FreeEx

Evenimente și activități

Premiile FreeEx - 2019 - Ziua Mondială a Libertății Presei

ActiveWatch a acordat pe 6 mai 2019, de Ziua Mondială a Libertății Presei, Premiile anuale FreeEx.

citeste articolul »Publicat: Luni, 6 mai 2019 · comentarii · FreeEx

România: primele licențe pentru radiouri comunitare / Schimbările tehnologice, conectivitatea ridicată și participarea - încap într-o găleată

Pentru prima dată în România, două licențe pentru radiouri comunitare au fost acordate către consorțiul din proiectul european Grassroot Wavelengths. Noile stații FM, cu tehnologii de ultimă oră, vor emite din, și vor deservi, bazându-se pe voluntari locali, două comune din România.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 15 iunie 2018 · comentarii · FreeEx, Educație media, Evenimente și activități

FOTO & VIDEO. Evenimentul organizat de Ziua Mondială a Libertății Presei

ActiveWatch a organizat seară trecută un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Libertății Presei, care s-a desfășurat la Centrul de Teatru Educațional Replika (partener al evenimentului), și la care au participat reprezentanți ai mass-media, activiști de drepturile omului, whistlebloweri și alți comunicatori publici.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 4 mai 2018 · comentarii · FreeEx

Premiile FreeEx - 3 mai 2018 - Ziua Mondială a Libertății Presei

ActiveWatch a acordat pe 3 mai 2018, de Ziua Mondială a Libertății Presei, Premiile anuale FreeEx.

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 mai 2018 · comentarii · FreeEx

România, condamnată la CEDO pentru nerespectarea libertății de exprimare a jurnalistei Feri Predescu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România i-a încălcat dreptul la liberă exprimare jurnalistei Feri Predescu, din Constanța, condamnată în 2007 de o instanță din România pentru că l-a criticat pe primarul Radu Mazăre într-o emisiune televizată.

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 iunie 2017 · comentarii · FreeEx

3 MAI - Ziua Mondială a Libertății Presei / Lansarea Raportului FreeEx - Libertatea Presei în România 2016-2017

Pe 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei, ActiveWatch lansează Raportul FreeEx - Libertatea Presei în România 2016-2017.

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 mai 2017 · comentarii · FreeEx

ActiveWatch organizează o dezbatere cu Președintele Iohannis pe marginea situației serviciilor publice de radio și televiziune

Eliminarea taxei radio-tv – sprijin sau amenințare a misiunii societăților publice de radio și televiziune?

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 noiembrie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

S-au deschis înscrierile la Academia de Film CINEIMPACT (deadline 15 August)

În perioada 3-18 septembrie 2016 aveți șansa să vă alimentați adrenalina creativă în cadrul Academiei de Film CINEIMPACT, un program internațional de Art&Social Cinema dedicat documentarului creativ și inovarii în domeniile ficțiunii, non-ficțiunii, antropologiei vizuale și activismului social.

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2016 · comentarii · FreeEx

Cum am petrecut Ziua Libertății de Exprimare

Pe 8 mai, ActiveWatch a sărbătorit Ziua Libertății de Exprimare la Teatrul Bulandra, împreună cu ziariști, activiști, artiști, miniștri, avertizori de integritate, studenți și alți prieteni. La eveniment am înmânat diplomele pentru premianții și repetenții libertății de exprimare din ultimul an și am urmărit spectacolul „Oameni obișnuiți”, în regia Gianinei Cărbunariu, produs de Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 mai 2016 · comentarii · FreeEx

Ziua Libertății de Exprimare

Pe 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei, ActiveWatch a lansat Raportul FreeEx - Libertatea Presei în România (2015 - 2016). Iar, pe 8 mai, de la 19:30, celebrăm Ziua Libertății de Exprimare la Teatrul Bulandra, unde va avea loc reprezentația piesei Oameni obișnuiți, de Gianina Cărbunariu. Tot atunci vor fi desemnați premianții și repetenții libertății de exprimare din ultimul an. Locurile la teatru s-au cam ocupat, dar revenim luni cu povești, poze și impresii de la eveniment.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 6 mai 2016 · comentarii · FreeEx

Ipro: Modulele dezvoltate

Consorțiul iPro a dezvoltat 14 module, care sunt integrate în Modelul de curriculum pentru Sudii în domeniul Artelor și Mediilor Digitale, propus de partenerii în consorțiu.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 25 septembrie 2015 · comentarii · FreeEx

FAQiff te bagă în priză! Se apropie primul festival internațional de film feminist & queer din România

Prima ediție a festivalului internațional de film feminist & queer din România, FAQiff, are loc la București în noiembrie și te face părtaș la premiera asta istorică.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 25 septembrie 2015 · comentarii · FreeEx, Antidiscriminare, Evenimente și activități

Ipro: Ghid de implementare al curriculumului de formare pentru profesioniștii din media digitală

Proiectul Ipro se apropie de final. Echipa a produs si un Ghid de implementare care are ca scop formularea şi oferirea unor sugestii de modificare, soluţii, sfaturi, orientări, și eventuale exemple pentru implementarea şi utilizarea Modelului curriculum în contextul fiecărei ţări partenere prin intermediul unei instituţii externe parteneriatului – alte universităţi, centre de formare, companii etc.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 16 septembrie 2015 · comentarii · FreeEx

Încă o lună pentru înscrierea la concursul de materiale jurnalistice pe teme legate de viața privată și protecția datelor cu caracter personal

Jurnaliştii din presa scrisă, audiovizuală sau online, jurnaliştii independenţi, bloggerii sunt invitați să trimită până în data de 15 august articole de presă care documentează încălcări ale dreptului la viață privată sau ale regimului datelor cu caracter personal.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 15 Iulie 2015 · comentarii · FreeEx

Premiile libertății de exprimare 2014-2015

Ca în fiecare an, ActiveWatch a acordat, la Cheful Presei, Premiile FreeEx. Aflați mai jos cine sunt premianții și repetenții libertății de exprimare în România anilor 2014-2015.

Diplomele în format PDF sunt disponibile aici.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 6 mai 2015 · comentarii · FreeEx

VIDEO. Lansarea Raportului FreeEx 2014-2015 - Libertatea Presei în România

ActiveWatch a lansat astăzi Raportul FreeEx 2014-2015 - Libertatea Presei în România (descarcă aici). Anul 2014 - an electoral cu o intensă dinamică politică - a scos în evidență, mai acut decât în anii trecuți, principalele probleme care afectează libertatea presei – politizarea excesivă, mecanisme corupte de finanțare a presei, aservirea agendei editoriale intereselor patronale, infiltrarea redacțiilor și contaminarea agendei publice de către agenți ai serviciilor de informații.

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 mai 2015 · comentarii · FreeEx

Ziua Mondială a Libertății Presei. 15 ani de FreeEx

Jurnaliștii sărbătoresc, pe 3 mai, Ziua Mondială a Libertății Presei. În Romania, de 15 ani, evenimentul aduce în prim-plan publicarea Raportului anual privind Libertatea Presei și Premiile FreeEx.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 3 mai 2015 · comentarii · FreeEx

iPro: Focus-grupuri la nivel internațional cu privire la instruirea experților i-Professionals

Mai mult de 50 de experți din opt state au fost contactați și consultați în întalniri naționale tip focus-grup cu privire la modulele educaționale adresate profesioniștilor din domeniile media și arte digitale dezvoltate de către proiectul iProfessional (iPro) Erasmus Multicultural.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 1 aprilie 2015 · comentarii · FreeEx

Active Watch adopta filmele “The Term” si “Iranian” in cadrul One World Romania 8 (16-22 martie, Bucuresti)

One World Romania - Festival de film documentar dedicat drepturilor omului, 16-22 martie, Bucuresti

citeste articolul »Publicat: Marti, 17 martie 2015 · comentarii · FreeEx

Concurs cu premii pentru materiale jurnalistice pe teme legate de viața privată și protecția datelor cu caracter personal

Jurnaliştii din presa scrisă, audiovizuală sau online, jurnaliştii independenţi, bloggerii sunt invitați să trimită articole de presă care documentează încălcări ale dreptului la viață privată sau ale regimului datelor cu caracter personal.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 6 martie 2015 · comentarii · FreeEx

Jos cenzura! Până la discursul instigator la ură…

BUCUREȘTImarți 3 martie 2015, ora 17:00, la sediul ActiveWatch (Agenția de Monitorizare a Presei) din Calea Plevnei nr. 98, bl. 10C, et.1, va avea loc un atelier pe tema monitorizării, combaterii și raportării discursului instigator la ură în mediul on-line.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 27 februarie 2015 · comentarii

iPro: Prototip de Curricula pentru domeniul arte și medii digitale

Membrii consorțiului iPro propun un Prototip de Curricula cu scopul de a stabili și defini un set de cursuri (cu module teoretice și practice), care să îi asiste instituțiile superioare de învățământ și pe cele vocaționale în eforturile acestora de a sincroniza curriculumul studenților din domeniul arte și medii digitale cu cerințele profesionale exprimate de o comunitate (internațională) de profesioniști din domeniu. Informații despre conținutul Prototipului de Curricula pot fi găsite aici: Curriculum Prototype.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 februarie 2015 · comentarii · FreeEx

Dezbatere: Dosarele din justiție, presa și dreptul la viață privată

Ce filtre folosesc jurnaliștii pentru a decide ce publică din dosarele justiției? Ce conținut este de interes public și ce conținut poate afecta dreptul la viață privată? Folosesc redacțiile/jurnaliștii coduri de scriere care să-i îndrume în astfel de situații? Ar trebui să existe astfel de documente?

citeste articolul »Publicat: Vineri, 21 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare, Evenimente și activități

Dosarele din justiție, presa și dreptul la viață privată

Ce filtre folosesc jurnaliștii pentru a decide ce publică din aceste dosare? Ce conținut este de interes public și ce conținut poate afecta dreptul la viață privată? Folosesc redacțiile/jurnaliștii coduri de scriere care să-i îndrume în astfel de situații? Ar trebui să existe astfel de documente?

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 19 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx

iPro: Cadrul de Competențe iProfessional

Cadrul de Competențe iProfessional (iPCF) reprezintă un centralizator al competențelor necesare profesioniștilor din arte și medii digitale. iPCF definește un set de cunoștințe și aptitudini necesare pentru a dobândi rezultate profesionale în acord cu noile standarde de muncă ale pieții globale.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 31 octombrie 2014 · comentarii · FreeEx

Invitație la Atelierul Sponge “INFORMAȚIA DE INTERES PUBLIC. CÂND NU SE DĂ, SE IA”

Vrei să înțelegi mai bine cum poate fi aplicată legea accesului la informație publică și să afli despre cazuri concrete ale utilizării dreptului la informare sau consecințele neaplicării ei?

citeste articolul »Publicat: Vineri, 24 octombrie 2014 · comentarii · FreeEx

iPro: Analiza nevoilor de competențe și aptitudini ale profesioniștilor din media

Consorțiul iPro a organizat un studiu extins în cele 8 țări europene participante (România, Bulgaria, Lituania, Irlanda, Belgia, Polonia, Italia și Croația) pentru a identifica atât decalajele dintre mediul profesional din media interactive, arte și design și instituțiile de învățământ superior de specialitate în statele menționate, precum și soluții pentru o colaborare mai strânsă între mediul profesional și sistemul academic.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 15 octombrie 2014 · comentarii · FreeEx

Protecția datelor personale este un drept fundamental!

Asociația pentru Tehnologie și Internet, împreună cu ActiveWatch și Fundația pentro o Societate Deschisă au demarat în luna Septembrie proiectul Protecția datelor personale este un drept fundamental!

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 8 octombrie 2014 · comentarii · FreeEx

Vrei sa inveti cum sa faci singur harti cu solutii software libere open source?

BUCURESTI, 31 iulie, intre orele 16:30 – 19:30, la sediul Active Watch din Calea Plevnei nr. 98, Bl 10C, va avea loc un atelier practic de GEOSPATIALIZARE pentru incepatori, GRATUIT, sustinut de cercetatorii din geo-spatial.org, in cadrul laboratorului media experimental Sponge. Atelierul urmareste initierea incepatorilor in folosirea tehnologiilor libere pentru a dezvolta gratuit propriile harti digitale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 22 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx

Invitatie - weekendul libertatii digitale in Romania

Richard Stallman, parintele programelor libere, va vorbi despre libertatile tale de utilizator si cum se aplica etica in domeniul tehnologiei informatiei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 mai 2014 · comentarii · FreeEx

Lansarea Coalitiei pentru o Presa Curata

Societatea Academică din România (SAR), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Active Watch au lansat joi proiectul Coaliţiei pentru o Presă Curată (CPC). Această iniţiativă s-a dovedit a fi necesară după ce în ultimii ani independenţa editorială şi imparţialitatea presei romanesti au fost puse sub semnul întrebării de organizaţii de monitorizare interne şi internaţionale.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 mai 2014 · comentarii · FreeEx

Coaliția pentru o presă curată

Societatea Academică din România (SAR), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) si Active Watch vă invită la lansarea Coaliţiei pentru o Presă Curată (CPC).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 21 mai 2014 · comentarii · FreeEx

Cine și ce mai mișcă (în) presa liberă - ActiveWatch vine la Cluj pentru discuții cu jurnaliști, activiști și studenți

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei organizează miercuri, 14 mai, la Cluj-Napoca, două întâlniri dedicate libertății de exprimare, libertății presei și accesului la informațiile de interes public.

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 mai 2014 · comentarii · FreeEx

VIDEO. Lansarea Raportului FreeEx 2013 - Libertatea Presei în România

ActiveWatch a lansat astăzi Raportul FreeEx 2013 - Libertatea Presei în România. Vă prezentăm câteva dintre cele mai importante evenimente din 2013 cu impact negativ asupra libertății de exprimare:

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 mai 2014 · comentarii · FreeEx

3 mai - Ziua Mondială a Libertății Presei

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei le urează „La mulți ani!” tuturor ziariștilor și angajaților din presă!
Iar, pentru a marca și anul acesta ziua de 3 mai, am pregătit următoarele evenimente:
 

citeste articolul »Publicat: Sambata, 3 mai 2014 · comentarii · FreeEx

Proiectul iPRO

Proiectul își propune să realizeze o colaborare-pilot între instituțiile de învățământ superior și învățământ tehnologic și vocațional din 8 țări europene, cu scopul de a investiga potențialul pentru o colaborare mai strânsă între domeniul media, arte și design și instituțiile de învățământ superior și de specialitate (studii de media, arte și design).

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 mai 2014 · comentarii · FreeEx

Harta Interactivă a Libertății de Exprimare

Proiectul ActiveWatch – „Harta interactivă a Libertății de Exprimare” - își propune să creeze și să consolideze o platformă de comunicare pentru o comunitate de practică alcătuită din 50 de cetățeni, studenți, jurnaliști și activiști civici.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 mai 2014 · comentarii · FreeEx

Studiul "Harta Politică a Televiziunilor Locale"

ActiveWatch a lansat astăzi studiul „Harta Politică a Televiziunilor Locale”. Obiectivul nostru a fost realizarea unei radiografii a situaţiei actuale a televiziunilor locale în ceea ce privește starea economică, presiunile politice și economice la care sunt supuse acestea, nivelul de profesionalizare și de autoreglementare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 22 ianuarie 2014 · comentarii

INVITAȚIE: Lansarea studiului „Harta Politică a Televiziunilor Locale”

ActiveWatch lansează miercuri, 22 ianuarie 2014, un studiu fără precedent în România: „Harta Politică a Televiziunilor Locale”. Evenimentul va avea loc începând cu orele 12:00, la sediul organizației noastre, din Calea Plevnei 98, Sector 1, București.

citeste articolul »Publicat: Luni, 13 ianuarie 2014 · comentarii · FreeEx

ActiveWatch a devenit membră IFEX

Cu mândrie vă anunțăm că, pe 17 iunie, ActiveWatch a devenit membră IFEX - cea mai mare rețea globală care activează pentru libertatea de exprimare.

citeste articolul »Publicat: Luni, 17 iunie 2013 · comentarii · FreeEx, Ce facem

Premiile FreeEx 2012

PREMIILE FREEEX PENTRU ANUL 2012


Ieri, pe 8 mai 2013, la Cheful Presei 2013, ActiveWatch a acordat Premiile FreeEx pentru anul 2012. Premiile au fost prezentate de Mircea Toma, președintele ActiveWatch și de Delia Panait, ziaristă la Radio Guerrilla și la MoneyTV.

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 mai 2013 · comentarii · FreeEx

LANSARE: Raportul FreeEx 2012

LANSARE: Raportul FreeEx – Libertatea de exprimare în România - 2012

ActiveWatch a lansat Raportul FreeEx 2012 - Libertatea Presei în România.

citeste articolul »Publicat: Luni, 6 mai 2013 · comentarii · FreeEx

De Ziua Mondială a Libertății Presei, ActiveWatch face apel la solidaritate în rândul breslei

Cu ocazia zilei mondiale a libertății presei, ActiveWatch atrage din nou atenția asupra situației alarmante în care se află informația de interes public în spațiul mediatic românesc.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 3 mai 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Cheful presei: MAREA INFILTRARE

Ziariștii, bloggerii, patronii de presă și locotenenții lor sunt invitați să se infiltreze miercuri, pe 8 mai 2013, de la ora 7 p.m. la Kulturhaus la CHEFUL PRESEI 2013: MAREA INFILTRARE!

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 aprilie 2013 · comentarii · FreeEx

A fost lansată prima Inițiativă Cetățenească Europeană pentru pluralism în mass-media

Cetățenii europeni pot, începând cu 7 februarie 2013, să ceară instituțiilor europene să adopte măsuri legislative care să limiteze amestecul actorilor politici și economici în mass media, semnând petiția inițiată de Inițiativa Europeană pentru Pluralism în Mass-Media (EIPM).

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 februarie 2013 · comentarii · FreeEx

ALEGERI PARLAMENTARE 2012: 30 de zile de crimă de dezinformare în masă

ActiveWatch dezaprobă maniera prin care unele televiziuni şi actorii politici din România au privat publicul larg de accesul la informaţii privind candidaţii şi platformele electorale, în timpul campaniei pentru Alegerile Parlamentare din 9 decembrie 2012. Considerăm că aceştia s-au comportat iresponsabil şi fără simţ civic în relaţia cu publicul şi alegătorii din România. Pentru numeroasele derapaje de la informarea corectă a cetăţenilor români, unii jurnalişti şi politicieni se fac vinovaţi de crimă de dezinformare în masă.

citeste articolul »Publicat: Marti, 18 decembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Invitație dezbatere "Prime-time-ul de seară al democraţiei"

Într-o ţară aruncată în derivă de Criza din 2008, trei luni de agitaţie electorală pot dăuna spaţiului public de dezbatere. Anul 2012 va rămâne în manualele de jurnalism drept anul în care agenda mass media şi agenda politicienilor s-au tabloidizat ireversibil. Campaniile electorale s-au transformat în spectacol, iar ştirile şi dezbaterile au ajuns la nivelul unor giumbuşlucuri de circ provincial.” (extras din raportul "Prime-time-ul de seară al democraţiei")

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx

';