Roberta Anastase, președintele Camerei Deputaților, a anunțat că doar jurnaliștii au acces la ședința comună a Camerei Deputaților și a Senatului de mâine, când Parlamentul își asumă răspunderea pe Codul Muncii. Conducerea Parlamentului invocă sintagma vagă a „motivelor de securitate”. Departamentul de Relații Publice și Protocol al Camerei Deputaților susține că este vorba de o excepție și că accesul cetățenilor va fi permis din nou odată cu „securizarea lojelor”. Iar, din acest motiv, la ședința de mâine au acces doar jurnaliștii.  La remarca legată de faptul că tocmai un jurnalist a „profitat” ultima dată de insecuritatea lojelor, drept pentru care e în continuare neclar motivul interzicerii accesului la loje al altor cetățeni în afară de jurnaliști, reprezentantul Departamentului s-a delimitat prompt: „Nu este decizia mea”.

Casa neîncăpătoare a Poporului

Precizăm că, în istoria postdecembristă, nu știm să mai existe o astfel de situație de blocare a accesului cetățenilor la ședințele celor două Camere. Și că, potrivit Articolului 68 din Constituția României, alin. (1), „Şedinţele celor două Camere sunt publice”.

Cât privește celălalt motiv invocat de politicieni, acela că sunt deja prea mulți cetățeni interesați de eveniment și nu există criterii de departajare, nu putem să nu constatăm că subiectul ședinței de mâine - „Codul Muncii” - este de maxim interes public. Și că este paradoxal ca tocmai la acest eveniment să nu rămână nici un loc vacant pentru public.

Totuși, având în vedere „motivele de securitate” invocate de Parlament, ne surprinde că este permis accesul jurnaliștilor la eveniment. Iar asta pentru că, nu cu mult timp în urmă, Consiliu Suprem de Apărare a Țării a propus includerea presei la capitolul vulnerabilități din Strategia Națională de Apărare a Țării.

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei

7 Martie 2011

ActiveWatch / CC BY 3.0