale


citeste articolul »Publicat: Vineri, 13 februarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Apel pentru o reformă adevărată a legilor electorale

Noi, organizațiile și grupurile semnatare, am luat la cunoștință cu îngrijorare despre deciziile luate de Comisia parlamentară pentru legea partidelor si legile electorale în ședința din 10 februarie a.c. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 13 februarie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Reporteri fără Frontiere a lansat Indexul libertății presei 2015

Reporters Without Borders / RSF​ a publicat Indexul anual al libertății presei. România se află  pe locul 52, având un scor foarte apropiat de al Statelor Unite și înaintea unor state membre UE (Croația, Italia, Bulgaria). Față de clasamentul anterior, România coboară 7 locuri, iar scorul înregistrat consemnează o mică scădere.

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 februarie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Urgentarea soluționării cazului Vulturilor

6 organizații non-guvernamentale au transmis azi un apel la adresa Direcției Generale de Asistență Socială  a Municipiului București, în atenția Administrației Fondului Imobiliar și a COnsiliului General o scrisoare în care se solicită urgentarea demersurilor administrative pentru soluționarea cazului Vulturilor, 50. Pentru mai multe detalii cu privire la situația actuală: http://jurnaldinvulturilor50.org/despre-acest-blog/

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 februarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

Cerem limitarea accesului șefilor serviciilor secrete la funcții de demnitate publică

Constatăm cu îngrijorare că în ultimii ani separarea între serviciile de informații și instituţiile politice nu mai funcționează. Controlul civil asupra acestora este din ce în ce mai  limitat, fapt ce afectează consolidarea democraţiei româneşti şi principiile pe baza cărora am aderat la comunitatea euro-atlantică. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 ianuarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

Cerem SRI să lase la vatră ofițerii acoperiți din presă!

Organizațiile semnatare consideră firească și necesară demisia șefului SRI, George Maior, având în vedere repetatele atacuri și presiuni pe care le-a făcut în ultima perioadă la adresa Curții Constituționale a României și a altor opozanți ai legilor Big Brother.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Libertatea de exprimare exclusă din mediul academic

Decizia UAUIMB de a exmatricula un student care a inițiat o plângere către MEC cu privire la unele disfuncții ale procesului de învățământ de la UAUIMB constituie un act abuziv de restrângere a dreptului constutițional la liberă exprimare, contravine spiritului academic și reprezintă o încălcare a principiului respectării dreptului la opinie al studentului, prevăzut de Art. 3 al Legii educației naționale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

ActiveWatch solicită demisia directorului SRI

Directorul SRI lansează un atac securistic la adresa celor ce s-au împotrivit legilor Big Brother, menite să invadeze viața personală a tuturor cetățenilor sub pretextul unor ipotetice amenințări la adresa siguranței naționale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Legea securității cibernetice, încă o tentativă a serviciilor de a intra în viața privată a cetățenilor, e neconstituțională - See more at: http://www.apador.org/legea-securitatii-cibernetice-inca-o-tentativa-a-serviciilor-de-intra-in-viata-privata-a-ceta

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) și Asociația pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) salută decizia CCR de a declara neconstituțională, în ansamblu, Legea securității cibernetice. Această lege reprezintă încă o tentativă a legiuitorului, împreună cu serviciile de informații, de intruziune în viața privată a individului sub pretextul luptei împotriva terorismului.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 21 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Cenzura și conformismul nediscriminatoriu, instituite în noul regulament pentru învățământul preuniversitar

În atenția Ministerului Educației și Cercetării Științifice

Domnului Ministru Sorin Mihai Cîmpeanu

 

 

Cenzura și conformismul nediscriminatoriu, instituite în noul regulamentul pentru învățământul preuniversitar

 

Domnule Ministru,

 

În calitate de organizație care militează pentru libera exprimare în interes public, ActiveWatch vă supune atenției faptul că Regulamentul de Organizare și Funcționare al Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP), publicat marți, 13 ianuarie 2015, în Monitorul Oficial, semnat de predecesorul dv, dl Remus Pricopie, este neconstituțional, de natură să afecteze nepermis libertatea de exprimare și de asociere a elevilor.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 21 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Comunicat presă amicus-securitate cibernetică

Amicus curiae pentru anularea Legii securității cibernetice, un demers susținut de ActiveWatch

citeste articolul »Publicat: Luni, 19 ianuarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă: Strategia Nationala “O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati” (2015-2020)

Având în vedere documentul Strategia nationala « O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati »  (2015-2020), zece organizații non-guvernamentale au transmis o scrisoare deschisă în atenția Ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 ianuarie 2015 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Un grav atentat împotriva drepturilor fundamentale este folosit de autoritățile române ca un pretext pentru a propune restrângerea drepturilor fundamentale

Organizațiile semnatare ale acestui comunicat își exprimă îngrijorarea cu privire la insistența cu care instituțiile abilitate ale statului re-propun acum, în regim de urgență, un pachet de măsuri de supraveghere generalizată care încalcă drepturile omului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Solidaritate cu Charlie Hebdo

Condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor atacului terorist de la Charlie Hebdo!

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 7 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Apelul societății civile pentru declararea neconstituționalității Legii securității cibernetice

UPDATE: PNL a sesizat Curtea Constituțională!

Treisprezece organizatii neguvernamentale consideră că Legea securității cibernetice, în forma aprobată de Parlament, încalcă garanțiile constituționale privind viața privată și cer ca legea să fie analizată de Curtea Constituțională a României înainte de promulgarea ei.

citeste articolul »Publicat: Luni, 22 decembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Supravegherea conturilor bancare violează viața privată

Către MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE


Adresa: Strada Apolodor nr. 17, sector 5, cod 050741, Bucureşti

 

 

Opinie referitoare la propunerea de

ORDONANŢA DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul procedural fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscale

publicat în data de 03.12.2014

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 decembrie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Jurnalistă din Azerbaidjan, condamnată la două luni de arestare preventivă

ActiveWatch, în calitate de membru al rețelei Reporteri Fără Frontiere, se alătură demersului Reporteri Fără Frontiere de a cere eliberarea imediată a jurnalistei azere Khadija Ismayilova, acuzată pe nedrept că ar fi determinat un coleg să se sinucidă.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 decembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Reformați responsabil legea electorală și legea partidelor politice


citeste articolul »Publicat: Marti, 25 noiembrie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Rezultate finale alegeri prezidențiale 2014: Antena 3 și România TV au pierdut alegerile

Duminică, 16 noiembrie 2014, ActiveWatch a sesizat mai multe nereguli în procesul de mediatizare a turului doi pentru Alegerile Prezidențiale 2014. Cele mai grave abateri s-au înregistrat la televiziunile România TV și Antena 3 care au sfidat pe parcursul întregii zile reglementările în vigoare, promovând mesaje și informații care vizau mobilizarea electoratului în favoarea candidatului Victor Ponta (alianța PSD – UNPR – PC).

citeste articolul »Publicat: Marti, 18 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Apel la responsabilitatea partidelor politice

Apel la responsabilitate!

citeste articolul »Publicat: Sambata, 15 noiembrie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

ActiveWatch: Cerem sancționarea polițiștilor abuzivi din Centrul Capitalei!

Sesizare
Către: Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției Române
În atenția domnului ministru Gabriel Oprea și a domnului Petre Tobă, inspector general al Poliției Române

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 12 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Apel către Victor Ponta și Klaus Iohannis – dezbaterea trebuie să aibă loc într-un cadru echidistant!

Facem un apel la cele două tabere politice și la cei doi candidați să dea dovadă de responsabilitate, de respect pentru electorat, și să găsească de urgență o formulă care să permită organizarea unei dezbateri directe, în condiții care să garanteze un cadru echidistant pentru întâlnire.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 7 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Victor Ponta recunoaște că a aprobat proiectul lui Șerban Nicolae de modificare a Codului Penal

Guvernul României a transmis azi, 5 noiembrie, un răspuns la adresa ActiveWatch din 30 octombrie prin care solicitam publicarea stenogramelor ședinței de Guvern din 29 octombrie în care s-a discutat proiectul senatorului Șerban Nicolae de modificare a Codului Penal (L.236/2014).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 5 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă adresată posturilor de televiziune naționale

ActiveWatch face apel la profesionalismul, responsabilitatea si buna-credinta a realizatorilor de televiziune, avand in vedere importanta institutiilor de presa in asigurarea informarii corecte a publicului in contextul derularii campaniei pentru cel de-al doilea tur al Alegerilor Prezidentiale.

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Evenimente și activități

ActiveWatch cere publicarea stenogramei ședinței de Guvern din 29.10.2014

Ținând cont de importanța actului normativ în cauză și a impactului pe care acesta l-ar putea avea asupra funcționării sistemului de Justiție, al mass-media și a societății, precum și în privința încrederii publicului asupra actului de guvernare, considerăm că situația poate fi lămurită numai prin publicarea stenogramei acestei ședinței de Guvern.

citeste articolul »Publicat: Joi, 30 octombrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Instigarea la ură și discriminare, tolerată de autoritățile române

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a decis că acțiunile unui grup de extremă dreapta împotriva participanților la o manifestare culturală organizată la Muzeul Țăranului Român (MȚR) în cadrul Lunii Istoriei LGBT 2013 (lesbiene, gay, bisexuali si transgender) nu reprezintă agresiune și că forțele de ordine prezente nu trebuie sancționate pentru lipsa lor de reacție.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 24 octombrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Romania TV - simptome clare de deprofesionalizare

ActiveWatch a sesizat CNA în legătură cu emisiunea postului România TV în care s-a discutat starea de sănătate a Președintelui.

citeste articolul »Publicat: Joi, 16 octombrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Evenimente și activități

Apel către candidați: eliminați barierele politicii din calea cetățenilor

Doamnelor și domnilor candidați,

citeste articolul »Publicat: Luni, 13 octombrie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Scrisoare publică

Vă solicităm să luați în considerare următoarele propuneri ale campaniei Politică fără bariere și să vă asumați punerea lor în practică. Așteptăm cu interes pozițiile dumneavoastră publice din care să reiasă fără echivoc dacă:

citeste articolul »Publicat: Luni, 13 octombrie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

CNA încă nu s-a hotărât ce face cu Decizia 528/11.09.2014

ActiveWatch a sesizat Consiliul Național al Audiovizualului în legătură cu posibile încălcări ale reglementărilor privind campania electorală de către Antena 3 și România TV, precum și de către Consiliul Național al Audiovizualului

citeste articolul »Publicat: Vineri, 10 octombrie 2014 · comentarii · Reacție rapidă, Evenimente și activități

Modificarea articolului 277 din Codul penal restrânge dreptul la informare

30.09.2014

În atenția membrilor Camerei Deputaților

Stimați deputați,

Organizațiile semnatare vă solicită să respingeți modificările aduse articolului 277 din Codul Penal de proiectul de lege inițiat de senatorul Șerban Nicolae. Proiectul a trecut de Senat, prin aprobare tacită, deși primise aviz negativ din partea Comisiei Juridice a Senatului.

citeste articolul »Publicat: Marti, 30 septembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Autoritățile române, abuzive în relația cu publicația Epoch Times

ActiveWatch condamnă abuzurile săvârșite de Guvernul României și de Jandarmeria Română zilele acestea împotriva publicației Epoch Times.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 septembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

50 de ONG-uri au solicitat audiență publică în cazul familiilor de pe Vulturilor

27 de familii, majoritatea foști chiriași ICRAL, au fost evacuați pe data de 15 septembrie. 65 dintre cetățenii evacuați locuiesc în stradă.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 septembrie 2014 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

Alianța STOP TTIP lansează propria Inițiativă Cetățenească

Comisia Europeană, chemată în instanţă de către Societatea Civilă Europeană

citeste articolul »Publicat: Vineri, 19 septembrie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Solicitam TVR publicarea stenogramelor sedintelor in care s-au discutat grilele de toamna

Avand in vedere recentele evenimente (respingerea de catre CA al TVR a grilelor de toamna) si declaratiile PDG al TVR, Stelian Tanase, care acuza existenta unor presiuni politice venite din zone inalte ale partidului de guvernamant, precum si suspiciunile indreptatite privind interesele reprezentate de unul din membrii Consiliului de Administratie, Corneliu Calota (cel care detine, in acelasi timp, functia de consilier si purtator de cuvant al primului ministru, Victor Ponta), va solicitam sa publicati stenograma sedintei CA in care a fost respinsa structura de programe, precum si stenograma sedintei CA de luni, 22 septembrie, in care se va rediscuta situatia grilelor de toamna.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 19 septembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Panouri homofobe - Curtea de Apel București respinge ca nefondată acțiunea Pro-Vita și Alianța Familiilor

Curtea de Apel București menține hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării prin care Pro-Vita pentru Născuți și Nenăscuți și Alianța Familiilor din România sunt sancționate pentru discriminare pe criteriul orientării sexuale.
În ședința publică din 17 septembrie 2014, Curtea de Apel București respinge acțiunea Pro-Vita și Alianței Familiilor împotriva hotărârii CNCD, ca fiind nefondată.
 

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 septembrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Solidarizare cu societatea civilă din Ungaria

ActiveWatch se alătură acțiunii de solidarizare cu societatea civilă din Ungaria, în urma abuzurilor fără precedent asupra organizațiilor independente și incomode pentru autoritățile de la Budapesta.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 septembrie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Legea cartelelor pre-pay – neconstituțională. Urmează legea securității cibernetice?

Organizațiile semnatare salută decizia Curții Constituționale a României, care a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/201, privind comunicaţiile electronice, care prevedea identificarea utilizatorilor de cartele pre-pay și de rețele WiFi neparolate, este neconstituţională, în ansamblul ei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 septembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Cetățenii români au dreptul să dezbată prevederile Constituției României

Organizațiile semnatare dezaprobă poziția Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la dezbaterile privind autonomia pe criterii etnice inițiate de către o formațiune politică ce reprezintă în Parlament minoritatea maghiară, poziție pe care a făcut-o publică prin intermediul unui comunicat în data de 11 septembrie.

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 septembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Comentarii și recomandări ActiveWatch pe marginea proiectului pentru pentru Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar

ActiveWatch a transmis Ministerului Educației Naționale comentarii și recomandări cu privire la două articole din proiectul Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar care restrâng excesiv dreptul elevilor la liberă exprimare.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 12 septembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Sesizare către CNCD: Premierul Ponta a minimalizat crimele naziștilor

În opinia noastră, discursul public al președintelui de partid și prim-ministrului Victor Ponta, care a comparat “regimul Băsescu” cu “regimul nazist”, constituie implicit o dramatică coborâre în derizoriu a crimelor nazismului. Negarea implicită – chiar dacă neintenționată – a Holocaustului este unul dintre efectele acestei iresponsabile intervenții. În consecință, ActiveWatch consideră că este necesară o intervenție instituțională care să evalueze cu greutatea autorității publice enunțul președintelui de partid și primului ministru Victor Ponta. Acesta este motivul pentru care am decis să sesizăm CNCD.

AW solicită actorilor politici lansați deja în campanie electorală să facă efortul să elimine din temele de campanie argumentele iresponsabile ale instigării la ură interetnică, interconfesională etc.

citeste articolul »Publicat: Marti, 9 septembrie 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

ActiveWatch a sesizat CNA în cazul Badea/motocicliști

ActiveWatch solicită CNA să își exercite mandatul cu care este învestit de lege și să aplice sancțiunile prevăzute de lege, proporțional cu gravitatea faptelor. Reamintim că acest tip de comportament nu este o premieră pentru respectivul realizator, acesta amenințând și instigând constant împotriva unor persoane sau comunități.

citeste articolul »Publicat: Luni, 8 septembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Domnilor Ponta și Dragnea, nu puneți legea între paranteze!

Am aflat cu surprindere din mass-media despre intenția Guvernului de a „rezolva problema blocajelor la nivel local” printr-un artificiu legislativ: ordonanța de urgență care suspendă aplicarea unei legi pe perioadă limitată. Deși în Legea 24/ 2000 este stipulată ca posibilă această tehnică de suspendare temporară, semnatarii prezentei scrisori consideră că această modalitate instituțională de a soluționa o criză politică contravine interesului public, atât la nivelul formei (OUG), cât și la nivelul conținutului (încurajarea traseismului politic pentru o perioadă limitată de timp).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 august 2014 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Solicitare către Comisia de Cultură, privind Televiziunea publică

1120/25.08.2014
Către: Senatul României
Comisia de Cultură şi Mass Media

Solicitare

Stimate domnule Preşedinte Georgică Severin,

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 august 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Solidaritate cu jurnalistul Cătălin Tolontan

ActiveWatch își exprimă public solidaritatea cu jurnalistul Cătălin Tolontan, director al publicației Gazeta Sporturilor, care este în această perioadă ținta unor atacuri politice și mediatice meschine, suspecte de interese partizane și de rea-credință.

citeste articolul »Publicat: Luni, 25 august 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Agresarea jurnaliștilor este un atac la democrație

ActiveWatch condamnă modul neprofesionist în care au acționat forțele de ordine în timpul mitingului desfășurat duminică la Palatul Cotroceni, când mai mulți jurnaliști au fost agresați de participanții la eveniment, sub ochiul pasiv al jandarmilor și polițiștilor.

citeste articolul »Publicat: Luni, 11 august 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Apel către candidații la prezidențiale: nu otrăviți cetățenii cu tensiune interetnică și interconfesională

ActiveWatch, organizație neguvernamentală care militează pentru comunicare liberă în interes public, își exprimă îngrijorarea cu privire la introducerea temelor etnice și de apartenență religioasă în discursul public din preajma alegerilor prezidențiale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 august 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

ActiveWatch cere oprirea discriminării romilor la Radio Timișoara

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, atrage atenția asupra timpului de emisie redus alocat emisiunii în limba rromani (limba romilor) din grila postului Radio Timișoara.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 august 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Comentarii cu privire la Strategia Agenda Digitală pentru România, aflată în consultare publică, din partea Coaliției pentru Date Deschise

Documentul aflat în consultare reprezintă o traducere, pe alocuri neinteligibilă, în limba română, a unor deziderate cuprinse în documente de politici publice europene, fără a exista o coroborare cu politici publice naționale deja existente pe aceleași teme și fără a cuprinde obiective măsurabile și activități concrete pentru îmbunătățirea situației actuale. De asemenea, documentul nu ia în calcul eforturile realizate în anumite domenii până în prezent și nevoile identificate cu această ocazie, în definirea liniilor de acțiune. Mai mult, în ceea ce privește zona de comerț electronic, s-au redat doar aspecte prevăzute în comunicatele Comisiei Europene cu privire la comerțul transfrontalier, fără a se lua în seamă studiile de pe piața internă.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 august 2014 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Confuzie și stigmatizare în reacția Ministerului Culturii față de folosirea imaginii lui Mihai Eminescu

26 iulie 2014

În atenția Ministerului Culturii
Scrisoare deschisă

 

citeste articolul »Publicat: Sambata, 26 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Digi 24 a concediat abuziv un jurnalist, pentru opiniile de pe Facebook

Jurnalistul Cristian Citre, de la Departamentul Politic al televiziunii Digi 24, a fost concediat de redactorul șef Cosmin Prelipceanu, în urma publicării pe Facebook a unor mesaje critice la adresa premierului Victor Ponta.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 18 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Scrisoare către managerii de presă

Stimată Doamnă Director,
Stimate Domnule Director,


A trecut mai bine de o luna de cand v-am adresat prin email si posta propunerea de a va alatura Coalitiei pentru o Presa Curata, cu rugamintea sa mentionati pe site-ul publicatiei d-voastra urmatoarele informatii:

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Opinia și solicitările APADOR-CH cu privire la Proiectul de lege pentru transpunerea unor acte normative europene

ActiveWatch susține prezentul demers inițiat de APADOR-CH.

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Câte verdicte de neconstituționalitate sunt necesare ca să ne respectați viața privată?

România traversează în aceste zile o întrecere absurdă între autoritățile statului - care impun legi pentru controlul absolut asupra comunicațiilor cetățenilor - și justiția, care nu mai prididește să le declare neconstituționale.

citeste articolul »Publicat: Joi, 10 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Apelul societății civile către președintele Băsescu: Big Brother e neconstituțional, nu-i mai nășiți și alte rude

Domnule președinte,

După ce Curtea Constituțională a României a constatat neconstituționalitatea Legii Big Brother, facem azi un apel suplimentar în favoarea solicitării de a nu promulga Legea cartelelor prepay și a Wi-Fi-ului cu buletinul. Organizațiile semnatare vă cer să sesizați Curtea Constituțională și pentru această „soră mai mică” a Legii Big brother.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Ultimul apel pentru sesizarea neconstituționalității legii cartelelor prepay: Băsescu către CCR

Nouă organizații neguvernamentale au cerut azi președintelui Traian Băsescu să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la neconstituționalitatea Legii privind înregistrarea utilizatorilor de cartele prepay și rețele wi-fi.

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

ActiveWatch consideră că se impune auto-suspendarea Laurei Georgescu din funcția de Președinte al CNA

ActiveWatch consideră că se impune auto-suspendarea Laurei Georgescu din funcția de Președinte al CNA, pentru a detensiona atmosfera din Consiliu și pentru a salva credibilitatea instituției.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 4 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Cine mai poate opri promulgarea Legii cartelelor pre pay ?

Șapte organizații neguvernamentale au cerut azi Avocatului Poporului, precum și președinților Senatului și Camerei Deputaților să uzeze de dreptul lor de a sesiza Curtea Constituțională a României cu privire la neconstituționalitatea legii privind înregistrarea utilizatorilor de cartele pre-pay și rețele Wi-Fi.
După ce legea a fost adoptată în procedură de urgență de ambele camere ale Parlamentului, CCR rămâne garantul respectării drepturilor omului la viață privată. Sesizarea Curții nu poate fi însă făcută înainte de promulgare (conform legii de funcționare a acesteia – 47/1992), decât de următorii: Avocatul Poporului, președinții Senatului și Camerei Deputaților, Președintele României sau un număr de 50 de deputați și 25 de senatori.
Dacă legea nu va ajunge în analiza CCR înainte de promulgare, ultima șansă pentru ca legea să nu intre în vigoare ar fi ca Președintele României să o trimită înapoi Parlamentului pentru reexaminare. Este puțin probabil, însă, ca acesta să o facă, întrucât legea în sine a este o inițiativă discutată déjà în CSAT.
Mai jos, textul integral al solicitării:

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

LPF și APSR instaurează cenzura în presa sportivă

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent au sesizat astăzi, 26.06.2014, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Consiliul Național al Audiovizualului în legătură cu Acordul încheiat între Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) și Asociația Presei Sportive din România (APSR) privind acreditarea reprezentanţilor mass-media la jocurile din Campionatul Naţional ”Liga I” și Cupa Ligii, sezonul 2014/2015.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 iunie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Scrisoare internațională către Departamentul de Justiție al SUA în sprijinul Wikileaks

Domniei sale, Eric Holder
Procuror General
Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii
Washington, D.C. 20530

Domnule Procuror General,

citeste articolul »Publicat: Marti, 24 iunie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

CNA se ascunde de public

Organizațiile semnatare își exprimă dezaprobarea față de modificările aduse de CNA propriului Regulament de Organizare și Funcționare  deoarece restrâng nejustificat accesul publicului la informații privind activitatea Consiliului.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 iunie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Scrisoare deschisa: introducerea Art.4 din OM 2701/2011 in Legea Urbanismului

Mai multe organizații non-guvernamentale și grupuri de cetățeni, preocupate de transparența decizională în general și de cea necesară în procesele de planificare și proiectare urbană, în special, au transmis azi, 18 iunie, două scrisori în atenția Primului Ministru și al Ministrului Liviu Dragnea. În documente este solicitată introducerea prevederilor din articolul 4 din Ordinul de Ministru 2701/2011 (articol abrogat săptămâna trecută) în textul Legii Urbanismului 350/2001 și, până atunci să fie dată o Ordonanță de Urgență în acest sens (vedeți scrisorile anexate acestui comunicat de presă).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 iunie 2014 · comentarii · Reacție rapidă

ActiveWatch consideră că ședințele CNA trebuie transmise live pe site-ul acestei instituții.

Considerăm că este în interesul instituției să dea dovadă de cât mai multă transparență în fața publicului, iar membrii Consiliului trebuie să accepte că statutul de demnitari publici presupune și o protecție mai redusă a dreptului la propria imagine.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 iunie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

UPDATE. Solicitare de interes public adresată SRI privind comunicațiile electronice - Răspunsul SRI

În legătură cu poziția Serviciului Român de Informații vis-a-vis de proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2011 privind comunicațiile electronice, aflat în dezbatere în Parlament.

UPDATE: Citiți la final răspunsul SRI.

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 iunie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Evenimente și activități

Opriți activitățile de supraveghere din România!

Vă rugăm să citiți și dacă sunteți de acord, să semnați această petiție pentru oprirea activităților de supraveghere din România

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 iunie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Evenimente și activități

Parlamentul aprobă pe șest dorința Guvernului de a-i monitoriza pe utilizatorii de cartele preplătite și de Internet wireless

Update: Semnați petiția "Opriți activitățile de supraveghere din România!". Organizațiile semnatare consideră că Proiectul de lege privind înregistrarea cartelelor pre-pay încalcă grav dreptul la viață privată consfințit de Constituție și solicită Parlamentului să nu adopte acest proiect de lege.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 6 iunie 2014 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

SRR restrictioneaza abuziv accesul in Consiliul de Administratie

Comitetul Director al Societății Române de Radiodifuziune a adoptat în noaptea zilei de 3 iunie o dispoziție privind organizarea alegerilor interne pentru desemnarea celor doi reprezentanți ai salariaților în viitorul Consiliu de Administrație ce va fi numit de Parlamentul României. Regulamentul de organizare a alegerilor interzice candidaturile unor persoane din afara instituției, exact cum a procedat conducerea TVR în luna ianuarie, într-o situație identică.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 iunie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Insuflarea respectului cu forța produce efectul contrar: ActiveWatch cere respingerea modificărilor aduse Legii 75/1994!

ActiveWatch se opune modificărilor și completărilor aduse Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. Considerăm că modificările aduse prin inițiativa legislativă propusă de un grup de 32 de parlamentari PSD în noiembrie 2013 și adoptată tacit în Senat pe 27 mai 2014, încalcă dreptul la liberă exprimare, libertatea de conștiință, dreptul la proprietate privată și diversitatea culturală.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 iunie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Cerem conducerii TVR3 să motiveze oprirea difuzării interviului cu Traian Băsescu

Canalul TVR3 a oprit difuzarea unui interviu cu președintele Traian Băsescu programat a fi difuzat în seara zilei de 13 mai, în cadrul emisiunii „Totul la vedere”

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 14 mai 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

CNA crede și nu cercetează

Scrisoare deschisă în atenția membrilor CNA cu privire la decizia Consiliului de a interzice de la difuzare spotul Romtelecom/Cosmote

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 30 aprilie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Evenimente și activități

Cerem parlamentarilor să nu voteze proiectul de lege privind înregistrarea cartelelor pre-pay

Semnatarii acestui apel își exprimă dezacordul față de adoptarea de către Guvern, în ședința din 9 aprilie 2014, a proiectului de lege privind înregistrarea deținătorilor de cartele telefonice pre-plătite și le cer parlamentarilor să nu voteze proiectul.


 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 11 aprilie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Legea Big Brother nu trebuia să existe! – a spus-o azi Curtea de Justiție a UE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a declarat astăzi invalidă Directiva care impunea obligația statelor de a colecta date privind comunicațiile electronice și de telefonie ale cetățenilor pentru o perioadă de cel puțin șase luni.

citeste articolul »Publicat: Marti, 8 aprilie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

6 ani de la summit-ul NATO la București: Jandarmeria găsită vinovată pentru abuzuri asupra cetățenilor, dar lăsată nepedepsită

Folosim prilejul manifestărilor festiviste, generate de împlinirea a 10 ani de la intrarea României în familia NATO, ca să atragem atenția că s-au împlinit 6 ani de când responsabilii de abuzurile comise cu ocazia summit-ului NATO de la București sunt nepedepsiți, în ciuda faptului că justiția i-a găsit vinovați.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 2 aprilie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă pentru Primăria Craiova: Evitați riscul de a periclita libertatea de informare și de exprimare!

În atenția doamnei primar Olguța Vasilescu

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, s-a autosesizat ca urmare a articolului publicat de jurnalistul Cătălin Tolontan, intitulat: „Olguța Vasilescu vrea să radă chioșcurile de presă, suprimând astfel ziarele critice”.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 26 martie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Lupta pentru un Internet deschis se dă în Parlamentul European

Scrisoare deschisă către europarlamentarii români

Parlamentul European va decide întâi în Comisia pentru industrie, transport, cercetare și energie (ITRE) din 18 martie 2014, iar apoi în plenara din 3 aprilie 2014 dacă va consacra legislativ un Internet deschis în Uniunea Europeană.

citeste articolul »Publicat: Joi, 13 martie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Solicităm CSM organizarea unei întâlniri pentru dezbaterea noului Ghid pentru relația justiție-mass media

UPDATE: CSM organizeaza miercuri intalnire pe marginea Ghidului justitie-mass media

Organizațiile semnatare consideră imperios necesară organizarea unei dezbateri publice pe tema modificărilor Ghidului pentru relația justiție-mass media și solicită CSM organizarea unei întâlniri la care să poată participa toate părțile interesate.

citeste articolul »Publicat: Luni, 10 martie 2014 · comentarii · Reacție rapidă

Solicităm CSM prelungirea perioadei de consultare publică pe marginea Ghidului pentru relația justiție- mass media

Organizațiile semnatare consideră că perioada de consultare pentru modificările Ghidului pentru relația justiție-mass media oferită de CSM este insuficientă.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 7 martie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Cenzură la TVR: DGI Stelian Tănase a scos de pe post un documentar care rula

ActiveWatch condamnă cenzurarea documentarului „Moștenirea clandestină”, realizat pentru TVR de jurnalista Monica Simona Ghiurco în colaborare cu istoricul american Larry Watts. Directorul General Interimar al TVR, Stelian Tănase, i-a cerut cerut telefonic directorului TVR Internațional scoaterea de pe post a documentarului, în timp ce rula.


 

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 martie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Cerem CSM să consulte ziariștii înainte de a face un ghid de lucru cu presa

O restrângere a accesului ziariștilor la informațiile dintr-un dosar de corupție, de exemplu, ar însemna o negare a dreptului constituțional (articolul 31 din Constituție) al publicului de a afla informații despre fonduri publice și fapte ale politicienilor sau funcționarilor publici.

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 martie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Asociația Municipiilor din România susține Legea spațiilor verzi în forma ei nemodificată

Pe 21 februarie 2014, 8 organizații non-guvernamental au făcut un apel public în atenția Asociației Municipiilor din România de sprijin în apărarea spațiilor verzi: am solicitat o luare de poziție cu privire la modificarea Legii 24/2007, modificare ce ar fi adus grave prejudicii spațiilor verzi din România.

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 martie 2014 · comentarii · Reacție rapidă

AW se opune introducerii delay-ului în legislația audiovizuală

ActiveWatch consideră că introducerea mecanismului delay-ului în legislația audiovizuală este riscantă, punând în pericol atât dreptul la liberă exprimare, cât și dreptul publicului la informare. De asemenea, considerăm că interpretarea dată de CNA sintagmei "limbaj injurios" trebuie să fie în concordanță cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, să nu fie excesivă și să nu fie făcută aplicând un dublu standard.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 28 februarie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

„Telegrama” din Ploiești, „în colimator” pentru a doua lună consecutiv

În atenția domnului comisar șef de poliție Viorel Dosaru
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova

citeste articolul »Publicat: Joi, 27 februarie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Primarii sunt răspunzători de protecția spațiilor verzi

ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe, Asociația ProDoMo, Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România, Asociația Peisagiștilor din România – Filiala București, Asociația Peisagiștilor din România – Asop – Filiala Vest, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Asociația MaiMultVerde solicită Asociației Municipiilor din România să reprezinte interesul public și să ia poziție împotriva modificării Legii 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din localități.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 21 februarie 2014 · comentarii · Reacție rapidă

ActiveWatch solicită publicarea listei prin care se cere înlăturarea lui Adrian Moise

Pentru a evita suspiciunea că această listă de semnatari este folosită ca instrument de presiune asupra Parlamentului pentru a revoca din funcția de membru al CA al SRR pe Adrian Moise, cerem conducerii SRR și Comisiilor parlamentare de cultură, arte și mass media să facă publică adresa înaintată de salariații SRR Parlamentului și lista semnăturilor din această listă, astfel încât să fie eliminat orice dubiu privind onestitatea demersului.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 12 februarie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Consiliul Național al Audiovizualului sancționează din nou dreptul la opinie

Critica puterii nu trebuie să fie inhibată, riscul pentru procesul democratic fiind mai mare decât riscul de a leza drepturile anumitor politicieni.

citeste articolul »Publicat: Luni, 10 februarie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Accesul la Internet e un drept, NU un joc de noroc

Către Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc
Calea Victoriei nr. 9, sectorul 3, București


4 februarie 2014

Stimată doamnă președinte Cristinela Odeta Nestor,

Organizațiile semnatare vă atrag atenția asupra încălcării drepturilor omului prin cenzurarea accesului la Internet de către furnizorii de servicii de acces la Internet (ISP).

citeste articolul »Publicat: Marti, 4 februarie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Constituţia revizuită trebuie să păstreze garanțiile pentru libertatea presei

Organizaţiile semnatare au primit cu nelinişte sugestia Consiliului Legislativ de eliminare din Constituţie a articolului 30 (4) care prevede că “nicio publicaţie nu poate fi suprimată” şi solicită Comisiei pentru revizuirea Constituţiei să nu dea urmare acestei sugestii.

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 februarie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Președintele CJ Brăila a jignit și a amenințat o jurnalistă

Cerem conducerii PSD să se delimiteze public de asemenea comportamente și să-l sancționeze prin mecanismele interne de partid pe Stancu Bunea.

citeste articolul »Publicat: Sambata, 1 februarie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

ISJ Satu Mare periclitează libertatea de exprimare

ActiveWatch condamnă reacția Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare care, prin atitudinea sa, hărțuiește și riscă să îngrădească libertatea de exprimare a unor elevi maghiari care au arborat steagul Ungariei, de Ziua (românească a) Unirii (24 ianuarie).

citeste articolul »Publicat: Joi, 30 ianuarie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Răspunsul ActiveWatch către CNA în cazul Antena3-Andreea Pora

Un membru CNA a afirmat că nu se pronunță asupra acestui caz în lipsa unei opinii a ActiveWatch.

citeste articolul »Publicat: Luni, 27 ianuarie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Organizatiile neguvernamentale cer demiterea lui Ionel Blănculescu aflat în conflict de interese la Guvern"

Organizațiile semnatare solicită premierului Victor Ponta demiterea consilierului onorific al Primului Ministru pentru conflict de interese și suspiciune de trafic de influență în favoarea RMGC.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 24 ianuarie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Update, 13.01.2014 ConducereaTVR încearcă să elimine vocile independente din Consiliul de Administrație

Organizațiile semnatare condamnă decizia Comitetului Director al TVR de a bloca alegerea persoanelor din afara instituției în Consiliul de Administrație al TVR ca reprezentanți ai salariaților și cer Parlamentului să analizeze legalitatea acestei decizii. Considerăm că această decizie este discriminatorie, ilegală, afectează credibilitatea televiziunii publice și limitează controlul public asupra instituției.

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 ianuarie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

TVR - Apel la responsabilitate adresat clasei politice

Prin numirea pe care o va face, puterea politică dă măsura respectului pe care îl acordă publicului plătitor de taxă și angajaților televiziunii publice.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

UPDATE. 35 de organizații din întreaga lume cer autorităților române să nu reincrimineze insulta și calomnia

Excelenței sale, Victor Ponta
Prim ministru al României

CC: Valeriu Zgonea, Președintele Camerei Deputaților
Crin Antonescu, Președintele Senatului
 

Excelența voastră,

Organizațiile semnatare, 35 membri și parteneri ai rețelei IFEX, ne exprimăm profunda îngrijorare față de reincriminarea insultei și a calomniei de către Parlamentul României, parte a unui demers extins de modificare a Codului Penal. Acest vot anulează progresul făcut de România în ultimii opt ani în protejarea libertății de exprimare. Incriminarea insultei și a calomniei constituie un grav atac împotriva acestui drept, având efectul de a intimida acele voci care aduc critici structurilor de putere din societate, expunând abuzul, corupția și ilegalitățile.
 

citeste articolul »Publicat: Marti, 17 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Jandarmeria Română ignoră solicitările de informații și jignește o ziaristă

Sesizare către Ministerul Afacerilor Interne

ActiveWatch condamnă modul agresiv prin care Jandarmeria Română înțelege să comunice cu presa și cere MAI să ancheteze comportamentul Inspectorului General al Jandarmeriei și al purtătorului de cuvânt al instituției.
 

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

UPDATE februarie 2014: Atac la libertatea de exprimare: Insulta și calomnia reincriminate

Organizatiile semnatare protestează față de practicile antidemocratice adoptate și exersate de actuala majoritate parlamentară și cer public Președintelui României să nu promulge legea prin care, în mod clandestin, au fost reintroduse în Codul Penal infracțiunile de insultă și calomnie.

Un proiect de lege vechi din 2011 (Pl-x 680/2011) propunea abrogarea unui singur articol din Codul Penal, respectiv articolul 74/1. În condiții cel putin suspecte, acest proiect de lege a fost radical schimbat cu o noapte înainte de a fi adoptat de Camera Deputaților în ședința din 10 decembrie 2013 (chiar de „Ziua drepturilor omului”), prin introducerea, pe lângă alte prevederi, a infracțiunilor de insultă și calomnie.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 11 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

APADOR-CH și ActiveWatch cer demiterea conducerii Ministerului Afacerilor Interne pentru abuzurile de la Pungești

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului
Una dintre afirmațiile care au stat la baza adoptării, în 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului, a fost aceea că „este esențial ca drepturile omului să fie ocrotite de autoritatea legii pentru ca omul să nu fie silit să recurgă, ca soluție extremă, la revoltă împotriva tiraniei și asupririi ”. Azi, la 65 de ani de la acea decizie istorică, România sărbătorește 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului, printr-o serie de abuzuri prin care forțele de ordine vor să-i împiedice pe români să-și exercite unele drepturi fundamentale: de a se exprima liber și de a se întruni (articolele 19 și 20 din Declarația Universală a Drepturilor Omului).

citeste articolul »Publicat: Marti, 10 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

FORUMUL NAŢIONAL ONG protestează faţă de adoptarea, în regim de urgenţă, a unor legi de interes şi impact major

Forumul Naţional ONG, care se desfăşoară în Palatul Parlamentului, se solidarizează cu cetăţenii şi organizaţiile care protestează, în faţa Palatului Parlamentului, faţă de adoptarea netransparentă, în regim de urgenţă a Legii Minelor, Legii Lobby-ului, a modificărilor aduse Codului Penal şi a Legii Amnistiei şi Graţierii.

Discuţiile pe marginea proiectelor de lege au avut loc în Comisiile Camerei Deputaţilor, luni, 09 decembrie, fără a fi anunţate în prealabil şi fără posibilitatea de dezbatere publică pe amendamente aduse.

Peste 250 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din România, reuniţi la Forumul Naţional ONG cer Parlamentului şi Guvernului României stoparea abuzurilor şi transparentizarea procesului de legiferare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 10 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă despre abuzurile de la Pungești

În urma ultimelor evenimente petrecute la Pungești, organizațiile semnatare solicită domnului Radu Stroe, ministrul afacerilor interne, să ordone declanșarea unei anchete cu privire la faptele comise de jandarmii care au acționat în comuna vasluiană începând de luni noaptea.

citeste articolul »Publicat: Joi, 5 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

ActiveWatch a sesizat Comisia de Etică și Arbitraj a TVR în cazul Doru Dendiu

ActiveWatch a sesizat azi Comisia de Etică și Arbitraj a TVR în cazul lui Doru Dendiu, șeful filialei Republica Moldova a Partidului Mișcarea Populară, aflat sub contract cu TVR, în calitate de corespondent la Chișinău.

citeste articolul »Publicat: Marti, 3 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Solicitare retragere proiect de lege privind descentralizarea

Scrisoare deschisă adresată de 17 organizații neguvernamentale domnilor Victor Ponta și Liviu Dragnea prin care se solicită retragerea proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 noiembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Guvernul britanic comite abuzuri sub pretextul siguranței naționale

Guvernul britanic invocă siguranța națională pentru a îngrădi vocile persoanelor și institutiilor media care au deschis o dezbatere de interes public cu privire la încălcarea drepturilor omului prin practicile abuzive de supraveghere. ActiveWatch a semnat împreuna cu alte 70 de organizații din întreaga lume o scrisoare adresată premierului britanic, pentru a protesta împotriva abuzurilor guvernului britanic.

citeste articolul »Publicat: Luni, 4 noiembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Cetățenii nu respectă legea sau legea nu-i respectă pe cetățeni?

APADOR-CH și ActiveWatch condamnă public folosirea legii penale pentru a intimida persoane care își exercită dreptul la liberă exprimare și libertatea de a participa la întruniri publice, ambele consacrate și protejate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (art. 10 și 11) și Constituția României (art. 30 și 39).

citeste articolul »Publicat: Duminica, 3 noiembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Deși CCR a declarat neconstitutională ordonanța de urgență privind insolvența, pericolul discriminării instituțiilor media persistă

APADOR-CH și ActiveWatch salută Decizia Curții Constituționale nr. 447 din 29 octombrie 2013 prin care a fost declarată neconstituțională OUG nr. 91/2013 privind insolvența.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 noiembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Avocatul Poporului mai are două zile ca să apere libertatea presei la Curtea Constituțională

Reprezentanții APADOR-CH au depus azi solicitarea la sediul Avocatului Poporului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 24 octombrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Justiția s-a pronunțat: Hala Matache a fost demolată ilegal de Oprescu

Curtea de Apel de la Cluj a decis că proiectul primăriei Municipiului București “Dublarea diametralei Nord – Sud” este ilegal și a anulat autorizația de construcție care privește lucrările de pe tronsonul Buzești, Berzei, Vasile Pârvan, Hașdeu, Uranus, calea Rahovei. În consecință au fost confirmate ca ilegale toate activitățile deja desfășurate în cadrul acestui proiect. Multe dintre aceste activități ale primăriei - exproprieri, evacuarea a 1000 de persoane, demolarea 79 de clădiri în zona Berzei-Buzești – au provocat suferință cetățenilor și au atras vehemente proteste ale organizațiilor neguvernamentale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 22 octombrie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Băsescu şi Ponta, primii agitatori ai ţării, trag o linie roşie peste România

ActiveWatch și APADOR-CH consideră alarmante recentele declarații ale prim-ministrului Victor Ponta și ale președintelui Traian Băsescu cu privire la demonstrațiile de protest din România.

ActiveWatch și APADOR-CH condamnă ferm recursul la violență, indiferent de cei care îl inițiază, şi consideră inacceptabil apelul autorităţilor la reprimarea protestelor pașnice a zecilor de mii de cetățeni români, prin generalizări abuzive şi cultivarea unor sentimente de insecuritate publică. Le atragem atenția celor doi demnitari că manifestațiile s-au desfășurat pașnic și în perfect acord cu drepturile fundamentale la libera exprimare și la libera întrunire, așa cum sunt garantate de Constituția României.  

citeste articolul »Publicat: Sambata, 19 octombrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Protest. Antena 1 îl cenzurează pe Mihai Bendeac

ActiveWatch condamnă comportamentul abuziv al Antenei 1 față de actorul Mihai Bendeac. Artistului i-a fost încălcată libertatea de exprimare în mai multe rânduri, prin faptul că i s-a interzis să facă referire la anumite personalități și subiecte în emisiunea de satiră pe care o realizează.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 18 octombrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Primăria Generală a Capitalei o minte pe Europa că face dezvoltare durabilă

Azi, 16.10.2013, 8 organizatii neguvernamentale au transmis Comisarului European pentru Mediu, Janez Potočnik, o scrisoare deschisă despre modul în care Primăria Generală a Municipiului București a distorsionat informații în relatarea situației din București pe pagina oficială a Săptămânii Europene a Mobilității.

Săptămâna Europeană a Mobilității (16-22 Septembrie) reprezintă o săptămână dedicată orașelor durabile, care înțeleg să dezvolte orașul în termenii unei infrastructurii sustenabile, înțeleasă ca prioritizare a mersului pe jos, transportului public, mersului pe bicicletă și a descurajării transportului cu autoturismul.

Primăria Generală a aplicat la acest eveniment pe site-ul oficial cu descrieri care ale unor fapte sau situații care nu există în București
 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 16 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Arătați-ne cât de independentă este justiția din România

Update: răspunsul DNA aici

Scrisoare deschisă

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Premierul Ponta s-a uns baron al justiției în România

ActiveWatch și AMJ au sesizat Comisia Europeană în legătură cu atacurile prim-ministrului Ponta la adresa independenței justiției.

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere protestează față de modificările propuse de Guvern Legii Insolvenței

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere condamnă decizia Guvernului României de a adopta în totală lipsă de transparență un act normativ ale cărui prevederi pun în pericol libertatea presei și dreptul la informare al publicului. Prin susţinerea acestui act normativ, Guvernul deschide un nou capitol în istoria controlului politic şi economic al instituţiilor de presă din România.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 4 octombrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

UPDATE. Scrisoare deschisă către primarul Cătălin Cherecheș cu privire la accesul presei în Primărie

3 octombrie 2013
București


Solicitare de informații: Ref. accesul presei la ședința din 23 septembrie

În atenția: Dlui Cătălin Cherecheș, primar al municipiului Baia Mare

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 octombrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

UPDATE. Solicitare de interes public adresată SRI: Ce sunt eco-anarhiștii?

ActiveWatch solicită directorului Serviciului Român de Informații, George Cristian Maior, și Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI să prezinte detalii cu privire la amenințarea „extremistă” și „eco-anarhistă” despre care a susținut că planează asupra protestelor privind situația de la Roșia Montană.

Update 21 octombrie 2013: Citiți răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI

UPDATE 14 octombrie 2013: Citiți răspunsul SRI de la finalul acestei solicitări.

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Xenofobia de inspirație comunistă este inacceptabilă

Organizații neguvernamentale solicită PNL să retragă sprijinul politic deputatului Mihăiță Calimente

citeste articolul »Publicat: Luni, 30 septembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Sesizare către CNA în cazul RCS&RDS vs Horia Ivanovici

18.09.2013

Către Consiliul Național al Audiovizualului


ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, solicită CNA, în calitatea sa de garant al interesului public în domeniul audiovizual, să analizeze dacă s-au încălcat normele legislației audiovizuale prin decizia de reziliere a Contractului de Cesiune de Drepturi de Autor nr. C1037/02.08.2011 dintre S.C. RCS&RDS S.A. și realizatorul TV Horia Ivanovici.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 septembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Conferință de presă: Există joburi fără cianură?

Mâine, 19 septembrie, de la 11.30, la Sediul Cartel Alfa (Splaiul Independentei, Nr 202A, etaj 2)

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 septembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Jurnalul Național încheie colaborări pentru postările de pe Facebook

Jurnalul Național își urmărește angajații pe Facebook și renunță la colaborarea cu aceștia pentru postările din mediul virtual.

Publicația a încheiat colaborarea cu jurnalista Miruna Munteanu după ce aceasta a publicat pe Facebook două editoriale critice la adresa RMGC, companie care vrea să înceapă exploatarea minieră cu cianuri la Roșia Montană.
 

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 septembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Scrisoare deschisa adresata politicienilor romani

Noi, reprezentantii organizatiilor semnatare, am constatat in ultimele zile intensificarea insinuarilor la adresa organizatiilor neguvernamentale venite din partea câtorva politicieni, inclusiv din partea prim-ministrului Romaniei. Mass media au preluat si amplificat acuzatiile referitoare la presupuse interese ale unor terti pe care le-ar reprezenta acele structuri ale societatii civile care ar fi sprijinit protestele impotriva promovarii legii de exploatare aurifera de la Rosia Montana.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 13 septembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

În curtea CSM a murit o pisică

Pe 16 și 19 mai a.c două declarații publice ale actualului prim-ministru Victor Ponta (fost procuror și ministru al Justiției) ne-au atras atenția determinându-ne, ca organizație interesată de calitatea comunicării în spațiul public în beneficiul cetățenilor, să sesizăm garantul independenței justiției - Consiliul Superior al Magistraturii (Art. 133 din Constituție). 

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 august 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

150 de organizații de drepturile omului din toată lumea i-au cerut azi președintelui Obama să retragă acuzațiile împotriva lui Snowden

Mai mult de 150 de organizații ale societății civile, implicate în apărarea drepturilor omului, drepturilor digitale și drepturilor presei în țări de la Marea Britanie la Uruguay, de la Statele Unite ale Americii la Ucraina și Uganda, îi cer Președintelui Obama să retragă acuzațiile împotriva lui Snowden și a altor avertizori de integritate ca el.

citeste articolul »Publicat: Marti, 6 august 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă adresată Primăriei Municipiului Craiova

ActiveWatch apreciază că reacția Primăriei față de materialul critic publicat de Gazeta de Sud este nejustificată în raport cu conținutul articolului și pune presiune asupra unor jurnaliști care au acționat în interes public.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 2 august 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

FC Steaua behaviour towards journalists

To: UEFA
Att: The Media Committee
Subject: FC Steaua behaviour towards journalists

 

ActiveWatch, a Romanian human rights NGO concerned with freedom of expression and press freedom, expresses its outrage towards the unacceptable behaviour of Steaua Football Club officials against journalists and media outlets.
 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 Iulie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Comportament huliganic al oficialilor steliști la adresa jurnaliștilor

ActiveWatch condamnă public comportamentul huliganic în relația cu presa al lui Mihai (Meme) Stoica, managerul clubului de fotbal Steaua, precum și al ofițerului de presă al echipei, Cătălin Făiniși, și al unor bodyguarzi ai acestora.

citeste articolul »Publicat: Marti, 23 Iulie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă către Press Point Distribution

În atenția reprezentanților Press Point Distribution
Doamnei Mihaela Mihu
Domnului Cătălin Turcu

 

ActiveWatch, organizație care promovează și protejează dreptul la liberă exprimare, vă solicită să faceți public motivul pentru care ați sistat distribuția revistei Kamikaze, fără a respecta preavizul de 90 de zile stabilit legal, prin contractul încheiat între Press Point Distribution și Kamikaze.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 Iulie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

De ce nu ar trebui interzis telefonul mobil în școli? UPDATE

ActiveWatch, în calitatea sa de organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public a trimis o scrisoare deschisa domnului ministru al educației, Remus Pricopie pentru a-i supune atenției posibilitatea modificării conținutului unui articol din Regulamentul Școlar General. Este vorba de alin.i) al art. 112 care interzice elevilor să utilizeze telefoanele celulare în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor.

UPDATE 10.07.2013 Ministerul Educației Naționale ne-a răspuns, ne asigură că a reținut punctul nostru de vedere și că îl va lua în considerare acum în etapa de finalizare a unui nou regulament.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 Iulie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media

Guvernul Greciei l-a depășit pe dictatorul Ceaușescu

ActiveWatch invită jurnaliștii să se solidarizeze și să ceară guvernului elen să revină asupra deciziei de a stopa activitatea stațiilor publice de radio și televiziune din Grecia.
De marți noaptea emisia posturilor publice de radio și televiziune din Grecia a fost oprită. Toți angajații instituțiilor publice de mass-media au fost demiși. Decizia a fost luată în baza unui act normativ fulger, votat și aplicat în 24 de ore. Purtătorul de cuvânt al guvernului a justificat măsura, acuzând televiziunea publică de risipirea banilor publici: “ERT (televiziunea publică elenă) este un exemplu tipic de unică lipsă de transparență și risipă incredibilă. Iar (situația) asta se termină astăzi”( Simos Kedikoglou citat de Associated Press).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 12 iunie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

UPDATE. Procurorii DNA Tg. Mureș intimidează jurnaliști

UPDATE 4 Iulie 2013: Citiți actualizarea acestui caz la finalul primului comunicat

Pe 24 mai 2013, două persoane care s-au identificat ca reprezentanți ai DNA Tg. Mureș s-au deplasat la sediul Radio Tg. Mureș. Fără a se legitima, acestea au solicitat directoarei radioului mai multe informații legate de un interviu pe care redacția îl realizase cu o zi înainte, în sediul Consiliului Județean Harghita din Miercurea Ciuc, cu Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita pus sub acuzare de DNA pentru presupuse fapte de corupție. Interviul nu fusese încă difuzat, fusese doar discutat în ședința de redacție din dimineața zilei de 24 mai, puțin înainte de descinderea celor doi reprezentanți ai DNA Tg. Mureș. Interviul urma să fie difuzat în după-amiaza acelei zile.

citeste articolul »Publicat: Marti, 11 iunie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Bucharest: Solidarity with protesters in Turkey

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 iunie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Premierul Victor Ponta invită la fraude electorale

ActiveWatch a cerut astăzi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia poziție, conform obligațiilor care îi revin prin Articolul 30 Alin. (1) din legea în baza căreia funcționează, cu privire la atacurile de săptămâna trecută ale premierului Victor Ponta la adresa independenței justiției.

citeste articolul »Publicat: Joi, 30 mai 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Agresarea jurnaliștilor este un atac împotriva libertății de exprimare

 Jurnalistul Mircea Marian, editorialist la cotidianul Evenimentul zilei a fost agresat, insultat și amenințat în plină de stradă, în seara zilei de 16 mai. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 17 mai 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Regulamentul SRR de comunicare online – instrument de intimidare a salariaților

În forma actuală, Regulamentul de prezență și comunicare în mediul online al SRR este mai degrabă un instrument de intimidare a salariaților decât unul de protejare a imaginii publice a instituției. Multe articole par menite să blocheze orice informație despre eventuale abuzuri, nereguli și să descurajeze salariații să facă publice astfel de cazuri decât să protejeze instituția de situații care să compromită aspirațiile de independență și echidistanță față de mediul politic. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 16 mai 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

De Ziua Mondială a Libertății Presei, ActiveWatch face apel la solidaritate în rândul breslei

Cu ocazia zilei mondiale a libertății presei, ActiveWatch atrage din nou atenția asupra situației alarmante în care se află informația de interes public în spațiul mediatic românesc.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 3 mai 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Bugetul Capitalei – o sarcină prea grea pentru Sorin Oprescu


ActiveWatch, Fundația Centrul de Resurse pentru participare publică, Funky Citizens și Asociația Salvați Bucureștiul organizează luni, 29 aprilie, începând cu ora 12, la sediul ActiveWatch (Calea Plevnei, nr. 98, bloc 10C) conferința de presă: “Bugetul Capitalei – o sarcină prea grea pentru Sorin Oprescu”. Vă oferim o analiză asupra proiectului de buget care urma să fie votat vineri, 26 aprilie, în Consiliul General.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 aprilie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

ActiveWatch cere Parlamentului să declanșeze urgent o anchetă despre situația din Radioul public

ActiveWatch, în calitatea sa de organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, își exprimă îngrijorarea față de acțiunile declanșate de conducerea Societății Române de Radiodifuziune împotriva liderului Sindicatului Unit al Salariaţilor din Societatea Română de Radiodifuziune (SUS SRR), Adrian Moise, și cere Parlamentului să declanșeze urgent o anchetă despre situația din radioul public. Adrian Moise este și reprezentantul ales al salariaților în Consiliul de Administrație al SRR.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 aprilie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Campania pentru Roșia Montană

ActiveWatch* înregistrează un prim succes în lupta cu secretomania Ministerului Culturii.

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 aprilie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Primaria Generală lasă Bucureștiul fără bani

Conform Legii 273/2006 privind finanțele publice locale, Direcția Finanțelor Publice București poate dispune, începând cu 8 aprilie, sistarea alimentării cu cote și unele sume defalcate din bugetul de stat. Astfel că Primăria Generală a Municipiului București va fi nevoită să cheltuiască sumele pe care reusește să le colecteze direct, print taxe și impozite.

citeste articolul »Publicat: Marti, 9 aprilie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Plângere penală împotriva celor care au distrus un monument istoric

Organizațiile Asociația Salvați Bucureștiul, ActiveWatch - Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația pentru Protecția și Documentarea Monumentelor și Patrimoniului din România Pro_Do_Mo și Fundația Eco-Civica au depus în data de 28 martie 2013, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 o plângere penală împotriva celor care au distrus Hala Matache, monument istoric. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 martie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă adresată dlui Crin Antonescu și membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției României


citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 martie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Hala Matache – ultima consultare oferită de doctorul Oprescu

Primăria Generală a Municipiului București (PMB) organizeaza luni, 25 martie, la sediul de pe Splaiul Independentei, nr. 291-293, o dezbatere publică pe marginea a trei Planuri de Urbanism Zonal din zona Buzești Berezi. Unul dintre aceste proiecte cuprinde și propunerea Primăriei cu privire la “strămutarea Halei Matache” prin demolare.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 martie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Dreptul la liberă exprimare reprimat abuziv de conducerea unui liceu din Covasna

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, condamnă comportamentul abuziv al dirigintei și al conducerii liceului Korosi Csoma Sandor, care au împiedicat o elevă să poarte un obiect vestimentar ce conținea culorile drapelului românesc. Chiar dacă gestul elevei și al colegilor ei poate fi interpretat drept provocator de colegii de etnie maghiară (în contextul în care a avut loc), el se încadrează în limitele libertății de exprimare, neexistând motive temeinice pentru sancționarea lui. În cazul în care eleva a avut și alte manifestări care au stârnit reacția unora dintre colegi, acestea puteau fi sancționate conform regulamentului școlar, nicidecum prin confiscarea sau interzicerea purtării bentiței.

ActiveWatch cere jurnaliștilor să dea dovadă de responsabilitate și să nu mai publice imaginea elevei, pentru că este pentru că este minoră, dar și pentru că riscă să o expună unor situații neplăcute, eleva primind deja amenințări cu moartea. De asemenea, facem un apel către jurnaliști și politicieni să dea dovadă de maximă responsabilitate în modul în care se exprimă public asupra acestui subiect și să nu amplifice aceste tensiuni prin exploatarea temelor naționaliste. Reamintim tuturor că, în acest context, copiii sunt victim ale discursului naționalist proferat în ultimii ani de mai mulți politicieni și întreținut de media.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 martie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare, Reacție rapidă

Public position regarding Mr. Ponta’s statements during HARDtalk show on BBC World News on 19 March 2013

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 martie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Laicitatea statului, garanție a libertății de conștiință

Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), ActiveWatch și alte 18 organizatii nonguvernamentale au adresat azi membrilor Parlamentului o scrisoare deschisă prin care solicită declararea formală a României drept stat laic și respectarea recomandărilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în privința studierii neconfesionale a religiei în școlile publice.

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 martie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Dezbatere publică: Avem nevoie de pasajul pietonal de la Piața Romană?

Centrul de Resurse pentru participare publica și ActiveWatch vă invită să vă spuneți părerea cu privire la inițiativa Primăriei Generale de a face un pasaj în zona Pieței Romane pentru a facilita tranzitul mașinilor. Miercuri, de la ora 12, la sediul PMB, va avea loc o dezbatere publică pe marginea proiectului. Dezbaterea a fost solicitată de cele două organizații. Documentația tehnică este postată pe site-ul PMB.  Noi considerăm că acest proiect este un asalt la dreptul fundamental al cetățeanului de a fi un pieton cu vedere la cer!

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Douăsprezece ONG-uri solicită Președintelui Comisiei de revizuire a Constituției elaborarea unui calendar și a unei metodologii de consultare a cetățenilor

În contextul demersului public de revizuire a Constituției României și al pașilor întreprinși deja în această direcție de către decidenții politici, ieri, 27 februarie 2013, Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC) a transmis o scrisoare deschisă Președintelui Comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu.

 ActiveWatch, alături de alte organizații neguvernamentale, sprijină acțiunea ANBCC și este semnatară a prezentei scrisori.

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Scrisoare către Parlamentul României Camera Deputaţilor

Referitor la: Pl-x nr. 372/2011 - Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile, cu modificările şi completările ulterioare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Miercuri, ora 11: Nu platim prostia si lacomia - studiu de caz Hala Matache

Ordinul Arhitecților din România, Fundația Pro Patrimonio, Asociația Salvați Bucureștiul și ActiveWatch vă invită miercuri, 27 februarie, începând cu ora 11, la Clubul Țăranului Român la conferința de presă Nu plătim prostia și lăcomia – studiu de caz Hala Matache. În cadrul conferinței vor fi făcute publice proiecții de costuri pentru ambele scenarii – menținarea Halei Matache pe actualul amplasament și restaurarea ei, precum și translatarea prin demolare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 februarie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Parlamentul European a pus pe agendă interdicția infiltrării agenților sub acoperire în redacții

Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European a adoptat propunerea ActiveWatch privind introducerea unor măsuri legislative care să interzică la nivelul statelor membru ale UE infiltrarea în redacții a agenților sub acoperire din serviciile de informații. Propunerea ActiveWatch a fost introdusă pe agenda Parlamentului European în cadul raportului de inițiativă al deputatei PNL (ALDE) Renate Weber privind Carta UE: Norme standard pentru libertatea mass-media in UE.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 februarie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Angajați ai statului în cârdășie cu extremiștii

Organizațiile semnatare solicită următoarele:


1. Ministerului Administrației și Internelor și Procurorului General al României: investigarea manifestării extremiste din incinta MȚR ce a avut loc în data de 20 februarie și a modalității de intervenție a organelor de ordine în cazul manifestărilor publice de tip ‘hate crimes’ (infracțiuni motivate de ură);

2. Ministerului Culturii: demiterea în regim de urgență a directorului adjunct al MȚR, domnul Mihai Gheorghiu, pentru neîndeplinirea obligațiilor administrative care-i revin;
3. Jandarmeriei Române: investigarea non-răspunsului jandarmilor prezenți la fața locului, sancționarea lor disciplinară, precum și identificarea persoanelor care au tulburat ordinea și liniștea publică și sancționarea corespunzătoare a acestora.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 februarie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Conferinta de presa 21.02, ora 16:00 - Angajați ai statului în cârdășie cu extremiștii!

Conferință de presă

Angajați ai statului în cârdășie cu extremiștii

Joi, 21.02.2013
Ora 16.00
la Sediul ActiveWatch – Calea Plevnei nr 98 bl 10C

Martori de la fața locului vor povesti ce li s-a întâmplat în seara de 20 februarie, în sala de proiecții a Muzeului Țăranului Român, unde au mers să vizioneze filmul “The kids are all right”. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 februarie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Miercuri miting la Ministerul Culturii

Platforma pentru Orașe Durabile organizează miercuri, 13 februarie, începând cu ora 11, un miting în fața Ministerului Culturii. Având în vedere că Ministrul Daniel Barbu urmează să ia o decizie cu privire la avizul de translatare prin demolare a Halei Matache, manifestanții solicită Ministrului să respingă avizul emis și să reia procedura de avizare, lunându-se în calcul soluția de menținere pe actualul amplasament al Halei Matache. Menționăm că avizul consultativ existent acum a fost emis fără a considera această opțiune și că există angajamentul Primăriei Generale pentru reconstrucția a altor trei imoble “translatate prin demolare” care încă nu au fost reconstruite.

citeste articolul »Publicat: Luni, 11 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Dezbaterea produselor mediatice este de interes plublic

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent consideră ca materialele publicate în perioada 4 – 6 februarie pe paginademedia.ro, referitoare la emisiunea Acces Direct difuzată de postul Antena 1 în data de 4 februarie, respectă atât legislația României, cât și standardele deontologice. Articolele conțin informații care se aflau deja în sfera publică.

citeste articolul »Publicat: Sambata, 9 februarie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă. Acțiuni specifice poliției politice, îndreptate împotriva unui jurnalist local

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, în calitatea sa de organizație de drepturile omului a cărei misiune este promovarea comunicării libere în interes public, a luat act cu îngrijorare de faptele semnalate de jurnalistul gorjean Narcis Daju prin sesizarea adresată Ministrului Justiției, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii. Detalii, aici.

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 februarie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Opriți finanţarea de către Stat a cultelor religioase şi redirecţionati aceste fonduri către Educaţie, Cercetare şi Sănătate!

Azi, 5 februarie,  am semnat o scrisoare deschisă prin care am solicitat decidenților politici să revină asupra deciziei de a aloca, prin bugetul de stat, 0,4% din Proiectul Bugetului de Stat 2013 către cultele religioase.

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Sesizare catre Consiliul National al Audiovizualului - Emisiunea Sinteza Zilei (Antena3) din 29 ianuarie 2013

SESIZARE

Către: Consiliul Național al Audiovizualului

Nume post: Antena 3
Tipul postului: TV
Data difuzării emisiunii: 29 ianuarie 2013
Ora difuzării: 21:30
Denumirea emisiunii: Sinteza zilei

ActiveWatch sesizează Consiliul Național al Adiovizualului în legătură cu emisiunea Sinteza zilei difuzată de către postul de televiziune Antena 3 în data de 29 ianuarie 2013, ora 21:30.

În cadrul emisiunii a fost comunicată informația potrivit căreia site-ul Consiliului Județean Covasna nu ar avea o versiune în limba română. În acest sens au fost prezentate mai multe imagini ale site-ului respectiv, care aveau conținut exclusiv în limba maghiară (v. Anexa 1). Cu toate acestea, verificand site-ul oficial al CJ Covasna, s-a putut constata că acesta are o versiune în limba română și că în colțul din dreapta sus apare un link către această versiune (v. Anexa 2).

citeste articolul »Publicat: Luni, 4 februarie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Hala Matache stă în pixul Ministrului Daniel Barbu


Organizațiile semnatare solicită Ministerului Culturii să nu semneze avizul Comisiei Naționale a Monumentelor istorice pentru mutarea Halei Matache.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 februarie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Comunicat referitor la Raportul MCV: Libertatea de exprimare nu are nevoie de noi legi, ci de protecție

Organizațiile semnatare își exprimă nedumerirea și îngrijorarea cu privire la constatările și recomandările cuprinse în MCV care fac referire la mass media.

Considerăm că acestea fac abstracție de cadrul legal în vigoare și de standardele care rezultă din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și ignoră profilul clasei politice românești, care adeseori a încercat să retrângă libertatea presei, prin presiuni economice sau măsuri legislative. Există un risc real ca afirmații de tipul celor din MCV (“revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoțită de o protecție corespunzătoare a instituțiilor și a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum și pentru a pune la dispoziție măsuri reparatorii eficiente”) să fie invocate de politicieni români pentru a justifica noi inițiative legislative menite să restrângă libertatea de exprimare, situație cu care ne confruntăm în fiecare an.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 30 ianuarie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Raspunsurile ActiveWatch la intrebarile adresate de ProSport

Dle Lipovan,


Va multumim pentru faptul ca ati tinut cont de reactia noastra. Raspunsul dvs si intrebarile pe care ni le-ati adresat dovedesc preocuparea publicatiei pe care o conduceti atat fata de chestiuni ce privesc activitatea editoriala, cat si fata de modul in care publicul percepe activitatea jurnalistica. O astfel de dezbatere ce aduce in agenda mediatica teme legate de etica profesionala nu poate decat sa contribuie la cresterea spiritului critic, atat al jurnalistilor, cat si al publicului.
 

citeste articolul »Publicat: Joi, 17 ianuarie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Scrisoare adresată dlui Victor Ponta, Prim-Ministru: Solicităm publicarea proiectului de buget pentru anul 2013 in format deschis, la momentul trimiterii in Parlament pentru dezbatere

Stimate domnule Prim-Ministru,

Vă solicităm ca proiectul de buget pentru anul 2013 să fie publicat în format deschis la momentul trimiterii în Parlament pentru dezbatere.

Această acțiune va marca o schimbare esențială de atitudine a autorităților publice în ceea ce privește transparența și accesul la informații publice. Va însemna respectarea angajamentelor pe care România și le-a asumat față de cetățenii ei și față de partenerii internaționali, dar și a celor pe care dumneavoastră personal vi le-ați asumat prin programul de guvernare și prin declarațiile politice.
 

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 ianuarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Apel catre jurnalisti. Orientarea sexuala nu este subiect de interes public

ActiveWatch, în calitatea sa de organizaţie ce promovează libera comunicare în interes public, condamnă modul neprofesionist în care o parte a mass media a relatat cazul divorțului sportivei Alina Dobrin și, în subsidiar presupusele “cazuri de lesbianism” în rândul cluburilor de handbal feminin. Majoritatea știrilor despre acest subiect încalcă flagrant dreptul la viață privată şi la demnitate al persoanelor implicate în procesul de divorț și insinuează existenţa unei legături între orientarea sexuală și predispoziția pentru comiterea abuzurilor sexuale.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 11 ianuarie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

APEL către jurnaliști: monitorizați referendumul cianurii!

Pe 9 decembrie avem nevoie de sprijinul dumeavoastră pentru a depista eventualele nereguli în desfăşurarea referendumului cianurii din Munţii Apuseni și a le face cunoscute publicului larg. Locuitorii din 35 de localităţi ale judeţului Alba sunt chemaţi la urne să răspundă la întrebarea: „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”.

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 decembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Cerem Guvernului retragerea imediată a Ordonanței de modificare a legii audiovizualului

ActiveWatch solicită guvernului retragerea imediată a Ordonanţei votată săptămâna trecută, indiferent de forma sa actuală. De asemenea, cerem iniţierea unei dezbateri publice cu toţi actorii interesaţi pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul audiovizual, ţinând cont de Directiva serviciilor media audiovizuale şi de interesul public.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 5 decembrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Fotograf român arestat în Mexic UPDATE

UPDATE marți, 4 decembrie: RSF cere eliberarea imediată a fotografului român arestat în Mexic!

Fotograful român freelance Mircea Topoleanu, stabilit în Mexic, a fost arestat duminică, 2 decembrie, în timpul luptelor de stradă ce au avut loc în capitala Mexicului între protestatari și forțele de ordine.

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 decembrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Cenzură la cel mai înalt nivel, de Ziua Națională. Protocolul NU este deasupra legii!

Către Președinția României
Domnului Președinte Traian Băsescu

Domnule Președinte,
ActiveWatch condamnă public evacuarea senatorului Ioan Ghișe, de către Serviciul de Protecție și Pază (SPP), de la recepția organizată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale.

UPDATE: Citiți răspusul Președinției la finalul acestei scrisori

citeste articolul »Publicat: Vineri, 30 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Invitație de presă – Protest împotriva interzicerii accesului la ședințele Consiliului General al Municipiului București

CeRe - Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei organizează joi, 29 noiembrie, ora 13:15 un protest față de decizia Primarului Municipiului București, Sorin Oprescu, de a interzice accesul cetățenilor la ședințele publice ale CGMB.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Centrul pentru Jurnalism Independent și ActiveWatch cer Guvernului să respingă propunerile de modificare a Legii Achizițiilor Publice

În atenţia Domnului Victor Ponta,
Prim-ministru al României

Stimate Domnule Prim-ministru,

Organizaţiile semnatare au luat act cu surprindere de propunerea de amendare a OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii iniţiată de ANRMAP şi postată pe site-ul acestei instituţii în data de 19 noiembrie 2012. Considerăm că forma propusă afectează grav transparenţa alocării contractelor de achiziţii publice, în principal a celor de publicitate, şi solicităm Guvernului să respingă modificările în forma lor actuală.

 

Sursa foto: Știri.Botoșani.ro

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

TVR cenzurează un spot electoral UPDATE: Poziția Televiziunii publice

Solicităm Televiziunii publice să revină asupra deciziei de a bloca difuzarea unui spot electoral aparținând unui partid al minorităților!

(UPDATE 26 Nov.: Citiți la finalul acestui text poziția TVR)
 

citeste articolul »Publicat: Duminica, 25 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Cod roșu de îngheţ al proiectelor europene: iresponsabilitate guvernamentală și întârzieri foarte mari ale plăţilor!

Stimate domnule Viceprim-ministru Florin Georgescu,

 

Vă invităm să luați act de pericolul încetării unui număr semnificativ de proiecte din cadrul POSDRU. În condițiile în care Autoritatea de Management continuă să întârzie rambursările, implementatorii acestor proiecte se află în imposibilitatea de a mai avansa fonduri proprii pentru desfășurarea activităților. Astfel, vă solicităm reluarea de urgență a plăţilor pentru aceste proiecte , în contextul în care este în responsabilitatea statului membru să asigure continuarea implementării și de respectarea contractelor.

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Scrisoare de protest: Organizațiile neguvernamentale contestă decizia Senatului

Scrisoare de protest: Organizațiile neguvernamentale contestă decizia Senatului

- Senatul României nu face diferența între societatea civilă și societatea în civil -


Cele 18 organizații neguvernamentale care au susținut candidatura domnului avocat Antonie Popescu pentru a fi reprezentantul societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, după ce au aflat votul Senatului din data de 20 noiembrie 2012, au decis să aducă la cunostința opiniei publice următoarele:
 

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

AVERTISMENT privind eventuala modificare a Legii audiovizualului

În spațiul public circulă un document atribuit Guvernului României, care este numit „Proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002” (îl vom denumi, în continuare, Proiectul). Chiar dacă Guvernul a anunțat că a scos această propunere de pe ordinea de zi (detalii, aici), dorim totuși să lansăm acest avertisment public cu privire la efectele pe care le-ar avea implementarea sa.

citeste articolul »Publicat: Joi, 15 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Candidatul societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii

Vă informăm că astăzi, 9 noiembrie 2012, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, a depus la Biroul Permanent al Senatului României candidatura d-lui avocat Antonie Popescu pentru poziția de reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

ActiveWatch a propus Parlamentului European interzicerea infiltrării serviciilor de informații în redacții

Astăzi, 6 noiembrie 2012, Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European a organizat o audiere cu tema "Libertatea Media in Uniunea Europeana" (http://www.europarl.europa.eu/committees/en/libe/home.html).

Renate Weber a deschis dezbaterile cu prezentarea raportului „Carta Uniunii Europene: Standarde privind libertatea presei în Uniunea Europeană”.

ActiveWatch a depus, cu această ocazie, o scrisoare deschisă prin care cere Comisiei LIBE să susțină adoptarea de către statele membre a unor legi care să interzică inflitrarea în redacții a serviciilor de informații.

citeste articolul »Publicat: Marti, 6 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

VIDEO. ActiveWatch condamnă agresarea jurnaliștilor de la Eforie TV și solicită IPJ Constanța să sancționeze urgent făptașii

ActiveWatch condamnă agresarea jurnaliștilor de la Eforie TV și solicită Inspectoratului Județean de Poliție Constanța să ia măsurile necesare pentru sancționarea atacatorilor, și să asigure protecție jurnaliștilor postului Eforie TV.
 

citeste articolul »Publicat: Duminica, 4 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Ne vrem libertatea de întrunire înapoi! Modificați legea 60/ 1991!

În prezent, Legea adunărilor publice (60/1991) lasă libertatea de întrunire a cetățenilor la dispoziția primarilor și a Jandarmeriei Române. Oficial, o adunare publică, pentru a se desfășura în cadru legal, necesită o notificare. Doar că, de foarte multe ori, aceasta se traduce de către autorități prin a cere o autorizare.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Pentru libertatea de exprimare NU trebuie autorizare!

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - APADOR CH și ActiveWatch organizează marti, 30 octombrie, dezbaterea “Pentru libertatea de exprimare nu trebuie autorizare!”, pe marginea modificării Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Dezbaterea va avea loc cu începere de la ora 11:30, în Parlamentul României, sala Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 octombrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Protest în București sub sloganul „Eliberați POSDRU de incompetență”

Astăzi, 24 octombrie, Coaliția ONGuri pentru Fonduri Structurale* împreună cu Federația AGROSTAR și Blocul Național Sindical au organizat un marș de protest între Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Guvernul României și AM POSDRU.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 octombrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Alegeri 2012: Proiectul de Decizie al C.N.A. nu asigură independența editorială

Răspunsul ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei către Consiliul Național al Audiovizualului referitor la proiectul de Decizie privind principii și reguli de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale.

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 octombrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Din momentul în care politicienii selecționează jurnaliștii, profesionalism va însemna obediență politică

08.10.2012
ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Centrul pentru Jurnalism Independent își exprimă îngrijorarea față de modul în care fosta conducere a TVR a demarat procesul de restructurare al televiziunii publice și solicită Comisiilor parlamentare de cultură, arte și mass-media să analizeze în regim de urgență modul în care deciziie adoptate de fosta conducere a TVR în procesul de restructurare demarat în ultimele luni respecta cadrul legal și interesul real al televiziunii publice.

citeste articolul »Publicat: Luni, 8 octombrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă adresată de 26 de ong-uri Ministrului Educaţiei, referitoare la dezbaterea asupra manualelor de religie

Organizaţiile semnatare au transmis Ministrului Educaţiei Doamnei Ecaterina Andronescu o scrisoare deschisă (textul în continuarea comunicatului) prin care îşi manifestă îngrijorarea referitoare la conţinutul manualelor de religie în şcoli şi solicită MECTS să puna în dezbatere publică acest subiect.

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 octombrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Harta interactivă a libertății de exprimare – locul 3 la Hackathon

Proiectul propus de echipa FreeEx – o hartă interactivă a libertății de exprimare – pentru Hackathon-ul Sponge – Open Media Challenge din week-end a obținut premiul al III-lea, în urma unei jurizări internaționale (detalii despre juriu, aici).

citeste articolul »Publicat: Luni, 1 octombrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Sala Consiliului General închisă pentru cetățeni

citeste articolul »Publicat: Marti, 28 august 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Posibile acțiuni de poliție politică desfășurate de serviciile de informații

Cotidianul.ro a publicat azi o serie de documente purtând antetul și ștampila Serviciului Român de Informații. În cazul în care documentele publicate de cotidianul.ro sunt veridice, acestea fac dovada existenței unor acțiuni de poliție politică desfășurate de serviciile de informații din România. Citiți la finalul acestui document răspunsul Comisiei Comune a Camerei Deputaților și a Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.
 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 15 august 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Protest împotriva numirii lui Dan Șova în funcția de ministru

Semnatarii prezentului protest - persoane şi organizaţii ale societăţii civile - au luat act cu deplină consternare numirea senatorului PSD Dan Şova în funcţia de ministru delegat pentru relația cu Parlamentul.

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 august 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

ActiveWatch: "Considerăm inacceptabilă numirea în Guvernul României a unui om politic iresponsabil și mincinos"

Către Guvernul României
În atenția domnului prim-ministru Victor Ponta

citeste articolul »Publicat: Luni, 6 august 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

COMUNICAT. Traian Băsescu le-a cerut românilor să nu se mai uite la Antene

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei condamnă atitudinea profund nedemocratică a președintelui suspendat, care le-a cerut românilor să nu mai vizioneze timp de o săptămână posturile de televiziune Antena 1, Antena 2 și Antena 3.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 Iulie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

SRR limitează sursele de informare ale jurnaliștilor

Studiourile teritoriale ale SRR pot difuza informații despre campania pentru referendum numai din materiale preluate de la Radio România Actualități.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 27 Iulie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Sesizare CNCD "Schizofrenicii își măcelăresc familiile"

SESIZARE cu privire la articolul Schizofrenicii își măcelăresc familiile. „Eu vara nu dorm, pe tata îl omor” publicat pe site-ul www.evz.ro.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 Iulie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

AUTODENUNȚ. În România, apărarea democrației a devenit infracțiune

ActiveWatch și membrii săi se autodenunță pentru că au răspândit informații și opinii către presă, organizații și instituții internaționale cu privire la ceea ce noi am considerat a fi abuzuri și încălcări ale principiilor democratice și ale statului de drept. Apărarea democrației a devenit infracțiune în viziunea actualei puteri politice.
 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 Iulie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Noua conducere TVR obstrucționează “enclava” TVRinfo.ro

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră nejustificată și abuzivă decizia TVR de a interzice redacției tvrinfo.ro posibilitatea de a mai realiza materiale informative privind campania pentru referendum.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 Iulie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Presiuni guvernamentale la Agerpres

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei constată cu îngrijorare apariția unui nou caz de presiune politică asupra mediilor publice. Potrivit unor informații apărute în presă (România Liberă), cât și din propriile investigații, a reieșit că jurnalistului Agerpres Claudiu Zamfir i s-a retras acreditarea la Guvern după ce a solicitat instituției răspuns la un subiect „incomod” (condițiile în care generalul american Wesley Clark ar fi redevenit consilierul premierului Victor Ponta).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 Iulie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Suspiciuni de cenzură politică exercitată de CFR Călători/ UPDATE: Poziția CFR Călători

„În România, cenzura este interzisă prin Constituție. Prima datorie în apărarea legii fundamentale este a statului. Când statul însuși o încalcă, se cheamă că paznicul fură, deci pedeapsa trebuie sa fie mai grea.” (Mircea Toma, Președinte ActiveWatch)

citeste articolul »Publicat: Marti, 17 Iulie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Vânătoarea politică de jurnaliști

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Centrul pentru Jurnalism Independent au organizat astăzi o conferință de presă cu privire la denigrările recente apărute pe diverse bloguri și publicații online, împotriva a trei jurnaliste din România (Carmen Valică, Liliana Ciobanu, Valentina Pop) și a unui jurnalist spaniol (Raúl Sánchez Costa), fost bursier ICR. Jurnaliștii au fost acuzați, fără a se aduce vreo probă, că au intoxicat opinia publică internațională și demnitari străini, transmițând informații false, compromițătoare pentru actualul guvern al României. Materialele despre acești jurnaliști au fost preluate de unele televiziuni, iar unii politicieni, precum Dan Șova sau Norica Nicolai, i-au acuzat, la rândul lor, că aduc daune imaginii României în străinătate.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 11 Iulie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Liderul PSD Dan Sova trebuie sa probeze acuzatiile grave la adresa unei jurnaliste de la RRA sau sa isi prezinte demisia!

Organizatiile semnatare iau act cu ingrijorare de acuzatiile aduse de senatorul PSD Dan Sova la adresa jurnalistei Camen Valica, corespondenta Radio Romania Actualitati (RRA) la Bruxelles si solicita acestuia sa probeze de urgenta aceste acuzatii. In lipsa acestor probe, consideram ca afirmatiile senatorului PSD constituie un act de amenintare si intimidare la adresa jurnalistilor si/sau o tentativa de discreditare a declaratiilor critice ale comisarului european pe justitie privind situatia provocata de practicile noii puteri. Astfel de practici trebuie sa atraga demisia sa din functia de senator si sanctionarea publica de catre partidul din care face parte.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 6 Iulie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Atac concertat la adresa democrației și a statului de drept

Ultimele două luni au consemnat un atac concertat la adresa democrației și a statului de drept. Este evident că noua putere nu a înțeles nimic nici din greșelile predecesorilor la guvernare, nici din mesajul transmis de protestele din ianuarie 2012. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 Iulie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Civil society warning: the rule of law under unprecedented attack in Romania


citeste articolul »Publicat: Marti, 3 Iulie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Protest față de restrângerea dreptului la liberă asociere

Organizaţiile semnatare protestează față de pericolul creat pentru organizaţiile neguvernamentale de a fi dizolvate la cererea autorităţilor statului.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 iunie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Ministerul de Externe al României a primit vizita Opoziției Siriene din București

Luni 18 iunie a fost înregistrată o premieră diplomatică absolută: după mai mult de un an de la declanșarea revoluției siriene – 15 martie 2011 – a avut loc prima întâlnire a reprezentanților opoziției siriene din București cu oficiali ai Ministerului de Externe.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 20 iunie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă adresată dl. Victor Ponta, Prim-Ministru

Stimate Domnule Prim – Ministru Victor Ponta,

 

Pe data de 6 septembrie 2011 România a aderat la inițiativa internațională „Open Government Partnership”(OGP*). Această inițiativă, promovată de președintele SUA și președintele Braziliei, la care au aderat peste 70 de state până în prezent, încurajează responsabilizarea, transparentizarea și implicarea cetățenilor în procesul de guvernare, prin deschiderea datelor din sectorul public, pentru a fi utilizate în mod inovativ de către cetățeni, în vederea eficientizării procesului de guvernare și stimulării dezvoltării economice.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 13 iunie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Un nou partid apărut chiar în ziua alegerilor: "Partidul puncte puncte" la OTV

În cadrul ediţiei speciale dedicate scrutinului încă în desfăşurare, postul OTV a lansat de la primele ore ale dimineţii un sondaj în cadrul căruia telespectatorii OTV sunt invitaţi să răspundă la întrebarea: “Azi, până la ora 21 o să fie alungaţi Primarii ciocoi din localitatea dvs?”
 

citeste articolul »Publicat: Duminica, 10 iunie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Protest față de majorarea de la 24 la 48 de ore a duratei reținerii

Organizaţiile semnatare îşi exprimă protestul faţă de propunerea de modificare a Constituţiei, ce urmează să fie discutată şi eventual adoptată marţi, 22 mai 2012, în Camera Deputaţilor, în sensul dublării, de la 24 la 48 de ore, a perioadei în care o persoană poate fi reţinută.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 mai 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Solicităm respingerea propunerii legislative privind reţinerea datelor – Pl-x 10/2012 – aflată la punctul 10 pe ordinea de zi a ședinței Camerei deputaților de marți, 22 mai 2012

Organizațiile semnatare ale prezentului document au arătat în repetate rânduri, inclusiv prin luări de poziție publice la nivelul Uniunii Europene, că Directiva Europeană 2006/24/EC privind păstrarea datelor de trafic informațional şi implementarea sa în România constituie o încălcare flagrantă a dreptului la viață privată al cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 mai 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

În apărarea democrației - Cerem impiedicarea adoptării sistemului majoritar cu un tur (“uninominalul pur”)


citeste articolul »Publicat: Joi, 10 mai 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Proprietatea nu este un privilegiu, ci un drept constituțional

Organizațiile neguvernamentale semnatare consideră că proiectul de lege inițiat de către Guvern privind acordarea de despăgubiri cetățenilor ale căror proprietăți au fost confiscate abuziv este unul care produce inegalități profunde și lezează drepturi prevazute în Constituția României.

citeste articolul »Publicat: Marti, 24 aprilie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Alegeri corecte 2.0

Urmând principii neconforme standardelor locale și internaționale, competitorii electorali au început campania electorală, chiar dacă legea nu le permite încă să își expună platformele și principiile de guvernare. De asemenea, autoritățile publice atât cele locale, cât și cele centrale utilizează fonduri din bugetele publice pentru promovarea electorală, fapt atât imoral, cât și interzis prin lege. Considerăm din experiențele electorale anterioare ca în perioada următoare practicile de acest fel vor crește cantitativ, afectând calitatea și performanțele procesului de vot.

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 aprilie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Protest împotriva ideii de introducere a sistemului majoritar cu un tur la alegerile parlamentare

Am luat act cu surprindere și îngrijorare de declarațiile din ultimele zile ale liderilor PDL și USL referitoare la introducerea sistemului de vot majoritar într-un singur tur pentru alegerile parlamentare din acest an.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 aprilie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Domnul Ciuhodaru consideră că alegătorii sunt defecți

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră propunerea legislativă care ar obliga cetățenii români să se prezinte la urnele de vot ca fiind răspunsul greșit la problema absenteismului la vot in România.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 aprilie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Ascunde Poliția un grav caz de tortură?

În calitatea sa de organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, împreună cu partenerii săi, rețelele internaționale Reporters sans Frontiers și Migreu

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 martie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

O sentință a justiției împiedică un jurnalist să relateze despre soția unui deputat

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră această sentință ca fiind vagă, ambiguă, neargumentată, disproporționată în raport cu faptele, reprezentând un precedent extrem de periculos pentru exercitarea dreptului la liberă exprimar

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 martie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Protest: Libertatea de exprimare evacuată de pe National Arena - UPDATE 2

RĂSPUNSUL JANDARMERIEI ROMÂNE, cu privire la Protestul "Libertatea de exprimare evacuată de pe National Arena": Ministerul Administrației și Internelor Jandarmeria Română   Activitatea structurilor din Jandarmeria Română este concentrată pe respectarea legalității, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, asigurând totodată starea de echilibru social în societate

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 martie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Școala îi vrea tunși! - Sesizare către CNCD

Către: Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării Att: Colegiul Director SESIZARE cu privire la situația semnalată în mass media în legătură cu interdicția aplicată unor elevi de la Colegiul Național Ion Neculce de a participa la cursuri deoarece poartă părul lung

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 martie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Poliția Română sau Poliția Politică?

Acțiuni specifice poliției politice împotriva unui cunoscut activist civic.

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 martie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Protest: Libertatea de exprimare evacuată de pe National Arena - UPDATE 1

Organizații care s-au alăturat protestului AW în legătură cu violențele Jndarmeriei de pe stadionul național National Arena. Lista semnatarilor rămâne deschisă. Ce-Re Centrul de Resurse pentru Participare Publica Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis Asociatia Salvati Dunarea si Delta Salvati Rosia Montana, prin Asociatia Alburnus Maior Asociatia Sighisoara Durabila Asociatia Greenitiative Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic - InfOMG Asociatia Eco Ruralis - in sprijinul taranilor ecologici si traditionali Organizatia Re

citeste articolul »Publicat: Vineri, 2 martie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Protest. Libertatea de exprimare evacuata de pe National Arena

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei condamna vehement comportamentul violent si abuziv al fortelor de ordine, in timpul meciului de fotbal dintre Romania si Uruguay. Din pacate, aceste actiuni se inscriu intr-un lung sir de acte represive pe care fortele de ordine le comit aproape de fiecare data cand cetatenii isi exercita drepturile constitutionale la libera intrunire si libera exprimare

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 martie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Derapaje naționaliste în emisiunea "România de poveste"

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei sesizează Consiliul Naţional al Adiovizualului în legătură cu emisiunea "România de poveste" difuzată de către Romania TV în data de 11 februarie 2012, ora 22:00

citeste articolul »Publicat: Vineri, 17 februarie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Punct de vedere cu privire la propunerea legislativă privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului)

Organizațiile semnatare ale prezentului document au arătat în repetate rânduri, inclusiv prin luări de poziție publice la nivelul Uniunii Europene, că Directiva Europeană 2006/24/EC privind păstrarea datelor de trafic informațional şi implementarea sa în România constituie o încălcare flagrantă a dreptului la viață privată al cetățenilor

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 februarie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Opinie ActiveWatch: întâlnirea cu partidele politice din 6 februarie 2012

Ieri, 06.02.2012, 17 organizații neguvernamentale* s-au întâlnit cu reprezentanți ai partidelor politice parlamentare. Invitația la discuții, lansată către toate partidelele politice parlamentare, a fost onorata de liderii USL Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Titus Corlățean, Mihai Voicu, Corina Crețu și Ecaterina Andronescu, precum și liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaților, Mircea Toader.

citeste articolul »Publicat: Marti, 7 februarie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Organizațiile neguvernamentale cer partidelor să demonstreze voință politică pentru restaurarea democrației

Organizațiile semnatare îşi reafirmă solicitarea, adresată întregii clase politice, de a lua în considerare cu maximă responsabilitate protestele manifestanților din București și din zeci de orașe din țară și străinătate

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 februarie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Mesajul și revendicările ONG-urilor către partidele politice

Organizațiile societății civile cer întregii clase politice să ia în considerare cu maximă responsabilitate principalele revendicări ale manifestanților din București și din zeci de orașe din țară și străinătate: demisia Președintelui României, a Guvernului și alegeri anticipate necomasate.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 ianuarie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Noi, VIERMII – inepți, inculți și ciumpalaci - PROTESTĂM!

În atenția domnului Teodor Baconschi, Acest comunicat reprezintă răspunsul organizațiilor semnatare la invitația la consultări adresată de Partidul Democrat Liberal prin intermediul dlui Baconschi

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 ianuarie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Jurnalisti agresati in timpul protestelor. Abuzuri ale Jandarmeriei impotriva cetatenilor

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Reporteri fara Frontiere condamna agresiunile indreptate impotriva jurnalistilor, comise atat de unii protestatari, cat si de fortele de ordine. De asemenea, condamnam ingradirea de catre fortele de ordine a drepturilor la libera exprimare, libera circulatie si libera intrunire

citeste articolul »Publicat: Marti, 17 ianuarie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Minimalizarea alegerilor și campaniei – un demers profund antidemocratic

Comentariile ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei cu privire la proiectul de lege privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat în anul 2012, precum şi pentru modificarea legii administraţiei publice locale nr

citeste articolul »Publicat: Luni, 12 decembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Comasarea alegerilor, calul troian al democrației românești

Având în vedere ultimele propuneri avansate în materie de legislație electorală, Coaliția 2012 pentru Alegeri Corecte solicită cu fermitate retragerea de pe agenda publică a proiectului de lege privind comasarea alegerilor din 2012

citeste articolul »Publicat: Luni, 12 decembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Identitate și stereotipuri la adresa romilor

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP) și Asociația Pro Democrația (APD) în parteneriat cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au organizat astăzi, 8 decembrie 2011, dezbaterea Identitate și stereotipuri

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 decembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Implementarea Recomandarii Comisiei Europene privind digitizarea si accesibilitatea online a materialului cultural si prezervare digitala - Scrisoare deschisa catre Ministrul Culturii si Patrimoniului National

Stimate domnule Ministru Kelemen Hunor, Avand in vedere prevederile Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile publice, prin care este garantat accesul liber al persoanei la orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati sau institutii publice, precum si prevederile Ordonantei Guvernului nr

citeste articolul »Publicat: Vineri, 25 noiembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Nu striviți democrația!

Poziția Coaliției 2012 pentru Alegeri Corecte* cu privire la organizarea concomitentă a alegerilor locale și a celor parlamentare și modificarea legislației electorale pentru alegerile din 2012.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 16 noiembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Comunicat post-eveniment - conferința de lansare a Coaliției 2012 pentru Alegeri Corecte

În plină criz economică – a cărei durată și amploare pune deja la grea încercare democrațiile – constatând frecventele derapaje antidemocratice, creșterea rasismului și a tentațiilor populiste, atât în România cât și în întreaga Europă, înțelegând că pentru țara noastră, anul electoral 2012 devine un moment esențial pentru consolidarea procesului democratic, aflat astăzi într-un evident impas, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP), Asociația Pro Democrația (APD), Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii –Romani CRISS și Transparency Internațional România (TI-Ro) au decis să își unească eforturile și să formeze Coaliția 2012. Aceasta își propune să contribuie la asigurarea unui climat propice desfășurării unui proces electoral corect în România.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 septembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

România – o țară în care democrația se practică doar cu aprobare de la Guvern

Joi, 15 septembrie, la Camera Deputaților, a avut loc o întâlnire între organizații non-guvernamentale, sindicate, reprezentanți ai partidelor politice parlamentare, pe de o parte, și, pe de altă parte, ai Ministerului Administrației și Internelor pentru a dezbate proiectul de Lege privind adunările publice (Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice)

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 septembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Alianța pentru Statul de Drept cere dezbatere publică pentru proiectul de modificare a Legii minelor nr. 85/2003

Astăzi, 5 septembrie 2011, Alianță pentru Statul de Drept* a solicitat public Biroului Permanent al Camerei Deputaților să returneze proiectul de lege privind modificarea Legii minelor nr. 85/2003 în comisiile de specialitate, pentru a fi supus unei reale dezbateri publice.

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 septembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Sesizare privind atitudinea iresponsabila si xenofoba a senatorului Iulian Urban

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Policy Center for Roma and Minorities vă atrag atenția asupra atitudinii iresponsabile și xenofobe a senatorului Iulian Urban. În data de 25 iulie 2011, Iulian Urban a publicat pe blogul personal articolul “Nu Breivik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc UE”

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Reacție: Articolul “Reţeaua falsificatorilor de dosare din Hunedoara: peste 100 de „handicapaţi” închipuiţi”, semnat de Ciprian Iancu în Evenimentul Zilei

Attn: Vlad Macovei, redactor Sef Evenimentul Zilei Stimate domnule Macovei, Vă atragem atenția a asupra articolului “Reţeaua falsificatorilor de dosare din Hunedoara: peste 100 de „handicapaţi” închipuiţi”, semnat de Ciprian Iancu și publicat în Evenimentul Zilei în data de 2 august 2011

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Cartonas rosu pentru ministrul Sebastian Lazaroiu

[caption id="attachment_1752" align="alignnone" width="300" caption="captură de imagine: Mediafax.ro"][/caption] Mediafax a publicat ieri o știre despre o declarație dată presei la Deva de către Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.  Ministrul făcea vorbire de o anchetă a Ministerului care descoperise nereguli în acordarea certificatelor de handicap de către Asociația de Psihiatrie Arizona.  Știrea poate fi citită aici. Materialul a fost preluat de mai multe medii, cu exact același conținut.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 august 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Acele si pumnalele domnului Pirvoiu

[caption id="attachment_1708" align="alignnone" width="300" caption="sursa foto: TVR.ro"][/caption] Dacă aş fi fost joi seara în studioul TVR 2 şi aş fi fost chestionat de domnul Pîrvoiu, aş fi rămas perplex. Cel mai probabil, nu aş mai fi fost un partener viabil de dialog şi nici nu aş fi adus consistenţă subiectului pus în discuţie. De ce? Pentru că sunt o fire sensibilă, cu aspiraţii mari şi cu apetit pentru discuţiile aplicate.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 29 Iulie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Un altfel de proces verbal – Consiliul National de Integritate -

Membrii Consiliului National de Integritate (CNI) s-au intrunit ieri, 28 iulie, in sedinta ordinara lunara. Programata initial pentru data de 25, intalnirea a fost amanata pentru ziua de ieri, din lipsa de cvorum. Sedinta ar fi trebuit sa aiba un caracter special data fiind publicarea raportului intermediar de monitorizare pe justitie – Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) de catre Comisia Europeana in data de 20 iulie, document in care au fost mentionate, in repetate randuri, cele doua institutii reprezentative– Consiliul National de Integritate si Agentia Nationala de Integritate (ANI).Membrii Consiliului National de Integritate (CNI) s-au intrunit ieri, 28 iulie, in sedinta ordinara lunara. Programata initial pentru data de 25, intalnirea a fost amanata pentru ziua de ieri, din lipsa de cvorum. Sedinta ar fi trebuit sa aiba un caracter special data fiind publicarea raportului intermediar de monitorizare pe justitie – Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) de catre Comisia Europeana in data de 20 iulie, document in care au fost mentionate, in repetate randuri, cele doua institutii reprezentative– Consiliul National de Integritate si Agentia Nationala de Integritate (ANI).

citeste articolul »Publicat: Vineri, 29 Iulie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Sesizarea Comisiei de Etică a TVR privind atitudinea rasistă a prezentatorului Lucian Pîrvoiu la “Ora de știri”

În atenția: Comisiei de Etica a TVR și a doamnei Rodica Culcer, directoare a Direcției de Știri a TVR ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei vă atrage atenţia asupra atitudinii vădit rasiste a prezentatorului emisiunii “Ora de Știri”, Lucian Pîrvoiu

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 Iulie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Adevarul de Seara Focsani nu-si gaseste ziarele in chioscurile Monitorului de Vrancea

Jurnaliștii de la săptămânalul Adevărul de Seară Focșani acuză firma de distribuție Trinec Serv (a Monitorului de Vrancea), deținută de Corina Trifan, că obstrucționează apariția publicației

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 Iulie 2011 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Primarul Sorin Oprescu, ctitor de catedrala electorala

Solicitam Primarului General Sorin Oprescu sa organizeze o dezbatere publica cu privire la intentia sa de a dona din bugetul Capitalei suma de 10 milioane lei Bisericii Ortodoxe Romane. Avand in vedere ca donatia se va face din bani publici, consideram ca subiectul trebuie dezbatut si decis public

citeste articolul »Publicat: Joi, 23 iunie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Apel pentru o democrație autentică

ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei alături de Asociația Pro Democrația au lansat, astăzi, un apel către autoritățile și instituțiile politice pentru demararea unui proces structurat și responsabil de consultări sistematice și sincere cu întreagă societate românească atât în privință reformei constituționale, cât și administrative, precum și pentru organizarea unui referendum național în privință modificării hărții administrative a țării.

citeste articolul »Publicat: Marti, 14 iunie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Apel pentru menținerea actualului sistem electoral

Societatea civilă îi solicită Șefului Statului retrimiterea în Parlament a legii privind alegerea primarilor din primul tur.

Organizațiile membre ale Alianței pentru Statul de Drept – ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP), Asociația Pro Democrația (APD) și Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) – i-au transmis astazi Președintelui României, Traian Băsescu, un „apel pentru menținerea unui sistem electoral competitiv pentru alegerea primarilor și pentru asigurarea celei mai mari reprezentativități pentru întreaga comunitate locală”

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 iunie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Inevitabila lege a presei

Saptamana trecuta (11 mai) ONG-urile au fost invitate la Comisia de Mass-Media din Camera Deputatilor pentru a discuta despre oportunitatea unei legi a presei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 mai 2011 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Adevarul Holding a cenzurat TOTB pentru Coca-Cola?

Vor mai trece, probabil, multe râuri de Cola, până când unele instituții de presă vor înțelege că cenzura este inadmisibilă într-un stat de drept. Pe principiul „ciocu’ mic și bea o Cola”, Adevărul Holding a oprit fără preaviz funcționarea platformei Think Outside the Box (TOTB), deși contractul de parteneriat prevedea un preaviz de 45 de zile în cazul rezilierii unilaterale.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 mai 2011 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Ziaristul de la Realitatea e liber. Prea liber

[caption id="attachment_1398" align="alignnone" width="300" caption="Prim plan: Sorin Freciu, Sorin Enache, Sebastian Ghita. Planul doi: Dragos Nedelcu. (la sedinta CNA din 5 aprilie) "][/caption] Zilele astea s-a tot discutat în presă și în mediile apropiate presei și politicului despre conflictul Ghiță – Vîntu, despre cauzele și substratul acestui conflict și despre efectul pe care îl are pe produsul finit, adică pe ce vede cetățeanul când se uită la Realitatea TV. Cele două părți aflate în conflict s-au acuzat reciproc de ingerințe editoriale.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 8 aprilie 2011 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Csibi vs. statul roman

Csibi Barna este un cetățean român de etnie maghiară care, într-un ceremonial public, a spânzurat o păpușă care îl reprezenta pe Avram Iancu. Gestul este extrem și scandalos, întrucât acesta din urmă este un erou național pentru români. Din acest motiv, Csibi a fost criticat și de politicienii maghiari.

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 martie 2011 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Sesizare către Consiliul Național al Audiovizualului - Jurnalistul Ion Cristoiu i-a îngăduit invitatului Traian Băsescu să discrimineze de două ori în aceeași emisiune

In data de 22 septembrie, presedintele Traian Basescu a fost invitat in emisiunea „Ultimul cuvant”, de la postul B1 TV, moderata de jurnalistul Ion Cristoiu. Presedintele statului a facut o serie de afirmatii discriminatorii la adresa etniei rome si a persoanelor cu dizabilitati, fara ca moderatorul sa intervina in vreun fel sau sa se delimiteze de aceste declaratii

citeste articolul »Publicat: Sambata, 26 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Alerta de teapa pentru jurnalisti!

Marius Petcu, n-ar fi trebuit sa apara in declaratia lui de avere? Punem și noi o întrebare, pentru cei care s-au grăbit să preia postarea de pe Zoso.ro, în care bloggerul Vali Petcu susținea că liderul sindical Marius Petcu, cercetat pentru luare de mită, ar fi tatăl său.

Daca Zoso era fiul sindicalistului Marius Petcu, n-ar fi trebuit sa apara in declaratia lui de avere? Punem și noi o întrebare, pentru cei care s-au grăbit să preia postarea de pe Zoso.ro, în care bloggerul Vali Petcu susținea că liderul sindical Marius Petcu, cercetat pentru luare de mită, ar fi tatăl său.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 25 martie 2011 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

PROTEST „Rom” vs. „tigan” - Constituția ignorată de avizul celor două comisii permanente ale Senatului

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei își exprimă profundă indignare față de avizul favorabil dat astăzi de comisiile permanente din Senat - Comisia pentru Drepturilor omului, culte și minorități și Comisia pentru Egalitate de șanse -, proiectului de lege potrivit căruia denumirea de „rom” se va putea modifica cu aceea de „țigan” în tot ceea ce înseamnă documentele oficiale ale statului român

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 2 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Alianta pentru Statul de Drept solicita organizarea unei noi proceduri de alegeri pentru reprezentantul societatii civile in CSM

Organizatiile membre ale Aliantei pentru Statul de Drept solicita Senatului Romaniei sa demareze o noua procedura de desemnare si de alegere a reprezentantului societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), conform prevederilor art

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 februarie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Scrisoare deschisa catre domnul doctor Florin Tudose

Iritat de lipsa de profesionalism a unor oameni din radio şi televiziune, psihiatrul Florin Tudose a debuşat în timpul unui interviu acordat pentru site-ul www.inpolitics.ro. Referitor la proiectul de lege al senatorului Liviu Câmpanu, conform căruia parlamentarii ar trebui supuşi anual unui control psihiatric, doctorul a declarat următoarele: “Aș susține oricând o lege care să presupună ca moderatorii de televiziune și comentatorii politici care intră într-o emisiune televizată să fie examinați psihic înainte de a avea acces pe sticlă.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 februarie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Reprezentanti ai societatii civile reactioneaza fata de deciziile Curtii Constitutionale cu privire la alegerile pentru membrii CSM

Societatea civila subliniaza gravitatea precedentului creat prin admiterea de catre Curtea Constitutionala a contestatiilor formulate impotriva celor doua hotarari ale Senatului, de validare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, care risca sa arunce Romania intr-o criza institutionala fara precedent

citeste articolul »Publicat: Marti, 8 februarie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Comunicat AW AMP & APD - Camera Deputatilor boicoteaza combaterea coruptiei

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Asociatia Pro Democratia isi exprima ingrijorarea fata de blocarea in Parlamentul Romaniei a anchetei cerute de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in cazul deputatului Monica Iacob Ridzi

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 15 decembrie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Comunicat presa: concluziile conferintei Legalitatea si oportunitatea diametralei Buzesti-Berzei-Uranus-Calea Rahovei

Joi, 25 noiembrie, a avut loc conferinta de presa Legalitatea si oportunitatea diametralei Buzesti-Berzei-Uranus-Calea Rahovei. Au participat: Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Doina Vella, reprezentant Asociatia Pro_Do_Mo, Dumitru Dobrev, avocat, Cecilia Badea, avocat, Nicolae Radulescu Dobrogea, presedinte Fundatia Eco Civica, Ionut Pitulescu, Centrul de Cercetare interculturala Anthropoesis, reprezentanti ai cetatenilor expropriati

citeste articolul »Publicat: Joi, 25 noiembrie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Revoluția bunului simț începe acasă, domnule Orban!

Astăzi, 11 noiembrie 2009, organizațiile membre ale Coaliției Antidiscriminare, respectiv ActiveWatch, Agentia pentru Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, Alianta Civica a Romilor din Romania, Asociatia Pro Democratia, Institutul pentru Politici Publice, Centrul FILIA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Liga „Pro Europa”, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Studii Rome si Romani CRISS - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii vor sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu privire la declaratiile cu caracter discriminatoriu la adresa comunitatii rome si a altor categorii sociale din Romania ale Prim-vicepresedintelui Partidului National Liberal (PNL), Ludovic Orban

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 noiembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Președintele Băsescu – declarații bilaterale cu iz rasist

Scrisoare de protest la adresa declarațiilor președintelui Traian Băsescu ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei condamnă declarațiile făcute de președintele Traian Băsescu în timpul vizitei oficiale în Slovenia din data de 3 noiembrie 2010 cu privire la situația romilor nomazi

citeste articolul »Publicat: Vineri, 5 noiembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Stenogramele din "dosarul Vintu"

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei a transmis un punct de vedere legat de stenogramele prezente in "dosarul Vintu". Situatia dramatica a relatiilor dintre patroni, editori si jurnalisti pe care a evidentiat-o publicarea acestor stenograme semnalaeaza faptul ca in institutii media din Romania este nevoie de o reasezare a raporturilor dintre aceste trei entitati

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 octombrie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Deontologia are drept de survol

Miercuri, 21 iulie, la primele ore ale diminetii, postul Realitatea TV a inchiriat un elicopter. In jurul orelor 9 elicopterul survola, in exclusivitate, trei gropari, doua cruci (dintre care una era culcata la pamant) si un morman consistent de tarana. In timpul zborului nu au fost semnalate incidente majore. Adevaratele incidente s-au petrecut la sol.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 21 Iulie 2010 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Frunda György, vegyél egy szünetet! Gyorgy Frunda, lasa-ne!

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania sa isi ia avocatii pro-coruptie acasa. Societatea civila constata cu regret ca unii membri marcanti ai UDMR – si in primul rand senatorul Gyorgy Frunda – s-au dovedit a fi in ultimii ani varful de lance in distrugerea oricaror strategii si instrumente de combatere a coruptiei in Romania

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 Iulie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Accesibilizare sa fie, dar sa stim si noi...

Soferii bucuresteni isi baga... masinile in marcajele pentru nevazatori. In ultima vreme au inceput sa apara si in Bucuresti marcajele tactile destinate persoanelor cu dizabilitati senzoriale. Acele benzi galbene, care pot fi vazute la unele treceri de pietoni, au rolul de a ghida persoanele cu deficiente de vaz. Din pacate, dupa cum se vede in imaginile atasate, unii soferi le confunda cu locuri de parcare, fapt care le face inutizilizabile de catre cei carora le sunt destinate.

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 iunie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

22 de organizatii non-guvernamentale cer demisia conducerii Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bucuresti

ActiveWatch-Asociatia de Monitorizare a Presei, alaturi de alte 21 de organizatii non-guvernamentale, au cerut azi Presedintelui Romaniei si Ministrului Culturii demiterea domnului Nicolae Stan, directorul coordonator al Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bucuresti, precum si pe a domnului Stefan Damian, angajat in cadrul aceleiasi institutii

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 iunie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Invitatie dezbatere – Modifi. Ord. 114/2007 privind protectia mediului

Marti 25 mai, la ora 12.00 la Grupul pentru Dialog Social din Calea Victoriei, nr 120 ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de cele 42 de organizatii care fac parte din Platforma pentru Bucuresti, va invita sa participati marti, 25 mai, la ora 12 la o dezbatere pe tema modificarii Ordonantei 114 / 2007 ce vizeaza imposibilitatea schimbarii destinatiei spatiilor verzi din mediul urban

citeste articolul »Publicat: Vineri, 21 mai 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Noua lege ANI si accesul presei la investigarea coruptiei

Conferinta de presa si dezbatere cu tema: Noua lege ANI si accesul presei la investigarea coruptiei Joi, 13 mai, ora 12,30, la sediul ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei din Calea Plevnei 98

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 12 mai 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Indepartarea zidului Parlamentului sustinuta de Platforma pentru Bucuresti

Platforma pentru Bucuresti sprijina demersurile Presedintelui Camerei Deputailor, dna Roberta Anastase, de transformare a curtii Palatului Parlamentului intr-un spatiu public, si, ca prima masura, renuntarea la zidul inconjurator

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 aprilie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Initiativa pentru o Justitie Curata protesteaza fata de decizia Curtii Constitutionale privind Agentia Nationala de Integritate

Initiativa pentru o Justitie Curata a luat act cu surprindere si ingrijorare de informatiile  privind declararea ca neconstitutionale a doua capitole din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 aprilie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Solutiile pentru deblocarea fondurilor europene sunt vazute diferit de actorii sociali

Beneficiarii fondurilor europene au pus pe masa de discutii un set de solutii pentru deblocarea proiectelor finantate din Fondul Social European in cadrul unei intalniri de lucru cu reprezentantii institutiilor responsabile

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 31 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

”Cu robele curate”. Societatea civila susţine petiţia magistraţilor Demnitate si Integritate

ONG-urile semnatare susțin petiția Demnitate si Integritate facută publică în data de 24 martie 2010 prin care magistratii insiși solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o reacție adecvată față de implicațiile cazului `Voicu` și modificarea procedurilor de promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ)

citeste articolul »Publicat: Luni, 29 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

ONG-urile contesta modalitatea de adoptare a proiectului de buget al Capitalei

Consiliul General al Municipiului Bucuresti urmeaza sa dezbata miercuri, 24 martie, de la ora 13,00 proiectul de buget al Capitalei pe 2010. Bugetul total este de 1,3 miliarde de euro. ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de partenerii din cadrul proiectului „Parteneriat pentru Buna Guvernare III – Capitolul Dezvoltare Durabila”, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Pro Democratia, Asociatia pentru Tranzitie Urbana si Centrul de Resurse pentru participare publica, Grupul pentru Dezvoltare Locala, alaturi de ONG-urile din Pltatforma pentru Bucuresti, contesta proiectul de buget al Municipiului Bucuresti pe anul 2010

citeste articolul »Publicat: Luni, 22 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei lanseaza site-ul www.urbanitate.activewatch.ro

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de partenerii din cadrul proiectului „Parteneriat pentru Buna Guvernare III – Capitolul Dezvoltare Durabila”, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Pro Democratia, Asociatia pentru Tranzitie Urbana si Centrul de Resurse pentru participare publica, anunta lansarea site-ului www

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Nu ingropati crimele comunismului !

Apel catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu si catre Primul-Ministru, Emil Boc Coaliţia pentru Statul de Drept (formată din Asociaţia Pro Democraţia, Active Watch –Agenţia pentru Monitorizarea Presei, Transparency International România şi Centrul de Resurse Juridice) îşi exprimă indignarea faţă de schimbarea obiectivelor iniţiale ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCM), folosind prilejul transformării acestuia în Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER)

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Primaria Sector 1 a luat cu asalt cladirile de patrimoniu

Asociatia ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, Centrul de Resurse pentru participare publica si Asociatia Pro Democratia, alaturi de Asociatia ProDoMo, aduc in atentia opiniei publice modalitatea prin care Primaria Sector 1 a emis o serie de autorizatii de demolare, ce au adus grave prejudicii patrimoniului cultural din Bucuresti

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Parteneriat pentru dezvoltare durabila – un nou proiect finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane

Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu Agentia de Monitorizare a Presei anunta lansarea proiectului Parteneriat pentru dezvoltare durabila. Proiectul va asigura resursele necesare pentru implementarea componentei orizontale „dezvoltare durabila” din proiectele finantate de Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) prin Fondul Social European

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 februarie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Absorbtia fondurilor europene pusa in pericol prin limitarea accesului

Lansarea raportului "112 pentru Fonduri Structurale" Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe si Coalitia „ONG-uri pentru Fondurile Structurale” au lansat luni, 14 decembrie 2009, raportul „112 pentru Fonduri Structurale”, in cadrul unui eveniment care a asezat la masa de discutii reprezentanti ai ONG-urilor, ai autoritatilor locale si ai institutiilor responsabile de gestionarea banilor europeni

citeste articolul »Publicat: Luni, 14 decembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Prin transparenta spre un proces electoral corect

Comunicat de presa semnat de APD, ActiveWatch-AMP, Cartel Alfa, CRJ si TI-Ro Asociatia Pro Democratia (APD), Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei (AMP),  CNS „Cartel ALFA”, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Transparency International Romania (TI-Ro) cer autoritatilor competente sa ia masurile necesare pentru solutionarea cat mai transparenta a contestatiilor privind neregulile semnalate in procesul de votare din 22 noiembrie si 6 decembrie 2009

citeste articolul »Publicat: Marti, 8 decembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Alianta pentru Statul de Drept ataca referendumul la Curtea Constitutionala

Asociatia Pro Democratia si Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, organizatii membre ale Aliantei pentru un Stat de Drept, reprezentate de avocatul Liviu Popescu, au depus la Curtea Constitutionala o contestatie prin care au solicitat anularea decretului Presedintelui Romaniei privind organizarea referendumului precum si invalidarea rezultatelor referendumului

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 noiembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Dimineata la vot cu stampile pierdute si observatori amenintati

Comunicat - Alianta pentru Alegeri Corecte Slaba pregatire a membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare (BESV) si lipsa campaniilor de informare si-au spus din nou cuvantul. Primele ore ale votului pentru Presedintele Romaniei au scos la iveala o serie de nereguli deja impamantenite in practica electorala romaneasca deficitara

citeste articolul »Publicat: Duminica, 22 noiembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Platforma pentru Bucuresti - Scrisoare catre Presedintele Romaniei Traian Basescu

Subiect: Nepromulgare propunere legislativa pentru completarea art. 7 din Lege nr. 50/1991 Platforma pentru Bucuresti Str. Ioan Slavici nr. 3, bl. 3, et. 6, ap. 2, Bucuresti sector 1 Telefon: 031.809.65

citeste articolul »Publicat: Marti, 10 noiembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Observatorii organizatiilor fantoma "pazesc" votul din 22 noiembrie si 6 decembrie

Alianta pentru Alegeri Corecte, alcatuita din Asociatia Pro Democratia (APD), Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si Cartel Alfa, alaturi de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) , atrage atentia asupra pericolului de discreditare a institutiei observatorului intern si implicit a eforturilor organizatiilor civice de a monitoriza neutru si obiectiv procesele electorale, ca urmare a inmultirii semnificative a organizatiilor fantoma acreditate sa observe alegerile

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 noiembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Alianta pentru Statul de Drept

alcatuita din APD, AMP, CRJ si TI-Ro, au cerut astazi institutiei Avocatul Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala asupra OUG 106 privind organizarea referendumului privind frauda morala in alegerile prezidentiale si riscurile de fraudă electorala

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 octombrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Joi, 22 octombrie, AMP alaturi de CRJI au lansat raportul Transparenta fondurilor europene in Romania 2009

Transparenta fondurilor europene in Romania - Jurnalism de investigatie. Liberul acces la informatiile de interes public. Analiza media. Studii de caz. ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie au incheiat pe 22 octombrie sirul de evenimente nationale organizate in Cluj, Iasi si Bucuresti , cu ocazia lansarii raportului Transparenta fondurilor europene in Romania - Jurnalism de investigatie

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 octombrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Program de campanie electorală al Alianței pentru Alegeri Corecte

Alianța pentru Alegeri Corecte, alcătuită din Asociația Pro Democrația (APD), Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei (AMP) și Cartel Alfa, vă invită luni, 19 octombrie, la conferința de presă în care își va lansa programul privind campania electorala pentru alegerile prezidențiale

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 octombrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Platforma pentru București: Scrisoare deschisă Consilierilor Generali și Primarului General ai Municipiului București

Cele 40 de organizații din Platforma pentru București lansează azi o scrisoare deschisă Consilierilor Generali și Primarului General ai Municipiului București

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 23 septembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă - Emil Boc

Stimate Domnule Prim Ministru,

În luna octombrie a anului 2008, două partide se exprimau deschis – prin Însușirea Cartei celor 10 principii pentru o Românie civică, durabilă și solidară, puncte promovate de Coalția pentru Bună Guvernare și Parteneriat cu Mediul Asociativ - pentru continuarea și dezvoltarea dialogului cu organizațiile neguvernamentale. Unul dintre aceste partide este chiar partidul pe care îl conduceți.

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 martie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Președintele statului a numit un ziarist „găozar”

Agentia de Monitorizare a Presei si organizatia Reporteri fara Frontiere condamna gestul Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care a jignit grav un ziarist, cu ocazia unei intalniri oficiale desfasurate la sediul SRI.

citeste articolul »Publicat: Marti, 10 octombrie 2006 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Reactie AMP la noul proiect de lege SRR / TVR

Agentia de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu (AMP-AC) saluta adoptarea de catre Camera Deputatilor a proiectului de lege ce reglementeaza functionarea serviciilor publice de radio si televiziune, dar considera ca modificarile propuse, desi reprezinta un progres evident fata de vechea lege, nu sunt inca suficiente pentru a garanta depolitizarea celor doua institutii.

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 aprilie 2006 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

COMUNICAT despre abuzuri ale procurorilor asupra presei

Agentia de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu, Centrul de Jurnalism Independent, Conventia Organizatiilor de Media si Uniunea Sindicala MediaSind isi exprima profunda ingrijorare fata de abuzurile indreptate impotriva jurnalistilor de catre procurorii care ancheteaza cazul scurgerii unor documente clasificate ale armatei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 22 februarie 2006 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

PROTEST – reținerea abuzivă a jurnalistului Marian Gârleanu

APADOR-CH, Agenţia de Monitorizare a Presei şi APPLE protestează împotriva reţinerii nelegale a ziaristului Marian Gârleanu, corespondent din Focşani al cotidianului România Liberă, pentru săvârşirea unei pretinse infracţiuni contra siguranţei statului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 februarie 2006 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

PSD-istul Sechelariu a amenințat un ziarist cu execuția// AMP cere o reactie din partea presedintelui PSD Adrian Nastase

Dumitru Sechelariu, presedintele filialei PSD Bacau si ex-primarul orasului, l-a amenintat cu moartea miercuri, 23 iunie 2004, pe Sebastian Sufariu, ziarist la Gazeta de Bacau.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 24 decembrie 2004 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Solidaritate cu protestul jurnaliștilor de la EvZ față de deciziile manageriale

Organizaţiile semnatare ale prezentului îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de continua deteriorare a libertăţii presei în România. Numeroase analize şi rapoarte din ultimii ani au demonstrat că presa este tot mai vulnerabilă la presiuni politice şi economice care au un efect direct asupra politicilor editoriale.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 22 decembrie 2004 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Atac violent asupra ziaristului Szondy Szoltan

Szondy Szoltan, ziarist la Hargita Nepe, a fost grav ranit azi, vineri, 26 decembrie, in urma unui atac avand autori necunoscuti.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 decembrie 2003 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Reporteri fără Frontiere condamnă agresarea jurnalistului Ino Ardelean

Ino Ardelean, du quotidien Evenimentul Zilei à Timisoara (Ouest), spécialisé dans les enquêtes sur la politique locale et les affaires de corruption, a été violemment battu par des inconnus, le 3 décembre dans la soirée, alors qu'il rentrait chez lui. Ses agresseurs ont frappé le journaliste jusqu'à ce qu'il perde connaissance. Hospitalisé, il souffre de blessures à la tête, dont une double fracture de la mâchoire.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 5 decembrie 2003 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Presa din România, agresată

Convenția Organizațiilor de Media din Romania este serios ingrijorata deinmultirea cazurilor de violenta fizica la adresa jurnalistilor si cere autoritatilor sa ia masuri energice pentru identificarea, prinderea si pedepsirea celor vinovati.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 5 decembrie 2003 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Către secția română BBC, Londra

Organizatiile membre ale Conventiei Organizatiilor de Media din Romania considera ca, din perspectiva situatiei actuale a libertatii de exprimare din Romania, decizia managementului BBC sectia romana – Londra de a renunta la serviciile lui Traian Ungureanu este descumpanitoare. Traian Ungureanu este perceput in Romania ca una dintre vocile cele mai reprezentative pentru spiritul profesionismului BBC. Este considerat a fi un ziarist incisiv si liber de dependenta fata de oricare dintre actorii politici. Din perspectiva publicului din Romania, demiterea sa nu va putea fi niciodata argumentata ca fiind fundamentata pe lipsa calitatilor profesionale, probate prin esecul la un test. Traian Ungureanu trece testul de peste un deceniu. Si nu a imbatranit.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 9 noiembrie 2003 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

PROTEST față de acordarea certificatului de merit al SEEMO către Societatea Română de Radiodifuziune

Agentia de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu isi manifesta totalul dezacord fata de decizia South East Europe Media Organization (SEEMO) de a acorda Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) Certificatul de Merit pentru contributia la promovarea unui serviciu public de radio independent, in Romania si in sud-estul Europei. SEEMO este afiliata la International Press Institute (IPI). Domnul Johann P. Fritz, directorul IPI va inmana acest premiu catre Dragos Seuleanu, presedintele director general al SRR, miercuri, 29 octombrie 2003. 

citeste articolul »Publicat: Marti, 28 octombrie 2003 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Libertatea de exprimare, reprimată la postul public de televiziune

Organizatiile semnatare isi exprima sustinerea fata de initiativa Brandusei Armanca, fosta angajata a postului public de televiziune din Timisoara, de a deschide un proces impotriva acestei institutii ca urmare a desfacerii contractului sau de munca in luna ianuarie 2004. Brandusa Armanca a depus contestatie la Tribunalul Timis la inceputul acestei saptamani.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 7 februarie 2003 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

';