Unde-i Legea liberului acces la informații publice, nu-i tocmeală

 

Astăzi, Guvernul României a marcat un nou episod care demască reaua-credință în relația cu mass-media și cu cetățenii. Gestul lui Tudorel Toader de a reveni asupra deciziei de retragere a acreditărilor jurnaliștilor Pro TV și Realitatea TV (concretizată până la ora redactării acestui comunicat doar printr-o declarație a Ministrului către Hotnews.ro și Ziare.com) este răspunsul normal într-o criză creată tocmai de Ministrul Justiției. Considerăm că decizii care privesc drepturile și libertățile cetățenilor nu pot lăsa loc ambiguității și arbitrarului.  


Cum să-ți pui opinia publică în cap în doi pași. Metoda Tudorel Toader


Pasul 1 - Alege doi jurnaliști cu notorietate și refuză-le acreditarea


Anunțul de retragere a acreditării jurnaliștilor Ovidiu Oanță (ProTV) și Ionela Arcanu (Realitatea TV) de către Ministerul Justiției, comunicat azi către cei doi jurnaliști, cuprinde toate ingredientele unei vendete provinciale. Ministrul are o istorie neagră în relația cu mass-media, conferințele de presă fiind transformate în declarații de presă, astfel încât ziariștii să nu mai poată interveni. Ceea ce Ministrul a făcut azi reprezintă materializarea amenințărilor formulate la adresa jurnaliștilor la începutul lunii martie, când i-a avertizat pe cei prezenți la o informare de presă la bilanțul celor doi ani de mandat: ”Vă promit următorul lucru: am solicitările de reacreditare, în măsura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi acţiona în consecinţă. Vă rog, aşadar, să respectaţi”.


Ministerul Justiției le-a comunicat astăzi celor doi jurnaliști menționați mai sus că solicitările de (re)acreditare le-au fost respinse în baza articolului 18, alin. (3) din Legea privind liberul acces la informaţiile de interes public (nr. 544/ 2001). Refuzul acreditării nu a fost motivat în niciun fel de către Biroul Mass-Media al Ministerului. Aliniatul menționat în refuzul de (re)acreditare prevede că: “Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii.”


Pasul 2 - Încurcă-te în pseudo-explicații și oferă lecții de conduită  


Ulterior, Ministrul Toader a declarat pentru Ziare.com și Hotnews.ro că ar fi revenit asupra deciziei, la cererea Primului Ministru, dar până la ora publicării acestui comunicat, nu fusese comunicată oficial anularea retragerii acreditării. Ministrul a comunicat pe pagina sa de Facebook și către presă că cei doi ar fi încălcat regulile de conduită, fără a preciza concret la ce se referă.


Ce ar fi trebuit să învețe domnul profesor din această poveste


În lipsa menționării unor motive reale și obiective referitoare la modul în jurnaliștii ar fi tulburat activitatea Ministerului Justiției, retragerea acreditărilor reprezintă un abuz echivalent cu un act de cenzură. În cazul de față, motivele reale ale Ministerului par să fi fost adresarea de întrebări incomode de către unii jurnaliști Ministrului Toader. Reamintim Ministrului că astfel de întrebări, oricât de neplăcute ar fi, se circumscriu dreptului fundamental la libertatea de exprimare. Așa cum retragerea acreditării nu poate fi făcută, conform legii, pentru “opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist”, nu poate fi făcută nici pentru faptul că ziaristul adresează întrebări. Practic, dintr-o lovitură, Ministrul Justiției a încălcat două articole din Constituție: Articolul 30 “Libertatea de exprimare” și Articolul 31 “Dreptul la informație”.

 

Prin aceste decizii discreționare și nefundamentate, Ministerul Justiției se îndepărtează de misiunea sa publică de garant al drepturilor și libertăților cetățenești. Solicităm Ministerului Justiției să transmită public scuze atât jurnaliștilor vizați, cât și justițiabililor.


ActiveWatch


Surse:

“UPDATE Ministerul Justiției retrage acreditarea unor jurnaliști Pro TV și Realitatea TV/ Toader revine asupra deciziei luate în cazul lui Ovidiu Oanță: Doamna premier m-a rugat să îl reacreditez / Ce spune despre Ionela Arcanu” - https://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-23043532-ovidiu-oanta-jurnalist-pro-ministerul-justitiei-refuza-nejustificat-mai-acrediteze.htm

“Toader a retras acreditarile pentru doi jurnalisti incomozi UPDATE Ministrul Justitiei a revenit asupra deciziei la interventia premierului” - http://m.ziare.com/media/ministerul-justitiei-i-a-retras-acreditarea-reporterului-pro-tv-ovidiu-oanta-tudorel-toader-isi-duce-la-bun-sfarsit-amenintarea-1554580

“Tudorel Toader i-a amenințat pe jurnaliști: <<Voi acționa în consecință>>”- https://stirileprotv.ro/justitie/ministerul-justitiei-i-a-retras-acreditarea-corespondentului-stirilor-pro-tv-ovidiu-oanta.html

“Tudorel Toader, despre jurnaliștii lăsați fără acreditare la Ministerul Justiției: În repetate rânduri, am făcut apel pentru respectarea regulilor de conduită” - https://www.b1.ro/stiri/eveniment/tudorel-toader-jurnalisti-fara-acreditare-ministerul-justitiei-268308.html

ActiveWatch / CC BY 3.0