FreeEx

Reacție rapidă

Invitație deschisă - Partidul Național Liberal trebuie să prezinte scuze publice


citeste articolul »Publicat: Marti, 28 septembrie 2021 · comentarii · FreeEx

Scrisoare deschisa - PROIECT DE HOTĂRÂRE nr.102/22.06.2021 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului local al Municipiului Câmpina


citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 Iulie 2021 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Majoritatea politică continuă manipularea agendei parlamentare pentru a controla instituții publice

Mai multe organizații ale societății civile critică recentele procese viciate de revocare și/sau numire a Avocatului Poporului și a directorilor interimari ai Televiziunii și Radioului public. Organizațiile cer majorității PNL-USRPLUS-UDMR să înceteze cu aceste practici și să inițieze de urgență măsuri legislative de amendare a regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului, astfel încât să nu mai fie posibile, pe viitor, acțiuni similare.

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 iunie 2021 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

România: Într-o scrisoare deschisă, Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch denunță presiuni judiciare făcute asupra jurnaliștilor de investigație în urma unei plângeri a unui primar de sector din București

Pe baza unei plângeri penale depuse fără nicio probă, procurorii români au început să interogheze jurnaliști care au relatat despre nereguli legate de achizițiile publice. Reporteri fără Frontiere (RSF) și organizația sa parteneră din România, ActiveWatch, avertizează împotriva unui precedent periculos, care are un posibil efect de cenzură asupra jurnaliștilor, și solicită o anchetă internă cu privire la modul în care plângerea penală a fost instrumentată de către procurori.

citeste articolul »Publicat: Joi, 27 mai 2021 · comentarii

Consiliul Național pentru Cenzură Doctrinară

Asociația ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, își exprimă îngrijorarea cu privire la derapajul recent al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care, prin decizia de a-l sancționa pe deputatul Iulian Bulai, și-a depășit atribuțiile și s-a constituit de facto într-un cenzor care pedepsește exprimările care contravin doctrinei creștine.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 31 ianuarie 2021 · comentarii · FreeEx, Antidiscriminare, Reacție rapidă

La București, campania electorală devine tot mai insalubră

Facem un apel către acei oamenii politici din Primăriile de Sector și din Primăria Muncipiului București care sunt responsabili de hărțuirea și atacurile asupra contracandidaților și a reprezentanților mass-media să respecte principiile democrației în procesul electoral și dreptul la informare al cetățenilor. Le reamintim acestora că derapajele lor politice vor fi sancționate de electorat și riscă chiar să fie ilegale. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 iunie 2020 · comentarii · Reacție rapidă

Prin lipsa de transparență, instituțiile statului alimentează conspirationismul și dezinformarea

Organizațiile semnatare atrag atenția autorităților publice din România că asigurarea transparenței printr-un dialog deschis cu reprezentanții mass-media precum și garantarea pluralismului de opinii sunt valori fundamentale ale democrației care pot favoriza cooperarea cetățenilor cu autoritățile statului, cooperare care devine vitală în condiții de criză.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 martie 2020 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, instituie și posibilitatea cenzurii

Deși înțelegem și susținem necesitatea unei comunicări publice responsabile, considerăm că metodele prin care se asigură informarea corectă a populației sunt transparența instituțională, comunicarea de către autorități a deciziilor și a informațiilor prin intermediul experților, implementarea corectă și în regim de celeritate a reglementărilor în audiovizual de către Consiliul Național al Audiovizualului.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 martie 2020 · comentarii · FreeEx, Educație media, Bună guvernare, Reacție rapidă

Apel la responsabilitate publică

Pe fondul celor mai recente evoluții la nivel național privind gestionarea situației de criză generată de răspândirea SARS-CoV-2 (coronavirus), facem un apel la responsabilitate și atitudine civică din partea autorităților publice, mass-media și formatorilor de opinie, precum și din partea cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 15 martie 2020 · comentarii · FreeEx, Educație media, Bună guvernare, Reacție rapidă

Legea scutirii de impozit pentru jurnaliști este o lege imorală, care poate finanța propaganda politică

Pe data de 11 februarie, Camera Deputaților a votat un proiect de lege care contribuie la compromiterea profesiei de jurnalist. Proiectul de Lege  PL-x 270/2019 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal propune scutirea jurnaliștilor de plata impozitului pe veniturile din salarii și drepturi de autor. Domnule Președinte, vă solicităm să nu promulgați această lege și să solicitați Parlamentului reexaminarea ei.

citeste articolul »Publicat: Joi, 13 februarie 2020 · comentarii · FreeEx

Ne dorim o dezbatere normală

Societatea românească trece prin transformări și provocări serioase care nu mai pot fi răstălmăcite, în buclă, de tot soiul de profeți cu pretenții de analiști politici sau de politicieni care nu sunt capabili să iasă din punctajele de partid.

Vrem dezbateri prezidențiale!

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 noiembrie 2019 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch condamnă agresiunile președintelui PSD Cluj asupra jurnaliștilor

Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch susțin Asociația Profesioniștilor de Presă Cluj care solicită președintelui PSD, Viorica Dăncilă, printr-o scrisoare deschisă, să intervină în vederea restabilirii unei comunicări decente între PSD Cluj și reprezentanții presei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 octombrie 2019 · comentarii · FreeEx

România îndemnată să protejeze toți jurnaliștii cu aceeași viteză ca în cazul Sercan

Într-o scrisoare comună publicată astăzi, Reporteri fără Frontiere (RSF) și partenerul său român, ActiveWatch, laudă viteza cu care autoritățile române s-au ocupat de textul amenințător primit de către jurnalista de investigație Emilia Sercan pe 15 aprilie, însă le îndeamnă să reacționeze cu aceeași viteză în cazul celorlalte situații de amenințări sau abuzuri grave împotriva jurnaliștilor, pentru a combate impunitatea și climatul de violență împotriva mass-media.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 10 mai 2019 · comentarii · FreeEx

Update - Suspect identificat/ Jurnalista Emilia Sercan amenintata cu moartea - Scrisoare a Reporteri fara Frontiere si ActiveWatch

Emilia Șercan a primit amenințări cu moartea pe 15 aprilie, prin intermediul unui mesaj text. Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch au scris Ministrului de Interne și Inspectorului General al Poliției Române cerându-le să ia toate măsurile adecvate pentru a o proteja pe Emilia Șercan, pentru a se asigura că investigația polițiștilor legat mesajele amenințătoare va fi eficientă și pentru a condamna public aceste mesaje. Update 24 aprilie - un suspect a fost prins de Poliție. Update 10 mai - Aprecieri pentru Politia București și Parchet.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 aprilie 2019 · comentarii · FreeEx

Update - Acreditari retrase definitiv la Ministerul Justitiei/ Cum să-ți pui opinia publică în cap în doi pași. Metoda Tudorel Toader

Astăzi, Guvernul României a marcat un nou episod care demască reaua-credință în relația cu mass-media și cu cetățenii. Tudorel Toader le-a retras acreditările jurnaliștilor Pro TV și Realitatea TV. Acum dă semne că ar fi revenit asupra deciziei, dar nu avem o confirmare oficială. Update 16 aprilie 2019 - Acreditările au fost retrase definitiv.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 martie 2019 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Societatea cu adevărat civilă se delimitează de apelul făcut de Alistar și Chelariu magistraților

Organizațiile semnatare au luat act cu dezgust de apelul făcut de așa-zișii reprezentanți ai societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii, Victor Alistar și Romeo Chelariu, prin care aceștia condamnă suspendarea activității cu publicul de către unele parchete și instanțe din țară.

citeste articolul »Publicat: Luni, 4 martie 2019 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

ActiveWatch - Scrisoare deschisă către Poliția Teleorman

ActiveWatch a decis să transmită acest mesaj în urma adresei pe care Inspectoratul de Poliție al județului Teleorman a expediat-o organizației de jurnaliști de investigație Rise Project.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 14 decembrie 2018 · comentarii · FreeEx

Solicitarea extrădării jurnalistului Kamil Demirkaya trebuie refuzată

#ProtectKamilDemirkaya

România trebuie să respecte legislația internațională pe care și-a asumat-o prin ratificarea Convenției Europene a Drepturilor Omului și a Convenției ONU privind Drepturile Refugiaților și, în conformitate cu prevederile acesteia, să nu-l extrădeze pe jurnalistul turc Kamil Demirkaya, în ciuda mandatului de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 decembrie 2018 · comentarii · FreeEx

Doina Gradea, președinta-directoare generală a TVR, nu răspunde decât în fața Marii Adunări Naționale

Un raport[1] al Comisiei de etică și arbitraj din TVR (Comisia) a criticat-o pe Doina Gradea, semnalând o serie de fapte considerate a fi incompatibile cu funcția pe care o ocupă, adica cea de directoare și președintă a Consiliului de Administrație al SRTV. Ulterior publicării raportului, Gradea a adăugat faptelor menționate o serie de noi acte abuzive care au vizat cenzurarea activității Comisiei și intimidarea angajaților care au diseminat raportul acesteia.

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 noiembrie 2018 · comentarii · FreeEx

Libertatea de exprimare trebuie înțeleasă corect și în contextul protecției datelor personale

Mai multe organizații neguvernamentale au scris azi Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, reamintindu-i că nu doar viața privată este un drept fundamental, ci și libertatea de exprimare, că protecția surselor în cazul jurnaliștilor este crucială pentru garantarea dreptului la libertatea de exprimare și că amenințările nu au ce să caute într-o adresă din partea unei autorități publice. Organizațiile cer proceduri de lucru agreate în dezbateri publice cu presa și organismele cu expertiză.

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 noiembrie 2018 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Cenzură și intimidare în televiziunea publică. Cerem demiterea urgentă a Doinei Gradea, Președinte - Director General. UPDATE: Reporteri fără Frontiere (RSF) susține apelul

Un număr larg de organizații au făcut azi un apel către Parlament pentru demiterea de urgență a Doinei Gradea, Președinte - Director General al Televiziunii Publice.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 octombrie 2018 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Update// Apel pentru stabilirea unei investigații publice referitoare la asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia/// Alertă: asasinarea jurnalistei bulgare Viktoria Marinova

La un an de la asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, un grup de 25 de organizații care promovează libertatea presei cere o investigație asupra unei posibile responsabilități a statului Maltez în circumstanțele care au dus la această crimă.

Cu două zile înainte de trimiterea acestei scrisori, pe 6 octombrie 2018, o altă jurnalistă a fost asasinată în mod brutal, de data aceasta în Bulgaria: Viktoria Marinova, 30 de ani, de la televiziunea TVN din Ruse. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 8 octombrie 2018 · comentarii · FreeEx

Precizare privind legalitatea spoturilor de campanie pentru referendum

Pentru că s-a constatat că la nivelul radiodifuzorilor există o relativă confuzie legată de legalitatea spoturilor de campanie care au ca subiect referendumul, am solicitat CNA o informare  cu privire la poziția instituției față de respectivele spoturi. Am primit următoarele informații, pe care le punem la dispoziția celor interesați.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 octombrie 2018 · comentarii · FreeEx, Antidiscriminare, Reacție rapidă

Consiliul Național-Creștin al Audiovizualului manipulează referendumul

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a modificat*, cu trei zile înainte de procesul de consultare, regulile de desfășurare a campaniei pentru referendum. Articolul 8 al Deciziei CNA nr. 441 din 20.09.2018 a fost schimbat, fiind eliminată interdicția de a transmite “îndemnuri de a vota sau de a nu vota”. Această decizie este inacceptabilă din două motive: modifică regulile referendumului în timpul referendumului, iar modificarea este grav părtinitoare, favorizând încurajarea participării cetățenilor la referendum. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 octombrie 2018 · comentarii · FreeEx, Antidiscriminare, Reacție rapidă

Actualii lideri din Romania adera la valorile europene doar cand sunt la Bruxelles

Am transmis astazi o scrisoare deschisa catre lideri ai grupurilor politice din Parlamentul European: "Taking into account the recent disinformation campaign carried out by the Romanian Prime Minister Viorica Dăncilă during her visit at Brussels this week, we would like to bring to your attention some of the actions of the current Romanian Government coalition that are in direct conflict with the Prime Minister’s declarations."

citeste articolul »Publicat: Vineri, 28 septembrie 2018 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare

Reporteri fără Frontiere: "A primit ordin Jandarmeria să-i împiedice pe jurnaliștii din teren?"

Rețeaua globală Reporteri fără Frontiere condamnă, la rândul ei, brutalitatea și lipsa de profesionalism a forțelor de ordine din seara de 10 august 2018, când mai mulți jurnaliști români și străini au fost agresați și intimidați. Redăm integral comunicatul emis de Reporters fără Frontiere (limba engleză):

Reporters Without Borders (RSF) joins ActiveWatch, its partner organization in Romania, in condemning the police violence against around 15 journalists during a major anti-corruption protest in Bucharest on 10 August, and calls on the authorities to shed all possible light on what happened.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 17 august 2018 · comentarii

Agresarea ziariștilor este un obicei al mafiei, incompatibil cu Jandarmeria unei țări europene

ActiveWatch, membră a Reporters sans Frontiers, consideră inacceptabil faptul că au existat jurnaliști care au fost bruscați sau împiedicați de jandarmi să documenteze protestul din data de 10 august 2018. Volumul deosebit de mare de jurnaliști agresați de forțele de ordine* lasă să se înțeleagă că Jandarmeria ar fi urmărit explicit să împiedice accesul publicului la informații privind modul de intervenție al jandarmilor asupra protestatarilor.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 15 august 2018 · comentarii · FreeEx

Libertatea de exprimare nu se tratează cu gaze

Comunicat cu privire la violențele din ziua de 10 August.

citeste articolul »Publicat: Sambata, 11 august 2018 · comentarii · FreeEx

Inspecția judiciară amenință libertatea de exprimare și încrederea în sistemul judiciar din România

ActiveWatch cere Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii să facă publice motivele care au condus la decizia autosesizării în cazul comentariilor publicate pe Facebook de procuroarea Alexandra Lăncrănjan. Declanșarea unei cercetări disciplinare asupra unui magistrat fără o explicație publică solidă poate fi interpretată, în acest context, ca fiind o limitare a libertății de exprimare a magistratului și o instrumentalizare politică a instituției Inspecției Judiciare.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 Iulie 2018 · comentarii · FreeEx

Echipa “Starea Nației” este cenzurată de conducerea TVR

ActiveWatch condamnă decizia TVR (SRTV) de a întrerupe colaborarea cu echipa “Starea Nației”. Printr-un document adoptat de Comitetul Director pe 21 iunie și semnat de Președintele Director General, Doina Gradea, și de Departamentul Juridic, echipa “Starea Nației” a fost notificată astăzi în legătură cu rezilierea contractului încheiat cu TVR (SRTV).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 iunie 2018 · comentarii · FreeEx

România are nevoie de aplicarea legislației care combate antisemitismul, nu de supralegiferare

ActiveWatch solicită președintelui României să nu promulge Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului întrucât dublează legislația deja în vigoare, nu are șanse reale să fie aplicată și nu asigură proporționalitatea limitării libertății de expresie în raport cu gravitatea discursului.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 iunie 2018 · comentarii · Reacție rapidă

ALO! Libertatea de întrunire pașnică și libertatea de exprimare sunt drepturi fundamentale!

În timpul demonstrațiilor din cursul zilei de 20 iunie din Piața Victoriei și, respectiv, din incinta Parlamentului, au fost înregistrate incidente care au stârnit îngrijorarea organizațiilor semnatare cu privire la modul în care autoritățile se raportează la manifestări ale unor drepturi fundamentale. Partidele de guvernământ, PSD și ALDE, nu trebuie să uite că au obligația de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 iunie 2018 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare

PSD cenzurează informațiile despre faptele penale

În dorința de a transforma discuția despre corupție în subiect tabu, PSD cenzurează orice discuție despre dosarele penale.


ActiveWatch condamnă ferm intenția deputatului PSD Eugen Nicolicea de a modifica Codul Penal în așa fel încât cei care divulgă "date privind desfășurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetați, a induce în opinia publică ideea vinovăției lor sau a zdruncina în orice fel prezumția de nevinovăție" să fie pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amendă (sursa Hotnews). Mai mult, dacă informațiile date publicității sunt neadevărate, pedeapsa crește de la un an la trei ani sau amendă.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 mai 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Liviu Dragnea vrea să reintroducă defăimarea țării în Codul penal

ActiveWatch își exprimă îngrijorarea față de intenția președintelui PSD, Liviu Dragnea de a reintroduce cenzura politică în România.

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 martie 2018 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare

Protest împotriva încălcării libertății presei în Turcia

ActiveWatch pichetat astăzi, 23 februarie 2018, sediul ambasadei Turciei la București în semn de protest cu privire la încălcările libertății presei și abuzurile comise împotriva jurnaliștilor în Turcia. Acțiunea a venit pe fondul primelor condamnări definitive, pronunțate la sfârșitul săptămânii trecute, care au privit un număr de trei jurnaliști și trei lucrători de presă.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 februarie 2018 · comentarii · FreeEx

Discursul public despre afecțiunile mintale este contaminat de stereotipuri nocive

Fundația Estuar* și asociația ActiveWatch** fac apel la responsabilitate în discursul public pe tema problemelor de sănătate mintală.

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 decembrie 2017 · comentarii · FreeEx, Antidiscriminare, Reacție rapidă

Ghidul CSM - simulacru de consultare publică

Update: conform precizării făcute în data de 24 octombrie, Președintele CSM -Consiliul Superior al Magistraturii- va solicita reluarea discuțiilor în cadrul Comisiei nr. 2 “Resurse umane şi organizare” cu privire la procedura de consultare aferentă a Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media.

ActiveWatch și Apador-CH cer Consiliului Superior al Magistraturii să reorganizeze procesul de consultare cu organizațiile societății civile, realizat în mod superficial până la această oră. Responsabilul desemnat de CSM pentru consultarea publică pe marginea Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media este dl. Victor Alistar. Au fost invitate la consultari organizații ca Asociația Națională de Paintball România, Salvamont România, Asociatia Profesionala a Transportatorilor sau Asociatia Romana de terapii in ADHD - autism, în schimb organizații relevante, cu activitate în domeniul justiției și bunei guvernări, au fost omise.

citeste articolul »Publicat: Joi, 23 noiembrie 2017 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități, Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Update/ Senatori – NU votați modificarea legii Agerpres!

Reporteri fără Frontiere, European Center for Press and Media Freedom, ActiveWatch, Sindicatul Român al Jurnaliștilor - MediaSind, Centrul pentru Jurnalism Independent și Convenția Organizațiilor de Media cer Senatului să nu adopte azi modificări periculoase la Legea Agerpres.

citeste articolul »Publicat: Luni, 30 octombrie 2017 · comentarii · FreeEx

ActiveWatch, alături de mai multe organizații neguvernamentale, a sesizat la CNA postul Antena 3 pentru mai multe încălcări ale prevederilor Codului de reglementare a conținutului audiovizual

ActiveWatch în calitatea sa de organizaţie care apără dreptul la libertatea de exprimare şi informare corectă, formulează prezenta sesizare privind ediția din 24 octombrie 2017 a emisiunii Sinteza Zilei (difuzată de postul Antena 3), pentru identificarea și sancționarea unor posibile abateri de la prevederile Deciziei 220/2011 – actualizată în martie 2017.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 octombrie 2017 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Trei organizații din România cer UE să nu cenzureze Internetul

ApTI, APADOR-CH și ActiveWatch semnează scrisoarea adresată Comisiei Europene, inițiată de Liberties.eu, împotriva monitorizării și filtrării conținutului pe Internet

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 octombrie 2017 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare

ActiveWatch condamnă abuzurile conducerii Adevărul

Conducerea publicației Adevărul i-a cerut unui jurnalist să cenzureze un interviu, după care l-a concediat pentru că nu s-a conformat ordinului.

citeste articolul »Publicat: Luni, 10 Iulie 2017 · comentarii · FreeEx

Instituțiile statului, asmuțite împotriva presei

ActiveWatch condamnă acțiunea de intimidare desfășurată de ANAF în redacția RISE Project și consideră că aceasta are directă legătură cu investigațiile recente care îl vizează pe liderul PSD, Liviu Dragnea. RISE anunțase ieri că va publica azi, 6 iulie, o nouă anchetă privind acapararea de către puterea politică a unuia dintre serviciile de informații din România.

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 Iulie 2017 · comentarii · FreeEx

Cenzura DoR de la Excelsior - o execuție politică

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent solicită Primăriei Municipiului București demiterea conducerii Teatrului Excelsior pentru abuz, incompetență și încălcarea misiunii instituției prin aservirea ei unor interese politice.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 31 martie 2017 · comentarii · FreeEx

Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului sesizați cu privire la starea de incompatibilitate a Președintelui SRR

Mai multe organizații și zeci de jurnaliști SRR au sesizat Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului în legătură cu situația de incompatibilitate în care se află Președintele radioului public.

citeste articolul »Publicat: Luni, 27 februarie 2017 · comentarii · FreeEx

ActiveWatch a sesizat Comisiile de cultură în legătură cu incompatibilitatea în care se află Președintele radioului public

Ovidiu Miculescu, Președintele Director General al SRR, a fost declarat incompatibil de ICCJ pe 31 ianuarie 2017.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 15 februarie 2017 · comentarii · FreeEx

Scrisoare deschisă adresată conducerii Spitalului Colentina

ActiveWatch a solicitat conducerii Spitalului Clinic Colentina să țină cont de existența și prevederile legii avertizorului public de integritate în eventualitatea unui demers intern îndreptat împotriva propriilor salariați.

citeste articolul »Publicat: Marti, 14 februarie 2017 · comentarii · FreeEx

Vânătoare de vrăjitoare la Ministerul Afacerilor Interne

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent cer demisia Ministrului Afacerilor Interne.

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 februarie 2017 · comentarii · FreeEx

Ziarist german reținut de Poliție în urma protestelor

ActiveWatch solicită Poliției eliberarea imediată a jurnalistului Christian Gesellmann.

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 februarie 2017 · comentarii · FreeEx

Proiectul SII Analytics - sesizare la Oficiul European Antifraudă (OLAF) și Parlamentul României

Împreună cu alte cinci organizații din România (Societatea Academică din România - SAR, Asociația pentru Tehnologie și Internet, Asociația Miliția Spirituală, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki și Centrul de Resurse Juridice) am trimis către Oficiul European Antifraudă (OLAF) o sesizare cu privire la proiectul SII Analytics, primit de către SRI spre finalul anului trecut și care ridică suspiciuni cu privire de activități de supraveghere și monitorizare a populației, ascunse sub pretextul e-guvernării și a "combaterii fraudei". O sesizare similară a fost trimisă și către Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului României pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Vrem dezbatere publică, nu cu public!

Asociația ActiveWatch solicită Ministrului Justiției, Florin Iordache, să nu sfideze legea și să permită accesul presei în sala în care va avea loc dezbaterea publică a Proiectului Ordonanței de urgență privind grațierea unor persoane și a Proiectului Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

citeste articolul »Publicat: Sambata, 28 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Mass-media trebuie să ofere informații, nu ordine de zi pe unitate

Noul președinte al Comisiei de Control continuă tradiția predecesorilor săi și se transformă în avocatul intereselor SRI, ignorând valorile, libertățile și drepturile fundamentale pe care trebuie să le apere în calitate de reprezentant al cetățenilor. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 27 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx

Somnul CNA naște monștri mediatici. Apel pentru deblocarea și evaluarea activității CNA

Apel pentru deblocarea și evaluarea activității CNA

 

În contextul derapajelor inacceptabile identificate la posturile Antena 3 și România TV din seara de 22 ianuarie 2017, organizațiile semnatare solicită activarea tuturor mecanismelor legale pentru verificarea activității Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), cu scopul readucerii instituției în slujba interesului public.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Educație media, Evenimente și activități

Acțiuni de intimidare împotriva familiei unui jurnalist de investigații

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent solicită Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General de Poliție să demareze o anchetă în regim de celeritate privind acțiunea de intimidare a jurnalistului Daniel Befu, în vederea identificării și sancționării celor responsabili.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx

Solidaritate cu actorii brașoveni. Solicităm primăriei și conducerii teatrului să înceteze presiunile exercitate asupra angajaților Teatrului „Sică Alexandrescu”!

ActiveWatch salută curajul salariaților de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov care și-au riscat locurile de muncă expunând neregulile din instituție și solicită conducerii teatrului și primarului George Scripcaru să înceteze hărțuirea avertizorilor de integritate din instituție. 

citeste articolul »Publicat: Sambata, 17 decembrie 2016 · comentarii · FreeEx

Consiliul Național al Audiovizualului, martor pasiv al intoxicărilor și manipulărilor de la România TV

ActiveWatch, în calitatea sa de organizație care apără dreptul la libertatea de exprimare și informare corectă, face un apel către membrii Consiliului Național al Audiovizualului să ia măsuri urgente și ferme față de maniera în care postul România TV a ales să mediatizeze desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 decembrie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media

ActiveWatch a sesizat CNA și Consiliul de Onoare al SRR în cazul transmisiei întrerupte la Radio România Actualități

Transmisia în direct s-a oprit când doi salariați SRR prezenți la dezbatere au luat cuvântul.

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 noiembrie 2016 · comentarii · FreeEx

ActiveWatch organizează o dezbatere cu Președintele Iohannis pe marginea situației serviciilor publice de radio și televiziune

Eliminarea taxei radio-tv – sprijin sau amenințare a misiunii societăților publice de radio și televiziune?

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 noiembrie 2016 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

TAXA RADIO-TV: Răspuns pentru dl. Senator Liviu Dragnea

În atenția dlui Liviu Dragnea, Președintele Partidului Social Democrat

Stimate dle Dragnea, Vă mulțumim pentru răspunsul transmis. Salutăm atitudinea deschisă și constructivă de care dați dovadă și ne bucură disponibilitatea dvs. la un dialog deschis pe o temă de interes public major, dar care a lipsit mulți ani din dezbaterea publică. Dorim să facem câteva precizări pe marginea unor afirmații din scrisoarea dvs.

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 noiembrie 2016 · comentarii · FreeEx

Parlamentul retransformă serviciile publice de media în radio-televiziune de stat

Organizațiile semnatare condamnă votul dat azi de Camera Deputaților prin care se elimină taxa radio-TV și consideră că această măsură alterează profund misiunea mediilor publice şi creează o relație de dependență excesivă față de vectorul politic.

citeste articolul »Publicat: Marti, 25 octombrie 2016 · comentarii · FreeEx

Anularea taxei radio-TV retransformă serviciile publice de media în servicii politice

Organizațiile semnatare consideră că măsura propusă alterează profund misiunea mediilor publice şi crează o relație de dependență excesivă față de vectorul politic.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 12 octombrie 2016 · comentarii · FreeEx

Noi presiuni ale conducerii SRR împotriva jurnaliștilor critici

Conducerea SRR a depus sesizări la Comisia de cercetare disciplinară prealabilă în care este reclamată participarea celor doi jurnaliști la o dezbatere publică, în calitate de avertizori publici, și, respectiv, la răspunsurile date Consiliului Național al Audiovizualului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 septembrie 2016 · comentarii · FreeEx

ActiveWatch sesizează Comisia de Etică și Arbitraj a TVR cu privire la modul în care au fost reflectate Zilele Culturale Maghiare de la Cluj

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 august 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Dosarul penal al DIICOT împotriva Sky News - un abuz periculos

Organizațiile semnatare protestează față de decizia autorităților române de a folosi în mod abuziv legea pentru a pedepsi disproporționat ceea ce trebuie sancționat cu alte mijloace legale sau printr-un demers de comunicare publică. Cerem autorităților române să găsească mijloace adecvate de a reacționa față de derapaje ale presei sau față de critici publice și, în cazul de față, să retragă de urgență acuzele penale de comunicare de informații false de natură a afecta siguranța națională.

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 august 2016 · comentarii · FreeEx

Alertă. Tot mai mulți avertizori de integritate din România sunt hărțuiți!

ActiveWatch atrage atenția asupra înmulțirii cazurilor de hărțuire a avertizorilor publici în ultimele luni, pe fondul intensificării dezvăluirilor de interes public din diferite domenii.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 august 2016 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Un membru al CNA blochează transmiterea live a ședințelor instituției

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent sesisează comisiile de cultură ale Parlamentului în legătură cu purtarea abuzivă a unui membru CNA și cer să fie îndepărtate orice obstacole din calea transparentizării activității acestei instituții

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2016 · comentarii · FreeEx

IFJ cere Uniunii Europene să-l tragă la răspundere pe președintele Erdogan pentru violarea libertății presei în Turcia

Federațiile Internațională și Europeană a Jurnaliștilor (FIJ/FEJ) au adresat un apel Uniunii Europene să îl tragă la răspundere pe președintele Erdogan pentru atentatele la libertatea presei în Turcia

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 Iulie 2016 · comentarii

Jandarmeria română e tobă de abuzuri

Domnule ministru, (...) pentru că susținem dreptul fundamental la liberă exprimare și dreptul la liberă întrunire vă rugăm, domnule ministru, în subordinea căruia funcționează Jandarmeria, să ne răspundeți la următoarele întrebări:

·      La ce să se aștepte participanții la protestul anunțat pentru sâmbătă și duminică în Piața Universității? Să fie legitimați și amendați?

·      Si ce veți face dacă, diseară, naționala de fotbal a României câștigă și ies mii sau zeci de mii de oameni în stradă să își manifeste bucuria? Trimiteți Jandarmeria să îi amendeze pe toți?

citeste articolul »Publicat: Vineri, 10 iunie 2016 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

“De ce și cum se clatină TVR. Mărturii din interiorul televiziunii publice”

ActiveWatch publică un raport care explică situația din TVR prin prisma celor ce lucrează sau au lucrat acolo și atinge problemele cronicizate ale instituției, de la presiuni politice la nepotism de proporții legendare, de la instabilitate administrativă la concursuri de angajare dubioase, de la supradimensionarea personalului în unele departamente la subdimensionare în altele.

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 iunie 2016 · comentarii · FreeEx, Publicații

Update: răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI la Scrisoarea ActiveWatch cu privire la scandalul Hexi Pharma

Update (20.05.2016): răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI la Scrisoarea ActiveWatch cu privire la scandalul Hexi Pharma

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

La Radioul Public continuă hărțuirea jurnaliștilor care critică managementul instituției

La Radioul Public continuă hărțuirea jurnaliștilor care critică managementul instituției

 

În atenția:

Preşedintelui României

Prim-ministrului Guvernului României

Preşedinţilor Comisiilor de Cultură din Senat şi Camera Deputaţilor

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 mai 2016 · comentarii · FreeEx

Presiuni ale conducerii SRR împotriva propriilor jurnaliști

Constatăm cu surprindere şi îngrijorare declanşarea unei proceduri de cercetare de către Consiliul de Onoare al Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva a trei jurnalişti ai Radio România Actualităţi: Mira Gomboş, Alexandru Rusu, Cătălin Gomboş.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 11 mai 2016 · comentarii · FreeEx

Lansarea Raportului FreeEx 2015-2016 - Libertatea Presei în România

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, ActiveWatch lansează raportul anual privind situația libertății de exprimare în România - FreeEx 2015-2016 - Libertatea Presei în România.    

Problemele structurale ale presei din România s-au manifestat vizibil și în anul 2015. Justiția a reușit să scoată la iveală metodele prin care mass-media au fost aservite în ultimii ani mediului politic, prin mecanisme corupte de finanțare, controlarea agendei publice cu ajutorul celor mai puternice instituții de presă, folosirea presei pentru șantaj sau implicarea ei în acte de corupție la cel mai înalt nivel.

citeste articolul »Publicat: Marti, 3 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Publicații

Neutralitatea Internetului: 73 de ONG-uri din toată lumea au trimis o scrisoare deschisă autorităților de reglementare în telecomunicații din UE

Luni, 2 mai 2016, ActiveWatch, împreună cu EDRi și alte 72 de organizații ale societății civile de pe cinci continente au cerut autorităților europene de reglementare în telecomunicații să susțină neutralitatea Internetului în cadrul negocierilor care au loc în această perioadă privitoare la viitorul Internetului liber în Uniunea Europeană.

citeste articolul »Publicat: Luni, 2 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Domnule prim-ministru, așteptăm calendarul discuțiilor așezate

ApTI, susținută de ActiveWatch și de alte șapte organizații nonguvernamentale, i-a scris astăzi premierului Dacian Cioloș, cerându-i să pună în practică promisiunea cu „discuțiile așezate” pe tema legilor pe care SRI dorește să le impună pe fondul atentatelor teroriste de la Bruxelles. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 30 martie 2016 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

TVR: Insolvența clasei politice

Principalii vinovați de situația televiziunii publice dau dovadă de lașitate și nu își asumă măsurile care se impun pentru salvarea instituției. Insolvența nu oferă nicio garanție că TVR se va redresa finaciar. În schimb, reprezintă o măsură ce provoacă temeri întemeiate privind respectarea misiunii publice a TVR și ridică semne de întrebare privind soarta activelor administrate de TVR.

citeste articolul »Publicat: Marti, 8 martie 2016 · comentarii · FreeEx

USR-PCR? Uniunea Scriitorilor din România intimidează vocile critice din interior

ActiveWatch consideră că, prin încercările de a reprima vocile critice din interior la adresa instituției, Uniunea Scriitorilor din România (USR) face dovada unor mentalități totalitare și își încalcă menirea statutară de a promova libertatea de opinie și de expresie*.

Solicităm public Uniunii Scriitorilor din România să adopte un comportament transparent în ceea ce privește funcționarea și folosirea resurselor și să oprească hărțuirea scriitorilor care fac publice suspiciuni privind disfuncționalitățile USR.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 2 martie 2016 · comentarii · FreeEx

Comentarii punctuale asupra propunerii de lege privind securitatea cibernetică

ApTI, Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch, Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Centrul pentru Inovare Publică și Asociația Miliția Spirituală au transmis astăzi Ministerului pentru Comunicații și pentru Societatea Informațională comentarii punctuale, luate articol cu articol, pe propunerea de lege privind securitatea cibernetică.

citeste articolul »Publicat: Joi, 25 februarie 2016 · comentarii · FreeEx

Apel către Parlament și Guvern: Salvați televiziunea publică!

Organizațiile semnatare adresează un nou apel Parlamentului și Guvernului să întreprindă demersurile necesare în vederea salvării televiziunii publice și să restaureze demnitatea acestei instituții și a salariaților săi.

citeste articolul »Publicat: Marti, 23 februarie 2016 · comentarii · FreeEx

Parlamentul și Guvernul ascund publicului dezbaterea despre TVR

Considerăm că blocarea accesului public la această dezbatere constituie o agresiune împotriva liberului acces la informații de interes public, o măsură inacceptabilă care ridică suspiciuni privind posibilitatea încheierii unor înțelegeri netransparente privind viitorul televiziunii publice.

citeste articolul »Publicat: Marti, 23 februarie 2016 · comentarii · FreeEx

Copiii nu au ce căuta în bătăliile mediatice ale adulților

Din perspectiva eticii profesionale, opțiunea Oanei Stancu Zamfir este incalificabilă, ea, împreună cu instituțiile media care i-au preluat textul, demonstrând că în cultura instituțională în care funcționează, nu numai respectul pentru valorile profesionale dar nici respectul pentru lege* nu au nici o valoare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 23 februarie 2016 · comentarii · FreeEx

Ministerul comunicațiilor se face că dezbate Legea securității cibernetice a doua oară

În urma anunțului de pe site-ul Ministerului pentru Comunicații și pentru Societatea Informațională cu privire la organizarea celei de-a doua sesiuni de dezbateri cu privire la legea securității cibernetice în data de 19 februarie 2016, dorim să ne exprimăm dezamagirea față de nerespectarea termenilor angajamentelor luate de către cele două ministere în timpul primei dezbateri din 12 februarie 2016.

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 februarie 2016 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Apel către deputați: Fiți toleranți, NU votați legea defăimării!

Stimate doamne deputate, stimați domni deputați,

 

Vă solicităm să votați împotriva proiectului de lege privind defăimarea socială (PL-x 649.2015) deoarece conține definiții vagi care pot da naștere unor abuzuri și pot conduce la restrângerea unor drepturi fundamentale.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 februarie 2016 · comentarii · FreeEx

5 motive pentru care contestăm noul proiect de lege a securității cibernetice

ActiveWatch susține scrisoarea inițiată de APADOR-CH și Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) prin care cele două organizații semnalează, în 5 idei principale, de ce nu sunt de acord cu noul proiect de Lege a securității cibernetice, aflată acum din nou în dezbatere publică, după ce precedenta lege votată pe ascuns în Parlament anul trecut a fost desființată de Curtea Constituțională.

citeste articolul »Publicat: Marti, 9 februarie 2016 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Inactivitate a Poliției și Parchetului Galați în cazul jurnalistului Sorin Țiței

Către: Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul de Poliție Județean Galați, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați
 

Convenția Organizațiilor de Media își exprimă dezamăgirea față de modul superficial în care Inspectoratul de Poliție Județean Galați și Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați au anchetat cazul profanării mormântului soției jurnalistului gălățean Sorin Țiței, precum și ameninţările la adresa acestuia.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 ianuarie 2016 · comentarii · FreeEx

25 de organizații internaționale cer autorităților române anchetarea imediată a operațiunii de filaj împotriva jurnalistului Cătălin Tolontan

25 de membri ai IFEX cer autorităților române să ancheteze de urgență filajul împotriva locuinței jurnalistului Cătălin Tolontan.  IFEX este cea mai mare rețea mondială  pentru apărarea libertății de exprimare.

citeste articolul »Publicat: Luni, 14 decembrie 2015 · comentarii · FreeEx

Opinie referitoare la proiectul de reincriminare a insultei si calomniei

Către Comisia juridică a Senatului

În atenția membrilor Comisiei

 

Am luat act cu îngrijorare și nedumerire de noua inițiativă legislativă de incriminare a insultei și calomniei ce poartă semnătura senatoarei Cristiana Anghel. Nu este prima inițiativă de acest gen, mediul politic depunând eforturi constante și susținute de a reincrimina insulta și calomnia după dezincriminarea lor în anul 2006. Dezincriminarea insultei și calomniei a adus statului român felicitări din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE), care considera România “una dintre țările cele mai progresiste în acest sens”,și a condus la creșterea rating-ului de țară în clasamente internaționale relevante, cum ar fi cel al Reporteri fără Frontiere.

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 decembrie 2015 · comentarii · FreeEx

COM condamnă atitudinea jignitoare a unui membru al CSM la adresa jurnalistei Ondine Gherguț

26 Noiembrie 2015 - București. Convenția Organizațiilor de Media (COM) condamnă atitudinea lipsită de respect a judecătorului Norel Popescu și cuvintele jignitoare folosite de acesta la adresa jurnalistei Ondine Gherguț, de la ziarul România Liberă.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 noiembrie 2015 · comentarii · FreeEx

Filaj la casa jurnalistului Cătălin Tolontan

ActiveWatch cere autorităților să investigheze în regim de urgență acțiunea de filaj care l-a vizat pe jurnalistul Cătălin Tolontan și să ia toate măsurile pentru a asigura imediat protecția acestuia și a familiei sale.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 noiembrie 2015 · comentarii · FreeEx

ANALIZĂ ȘI RECOMANDĂRI. Cum a agravat o parte a presei drama din Clubul Colectiv

Sinaia - Noiembrie 2015. Convenția Organizațiilor de Media (COM), alcătuită din peste 25 de organizații media din România, își exprimă compasiunea pentru victimele incendiului din noaptea de 30 octombrie, din Clubul Colectiv din Capitală, și pentru familiile, prietenii și apropiații acestora.

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 noiembrie 2015 · comentarii · FreeEx

Partide noi? Tot noi

ActiveWatch solicită Președintelui României și partidelor politice parlamentare să nu deturneze revolta societății adresate clasei politice și corupției sistemice prin organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

citeste articolul »Publicat: Joi, 5 noiembrie 2015 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Parlamentarii vor închisoare pentru cine nu pare suficient de patriot

 

PROTEST faţă de încercarea unor parlamentari de a limita libertatea de exprimare,prin pedepsirea cu închisoarea a celor care nu par suficient de patrioţi

Organizaţiile semnatare protestează  faţă de iniţiativa unui număr de 36 senatori şi deputaţi din coaliţia parlamentară majoritară, PSD-UNPR, de a reintroduce în Codul penal infracţiunea de “Ofensă adusă unor însemne” (redenumită “Ofensa adusă unor însemne naţionale”), infracţiune care tocmai fusese eliminată din legislaţia penală odată cu adoptarea noului Cod penal.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 octombrie 2015 · comentarii · FreeEx, Antidiscriminare, Reacție rapidă

Inițiativa legislativă a domnului Dragnea aprobată de Senat: o lipsa cronica de înțelegere a fenomenului discriminării

Considerăm acest proiect de lege un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare în România, care instituie responsabilitatea colectivă, permite sancționarea solicitărilor pentru autonomie ale comunităților minoritare, un proiect de lege ce dublează înrăutățind prevederi din actuala legislație antidiscriminare și încălcă directivele europene în materia nediscriminării[1]. Acest proiect conține definiții vagi permițând abuzuri, inclusiv limitarea libertății de exprimare.[1]
Directivele 2000/43/EC și 2000/78/EC.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 octombrie 2015 · comentarii · FreeEx, Antidiscriminare, Reacție rapidă

A început oficial cenzura Internetului în România. De ce încalcă drepturile omului și nu ar trebui să o acceptăm

O instituție administrativă (Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, ONJN) și-a luat rolul de cenzor al site-urilor web pe care utilizatorii români le pot accesa.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 19 august 2015 · comentarii · FreeEx

În atenția Președintelui României, Klaus Iohannis: Inițiativă transpartinică periculoasă pentru independența CNA

Domnule Președinte,

Organizațiile semnatare au luat act cu îngrijorare de adoptarea, de către Senatul României, a unui amendament la legea Audiovizualului care va consfinți controlul politic asupra Consiliului Național al Audovizualului și vă solicită să respingeți de la promulgare aceasta modificare legislativă.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 3 Iulie 2015 · comentarii · FreeEx

Poliția Română ia la rând cu aplomb milițienesc semnatarii unei petiții

Update: Răspunsul Poliției Române

ActiveWatch și APADOR-CH protestează față de abuzurile grosolane incompatibile cu normele statului de drept prin care sunt hărțuite persoane care și-au exercitat dreptul la petiționare. Aperciem comportamenul Poliției Române ca fiind unul de tip milițienesc, similar poliției politice.

citeste articolul »Publicat: Marti, 30 iunie 2015 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Organizațiile de media resping ideea ajutorului de stat pentru televiziuni în campania electorală

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ActiveWatch și Convenția Organizațiilor de Media (COM) consideră inoportună instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru televiziuni, în perioada 2015-2016 și solicită Executivului să reconsidere această opțiune, luând în calcul alte modalități de a sprijini producția editorială și informarea publicului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 iunie 2015 · comentarii · FreeEx

Guvernul vrea să transforme bătălia politică într-un război împotriva drepturilor cetățenești

ActiveWatch și APADOR-CH consideră că primul ministru Ponta se victimizează invocând în mod ridicol o presupusă “lovitură de stat” din al cărei scenariu ar face parte și proteste de stradă. Există suficiente motive să ne temem că aceste pseudo-argumente se vor transforma în pretexte pentru o eventuală reprimare în forță a unor proteste de stradă, indiferent de revendicări și de cei care le susțin, fie chiar și organizate și susținute de actuala opoziție.

citeste articolul »Publicat: Marti, 9 iunie 2015 · comentarii · FreeEx

Implementarea diacriticelor în numele de domenii .ro – un pas înainte și unul înapoi

Pericolul aplicării unei politici de tipul „primul venit, primul servit”, ce a fost anunțată pe situl RoTLD.ro, este că în această cursă pentru înregistrarea de nume cu diacritice, persoane terțe ce nu dețin domeniile fără diacritice înregistrate vor fi mai rapide și apoi le vor solicita deținătorilor domeniilor fără diacritice să le ofere prețuri mari și foarte mari pentru a le ceda dreptul de a folosi sau redirecționa domeniile cu diacritice, mai ales că nu există o taxă anuală și un termen de expirare a înregistrării acestora.

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 iunie 2015 · comentarii · FreeEx

Atac mafiot împotriva unui jurnalist din Galați. UPDATE: Raspuns IGPR

Organizația ActiveWatch solicită Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General de Poliție să demareze o anchetă în regim de celeritate privind acțiunea în stil mafiot de intimidare a jurnalistului Sorin Țiței și să aplice toate măsurile prevăzute de lege pentru sancționarea celor responsabili de profanarea mormântului soției acestuia.

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 iunie 2015 · comentarii · FreeEx

Conducerea UNATC execută libertatea de exprimare. UPDATE

ActiveWatch consideră abuzivă propunerea de demitere a lui Andrei Rus și solicită Comisiei de Etică să revină asupra deciziei, iar conducerii instituției – să nu-i dea curs. Considerăm că Andrei Rus a acționat ca un avertizor de integritate în întregul său demers de a expune practicile și opiniile exprimate de conducerea UNATC, dând dovadă de bună credință în întregul său demers.

citeste articolul »Publicat: Luni, 1 iunie 2015 · comentarii · FreeEx

Atac sălbatic împotriva activiștilor, în Geoparcul Dinozaurilor. Update: răspuns IGPR și Parchet Tribunal Hunedoara Update: Raspuns Ministerul Public

ActiveWatch solicită autorităților competente – Parchetului și Poliției  – cercetarea în regim de celeritate a actelor de agresiune comise în Geoparcul Dinozaurilor.

Duminică, 24 mai, în proximitatea satului Coroiești din Țara Hațegului, la Râul Alb, în Geoparcul Dinozaurilor, un activist de mediu, Gabriel Păun, membru al organizației Agent Green, și însoțitorii acestuia, care se deplasau pentru a documenta în teren un proiect suspect de a fi distrugător pentru mediu, au fost atacați cu violent de un grup de persoane.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 mai 2015 · comentarii · FreeEx

Reacție la introducerea cursului de educație pentru drepturile de proprietate intelectuală în programa școlară

La propunerea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), Ministerul Educației a aprobat un curs opțional de „educație pentru drepturile de proprietate intelectuală”. Inițiativă lăudabilă, doar că abordarea este unilaterală și ignoră complet ideea de acces liber și licențe libere. ActiveWatch împreună cu alți 12 semnatari au trimis astăzi o scrisoare deschisă ministrului Sorin Mihai Cîmpeanu atrăgând atenția asupra elementelor ce pot fi îmbunătățite ținând cont de realitățile culturale și sociale din lumea digitală.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 13 mai 2015 · comentarii · FreeEx, Educație media, Evenimente și activități

Cerem dezbatere publică pentru proiectul de modificare a legii comunicațiilor electronice

ActiveWatch împreună cu alte șapte organizații neguvernamentale își exprimă dezacordul față de modul netransparent în care Președinția și partidele parlamentare au procedat în legătură cu modificarea Legii 506/2004, a prelucrării datelor rezultate din comunicațiile electronice. În urma întâlnirii din 6 mai de la Cotroceni, proiectul cu modificările legislative a apărut imediat pe site-ul Senatului (http://www.senat.ro/legis/PDF/2015/15b220FG.pdf) introdus în procedură legislativă. Asta înseamnă că legiuitorul sare o etapă importantă legală, aceea a consultării publice.

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 mai 2015 · comentarii · FreeEx

Inițiativă transpartinică periculoasă pentru independența CNA

Organizațiile semnatare se opun însă propunerii ca respingerea raportului anual de activitate să atragă demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului. Propunem ca soluție alternativă un mecanism prin care membrii Consiliului să aleagă și să demită președintele instituției, cu votul a 2/3 din membri, iar Parlamentul să valideze aceste decizii.

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 aprilie 2015 · comentarii · FreeEx

Premierul nu intelege rolul presei într-o societate democratică.

Premierul Victor Ponta a declarat azi că nu mai răspunde întrebărilor acelor jurnaliști care lucrează la companii ce au datorii la stat. Întrucât declaratia domniei sale conținea și o invitație la exprimarea unor opinii pe marginea acestei decizii, ne permitem să-i răspundem domnului prim-ministru.

citeste articolul »Publicat: Luni, 30 martie 2015 · comentarii · FreeEx

Dezbaterile politice NU reprezintă amenințări la adresa climatului de siguranță și a bunăstării cetățenilor!

ActiveWatch solicită modificarea proiectului de „Strategie Națională de Ordine și Siguranță Publică 2015-2020” în forma propusă spre dezbatere publică. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 martie 2015 · comentarii

ActiveWatch a sesizat Comisia de etică a TVR în legătură cu acuzațiile aduse instituției de M. Drăgan

Considerăm că astfel de situații ar putea fi prevenite dacă Statutul jurnalistului din SRTV, documentul care consemnează drepturile și obligațiile profesionale ale personalului editorial din SRTV, ar fi promovate în interiorul instituției și prezentate de la bun început salariaților și colaboratorilor instituției.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 martie 2015 · comentarii · FreeEx

Scrisoare deschisă: Channel 4 - "The Romanians are Coming"

Scrisoare de felicitări transmisă în atenția redacției Channel 4 cu privire la seria de reportaje "The Romanians are Coming": "Noi am înțeles mesajul reportajului realizat de echipa dumneavoastră ca fiind adresat în primul rând acelor voci din Marea Britanie care stigmatizează românii imigranți din țara dumneavoastră ca fiind “hoți”, “cerșetori”, “profitori de asistență socială” etc. Sunt citați în reportaj, de altfel, atât cetățeni britanici cât și politicieni care vorbesc despre “necesitatea opririi accesului bandelor criminale românești” (“Romanian criminal gangs”). Reportajul vostru aduce în atenția publicului destinele câtorva imigranți români care contrazic dureros percepțiile stigmatizante."

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 martie 2015 · comentarii · FreeEx, Antidiscriminare, Reacție rapidă

Reporteri fără Frontiere a lansat Indexul libertății presei 2015

Reporters Without Borders / RSF​ a publicat Indexul anual al libertății presei. România se află  pe locul 52, având un scor foarte apropiat de al Statelor Unite și înaintea unor state membre UE (Croația, Italia, Bulgaria). Față de clasamentul anterior, România coboară 7 locuri, iar scorul înregistrat consemnează o mică scădere.

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 februarie 2015 · comentarii · FreeEx

Cerem limitarea accesului șefilor serviciilor secrete la funcții de demnitate publică

Constatăm cu îngrijorare că în ultimii ani separarea între serviciile de informații și instituţiile politice nu mai funcționează. Controlul civil asupra acestora este din ce în ce mai  limitat, fapt ce afectează consolidarea democraţiei româneşti şi principiile pe baza cărora am aderat la comunitatea euro-atlantică. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 ianuarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Cerem SRI să lase la vatră ofițerii acoperiți din presă!

Organizațiile semnatare consideră firească și necesară demisia șefului SRI, George Maior, având în vedere repetatele atacuri și presiuni pe care le-a făcut în ultima perioadă la adresa Curții Constituționale a României și a altor opozanți ai legilor Big Brother.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx

Libertatea de exprimare exclusă din mediul academic

Decizia UAUIMB de a exmatricula un student care a inițiat o plângere către MEC cu privire la unele disfuncții ale procesului de învățământ de la UAUIMB constituie un act abuziv de restrângere a dreptului constutițional la liberă exprimare, contravine spiritului academic și reprezintă o încălcare a principiului respectării dreptului la opinie al studentului, prevăzut de Art. 3 al Legii educației naționale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx

ActiveWatch solicită demisia directorului SRI

Directorul SRI lansează un atac securistic la adresa celor ce s-au împotrivit legilor Big Brother, menite să invadeze viața personală a tuturor cetățenilor sub pretextul unor ipotetice amenințări la adresa siguranței naționale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx

Legea securității cibernetice, încă o tentativă a serviciilor de a intra în viața privată a cetățenilor, e neconstituțională - See more at: http://www.apador.org/legea-securitatii-cibernetice-inca-o-tentativa-a-serviciilor-de-intra-in-viata-privata-a-ceta

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) și Asociația pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) salută decizia CCR de a declara neconstituțională, în ansamblu, Legea securității cibernetice. Această lege reprezintă încă o tentativă a legiuitorului, împreună cu serviciile de informații, de intruziune în viața privată a individului sub pretextul luptei împotriva terorismului.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 21 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Cenzura și conformismul nediscriminatoriu, instituite în noul regulament pentru învățământul preuniversitar

În atenția Ministerului Educației și Cercetării Științifice

Domnului Ministru Sorin Mihai Cîmpeanu

 

 

Cenzura și conformismul nediscriminatoriu, instituite în noul regulamentul pentru învățământul preuniversitar

 

Domnule Ministru,

 

În calitate de organizație care militează pentru libera exprimare în interes public, ActiveWatch vă supune atenției faptul că Regulamentul de Organizare și Funcționare al Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP), publicat marți, 13 ianuarie 2015, în Monitorul Oficial, semnat de predecesorul dv, dl Remus Pricopie, este neconstituțional, de natură să afecteze nepermis libertatea de exprimare și de asociere a elevilor.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 21 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx

Comunicat presă amicus-securitate cibernetică

Amicus curiae pentru anularea Legii securității cibernetice, un demers susținut de ActiveWatch

citeste articolul »Publicat: Luni, 19 ianuarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Un grav atentat împotriva drepturilor fundamentale este folosit de autoritățile române ca un pretext pentru a propune restrângerea drepturilor fundamentale

Organizațiile semnatare ale acestui comunicat își exprimă îngrijorarea cu privire la insistența cu care instituțiile abilitate ale statului re-propun acum, în regim de urgență, un pachet de măsuri de supraveghere generalizată care încalcă drepturile omului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Solidaritate cu Charlie Hebdo

Condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor atacului terorist de la Charlie Hebdo!

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 7 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx

Apelul societății civile pentru declararea neconstituționalității Legii securității cibernetice

UPDATE: PNL a sesizat Curtea Constituțională!

Treisprezece organizatii neguvernamentale consideră că Legea securității cibernetice, în forma aprobată de Parlament, încalcă garanțiile constituționale privind viața privată și cer ca legea să fie analizată de Curtea Constituțională a României înainte de promulgarea ei.

citeste articolul »Publicat: Luni, 22 decembrie 2014 · comentarii · FreeEx

Jurnalistă din Azerbaidjan, condamnată la două luni de arestare preventivă

ActiveWatch, în calitate de membru al rețelei Reporteri Fără Frontiere, se alătură demersului Reporteri Fără Frontiere de a cere eliberarea imediată a jurnalistei azere Khadija Ismayilova, acuzată pe nedrept că ar fi determinat un coleg să se sinucidă.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 decembrie 2014 · comentarii · FreeEx

Rezultate finale alegeri prezidențiale 2014: Antena 3 și România TV au pierdut alegerile

Duminică, 16 noiembrie 2014, ActiveWatch a sesizat mai multe nereguli în procesul de mediatizare a turului doi pentru Alegerile Prezidențiale 2014. Cele mai grave abateri s-au înregistrat la televiziunile România TV și Antena 3 care au sfidat pe parcursul întregii zile reglementările în vigoare, promovând mesaje și informații care vizau mobilizarea electoratului în favoarea candidatului Victor Ponta (alianța PSD – UNPR – PC).

citeste articolul »Publicat: Marti, 18 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx

ActiveWatch: Cerem sancționarea polițiștilor abuzivi din Centrul Capitalei!

Sesizare
Către: Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției Române
În atenția domnului ministru Gabriel Oprea și a domnului Petre Tobă, inspector general al Poliției Române

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 12 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx

Apel către Victor Ponta și Klaus Iohannis – dezbaterea trebuie să aibă loc într-un cadru echidistant!

Facem un apel la cele două tabere politice și la cei doi candidați să dea dovadă de responsabilitate, de respect pentru electorat, și să găsească de urgență o formulă care să permită organizarea unei dezbateri directe, în condiții care să garanteze un cadru echidistant pentru întâlnire.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 7 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Victor Ponta recunoaște că a aprobat proiectul lui Șerban Nicolae de modificare a Codului Penal

Guvernul României a transmis azi, 5 noiembrie, un răspuns la adresa ActiveWatch din 30 octombrie prin care solicitam publicarea stenogramelor ședinței de Guvern din 29 octombrie în care s-a discutat proiectul senatorului Șerban Nicolae de modificare a Codului Penal (L.236/2014).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 5 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă adresată posturilor de televiziune naționale

ActiveWatch face apel la profesionalismul, responsabilitatea si buna-credinta a realizatorilor de televiziune, avand in vedere importanta institutiilor de presa in asigurarea informarii corecte a publicului in contextul derularii campaniei pentru cel de-al doilea tur al Alegerilor Prezidentiale.

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Educație media, Evenimente și activități

ActiveWatch cere publicarea stenogramei ședinței de Guvern din 29.10.2014

Ținând cont de importanța actului normativ în cauză și a impactului pe care acesta l-ar putea avea asupra funcționării sistemului de Justiție, al mass-media și a societății, precum și în privința încrederii publicului asupra actului de guvernare, considerăm că situația poate fi lămurită numai prin publicarea stenogramei acestei ședinței de Guvern.

citeste articolul »Publicat: Joi, 30 octombrie 2014 · comentarii · FreeEx

Romania TV - simptome clare de deprofesionalizare

ActiveWatch a sesizat CNA în legătură cu emisiunea postului România TV în care s-a discutat starea de sănătate a Președintelui.

citeste articolul »Publicat: Joi, 16 octombrie 2014 · comentarii · FreeEx, Educație media, Evenimente și activități

CNA încă nu s-a hotărât ce face cu Decizia 528/11.09.2014

ActiveWatch a sesizat Consiliul Național al Audiovizualului în legătură cu posibile încălcări ale reglementărilor privind campania electorală de către Antena 3 și România TV, precum și de către Consiliul Național al Audiovizualului

citeste articolul »Publicat: Vineri, 10 octombrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Modificarea articolului 277 din Codul penal restrânge dreptul la informare

30.09.2014

În atenția membrilor Camerei Deputaților

Stimați deputați,

Organizațiile semnatare vă solicită să respingeți modificările aduse articolului 277 din Codul Penal de proiectul de lege inițiat de senatorul Șerban Nicolae. Proiectul a trecut de Senat, prin aprobare tacită, deși primise aviz negativ din partea Comisiei Juridice a Senatului.

citeste articolul »Publicat: Marti, 30 septembrie 2014 · comentarii · FreeEx

Autoritățile române, abuzive în relația cu publicația Epoch Times

ActiveWatch condamnă abuzurile săvârșite de Guvernul României și de Jandarmeria Română zilele acestea împotriva publicației Epoch Times.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 septembrie 2014 · comentarii · FreeEx

Solicitam TVR publicarea stenogramelor sedintelor in care s-au discutat grilele de toamna

Avand in vedere recentele evenimente (respingerea de catre CA al TVR a grilelor de toamna) si declaratiile PDG al TVR, Stelian Tanase, care acuza existenta unor presiuni politice venite din zone inalte ale partidului de guvernamant, precum si suspiciunile indreptatite privind interesele reprezentate de unul din membrii Consiliului de Administratie, Corneliu Calota (cel care detine, in acelasi timp, functia de consilier si purtator de cuvant al primului ministru, Victor Ponta), va solicitam sa publicati stenograma sedintei CA in care a fost respinsa structura de programe, precum si stenograma sedintei CA de luni, 22 septembrie, in care se va rediscuta situatia grilelor de toamna.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 19 septembrie 2014 · comentarii · FreeEx

Legea cartelelor pre-pay – neconstituțională. Urmează legea securității cibernetice?

Organizațiile semnatare salută decizia Curții Constituționale a României, care a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/201, privind comunicaţiile electronice, care prevedea identificarea utilizatorilor de cartele pre-pay și de rețele WiFi neparolate, este neconstituţională, în ansamblul ei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 septembrie 2014 · comentarii · FreeEx

Cetățenii români au dreptul să dezbată prevederile Constituției României

Organizațiile semnatare dezaprobă poziția Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la dezbaterile privind autonomia pe criterii etnice inițiate de către o formațiune politică ce reprezintă în Parlament minoritatea maghiară, poziție pe care a făcut-o publică prin intermediul unui comunicat în data de 11 septembrie.

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 septembrie 2014 · comentarii · FreeEx

Comentarii și recomandări ActiveWatch pe marginea proiectului pentru pentru Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar

ActiveWatch a transmis Ministerului Educației Naționale comentarii și recomandări cu privire la două articole din proiectul Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar care restrâng excesiv dreptul elevilor la liberă exprimare.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 12 septembrie 2014 · comentarii · FreeEx

ActiveWatch a sesizat CNA în cazul Badea/motocicliști

ActiveWatch solicită CNA să își exercite mandatul cu care este învestit de lege și să aplice sancțiunile prevăzute de lege, proporțional cu gravitatea faptelor. Reamintim că acest tip de comportament nu este o premieră pentru respectivul realizator, acesta amenințând și instigând constant împotriva unor persoane sau comunități.

citeste articolul »Publicat: Luni, 8 septembrie 2014 · comentarii · FreeEx

Solicitare către Comisia de Cultură, privind Televiziunea publică

1120/25.08.2014
Către: Senatul României
Comisia de Cultură şi Mass Media

Solicitare

Stimate domnule Preşedinte Georgică Severin,

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 august 2014 · comentarii · FreeEx

Solidaritate cu jurnalistul Cătălin Tolontan

ActiveWatch își exprimă public solidaritatea cu jurnalistul Cătălin Tolontan, director al publicației Gazeta Sporturilor, care este în această perioadă ținta unor atacuri politice și mediatice meschine, suspecte de interese partizane și de rea-credință.

citeste articolul »Publicat: Luni, 25 august 2014 · comentarii · FreeEx

Agresarea jurnaliștilor este un atac la democrație

ActiveWatch condamnă modul neprofesionist în care au acționat forțele de ordine în timpul mitingului desfășurat duminică la Palatul Cotroceni, când mai mulți jurnaliști au fost agresați de participanții la eveniment, sub ochiul pasiv al jandarmilor și polițiștilor.

citeste articolul »Publicat: Luni, 11 august 2014 · comentarii · FreeEx

Confuzie și stigmatizare în reacția Ministerului Culturii față de folosirea imaginii lui Mihai Eminescu

26 iulie 2014

În atenția Ministerului Culturii
Scrisoare deschisă

 

citeste articolul »Publicat: Sambata, 26 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx

Digi 24 a concediat abuziv un jurnalist, pentru opiniile de pe Facebook

Jurnalistul Cristian Citre, de la Departamentul Politic al televiziunii Digi 24, a fost concediat de redactorul șef Cosmin Prelipceanu, în urma publicării pe Facebook a unor mesaje critice la adresa premierului Victor Ponta.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 18 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx

Opinia și solicitările APADOR-CH cu privire la Proiectul de lege pentru transpunerea unor acte normative europene

ActiveWatch susține prezentul demers inițiat de APADOR-CH.

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Scrisoare către managerii de presă

Stimată Doamnă Director,
Stimate Domnule Director,


A trecut mai bine de o luna de cand v-am adresat prin email si posta propunerea de a va alatura Coalitiei pentru o Presa Curata, cu rugamintea sa mentionati pe site-ul publicatiei d-voastra urmatoarele informatii:

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx

Câte verdicte de neconstituționalitate sunt necesare ca să ne respectați viața privată?

România traversează în aceste zile o întrecere absurdă între autoritățile statului - care impun legi pentru controlul absolut asupra comunicațiilor cetățenilor - și justiția, care nu mai prididește să le declare neconstituționale.

citeste articolul »Publicat: Joi, 10 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx

Apelul societății civile către președintele Băsescu: Big Brother e neconstituțional, nu-i mai nășiți și alte rude

Domnule președinte,

După ce Curtea Constituțională a României a constatat neconstituționalitatea Legii Big Brother, facem azi un apel suplimentar în favoarea solicitării de a nu promulga Legea cartelelor prepay și a Wi-Fi-ului cu buletinul. Organizațiile semnatare vă cer să sesizați Curtea Constituțională și pentru această „soră mai mică” a Legii Big brother.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx

Ultimul apel pentru sesizarea neconstituționalității legii cartelelor prepay: Băsescu către CCR

Nouă organizații neguvernamentale au cerut azi președintelui Traian Băsescu să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la neconstituționalitatea Legii privind înregistrarea utilizatorilor de cartele prepay și rețele wi-fi.

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx

ActiveWatch consideră că se impune auto-suspendarea Laurei Georgescu din funcția de Președinte al CNA

ActiveWatch consideră că se impune auto-suspendarea Laurei Georgescu din funcția de Președinte al CNA, pentru a detensiona atmosfera din Consiliu și pentru a salva credibilitatea instituției.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 4 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx

Cine mai poate opri promulgarea Legii cartelelor pre pay ?

Șapte organizații neguvernamentale au cerut azi Avocatului Poporului, precum și președinților Senatului și Camerei Deputaților să uzeze de dreptul lor de a sesiza Curtea Constituțională a României cu privire la neconstituționalitatea legii privind înregistrarea utilizatorilor de cartele pre-pay și rețele Wi-Fi.
După ce legea a fost adoptată în procedură de urgență de ambele camere ale Parlamentului, CCR rămâne garantul respectării drepturilor omului la viață privată. Sesizarea Curții nu poate fi însă făcută înainte de promulgare (conform legii de funcționare a acesteia – 47/1992), decât de următorii: Avocatul Poporului, președinții Senatului și Camerei Deputaților, Președintele României sau un număr de 50 de deputați și 25 de senatori.
Dacă legea nu va ajunge în analiza CCR înainte de promulgare, ultima șansă pentru ca legea să nu intre în vigoare ar fi ca Președintele României să o trimită înapoi Parlamentului pentru reexaminare. Este puțin probabil, însă, ca acesta să o facă, întrucât legea în sine a este o inițiativă discutată déjà în CSAT.
Mai jos, textul integral al solicitării:

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx

LPF și APSR instaurează cenzura în presa sportivă

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent au sesizat astăzi, 26.06.2014, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Consiliul Național al Audiovizualului în legătură cu Acordul încheiat între Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) și Asociația Presei Sportive din România (APSR) privind acreditarea reprezentanţilor mass-media la jocurile din Campionatul Naţional ”Liga I” și Cupa Ligii, sezonul 2014/2015.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 iunie 2014 · comentarii · FreeEx

Scrisoare internațională către Departamentul de Justiție al SUA în sprijinul Wikileaks

Domniei sale, Eric Holder
Procuror General
Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii
Washington, D.C. 20530

Domnule Procuror General,

citeste articolul »Publicat: Marti, 24 iunie 2014 · comentarii · FreeEx

CNA se ascunde de public

Organizațiile semnatare își exprimă dezaprobarea față de modificările aduse de CNA propriului Regulament de Organizare și Funcționare  deoarece restrâng nejustificat accesul publicului la informații privind activitatea Consiliului.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 iunie 2014 · comentarii · FreeEx

ActiveWatch consideră că ședințele CNA trebuie transmise live pe site-ul acestei instituții.

Considerăm că este în interesul instituției să dea dovadă de cât mai multă transparență în fața publicului, iar membrii Consiliului trebuie să accepte că statutul de demnitari publici presupune și o protecție mai redusă a dreptului la propria imagine.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 iunie 2014 · comentarii · FreeEx

UPDATE. Solicitare de interes public adresată SRI privind comunicațiile electronice - Răspunsul SRI

În legătură cu poziția Serviciului Român de Informații vis-a-vis de proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2011 privind comunicațiile electronice, aflat în dezbatere în Parlament.

UPDATE: Citiți la final răspunsul SRI.

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 iunie 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Opriți activitățile de supraveghere din România!

Vă rugăm să citiți și dacă sunteți de acord, să semnați această petiție pentru oprirea activităților de supraveghere din România

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 iunie 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Parlamentul aprobă pe șest dorința Guvernului de a-i monitoriza pe utilizatorii de cartele preplătite și de Internet wireless

Update: Semnați petiția "Opriți activitățile de supraveghere din România!". Organizațiile semnatare consideră că Proiectul de lege privind înregistrarea cartelelor pre-pay încalcă grav dreptul la viață privată consfințit de Constituție și solicită Parlamentului să nu adopte acest proiect de lege.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 6 iunie 2014 · comentarii · Reacție rapidă

SRR restrictioneaza abuziv accesul in Consiliul de Administratie

Comitetul Director al Societății Române de Radiodifuziune a adoptat în noaptea zilei de 3 iunie o dispoziție privind organizarea alegerilor interne pentru desemnarea celor doi reprezentanți ai salariaților în viitorul Consiliu de Administrație ce va fi numit de Parlamentul României. Regulamentul de organizare a alegerilor interzice candidaturile unor persoane din afara instituției, exact cum a procedat conducerea TVR în luna ianuarie, într-o situație identică.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 iunie 2014 · comentarii · FreeEx

Insuflarea respectului cu forța produce efectul contrar: ActiveWatch cere respingerea modificărilor aduse Legii 75/1994!

ActiveWatch se opune modificărilor și completărilor aduse Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. Considerăm că modificările aduse prin inițiativa legislativă propusă de un grup de 32 de parlamentari PSD în noiembrie 2013 și adoptată tacit în Senat pe 27 mai 2014, încalcă dreptul la liberă exprimare, libertatea de conștiință, dreptul la proprietate privată și diversitatea culturală.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 iunie 2014 · comentarii · FreeEx

Cerem conducerii TVR3 să motiveze oprirea difuzării interviului cu Traian Băsescu

Canalul TVR3 a oprit difuzarea unui interviu cu președintele Traian Băsescu programat a fi difuzat în seara zilei de 13 mai, în cadrul emisiunii „Totul la vedere”

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 14 mai 2014 · comentarii · FreeEx

CNA crede și nu cercetează

Scrisoare deschisă în atenția membrilor CNA cu privire la decizia Consiliului de a interzice de la difuzare spotul Romtelecom/Cosmote

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 30 aprilie 2014 · comentarii · FreeEx, Educație media, Evenimente și activități

Cerem parlamentarilor să nu voteze proiectul de lege privind înregistrarea cartelelor pre-pay

Semnatarii acestui apel își exprimă dezacordul față de adoptarea de către Guvern, în ședința din 9 aprilie 2014, a proiectului de lege privind înregistrarea deținătorilor de cartele telefonice pre-plătite și le cer parlamentarilor să nu voteze proiectul.


 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 11 aprilie 2014 · comentarii · FreeEx

Legea Big Brother nu trebuia să existe! – a spus-o azi Curtea de Justiție a UE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a declarat astăzi invalidă Directiva care impunea obligația statelor de a colecta date privind comunicațiile electronice și de telefonie ale cetățenilor pentru o perioadă de cel puțin șase luni.

citeste articolul »Publicat: Marti, 8 aprilie 2014 · comentarii · FreeEx

6 ani de la summit-ul NATO la București: Jandarmeria găsită vinovată pentru abuzuri asupra cetățenilor, dar lăsată nepedepsită

Folosim prilejul manifestărilor festiviste, generate de împlinirea a 10 ani de la intrarea României în familia NATO, ca să atragem atenția că s-au împlinit 6 ani de când responsabilii de abuzurile comise cu ocazia summit-ului NATO de la București sunt nepedepsiți, în ciuda faptului că justiția i-a găsit vinovați.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 2 aprilie 2014 · comentarii · FreeEx

Scrisoare deschisă pentru Primăria Craiova: Evitați riscul de a periclita libertatea de informare și de exprimare!

În atenția doamnei primar Olguța Vasilescu

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, s-a autosesizat ca urmare a articolului publicat de jurnalistul Cătălin Tolontan, intitulat: „Olguța Vasilescu vrea să radă chioșcurile de presă, suprimând astfel ziarele critice”.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 26 martie 2014 · comentarii · FreeEx

Lupta pentru un Internet deschis se dă în Parlamentul European

Scrisoare deschisă către europarlamentarii români

Parlamentul European va decide întâi în Comisia pentru industrie, transport, cercetare și energie (ITRE) din 18 martie 2014, iar apoi în plenara din 3 aprilie 2014 dacă va consacra legislativ un Internet deschis în Uniunea Europeană.

citeste articolul »Publicat: Joi, 13 martie 2014 · comentarii · FreeEx

Solicităm CSM organizarea unei întâlniri pentru dezbaterea noului Ghid pentru relația justiție-mass media

UPDATE: CSM organizeaza miercuri intalnire pe marginea Ghidului justitie-mass media

Organizațiile semnatare consideră imperios necesară organizarea unei dezbateri publice pe tema modificărilor Ghidului pentru relația justiție-mass media și solicită CSM organizarea unei întâlniri la care să poată participa toate părțile interesate.

citeste articolul »Publicat: Luni, 10 martie 2014 · comentarii

Solicităm CSM prelungirea perioadei de consultare publică pe marginea Ghidului pentru relația justiție- mass media

Organizațiile semnatare consideră că perioada de consultare pentru modificările Ghidului pentru relația justiție-mass media oferită de CSM este insuficientă.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 7 martie 2014 · comentarii · FreeEx

Cenzură la TVR: DGI Stelian Tănase a scos de pe post un documentar care rula

ActiveWatch condamnă cenzurarea documentarului „Moștenirea clandestină”, realizat pentru TVR de jurnalista Monica Simona Ghiurco în colaborare cu istoricul american Larry Watts. Directorul General Interimar al TVR, Stelian Tănase, i-a cerut cerut telefonic directorului TVR Internațional scoaterea de pe post a documentarului, în timp ce rula.


 

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 martie 2014 · comentarii · FreeEx

Cerem CSM să consulte ziariștii înainte de a face un ghid de lucru cu presa

O restrângere a accesului ziariștilor la informațiile dintr-un dosar de corupție, de exemplu, ar însemna o negare a dreptului constituțional (articolul 31 din Constituție) al publicului de a afla informații despre fonduri publice și fapte ale politicienilor sau funcționarilor publici.

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 martie 2014 · comentarii · FreeEx

AW se opune introducerii delay-ului în legislația audiovizuală

ActiveWatch consideră că introducerea mecanismului delay-ului în legislația audiovizuală este riscantă, punând în pericol atât dreptul la liberă exprimare, cât și dreptul publicului la informare. De asemenea, considerăm că interpretarea dată de CNA sintagmei "limbaj injurios" trebuie să fie în concordanță cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, să nu fie excesivă și să nu fie făcută aplicând un dublu standard.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 28 februarie 2014 · comentarii · FreeEx

„Telegrama” din Ploiești, „în colimator” pentru a doua lună consecutiv

În atenția domnului comisar șef de poliție Viorel Dosaru
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova

citeste articolul »Publicat: Joi, 27 februarie 2014 · comentarii · FreeEx

ActiveWatch solicită publicarea listei prin care se cere înlăturarea lui Adrian Moise

Pentru a evita suspiciunea că această listă de semnatari este folosită ca instrument de presiune asupra Parlamentului pentru a revoca din funcția de membru al CA al SRR pe Adrian Moise, cerem conducerii SRR și Comisiilor parlamentare de cultură, arte și mass media să facă publică adresa înaintată de salariații SRR Parlamentului și lista semnăturilor din această listă, astfel încât să fie eliminat orice dubiu privind onestitatea demersului.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 12 februarie 2014 · comentarii · FreeEx

Consiliul Național al Audiovizualului sancționează din nou dreptul la opinie

Critica puterii nu trebuie să fie inhibată, riscul pentru procesul democratic fiind mai mare decât riscul de a leza drepturile anumitor politicieni.

citeste articolul »Publicat: Luni, 10 februarie 2014 · comentarii · FreeEx

Accesul la Internet e un drept, NU un joc de noroc

Către Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc
Calea Victoriei nr. 9, sectorul 3, București


4 februarie 2014

Stimată doamnă președinte Cristinela Odeta Nestor,

Organizațiile semnatare vă atrag atenția asupra încălcării drepturilor omului prin cenzurarea accesului la Internet de către furnizorii de servicii de acces la Internet (ISP).

citeste articolul »Publicat: Marti, 4 februarie 2014 · comentarii · FreeEx

Constituţia revizuită trebuie să păstreze garanțiile pentru libertatea presei

Organizaţiile semnatare au primit cu nelinişte sugestia Consiliului Legislativ de eliminare din Constituţie a articolului 30 (4) care prevede că “nicio publicaţie nu poate fi suprimată” şi solicită Comisiei pentru revizuirea Constituţiei să nu dea urmare acestei sugestii.

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 februarie 2014 · comentarii · FreeEx

Președintele CJ Brăila a jignit și a amenințat o jurnalistă

Cerem conducerii PSD să se delimiteze public de asemenea comportamente și să-l sancționeze prin mecanismele interne de partid pe Stancu Bunea.

citeste articolul »Publicat: Sambata, 1 februarie 2014 · comentarii · FreeEx

ISJ Satu Mare periclitează libertatea de exprimare

ActiveWatch condamnă reacția Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare care, prin atitudinea sa, hărțuiește și riscă să îngrădească libertatea de exprimare a unor elevi maghiari care au arborat steagul Ungariei, de Ziua (românească a) Unirii (24 ianuarie).

citeste articolul »Publicat: Joi, 30 ianuarie 2014 · comentarii · FreeEx

Răspunsul ActiveWatch către CNA în cazul Antena3-Andreea Pora

Un membru CNA a afirmat că nu se pronunță asupra acestui caz în lipsa unei opinii a ActiveWatch.

citeste articolul »Publicat: Luni, 27 ianuarie 2014 · comentarii · FreeEx

Update, 13.01.2014 ConducereaTVR încearcă să elimine vocile independente din Consiliul de Administrație

Organizațiile semnatare condamnă decizia Comitetului Director al TVR de a bloca alegerea persoanelor din afara instituției în Consiliul de Administrație al TVR ca reprezentanți ai salariaților și cer Parlamentului să analizeze legalitatea acestei decizii. Considerăm că această decizie este discriminatorie, ilegală, afectează credibilitatea televiziunii publice și limitează controlul public asupra instituției.

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 ianuarie 2014 · comentarii · FreeEx

TVR - Apel la responsabilitate adresat clasei politice

Prin numirea pe care o va face, puterea politică dă măsura respectului pe care îl acordă publicului plătitor de taxă și angajaților televiziunii publice.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx

UPDATE. 35 de organizații din întreaga lume cer autorităților române să nu reincrimineze insulta și calomnia

Excelenței sale, Victor Ponta
Prim ministru al României

CC: Valeriu Zgonea, Președintele Camerei Deputaților
Crin Antonescu, Președintele Senatului
 

Excelența voastră,

Organizațiile semnatare, 35 membri și parteneri ai rețelei IFEX, ne exprimăm profunda îngrijorare față de reincriminarea insultei și a calomniei de către Parlamentul României, parte a unui demers extins de modificare a Codului Penal. Acest vot anulează progresul făcut de România în ultimii opt ani în protejarea libertății de exprimare. Incriminarea insultei și a calomniei constituie un grav atac împotriva acestui drept, având efectul de a intimida acele voci care aduc critici structurilor de putere din societate, expunând abuzul, corupția și ilegalitățile.
 

citeste articolul »Publicat: Marti, 17 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx

Jandarmeria Română ignoră solicitările de informații și jignește o ziaristă

Sesizare către Ministerul Afacerilor Interne

ActiveWatch condamnă modul agresiv prin care Jandarmeria Română înțelege să comunice cu presa și cere MAI să ancheteze comportamentul Inspectorului General al Jandarmeriei și al purtătorului de cuvânt al instituției.
 

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx

UPDATE februarie 2014: Atac la libertatea de exprimare: Insulta și calomnia reincriminate

Organizatiile semnatare protestează față de practicile antidemocratice adoptate și exersate de actuala majoritate parlamentară și cer public Președintelui României să nu promulge legea prin care, în mod clandestin, au fost reintroduse în Codul Penal infracțiunile de insultă și calomnie.

Un proiect de lege vechi din 2011 (Pl-x 680/2011) propunea abrogarea unui singur articol din Codul Penal, respectiv articolul 74/1. În condiții cel putin suspecte, acest proiect de lege a fost radical schimbat cu o noapte înainte de a fi adoptat de Camera Deputaților în ședința din 10 decembrie 2013 (chiar de „Ziua drepturilor omului”), prin introducerea, pe lângă alte prevederi, a infracțiunilor de insultă și calomnie.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 11 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx

FORUMUL NAŢIONAL ONG protestează faţă de adoptarea, în regim de urgenţă, a unor legi de interes şi impact major

Forumul Naţional ONG, care se desfăşoară în Palatul Parlamentului, se solidarizează cu cetăţenii şi organizaţiile care protestează, în faţa Palatului Parlamentului, faţă de adoptarea netransparentă, în regim de urgenţă a Legii Minelor, Legii Lobby-ului, a modificărilor aduse Codului Penal şi a Legii Amnistiei şi Graţierii.

Discuţiile pe marginea proiectelor de lege au avut loc în Comisiile Camerei Deputaţilor, luni, 09 decembrie, fără a fi anunţate în prealabil şi fără posibilitatea de dezbatere publică pe amendamente aduse.

Peste 250 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din România, reuniţi la Forumul Naţional ONG cer Parlamentului şi Guvernului României stoparea abuzurilor şi transparentizarea procesului de legiferare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 10 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx

APADOR-CH și ActiveWatch cer demiterea conducerii Ministerului Afacerilor Interne pentru abuzurile de la Pungești

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului
Una dintre afirmațiile care au stat la baza adoptării, în 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului, a fost aceea că „este esențial ca drepturile omului să fie ocrotite de autoritatea legii pentru ca omul să nu fie silit să recurgă, ca soluție extremă, la revoltă împotriva tiraniei și asupririi ”. Azi, la 65 de ani de la acea decizie istorică, România sărbătorește 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului, printr-o serie de abuzuri prin care forțele de ordine vor să-i împiedice pe români să-și exercite unele drepturi fundamentale: de a se exprima liber și de a se întruni (articolele 19 și 20 din Declarația Universală a Drepturilor Omului).

citeste articolul »Publicat: Marti, 10 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx

Scrisoare deschisă despre abuzurile de la Pungești

În urma ultimelor evenimente petrecute la Pungești, organizațiile semnatare solicită domnului Radu Stroe, ministrul afacerilor interne, să ordone declanșarea unei anchete cu privire la faptele comise de jandarmii care au acționat în comuna vasluiană începând de luni noaptea.

citeste articolul »Publicat: Joi, 5 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

ActiveWatch a sesizat Comisia de Etică și Arbitraj a TVR în cazul Doru Dendiu

ActiveWatch a sesizat azi Comisia de Etică și Arbitraj a TVR în cazul lui Doru Dendiu, șeful filialei Republica Moldova a Partidului Mișcarea Populară, aflat sub contract cu TVR, în calitate de corespondent la Chișinău.

citeste articolul »Publicat: Marti, 3 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx

Guvernul britanic comite abuzuri sub pretextul siguranței naționale

Guvernul britanic invocă siguranța națională pentru a îngrădi vocile persoanelor și institutiilor media care au deschis o dezbatere de interes public cu privire la încălcarea drepturilor omului prin practicile abuzive de supraveghere. ActiveWatch a semnat împreuna cu alte 70 de organizații din întreaga lume o scrisoare adresată premierului britanic, pentru a protesta împotriva abuzurilor guvernului britanic.

citeste articolul »Publicat: Luni, 4 noiembrie 2013 · comentarii · FreeEx

Cetățenii nu respectă legea sau legea nu-i respectă pe cetățeni?

APADOR-CH și ActiveWatch condamnă public folosirea legii penale pentru a intimida persoane care își exercită dreptul la liberă exprimare și libertatea de a participa la întruniri publice, ambele consacrate și protejate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (art. 10 și 11) și Constituția României (art. 30 și 39).

citeste articolul »Publicat: Duminica, 3 noiembrie 2013 · comentarii · FreeEx

Avocatul Poporului mai are două zile ca să apere libertatea presei la Curtea Constituțională

Reprezentanții APADOR-CH au depus azi solicitarea la sediul Avocatului Poporului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 24 octombrie 2013 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Reacție rapidă

Băsescu şi Ponta, primii agitatori ai ţării, trag o linie roşie peste România

ActiveWatch și APADOR-CH consideră alarmante recentele declarații ale prim-ministrului Victor Ponta și ale președintelui Traian Băsescu cu privire la demonstrațiile de protest din România.

ActiveWatch și APADOR-CH condamnă ferm recursul la violență, indiferent de cei care îl inițiază, şi consideră inacceptabil apelul autorităţilor la reprimarea protestelor pașnice a zecilor de mii de cetățeni români, prin generalizări abuzive şi cultivarea unor sentimente de insecuritate publică. Le atragem atenția celor doi demnitari că manifestațiile s-au desfășurat pașnic și în perfect acord cu drepturile fundamentale la libera exprimare și la libera întrunire, așa cum sunt garantate de Constituția României.  

citeste articolul »Publicat: Sambata, 19 octombrie 2013 · comentarii · FreeEx

Protest. Antena 1 îl cenzurează pe Mihai Bendeac

ActiveWatch condamnă comportamentul abuziv al Antenei 1 față de actorul Mihai Bendeac. Artistului i-a fost încălcată libertatea de exprimare în mai multe rânduri, prin faptul că i s-a interzis să facă referire la anumite personalități și subiecte în emisiunea de satiră pe care o realizează.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 18 octombrie 2013 · comentarii · FreeEx

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere protestează față de modificările propuse de Guvern Legii Insolvenței

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere condamnă decizia Guvernului României de a adopta în totală lipsă de transparență un act normativ ale cărui prevederi pun în pericol libertatea presei și dreptul la informare al publicului. Prin susţinerea acestui act normativ, Guvernul deschide un nou capitol în istoria controlului politic şi economic al instituţiilor de presă din România.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 4 octombrie 2013 · comentarii · FreeEx

UPDATE. Scrisoare deschisă către primarul Cătălin Cherecheș cu privire la accesul presei în Primărie

3 octombrie 2013
București


Solicitare de informații: Ref. accesul presei la ședința din 23 septembrie

În atenția: Dlui Cătălin Cherecheș, primar al municipiului Baia Mare

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 octombrie 2013 · comentarii · FreeEx

Sesizare către CNA în cazul RCS&RDS vs Horia Ivanovici

18.09.2013

Către Consiliul Național al Audiovizualului


ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, solicită CNA, în calitatea sa de garant al interesului public în domeniul audiovizual, să analizeze dacă s-au încălcat normele legislației audiovizuale prin decizia de reziliere a Contractului de Cesiune de Drepturi de Autor nr. C1037/02.08.2011 dintre S.C. RCS&RDS S.A. și realizatorul TV Horia Ivanovici.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 septembrie 2013 · comentarii · FreeEx

Jurnalul Național încheie colaborări pentru postările de pe Facebook

Jurnalul Național își urmărește angajații pe Facebook și renunță la colaborarea cu aceștia pentru postările din mediul virtual.

Publicația a încheiat colaborarea cu jurnalista Miruna Munteanu după ce aceasta a publicat pe Facebook două editoriale critice la adresa RMGC, companie care vrea să înceapă exploatarea minieră cu cianuri la Roșia Montană.
 

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 septembrie 2013 · comentarii · FreeEx

150 de organizații de drepturile omului din toată lumea i-au cerut azi președintelui Obama să retragă acuzațiile împotriva lui Snowden

Mai mult de 150 de organizații ale societății civile, implicate în apărarea drepturilor omului, drepturilor digitale și drepturilor presei în țări de la Marea Britanie la Uruguay, de la Statele Unite ale Americii la Ucraina și Uganda, îi cer Președintelui Obama să retragă acuzațiile împotriva lui Snowden și a altor avertizori de integritate ca el.

citeste articolul »Publicat: Marti, 6 august 2013 · comentarii · FreeEx

Scrisoare deschisă adresată Primăriei Municipiului Craiova

ActiveWatch apreciază că reacția Primăriei față de materialul critic publicat de Gazeta de Sud este nejustificată în raport cu conținutul articolului și pune presiune asupra unor jurnaliști care au acționat în interes public.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 2 august 2013 · comentarii · FreeEx

FC Steaua behaviour towards journalists

To: UEFA
Att: The Media Committee
Subject: FC Steaua behaviour towards journalists

 

ActiveWatch, a Romanian human rights NGO concerned with freedom of expression and press freedom, expresses its outrage towards the unacceptable behaviour of Steaua Football Club officials against journalists and media outlets.
 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 Iulie 2013 · comentarii · FreeEx

Comportament huliganic al oficialilor steliști la adresa jurnaliștilor

ActiveWatch condamnă public comportamentul huliganic în relația cu presa al lui Mihai (Meme) Stoica, managerul clubului de fotbal Steaua, precum și al ofițerului de presă al echipei, Cătălin Făiniși, și al unor bodyguarzi ai acestora.

citeste articolul »Publicat: Marti, 23 Iulie 2013 · comentarii · FreeEx

De ce nu ar trebui interzis telefonul mobil în școli? UPDATE

ActiveWatch, în calitatea sa de organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public a trimis o scrisoare deschisa domnului ministru al educației, Remus Pricopie pentru a-i supune atenției posibilitatea modificării conținutului unui articol din Regulamentul Școlar General. Este vorba de alin.i) al art. 112 care interzice elevilor să utilizeze telefoanele celulare în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor.

UPDATE 10.07.2013 Ministerul Educației Naționale ne-a răspuns, ne asigură că a reținut punctul nostru de vedere și că îl va lua în considerare acum în etapa de finalizare a unui nou regulament.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 Iulie 2013 · comentarii · FreeEx, Educație media

Scrisoare deschisă către Press Point Distribution

În atenția reprezentanților Press Point Distribution
Doamnei Mihaela Mihu
Domnului Cătălin Turcu

 

ActiveWatch, organizație care promovează și protejează dreptul la liberă exprimare, vă solicită să faceți public motivul pentru care ați sistat distribuția revistei Kamikaze, fără a respecta preavizul de 90 de zile stabilit legal, prin contractul încheiat între Press Point Distribution și Kamikaze.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 Iulie 2013 · comentarii · FreeEx

Guvernul Greciei l-a depășit pe dictatorul Ceaușescu

ActiveWatch invită jurnaliștii să se solidarizeze și să ceară guvernului elen să revină asupra deciziei de a stopa activitatea stațiilor publice de radio și televiziune din Grecia.
De marți noaptea emisia posturilor publice de radio și televiziune din Grecia a fost oprită. Toți angajații instituțiilor publice de mass-media au fost demiși. Decizia a fost luată în baza unui act normativ fulger, votat și aplicat în 24 de ore. Purtătorul de cuvânt al guvernului a justificat măsura, acuzând televiziunea publică de risipirea banilor publici: “ERT (televiziunea publică elenă) este un exemplu tipic de unică lipsă de transparență și risipă incredibilă. Iar (situația) asta se termină astăzi”( Simos Kedikoglou citat de Associated Press).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 12 iunie 2013 · comentarii · FreeEx

UPDATE. Procurorii DNA Tg. Mureș intimidează jurnaliști

UPDATE 4 Iulie 2013: Citiți actualizarea acestui caz la finalul primului comunicat

Pe 24 mai 2013, două persoane care s-au identificat ca reprezentanți ai DNA Tg. Mureș s-au deplasat la sediul Radio Tg. Mureș. Fără a se legitima, acestea au solicitat directoarei radioului mai multe informații legate de un interviu pe care redacția îl realizase cu o zi înainte, în sediul Consiliului Județean Harghita din Miercurea Ciuc, cu Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita pus sub acuzare de DNA pentru presupuse fapte de corupție. Interviul nu fusese încă difuzat, fusese doar discutat în ședința de redacție din dimineața zilei de 24 mai, puțin înainte de descinderea celor doi reprezentanți ai DNA Tg. Mureș. Interviul urma să fie difuzat în după-amiaza acelei zile.

citeste articolul »Publicat: Marti, 11 iunie 2013 · comentarii · FreeEx

Bucharest: Solidarity with protesters in Turkey

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 iunie 2013 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Agresarea jurnaliștilor este un atac împotriva libertății de exprimare

 Jurnalistul Mircea Marian, editorialist la cotidianul Evenimentul zilei a fost agresat, insultat și amenințat în plină de stradă, în seara zilei de 16 mai. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 17 mai 2013 · comentarii · FreeEx

Regulamentul SRR de comunicare online – instrument de intimidare a salariaților

În forma actuală, Regulamentul de prezență și comunicare în mediul online al SRR este mai degrabă un instrument de intimidare a salariaților decât unul de protejare a imaginii publice a instituției. Multe articole par menite să blocheze orice informație despre eventuale abuzuri, nereguli și să descurajeze salariații să facă publice astfel de cazuri decât să protejeze instituția de situații care să compromită aspirațiile de independență și echidistanță față de mediul politic. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 16 mai 2013 · comentarii · FreeEx

De Ziua Mondială a Libertății Presei, ActiveWatch face apel la solidaritate în rândul breslei

Cu ocazia zilei mondiale a libertății presei, ActiveWatch atrage din nou atenția asupra situației alarmante în care se află informația de interes public în spațiul mediatic românesc.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 3 mai 2013 · comentarii · Evenimente și activități

ActiveWatch cere Parlamentului să declanșeze urgent o anchetă despre situația din Radioul public

ActiveWatch, în calitatea sa de organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, își exprimă îngrijorarea față de acțiunile declanșate de conducerea Societății Române de Radiodifuziune împotriva liderului Sindicatului Unit al Salariaţilor din Societatea Română de Radiodifuziune (SUS SRR), Adrian Moise, și cere Parlamentului să declanșeze urgent o anchetă despre situația din radioul public. Adrian Moise este și reprezentantul ales al salariaților în Consiliul de Administrație al SRR.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 aprilie 2013 · comentarii · FreeEx

Dreptul la liberă exprimare reprimat abuziv de conducerea unui liceu din Covasna

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, condamnă comportamentul abuziv al dirigintei și al conducerii liceului Korosi Csoma Sandor, care au împiedicat o elevă să poarte un obiect vestimentar ce conținea culorile drapelului românesc. Chiar dacă gestul elevei și al colegilor ei poate fi interpretat drept provocator de colegii de etnie maghiară (în contextul în care a avut loc), el se încadrează în limitele libertății de exprimare, neexistând motive temeinice pentru sancționarea lui. În cazul în care eleva a avut și alte manifestări care au stârnit reacția unora dintre colegi, acestea puteau fi sancționate conform regulamentului școlar, nicidecum prin confiscarea sau interzicerea purtării bentiței.

ActiveWatch cere jurnaliștilor să dea dovadă de responsabilitate și să nu mai publice imaginea elevei, pentru că este pentru că este minoră, dar și pentru că riscă să o expună unor situații neplăcute, eleva primind deja amenințări cu moartea. De asemenea, facem un apel către jurnaliști și politicieni să dea dovadă de maximă responsabilitate în modul în care se exprimă public asupra acestui subiect și să nu amplifice aceste tensiuni prin exploatarea temelor naționaliste. Reamintim tuturor că, în acest context, copiii sunt victim ale discursului naționalist proferat în ultimii ani de mai mulți politicieni și întreținut de media.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 martie 2013 · comentarii · FreeEx, Antidiscriminare, Reacție rapidă

Parlamentul European a pus pe agendă interdicția infiltrării agenților sub acoperire în redacții

Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European a adoptat propunerea ActiveWatch privind introducerea unor măsuri legislative care să interzică la nivelul statelor membru ale UE infiltrarea în redacții a agenților sub acoperire din serviciile de informații. Propunerea ActiveWatch a fost introdusă pe agenda Parlamentului European în cadul raportului de inițiativă al deputatei PNL (ALDE) Renate Weber privind Carta UE: Norme standard pentru libertatea mass-media in UE.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 februarie 2013 · comentarii · FreeEx

Dezbaterea produselor mediatice este de interes plublic

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent consideră ca materialele publicate în perioada 4 – 6 februarie pe paginademedia.ro, referitoare la emisiunea Acces Direct difuzată de postul Antena 1 în data de 4 februarie, respectă atât legislația României, cât și standardele deontologice. Articolele conțin informații care se aflau deja în sfera publică.

citeste articolul »Publicat: Sambata, 9 februarie 2013 · comentarii · FreeEx

Scrisoare deschisă. Acțiuni specifice poliției politice, îndreptate împotriva unui jurnalist local

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, în calitatea sa de organizație de drepturile omului a cărei misiune este promovarea comunicării libere în interes public, a luat act cu îngrijorare de faptele semnalate de jurnalistul gorjean Narcis Daju prin sesizarea adresată Ministrului Justiției, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii. Detalii, aici.

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 februarie 2013 · comentarii · FreeEx

Comunicat referitor la Raportul MCV: Libertatea de exprimare nu are nevoie de noi legi, ci de protecție

Organizațiile semnatare își exprimă nedumerirea și îngrijorarea cu privire la constatările și recomandările cuprinse în MCV care fac referire la mass media.

Considerăm că acestea fac abstracție de cadrul legal în vigoare și de standardele care rezultă din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și ignoră profilul clasei politice românești, care adeseori a încercat să retrângă libertatea presei, prin presiuni economice sau măsuri legislative. Există un risc real ca afirmații de tipul celor din MCV (“revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoțită de o protecție corespunzătoare a instituțiilor și a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum și pentru a pune la dispoziție măsuri reparatorii eficiente”) să fie invocate de politicieni români pentru a justifica noi inițiative legislative menite să restrângă libertatea de exprimare, situație cu care ne confruntăm în fiecare an.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 30 ianuarie 2013 · comentarii · FreeEx

Cerem Guvernului retragerea imediată a Ordonanței de modificare a legii audiovizualului

ActiveWatch solicită guvernului retragerea imediată a Ordonanţei votată săptămâna trecută, indiferent de forma sa actuală. De asemenea, cerem iniţierea unei dezbateri publice cu toţi actorii interesaţi pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul audiovizual, ţinând cont de Directiva serviciilor media audiovizuale şi de interesul public.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 5 decembrie 2012 · comentarii · FreeEx

Fotograf român arestat în Mexic UPDATE

UPDATE marți, 4 decembrie: RSF cere eliberarea imediată a fotografului român arestat în Mexic!

Fotograful român freelance Mircea Topoleanu, stabilit în Mexic, a fost arestat duminică, 2 decembrie, în timpul luptelor de stradă ce au avut loc în capitala Mexicului între protestatari și forțele de ordine.

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 decembrie 2012 · comentarii · FreeEx

Cenzură la cel mai înalt nivel, de Ziua Națională. Protocolul NU este deasupra legii!

Către Președinția României
Domnului Președinte Traian Băsescu

Domnule Președinte,
ActiveWatch condamnă public evacuarea senatorului Ioan Ghișe, de către Serviciul de Protecție și Pază (SPP), de la recepția organizată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale.

UPDATE: Citiți răspusul Președinției la finalul acestei scrisori

citeste articolul »Publicat: Vineri, 30 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx

Centrul pentru Jurnalism Independent și ActiveWatch cer Guvernului să respingă propunerile de modificare a Legii Achizițiilor Publice

În atenţia Domnului Victor Ponta,
Prim-ministru al României

Stimate Domnule Prim-ministru,

Organizaţiile semnatare au luat act cu surprindere de propunerea de amendare a OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii iniţiată de ANRMAP şi postată pe site-ul acestei instituţii în data de 19 noiembrie 2012. Considerăm că forma propusă afectează grav transparenţa alocării contractelor de achiziţii publice, în principal a celor de publicitate, şi solicităm Guvernului să respingă modificările în forma lor actuală.

 

Sursa foto: Știri.Botoșani.ro

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx

TVR cenzurează un spot electoral UPDATE: Poziția Televiziunii publice

Solicităm Televiziunii publice să revină asupra deciziei de a bloca difuzarea unui spot electoral aparținând unui partid al minorităților!

(UPDATE 26 Nov.: Citiți la finalul acestui text poziția TVR)
 

citeste articolul »Publicat: Duminica, 25 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx

AVERTISMENT privind eventuala modificare a Legii audiovizualului

În spațiul public circulă un document atribuit Guvernului României, care este numit „Proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002” (îl vom denumi, în continuare, Proiectul). Chiar dacă Guvernul a anunțat că a scos această propunere de pe ordinea de zi (detalii, aici), dorim totuși să lansăm acest avertisment public cu privire la efectele pe care le-ar avea implementarea sa.

citeste articolul »Publicat: Joi, 15 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx

ActiveWatch a propus Parlamentului European interzicerea infiltrării serviciilor de informații în redacții

Astăzi, 6 noiembrie 2012, Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European a organizat o audiere cu tema "Libertatea Media in Uniunea Europeana" (http://www.europarl.europa.eu/committees/en/libe/home.html).

Renate Weber a deschis dezbaterile cu prezentarea raportului „Carta Uniunii Europene: Standarde privind libertatea presei în Uniunea Europeană”.

ActiveWatch a depus, cu această ocazie, o scrisoare deschisă prin care cere Comisiei LIBE să susțină adoptarea de către statele membre a unor legi care să interzică inflitrarea în redacții a serviciilor de informații.

citeste articolul »Publicat: Marti, 6 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx

VIDEO. ActiveWatch condamnă agresarea jurnaliștilor de la Eforie TV și solicită IPJ Constanța să sancționeze urgent făptașii

ActiveWatch condamnă agresarea jurnaliștilor de la Eforie TV și solicită Inspectoratului Județean de Poliție Constanța să ia măsurile necesare pentru sancționarea atacatorilor, și să asigure protecție jurnaliștilor postului Eforie TV.
 

citeste articolul »Publicat: Duminica, 4 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx

Ne vrem libertatea de întrunire înapoi! Modificați legea 60/ 1991!

În prezent, Legea adunărilor publice (60/1991) lasă libertatea de întrunire a cetățenilor la dispoziția primarilor și a Jandarmeriei Române. Oficial, o adunare publică, pentru a se desfășura în cadru legal, necesită o notificare. Doar că, de foarte multe ori, aceasta se traduce de către autorități prin a cere o autorizare.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx

Pentru libertatea de exprimare NU trebuie autorizare!

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - APADOR CH și ActiveWatch organizează marti, 30 octombrie, dezbaterea “Pentru libertatea de exprimare nu trebuie autorizare!”, pe marginea modificării Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Dezbaterea va avea loc cu începere de la ora 11:30, în Parlamentul României, sala Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 octombrie 2012 · comentarii · FreeEx

Alegeri 2012: Proiectul de Decizie al C.N.A. nu asigură independența editorială

Răspunsul ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei către Consiliul Național al Audiovizualului referitor la proiectul de Decizie privind principii și reguli de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale.

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 octombrie 2012 · comentarii · FreeEx

Din momentul în care politicienii selecționează jurnaliștii, profesionalism va însemna obediență politică

08.10.2012
ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Centrul pentru Jurnalism Independent își exprimă îngrijorarea față de modul în care fosta conducere a TVR a demarat procesul de restructurare al televiziunii publice și solicită Comisiilor parlamentare de cultură, arte și mass-media să analizeze în regim de urgență modul în care deciziie adoptate de fosta conducere a TVR în procesul de restructurare demarat în ultimele luni respecta cadrul legal și interesul real al televiziunii publice.

citeste articolul »Publicat: Luni, 8 octombrie 2012 · comentarii · FreeEx

Harta interactivă a libertății de exprimare – locul 3 la Hackathon

Proiectul propus de echipa FreeEx – o hartă interactivă a libertății de exprimare – pentru Hackathon-ul Sponge – Open Media Challenge din week-end a obținut premiul al III-lea, în urma unei jurizări internaționale (detalii despre juriu, aici).

citeste articolul »Publicat: Luni, 1 octombrie 2012 · comentarii · FreeEx

Posibile acțiuni de poliție politică desfășurate de serviciile de informații

Cotidianul.ro a publicat azi o serie de documente purtând antetul și ștampila Serviciului Român de Informații. În cazul în care documentele publicate de cotidianul.ro sunt veridice, acestea fac dovada existenței unor acțiuni de poliție politică desfășurate de serviciile de informații din România. Citiți la finalul acestui document răspunsul Comisiei Comune a Camerei Deputaților și a Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.
 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 15 august 2012 · comentarii · FreeEx

ActiveWatch: "Considerăm inacceptabilă numirea în Guvernul României a unui om politic iresponsabil și mincinos"

Către Guvernul României
În atenția domnului prim-ministru Victor Ponta

citeste articolul »Publicat: Luni, 6 august 2012 · comentarii · FreeEx

COMUNICAT. Traian Băsescu le-a cerut românilor să nu se mai uite la Antene

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei condamnă atitudinea profund nedemocratică a președintelui suspendat, care le-a cerut românilor să nu mai vizioneze timp de o săptămână posturile de televiziune Antena 1, Antena 2 și Antena 3.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 Iulie 2012 · comentarii · FreeEx

SRR limitează sursele de informare ale jurnaliștilor

Studiourile teritoriale ale SRR pot difuza informații despre campania pentru referendum numai din materiale preluate de la Radio România Actualități.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 27 Iulie 2012 · comentarii · FreeEx

AUTODENUNȚ. În România, apărarea democrației a devenit infracțiune

ActiveWatch și membrii săi se autodenunță pentru că au răspândit informații și opinii către presă, organizații și instituții internaționale cu privire la ceea ce noi am considerat a fi abuzuri și încălcări ale principiilor democratice și ale statului de drept. Apărarea democrației a devenit infracțiune în viziunea actualei puteri politice.
 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 Iulie 2012 · comentarii · FreeEx

Noua conducere TVR obstrucționează “enclava” TVRinfo.ro

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră nejustificată și abuzivă decizia TVR de a interzice redacției tvrinfo.ro posibilitatea de a mai realiza materiale informative privind campania pentru referendum.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 Iulie 2012 · comentarii · FreeEx

Presiuni guvernamentale la Agerpres

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei constată cu îngrijorare apariția unui nou caz de presiune politică asupra mediilor publice. Potrivit unor informații apărute în presă (România Liberă), cât și din propriile investigații, a reieșit că jurnalistului Agerpres Claudiu Zamfir i s-a retras acreditarea la Guvern după ce a solicitat instituției răspuns la un subiect „incomod” (condițiile în care generalul american Wesley Clark ar fi redevenit consilierul premierului Victor Ponta).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 Iulie 2012 · comentarii · FreeEx

Suspiciuni de cenzură politică exercitată de CFR Călători/ UPDATE: Poziția CFR Călători

„În România, cenzura este interzisă prin Constituție. Prima datorie în apărarea legii fundamentale este a statului. Când statul însuși o încalcă, se cheamă că paznicul fură, deci pedeapsa trebuie sa fie mai grea.” (Mircea Toma, Președinte ActiveWatch)

citeste articolul »Publicat: Marti, 17 Iulie 2012 · comentarii · FreeEx

Vânătoarea politică de jurnaliști

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Centrul pentru Jurnalism Independent au organizat astăzi o conferință de presă cu privire la denigrările recente apărute pe diverse bloguri și publicații online, împotriva a trei jurnaliste din România (Carmen Valică, Liliana Ciobanu, Valentina Pop) și a unui jurnalist spaniol (Raúl Sánchez Costa), fost bursier ICR. Jurnaliștii au fost acuzați, fără a se aduce vreo probă, că au intoxicat opinia publică internațională și demnitari străini, transmițând informații false, compromițătoare pentru actualul guvern al României. Materialele despre acești jurnaliști au fost preluate de unele televiziuni, iar unii politicieni, precum Dan Șova sau Norica Nicolai, i-au acuzat, la rândul lor, că aduc daune imaginii României în străinătate.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 11 Iulie 2012 · comentarii · FreeEx

Liderul PSD Dan Sova trebuie sa probeze acuzatiile grave la adresa unei jurnaliste de la RRA sau sa isi prezinte demisia!

Organizatiile semnatare iau act cu ingrijorare de acuzatiile aduse de senatorul PSD Dan Sova la adresa jurnalistei Camen Valica, corespondenta Radio Romania Actualitati (RRA) la Bruxelles si solicita acestuia sa probeze de urgenta aceste acuzatii. In lipsa acestor probe, consideram ca afirmatiile senatorului PSD constituie un act de amenintare si intimidare la adresa jurnalistilor si/sau o tentativa de discreditare a declaratiilor critice ale comisarului european pe justitie privind situatia provocata de practicile noii puteri. Astfel de practici trebuie sa atraga demisia sa din functia de senator si sanctionarea publica de catre partidul din care face parte.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 6 Iulie 2012 · comentarii · FreeEx

Ascunde Poliția un grav caz de tortură?

În calitatea sa de organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, împreună cu partenerii săi, rețelele internaționale Reporters sans Frontiers și Migreu

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 martie 2012 · comentarii · FreeEx

O sentință a justiției împiedică un jurnalist să relateze despre soția unui deputat

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră această sentință ca fiind vagă, ambiguă, neargumentată, disproporționată în raport cu faptele, reprezentând un precedent extrem de periculos pentru exercitarea dreptului la liberă exprimar

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 martie 2012 · comentarii · FreeEx

Protest: Libertatea de exprimare evacuată de pe National Arena - UPDATE 2

RĂSPUNSUL JANDARMERIEI ROMÂNE, cu privire la Protestul "Libertatea de exprimare evacuată de pe National Arena": Ministerul Administrației și Internelor Jandarmeria Română   Activitatea structurilor din Jandarmeria Română este concentrată pe respectarea legalității, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, asigurând totodată starea de echilibru social în societate

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 martie 2012 · comentarii · FreeEx

Protest: Libertatea de exprimare evacuată de pe National Arena - UPDATE 1

Organizații care s-au alăturat protestului AW în legătură cu violențele Jndarmeriei de pe stadionul național National Arena. Lista semnatarilor rămâne deschisă. Ce-Re Centrul de Resurse pentru Participare Publica Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis Asociatia Salvati Dunarea si Delta Salvati Rosia Montana, prin Asociatia Alburnus Maior Asociatia Sighisoara Durabila Asociatia Greenitiative Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic - InfOMG Asociatia Eco Ruralis - in sprijinul taranilor ecologici si traditionali Organizatia Re

citeste articolul »Publicat: Vineri, 2 martie 2012 · comentarii · FreeEx

Protest. Libertatea de exprimare evacuata de pe National Arena

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei condamna vehement comportamentul violent si abuziv al fortelor de ordine, in timpul meciului de fotbal dintre Romania si Uruguay. Din pacate, aceste actiuni se inscriu intr-un lung sir de acte represive pe care fortele de ordine le comit aproape de fiecare data cand cetatenii isi exercita drepturile constitutionale la libera intrunire si libera exprimare

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 martie 2012 · comentarii · FreeEx

Jurnalisti agresati in timpul protestelor. Abuzuri ale Jandarmeriei impotriva cetatenilor

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Reporteri fara Frontiere condamna agresiunile indreptate impotriva jurnalistilor, comise atat de unii protestatari, cat si de fortele de ordine. De asemenea, condamnam ingradirea de catre fortele de ordine a drepturilor la libera exprimare, libera circulatie si libera intrunire

citeste articolul »Publicat: Marti, 17 ianuarie 2012 · comentarii · FreeEx

Adevarul de Seara Focsani nu-si gaseste ziarele in chioscurile Monitorului de Vrancea

Jurnaliștii de la săptămânalul Adevărul de Seară Focșani acuză firma de distribuție Trinec Serv (a Monitorului de Vrancea), deținută de Corina Trifan, că obstrucționează apariția publicației

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 Iulie 2011 · comentarii · FreeEx

Inevitabila lege a presei

Saptamana trecuta (11 mai) ONG-urile au fost invitate la Comisia de Mass-Media din Camera Deputatilor pentru a discuta despre oportunitatea unei legi a presei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 mai 2011 · comentarii · FreeEx

Adevarul Holding a cenzurat TOTB pentru Coca-Cola?

Vor mai trece, probabil, multe râuri de Cola, până când unele instituții de presă vor înțelege că cenzura este inadmisibilă într-un stat de drept. Pe principiul „ciocu’ mic și bea o Cola”, Adevărul Holding a oprit fără preaviz funcționarea platformei Think Outside the Box (TOTB), deși contractul de parteneriat prevedea un preaviz de 45 de zile în cazul rezilierii unilaterale.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 mai 2011 · comentarii · FreeEx

Ziaristul de la Realitatea e liber. Prea liber

[caption id="attachment_1398" align="alignnone" width="300" caption="Prim plan: Sorin Freciu, Sorin Enache, Sebastian Ghita. Planul doi: Dragos Nedelcu. (la sedinta CNA din 5 aprilie) "][/caption] Zilele astea s-a tot discutat în presă și în mediile apropiate presei și politicului despre conflictul Ghiță – Vîntu, despre cauzele și substratul acestui conflict și despre efectul pe care îl are pe produsul finit, adică pe ce vede cetățeanul când se uită la Realitatea TV. Cele două părți aflate în conflict s-au acuzat reciproc de ingerințe editoriale.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 8 aprilie 2011 · comentarii · FreeEx

Csibi vs. statul roman

Csibi Barna este un cetățean român de etnie maghiară care, într-un ceremonial public, a spânzurat o păpușă care îl reprezenta pe Avram Iancu. Gestul este extrem și scandalos, întrucât acesta din urmă este un erou național pentru români. Din acest motiv, Csibi a fost criticat și de politicienii maghiari.

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 martie 2011 · comentarii · FreeEx

Alerta de teapa pentru jurnalisti!

Marius Petcu, n-ar fi trebuit sa apara in declaratia lui de avere? Punem și noi o întrebare, pentru cei care s-au grăbit să preia postarea de pe Zoso.ro, în care bloggerul Vali Petcu susținea că liderul sindical Marius Petcu, cercetat pentru luare de mită, ar fi tatăl său.

Daca Zoso era fiul sindicalistului Marius Petcu, n-ar fi trebuit sa apara in declaratia lui de avere? Punem și noi o întrebare, pentru cei care s-au grăbit să preia postarea de pe Zoso.ro, în care bloggerul Vali Petcu susținea că liderul sindical Marius Petcu, cercetat pentru luare de mită, ar fi tatăl său.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 25 martie 2011 · comentarii · FreeEx

Deontologia are drept de survol

Miercuri, 21 iulie, la primele ore ale diminetii, postul Realitatea TV a inchiriat un elicopter. In jurul orelor 9 elicopterul survola, in exclusivitate, trei gropari, doua cruci (dintre care una era culcata la pamant) si un morman consistent de tarana. In timpul zborului nu au fost semnalate incidente majore. Adevaratele incidente s-au petrecut la sol.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 21 Iulie 2010 · comentarii · FreeEx

Președintele statului a numit un ziarist „găozar”

Agentia de Monitorizare a Presei si organizatia Reporteri fara Frontiere condamna gestul Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care a jignit grav un ziarist, cu ocazia unei intalniri oficiale desfasurate la sediul SRI.

citeste articolul »Publicat: Marti, 10 octombrie 2006 · comentarii · FreeEx

Reactie AMP la noul proiect de lege SRR / TVR

Agentia de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu (AMP-AC) saluta adoptarea de catre Camera Deputatilor a proiectului de lege ce reglementeaza functionarea serviciilor publice de radio si televiziune, dar considera ca modificarile propuse, desi reprezinta un progres evident fata de vechea lege, nu sunt inca suficiente pentru a garanta depolitizarea celor doua institutii.

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 aprilie 2006 · comentarii · FreeEx

COMUNICAT despre abuzuri ale procurorilor asupra presei

Agentia de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu, Centrul de Jurnalism Independent, Conventia Organizatiilor de Media si Uniunea Sindicala MediaSind isi exprima profunda ingrijorare fata de abuzurile indreptate impotriva jurnalistilor de catre procurorii care ancheteaza cazul scurgerii unor documente clasificate ale armatei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 22 februarie 2006 · comentarii · FreeEx

PROTEST – reținerea abuzivă a jurnalistului Marian Gârleanu

APADOR-CH, Agenţia de Monitorizare a Presei şi APPLE protestează împotriva reţinerii nelegale a ziaristului Marian Gârleanu, corespondent din Focşani al cotidianului România Liberă, pentru săvârşirea unei pretinse infracţiuni contra siguranţei statului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 februarie 2006 · comentarii · FreeEx

PSD-istul Sechelariu a amenințat un ziarist cu execuția// AMP cere o reactie din partea presedintelui PSD Adrian Nastase

Dumitru Sechelariu, presedintele filialei PSD Bacau si ex-primarul orasului, l-a amenintat cu moartea miercuri, 23 iunie 2004, pe Sebastian Sufariu, ziarist la Gazeta de Bacau.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 24 decembrie 2004 · comentarii · FreeEx

Solidaritate cu protestul jurnaliștilor de la EvZ față de deciziile manageriale

Organizaţiile semnatare ale prezentului îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de continua deteriorare a libertăţii presei în România. Numeroase analize şi rapoarte din ultimii ani au demonstrat că presa este tot mai vulnerabilă la presiuni politice şi economice care au un efect direct asupra politicilor editoriale.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 22 decembrie 2004 · comentarii · FreeEx

Atac violent asupra ziaristului Szondy Szoltan

Szondy Szoltan, ziarist la Hargita Nepe, a fost grav ranit azi, vineri, 26 decembrie, in urma unui atac avand autori necunoscuti.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 decembrie 2003 · comentarii · FreeEx

Presa din România, agresată

Convenția Organizațiilor de Media din Romania este serios ingrijorata deinmultirea cazurilor de violenta fizica la adresa jurnalistilor si cere autoritatilor sa ia masuri energice pentru identificarea, prinderea si pedepsirea celor vinovati.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 5 decembrie 2003 · comentarii · FreeEx

Reporteri fără Frontiere condamnă agresarea jurnalistului Ino Ardelean

Ino Ardelean, du quotidien Evenimentul Zilei à Timisoara (Ouest), spécialisé dans les enquêtes sur la politique locale et les affaires de corruption, a été violemment battu par des inconnus, le 3 décembre dans la soirée, alors qu'il rentrait chez lui. Ses agresseurs ont frappé le journaliste jusqu'à ce qu'il perde connaissance. Hospitalisé, il souffre de blessures à la tête, dont une double fracture de la mâchoire.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 5 decembrie 2003 · comentarii · FreeEx

Către secția română BBC, Londra

Organizatiile membre ale Conventiei Organizatiilor de Media din Romania considera ca, din perspectiva situatiei actuale a libertatii de exprimare din Romania, decizia managementului BBC sectia romana – Londra de a renunta la serviciile lui Traian Ungureanu este descumpanitoare. Traian Ungureanu este perceput in Romania ca una dintre vocile cele mai reprezentative pentru spiritul profesionismului BBC. Este considerat a fi un ziarist incisiv si liber de dependenta fata de oricare dintre actorii politici. Din perspectiva publicului din Romania, demiterea sa nu va putea fi niciodata argumentata ca fiind fundamentata pe lipsa calitatilor profesionale, probate prin esecul la un test. Traian Ungureanu trece testul de peste un deceniu. Si nu a imbatranit.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 9 noiembrie 2003 · comentarii · FreeEx

PROTEST față de acordarea certificatului de merit al SEEMO către Societatea Română de Radiodifuziune

Agentia de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu isi manifesta totalul dezacord fata de decizia South East Europe Media Organization (SEEMO) de a acorda Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) Certificatul de Merit pentru contributia la promovarea unui serviciu public de radio independent, in Romania si in sud-estul Europei. SEEMO este afiliata la International Press Institute (IPI). Domnul Johann P. Fritz, directorul IPI va inmana acest premiu catre Dragos Seuleanu, presedintele director general al SRR, miercuri, 29 octombrie 2003. 

citeste articolul »Publicat: Marti, 28 octombrie 2003 · comentarii · FreeEx

Libertatea de exprimare, reprimată la postul public de televiziune

Organizatiile semnatare isi exprima sustinerea fata de initiativa Brandusei Armanca, fosta angajata a postului public de televiziune din Timisoara, de a deschide un proces impotriva acestei institutii ca urmare a desfacerii contractului sau de munca in luna ianuarie 2004. Brandusa Armanca a depus contestatie la Tribunalul Timis la inceputul acestei saptamani.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 7 februarie 2003 · comentarii · FreeEx

';