UPDATE: Locuitorii orașului Medgidia pot să urmărească din nou televiziunea Alpha Media în rețeaua RCS&RDS. Problemele pe care le semnalam ieri au fost soluționate astăzi, 1 februarie, potrivit unui comunicat de presă: "Televiziunea ALPHA MEDIA din Medgidia, jud. Constanţa, informează că retransmisia postului de către operatorul RCS&RDS a fost reluată luni 31 ianuarie 2011, în jurul orei 19:45. Noua frecvenţă pe care telespectatorii ne pot urmări este 767,25 Mhz. Mulţumim pentru sprijinul acordat şi solidaritatea de care au dat dovadă unii jurnalişti şi anumite trusturi de presă. Nu în ultimul rând mulţumim cetăţenilor municipiului Medgidia care şi de această dată au demonstrat că Alpha Media cântăreşte mult în viaţa comunităţii. În speranţa că nu vom mai trăi astfel de experienţe, mulţumim şi instituţiilor pentru sprijinul acordat. Televiziunea Alpha Media a fost este şi va rămâne imparțială, independentă și aproape de oameni!"

Ieri vă spuneam:

RCD&RDS încalcă libertatea presei?

Compania de cablu RCD&RDS a sistat transmisia postului Alpha Media, din Medgidia, încă din data de 28 ianuarie. Contactați de ActiveWatch, reprezentanții companiei susțin că acest post nu a fost scos din lista de programe, ci s-a schimbat doar frecvența, pe 767,25. Mai mult, compania susține că, potrivit contractului încheiat cu Alpha Media, compania își rezervă dreptul de a schimba frecvența fără să anunțe. În realitate, noua frecvență nu funcționează, iar televiziunea Alpha Media nu poate fi urmărită de trei zile.

O situație similară a avut loc și în anul 2009, potrivit reprezentanților Alpha Media. „Vi se pare corect să fiu în emisie și să mă trezesc că nu am semnal? Puteau măcar să spună că, din motive tehnice, întrerup transmisia”, a declarat Mioara Țuțu, director Alpha Media.

În aceste condiții, reprezentații televiziunii au trimis un comunicat de presă în care semnalează aceste nereguli. Redăm în cele ce urmează conținutul comunicatului.

COMUNICAT de presă

ÎNCOTRO LIBERTATEA PRESEI?!?

Televiziunea ALPHA MEDIA din Medgidia, jud. Constanţa, informează şi sesizează faptul că retransmisia postului a fost întreruptă în mod nejustificat şi independent de voinţa noastră, de către operatorul de cablu RCS&RDS, vineri 28 ianuarie 2011 în jurul orei 22.00. Operatorul de cablu nu ne-a contactat şi nici nu ne-a fost transmis în mod oficial niciun document care să ne informeze şi să ne avertizeze că retransmisia urmează să fie întreruptă. Menţionăm că am luat legătura cu reprezentanţii distribuitorului de Cablu însă până la această dată nu am primit un răspuns oficial. În aceste condiţii considerăm că operatorul încalcă Legea Nr. 504 din 11 iulie 2002 modificată cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 181/2008 ....(2) Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei. Menţionăm că am sesizat şi Consiliul Naţional al Audiovizualului prin adresa nr. 65 / 29 ianuarie 2011 şi facem toate demersurile legale pentru reintroducerea în grila de programe a postului de televiziune mai sus menţionat. Televiziunea Alpha Media consideră că astfel este îngrădit accesul la informaţie al oamenilor. Cetăţenii municipiului Medgidia ne susţin în toate demersurile de reluare a retransmisiei. Televiziunea Alpha Media a mai trecut printr-o încercare asemănătoare şi pe 15 august 2009 s-a desfăşurat un protest al cetăţenilor care au solicitat reintroducerea în grila de programe a postului Alpha Media. Atunci am învins! Sperăm să ieşim învingători şi de această dată. De aceea solicităm sprijin şi solidaritate din partea tuturor jurnaliştilor şi trusturilor de presă, întrucât prin gesturi ca acesta se încearcă să se pună pumnul în gura presei. Televiziunea Alpha Media a fost este şi va rămâne imparțială, independentă și aproape de oameni. Din această cauză influenţa şi presiunea politică şi-a spus cuvântul şi ne-a cauzat multe probleme încă de la înfiinţare. Televiziunea Alpha Media

ActiveWatch / CC BY 3.0