Comunicate de presă

Comunicate de presă

România: Într-o scrisoare deschisă, Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch denunță presiuni judiciare făcute asupra jurnaliștilor de investigație în urma unei plângeri a unui primar de sector din București

Pe baza unei plângeri penale depuse fără nicio probă, procurorii români au început să interogheze jurnaliști care au relatat despre nereguli legate de achizițiile publice. Reporteri fără Frontiere (RSF) și organizația sa parteneră din România, ActiveWatch, avertizează împotriva unui precedent periculos, care are un posibil efect de cenzură asupra jurnaliștilor, și solicită o anchetă internă cu privire la modul în care plângerea penală a fost instrumentată de către procurori.

citeste articolul »Publicat: Joi, 27 mai 2021 · comentarii · Reacție rapidă

Raport "Aproape nimic" - patru ani la PMB

După o atentă monitorizare a activității Consiliului General și a activității Primarului General al Municipiului București putem afirma că în cei patru ani de mandat „Aproape nimic” notabil nu s-a întâmplat în oraș. 

 

ActiveWatch, CeRe și OPTAR au monitorizat pe toată perioada mandatului activitatea Consiliului General a Municipiu București și agenda propusă de primarul general, precum și implementarea unor proiecte din domeniul social și mobilitate. Deși în ultimele două luni primarul general s-a străduit să taie panglici și să ne prezinte proiecte „aproape gata”, în cei patru ani de mandat nu a reușit să livreze aproape nimic din programul electoral în baza căruia a câștigat fotoliul de primar în 2016. Mai mult, a eșuat în implementarea unor strategii fundamentale pentru București (cum ar fi Planul de Mobilitatea Urbană Durabilă) și a aplicat tactica voucherelor și a stimulentelor în locul unor proiecte care să aducă în mod real îmbunătățiri pentru calitatea vieții grupurilor vulnerabile. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 17 septembrie 2020 · comentarii · Bună guvernare, Resurse, Publicații

Instanța a decis că Primăria Municipiului București a încălcat dreptul cetățenilor de a fi consultați

Tribunalul București a decis în primă instanță anularea Hotărârii de Consiliu General a Municipiului București nr. 790/22.11.2018 - privind aprobarea programului “Stimularea mobilității și descongestionarea traficului din Municipiul București”. Actul a fost anulat în urma sesizării instanțelor de către organizațiile CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 Iulie 2020 · comentarii · Reacție rapidă

La București, campania electorală devine tot mai insalubră

Facem un apel către acei oamenii politici din Primăriile de Sector și din Primăria Muncipiului București care sunt responsabili de hărțuirea și atacurile asupra contracandidaților și a reprezentanților mass-media să respecte principiile democrației în procesul electoral și dreptul la informare al cetățenilor. Le reamintim acestora că derapajele lor politice vor fi sancționate de electorat și riscă chiar să fie ilegale. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 iunie 2020 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

Sfârșitul statului de drept la Baia Mare

La Baia Mare, sărăcia este o crimă. Angajații primăriei, transformați într-o brigadă de vigilante, ridică cu forța de pe stradă persoane bănuite că „apelează la mila publică”. Îi duc în centre sociale, indiferent dacă vor sau nu. Sunt obligați să se „reabiliteze prin muncă”. Imaginea lor este cinic folosită de primar în comunicarea publică. Cel mai trist este că cetățenii aplaudă.

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 iunie 2020 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

Legea adunărilor publice armonizată cu Constituția – propunere legislativă promovată de 15 organizații neguvernamentale

Libertatea întrunirilor – Mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere și se pot organiza și desfășura numai în mod pașnic, fără nici un fel de arme.

Constituția României, Articolul 39

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 iunie 2020 · comentarii · Resurse, Resurse

Solidaritate cu Comunitatea Romă

Ziua romilor este aniversată, anul acesta, în condiții speciale. Toți cetățenii României sunt expuși unor condiții cu totul ieșite din comun. Toți cetățenii României sunt expuși stresului provocat de pandemia COVID -19, un stres la care, pentru concetățenii romi, se adaugă: discriminarea, sărăcia extremă, discursul instigator la ură.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 8 aprilie 2020 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Primarul din Târgu Lăpuș vrea să interzică, arbitrar, accesul unei comunități în oraș

23 de organizații non-guvernamentale au solicitat azi Primarului din Târgu Lăpuș (Maramureș) să renunțe la restricționarea accesului în oraș pentru oamenii din Ponorâta. Decizia acestuia este lipsită de argumente și nu face altceva decât să îngreuneze situația unei comunități care deja se află sub măsurile naționale instituite de starea de urgență.

citeste articolul »Publicat: Marti, 7 aprilie 2020 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Prin lipsa de transparență, instituțiile statului alimentează conspirationismul și dezinformarea

Organizațiile semnatare atrag atenția autorităților publice din România că asigurarea transparenței printr-un dialog deschis cu reprezentanții mass-media precum și garantarea pluralismului de opinii sunt valori fundamentale ale democrației care pot favoriza cooperarea cetățenilor cu autoritățile statului, cooperare care devine vitală în condiții de criză.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 martie 2020 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Apel la responsabilitate publică

Pe fondul celor mai recente evoluții la nivel național privind gestionarea situației de criză generată de răspândirea SARS-CoV-2 (coronavirus), facem un apel la responsabilitate și atitudine civică din partea autorităților publice, mass-media și formatorilor de opinie, precum și din partea cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 15 martie 2020 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Bună guvernare, Reacție rapidă

Legea scutirii de impozit pentru jurnaliști este o lege imorală, care poate finanța propaganda politică

Pe data de 11 februarie, Camera Deputaților a votat un proiect de lege care contribuie la compromiterea profesiei de jurnalist. Proiectul de Lege  PL-x 270/2019 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal propune scutirea jurnaliștilor de plata impozitului pe veniturile din salarii și drepturi de autor. Domnule Președinte, vă solicităm să nu promulgați această lege și să solicitați Parlamentului reexaminarea ei.

citeste articolul »Publicat: Joi, 13 februarie 2020 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Ne dorim o dezbatere normală

Societatea românească trece prin transformări și provocări serioase care nu mai pot fi răstălmăcite, în buclă, de tot soiul de profeți cu pretenții de analiști politici sau de politicieni care nu sunt capabili să iasă din punctajele de partid.

Vrem dezbateri prezidențiale!

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 noiembrie 2019 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Demagogie și minciună de la vârful Primăriei Capitalei

2800 de persoane vulnerabile nu vor mai beneficia de servicii sociale esențiale creșterii calității îngrijirii și vieții lor din cauza relei voințe și indolenței actualei conduceri a Primăriei Capitalei. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 noiembrie 2019 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Avantajele și problemele taxei de poluare din București

Având în vedere interesul crescut pentru acest subiect şi prevederile articolului 1, alin. (1) care precizează că Legea 52/2003 stabileşte regulile procedurale minimale aplicabile pentru asigurarea transparenţei decizionale în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, organizatiile OPTAR, ActiveWatch, CeRe si Greenpeace au solicitat astăzi Primăriei Municipiului București să organizeze atâtea întâlniri câte sunt necesare pentru ca orice persoană interesată să poată să îşi exprime punctul de vedere în ceea ce privește propunerea de act normativ.

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 august 2019 · comentarii · Reacție rapidă

Decizie definitivă în instanță: Primarul General și Consiliul General al Municipiului București au încălcat drepturile cetățenilor

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch au obținut în instanță, prin decizie definitivă, anularea articolului 50 din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului General. Articolul conținea o procedură abuzivă,  cu privire la participarea cetățenilor la ședințele de Consiliu General și, mai ales, la posibilitatea ca aceștia să ia cuvântul. În opinia noastră, confirmat de decizia instanței de judecată, acest articol a dus la grave încălcări ale drepturilor cetățenești, depășind cadrul legal. În acest moment, după un proces intentat încă din septembrie 2017, conform sentinței judecătorești, pronunțată în ședință publică în data de 20 iunie, Art. 50 al Regulamentului aprobat prin  HGCMB nr. 52/28.02.2017 este anulat.

citeste articolul »Publicat: Luni, 24 iunie 2019 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Premiile HateAwards 2019

ActiveWatch a acordat astăzi, la Gala HateAwards, premiile anuale.

citeste articolul »Publicat: Joi, 13 iunie 2019 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Lansarea Raportul FreeEx (2018-2019) - Libertatea Presei în România

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, ActiveWatch lansează Raportul FreeEx (2018-2019) - Libertatea Presei în România.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 5 mai 2019 · comentarii · FreeEx, Publicații

Update - Suspect identificat/ Jurnalista Emilia Sercan amenintata cu moartea - Scrisoare a Reporteri fara Frontiere si ActiveWatch

Emilia Șercan a primit amenințări cu moartea pe 15 aprilie, prin intermediul unui mesaj text. Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch au scris Ministrului de Interne și Inspectorului General al Poliției Române cerându-le să ia toate măsurile adecvate pentru a o proteja pe Emilia Șercan, pentru a se asigura că investigația polițiștilor legat mesajele amenințătoare va fi eficientă și pentru a condamna public aceste mesaje. Update 24 aprilie - un suspect a fost prins de Poliție. Update 10 mai - Aprecieri pentru Politia București și Parchet.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 aprilie 2019 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Update - Acreditari retrase definitiv la Ministerul Justitiei/ Cum să-ți pui opinia publică în cap în doi pași. Metoda Tudorel Toader

Astăzi, Guvernul României a marcat un nou episod care demască reaua-credință în relația cu mass-media și cu cetățenii. Tudorel Toader le-a retras acreditările jurnaliștilor Pro TV și Realitatea TV. Acum dă semne că ar fi revenit asupra deciziei, dar nu avem o confirmare oficială. Update 16 aprilie 2019 - Acreditările au fost retrase definitiv.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 martie 2019 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Societatea cu adevărat civilă se delimitează de apelul făcut de Alistar și Chelariu magistraților

Organizațiile semnatare au luat act cu dezgust de apelul făcut de așa-zișii reprezentanți ai societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii, Victor Alistar și Romeo Chelariu, prin care aceștia condamnă suspendarea activității cu publicul de către unele parchete și instanțe din țară.

citeste articolul »Publicat: Luni, 4 martie 2019 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Cenzură și intimidare în televiziunea publică. Cerem demiterea urgentă a Doinei Gradea, Președinte - Director General. UPDATE: Reporteri fără Frontiere (RSF) susține apelul

Un număr larg de organizații au făcut azi un apel către Parlament pentru demiterea de urgență a Doinei Gradea, Președinte - Director General al Televiziunii Publice.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 octombrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Sub pretextul transpunerii Directivei Europene privind spălarea banilor, Parlamentul va bloca activitatea organizațiilor neguvernamentale

În ciuda criticilor vehemente ale societății civile, Camera Deputaților urmează să adopte proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Proiectul este inițiat de Guvern în vederea transpunerii celei de-a patra Directive Europene privind Spălarea Banilor (EU 2015/849) și a fost susținut constant de partidele aflate la guvernare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 23 octombrie 2018 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Libertatea de exprimare nu se tratează cu gaze

Comunicat cu privire la violențele din ziua de 10 August.

citeste articolul »Publicat: Sambata, 11 august 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Apel către Curtea Constituțională a României: nu restricționați drepturile minorităților naționale din România

ActiveWatch a luat act cu îngrijorare de decizia președintelui Iohannis de a ataca la Curtea Constituțională articolele din Codul Administrativ care reglementează folosirea limbilor minoritare în spațiul public. Considerăm că această decizie contravine tuturor recomandărilor formulate de către Consiliul Europei în rapoartele sale cu privire la aplicarea de către România a Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale și o eventuală validare a ei de către CCR ar întoarce România în anii ’90 în materie de drepturi ale minorităților naționale.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 1 august 2018 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Raport 1 an la Primăria Capitalei: Un an de petreceri și vorbe, în beznă, la Primăria Generală

Azi, 26.07.2017, asociațiile ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România OPTAR, au lansat raportul Un an de petreceri și vorbe, în beznă, la Primăria Generală.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 26 Iulie 2017 · comentarii · Evenimente și activități, Resurse

România, condamnată la CEDO pentru nerespectarea libertății de exprimare a jurnalistei Feri Predescu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România i-a încălcat dreptul la liberă exprimare jurnalistei Feri Predescu, din Constanța, condamnată în 2007 de o instanță din România pentru că l-a criticat pe primarul Radu Mazăre într-o emisiune televizată.

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 iunie 2017 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Toți suntem cetățeni egali - RESPECT pentru toți

100 de organizații neguvernamentale, mișcări civice și cetățeni s-au constituit din proprie inițiativă într-o platformă civică intitulată « RESPECT. Platforma pentru Drepturi și Libertăți », pentru a opri modificarea Constituției într-un mod care restrânge drepturile și libertățile fundamentale, prin redefinirea familiei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 7 iunie 2017 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

3 MAI - Ziua Mondială a Libertății Presei / Lansarea Raportului FreeEx - Libertatea Presei în România 2016-2017

Pe 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei, ActiveWatch lansează Raportul FreeEx - Libertatea Presei în România 2016-2017.

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 mai 2017 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Proiectul SII Analytics - sesizare la Oficiul European Antifraudă (OLAF) și Parlamentul României

Împreună cu alte cinci organizații din România (Societatea Academică din România - SAR, Asociația pentru Tehnologie și Internet, Asociația Miliția Spirituală, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki și Centrul de Resurse Juridice) am trimis către Oficiul European Antifraudă (OLAF) o sesizare cu privire la proiectul SII Analytics, primit de către SRI spre finalul anului trecut și care ridică suspiciuni cu privire de activități de supraveghere și monitorizare a populației, ascunse sub pretextul e-guvernării și a "combaterii fraudei". O sesizare similară a fost trimisă și către Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului României pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Vrem dezbatere publică, nu cu public!

Asociația ActiveWatch solicită Ministrului Justiției, Florin Iordache, să nu sfideze legea și să permită accesul presei în sala în care va avea loc dezbaterea publică a Proiectului Ordonanței de urgență privind grațierea unor persoane și a Proiectului Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

citeste articolul »Publicat: Sambata, 28 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Mass-media trebuie să ofere informații, nu ordine de zi pe unitate

Noul președinte al Comisiei de Control continuă tradiția predecesorilor săi și se transformă în avocatul intereselor SRI, ignorând valorile, libertățile și drepturile fundamentale pe care trebuie să le apere în calitate de reprezentant al cetățenilor. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 27 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Somnul CNA naște monștri mediatici. Apel pentru deblocarea și evaluarea activității CNA

Apel pentru deblocarea și evaluarea activității CNA

 

În contextul derapajelor inacceptabile identificate la posturile Antena 3 și România TV din seara de 22 ianuarie 2017, organizațiile semnatare solicită activarea tuturor mecanismelor legale pentru verificarea activității Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), cu scopul readucerii instituției în slujba interesului public.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Evenimente și activități

Acțiuni de intimidare împotriva familiei unui jurnalist de investigații

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent solicită Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General de Poliție să demareze o anchetă în regim de celeritate privind acțiunea de intimidare a jurnalistului Daniel Befu, în vederea identificării și sancționării celor responsabili.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Primăria Generală a Municipiului București – prima jumătate de an sub guvernare PSD

 
La șase luni de la câștigarea alegerilor, Primarul General Gabriela Firea, alături de majoritatea formată din PSD și ALDE din Consiliul General, au reușit să închidă aproape complet primăria pentru cetățeni. Primăria Generală a devenit o fortăreață, atent păzită prin practici abuzive, fiind coordonată de o administrație ocultă care împiedică participarea publică a cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Marti, 20 decembrie 2016 · comentarii · Reacție rapidă, Resurse

18 ONG-uri invită consilierii generali la discuții despre PMUD

 
Scopul întâlnirii este acela de a discuta despre principiile care stau la baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 București - Ilfov,  precum și despre nevoia de informare și consultare a cetatenilor în vederea definitivării documentului, conform bunelor practici europene.
Pe acelasi subiect au fost depuse solicitări de audiență către: Comisia Transporturi și Infrastructură Urbană, Comisia Ecologie și Protecția Mediului și Comisia pentru Relații cu Organizații Non-guvernamentale și Alți Parteneri Sociali, comisii de specialitate din cadrul Consiliului General al Municipiului București precum si Primarului General al Municipiului București.

citeste articolul »Publicat: Joi, 20 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Gabriela Firea închide Primăria pentru dezbateri, dar o deschide larg pentru prieteni

Asociațiile ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România - OPTAR vor ataca în instanță legalitatea proiectelor avizate miercuri, 21.09.2016, în Ședința de Consiliu General, precum și încălcarea dreptului de a lua cuvântul în fața Consiliului General. Întrucât blocarea dezbaterii publice a actelor normative este abuzivă vom solicita în instanță anularea proiectelor de acte normative votate în ședința din 21 septembrie.

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 septembrie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Sedinta Consiliului General - decizii fara consultarea cetatenilor

ActiveWatch și Centru de Resurse pentru participare publică au transmis azi Primarului General al Municipiului București solicitarea de scoatere de pe ordinea de zi a proiectelor de hotarare de Consiliu General care nu au respectat prevederile Legii 52/ 2003 și nu au fost supuse dezbaterii publice (niciunul dintre proiectele de acte normative de pe ordinea de zi pentru ședința de miercuri nu a fost supus dezbaterii publice).

De la începutul mandatului doamnei Primar Gabriela Firea, doar trei proiecte de Hotărâre de Consiliu au fost afișate pe pagina dedicată dezbaterilor publice, așa cum prevede legea transparenței decizionale. Consideram ca aceasta practica aduce prejudicii cetatenilor si incalca angajamentele primarului cu privire la implicarea cetățenilor în deciziile publice.

citeste articolul »Publicat: Luni, 19 septembrie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Academia de Film CINEIMPACT - înscrieri până pe 22 august 2016

Susținere și Premii pentru Art&Social Cinema

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 august 2016 · comentarii

Propunerile MAI de modificare a Codului Rutier vor legaliza blocarea trotuarelor

Comunitatea Bicicliștilor din București, Organizația pentru Promovarea TransportuluiAlternativ în România - OPTAR, ActiveWatch, Pro Patrimonio, Help to Heart(ajută viața), Funky Citizens, Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe, Asociația Civică Miliția Spirituală, Asociația pentru Tranziție Urbană ATU și Asociația Peisagiștilor din România - AsoP au transmis Ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, o serie de propuneri pe marginea proiectului de modificare a Codului Rutier (OUG 195/ 2002) și a Regulamantului de aplicare. Având în vedere propunerile de modificare ale MAI, dacă acestea ar intra în vigoare, parcarea pe trotuar ar intra în legalitate, făcând și mai dificil accesul pietonilor la spațiile publice și reducând accesul persoanelor cu dizabilități la un stil de viață independent. În aceste condiții, organizațiile semnatare solicită ca textul de lege să țină cont de nevoia unei interdicții explicite de parcare a autovehiculelor  pe trotuar, fie retragerea proiectului. Dezbaterea va avea loc marți, 12 iulie, începând cu ora 10.00, la sediul Centrului Cultural al MAI (Mihai Vodă, nr. 17)
Mai jos, redăm o sinteză a documentelor.

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 Iulie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Glume rasiste la Radio Zu - societatea civilă și FRF sesizează CNCD

ActiveWatch, Policy Center for Roma and Minorities alături de Federația Română de Fotbal și alte nouă organizații de drepturile omului din România au sesizat azi, 6 iunie 2016, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în legătură cu ediția din 26 mai 2016 a emisiunii „Morning ZU” difuzată de postul Radio ZU în care moderatorii Mihai Morar și Daniel Buzdugan au făcut glume și afirmații peiorative și jignitoare la adresa reprezentanților echipei naționale de fotbal a statului Congo, dar și a congolezilor în general. Această sesizare vine în urma plângerii pe aceeași temă adresată de ActiveWatch, Consiliului Național al Audiovizualului, pe 31 mai 2016.

citeste articolul »Publicat: Luni, 6 iunie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Neutralitatea Internetului: 73 de ONG-uri din toată lumea au trimis o scrisoare deschisă autorităților de reglementare în telecomunicații din UE

Luni, 2 mai 2016, ActiveWatch, împreună cu EDRi și alte 72 de organizații ale societății civile de pe cinci continente au cerut autorităților europene de reglementare în telecomunicații să susțină neutralitatea Internetului în cadrul negocierilor care au loc în această perioadă privitoare la viitorul Internetului liber în Uniunea Europeană.

citeste articolul »Publicat: Luni, 2 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Conferința de final a proiectului Net Rangeri împotriva intoleranței

Astăzi, 26 aprilie 2016, începând cu ora 11:00, la Hotel Ibis Parlament, a avut loc conferința de final a proiectului Net Rangeri împotriva intoleranței, implementat de Asociația ActiveWatch în parteneriat cu Romani CRISS, finanțat prin Granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 aprilie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

CEDO sancționează Romania cu peste 17000 de euro pentru intervenția improprie în cazul violențelor homofobe din 2006

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a sancționat astăzi România cu peste 17000 de euro pentru ineficiența organelor de cercetare penală în investigarea unui atac homofob împotriva a șase tineri români și străini participanți la GayFest2006. CEDO a hotărât că România a încălcat dreptul celor doi petenți de a nu fi supuși la tratamente degradante, cât și dreptul acestora de a nu fi discriminați de autorități, indiferent de orientare sexuală și identitate de gen.

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 aprilie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Update. Apel catre jurnalisti si politicieni: nu stigmatizati comunitatea maghiara

ActiveWatch a luat act cu îngrijorare de comunicatul de presă din data de 1 decembrie 2015 al DIICOT în care este relatată o acțiune mixtă DIICOT/ SRI de dejucare a ceea ce instituțiile în cauză au numit “tentativă de act terorist” a unui cetățean maghiar.

citeste articolul »Publicat: Marti, 22 martie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Nu puneți cruce Pieței Universității

Organizațiile semnatare, în acord de principiu cu spiritul de condamnare a totalitarismului comunist care l-a animat pe autorul proiectului „Legii pentru condamnarea totalitarismului și pentru cultivarea memoriei naționale antitotalitare”, solicită respingerea inițiativei legislative în actuala ei formă. Apreciem că inițiatorul, senatorul Sorin Ilieșiu, între alte inadvertențe, a confundat proiectul de lege cu un proiect de reamenajare a spațiului urban, ignorând total legislația în domeniu.

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 septembrie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Al doilea marș pentru Orașe accesibile pentru oameni!

Pe 4 iulie 2015, începând cu ora 10, are loc al doilea marș Orașul <accesibil> pentru oameni! Protestul va începe de la Piața Victoriei și se va încheia în Piața Universității. În București, administrația publică continuă să ignore problema care îi afectează pe cei mai mulți dintre cetățeni – accesul pietonilor la spațiul public.

citeste articolul »Publicat: Joi, 25 iunie 2015 · comentarii · Evenimente și activități, Evenimente și activități

Mahala Rai Banda cântă la Cojocna

Descoperă Cojocna, locul unde multiculturalitatea este un mod de viață! La numai 20 de kilometri de Cluj, într-o vale cu lacuri sărate, Cojocna găzduiește pe 1 iunie, cea MAI MIȘTO zi a diversității – Ziua Multiculturală Cojocna.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 20 mai 2015 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Reacție la introducerea cursului de educație pentru drepturile de proprietate intelectuală în programa școlară

La propunerea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), Ministerul Educației a aprobat un curs opțional de „educație pentru drepturile de proprietate intelectuală”. Inițiativă lăudabilă, doar că abordarea este unilaterală și ignoră complet ideea de acces liber și licențe libere. ActiveWatch împreună cu alți 12 semnatari au trimis astăzi o scrisoare deschisă ministrului Sorin Mihai Cîmpeanu atrăgând atenția asupra elementelor ce pot fi îmbunătățite ținând cont de realitățile culturale și sociale din lumea digitală.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 13 mai 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Evenimente și activități

Vulturilor 50 – EVACUAȚI ȘI DIN STRADĂ!

Azi, 16 martie, comunitatea din Vulturilor 50 a primit somație de desființare a taberei de protest în termen de 48 de ore. De pe 15 septembrie - data evacuării din case, comunitatea protestează în stradă construindu-și barăci în care s-au adăpostit în așteptarea soluționării dosarelor de locuințe sociale.

Somația este semnată de Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 martie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Biblia bate Codul Rutier

Având în vedere discuțiile aprinse cu privire la orele de religie în școli, Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) și ActiveWatch atrag atenția că, deși prevăzute prin lege ca fiind obligatorii, orele de educație rutieră lipsesc din școlile din România (foto: Marian Ivan / OPTAR)

Au fost necesare 2.123.645 de cereri adresate Ministerului Educației și Cercetării Științifice pentru ca ora de religie, declarată de Curtea Constituțională ca fiind opțională, să poata fi predată unui procent de 89,75% dintre elevi.

Solicităm Ministrului Educației și Cercetării Științifice și Ministrului Afacerilor Interne să comunice numărul de cereri ce trebuie adresate celor două ministere pentru ca educația rutieră, declarată de lege ca fiind obligatorie, să fie predată elevilor din unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 martie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Scrisoare deschisă: Channel 4 - "The Romanians are Coming"

Scrisoare de felicitări transmisă în atenția redacției Channel 4 cu privire la seria de reportaje "The Romanians are Coming": "Noi am înțeles mesajul reportajului realizat de echipa dumneavoastră ca fiind adresat în primul rând acelor voci din Marea Britanie care stigmatizează românii imigranți din țara dumneavoastră ca fiind “hoți”, “cerșetori”, “profitori de asistență socială” etc. Sunt citați în reportaj, de altfel, atât cetățeni britanici cât și politicieni care vorbesc despre “necesitatea opririi accesului bandelor criminale românești” (“Romanian criminal gangs”). Reportajul vostru aduce în atenția publicului destinele câtorva imigranți români care contrazic dureros percepțiile stigmatizante."

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 martie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare, Reacție rapidă

Solicitare audiență publică în atenția Avocatului Poporului

Azi, 25 februarie,  ActiveWatch, Asociația Salvați Copiii, Fundația Carusel și CeRe au transmis o solicitare de audiență publică în atenția Avocatului Poporului, domnul Victor Ciorbea. Audiența este prilejuită de amânarea atribuirii unor locuințe sociale pentru oamenii evacuați din Strada Vulturilor, nr. 50. Vă reamintim că, de mai bine de șase luni, 60 de persoane locuiesc în stradă, în barăci improvizate (fotografie: Michele Lancione).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 februarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Urgentarea soluționării cazului Vulturilor

6 organizații non-guvernamentale au transmis azi un apel la adresa Direcției Generale de Asistență Socială  a Municipiului București, în atenția Administrației Fondului Imobiliar și a COnsiliului General o scrisoare în care se solicită urgentarea demersurilor administrative pentru soluționarea cazului Vulturilor, 50. Pentru mai multe detalii cu privire la situația actuală: http://jurnaldinvulturilor50.org/despre-acest-blog/

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 februarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

Cerem limitarea accesului șefilor serviciilor secrete la funcții de demnitate publică

Constatăm cu îngrijorare că în ultimii ani separarea între serviciile de informații și instituţiile politice nu mai funcționează. Controlul civil asupra acestora este din ce în ce mai  limitat, fapt ce afectează consolidarea democraţiei româneşti şi principiile pe baza cărora am aderat la comunitatea euro-atlantică. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 ianuarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

O masă caldă pentru persoanele evacuate din str, Vulturilor, București

Grupul ”Decid pentru mine!”, primul grup de inițiativă cetățenească din România format din persoane cu dizabilități psihosociale, a oferit sâmbătă, 17 ianuarie, o masă caldă comunității de peste 50 de persoane evacuate din Strada Vulturilor, București. Prin această acțiune grupul atrage atenția asupra problemei evacuărilor abuzive și a lipsei unor servicii sociale eficiente în municipiul București.

citeste articolul »Publicat: Luni, 19 ianuarie 2015 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Comunicat presă amicus-securitate cibernetică

Amicus curiae pentru anularea Legii securității cibernetice, un demers susținut de ActiveWatch

citeste articolul »Publicat: Luni, 19 ianuarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă: Strategia Nationala “O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati” (2015-2020)

Având în vedere documentul Strategia nationala « O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati »  (2015-2020), zece organizații non-guvernamentale au transmis o scrisoare deschisă în atenția Ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 ianuarie 2015 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Reformați responsabil legea electorală și legea partidelor politice


citeste articolul »Publicat: Marti, 25 noiembrie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

World Class - reguli discriminatorii de acces la vestiar

19 noiembrie 2014 - Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a constatat că World Class România a avut un comportament discriminatoriu în cazul reclamat de Lestat Monroe & Asociația ACCEPT. În luna martie 2014, compania World Class România a rămas indiferentă față de un incident homofob care a avut loc în propriul vestiar, la World Class Downtown, împotriva unui tată gay și a familiei sale. Ulterior acestui incident, clubul de fitness si wellness a introdus o nouă regulă pentru a limita accesul lui Lestat Monroe și al familiei sale la serviciile oferite. Regula impusă de World Class interzice accesul persoanelor în vestiar însoțiți de copii de sex opus, indiferent cât de mici și dependenți de părinți sunt aceștia. Clubul a oferit ca unică alternativă o toaletă publică unde să poată fi schimbați micuții. CNCD a decis că regula impusă de World Class este una discriminatorie.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 19 noiembrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Persoanele cu dizabilități își cer dreptul la viață activă

Trei jucători din echipa Motivation România și trei oameni de comunicare au jucat un meci de baschet amical, în scaune rulante. Meciul, organizat de ActiveWatch, Motivation Romania și Light into Europe, a avut loc vineri, 31 octombrie 2014, în incinta Afi Palace Cotroceni. Vocea lui Cristian Țopescu a făcut ca meciul să prindă viață și pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

citeste articolul »Publicat: Marti, 4 noiembrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

antidiscriminare.ro - Victimele discriminării mai aprope de justiție

Coaliția anti-discriminare lansează noul website antidiscriminare.ro, prima platformă utilitară în domeniul anti-discriminării și drepturilor omului din România, în cadrul conferinței Acces la justiție pentru persoanele care sunt victime ale discriminării.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 29 octombrie 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Instigarea la ură și discriminare, tolerată de autoritățile române

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a decis că acțiunile unui grup de extremă dreapta împotriva participanților la o manifestare culturală organizată la Muzeul Țăranului Român (MȚR) în cadrul Lunii Istoriei LGBT 2013 (lesbiene, gay, bisexuali si transgender) nu reprezintă agresiune și că forțele de ordine prezente nu trebuie sancționate pentru lipsa lor de reacție.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 24 octombrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Votează co-prezentatoarea favorită pentru Gala Persoanelor cu Dizabilități

ActiveWatch și Fundația Motivation, alături de Dedeman și Fundația Vodafone România, dau astăzi startul sesiunii de vot electronic pentru desemnarea coprezentatoarei celei de-a V-a ediții a Galei Persoanelor cu Dizabilități. Vă puteți exprima votul on-line până luni, 10 noiembrie 2014, ora 23:59, pe site-ul www.incluziune.org. Câștigătoarea concursului va ocupa postul de coprezentatoare a Galei Persoanelor cu Dizabilități, alături de realizatorul TV Cătălin Ștefănescu.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 24 octombrie 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Amintiri din epoca de școală

Asociația ADO și Teatrul de Comedie vă invită la spectacolul "Amintiri din epoca de școală". A cui este școala copiilor de ieri și de astăzi? În ce instituții vrem să-nvățăm? De ce ne e frică să greșim? "Amintiri din epoca de școală" este un spectacol despre amintiri personale legate de universul școlii, despre reîntâlnirea cu noi la școală, în bănci și la tablă, cu fricile, greșelile, tăcerile și așteptările noastre, cu minutele în care am visat cai verzi pe pereții claselor în care profii ne-au ridicat în picioare pentru că n-am fost atenți. Pentru că n-am fixat ecuația. Pentru că n-am dat răspunsul corect. Pentru c-am vorbit neîntrebați.

citeste articolul »Publicat: Luni, 20 octombrie 2014 · comentarii

Ziua în care nu se cumpără nimic - de Kim Atle Hansen

Asociaţia ProDrama și Teatrul Național “I.L.Caragiale” vă invită în datele de 18 și 19 Octombrie 2014, ora 20:00, la ”Ziua în care nu se cumpără nimic” de Kim Atle Hansen, în regia lui Horia Suru, la Sala Mică a Naționalului, un proiect în cadrul Programului 9G la TNB.
Un spectacol despre tineri, despre implicarea politică şi socială, despre naivitate şi principii.
Ce fel de consecinţe ar putea avea o astfel de implicare şi ce riscuri suntem dispuşi să ne asumăm?

O coproducţie ProDrama, TNB, Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava“.
Proiect finanțat de ARCUB – Artă și Cultură București, prin programul „București 555”.
9G la TNB este un program al Teatrului Național “I.L.Caragiale” din București sprijinit de MasterCard.
Parteneri: Retro Future, Reciclare Creativă, Active Watch, Creionetica, ArtWe.

citeste articolul »Publicat: Marti, 14 octombrie 2014 · comentarii

Domnilor Ponta și Dragnea, nu puneți legea între paranteze!

Am aflat cu surprindere din mass-media despre intenția Guvernului de a „rezolva problema blocajelor la nivel local” printr-un artificiu legislativ: ordonanța de urgență care suspendă aplicarea unei legi pe perioadă limitată. Deși în Legea 24/ 2000 este stipulată ca posibilă această tehnică de suspendare temporară, semnatarii prezentei scrisori consideră că această modalitate instituțională de a soluționa o criză politică contravine interesului public, atât la nivelul formei (OUG), cât și la nivelul conținutului (încurajarea traseismului politic pentru o perioadă limitată de timp).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 august 2014 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Marșul Oraș <accesibil> pentru oameni!

Sâmbătă, 19 iulie, începând cu ora 11, are loc în București marșul Oraș <accesibil> pentru oameni dedicat drepturilor pietonilor din capitală. Marșul va avea ca punct de plecare Piața Universității (zona statui) și se va încheia în Piața Victoriei, respectând următorul traseu: Piața Universității, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Strada C.A. Rosetti, Bulevardul Magheru, Piața Romană, Bulevardul Lascăr Catargiu, Piața Victoriei. Organizatorii marșului sunt ActiveWatch, OPTAR și ONPHR.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 Iulie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

LIDER Plus - program de practică inovativ adresat studenților Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei alături de partenerii săi, Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București și Marketer Club, a lansat astăzi, 1 iulie 2014, Programul de practică LIDER Plus. Programul are capacitatea să ofere stagii de practică pentru 360 de studenţi ai Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București în anul academic 2014 – 2015. La eveniment au participat Liliana Ciobanu, director al CNDIPT OI POSDRU și Codrin Scutaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, actuali și foști studenți ai facultății.

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 Iulie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

AW se opune introducerii delay-ului în legislația audiovizuală

ActiveWatch consideră că introducerea mecanismului delay-ului în legislația audiovizuală este riscantă, punând în pericol atât dreptul la liberă exprimare, cât și dreptul publicului la informare. De asemenea, considerăm că interpretarea dată de CNA sintagmei "limbaj injurios" trebuie să fie în concordanță cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, să nu fie excesivă și să nu fie făcută aplicând un dublu standard.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 28 februarie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

TVR - Apel la responsabilitate adresat clasei politice

Prin numirea pe care o va face, puterea politică dă măsura respectului pe care îl acordă publicului plătitor de taxă și angajaților televiziunii publice.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

PROFESIONIȘTI ROMI LA BILANȚ

Programul de burse academice și dezvoltare personală în domeniul medicinei adresat tinerilor romi poate continua cu sprijinul autorităților și organizațiilor locale.

ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei a lansat azi, 18 decembrie 2013, în cadrul unei conferințe de presă găzduite de Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, ghidul de bune practici în derularea programelor de susținere a tinerilor romi care studiază medicina. Evenimentul a marcat finalul proiectului “O generație de specialiști romi în domeniul medical”. În cadrul conferinței au fost premiați bursierii prezenți, în semn de recunoaștere a reușitelor academice obținute de aceștia.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 decembrie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

UPDATE februarie 2014: Atac la libertatea de exprimare: Insulta și calomnia reincriminate

Organizatiile semnatare protestează față de practicile antidemocratice adoptate și exersate de actuala majoritate parlamentară și cer public Președintelui României să nu promulge legea prin care, în mod clandestin, au fost reintroduse în Codul Penal infracțiunile de insultă și calomnie.

Un proiect de lege vechi din 2011 (Pl-x 680/2011) propunea abrogarea unui singur articol din Codul Penal, respectiv articolul 74/1. În condiții cel putin suspecte, acest proiect de lege a fost radical schimbat cu o noapte înainte de a fi adoptat de Camera Deputaților în ședința din 10 decembrie 2013 (chiar de „Ziua drepturilor omului”), prin introducerea, pe lângă alte prevederi, a infracțiunilor de insultă și calomnie.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 11 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Câștigătorii Galei Persoanelor cu Dizabilități

ActiveWatch și Fundația Motivation România, alături de Dedeman și Fundația Vodafone România, au organizat luni, 2 decembrie 2013, la TVR, cea de-a patra ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 decembrie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

ActiveWatch a sesizat Comisia de Etică și Arbitraj a TVR în cazul Doru Dendiu

ActiveWatch a sesizat azi Comisia de Etică și Arbitraj a TVR în cazul lui Doru Dendiu, șeful filialei Republica Moldova a Partidului Mișcarea Populară, aflat sub contract cu TVR, în calitate de corespondent la Chișinău.

citeste articolul »Publicat: Marti, 3 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Avocatul Poporului mai are două zile ca să apere libertatea presei la Curtea Constituțională

Reprezentanții APADOR-CH au depus azi solicitarea la sediul Avocatului Poporului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 24 octombrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

UPDATE. Solicitare de interes public adresată SRI: Ce sunt eco-anarhiștii?

ActiveWatch solicită directorului Serviciului Român de Informații, George Cristian Maior, și Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI să prezinte detalii cu privire la amenințarea „extremistă” și „eco-anarhistă” despre care a susținut că planează asupra protestelor privind situația de la Roșia Montană.

Update 21 octombrie 2013: Citiți răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI

UPDATE 14 octombrie 2013: Citiți răspunsul SRI de la finalul acestei solicitări.

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Xenofobia de inspirație comunistă este inacceptabilă

Organizații neguvernamentale solicită PNL să retragă sprijinul politic deputatului Mihăiță Calimente

citeste articolul »Publicat: Luni, 30 septembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Raspuns pentru DC News

Referitor la întrebările dvs. cu privire la finanțările primite de la CEE-Trust și cuantumul lor, vă comunicăm următoarele:

Informațiile solicitate de dvs. sunt publice pe website-urile www.activewatch.ro și www.ceetrust.org și în discuție sunt proiecte câștigate prin concurs la linii de finanțare anunțate public (call-uri la vedere). Proiectele (sau “aplicațiile”) noastre au fost evaluate de comitete de decizie, conform unor grile publice. Pentru fiecare proiect am făcut raportare tehnică și financiară. De altfel, relațiile contractuale cu finanțatorii nostri sunt la vedere, atât pe website-urile noastre, cât și pe ale lor.

Așa cum puteți verifica și de pe site-urile www.activewatch.ro și www.ceetrust.org, suma acordată de CEE-Trust pentru proiectele câștigate prin concurs de ActiveWatch ca aplicant principal este de 194.250 USD (o sută nouăzeci și patru de mii, două sute cincizeci de dolari).

De asemenea, ca parteneri, ne-au revenit 12.050 USD (doisprezece mii cincizeci de dolari), în cadrul a două proiecte. Următoarele 5 (cinci) paragrafe conțin scurte descrieri ale proiectelor depuse, precum și descrierea activității noastre în cadrul proiectelor depuse de alte organizații.

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 septembrie 2013 · comentarii

Există joburi fără cianură?

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, ActiveWatch și Rețeaua RuralNet au propus astăzi spre dezbatere subiectul locurilor de muncă de la Roşia Montană. Locurile de muncă sunt principalul argument al susţinătorilor proiectului de exploatare minieră. Exploaterea aurului prin cianurare este considerată de susţinătorii proiectului drept unica şansă de dezvoltare economică a regiunii. Premierul Victor Ponta a declarat că, fără proiect, „judeţul Alba îl ştergem de pe harta economică”.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 septembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Finanțările primite de ActiveWatch de la fundațiile Soros

În atenția lui Stelian Negrea și a altor ziariști interesați de finanțările primite de ActiveWatch de la Fundațiile Soros

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 septembrie 2013 · comentarii

FC Steaua behaviour towards journalists

To: UEFA
Att: The Media Committee
Subject: FC Steaua behaviour towards journalists

 

ActiveWatch, a Romanian human rights NGO concerned with freedom of expression and press freedom, expresses its outrage towards the unacceptable behaviour of Steaua Football Club officials against journalists and media outlets.
 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 Iulie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

ActiveWatch a devenit membră IFEX

Cu mândrie vă anunțăm că, pe 17 iunie, ActiveWatch a devenit membră IFEX - cea mai mare rețea globală care activează pentru libertatea de exprimare.

citeste articolul »Publicat: Luni, 17 iunie 2013 · comentarii · FreeEx, Ce facem, Evenimente și activități

Guvernul Greciei l-a depășit pe dictatorul Ceaușescu

ActiveWatch invită jurnaliștii să se solidarizeze și să ceară guvernului elen să revină asupra deciziei de a stopa activitatea stațiilor publice de radio și televiziune din Grecia.
De marți noaptea emisia posturilor publice de radio și televiziune din Grecia a fost oprită. Toți angajații instituțiilor publice de mass-media au fost demiși. Decizia a fost luată în baza unui act normativ fulger, votat și aplicat în 24 de ore. Purtătorul de cuvânt al guvernului a justificat măsura, acuzând televiziunea publică de risipirea banilor publici: “ERT (televiziunea publică elenă) este un exemplu tipic de unică lipsă de transparență și risipă incredibilă. Iar (situația) asta se termină astăzi”( Simos Kedikoglou citat de Associated Press).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 12 iunie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Premierul Victor Ponta invită la fraude electorale

ActiveWatch a cerut astăzi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia poziție, conform obligațiilor care îi revin prin Articolul 30 Alin. (1) din legea în baza căreia funcționează, cu privire la atacurile de săptămâna trecută ale premierului Victor Ponta la adresa independenței justiției.

citeste articolul »Publicat: Joi, 30 mai 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Justitia din Romania-Raport intern - Informare post eveniment

ActiveWatch și Asociația pentru Monitorizarea Justiției (AMJ) au organizat în data de 25 aprilie 2013, la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept, dezbaterea “Justiția din România - Raport intern”.

Cu această ocazie, au fost lansate studiile Percepția calității actului de Justiție din România – opinia avocatilor - realizat de către ActiveWatch - și Raportul pe Justitie 2012 - al Asociației pentru Monitorizarea Justiției.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 aprilie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Plângere penală împotriva celor care au distrus un monument istoric

Organizațiile Asociația Salvați Bucureștiul, ActiveWatch - Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația pentru Protecția și Documentarea Monumentelor și Patrimoniului din România Pro_Do_Mo și Fundația Eco-Civica au depus în data de 28 martie 2013, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 o plângere penală împotriva celor care au distrus Hala Matache, monument istoric. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 martie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

TUTORAT ȘI BURSE pentru liceenii și absolvenții de liceu romi

Programul de Dezvoltare Personală Profesioniști romi în domeniul medical lansează astăzi cea de-a șasea sesiune de înscrieri în cadrul programului de TUTORAT ȘI BURSE adresat liceenilor și absolvenților de liceu romi care își doresc ca în acest an să susțină examenul de admitere în cadrul unei instituții de învățământ din domeniul medicinei umane.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 februarie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Miercuri, ora 11: Nu platim prostia si lacomia - studiu de caz Hala Matache

Ordinul Arhitecților din România, Fundația Pro Patrimonio, Asociația Salvați Bucureștiul și ActiveWatch vă invită miercuri, 27 februarie, începând cu ora 11, la Clubul Țăranului Român la conferința de presă Nu plătim prostia și lăcomia – studiu de caz Hala Matache. În cadrul conferinței vor fi făcute publice proiecții de costuri pentru ambele scenarii – menținarea Halei Matache pe actualul amplasament și restaurarea ei, precum și translatarea prin demolare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 februarie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Comunicat referitor la Raportul MCV: Libertatea de exprimare nu are nevoie de noi legi, ci de protecție

Organizațiile semnatare își exprimă nedumerirea și îngrijorarea cu privire la constatările și recomandările cuprinse în MCV care fac referire la mass media.

Considerăm că acestea fac abstracție de cadrul legal în vigoare și de standardele care rezultă din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și ignoră profilul clasei politice românești, care adeseori a încercat să retrângă libertatea presei, prin presiuni economice sau măsuri legislative. Există un risc real ca afirmații de tipul celor din MCV (“revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoțită de o protecție corespunzătoare a instituțiilor și a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum și pentru a pune la dispoziție măsuri reparatorii eficiente”) să fie invocate de politicieni români pentru a justifica noi inițiative legislative menite să restrângă libertatea de exprimare, situație cu care ne confruntăm în fiecare an.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 30 ianuarie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

ALEGERI PARLAMENTARE 2012: 30 de zile de crimă de dezinformare în masă

ActiveWatch dezaprobă maniera prin care unele televiziuni şi actorii politici din România au privat publicul larg de accesul la informaţii privind candidaţii şi platformele electorale, în timpul campaniei pentru Alegerile Parlamentare din 9 decembrie 2012. Considerăm că aceştia s-au comportat iresponsabil şi fără simţ civic în relaţia cu publicul şi alegătorii din România. Pentru numeroasele derapaje de la informarea corectă a cetăţenilor români, unii jurnalişti şi politicieni se fac vinovaţi de crimă de dezinformare în masă.

citeste articolul »Publicat: Marti, 18 decembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități, Evenimente și activități

LA MULȚI ANI!

Vă urăm să aveți putere de luptă și poftă de viață, să fiți veseli și activi, să izbândiți în tot ce vă propuneți!

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 decembrie 2012 · comentarii

PREMII PENTRU CURAJ la Gala Persoanelor cu Dizabilități

ActiveWatch și Fundația Motivation România, alături de Fundația Vodafone România și Dedeman, au organizat marți, 27 noiembrie 2012, în Studioul 3 al TVR, cea de-a treia ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități “Accesibilizați libertatea”.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 30 noiembrie 2012 · comentarii

PREMII PENTRU CURAJ la Gala Persoanelor cu Dizabilități “Accesibilizați libertatea!”

ActiveWatch și Fundația Motivation România, alături de Fundația Vodafone România și Dedeman, au organizat marți, 27 noiembrie 2012, în Studioul 3 al TVR, cea de-a treia ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități “Accesibilizați libertatea”.

În cadrul evenimentului, produs în colaborare cu TVR și moderat de Cătălin Ștefănescu, au fost prezentați câștigătorii din acest an ai cursei pentru transformarea României într-o societate deschisă tuturor membrilor săi, cu toate abilitățile de care dispun.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Claudiu Biță câștigă premiul de popularitate!

Cu 1415 voturi, Claudiu Daniel Biță este câștigătorul Premiului de popularitate.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 25 noiembrie 2012 · comentarii

Înscrieri la tutorat și burse până pe 10 decembrie 2012

Tutorat și burse pentru liceenii și absolvenții de liceu romi pasionați de medicină

Programul de Dezvoltare Personală Profesioniști romi în domeniul medical lansează astăzi cea de-a cincea sesiune de înscrieri în cadrul programului de TUTORAT ȘI BURSE adresat liceenilor și absolvenților de liceu romi care își doresc ca anul viitor să susțină examenul de admitere în cadrul unei instituții de învățământ din domeniul medicinei umane.

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Accesibilizați libertatea! Gala Persoanelor cu Dizabilități la a treia ediție

“Accesibilizați libertatea!” este îndemnul propus de cea de-a 3-a ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități, organizată de ActiveWatch și Fundația Motivation România, alături de Fundația Vodafone România și Dedeman.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 octombrie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Accesibilizați libertatea! Gala Persoanelor cu Dizabilități la a treia ediție

Începând de azi, 10 octombrie și până în data de 10 noiembrie 2012, se deschide oficial perioada de înscriere a candidaturilor pentru toate cele cinci categorii din competiție.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 octombrie 2012 · comentarii

Scrisoare deschisă adresată de 26 de ong-uri Ministrului Educaţiei, referitoare la dezbaterea asupra manualelor de religie

Organizaţiile semnatare au transmis Ministrului Educaţiei Doamnei Ecaterina Andronescu o scrisoare deschisă (textul în continuarea comunicatului) prin care îşi manifestă îngrijorarea referitoare la conţinutul manualelor de religie în şcoli şi solicită MECTS să puna în dezbatere publică acest subiect.

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 octombrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Lansarea ediției 2012 - 2013 a programului Profesioniști romi în domeniul medical

„Am avut încredere din primul moment în acest proiect și s-a dovedit că am mizat corect. Iată că deja avem câteva generații de tineri romi care pot fi un exemplu pentru orice tânăr din România. Așa cum am spus și în alte rânduri, acest proiect se va bucura întotdeauna de sprijinul meu.”
a declarat Raed Arafat pentru conferința de lansare a ediției 2012-2013 a programului Profesioniști romi în domeniul medical

citeste articolul »Publicat: Joi, 20 septembrie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Protest împotriva numirii lui Dan Șova în funcția de ministru

Semnatarii prezentului protest - persoane şi organizaţii ale societăţii civile - au luat act cu deplină consternare numirea senatorului PSD Dan Şova în funcţia de ministru delegat pentru relația cu Parlamentul.

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 august 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Atac concertat la adresa democrației și a statului de drept

Ultimele două luni au consemnat un atac concertat la adresa democrației și a statului de drept. Este evident că noua putere nu a înțeles nimic nici din greșelile predecesorilor la guvernare, nici din mesajul transmis de protestele din ianuarie 2012. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 Iulie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Civil society warning: the rule of law under unprecedented attack in Romania


citeste articolul »Publicat: Marti, 3 Iulie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Protest față de restrângerea dreptului la liberă asociere

Organizaţiile semnatare protestează față de pericolul creat pentru organizaţiile neguvernamentale de a fi dizolvate la cererea autorităţilor statului.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 iunie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Ministerul de Externe al României a primit vizita Opoziției Siriene din București

Luni 18 iunie a fost înregistrată o premieră diplomatică absolută: după mai mult de un an de la declanșarea revoluției siriene – 15 martie 2011 – a avut loc prima întâlnire a reprezentanților opoziției siriene din București cu oficiali ai Ministerului de Externe.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 20 iunie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă adresată dl. Victor Ponta, Prim-Ministru

Stimate Domnule Prim – Ministru Victor Ponta,

 

Pe data de 6 septembrie 2011 România a aderat la inițiativa internațională „Open Government Partnership”(OGP*). Această inițiativă, promovată de președintele SUA și președintele Braziliei, la care au aderat peste 70 de state până în prezent, încurajează responsabilizarea, transparentizarea și implicarea cetățenilor în procesul de guvernare, prin deschiderea datelor din sectorul public, pentru a fi utilizate în mod inovativ de către cetățeni, în vederea eficientizării procesului de guvernare și stimulării dezvoltării economice.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 13 iunie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Solicităm respingerea propunerii legislative privind reţinerea datelor – Pl-x 10/2012 – aflată la punctul 10 pe ordinea de zi a ședinței Camerei deputaților de marți, 22 mai 2012

Organizațiile semnatare ale prezentului document au arătat în repetate rânduri, inclusiv prin luări de poziție publice la nivelul Uniunii Europene, că Directiva Europeană 2006/24/EC privind păstrarea datelor de trafic informațional şi implementarea sa în România constituie o încălcare flagrantă a dreptului la viață privată al cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 mai 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Protest față de majorarea de la 24 la 48 de ore a duratei reținerii

Organizaţiile semnatare îşi exprimă protestul faţă de propunerea de modificare a Constituţiei, ce urmează să fie discutată şi eventual adoptată marţi, 22 mai 2012, în Camera Deputaţilor, în sensul dublării, de la 24 la 48 de ore, a perioadei în care o persoană poate fi reţinută.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 mai 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

În apărarea democrației - Cerem impiedicarea adoptării sistemului majoritar cu un tur (“uninominalul pur”)


citeste articolul »Publicat: Joi, 10 mai 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Proprietatea nu este un privilegiu, ci un drept constituțional

Organizațiile neguvernamentale semnatare consideră că proiectul de lege inițiat de către Guvern privind acordarea de despăgubiri cetățenilor ale căror proprietăți au fost confiscate abuziv este unul care produce inegalități profunde și lezează drepturi prevazute în Constituția României.

citeste articolul »Publicat: Marti, 24 aprilie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Ascunde Poliția un grav caz de tortură?

În calitatea sa de organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, împreună cu partenerii săi, rețelele internaționale Reporters sans Frontiers și Migreu

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 martie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Jandarmeria Română: între Constituție și Legea 60/1991

La dezbatere vor participa reprezentanti ai Jandarmeriei Romane, deputati si senatori din Comisiile pentru Drepturile Omului, reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor, precum si ai societatii civile si jurnalisti

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 martie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

O sentință a justiției împiedică un jurnalist să relateze despre soția unui deputat

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră această sentință ca fiind vagă, ambiguă, neargumentată, disproporționată în raport cu faptele, reprezentând un precedent extrem de periculos pentru exercitarea dreptului la liberă exprimar

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 martie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

RomActor - Curs gratuit de teatru pentru elevii romi

Din 23 aprilie, la ActiveWatch, actorul Ninel Petrache începe cursul de teatru pentru elevii romi. Cursul are o durată de 1 an și propune întâlniri de două ori pe săptămână. Elevii vor trece prin istoria teatrului și vor studia texte clasice românești și străine.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 25 martie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Protest: Libertatea de exprimare evacuată de pe National Arena - UPDATE 2

RĂSPUNSUL JANDARMERIEI ROMÂNE, cu privire la Protestul "Libertatea de exprimare evacuată de pe National Arena": Ministerul Administrației și Internelor Jandarmeria Română   Activitatea structurilor din Jandarmeria Română este concentrată pe respectarea legalității, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, asigurând totodată starea de echilibru social în societate

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 martie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Școala îi vrea tunși! - Sesizare către CNCD

Către: Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării Att: Colegiul Director SESIZARE cu privire la situația semnalată în mass media în legătură cu interdicția aplicată unor elevi de la Colegiul Național Ion Neculce de a participa la cursuri deoarece poartă părul lung

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 martie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Ministrul Educației, Cătălin Baba, va participa la dezbaterea “ȘCOALA NOASTRĂ”

Ministrul Educației, Cătălin Baba, și-a anunțat participarea la proiecția specială a documentarului Școala Noastră în cadrul festivalului One World Romania și la dezbaterea care va urma vizionării filmului

citeste articolul »Publicat: Luni, 12 martie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

PROIECȚIE ROUGE PAROLE / DEZBATERE “PRIMĂVARA SAU IARNA ARABĂ?”

16.03 / 12.00 / S.N.S.P.A./ Sala 12 Cât de complicat este drumul unui stat către o democrație reală? Cât de mare este diferența între democrația declarată și democrația manifestă? Revoluția Arabă a erupt într-o țară în care puțini s-ar fi așteptat, generând un cutremur politic în toată lumea

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 martie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

PROIECȚIE DOCUMENTAR “ȘCOALA NOASTRĂ” ȘI DEZBATERE POST VIZIONARE

14.03 / 6 p.m. / Sala Horia Bernea, Muzeul Țăranului Român Proiecție specială a documentarului Școala Noastră în cadrul festivalului One World Romania și la dezbatere post vizionare. Școala Noastră documentează una dintre cele mai urgente și complexe probleme cu care se confruntă nu doar România, ci Europa întreagă: Integrarea romilor

citeste articolul »Publicat: Marti, 6 martie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Protest: Libertatea de exprimare evacuată de pe National Arena - UPDATE 1

Organizații care s-au alăturat protestului AW în legătură cu violențele Jndarmeriei de pe stadionul național National Arena. Lista semnatarilor rămâne deschisă. Ce-Re Centrul de Resurse pentru Participare Publica Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis Asociatia Salvati Dunarea si Delta Salvati Rosia Montana, prin Asociatia Alburnus Maior Asociatia Sighisoara Durabila Asociatia Greenitiative Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic - InfOMG Asociatia Eco Ruralis - in sprijinul taranilor ecologici si traditionali Organizatia Re

citeste articolul »Publicat: Vineri, 2 martie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Protest. Libertatea de exprimare evacuata de pe National Arena

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei condamna vehement comportamentul violent si abuziv al fortelor de ordine, in timpul meciului de fotbal dintre Romania si Uruguay. Din pacate, aceste actiuni se inscriu intr-un lung sir de acte represive pe care fortele de ordine le comit aproape de fiecare data cand cetatenii isi exercita drepturile constitutionale la libera intrunire si libera exprimare

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 martie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Derapaje naționaliste în emisiunea "România de poveste"

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei sesizează Consiliul Naţional al Adiovizualului în legătură cu emisiunea "România de poveste" difuzată de către Romania TV în data de 11 februarie 2012, ora 22:00

citeste articolul »Publicat: Vineri, 17 februarie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Organizațiile neguvernamentale cer partidelor să demonstreze voință politică pentru restaurarea democrației

Organizațiile semnatare îşi reafirmă solicitarea, adresată întregii clase politice, de a lua în considerare cu maximă responsabilitate protestele manifestanților din București și din zeci de orașe din țară și străinătate

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 februarie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Concurs pentru jurnaliști: "Ce va fi când va fi mare?"

Dacă ești jurnalist și ai scris despre romi, discriminare, stereotipuri și prejudecăți, poți participa la concursul "Ce va fi când va fi mare?" Concursul de presă încurajează realizarea de materiale jurnalistice având ca subiecte discriminarea, stereotipurile și prejudecățile la care sunt supuse persoanele care aparțin minorității romilor, ca fenomene ce le afectează acestora orizontul educațional și profesional

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 1 februarie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Mesajul și revendicările ONG-urilor către partidele politice

Organizațiile societății civile cer întregii clase politice să ia în considerare cu maximă responsabilitate principalele revendicări ale manifestanților din București și din zeci de orașe din țară și străinătate: demisia Președintelui României, a Guvernului și alegeri anticipate necomasate.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 ianuarie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Noi, VIERMII – inepți, inculți și ciumpalaci - PROTESTĂM!

În atenția domnului Teodor Baconschi, Acest comunicat reprezintă răspunsul organizațiilor semnatare la invitația la consultări adresată de Partidul Democrat Liberal prin intermediul dlui Baconschi

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 ianuarie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Jurnalisti agresati in timpul protestelor. Abuzuri ale Jandarmeriei impotriva cetatenilor

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Reporteri fara Frontiere condamna agresiunile indreptate impotriva jurnalistilor, comise atat de unii protestatari, cat si de fortele de ordine. De asemenea, condamnam ingradirea de catre fortele de ordine a drepturilor la libera exprimare, libera circulatie si libera intrunire

citeste articolul »Publicat: Marti, 17 ianuarie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Comasarea alegerilor, calul troian al democrației românești

Având în vedere ultimele propuneri avansate în materie de legislație electorală, Coaliția 2012 pentru Alegeri Corecte solicită cu fermitate retragerea de pe agenda publică a proiectului de lege privind comasarea alegerilor din 2012

citeste articolul »Publicat: Luni, 12 decembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Identitate și stereotipuri la adresa romilor

ActiveWatch si Asociatia Pro Democratia (APD) in parteneriat cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) au organizat astazi, 8 decembrie 2011, dezbaterea Identitate si stereotipuri. Conturarea perceptiei despre romi in viziunea mass-media, desfasurata in cadrul proiectului „Romii intre stereotipuri si bune practici

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 decembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Florin Georgescu, membru al juriului Galei, va stabili recordul la viteză auto pentru nevăzători

Asociația Tandem, în parteneriat cu BMW Club România, Aeroportul Craiova și Federația Română de Automobilism Sportiv, anunță că la data de 15.12.2011, de la ora 14:00, pe pista Aeroportului Craiova, Florin Georgescu (pilot) și Alexandru Răcănel (copilot) vor stabili recordul național la viteză auto pentru nevăzători.

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 decembrie 2011 · comentarii

Identitate și stereotipuri la adresa romilor

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP) și Asociația Pro Democrația (APD) în parteneriat cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au organizat astăzi, 8 decembrie 2011, dezbaterea Identitate și stereotipuri

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 decembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Gala Persoanelor cu Dizabilități și-a desemnat câștigătorii

Pe scena Galei au evoluat trupele Dance Trauma din Cluj, alături de toboșarul Andrei Strătilă, Timpuri Noi, Vița de Vie, Alexandrina & Band și dansatorii Yoshihiro Katayama, Elena Măruță, Mădălina Marin și Mohammad Abedin Nehjadi

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 decembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Nu striviți democrația!

Poziția Coaliției 2012 pentru Alegeri Corecte* cu privire la organizarea concomitentă a alegerilor locale și a celor parlamentare și modificarea legislației electorale pentru alegerile din 2012.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 16 noiembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Gala Persoanelor cu Dizabilități - 131 de înscrieri în Competiția "Educație fără bariere"

131 de candidaturi au fost înscrise la Ediția “Educație fără bariere” a Galei Persoanelor cu Dizabilități, la cele cinci categorii ale competiției, iar 124 au intrat în competiție. Au fost înscrise în competiție realizări emoționante, fie ale persoanelor cu dizabilități, fie ale unor instituții, organizații neguvernamentale, organizații de media sau companii, pentru integrarea celor cu dizabilități în școală, în câmpul muncii sau în societate

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 noiembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Votează candidații înscriși în Competiția "Educație fără bariere"

Declarăm deschisă perioada de votare din partea publicului pentru secțiunea “Oameni cu desăvârșire”. Până în data de 25 noiembrie, publicul își poate susține candidații preferați, votând pe site-ul www

citeste articolul »Publicat: Joi, 10 noiembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Cursuri GRATUITE de Jurnalism și Cultură Media pentru adolescenții din cartierul Colentina

ActiveWatch în parteneriat cu Asociația Jurnaliștilor Rromi organizează cursuri gratuite de Jurnalism și Cultura Media pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani din cartierul Colentina.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 noiembrie 2011 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Vernisaj: „Fii informat, cunoaşte-ţi drepturile!”

ActiveWatch  a organizat miercuri, 3 noiembrie, vernisajul expoziţiei de pictură „Fii informat, cunoaşte-ţi drepturile!”.  Evenimentul a avut loc la Club Fabrica din Bucureşti şi a reunit lucrările a 21 de copii din centre de plasament şi familii defavorizate

citeste articolul »Publicat: Vineri, 4 noiembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

„Pinocchio se face mare!” - spectacol magic susținut de copii instituționalizați

ActiveWatch a organizat miercuri, 3 noiembrie, evenimentul artistic antidiscriminare „Pinocchio se face mare!”, la Club Fabrica din București. Evenimentul a fost pregătit și susținut de 35 de copii de la Centrul de primire în regim de urgență „Pinocchio”, Sector 1

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 noiembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Ultima săptămână de înscrieri în Competiție

Mai sunt 7 zile până la închiderea perioadei de înscrieri în Competiția Galei Persoanelor cu Dizabilități. Anul acesta, competiția are cinci categorii de premiere: Oameni cu desăvârșire, dedicată persoanelor cu dizabilități care au avut împliniri remarcabile în context educativ, Angajatorii abilității, pentru angajatorii de pe piața liberă a muncii care au inclus persoanele cu dizabilități în activitatea lor, Promovează abilitatea, dedicată ziariștilor și media care au prezentat corect și au susținut cauza persoanelor cu dizabilități, Porți deschise – pentru instituțiile și companiile care au înțeles că accesibilizarea sediilor pentru persoane cu dizabilități nu trebuie să rămână doar pe hârtie, și Școala tututor abilităților – pentru a premia eforturile unităților de învățământ de integrare a persoanelor cu dizabilități

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 noiembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Educație fără bariere - A doua ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități

Gala Persoanelor cu Dizabilități organizată de Active Watch-Agenția de Monitorizare a Presei și Fundația Motivation România a ajuns la a doua ediție. Anul acesta, accentul campaniei publice, defășurate pe o perioadă de aproape două luni, va fi pus pe educația și accesul la școală al persoanelor cu dizabilități, premise pentru integrarea lor socială. Ediția din 2011 a Galei, organizată alături de Fundația Vodafone România, are loc sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene la București, iar coproducătorul evenimentului este TVR1.

citeste articolul »Publicat: Luni, 10 octombrie 2011 · comentarii

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Deschidem competiția "Educație fără bariere"

Declarăm deschise, din data de 12 Octombrie, înscrierile pentru toate cele cinci categorii. Jurizarea are loc după data de 10 noiembrie, ultima zi de înscrieri pentru candidaturi. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Persoanelor cu Dizabilități, care va avea loc în seara zilei de 29 noiembrie, și, în aceeași zi, printr-un comunicat de presă difuzat către media centrale și locale

citeste articolul »Publicat: Sambata, 1 octombrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Comunicat post-eveniment - conferința de lansare a Coaliției 2012 pentru Alegeri Corecte

În plină criz economică – a cărei durată și amploare pune deja la grea încercare democrațiile – constatând frecventele derapaje antidemocratice, creșterea rasismului și a tentațiilor populiste, atât în România cât și în întreaga Europă, înțelegând că pentru țara noastră, anul electoral 2012 devine un moment esențial pentru consolidarea procesului democratic, aflat astăzi într-un evident impas, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP), Asociația Pro Democrația (APD), Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii –Romani CRISS și Transparency Internațional România (TI-Ro) au decis să își unească eforturile și să formeze Coaliția 2012. Aceasta își propune să contribuie la asigurarea unui climat propice desfășurării unui proces electoral corect în România.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 septembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Tutorat pentru elevii romi care vor o carieră în medicină

BURSE ȘI MEDITAŢII GRATUITE - 200 DE LOCURI Elevii romi care sunt în clasa a XII-a sau a XIII-a, în anul școlar 2011 - 2012 şi care îşi doresc să urmeze o carieră în domeniul medical pot beneficia de burse lunare în valoare de 200 de lei şi de meditaţii în regim gratuit la materiile biologie, chimie sau fizică

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 septembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

România – o țară în care democrația se practică doar cu aprobare de la Guvern

Joi, 15 septembrie, la Camera Deputaților, a avut loc o întâlnire între organizații non-guvernamentale, sindicate, reprezentanți ai partidelor politice parlamentare, pe de o parte, și, pe de altă parte, ai Ministerului Administrației și Internelor pentru a dezbate proiectul de Lege privind adunările publice (Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice)

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 septembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Alianța pentru Statul de Drept cere dezbatere publică pentru proiectul de modificare a Legii minelor nr. 85/2003

Astăzi, 5 septembrie 2011, Alianță pentru Statul de Drept* a solicitat public Biroului Permanent al Camerei Deputaților să returneze proiectul de lege privind modificarea Legii minelor nr. 85/2003 în comisiile de specialitate, pentru a fi supus unei reale dezbateri publice.

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 septembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Sesizare privind atitudinea iresponsabila si xenofoba a senatorului Iulian Urban

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Policy Center for Roma and Minorities vă atrag atenția asupra atitudinii iresponsabile și xenofobe a senatorului Iulian Urban. În data de 25 iulie 2011, Iulian Urban a publicat pe blogul personal articolul “Nu Breivik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc UE”

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Reacție: Articolul “Reţeaua falsificatorilor de dosare din Hunedoara: peste 100 de „handicapaţi” închipuiţi”, semnat de Ciprian Iancu în Evenimentul Zilei

Attn: Vlad Macovei, redactor Sef Evenimentul Zilei Stimate domnule Macovei, Vă atragem atenția a asupra articolului “Reţeaua falsificatorilor de dosare din Hunedoara: peste 100 de „handicapaţi” închipuiţi”, semnat de Ciprian Iancu și publicat în Evenimentul Zilei în data de 2 august 2011

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Competiția "Educație fără bariere"

Anul acesta, Gala este dedicată incluziunii școlare a copiilor cu dizabilități, astfel încât competiția premergătoare evenimentului crește cu o nouă categorie: Școala Tuturor Abilităților

citeste articolul »Publicat: Luni, 1 august 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Sesizarea Comisiei de Etică a TVR privind atitudinea rasistă a prezentatorului Lucian Pîrvoiu la “Ora de știri”

În atenția: Comisiei de Etica a TVR și a doamnei Rodica Culcer, directoare a Direcției de Știri a TVR ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei vă atrage atenţia asupra atitudinii vădit rasiste a prezentatorului emisiunii “Ora de Știri”, Lucian Pîrvoiu

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 Iulie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

PROFESIONIȘTI ROMI: ULTIMELE 6 ZILE DE ÎNSCRIERE PENTRU BURSE ÎN DOMENIUL MEDICAL

Studenții romi la facultățile de medicină și farmacie sau colegii medicale, medicii rezidenți romi și elevii romi la școli postliceale medicale vor beneficia de burse de până la 3500 de euro pe an, precum şi de pregătire în cadrul centrelor de mentorat

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 Iulie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Adevarul de Seara Focsani nu-si gaseste ziarele in chioscurile Monitorului de Vrancea

Jurnaliștii de la săptămânalul Adevărul de Seară Focșani acuză firma de distribuție Trinec Serv (a Monitorului de Vrancea), deținută de Corina Trifan, că obstrucționează apariția publicației

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 Iulie 2011 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Gala Persoanelor cu Dizabilități - a doua Ediție: Educație fără bariere

Gala Persoanelor cu Dizabilități organizată de  Active Watch-Agenția de Monitorizare a Presei și Fundația Motivation România a ajuns la a doua ediție. Anul acesta, accentul campaniei publice, defășurate pe o perioadă de aproape două luni, va fi pus pe educația și accesul la școală al persoanelor cu dizabilități, premise pentru integrarea lor socială

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 6 Iulie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Primarul Sorin Oprescu, ctitor de catedrala electorala

Solicitam Primarului General Sorin Oprescu sa organizeze o dezbatere publica cu privire la intentia sa de a dona din bugetul Capitalei suma de 10 milioane lei Bisericii Ortodoxe Romane. Avand in vedere ca donatia se va face din bani publici, consideram ca subiectul trebuie dezbatut si decis public

citeste articolul »Publicat: Joi, 23 iunie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Apel pentru o democrație autentică

ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei alături de Asociația Pro Democrația au lansat, astăzi, un apel către autoritățile și instituțiile politice pentru demararea unui proces structurat și responsabil de consultări sistematice și sincere cu întreagă societate românească atât în privință reformei constituționale, cât și administrative, precum și pentru organizarea unui referendum național în privință modificării hărții administrative a țării.

citeste articolul »Publicat: Marti, 14 iunie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Apel pentru menținerea actualului sistem electoral

Societatea civilă îi solicită Șefului Statului retrimiterea în Parlament a legii privind alegerea primarilor din primul tur.

Organizațiile membre ale Alianței pentru Statul de Drept – ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP), Asociația Pro Democrația (APD) și Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) – i-au transmis astazi Președintelui României, Traian Băsescu, un „apel pentru menținerea unui sistem electoral competitiv pentru alegerea primarilor și pentru asigurarea celei mai mari reprezentativități pentru întreaga comunitate locală”

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 iunie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Inevitabila lege a presei

Saptamana trecuta (11 mai) ONG-urile au fost invitate la Comisia de Mass-Media din Camera Deputatilor pentru a discuta despre oportunitatea unei legi a presei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 mai 2011 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Adevarul Holding a cenzurat TOTB pentru Coca-Cola?

Vor mai trece, probabil, multe râuri de Cola, până când unele instituții de presă vor înțelege că cenzura este inadmisibilă într-un stat de drept. Pe principiul „ciocu’ mic și bea o Cola”, Adevărul Holding a oprit fără preaviz funcționarea platformei Think Outside the Box (TOTB), deși contractul de parteneriat prevedea un preaviz de 45 de zile în cazul rezilierii unilaterale.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 mai 2011 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

PESTE TREI CANDIDAȚI PE LOC LA BURSELE ÎN DOMENIUL MEDICAL PENTRU ROMI

273 de tineri romi care studiază în domeniul medical s-au înscris în perioada 12 aprilie – 27 iulie 2011 pe platforma BurseRomi.ro pentru a fi selectați în cadrul centrelor de mentorat organizate la nivel național

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

COMUNICAT DE PRESĂ O GENERAȚIE DE SPECIALIȘTI ROMI ÎN DOMENIUL MEDICAL

Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, în perteneriat cu Fundația Roma Education Fund România, Asociația Medicilor Rezidenți, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN și Open Society Institute desfășoară proiectul O generație de specialiști romi în domeniul medical

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Csibi vs. statul roman

Csibi Barna este un cetățean român de etnie maghiară care, într-un ceremonial public, a spânzurat o păpușă care îl reprezenta pe Avram Iancu. Gestul este extrem și scandalos, întrucât acesta din urmă este un erou național pentru români. Din acest motiv, Csibi a fost criticat și de politicienii maghiari.

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 martie 2011 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

BURSE PENTRU ROMI ÎN DOMENIUL MEDICAL: LANSARE DE PROIECT

Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, în perteneriat cu Fundația Roma Education Fund România, Asociația Medicilor Rezidenți, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN și Open Society Institute desfășoară proiectul O generație de specialiști romi în domeniul medical

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Sesizare către Consiliul Național al Audiovizualului - Jurnalistul Ion Cristoiu i-a îngăduit invitatului Traian Băsescu să discrimineze de două ori în aceeași emisiune

In data de 22 septembrie, presedintele Traian Basescu a fost invitat in emisiunea „Ultimul cuvant”, de la postul B1 TV, moderata de jurnalistul Ion Cristoiu. Presedintele statului a facut o serie de afirmatii discriminatorii la adresa etniei rome si a persoanelor cu dizabilitati, fara ca moderatorul sa intervina in vreun fel sau sa se delimiteze de aceste declaratii

citeste articolul »Publicat: Sambata, 26 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Profesioniști romi: BURSE ȘI MEDITAŢII GRATUITE PENTRU LICEENII ROMI

Elevii romi care trec în clasa a XII-a sau a XIII-a și care își doresc s ăurmeze o carieră în domeniul medical vor beneficia de burse lunare în valoare de 200 de lei şi de meditaţii în regim gratuit la materiile biologie, chimie sau fizică

citeste articolul »Publicat: Sambata, 19 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Profesioniști romi: Înscrieri în program

ANUNȚ: TINERII ROMI SE POT ÎNSCRIE ÎN PROGRAMELE "O GENERAȚIE DE SPECIALIȘTI ROMI ÎN DOMENIUL MEDICAL" Tinerii aparținând minorității rome vor putea alege între două secţiuni de pregătire, în funcţie de etapa educaţională în care se află, în cadrul programului "O generaţie de specialişti romi în domeniul medical ": - Componenta de burse, mentorat şi tabere de advocacy se adresează studenţilor la facultăţile de medicină şi farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenţi şi elevilor la şcoli postliceale medicale

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Profesioniști romi în domeniul medical - lansarea campaniei

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei a lansat campania antidiscriminare Profesioniști romi în domeniul medical, cu mesajul „Copiii romi visează ce-i lăsăm noi să viseze” , marți, 13 decembrie, la Cafe Godot, în cadrul unei intalniri între jurnaliști, profesioniștii romi, experți antidiscriminare și echipa proiectului

citeste articolul »Publicat: Duminica, 13 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare

PROTEST „Rom” vs. „tigan” - Constituția ignorată de avizul celor două comisii permanente ale Senatului

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei își exprimă profundă indignare față de avizul favorabil dat astăzi de comisiile permanente din Senat - Comisia pentru Drepturilor omului, culte și minorități și Comisia pentru Egalitate de șanse -, proiectului de lege potrivit căruia denumirea de „rom” se va putea modifica cu aceea de „țigan” în tot ceea ce înseamnă documentele oficiale ale statului român

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 2 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Alianta pentru Statul de Drept solicita organizarea unei noi proceduri de alegeri pentru reprezentantul societatii civile in CSM

Organizatiile membre ale Aliantei pentru Statul de Drept solicita Senatului Romaniei sa demareze o noua procedura de desemnare si de alegere a reprezentantului societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), conform prevederilor art

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 februarie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Reprezentanti ai societatii civile reactioneaza fata de deciziile Curtii Constitutionale cu privire la alegerile pentru membrii CSM

Societatea civila subliniaza gravitatea precedentului creat prin admiterea de catre Curtea Constitutionala a contestatiilor formulate impotriva celor doua hotarari ale Senatului, de validare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, care risca sa arunce Romania intr-o criza institutionala fara precedent

citeste articolul »Publicat: Marti, 8 februarie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Comunicat AW AMP & APD - Camera Deputatilor boicoteaza combaterea coruptiei

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Asociatia Pro Democratia isi exprima ingrijorarea fata de blocarea in Parlamentul Romaniei a anchetei cerute de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in cazul deputatului Monica Iacob Ridzi

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 15 decembrie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Gala persoanelor cu dizabilități - Ediția I

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Fundația Motivation România au organizat în data 16 noiembrie 2010, în Studioul 3 al TVR, Gala Persoanelor cu dizabilități „Angajează Abilitatea!”

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 decembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Comunicat presa: concluziile conferintei Legalitatea si oportunitatea diametralei Buzesti-Berzei-Uranus-Calea Rahovei

Joi, 25 noiembrie, a avut loc conferinta de presa Legalitatea si oportunitatea diametralei Buzesti-Berzei-Uranus-Calea Rahovei. Au participat: Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Doina Vella, reprezentant Asociatia Pro_Do_Mo, Dumitru Dobrev, avocat, Cecilia Badea, avocat, Nicolae Radulescu Dobrogea, presedinte Fundatia Eco Civica, Ionut Pitulescu, Centrul de Cercetare interculturala Anthropoesis, reprezentanti ai cetatenilor expropriati

citeste articolul »Publicat: Joi, 25 noiembrie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Câștigătorii Ediției "Angajează Abilitatea"

Categoria „Promovează abilitatea" Premiul cel mare s-a acordat ziaristei Oana Dan, de la Evenimentul zilei pentru curajul cu care a promovat, în contextul unei prese prea puțin interesate de izbânzi, efortul oamenilor cu dizabilități de a fi acceptați ca oameni cu abilități

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 noiembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Revoluția bunului simț începe acasă, domnule Orban!

Astăzi, 11 noiembrie 2009, organizațiile membre ale Coaliției Antidiscriminare, respectiv ActiveWatch, Agentia pentru Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, Alianta Civica a Romilor din Romania, Asociatia Pro Democratia, Institutul pentru Politici Publice, Centrul FILIA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Liga „Pro Europa”, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Studii Rome si Romani CRISS - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii vor sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu privire la declaratiile cu caracter discriminatoriu la adresa comunitatii rome si a altor categorii sociale din Romania ale Prim-vicepresedintelui Partidului National Liberal (PNL), Ludovic Orban

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 noiembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Președintele Băsescu – declarații bilaterale cu iz rasist

Scrisoare de protest la adresa declarațiilor președintelui Traian Băsescu ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei condamnă declarațiile făcute de președintele Traian Băsescu în timpul vizitei oficiale în Slovenia din data de 3 noiembrie 2010 cu privire la situația romilor nomazi

citeste articolul »Publicat: Vineri, 5 noiembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Juriul Ediției "Angajează Abilitatea"

citeste articolul »Publicat: Luni, 1 noiembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei a organizat astazi, 26 octombrie, dezbaterea „Ziaristi pe urmele fondurilor europene”

evenimentul care marcheaza finalul celei de-a patra editii a proiectului „Transparenta Fondurilor Europene” (TFE). Evenimentul a fost prilejuit de lansarea raportului „Transparenta fondurilor europene in Romania

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 octombrie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Faceti loc persoanelor cu dizabilitati in Romania !

Unii veti spune ca au loc, altii ca nu stiti cum sa le faceti loc, altii ca nu prea sunt oameni cu dizabilitati. Toti aveti dreptate. Au loc acasa la ei, departe de vazul si stima noastra. Nu s-au inventat inca niste modele standard care sa mearga pentru orice situatie si in orice societate si, oficial, sunt prea putini cu dizabilitati ca sa ne ingrijoram. Pentru ca statul spune in statistici ca numai 4% din populatie sunt oameni cu dizabilitati, desi media internationala si europeana este intre 10% si 12 %.

citeste articolul »Publicat: Luni, 25 octombrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Stenogramele din "dosarul Vintu"

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei a transmis un punct de vedere legat de stenogramele prezente in "dosarul Vintu". Situatia dramatica a relatiilor dintre patroni, editori si jurnalisti pe care a evidentiat-o publicarea acestor stenograme semnalaeaza faptul ca in institutii media din Romania este nevoie de o reasezare a raporturilor dintre aceste trei entitati

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 octombrie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Invitatie. Dezbatere publica pe tema actelor de identitate

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, APADOR-CH, Asociatia pentru Apararea Libertatilor Publice si Asociatia pentru Tehnologie si Internet va invita vineri, 22 octombrie, orele 11:00, la o dezbatere pe tema actelor de identitate si a noului proiect de lege supus dezbaterii publice de catre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI)

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 20 octombrie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

ANGAJEAZA ABILITATEA! – Gala Persoanelor cu Dizabilitati

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Fundatia Motivation Romania organizeaza prima editie a Galei Persoanelor cu Dizabilitati. O zi pe an vom oferi un spatiu public de intalnire intre persoanele cu dizabilitati, angajatori publici si privati, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si mass-media. O zi pe an in care noi, cu totii, sa ne unim fortele in a promova abilitatile persoanelor cu dizabilitati si in a le arata recunoastere celor care lucreaza pentru ca aceste persoane sa fie alaturi de noi in toate aspectele vietii sociale.

citeste articolul »Publicat: Luni, 20 septembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Frunda György, vegyél egy szünetet! Gyorgy Frunda, lasa-ne!

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania sa isi ia avocatii pro-coruptie acasa. Societatea civila constata cu regret ca unii membri marcanti ai UDMR – si in primul rand senatorul Gyorgy Frunda – s-au dovedit a fi in ultimii ani varful de lance in distrugerea oricaror strategii si instrumente de combatere a coruptiei in Romania

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 Iulie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

22 de organizatii non-guvernamentale cer demisia conducerii Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bucuresti

ActiveWatch-Asociatia de Monitorizare a Presei, alaturi de alte 21 de organizatii non-guvernamentale, au cerut azi Presedintelui Romaniei si Ministrului Culturii demiterea domnului Nicolae Stan, directorul coordonator al Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bucuresti, precum si pe a domnului Stefan Damian, angajat in cadrul aceleiasi institutii

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 iunie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Initiativa pentru o Justitie Curata protesteaza fata de decizia Curtii Constitutionale privind Agentia Nationala de Integritate

Initiativa pentru o Justitie Curata a luat act cu surprindere si ingrijorare de informatiile  privind declararea ca neconstitutionale a doua capitole din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 aprilie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

”Cu robele curate”. Societatea civila susţine petiţia magistraţilor Demnitate si Integritate

ONG-urile semnatare susțin petiția Demnitate si Integritate facută publică în data de 24 martie 2010 prin care magistratii insiși solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o reacție adecvată față de implicațiile cazului `Voicu` și modificarea procedurilor de promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ)

citeste articolul »Publicat: Luni, 29 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

ONG-urile contesta modalitatea de adoptare a proiectului de buget al Capitalei

Consiliul General al Municipiului Bucuresti urmeaza sa dezbata miercuri, 24 martie, de la ora 13,00 proiectul de buget al Capitalei pe 2010. Bugetul total este de 1,3 miliarde de euro. ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de partenerii din cadrul proiectului „Parteneriat pentru Buna Guvernare III – Capitolul Dezvoltare Durabila”, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Pro Democratia, Asociatia pentru Tranzitie Urbana si Centrul de Resurse pentru participare publica, Grupul pentru Dezvoltare Locala, alaturi de ONG-urile din Pltatforma pentru Bucuresti, contesta proiectul de buget al Municipiului Bucuresti pe anul 2010

citeste articolul »Publicat: Luni, 22 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Primaria Sector 1 a luat cu asalt cladirile de patrimoniu

Asociatia ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, Centrul de Resurse pentru participare publica si Asociatia Pro Democratia, alaturi de Asociatia ProDoMo, aduc in atentia opiniei publice modalitatea prin care Primaria Sector 1 a emis o serie de autorizatii de demolare, ce au adus grave prejudicii patrimoniului cultural din Bucuresti

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Nu ingropati crimele comunismului !

Apel catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu si catre Primul-Ministru, Emil Boc Coaliţia pentru Statul de Drept (formată din Asociaţia Pro Democraţia, Active Watch –Agenţia pentru Monitorizarea Presei, Transparency International România şi Centrul de Resurse Juridice) îşi exprimă indignarea faţă de schimbarea obiectivelor iniţiale ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCM), folosind prilejul transformării acestuia în Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER)

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

AW-AMP lanseaza Transparenta fondurilor europene - Componenta de pregatire si suport pentru jurnalisti

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei lanseaza programul de pregatire si suport pentru jurnalisti: „Transparenta pentru integritate!” Programul se adreseaza jurnalistilor din presa centrala si locala din Romania si are ca scop pregatirea acestora pentru monitorizarea traseului fondurilor europene, de la accesare pana la post implementare

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 februarie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Informare lansare proiect - Transparenta fondurilor europene in Romania

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei anunta continuarea pe parcursul anului 2010 a activitatilor din cadrul programului Transparenta fondurilor europene in Romania Incepand din anul 2006, echipa AMP desfasoara in cadrul programului Transparenta fondurilor europene activitati menite sa transparentizeze derularea procesului de absorbtie a fondurilor europene in Romania

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 februarie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Lansare proiect - Parteneriat pentru Buna Guvernare - Capitolul III: Dezvoltare durabila

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei anunta lansarea proiectului Parteneriat pentru Buna Guvernare - Capitolul III: Dezvoltare durabila Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Pro Democratia, Asociatia pentru Tranzitie Urbana si Centrul de Resurse pentru participare publica

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 februarie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Parteneriat pentru dezvoltare durabila – un nou proiect finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane

Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu Agentia de Monitorizare a Presei anunta lansarea proiectului Parteneriat pentru dezvoltare durabila. Proiectul va asigura resursele necesare pentru implementarea componentei orizontale „dezvoltare durabila” din proiectele finantate de Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) prin Fondul Social European

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 februarie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Prin transparenta spre un proces electoral corect

Comunicat de presa semnat de APD, ActiveWatch-AMP, Cartel Alfa, CRJ si TI-Ro Asociatia Pro Democratia (APD), Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei (AMP),  CNS „Cartel ALFA”, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Transparency International Romania (TI-Ro) cer autoritatilor competente sa ia masurile necesare pentru solutionarea cat mai transparenta a contestatiilor privind neregulile semnalate in procesul de votare din 22 noiembrie si 6 decembrie 2009

citeste articolul »Publicat: Marti, 8 decembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Dimineata la vot cu stampile pierdute si observatori amenintati

Comunicat - Alianta pentru Alegeri Corecte Slaba pregatire a membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare (BESV) si lipsa campaniilor de informare si-au spus din nou cuvantul. Primele ore ale votului pentru Presedintele Romaniei au scos la iveala o serie de nereguli deja impamantenite in practica electorala romaneasca deficitara

citeste articolul »Publicat: Duminica, 22 noiembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Platforma pentru Bucuresti - Scrisoare catre Presedintele Romaniei Traian Basescu

Subiect: Nepromulgare propunere legislativa pentru completarea art. 7 din Lege nr. 50/1991 Platforma pentru Bucuresti Str. Ioan Slavici nr. 3, bl. 3, et. 6, ap. 2, Bucuresti sector 1 Telefon: 031.809.65

citeste articolul »Publicat: Marti, 10 noiembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Observatorii organizatiilor fantoma "pazesc" votul din 22 noiembrie si 6 decembrie

Alianta pentru Alegeri Corecte, alcatuita din Asociatia Pro Democratia (APD), Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si Cartel Alfa, alaturi de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) , atrage atentia asupra pericolului de discreditare a institutiei observatorului intern si implicit a eforturilor organizatiilor civice de a monitoriza neutru si obiectiv procesele electorale, ca urmare a inmultirii semnificative a organizatiilor fantoma acreditate sa observe alegerile

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 noiembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Alianta pentru Statul de Drept

alcatuita din APD, AMP, CRJ si TI-Ro, au cerut astazi institutiei Avocatul Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala asupra OUG 106 privind organizarea referendumului privind frauda morala in alegerile prezidentiale si riscurile de fraudă electorala

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 octombrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Platforma pentru București: Scrisoare deschisă Consilierilor Generali și Primarului General ai Municipiului București

Cele 40 de organizații din Platforma pentru București lansează azi o scrisoare deschisă Consilierilor Generali și Primarului General ai Municipiului București

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 23 septembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

';