FreeEx

Resurse

Legea adunărilor publice armonizată cu Constituția – propunere legislativă promovată de 15 organizații neguvernamentale

Libertatea întrunirilor – Mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere și se pot organiza și desfășura numai în mod pașnic, fără nici un fel de arme.

Constituția României, Articolul 39

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 iunie 2020 · comentarii · Resurse

Reprezentarea Comunității Trans* în Mass-Media

Astăzi, 20 noiembrie, de ziua internațională a comemorării victimelor ucise de transfobie („Transgender Day of Remembrance”), asociațiile TRANSform și ActiveWatch publică primul „Glosar de Termeni privind Reprezentarea Comunității Trans* în Mass-Media” din România.

Documentul poate fi citit aici.

citeste articolul »Publicat: Joi, 20 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Antidiscriminare, Resurse

Transparența surselor de finanțare a presei - proiect de lege

În anul 2007, trei organizații au propus un proiect de lege care ar asigura transparența proprietății, a surselor de finanțare și a intereselor conexe de afaceri ale proprietarilor media.

citeste articolul »Publicat: Joi, 17 aprilie 2014 · comentarii · FreeEx

Descarca e-bannere pentru a promova petitia europeana pentru pluralism in media

Descarcă AICI e-bannere!

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 februarie 2013 · comentarii · FreeEx

Ghidul avertizorului de integritate din instituțiile publice

ActiveWatch a lansat „Ghidul avertizorului de integritate din instituțiile publice de presă (radio, televiziune, agenție de presă)”. Publicația descrie modul în care salariații din mediile publice pot utiliza acest instrument legal atunci când vor să facă publice abuzuri, nereguli sau ilegalități pe care le constată în instituțiile în care lucrează.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 25 ianuarie 2013 · comentarii · FreeEx

„Ghidul jurnalistului pentru perioada electorală”, 2011

„Ghidul jurnalistului pentru perioada electorală”, 2011 – o publicație realizată de Reporteri fără Frontiere. Disponibil aici.

Traducere coordonată de Agerpres, la inițiativa prof. dr. Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din București.

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx

Atentat sinucigas

In 2007, in raportul „Un om a muscat o stire ” (prima analiza media concentrata pe gradul de respectare a eticii jurnalistice si a interesului public), semnalam apetitul televiziunilor autohtone pentru ceea ce ele numeau „fenomen suicidal”. La vremea aceea listam si ingredientele unei stiri cu si despre sinucigasi: ocurenta obsesiva a termenului „inexplicabil” in titluri, coloana sonora compusa din tobe tribale, corzi si voci puternice (combinatia Hans Zimmer si Lisa Gerard nu da gres niciodata),  efecte video (tehnici noir, flash-uri confuzante, alterarea contururilor etc.) si nelipsitul discurs de tip necrolog, cu accente de mister si drama.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 Iulie 2010 · comentarii · FreeEx, Resurse

Ghid Juridic pentru Ziariști - ediția a III-a

Ghidul este o resursă esențială pentru jurnaliști în materia legislației care reglementează libertatea de exprimare și funcționarea presei.

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 noiembrie 2009 · comentarii · FreeEx

Convenția Organizațiilor de Media - documente de autoreglementare

Codul Deontologic Unic

Organizare grup de bune practici jurnalistice

Certificatul de bune practici jurnalistice

citeste articolul »Publicat: Vineri, 13 noiembrie 2009 · comentarii · FreeEx

Autoreglementarea presei în România

Acesta este primul studiu de amploare care investighează modul în care jurnaliștii privesc etica profesiei. Studiul a fost lansat în cadrul întâlnirii Convenției Organizațiilor de Media, din 23 - 24 octombrie, 2009. Principalele teme urmărite sunt: valorile jurnaliștilor și dificultățile pe care le presupune respectarea acestora, cauzele încălcării deontologiei jurnalistice, opiniile privind autoreglementarea presei, modele etice ale jurnaliștilor etc. Studiul este disponibil aici.
 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 octombrie 2009 · comentarii · FreeEx

Ghidul drepturilor salariatului pentru ziariști - ediția a II-a

Ghidul prezintă drepturile de muncă de care beneficiază ziariștii în baza legislației muncii și a Contractului Colectiv de Muncă la Nivelul Ramurii Mass-Media. Disponibil aici.
 

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 octombrie 2009 · comentarii · FreeEx

Jurisprudența internațională în materia libertății de exprimare - vol. III

Jurisprudența internațională în materia libertății de exprimare - volumul III este o colecție de spețe pe teme diverse: defăimarea, restricții asupra conținutului, reglementarea mass-media, securitatea națională, ordinea publică, sursele jurnalistice. Descarcă de aici.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 4 octombrie 2009 · comentarii · FreeEx

Jurisprudența internațională în materia libertății de exprimare - vol. II

Jurisprudența internațională în materia libertății de exprimare - volumul II este o colecție de spețe pe teme diverse: defăimarea, discursul care incită la ură, securitatea națională, libertatea de exprimare în audiovizual. Descarcă de aici.

citeste articolul »Publicat: Sambata, 3 octombrie 2009 · comentarii · FreeEx

Jurisprudența internațională în materia libertății de exprimare - vol. I

Jurisprudența internațională în materia libertății de exprimare - volumul I este o colecție de spețe pe teme diverse: accesul la informații, libertatea de exprimare, dreptul la viață privată. Descarcă aici.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 2 octombrie 2009 · comentarii · FreeEx

Cartea Albă a Presei III - Probleme economice ale presei

Cartea Albă analizează dificultățile economice cu care se confruntă presa scrisă, audiovizualul și internetul, și propune soluții pentru îmbunătățirea mediului de afaceri în care functionează presa. Raportul este redactat de managerii cu experiență în domeniile analizate. Descarcă aici.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 octombrie 2009 · comentarii · FreeEx

Jurisprudența europeană privind libertatea de exprimare

Jurisprudența europeană privind libertatea de exprimare este o publicație destinată în principal judecătorilor și avocaților care doresc să aprofundeze jurisprudența Curtii Europene a Drepturilor Omului în ceea ce privește libertatea de exprimare și, în particular, libertatea presei. Volumul conține și informații cu privire la legislația și practica judiciară din statele membre ale Consiliului Europei, cât și documente relevante ale Consiliului Europei. Descarcă aici.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 octombrie 2009 · comentarii · FreeEx

';