Evenimente

Aici găsești ultimele noastre evenimente. Înregistrează-te online pentru a participa. Vei primi automat confirmarea înregistrării tale la eveniment.

Important! Te rugăm să te asiguri că ai adăugat evenimente [at] activewatch.ro la lista expeditorilor aprobați de clientul de email pe care îl folosești.

Înregistrare Online

înregistrează-te aici.

Premiile HateAwards 2019

ActiveWatch a acordat astăzi, la Gala HateAwards, premiile anuale.

citeste articolul »Publicat: Joi, 13 iunie 2019 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Premiile FreeEx - 2019 - Ziua Mondială a Libertății Presei

ActiveWatch a acordat pe 6 mai 2019, de Ziua Mondială a Libertății Presei, Premiile anuale FreeEx.

citeste articolul »Publicat: Luni, 6 mai 2019 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

România: primele licențe pentru radiouri comunitare / Schimbările tehnologice, conectivitatea ridicată și participarea - încap într-o găleată

Pentru prima dată în România, două licențe pentru radiouri comunitare au fost acordate către consorțiul din proiectul european Grassroot Wavelengths. Noile stații FM, cu tehnologii de ultimă oră, vor emite din, și vor deservi, bazându-se pe voluntari locali, două comune din România.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 15 iunie 2018 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități, Educație media, Evenimente și activități

Gala Hate Awards 2018 - Premii

ActiveWatch a acordat azi Premiile pentru promotorii intoleranței și Premiile pentru Promotorii discursului public responsabil. Printre premianții negativi: Academia Română și CNCD. Evenimentul a fost găzduit de Teatrul Odeon din București.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 23 mai 2018 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Raportul anual privind discursul instigator la ură din România, 2017 (Lansare)

ActiveWatch a lansat astăzi Raportul anual cu privire la discursul instigator la ură din România, 2017.

Raportul anual cu privire la discursul intolerant și instigator la ură în România, 2017, și-a propus să treacă în revistă principalele tendințe în materie de hate speech și de combatere a acestuia care s-au manifestat de-a lungul anului.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 23 mai 2018 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Publicații

FOTO & VIDEO. Evenimentul organizat de Ziua Mondială a Libertății Presei

ActiveWatch a organizat seară trecută un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Libertății Presei, care s-a desfășurat la Centrul de Teatru Educațional Replika (partener al evenimentului), și la care au participat reprezentanți ai mass-media, activiști de drepturile omului, whistlebloweri și alți comunicatori publici.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 4 mai 2018 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Premiile FreeEx - 3 mai 2018 - Ziua Mondială a Libertății Presei

ActiveWatch a acordat pe 3 mai 2018, de Ziua Mondială a Libertății Presei, Premiile anuale FreeEx.

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 mai 2018 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Primăria a ratat (iar) șansa de a fi democrat socială - locuirea socială marele absent din prioritățile PMB

Primăria Municipiului București (PMB)  a ratat șansa de a fi cu adevărat social-democrată, evitând să se implice în problema locuirii pentru persoanele dezavantajate social. În schimb, a ales să dedice aproape toată activitatea S.C. Trustul de clădiri Metropolitane București S.A. și obținerii de profit. Direcția Spațiul Locativ și Administrarea Fondului Imobiliar vor dispărea, iar această structură va prelua tot fondul imobiliar al PMB. Din documentele prin care se deleagă activitatea către această companie lipsește aproape total preocuparea pentru componenta socială a politicilor de locuire. Asociația ActiveWatch și CeRe - Centrul de Resurse pentru participare publică au susținut în cadrul dezbaterii publice modificarea acestor documente, în sensul includerii unor prevederi explicite, care să acorde atenție locuirii sociale. 

Primăria Capitalei a organizat o dezbatere publică, în data de 12.02.2018, pe marginea Caietului de sarcini și a Regulamentului în baza căruia va funcționa S.C. Holding Municipal București S.A. Noua instituție preia Spațiul Locativ și Administrația Fondului Imobiliar, deci va prelua și partea de locuire socială din agenda Primăriei Capitalei. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 14 februarie 2018 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Ghidul CSM - simulacru de consultare publică

Update: conform precizării făcute în data de 24 octombrie, Președintele CSM -Consiliul Superior al Magistraturii- va solicita reluarea discuțiilor în cadrul Comisiei nr. 2 “Resurse umane şi organizare” cu privire la procedura de consultare aferentă a Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media.

ActiveWatch și Apador-CH cer Consiliului Superior al Magistraturii să reorganizeze procesul de consultare cu organizațiile societății civile, realizat în mod superficial până la această oră. Responsabilul desemnat de CSM pentru consultarea publică pe marginea Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media este dl. Victor Alistar. Au fost invitate la consultari organizații ca Asociația Națională de Paintball România, Salvamont România, Asociatia Profesionala a Transportatorilor sau Asociatia Romana de terapii in ADHD - autism, în schimb organizații relevante, cu activitate în domeniul justiției și bunei guvernări, au fost omise.

citeste articolul »Publicat: Joi, 23 noiembrie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Evenimente și activități, Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă a 60 de organizații neguvernamentale către conducerea PSD

ActiveWatch, alături de alte 60 de organizații neguvernamentale, a trimis azi o scrisoare deschisă conducerii PSD în vederea respingerii proiectului de modificare al Ordonanței 26/2000, amendamente periculoase ce aduc atingere funcționării societății civile din România. În opinia ActiveWatch, prezentele modificări merg în linia propusă de unele guvernări iliberale - Rusia, Ungaria, Polonia - de control și chiar închidere a unor actori democratici -ong-urile- ce pot fi considerați critici ai acțiunilor guvernamentale sau parlamentare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 22 noiembrie 2017 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

UPDATE | MEDICII NU SUNT NOMAZI - peste 20 de tineri medici și mediciniști se adresează Ministerului Sănătății

ActiveWatch a depus azi la Ministerul Sănătății o scrisoare deschisă redactată de peste 20 de tineri medici și mediciniști, care prezintă principalele schimbări necesare în sistemul medical din România pentru reducerea exodului masiv de cadre medicale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 octombrie 2017 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

SĂ NU MOR ÎN VIS [documentar, ActiveWatch, 2017]

ActiveWatch a prezentat ieri la București, în avanpremieră, filmul SĂ NU MOR ÎN VIS, o călătorie documentară care recuperează istoria romă despre sănătate din perspectiva subiectivă a peste douăzeci de povestitori veritabili și ne oferă ocazia să îi cunoaștem pe Alina, Carmen, Daniel și Sorin, patru dintre primii medici romi care își asumă etnia fără ocolișuri. Proiecția a avut loc la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența echipei și a unui public numeros.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 octombrie 2017 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Raport 1 an la Primăria Capitalei: Un an de petreceri și vorbe, în beznă, la Primăria Generală

Azi, 26.07.2017, asociațiile ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România OPTAR, au lansat raportul Un an de petreceri și vorbe, în beznă, la Primăria Generală.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 26 Iulie 2017 · comentarii · Evenimente și activități, Resurse

Un an de petreceri și vorbe în beznă la Primăria Generală

Miercuri, 26 iulie, începând cu ora 9.30, ActiveWatch, CeRe: Centru de Resurse pentru participare Publică  și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România OPTAR organizează o adunare publică în fața Primăriei Generale (Bulevardul Regina Elsabeta, nr. 47) pentru lansarea raportului de un an al activității Consiliului General și a Primarului General. Având în vedere modul în care a fost administrat Bucureștiul în ultimul an, considerăm că cea mai bună formă de a sărbători un an de la noua conducere de la Primăria Capitalei este o petrecere. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 24 Iulie 2017 · comentarii · Evenimente și activități

România, condamnată la CEDO pentru nerespectarea libertății de exprimare a jurnalistei Feri Predescu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România i-a încălcat dreptul la liberă exprimare jurnalistei Feri Predescu, din Constanța, condamnată în 2007 de o instanță din România pentru că l-a criticat pe primarul Radu Mazăre într-o emisiune televizată.

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 iunie 2017 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

APEL - Fără mesaje cu caracter naționalist șovin

Importanți reprezentanți ai societății civile fără afiliere politică adresează un apel către mass-media și politicieni să renunțe la transmiterea mesajelor cu caracter naționalist șovin.

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 iunie 2017 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Toți suntem cetățeni egali - RESPECT pentru toți

100 de organizații neguvernamentale, mișcări civice și cetățeni s-au constituit din proprie inițiativă într-o platformă civică intitulată « RESPECT. Platforma pentru Drepturi și Libertăți », pentru a opri modificarea Constituției într-un mod care restrânge drepturile și libertățile fundamentale, prin redefinirea familiei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 7 iunie 2017 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

S-a lansat Raportul anual privind discursul instigator la ură din România, 2015 - 2016

 

Raportul anual cu privire la discursul instigator la ură din România

citeste articolul »Publicat: Marti, 16 mai 2017 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Publicații

3 MAI - Ziua Mondială a Libertății Presei / Lansarea Raportului FreeEx - Libertatea Presei în România 2016-2017

Pe 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei, ActiveWatch lansează Raportul FreeEx - Libertatea Presei în România 2016-2017.

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 mai 2017 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

The Kiss/ Sărutul, album multisenzorial de fotografie

V-ați întrebat vreodată cum visează persoanele nevăzătoare?, Care sunt percepțiile lor despre imaginile care rulează în mintea lor și cum ar putea prinde o formă tangibilă?

citeste articolul »Publicat: Marti, 11 aprilie 2017 · comentarii · Evenimente și activități

„Puritate pentru eternitate": un meci între fotbal și rasism

Filmul adoptat de ActiveWatch la One World Romania 2017, „Puritate pentru eternitate”, este filmul meciului dintre fotbal și rasism. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 17 martie 2017 · comentarii · Evenimente și activități

Câștigătorul Palme d’Or-ului Cannes 2016 și al BAFTA, anul acesta: I, Daniel Blake față în față cu excluziunea socială din România

Unul dintre cele mai emoționante filme ale anului, I, Daniel Blake (2016), cel mai recent film al regizorului Ken Loach și câștigătorul Palme d’Or, Cannes 2016, a intrat weekend-ul acesta pe ecranele din România, distribuit de Independența Film. Asociația ActiveWatch a susținut campania de promovare a filmului în România, moderând o dezbatere pe tema birocrației din serviciile de asistență socială din România și barierelor în calea accesului la aceste servicii pentru unele grupuri dezavantajate. Invitați la discuția post-vizionare au fost Adela Șetet, de la Centrul de Formare Continuă și Evaluarea Competențelor în Asistență Socială și Ciprian Necula, activist de drepturilor omului și fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

citeste articolul »Publicat: Luni, 13 martie 2017 · comentarii · Evenimente și activități

Somnul CNA naște monștri mediatici. Apel pentru deblocarea și evaluarea activității CNA

Apel pentru deblocarea și evaluarea activității CNA

 

În contextul derapajelor inacceptabile identificate la posturile Antena 3 și România TV din seara de 22 ianuarie 2017, organizațiile semnatare solicită activarea tuturor mecanismelor legale pentru verificarea activității Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), cu scopul readucerii instituției în slujba interesului public.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Evenimente și activități

ActiveWatch organizează o dezbatere cu Președintele Iohannis pe marginea situației serviciilor publice de radio și televiziune

Eliminarea taxei radio-tv – sprijin sau amenințare a misiunii societăților publice de radio și televiziune?

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 noiembrie 2016 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Panouri homofobe - Înalta Curte respinge ca nefondat recursul Pro Vita și Alianța Familiilor

Înalta Curte de Casație și Justiție a României menține hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării care sancționează organizațiile Pro Vita pentru Născuți și Nenăscuți și Alianța Familiilor din România pentru discriminare pe criteriul orientării sexuale. CNCD a sancționat în 2013 cele două organizații pentru promovarea de mesaje cu caracter homofob pe două panouri publicitare amplasate pe Calea Moșilor din București. Fiecare organizație trebuie să platească sancțiunea hotărâtă de CNCD în cuantum de 1000 de lei.

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 noiembrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Roma Health Scholarship Program în România - după 8 ani de implicare

Aseara ne-am întâlnit cu prieteni dragi să sărbătorim opt ani de implicare în povestea Roma Health Scholarship Program în România. Le mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături, le mulțumim bursierilor programului pentru evoluția lor minunată și le mulțumim artiștilor Anelise Sălan și Petruț Călinescu pentru documentarea activității medicale a tinerilor medici romi.http://activewatch.ro/ro/antidiscriminare/evenimente-si-activitati/foto-sunt-doctor-rom-expozitie-2016

citeste articolul »Publicat: Sambata, 29 octombrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Adrian Coman și-a apărat familia la Curtea Constituțională a României

Adrian Coman, cetățeanul român a cărui căsătorie cu cetățeanul american Clai Hamilton oficiată în Belgia nu este recunoscută în România, a fost prezent azi în fața Curții Constituționale a României. La solicitarea avocatei Iustina Ionescu, acesta a primit permisiunea Curții să își prezinte cauza. Discursul lui Adrian Coman a generat reacția Președintelui CCR, Valer Dorneanu, care l-a felicitat pentru sinceritate.

citeste articolul »Publicat: Joi, 27 octombrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

FOTO. Sunt doctor rom (expoziție | 2016)

Adina, Alina, Andreea, Andrei, Carmen, Cătălin, Corina, Cristian, Daniel și Sorin au ales să învețe o viață întreagă să îi vindece pe ceilalți. Ei sunt doar zece dintre tinerii romi care studiază în domeniul medicinei și care au obținut burse academice în cadrul Roma Health Scholarship Program. Fotograful Petruț Călinescu a documentat activitatea lor din spitalele din România timp de 4 luni și ne oferă o perspectivă inedită despre tinerii romi de astăzi.

citeste articolul »Publicat: Luni, 24 octombrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

VIDEO. Sunt doctor rom (documentar | 2016)

Cinci tineri romi, bursieri Roma Health Scholarship Program, și-au spus poveștile de viață. Ei sunt medici sau urmează să devină medici în scurt timp. Iar poveștile lor nu sunt singulare.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 21 octombrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

18 ONG-uri invită consilierii generali la discuții despre PMUD

 
Scopul întâlnirii este acela de a discuta despre principiile care stau la baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 București - Ilfov,  precum și despre nevoia de informare și consultare a cetatenilor în vederea definitivării documentului, conform bunelor practici europene.
Pe acelasi subiect au fost depuse solicitări de audiență către: Comisia Transporturi și Infrastructură Urbană, Comisia Ecologie și Protecția Mediului și Comisia pentru Relații cu Organizații Non-guvernamentale și Alți Parteneri Sociali, comisii de specialitate din cadrul Consiliului General al Municipiului București precum si Primarului General al Municipiului București.

citeste articolul »Publicat: Joi, 20 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

VIDEO. Sunt doctor rom - povestea lui Sorin

Sorin este student al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. S-a născut și a crescut în Băcioiu, un mic sat din județul Bacău, așezat lângă malul Siretului. Cel puțin o treime din populația satului este de etnie romă, la fel și Sorin, care provine dintr-o familie tradițională de romi ursari, vorbitori nativi de limba romani.

citeste articolul »Publicat: Joi, 20 octombrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

VIDEO. Sunt doctor rom - povestea lui Robert

Robert este medic rezident în medicină de familie. A studiat și a absolvit la Universitatea de Medicină și Farmacie din București. Mama lui este de etnie romă, iar tatăl său este etnic român și lucrează ca florar. Părinții nu și-au propus ca Robert să devină medic, însă l-au determinat să învețe foarte mult, iar Robert s-a orientat singur. Și-a dorit întotdeauna mai mult, nu pentru că nu i-a plăcut ce avea acasă, ci pentru că așa i se pare normal. Bineînțeles că părinții l-au susținut și sunt foarte mândri de el.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 19 octombrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

VIDEO. Sunt doctor rom - povestea lui Carmen

Carmen este absolventă a Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din Iași. Părinții visau ca ea să ajungă muzician, la fel ca tatăl ei, astfel că până la terminarea liceului a studiat intens pianul și s-a pregătit pentru admiterea la Conservator. Însă Carmen a avut alt plan. Ea visa de mică să fie dentist.

citeste articolul »Publicat: Marti, 18 octombrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

VIDEO. Sunt doctor rom - povestea Alinei

Alina Călin este primul medic rezident de etnie romă din Clinica de Chirurgie a Spitalului Județean de Urgență Iași. Colegii și profesorii o descriu ca o rezidentă extrem de dedicată și responsabilă. Alina provine dintr-o familie numeroasă, cu patru frați, o mamă casnică și un tată șofer de cursă lungă. Decizia de a alege cariera de medic a venit tot din familie, când unul dintre frații săi a suferit un accident grav care a necesitat spitalizare și intervenție chirurgicală de urgență. Așa a hotărât Alina că vrea să devină chirurg.

citeste articolul »Publicat: Luni, 17 octombrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

VIDEO. Sunt doctor rom - povestea lui Daniel

Daniel este din Călărași, iar momentan este rezident în chirurgie pedriatică la Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” din București. Este rom și își asumă cu demnitate etnia, regretă chiar că nu a învățat limba romani atunci când timpul îi permitea. Daniel nu întâmpină niciodată greutăți în comunicarea cu pacienții săi. Lucrând cu copiii, acest aspect este foarte important în munca lui de zi cu zi.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 16 octombrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

PREMIERĂ. Manevre de prim ajutor prezentate în limba romani

Doi viitori medici romi, bursieri ai Roma Health Scholarship Program, Gabriela Chirea și Sorin Lăcătuș, prezintă primele tutoriale video în limba romani (subtitrate în limba română) de acordare a primului ajutor. Aceștia explică manevre importante pe care oricine le poate face pentru a salva viața unui membru al familiei sau viața unei persoane necunoscute.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 12 octombrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Resurse

VIDEO. Primul ajutor în caz de electrocutare (Romani)

S-a electrocutat o persoană și vrei să o salvezi. Cum faci asta?

citeste articolul »Publicat: Marti, 11 octombrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Resurse

VIDEO. Primul ajutor pentru fracturi (Romani)

Vrei să salvezi o persoană rănită care are oase rupte. Cum faci asta?

citeste articolul »Publicat: Luni, 10 octombrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Resurse

VIDEO. Primul ajutor pentru răni cu pierderi de sănge (Romani)

Vrei să salvezi o persoană rănită care pierde sânge. Cum faci asta?

citeste articolul »Publicat: Vineri, 7 octombrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Resurse

VIDEO. Primul ajutor - resuscitarea cardio pulmonară (Romani)

Găsești o persoană căzută și vrei să o salvezi. Cum faci asta?

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 octombrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Resurse

Finisaj expoziție NORMALITATE, CE CUVÂNT BRUTAL! - O explorare artistică a dizabilității

Ultima strigare pentru explorarea artistică a dizabilități în cadrul expoziției „Normalitate,ce cuvânt brutal!” va avea loc mâine, 6 octombrie a.c., începând cu ora 19:00. Vă invităm să explorați lucrările de artă vizuală, să petreceți cu noi la „Birthday Room” și să experimentați o perspecitvă de privare a mai multor simțuri în cadrul tururilor ghidate.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 5 octombrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

VIDEO. Sunt doctor rom

Patru tineri romi, bursieri Roma Health Scholarship Program, și-au spus poveștile de viață. Ei sunt medici sau urmează să devină medici în scurt timp. Iar poveștile lor nu sunt singulare.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 30 septembrie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Azi sărbătorim Ziua internațională a dreptului de a ști!

O nouă variantă a platformei https://nuvasuparati.info este acum disponibilă cetățenilor care doresc să obțină informații de la orice instituție finanțată din fonduri publice.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 septembrie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

ActiveWatch susține APADOR-CH în propunea lui Codru Vrabie ca membru al CSM din partea societății civile

Propunerea APADOR-CH pentru Consiliul Superior al Magistraturii este susținută și de alte 11 organizații neguvernamentale

Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) îl propune pe domnul Codru Vrabie ca membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe unul dintre cele două locuri rezervate societății civile, pentru perioada 2017-2022. Candidatura domnului Codru Vrabie este susținută și de alte 11 organizații neguvernamentale.

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 septembrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

S-au deschis înscrierile la Academia de Film CINEIMPACT (deadline 15 August)

În perioada 3-18 septembrie 2016 aveți șansa să vă alimentați adrenalina creativă în cadrul Academiei de Film CINEIMPACT, un program internațional de Art&Social Cinema dedicat documentarului creativ și inovarii în domeniile ficțiunii, non-ficțiunii, antropologiei vizuale și activismului social.

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2016 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Ambasadorul Turciei în România, răspuns la apelul organizaţiilor de media privind situaţia jurnaliştilor arestaţi

O delegație a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, formată din președintele executiv Cristi Godinac, vicepreşedinţii Cătălina Matei, Adrian Valentin Moise şi coordonatorul Departamentului internaţional al SRJ MediaSindMarilena Gheorghiţă,  alături de jurnalistul Mircea Toma, președintele ActiveWatch și Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, a participat ieri, 3 august a.c, la o întâlnire cu  ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 august 2016 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Soţii Coman-Hamilton - familia care nu e recunoscută de statul român

Relu Adrian Coman şi soțul său, cetățeanul american Robert Clabourn Hamilton, au dat în judecată statul român în urma refuzului de a recunoaște căsătoria lor oficiată în 2010 la Bruxelles. Autoritățile din România refuză, de asemenea, să recunoască relația de familie dintre soți. În lipsa acestei recunoașteri, soţii Coman-Hamiltonnu se pot stabili acasă, în România, întrucât dreptul la rezidenţă se acordă exclusiv membrilor familiei. În momentul de faţă, Clai Hamilton nu poate locui legal în România pentru perioade mai lungi de 3 luni în calitate de membru de familie, deşi este căsătorit cu un cetăţean român. Deși căsătoria lor este una legală, ea nu este recunoscută de autoritățile române. Dacă Adrian Coman s-ar fi căsătorit cu o femeie și nu cu un bărbat, acest caz nu ar fi existat.

citeste articolul »Publicat: Marti, 19 Iulie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Amnesty International: “România trebuie să respecte obligațiile sale“

28 deorganizatii românești și internaționale de drepturile omului critică inițiativa de modificare a definiției familiei din Constituția României

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 Iulie 2016 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Normalitate, ce cuvânt brutal!

Vernisaj: joi, 7.07, ora 7pm, MNAC
În prezența Ministrului Culturii, Corina Șuteu, a Directorului MNAC, Călin Dan și a Președintelui ActiveWatch, Mircea Toma

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 6 Iulie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Conferințele Cetatea Artelor: Despre multiculturalitate în artă

Asociația ActiveWatch a demarat seria de conferințe „Cetatea Artelor” în licee și facultăți cu profil artistic din București. Conferințele prezintă elemente de realitate românească multiculturală menite să apropietinerii artiști de conceptul diversității în cultură și artă și, de asemenea, să le ofere noi surse de inspirație. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 27 mai 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Update: răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI la Scrisoarea ActiveWatch cu privire la scandalul Hexi Pharma

Update (20.05.2016): răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI la Scrisoarea ActiveWatch cu privire la scandalul Hexi Pharma

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Cum am petrecut Ziua Libertății de Exprimare

Pe 8 mai, ActiveWatch a sărbătorit Ziua Libertății de Exprimare la Teatrul Bulandra, împreună cu ziariști, activiști, artiști, miniștri, avertizori de integritate, studenți și alți prieteni. La eveniment am înmânat diplomele pentru premianții și repetenții libertății de exprimare din ultimul an și am urmărit spectacolul „Oameni obișnuiți”, în regia Gianinei Cărbunariu, produs de Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Ziua Libertății de Exprimare

Pe 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei, ActiveWatch a lansat Raportul FreeEx - Libertatea Presei în România (2015 - 2016). Iar, pe 8 mai, de la 19:30, celebrăm Ziua Libertății de Exprimare la Teatrul Bulandra, unde va avea loc reprezentația piesei Oameni obișnuiți, de Gianina Cărbunariu. Tot atunci vor fi desemnați premianții și repetenții libertății de exprimare din ultimul an. Locurile la teatru s-au cam ocupat, dar revenim luni cu povești, poze și impresii de la eveniment.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 6 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Conferința de final a proiectului Net Rangeri împotriva intoleranței

Astăzi, 26 aprilie 2016, începând cu ora 11:00, la Hotel Ibis Parlament, a avut loc conferința de final a proiectului Net Rangeri împotriva intoleranței, implementat de Asociația ActiveWatch în parteneriat cu Romani CRISS, finanțat prin Granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 aprilie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

ActiveWatch - parte din comitetul "Coaliția anti-sărăcie"

ActiveWatch este una dintre cele 46 de organizații și instituții care fac parte din Comitetul “Coaliția anti-sărăcie”, structură înființată pentru a monitoriza implementarea Pachetului Integrat pentru Combaterea Sărăciei și a acorda asistență autorităților publice locale în procesul de elaborare și aplicare a programelor anti-sărăcie. ActiveWatch consideră extrem de importantă  implicarea într-o structură dedicată promovării și monitorizării proiectelor care vizează rezolvarea uneia dintre cele mai endemice probleme la nivelul României– sărăcia extremă.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Evenimente și activități, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Propuneri de modificări legislative privind alegerile europarlamentare

Pe baza principiilor și obiectivelor asumate în august 2015, Politică fără Bariere propune următoarele modificări față de textul Legii 33/2007 (republicată și actualizată) privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, luând în considerare și recomandările europene (menționate în coloana de Argumente), conform Rezoluției Parlamentului European din 11 noiembrie 2015. Propunerile noastre dezvoltă o parte din textele și argumentele deja avansate încă din decembrie 2014, respectiv septembrie 2015.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Propuneri de modificări legislative privind alegerea Președintelui

Pe baza principiilor și obiectivelor Campaniei Politică fără Bariere, asumate în august 2015, propunem o serie de modificări fața de textul Legii 370/2004 (republicată și actualizată) privind alegerea Președintelui României. Propunerile noastre dezvoltă o parte din textele și argumentele deja avansate încă din decembrie 2014, respectiv septembrie 2015.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Propuneri de modificări legislative privind demiterea primarului

Pe baza principiilor și obiectivelor asumate în august 2015, Politică fără Bariere propune o serie de modificări față de reglementarea referendumului local pentru demiterea primarului și/sau dizolvarea consiliului local/județean. Acesta este este reglementat în textul Legii 215/2001 (republicată și actualizată) privind administrația publică locală. Propunerile noastre dezvoltă o parte din textele și argumentele deja avansate încă din septembrie 2015.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Demersuri în cadrul proiectului 'Avocatului poporului i se pregătește ceva!'

APADOR-CH alături de ANBCC și ActiveWatch  au organizat marti, 13 aprilie 2016, la București, conferința de închidere a proiectului „Ne trebuie un avocat al poporului mai eficient, în prezența domnului Victor Ciorbea, a reprezentanților mai multor instituții din Norvegia precum și a reprezentanților mai multor ambasade la București, cum ar fi SUA, Germania, Elveția și a doamnei ambasador a Norvegiei, Doamna Tove Bruvik Westberg.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 13 aprilie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

CEDO sancționează Romania cu peste 17000 de euro pentru intervenția improprie în cazul violențelor homofobe din 2006

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a sancționat astăzi România cu peste 17000 de euro pentru ineficiența organelor de cercetare penală în investigarea unui atac homofob împotriva a șase tineri români și străini participanți la GayFest2006. CEDO a hotărât că România a încălcat dreptul celor doi petenți de a nu fi supuși la tratamente degradante, cât și dreptul acestora de a nu fi discriminați de autorități, indiferent de orientare sexuală și identitate de gen.

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 aprilie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Implică-te în combaterea discursului instigator la ură!

Avem nevoie de 10.000 de lei pentru a continua inițiativa de combatere a discursului instigator la ură. Este o sumă infimă, care pentru noi înseamnă enorm.

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 aprilie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Ce facem, Evenimente și activități

MApN sancționat pentru că exclude femeile din învățământul militar de teama ca au ciclu și rămân însărcinate

Curtea de Apel București a hotărât vineri, 1 aprilie, că excluderea nejustificată a femeilor de la mai multe specializări militare și oferirea unui număr extrem de mic de locuri pentru femei în învățământul militar superior este discriminatorie. Marea majoritate a instituțiilor de învățământ pre-universitar și universitar ale MApN oferă în continuare un număr de locuri disproporționat de mic pentru femei în comparație cu bărbații, fără prezentarea unor justificări obiective, legitime și proporționale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 aprilie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Evitați greșelile istoriei, prin educație pe tema discriminării rasiale!

De Ziua Internațională privind Eliminarea Discriminării Rasiale, facem un apel public pentru evitarea greșelilor istoriei.

În contextul apropierii campaniei electorale pentru alegerile locale, Asociația ActiveWatch invită candidații și membrii personalului de campanie al acestora care au atribuții în domeniul comunicării să participe la un atelier pe subiectul comunicării publice responsabile.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 martie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

ActiveWatch adoptă filmele „Teaching Ignorance” și „Under the sun” în cadrul One World România 9 (21-27 martie, București)

Ediţia cu numărul 9 a Festivalului Internaţional de documentar şi drepturile omului One World România aduce în atenţie 60 de filme documentare proaspete, presărate cu empatie, umor, dar şi cu doze mici de cinism.

citeste articolul »Publicat: Joi, 17 martie 2016 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Candidatul societății civile în Consiliul Național de Integritate

ActiveWatch îl propune pe colegul nostru Paul Chioveanu ca reprezentant al societății civile în Consiliul Național de Integritate (CNI).

citeste articolul »Publicat: Vineri, 11 martie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Cum înființezi un partid și cum participi cu el în alegeri?

În cursul acestei săptămâni, mai multe organizații din cadrul Campaniei Politică fără Bariere au publicat materiale care îndrumă pașii noilor partide, fie cu privire la înregistrarea unui nou partid, fie cu privire la participarea în alegeri a partidelor deja înregistrate. [Din 23 martie, ghidurile menționate mai jos sunt disponibile și în secțiunea specializată a Tribunalului Municipiului București.]

citeste articolul »Publicat: Vineri, 4 martie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Resurse, Publicații

Campania Politică fără Bariere: Mărțișor toxic privind finanțarea partidelor

Campania Politică fără Bariere protestează față de intenția de modificare a legislației privind finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale. Conform Mediafax, Senatul României a adoptat ieri amendamente cu privire la închirierea sediilor și conturile de campanie. Astfel, partidele își fac cadou un mărțișor care ne poate otrăvi pe noi toți, în anul electoral 2016!

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 martie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

50 de scoli din Romania au inclus Film Club in activitatile scolare

In perioada februarie 2015 - ianuarie 2016, Film Club Romania a promovat educatia prin film si educatia cinematografica prin sprijinirea organizarii de 50 de cluburi de film in scolile din Bucuresti si din tara.

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 februarie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Discursul public în România: Eroi vs Hateri

Vineri, 15 ianuarie 2016, a avut loc conferința de lansare a Raportului cu privire la discursul instigator la ură din România 2014 – 2015, elaborat de ActiveWatch și Romani CRISS. Ne-am întâlnit, la Spațiul Public European, cu reprezentanți ai ongurilor, jurnaliști și alți parteneri și prieteni din activitatea noastră, ca să le prezentăm metodologia noastră de cercetare și să discutăm despre rezultatele raportului.

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 ianuarie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Lansarea Raportului anual cu privire la discursul instigator la ură din România (2014 -2015)

Vineri, 15 ianuarie 2016, a avut loc conferința de lansare a primului Raport anual cu privire la discursul instigator la ură din România, elaborat în urma unei cercetări efectuate de Asociația ActiveWatch și Centrul Romilor Romani CRISS. Cercetarea face parte din proiectul  „Net Rangeri împotriva intoleranței”, finanțat prin Granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 15 ianuarie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

S-a lansat primul Raport anual privind discursul instigator la ură din România 2014 - 2015

Vineri, 15 ianuarie 2016, a avut loc conferința de lansare a primului Raport anual cu privire la discursul instigator la ură din România, elaborat în urma unei cercetări efectuate de Asociația ActiveWatch și Centrul Romilor Romani CRISS. Cercetarea face parte din proiectul  „Net Rangeri împotriva intoleranței”, finanțat prin Granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 15 ianuarie 2016 · comentarii · Evenimente și activități, Publicații

Rolul Avocatului Poporului în societatea românească

APADOR-CH alături de ANBCC și ActiveWatch  au organizat marti, 15 decembrie 2015, la Palatul Parlamentului dezbaterea publică cu tema ‘Rolul Avocatului Poporului în societatea românească’.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 18 decembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Poziție privind alegerea primarilor în două tururi

Campania Politică fără Bariere a susținut, încă de la înființare, ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin (iată apelul publicat în februarie 2015). Dar sprijinul pentru această idee este condiționat de respectarea unui principiu fundamental pentru funcționarea unui stat democratic, principiul stabilității legislative.

citeste articolul »Publicat: Joi, 10 decembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Training gratuit de management cultural!

Centrul Multicultural Cetatea Artelor, alături de ActiveWatch și Asociația Macaia, organizează în perioada 3 - 18 decembrie un training de management cultural în context multicultural. Trainingul se adresează studenților din facultățile de jurnalism, comunicare și litere, care vor să dobândească noțiuni de management cultural și să poată organiza cu succes evenimente culturale. Suplimentar, vor fi oferite informații despre sursele de finanțare pentru proiecte și evenimente culturale , iar cursanții vor putea face practică de organizare și promovare a evenimentelor culturale chiar la Cetatea Artelor. Participarea la training este gratuită.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 noiembrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Eveniment TRILATERAL: Arte vizuale | Coregrafie | Foto-video

Vă invităm vineri, de la ora 20:00, să luați parte la o expoziție care include lucrări de arte vizuale, fotografie și proiecții de performance-uri coregrafice

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 noiembrie 2015 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Retrageți comasarea/uniformizarea din Programul de Guvernare

Organizaţiile membre ale Campaniei Politică fără Bariere îşi exprimă indignarea faţă de includerea în programul de guvernare al Guvernului Cioloş (la punctul 1.2 [din versiunea inițială]) a propunerii de „comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării”.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 noiembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

E vremea consultărilor

În România, mai multe administrații locale au în lucru Planuri de Mobilitate Urbană Durabilă, aflate în diverse stadii de realizare. Până acum, nici un document al acestor planuri nu a fost pus la dispoziția cetățenilor pentru ca aceștia să fie informați despre problemele identificate și soluțiile propuse. Astfel, se încalcă principala caracteristică a realizării unui astfel de plan: implicarea cetățenilor. Ghidul de realizare a unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă precizează că

”planificarea participativă este o condiție prealabilă pentru ca cetățenii și părțile interesate să preia dreptul de proprietate asupra planului de mobilitate urbană durabilă și asupra politicilor pe care acesta le promovează. Aceasta face ca acceptarea de  către  public  și sprijinul  oferit de  acesta să fie la un nivel ridicat si astfel sa se reducă la minimum riscurile pentru factorii de decizie, facilitându-se implementarea planului.”

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 noiembrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Legea votului prin corespondență, un model de eșec în legiferare

Pe 28 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat, oarecum pe genunchi, Legea privind votul prin corespondenţă. O lege care ar fi trebuit să faciliteze un drept universal a devenit un vehicul legislativ discriminatoriu, care stabilește privilegii pentru o categorie îngustă de cetăţeni, întâmplător aflați acum în atenţia politică şi birocratică a statului român.

citeste articolul »Publicat: Luni, 2 noiembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Votul prin corespondență, în pericol de moarte pe ultima sută de metri

În urma criticilor adresate de mai multe ONG-uri, parlamentarii au organizat o dezbatere pe tema legii votului prin corespondență luni, 26 octombrie la ora 17, deși termenul limită pentru depunerea amendamentelor pentru membrii Camerei Deputaților era 26 octombrie, ora 14.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 octombrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Aniversare cu multă frustrare. Votul prin corespondență

În ultimele 2 săptămâni am fi dorit să putem aniversa un an de la prima apariție publică a Campaniei Politică fără Bariere. Pe-atunci, ne adresam candidaților din alegerile prezidențiale cu un chestionar scurt, să aflăm de la ei cum văd reforma electorală. În ciuda unor neajunsuri evidente, măcar am reușit să reformăm câte ceva în privința legii partidelor, legii privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale, respectiv în privința alegerilor locale și alegerilor parlamentare.

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 octombrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

După trei ani - cetățenii din nou în sala de Consiliu a Primăriei Generale

Ieri, 30.09.2015, pentru prima dată după trei ani și trei luni, ședința de consiliu a Consiliului General al Municipiului București a fost deschisă pentru cetățeni. Vă reamintim că la investirea noului mandat, primarul Sorin Oprescu a decis interzicerea participării directe a cetățenilor în sala de Consiliu, motivând lipsa de spațiu.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 octombrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Ipro: Modulele dezvoltate

Consorțiul iPro a dezvoltat 14 module, care sunt integrate în Modelul de curriculum pentru Sudii în domeniul Artelor și Mediilor Digitale, propus de partenerii în consorțiu.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 25 septembrie 2015 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

FAQiff te bagă în priză! Se apropie primul festival internațional de film feminist & queer din România

Prima ediție a festivalului internațional de film feminist & queer din România, FAQiff, are loc la București în noiembrie și te face părtaș la premiera asta istorică.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 25 septembrie 2015 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități, Antidiscriminare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Politicienii să demonstreze ACUM dacă vor votul prin corespondență

Noi, organizațiile grupate în Campania Politică fără Bariere, am constatat, în urma evoluțiilor din ultimele zile, că

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 23 septembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Amendamente privind votul prin corespondență

Campania Politică fără Bariere a elaborat un set de amendamente față de proiectul legii privind votul prin corespondență.

citeste articolul »Publicat: Joi, 17 septembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Amendamente privind votul prin corespondență

Campania Politică fără Bariere a elaborat un set de amendamente față de proiectul legii privind votul prin corespondență. Pentru a facilita găsirea consensului între toți actorii implicați, aceste amendamente se referă la proiectul de lege înaintat de grupul parlamentar PNL, dar cuprind răspunsuri la întrebările de principiu adresate de grupurile parlamentare PSD, UDMR și al minorităților naționale.

citeste articolul »Publicat: Joi, 17 septembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Ipro: Ghid de implementare al curriculumului de formare pentru profesioniștii din media digitală

Proiectul Ipro se apropie de final. Echipa a produs si un Ghid de implementare care are ca scop formularea şi oferirea unor sugestii de modificare, soluţii, sfaturi, orientări, și eventuale exemple pentru implementarea şi utilizarea Modelului curriculum în contextul fiecărei ţări partenere prin intermediul unei instituţii externe parteneriatului – alte universităţi, centre de formare, companii etc.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 16 septembrie 2015 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Scrisoare deschisă către partidele parlamentare

Scrisoare deschisă către partidele parlamentare reprezentate în Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, propunerilor legislative privind modificarea Legii partidelor politice şi a Legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale

citeste articolul »Publicat: Vineri, 11 septembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Campania Politicǎ fǎrǎ Bariere nu s-a terminat; avem noi obiective

Coaliţia Politicǎ fǎrǎ Bariere şi-a îndeplinit cea mai mare parte a obiectivelor pe care şi le-a asumat în urmǎ cu nouǎ luni, obiective subsumate principiului eliminǎrii barierelor din calea participǎrii cetǎţenilor la viaţa politicǎ:

citeste articolul »Publicat: Duminica, 23 august 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: LEGEA VOTULUI PRIN CORESPONDENȚĂ TREBUIE DEZBĂTUTĂ PUBLIC

Membrii campaniei Politică fără Bariere își exprimă îngrijorarea față de solicitarea copreședintei PNL, Alina Gorghiu, de a se introduce proiectul legii votului prin corespondență pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extraordinare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 5 august 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Încă o lună pentru înscrierea la concursul de materiale jurnalistice pe teme legate de viața privată și protecția datelor cu caracter personal

Jurnaliştii din presa scrisă, audiovizuală sau online, jurnaliştii independenţi, bloggerii sunt invitați să trimită până în data de 15 august articole de presă care documentează încălcări ale dreptului la viață privată sau ale regimului datelor cu caracter personal.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 15 Iulie 2015 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Cafeneaua publică "Decid pentru mine!"

Persoanele cu dizabilităţi psihosociale la masa discuțiilor

cu autorități publice, experți în sănătate mintală, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști

citeste articolul »Publicat: Marti, 14 Iulie 2015 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Votul la distanță: da, dar nu oricum

Membrii Campaniei Politică fără Bariere au pus în discuție astăzi tema votului la distanță, în cadrul unei dezbateri menite să identifice cele mai bune soluții pentru înlăturarea barierelor din calea participării politice a cetățenilor. Au participat la dezbatere dl Mihai Voicu – Președintele Comisiei parlamentare pentru legile electorale, dl Laurențiu Ștefan – Consilier prezidențial, Departamentul de Politică Internă, dl Marian Muhuleț – Autoritatea Electorală Permanentă, precum și reprezentanți ai societății civile.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 8 Iulie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Nelămuriri privind eventuala neconstituționalitate a radierii partidelor

Campania Politică fără Bariere a primit un al doilea răspuns întârziat la solicitarea din 11 mai, prin care invitam Administrația Prezidențială și Avocatul Poporului să cumpănească dacă nu cumva Legea partidelor politice cuprindea noi prevederi neconstituționale, după ce fusese modificată în Parlament.

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 Iulie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Al doilea marș pentru Orașe accesibile pentru oameni!

Pe 4 iulie 2015, începând cu ora 10, are loc al doilea marș Orașul <accesibil> pentru oameni! Protestul va începe de la Piața Victoriei și se va încheia în Piața Universității. În București, administrația publică continuă să ignore problema care îi afectează pe cei mai mulți dintre cetățeni – accesul pietonilor la spațiul public.

citeste articolul »Publicat: Joi, 25 iunie 2015 · comentarii · Evenimente și activități, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Poziție Politică fără Bariere: dezbatere și pseudo-dezbatere

Ședința de azi a Comisiei Comune pentru Legile Electorale a luat în dezbatere aprobarea Legii privind alegerile parlamentare, în ciuda demersurilor și avertismentelor transmise de Campania „Politică fără Bariere” încă din 22 mai și 3 iunie. Cel mai probabil, deputații vor adopta mâine, 17 iunie, proiectul de lege, tot în absența dezbaterilor de substanță.

citeste articolul »Publicat: Marti, 16 iunie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Punctul de vedere al Campaniei Politicǎ fǎrǎ Bariere despre Proiectul de Lege privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente

Politică fără Bariere a trimis în cursul zilei de astăzi către partenerii politici de dialog următorul punct de vedere

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 iunie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Scrisoare deschisă, în atenția Comisiei comune

În atenția domnului Mihai Voicu, președinte al Comisiei comune pentru legile electorale, doamnei Gabriela Podașcă, vicepreședinte al aceleiași Comisii parlamentare, domnului Eugen Nicolicea, președinte al subcomisiei pentru Legea alegerilor parlamentare.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 mai 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Mahala Rai Banda cântă la Cojocna

Descoperă Cojocna, locul unde multiculturalitatea este un mod de viață! La numai 20 de kilometri de Cluj, într-o vale cu lacuri sărate, Cojocna găzduiește pe 1 iunie, cea MAI MIȘTO zi a diversității – Ziua Multiculturală Cojocna.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 20 mai 2015 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Politică fără Bariere, nu numai în Capitală

Paralel cu activitățile desfășurate în Parlamentul României și consultările cu specialiștii Administrației Prezidențiale, reprezentanții Campaniei Politică fără Bariere s-au pus pe drumurile patriei, pentru a discuta cu notabilități locale despre modificările aduse la Legea partidelor, Legea finanțării partidelor, respectiv Legea alegerilor locale. În ciuda eforturilor de a demonstra că există suficient de multe deficiențe și necorelări, reprezentanții Politică fără Bariere au notat opinia participanților în aceste dezbateri, potrivit căreia promulgarea Legii privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale ar putea contribui la reformarea modului în care se face politică.

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 mai 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Reacție la introducerea cursului de educație pentru drepturile de proprietate intelectuală în programa școlară

La propunerea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), Ministerul Educației a aprobat un curs opțional de „educație pentru drepturile de proprietate intelectuală”. Inițiativă lăudabilă, doar că abordarea este unilaterală și ignoră complet ideea de acces liber și licențe libere. ActiveWatch împreună cu alți 12 semnatari au trimis astăzi o scrisoare deschisă ministrului Sorin Mihai Cîmpeanu atrăgând atenția asupra elementelor ce pot fi îmbunătățite ținând cont de realitățile culturale și sociale din lumea digitală.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 13 mai 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Legea partidelor suspectă de neconstituționalitate

Mai multe organizații neguvernamentale au înaintat azi Preşedintelui României solicitarea de a trimite proiectul Legii partidelor la Curtea Constituţională, în vederea exercitării controlului de constituţionalitate. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 11 mai 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: COMUNICAT DE PRESĂ: Primele măsuri spre deschiderea competiției politice

Organizațiile membre ale Campaniei Politică fără Bariere apreciază ca pozitivă adoptarea de către Parlamentul României a unui pachet de legi format din Legea partidelor politice, Legea finanțării partidelor și Legea alegerilor locale. Considerăm că, în ansamblul lor, acestea deschid competiția politică și introduc noi reglementări, care pot consolida reprezentarea politică a cetățenilor în următoarele cicluri electorale.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 8 mai 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Premiile libertății de exprimare 2014-2015

Ca în fiecare an, ActiveWatch a acordat, la Cheful Presei, Premiile FreeEx. Aflați mai jos cine sunt premianții și repetenții libertății de exprimare în România anilor 2014-2015.

Diplomele în format PDF sunt disponibile aici.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 6 mai 2015 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

VIDEO. Lansarea Raportului FreeEx 2014-2015 - Libertatea Presei în România

ActiveWatch a lansat astăzi Raportul FreeEx 2014-2015 - Libertatea Presei în România (descarcă aici). Anul 2014 - an electoral cu o intensă dinamică politică - a scos în evidență, mai acut decât în anii trecuți, principalele probleme care afectează libertatea presei – politizarea excesivă, mecanisme corupte de finanțare a presei, aservirea agendei editoriale intereselor patronale, infiltrarea redacțiilor și contaminarea agendei publice de către agenți ai serviciilor de informații.

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 mai 2015 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Ziua Mondială a Libertății Presei. 15 ani de FreeEx

Jurnaliștii sărbătoresc, pe 3 mai, Ziua Mondială a Libertății Presei. În Romania, de 15 ani, evenimentul aduce în prim-plan publicarea Raportului anual privind Libertatea Presei și Premiile FreeEx.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 3 mai 2015 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Noi votăm, nu argumentăm, nu parlamentăm!

La aproape 25 de ani de la infamul „noi muncim, nu gândim,” Comisia comună pentru legile electorale a reușit performanța de-a adopta două proiecte de lege cruciale pentru democrație în mai puțin de jumătate de oră, fără nicio urmă de argumentație, fără vreun dubiu, fără vreo remușcare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 29 aprilie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: stadiul actual și pașii următori

Accesul la dezbaterile parlamentare si la documentele de lucru sunt premisele necesare pentru înfăptuirea unei reforme electorale reale, in condiții democratice, permițând actorilor interesați să își susțină punctele de vedere. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 6 aprilie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

iPro: Focus-grupuri la nivel internațional cu privire la instruirea experților i-Professionals

Mai mult de 50 de experți din opt state au fost contactați și consultați în întalniri naționale tip focus-grup cu privire la modulele educaționale adresate profesioniștilor din domeniile media și arte digitale dezvoltate de către proiectul iProfessional (iPro) Erasmus Multicultural.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 1 aprilie 2015 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Avocatului poporului i se pregătește ceva: poporul îl vrea înapoi

APADOR-CH, împreună cu ActiveWatch și ANBCC, demarează azi un proiect menit să eficientizeze activitatea instituției Avocatului Poporului

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 martie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Finanțarea partidelor sub eclipsă

Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de legepentru modificarea și completarea Legii finanțării partidelor politice și campaniilor electorale. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 martie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Active Watch adopta filmele “The Term” si “Iranian” in cadrul One World Romania 8 (16-22 martie, Bucuresti)

One World Romania - Festival de film documentar dedicat drepturilor omului, 16-22 martie, Bucuresti

citeste articolul »Publicat: Marti, 17 martie 2015 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Posibile implicații ale aplicării prevederilor privind radierea, așa cum apar în forma actuală a proiectului de lege

În proiectul noii Legi a partidelor politice au fost introduse criterii de radiere a partidelor extrem de drastice, care fac imposibilă, de facto, existența partidelor locale.

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 martie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Concurs cu premii pentru materiale jurnalistice pe teme legate de viața privată și protecția datelor cu caracter personal

Jurnaliştii din presa scrisă, audiovizuală sau online, jurnaliştii independenţi, bloggerii sunt invitați să trimită articole de presă care documentează încălcări ale dreptului la viață privată sau ale regimului datelor cu caracter personal.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 6 martie 2015 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Legile partidelor: ce s-a făcut până acum și ce așteptăm de la Parlament

După cum am menționat în poziția anterioară, Campania Politică fără Bariere a observat cum o serie de obstacole în calea formării partidelor și participării lor la viața politică se reîntorc prin procedurile de finanțare și radiere.

citeste articolul »Publicat: Joi, 5 martie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Bariere indirecte în cadrul procedurii de radiere și în criteriile de finanțare a partidelor

Luni și marți, 2-3 martie, reprezentanții Campaniei Politică fără Bariere și ai Asociației pentru Minți Pertinente—AMPER au participat la lucrările subcomisiei parlamentare pentru modificarea Legii partidelor politice și a Legii privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale. 

citeste articolul »Publicat: Marti, 3 martie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Jos cenzura! Până la discursul instigator la ură…

BUCUREȘTImarți 3 martie 2015, ora 17:00, la sediul ActiveWatch (Agenția de Monitorizare a Presei) din Calea Plevnei nr. 98, bl. 10C, et.1, va avea loc un atelier pe tema monitorizării, combaterii și raportării discursului instigator la ură în mediul on-line.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 27 februarie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

iPro: Prototip de Curricula pentru domeniul arte și medii digitale

Membrii consorțiului iPro propun un Prototip de Curricula cu scopul de a stabili și defini un set de cursuri (cu module teoretice și practice), care să îi asiste instituțiile superioare de învățământ și pe cele vocaționale în eforturile acestora de a sincroniza curriculumul studenților din domeniul arte și medii digitale cu cerințele profesionale exprimate de o comunitate (internațională) de profesioniști din domeniu. Informații despre conținutul Prototipului de Curricula pot fi găsite aici: Curriculum Prototype.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 februarie 2015 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Film Club- educație prin film în școlile din București

ActiveWatch și partenerii săi derulează în perioada februarie-decembrie 2015 proiectul Film Club în 60 de școli din București cu scopul promovării educației prin film și educației cinematografice în sistemul de învățământ românesc. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 februarie 2015 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

La școală, pentru comunitatea noastră! - proiect dedicat tinerilor din pentru tinerii din zonele Anina și Bozovici (CS)

Proiectul La școală, pentru comunitatea noastră! își propune să crească frecvența școlară și șansele de acces pe piața muncii pentru tinerii din zonele Anina și Bozovici. S-a observat că tinerii din aceste localități recunosc și sunt mândri de potențialul turistic, sportiv și cultural al localităților lor.

citeste articolul »Publicat: Marti, 24 februarie 2015 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Comisia parlamentară privind legile electorale: undă verde pentru liberalizarea vieții politice

În ședința din 24 februarie, Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru legile electorale și legea partidelor a adoptat câteva principii promovate de Campania Politică fără Bariere, care deschid calea pentru liberalizarea vieții politice. Amintim ca extrem de importante:

citeste articolul »Publicat: Marti, 24 februarie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Training pentru profesori: Cum să coordonezi un club de film la școală?

Sesiuni de informare și training pentru profesorii din mediul preuniversitar din București. Cum să coordonezi un club de film la tine în școală?

Miercuri și joi (18 și 19 februarie), întrele orele 09-12.00 la sediul ActiveWatch. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 februarie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Apel pentru o reformă adevărată a legilor electorale

Noi, organizațiile și grupurile semnatare, am luat la cunoștință cu îngrijorare despre deciziile luate de Comisia parlamentară pentru legea partidelor si legile electorale în ședința din 10 februarie a.c. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 13 februarie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Pragul electoral și alegerea primarilor

Marți, 10 februarie 2015, comisia parlamentară de specialitate a adoptat o serie de principii de lucru în privința legilor electorale, legii partidelor politice și legii finanțării partidelor.

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 februarie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Președintele susține reforma partidelor în Parlament. Pașii următori ai PfB

Ieri, 9 februarie, Președintele României, dl. Klaus Iohannis, a adresat un mesaj Parlamentului, conform art. 88 din Constituție. Din corpul discursului, am reținut acest pasaj, care subliniază însemnătatea demersului pornit de Campania Politică fără Bariere, încă din luna octombrie a anului trecut:

citeste articolul »Publicat: Marti, 10 februarie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Cafeneaua publică Cojocna

Brigada Civică Cojocna, formată din tineri romi, maghiari și români, alături de organizațiile ActiveWatch și RomanoButiQ, a organizat sâmbătă, 24 ianuarie 2015, Cafeneaua Publică Cojocna, primul eveniment public care a adus la aceeași masă reprezentanții primăriei și consiliului local, locuitorii comunității și brigada nou creată.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 25 ianuarie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

O masă caldă pentru persoanele evacuate din str, Vulturilor, București

Grupul ”Decid pentru mine!”, primul grup de inițiativă cetățenească din România format din persoane cu dizabilități psihosociale, a oferit sâmbătă, 17 ianuarie, o masă caldă comunității de peste 50 de persoane evacuate din Strada Vulturilor, București. Prin această acțiune grupul atrage atenția asupra problemei evacuărilor abuzive și a lipsei unor servicii sociale eficiente în municipiul București.

citeste articolul »Publicat: Luni, 19 ianuarie 2015 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Dezvoltarea unei coaliții de ONG-uri preocupate de deschiderea competiției/pieței politice

un proiect implementat de către Civitas '99 alături de ActiveWatch, ANBCC, CeRe și FunkyCitiziens. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 ianuarie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Dezbatere video. Ce înseamnă cu adevărat educația incluzivă

Gala Persoanelor cu Dizabilități este un eveniment unic în România, o recunoaștere publică a unor activități, proiecte personale sau publice ale persoanelor sau organizațiilor care promovează integrarea persoanelor cu dizabilități și respectul pentru diversitate. Gala Persoanelor cu Dizabilități este organizată sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România, de ActiveWatch și Fundația Motivation România, co-producător TVR. Evenimentul va fi difuzat pe 29 decembrie 2014, la TVR1, ora 17.00.

citeste articolul »Publicat: Luni, 29 decembrie 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

MEDEAnet la final: 22 de ateliere online în trei ani

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 decembrie 2014 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități, Resurse

Campania Politică fără Bariere: Propuneri de modificări legislative

Organizațiile neguvernamentale reunite în cadrul Campaniei Politică fără Bariere au lansat o serie de propuneri de modificare a legislației referitoare la partidele și formațiunile politice, necesare pentru garantarea exercitării drepturilor la asociere politică și participare în alegeri.

citeste articolul »Publicat: Marti, 16 decembrie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

București - Lansarea Raportului de audit al accesibilității spațiului public urban

Asociația ActiveWatch, Fundația Motivation și Fundația Light into Europe au lansat azi, 11 decembrie 2014, la București, Raportul de audit al accesibilității spațiului public urban realizat pentru orașele Arad, București și Râmnicu Vâlcea. Raportul vine în întâmpinarea demersurilor autorităților publice din România care nu mai târziu de 2015 trebuie să elaboreze Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă.

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 decembrie 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Bună guvernare, Evenimente și activități, Publicații, Publicații

Prezentarea cercetării MEDEAnet la conferința Media & Learning 2014

citeste articolul »Publicat: Vineri, 5 decembrie 2014 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități, Resurse, Publicații

Ziua Mondială SIDA

„Credem in solidaritate” este o campanie de constientizare cu privire la HIV/SIDA organizata in Bucuresti, in perioada 26 noiembrie – 18 decembrie, cu ocazia zilei de 1 decembrie, Ziua Mondiala SIDA.

citeste articolul »Publicat: Luni, 1 decembrie 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Dezbatere: Dosarele din justiție, presa și dreptul la viață privată

Ce filtre folosesc jurnaliștii pentru a decide ce publică din dosarele justiției? Ce conținut este de interes public și ce conținut poate afecta dreptul la viață privată? Folosesc redacțiile/jurnaliștii coduri de scriere care să-i îndrume în astfel de situații? Ar trebui să existe astfel de documente?

citeste articolul »Publicat: Vineri, 21 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități, Bună guvernare, Evenimente și activități

Dosarele din justiție, presa și dreptul la viață privată

Ce filtre folosesc jurnaliștii pentru a decide ce publică din aceste dosare? Ce conținut este de interes public și ce conținut poate afecta dreptul la viață privată? Folosesc redacțiile/jurnaliștii coduri de scriere care să-i îndrume în astfel de situații? Ar trebui să existe astfel de documente?

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 19 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

World Class - reguli discriminatorii de acces la vestiar

19 noiembrie 2014 - Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a constatat că World Class România a avut un comportament discriminatoriu în cazul reclamat de Lestat Monroe & Asociația ACCEPT. În luna martie 2014, compania World Class România a rămas indiferentă față de un incident homofob care a avut loc în propriul vestiar, la World Class Downtown, împotriva unui tată gay și a familiei sale. Ulterior acestui incident, clubul de fitness si wellness a introdus o nouă regulă pentru a limita accesul lui Lestat Monroe și al familiei sale la serviciile oferite. Regula impusă de World Class interzice accesul persoanelor în vestiar însoțiți de copii de sex opus, indiferent cât de mici și dependenți de părinți sunt aceștia. Clubul a oferit ca unică alternativă o toaletă publică unde să poată fi schimbați micuții. CNCD a decis că regula impusă de World Class este una discriminatorie.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 19 noiembrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Materiale informative atelier OER 2

Găsești aici materiale utile de la atelierul Resurse Educaționale Deschise (OER) de vineri, 24 octombrie 2014: prezentările facilitatorilor despre drepturi de autor, licențe libere pe Internet și exemple de OER. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 13 noiembrie 2014 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități, Resurse

Miruna Gheorghe, co-prezentatoare la cea de-a V-a ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități

ActiveWatch și Fundația Motivation, alături de Dedeman și Fundația Vodafone România, anunță astăzi, 11 noiembrie 2014, câștigătoarea competiției „Alege co-prezentatoarea Galei″. Aceasta va prezenta, alături de realizatorul TV Cătălin Ștefănescu, cea de-a V-a ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități.
La decizia publicului, poziția de co-prezentatoare a Galei Persoanelor cu Dizabilități îi revine Mirunei Gheorghe.

citeste articolul »Publicat: Marti, 11 noiembrie 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Juriile Galei Persoanelor cu Dizabilități

ActiveWatch și Fundația Motivation, alături de Dedeman și Fundația Vodafone România, anunță astăzi, 05 noiembrie 2014, membrii juriilor celor 5 secțiuni de concurs pentru cea de-a V-a ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități – Promovează abilitatea!

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 5 noiembrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Persoanele cu dizabilități își cer dreptul la viață activă

Trei jucători din echipa Motivation România și trei oameni de comunicare au jucat un meci de baschet amical, în scaune rulante. Meciul, organizat de ActiveWatch, Motivation Romania și Light into Europe, a avut loc vineri, 31 octombrie 2014, în incinta Afi Palace Cotroceni. Vocea lui Cristian Țopescu a făcut ca meciul să prindă viață și pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

citeste articolul »Publicat: Marti, 4 noiembrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Scrisoare deschisă adresată posturilor de televiziune naționale

ActiveWatch face apel la profesionalismul, responsabilitatea si buna-credinta a realizatorilor de televiziune, avand in vedere importanta institutiilor de presa in asigurarea informarii corecte a publicului in contextul derularii campaniei pentru cel de-al doilea tur al Alegerilor Prezidentiale.

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Evenimente și activități

iPro: Cadrul de Competențe iProfessional

Cadrul de Competențe iProfessional (iPCF) reprezintă un centralizator al competențelor necesare profesioniștilor din arte și medii digitale. iPCF definește un set de cunoștințe și aptitudini necesare pentru a dobândi rezultate profesionale în acord cu noile standarde de muncă ale pieții globale.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 31 octombrie 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

ActiveWatch te invită la un meci de baschet... altfel!

Vineri, 31 octombrie, începând cu ora 17:00, ActiveWatch, Motivation Romania și Light into Europe pregătesc un eveniment special: un meci de baschet în scaune rulante – o competiție aparte între sportivii Motivation, jurnaliști și bloggeri, organizat în incinta AFI PALACE COTROCENI, București (în zona cinematografului). Această întrecere sportivă specială va fi comentată live de Cristian Țopescu care va reprezenta mai mult decât un comentator sportiv – el va facilita urmărirea meciului de către persoanele cu deficiențe de vedere care vor fi prezente la eveniment.

Organizatori: ActiveWatch, Motivation Romania, Light into Europe, alături de More Than Pub
Partener oficial: Afi Palace Cotroceni
Parteneri media: Eva.ro, Avantaje, 121.ro

citeste articolul »Publicat: Joi, 30 octombrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

antidiscriminare.ro - Victimele discriminării mai aprope de justiție

Coaliția anti-discriminare lansează noul website antidiscriminare.ro, prima platformă utilitară în domeniul anti-discriminării și drepturilor omului din România, în cadrul conferinței Acces la justiție pentru persoanele care sunt victime ale discriminării.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 29 octombrie 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Instigarea la ură și discriminare, tolerată de autoritățile române

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a decis că acțiunile unui grup de extremă dreapta împotriva participanților la o manifestare culturală organizată la Muzeul Țăranului Român (MȚR) în cadrul Lunii Istoriei LGBT 2013 (lesbiene, gay, bisexuali si transgender) nu reprezintă agresiune și că forțele de ordine prezente nu trebuie sancționate pentru lipsa lor de reacție.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 24 octombrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Votează co-prezentatoarea favorită pentru Gala Persoanelor cu Dizabilități

ActiveWatch și Fundația Motivation, alături de Dedeman și Fundația Vodafone România, dau astăzi startul sesiunii de vot electronic pentru desemnarea coprezentatoarei celei de-a V-a ediții a Galei Persoanelor cu Dizabilități. Vă puteți exprima votul on-line până luni, 10 noiembrie 2014, ora 23:59, pe site-ul www.incluziune.org. Câștigătoarea concursului va ocupa postul de coprezentatoare a Galei Persoanelor cu Dizabilități, alături de realizatorul TV Cătălin Ștefănescu.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 24 octombrie 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Invitație la Atelierul Sponge “INFORMAȚIA DE INTERES PUBLIC. CÂND NU SE DĂ, SE IA”

Vrei să înțelegi mai bine cum poate fi aplicată legea accesului la informație publică și să afli despre cazuri concrete ale utilizării dreptului la informare sau consecințele neaplicării ei?

citeste articolul »Publicat: Vineri, 24 octombrie 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

A doua dezbatere România sustenabilă - Capitalism verde sau transformare socio-ecologică?

Invitație. În data de 10 noiembrie 2014, între orele 17.00-19.00, la Impact Hub București va avea loc dezbaterea întitulată Capitalism verde sau transformare socio-ecologică.

citeste articolul »Publicat: Joi, 23 octombrie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Romania TV - simptome clare de deprofesionalizare

ActiveWatch a sesizat CNA în legătură cu emisiunea postului România TV în care s-a discutat starea de sănătate a Președintelui.

citeste articolul »Publicat: Joi, 16 octombrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Evenimente și activități

iPro: Analiza nevoilor de competențe și aptitudini ale profesioniștilor din media

Consorțiul iPro a organizat un studiu extins în cele 8 țări europene participante (România, Bulgaria, Lituania, Irlanda, Belgia, Polonia, Italia și Croația) pentru a identifica atât decalajele dintre mediul profesional din media interactive, arte și design și instituțiile de învățământ superior de specialitate în statele menționate, precum și soluții pentru o colaborare mai strânsă între mediul profesional și sistemul academic.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 15 octombrie 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Scrisoare publică


citeste articolul »Publicat: Luni, 13 octombrie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Scrisoare publică

Vă solicităm să luați în considerare următoarele propuneri ale campaniei Politică fără bariere și să vă asumați punerea lor în practică. Așteptăm cu interes pozițiile dumneavoastră publice din care să reiasă fără echivoc dacă:

citeste articolul »Publicat: Luni, 13 octombrie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

CNA încă nu s-a hotărât ce face cu Decizia 528/11.09.2014

ActiveWatch a sesizat Consiliul Național al Audiovizualului în legătură cu posibile încălcări ale reglementărilor privind campania electorală de către Antena 3 și România TV, precum și de către Consiliul Național al Audiovizualului

citeste articolul »Publicat: Vineri, 10 octombrie 2014 · comentarii · Reacție rapidă, Evenimente și activități

Protecția datelor personale este un drept fundamental!

Asociația pentru Tehnologie și Internet, împreună cu ActiveWatch și Fundația pentro o Societate Deschisă au demarat în luna Septembrie proiectul Protecția datelor personale este un drept fundamental!

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 8 octombrie 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Invitație la cel de-al doilea atelier "Resurse Educaționale Deschise: inițiere pentru profesori"

Invităm profesorii și învățătorii să se înscrie la cel de-al doilea atelier "Resurse Educaționale Deschise: inițiere pentru profesori" organizat de ActiveWatch vineri, 24 octombrie 2014, la sediul nostru din Calea Plevnei, nr. 98, bloc 10C, sector 1, București. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI).

citeste articolul »Publicat: Luni, 6 octombrie 2014 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Fundația Friedrich Ebert, împreună cu mai multe organizații prietene, lansează proiectul România Sustenabilă

Primul eveniment al proiectului România Sustenabilă: Gazele de șist în SUA: riscuri, bule speculative și lecții pentru România. Dezbaterea o va avea ca invitată principală pe Deborah Rogers, fondatoare a Energy Policy Forum din SUA.

citeste articolul »Publicat: Luni, 29 septembrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Panouri homofobe - Curtea de Apel București respinge ca nefondată acțiunea Pro-Vita și Alianța Familiilor

Curtea de Apel București menține hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării prin care Pro-Vita pentru Născuți și Nenăscuți și Alianța Familiilor din România sunt sancționate pentru discriminare pe criteriul orientării sexuale.
În ședința publică din 17 septembrie 2014, Curtea de Apel București respinge acțiunea Pro-Vita și Alianței Familiilor împotriva hotărârii CNCD, ca fiind nefondată.
 

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 septembrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Festivalul Solidarității "Pakivalo" - 8 august

Festivalul Solidarităţii Pakivalo va avea loc pe 8 August 2014 începând cu ora 16h00, la Muzeul Culturii Romilor, în str. Drumul Săbăreni, nr.101 -125, sector 6, București. Fiecare organizație ce contribuie la acest eveniment va pregăti o activitate, printre care: o lecție de istoria Romilor, ateliere de pictură, darabane, bricolaj, meșteșuguri pentru copii dar și street dance, fotografie, teatru și concerte: Marian Mexicanu,  MahalaRai Banda, Amfifanfare din Franța şi ansamblul Grigoraş Dinicu al Centrului de Cultură al Romilor.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 6 august 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Vrei sa inveti cum sa faci singur harti cu solutii software libere open source?

BUCURESTI, 31 iulie, intre orele 16:30 – 19:30, la sediul Active Watch din Calea Plevnei nr. 98, Bl 10C, va avea loc un atelier practic de GEOSPATIALIZARE pentru incepatori, GRATUIT, sustinut de cercetatorii din geo-spatial.org, in cadrul laboratorului media experimental Sponge. Atelierul urmareste initierea incepatorilor in folosirea tehnologiilor libere pentru a dezvolta gratuit propriile harti digitale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 22 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

19 iulie: Marșul Oraș <accesibil> pentru oameni!

Marșul Oraș pentru oameni! Mâine, 19 iulie, începând cu ora 11, are loc Marșul Oraș pentru oameni , cu plecare de la Piața Universității, zona statui, și oprire la Piața Victoriei. Participanții la marș militează pentru dezvoltarea sustenabilă și incluzivă a orașului. De asemenea, ei solicită autorităților o infrastructură urbană care să încurajeze mersul pe jos și care să fie accesibilă pentru toate categoriile de pietoni, indiferent de vârstă și de mobilitate.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 18 Iulie 2014 · comentarii · Evenimente și activități, Evenimente și activități

Formarea profesorilor în educație media: raport de cercetare MEDEAnet

citeste articolul »Publicat: Joi, 10 Iulie 2014 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități, Publicații

Marșul Oraș <accesibil> pentru oameni!

Sâmbătă, 19 iulie, începând cu ora 11, are loc în București marșul Oraș <accesibil> pentru oameni dedicat drepturilor pietonilor din capitală. Marșul va avea ca punct de plecare Piața Universității (zona statui) și se va încheia în Piața Victoriei, respectând următorul traseu: Piața Universității, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Strada C.A. Rosetti, Bulevardul Magheru, Piața Romană, Bulevardul Lascăr Catargiu, Piața Victoriei. Organizatorii marșului sunt ActiveWatch, OPTAR și ONPHR.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 Iulie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

LIDER Plus - program de practică inovativ adresat studenților Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei alături de partenerii săi, Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București și Marketer Club, a lansat astăzi, 1 iulie 2014, Programul de practică LIDER Plus. Programul are capacitatea să ofere stagii de practică pentru 360 de studenţi ai Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București în anul academic 2014 – 2015. La eveniment au participat Liliana Ciobanu, director al CNDIPT OI POSDRU și Codrin Scutaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, actuali și foști studenți ai facultății.

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 Iulie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

UPDATE. Solicitare de interes public adresată SRI privind comunicațiile electronice - Răspunsul SRI

În legătură cu poziția Serviciului Român de Informații vis-a-vis de proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2011 privind comunicațiile electronice, aflat în dezbatere în Parlament.

UPDATE: Citiți la final răspunsul SRI.

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 iunie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Evenimente și activități

Opriți activitățile de supraveghere din România!

Vă rugăm să citiți și dacă sunteți de acord, să semnați această petiție pentru oprirea activităților de supraveghere din România

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 iunie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Evenimente și activități

Quest "Orașul ești tu!"

Vrem să redăm orașul cetățenilor și sa le reamintim celor care locuiesc în București (dar nu numai) că nu pot cunoaște cu adevărat orașul pe care îl numesc “acasa” doar de la volanul mașinilor personale. E nevoie să trăim orașul la picior și să îl simțim cu bune și rele pentru a putea fi parte a soluțiilor de utilizare inteligentă a spațiului public. Acțiunea propusă de noi încurajează mersul pe jos și petrecerea timpului liber atât de cei mari, cât și de cei mici într-un mod inedit, care deschide apetitul pentru redescoperirea orașului în care locuim.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 11 iunie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Decid pentru mine! - dreptul la autoreprezentare al persoanelor cu dizabilități psihosociale

Decid pentru mine! este un proiect prin care ActiveWatch și Asociația din România de Psihiatrie Comunitară își propun să crească nivelul de conștientizare a drepturilor și posibilităților de autoreprezentare și acțiune civică a persoanelor cu dizabilități psihosociale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 10 iunie 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Căutăm scriitori de “povești gay la minut”

Sâmbătă, 7 iunie, începând cu orele 16:00, mărșăluim la Bucharest Pride (traseu Arcul de Triumf – Piața Victoriei). După finalizarea marșului, în apropierea parcului Kiseleff, va fi organizată Zona Liberă de Discriminare, unde vrem sa producem “povești gay la minut” pentru participanții la Bucharest Pride.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 mai 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Invitatie - weekendul libertatii digitale in Romania

Richard Stallman, parintele programelor libere, va vorbi despre libertatile tale de utilizator si cum se aplica etica in domeniul tehnologiei informatiei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 mai 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Lansarea Coalitiei pentru o Presa Curata

Societatea Academică din România (SAR), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Active Watch au lansat joi proiectul Coaliţiei pentru o Presă Curată (CPC). Această iniţiativă s-a dovedit a fi necesară după ce în ultimii ani independenţa editorială şi imparţialitatea presei romanesti au fost puse sub semnul întrebării de organizaţii de monitorizare interne şi internaţionale.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 mai 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Coaliția pentru o presă curată

Societatea Academică din România (SAR), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) si Active Watch vă invită la lansarea Coaliţiei pentru o Presă Curată (CPC).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 21 mai 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Solicităm implicarea societății civile în procesul de evaluare a conținutului noilor manuale școlare

Reprezentanții ai 10 organizații neguvernamentale au adresat Ministerului Educației Naționale o scrisoare deschisă, prin care solicită implicarea societății civile în procesul de evaluare a conținutului noilor manuale școlare, pentru se evita ca atitudini discriminatorii sau antiștiințifice să ajungă în materialele educaționale. Solicitarea se bazează pe promisiunea anterioară a Ministerului, din martie 2012, de a implica societatea civilă într-un astfel de demers.

citeste articolul »Publicat: Luni, 19 mai 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Cine și ce mai mișcă (în) presa liberă - ActiveWatch vine la Cluj pentru discuții cu jurnaliști, activiști și studenți

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei organizează miercuri, 14 mai, la Cluj-Napoca, două întâlniri dedicate libertății de exprimare, libertății presei și accesului la informațiile de interes public.

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 mai 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

VIDEO. Lansarea Raportului FreeEx 2013 - Libertatea Presei în România

ActiveWatch a lansat astăzi Raportul FreeEx 2013 - Libertatea Presei în România. Vă prezentăm câteva dintre cele mai importante evenimente din 2013 cu impact negativ asupra libertății de exprimare:

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 mai 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

3 mai - Ziua Mondială a Libertății Presei

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei le urează „La mulți ani!” tuturor ziariștilor și angajaților din presă!
Iar, pentru a marca și anul acesta ziua de 3 mai, am pregătit următoarele evenimente:
 

citeste articolul »Publicat: Sambata, 3 mai 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Proiectul iPRO

Proiectul își propune să realizeze o colaborare-pilot între instituțiile de învățământ superior și învățământ tehnologic și vocațional din 8 țări europene, cu scopul de a investiga potențialul pentru o colaborare mai strânsă între domeniul media, arte și design și instituțiile de învățământ superior și de specialitate (studii de media, arte și design).

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 mai 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Harta Interactivă a Libertății de Exprimare

Proiectul ActiveWatch – „Harta interactivă a Libertății de Exprimare” - își propune să creeze și să consolideze o platformă de comunicare pentru o comunitate de practică alcătuită din 50 de cetățeni, studenți, jurnaliști și activiști civici.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 mai 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

CNA crede și nu cercetează

Scrisoare deschisă în atenția membrilor CNA cu privire la decizia Consiliului de a interzice de la difuzare spotul Romtelecom/Cosmote

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 30 aprilie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Evenimente și activități

Observatii si propuneri privind Planul national de actiune 2014-2016, Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa

Observațiile și recomandările ActiveWatch și Funky Citizens privind actualul draft al Planului Național de Acțiune 2014-2016, Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă.

citeste articolul »Publicat: Luni, 31 martie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

VIDEO ateliere online MEDEAnet: discuție cu Prof. Renee Hobbs (SUA) și integrarea tehnicilor narative și a muzicii în procesul de predare-învățare

Puteți urmări înregistrările discuțiilor și consulta prezentările invitaților de la ultimele două ateliere online MEDEAnet

citeste articolul »Publicat: Joi, 27 februarie 2014 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități, Resurse

Înregistrare și prezentări: Atelier Resurse Educaționale Deschise, 14 februarie 2014

Găsești aici materiale utile de la atelierul Resurse Educaționale Deschise (OER) de vineri, 14 februarie 2014: prezentările facilitatorilor și înregistrările primelor două sesiuni despre drepturi de autor, licențe libere pe Internet și exemple de OER. Mulțumim echipei compendiu.ro pentru suportul tehnic și transmisiunea online și doamnei directoare și echipei sale de la Școala Superioară Comercială "Nicolae Kretzulescu"din București pentru găzduire.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 21 februarie 2014 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități, Resurse

Studiul "Harta Politică a Televiziunilor Locale"

ActiveWatch a lansat astăzi studiul „Harta Politică a Televiziunilor Locale”. Obiectivul nostru a fost realizarea unei radiografii a situaţiei actuale a televiziunilor locale în ceea ce privește starea economică, presiunile politice și economice la care sunt supuse acestea, nivelul de profesionalizare și de autoreglementare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 22 ianuarie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Resurse Educaționale Deschise: inițiere pentru profesori (ATELIER)

Invităm profesorii și învățătorii să se înscrie la atelierul Resurse Educaționale Deschise: inițiere pentru profesori organizat de ActiveWatch vineri, 14 februarie 2014, la Centrul de formare Compendiu al Școlii Superioare Comerciale “Nicolae Kretzulescu” din București. Pe parcursul atelierului de o zi, veți afla cum puteți folosi aceste resurse deschise pentru a concepe lecții, unde găsiți OER, ce sunt licențele deschise și ce învățăm din experiența altor state ale Europei. Invitatul nostru de la Open Universiteit Nederland - Dr. Robert Schuwer - specialist în domeniul resurselor educaționale deschise, își va prezenta programul Wikiwijs.nl într-o sesiune online. Facilitatorii atelierului sunt Bogdan Manolea (APTI) și Nicolaie Constantinescu (acces-deschis.ro). Înscrieri până cel târziu 30 ianuarie 2014!

citeste articolul »Publicat: Marti, 21 ianuarie 2014 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

INVITAȚIE: Lansarea studiului „Harta Politică a Televiziunilor Locale”

ActiveWatch lansează miercuri, 22 ianuarie 2014, un studiu fără precedent în România: „Harta Politică a Televiziunilor Locale”. Evenimentul va avea loc începând cu orele 12:00, la sediul organizației noastre, din Calea Plevnei 98, Sector 1, București.

citeste articolul »Publicat: Luni, 13 ianuarie 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

VIDEO. Sfaturi medicale ca la ușa cortului

În plină lună decembrie, 6 din cei peste 100 de studenți romi la medicină au oferit bucureștenilor informații despre cum se pot feri de răceli și de alte neplăceri ale frigului.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 decembrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

PROFESIONIȘTI ROMI LA BILANȚ

Programul de burse academice și dezvoltare personală în domeniul medicinei adresat tinerilor romi poate continua cu sprijinul autorităților și organizațiilor locale.

ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei a lansat azi, 18 decembrie 2013, în cadrul unei conferințe de presă găzduite de Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, ghidul de bune practici în derularea programelor de susținere a tinerilor romi care studiază medicina. Evenimentul a marcat finalul proiectului “O generație de specialiști romi în domeniul medical”. În cadrul conferinței au fost premiați bursierii prezenți, în semn de recunoaștere a reușitelor academice obținute de aceștia.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 decembrie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Cercetare: 'Charting Media and Learning in Europe 2012' - educație și media în curriculum

ActiveWatch, alături de partenerii săi din proiectul european MEDEAnet, au lansat al doilea raport de cercetare Charting Media and Learning in Europe, la conferința Media & Learning în Bruxelles. În capitolul pentru România, poți citi o analiză a peste 600 de programe școlare, din perspectiva referirilor la educație media.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 13 decembrie 2013 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități, Publicații

Câștigătorii Galei Persoanelor cu Dizabilități

ActiveWatch și Fundația Motivation România, alături de Dedeman și Fundația Vodafone România, au organizat luni, 2 decembrie 2013, la TVR, cea de-a patra ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 decembrie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

UPDATE: Înregistrarea video a webinar-ului MEDEAnet “Researching Media Literacy in Europe”

Joi, 28 noiembrie, a avut loc webinarul MEDEAnet “Researching Media Literacy in Europe”, la care au participat 27 de persoane din 11 țări. Înregistrarea video și prezentările speakerilor sunt disponibile online. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 noiembrie 2013 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Cursul MediaSIS în topul revistei 'Media Literacy in Europe'

Revista online “Media Literacy in Europe” include cursul MediaSIS în lista celor 12 proiecte de bune practici în educație media de anul acesta - 12 Good Practices That Will Inspire You. O inițiativă a Evens Foundation (Antwerp) și JFF - Institute for Media Education and Media Research (Munchen).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 20 noiembrie 2013 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități, MediaSIS curs online

Școala de teatru RomActor

Curs gratuit de teatru pentru elevii romi
Profesor: Ninel Petrache
Şcoala de teatru RomActor este un proiect educațional voluntar și gratuit, inițiat de actorul și profesorul Ninel Petrache, în colaborare cu ActiveWatch. RomActor promovează teatrul în rândul elevilor de etnie romă, dezvoltând potenţialului artistic al acestora. Așa a lut naștere trupa de teatru RomActor care în anii 2012 și 2013 a susţinut spectacole pe mai multe scene din Bucureşti. Acum, odată cu începerea noului an şcolar, redeschidem înscrierile în cadrul cursului de teatru.

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 noiembrie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Solicitare retragere proiect de lege privind descentralizarea

Scrisoare deschisă adresată de 17 organizații neguvernamentale domnilor Victor Ponta și Liviu Dragnea prin care se solicită retragerea proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 noiembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Deși CCR a declarat neconstitutională ordonanța de urgență privind insolvența, pericolul discriminării instituțiilor media persistă

APADOR-CH și ActiveWatch salută Decizia Curții Constituționale nr. 447 din 29 octombrie 2013 prin care a fost declarată neconstituțională OUG nr. 91/2013 privind insolvența.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 noiembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

PUBLICAȚIE: "Ordinul 2701 după doi ani"

ActiveWatch, Asociația pentru Tranziție Urbană și Grupul pentru Dezvoltare Locală au lansat raportul Ordinul 2701 după doi ani , o analiză națională a modului în care a fost implementat Ordinul de Ministru 2701 / 2011 cu privire la participarea publicului în deciziile de urbanism. Astfel, au fost analizate practicile Primăriei Municipiului București și ale primăriilor reședințelor de județ, iar studiul scoate la iveală lipsa de informare a cetățenilor cu privire la dreptul de a se implica în deciziile care îl privesc, precum și o slabă capacitate de comunicare a instituțiilor publice.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 noiembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Publicații

Invitatie dezbatere: Starea și perspectivele urbanismului participativ

București, 29 octombrie, 2013

Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația pentru Tranziție Urbană și Grupul pentru Dezvoltare Locală vă invită joi, 31 octombrie, la lansarea raportului de analiză național “Starea și perspectivele urbanismului participativ”. Dezbaterea va avea loc la Café Verona (în cadrul librăriei Cărturești, str. Pictor Arthur Verona, nr.13-15), începând cu ora 10. La dezbatere vor participa reprezentanți ai instituțiilor publice locale din țară, precum și consilieri locali și arhitecți șefi din București.

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Amicii Curții Constituționale

Amicus curiae, ultima soluție prin care APADOR-CH și ActiveWatch încearcă să convingă Curtea Constituțională să apere libertatea presei.

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

EGAL E NORMAL! A început cursa pentru premiile Galei Persoanelor cu Dizabilități 4

Azi, 25 octombrie, ActiveWatch și Fundația Motivation, alături de Dedeman și Fundația Vodafone România, anunță startul în cea de-a patra ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități. Sunt invitate să se înscrie în competiție companii, unități de muncă protejate, instituții publice, organizații neguvernamentale, școli, comunicatori și oameni cu dizabilități.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 25 octombrie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Executare în stil ONGist: Azi am obținut protocolul de cooperare între Institutul Național al Patrimoniului și RMGC

ActiveWatch și Asociația pentru Monitorizarea Justiției au obținut astăzi, 21 octombrie 2013, prin executare silită, Protocolul de cooperare dintre Institutul Național al Patrimoniului și SC Roșia Montană Gold Corporation SA, încheiat la data de 15 iulie 2011.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Primăria Generală a Capitalei o minte pe Europa că face dezvoltare durabilă

Azi, 16.10.2013, 8 organizatii neguvernamentale au transmis Comisarului European pentru Mediu, Janez Potočnik, o scrisoare deschisă despre modul în care Primăria Generală a Municipiului București a distorsionat informații în relatarea situației din București pe pagina oficială a Săptămânii Europene a Mobilității.

Săptămâna Europeană a Mobilității (16-22 Septembrie) reprezintă o săptămână dedicată orașelor durabile, care înțeleg să dezvolte orașul în termenii unei infrastructurii sustenabile, înțeleasă ca prioritizare a mersului pe jos, transportului public, mersului pe bicicletă și a descurajării transportului cu autoturismul.

Primăria Generală a aplicat la acest eveniment pe site-ul oficial cu descrieri care ale unor fapte sau situații care nu există în București
 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 16 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Premierul Ponta s-a uns baron al justiției în România

ActiveWatch și AMJ au sesizat Comisia Europeană în legătură cu atacurile prim-ministrului Ponta la adresa independenței justiției.

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

UPDATE. Solicitare de interes public adresată SRI: Ce sunt eco-anarhiștii?

ActiveWatch solicită directorului Serviciului Român de Informații, George Cristian Maior, și Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI să prezinte detalii cu privire la amenințarea „extremistă” și „eco-anarhistă” despre care a susținut că planează asupra protestelor privind situația de la Roșia Montană.

Update 21 octombrie 2013: Citiți răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI

UPDATE 14 octombrie 2013: Citiți răspunsul SRI de la finalul acestei solicitări.

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Webinarul MEDEAnet cu numărul 7: “Introduction to Big Data and Learning Analytics”

Cel de-al șaptelea webinar MEDEAnet a avut loc pe 5 septembrie 2013 și a avut ca temă  “Introduction to Big Data and Learning Analytics”. Înregistrarea este disponibilă online. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 septembrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Resurse

Există joburi fără cianură?

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, ActiveWatch și Rețeaua RuralNet au propus astăzi spre dezbatere subiectul locurilor de muncă de la Roşia Montană. Locurile de muncă sunt principalul argument al susţinătorilor proiectului de exploatare minieră. Exploaterea aurului prin cianurare este considerată de susţinătorii proiectului drept unica şansă de dezvoltare economică a regiunii. Premierul Victor Ponta a declarat că, fără proiect, „judeţul Alba îl ştergem de pe harta economică”.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 septembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Media Literacy Good Practices in Romania

Acum câteva luni, JFF - Institutul pentru Educație Media din Munchen și Evens Foundation în Antwerp ne-au rugat să trimitem descrierea câtorva proiecte de educație media, care ar fi putut să facă parte dintr-o publicație despre bune practici în domeniul educației media, ce urmează să apară. Publicăm textul în limba engleză și pe site-ul nostru, căci oferă o imagine bună, adunată a ceea ce facem la ActiveWatch pentru educație media. Un juriu internațional a ales cursul de formare "MediaSIS- Competente media pentu profesori" pentru publicare.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 septembrie 2013 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Sentinta CNCD: amendă pentru discriminarea comunității LGBT

La începutul anului, ActiveWatch a sesizat Consiliul național pentru Combaterea Discriminării cu privire la apariția în București a două panouri stradale cu mesaje discriminatorii față de comunitatea LGBT.

Asociația Alianța Familiilor din România și Asociația Provita pentru Născuți și Nenăscuți au fost amendate astăzi de Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Dicriminării cu câte o amendă contravențională în valoare de 1.000 de lei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 septembrie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Conferință de presă: Există joburi fără cianură?

Mâine, 19 septembrie, de la 11.30, la Sediul Cartel Alfa (Splaiul Independentei, Nr 202A, etaj 2)

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 septembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Invitație la atelierul "Educație prin film documentar" 2

Te invităm să iei parte la al doilea atelier MEDEAnet “Educație prin film documentar” organizat în București, în data de 05 octombrie 2013 de ActiveWatch în parteneriat cu Asociația One World România și DocWest – Centru de Cercetare și Producție de Film Documentar al Universității Westminster, Londra. Atelierul este dedicat în special profesorilor care predau educație civică, discipline socio-umane, dar și opționalul “Competență în mass media”.

citeste articolul »Publicat: Marti, 17 septembrie 2013 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Scrisoare deschisa adresata politicienilor romani

Noi, reprezentantii organizatiilor semnatare, am constatat in ultimele zile intensificarea insinuarilor la adresa organizatiilor neguvernamentale venite din partea câtorva politicieni, inclusiv din partea prim-ministrului Romaniei. Mass media au preluat si amplificat acuzatiile referitoare la presupuse interese ale unor terti pe care le-ar reprezenta acele structuri ale societatii civile care ar fi sprijinit protestele impotriva promovarii legii de exploatare aurifera de la Rosia Montana.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 13 septembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Ghidul Biciclistului – document sinteză de informare a celor care utilizeaza bicicleta

Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ in România (OPTAR), Comunitatea Bicicliștilor din București (CBB) și ActiveWatch lansează azi Ghidul Biciclistului. Materialul vine in continuarea campaniei de siguranță în trafic, începută in aceasta luna, și ofera un set de sfaturi si reguli celor care folosesc sau urmeaza sa foloseasca bicicleta. Ghidul biciclistului ( www.ghidulbiciclistului.ro ) doreste sa aduca mai multa siguranta pe drumurile publice Materialul poate fi citit aici: http://bit.ly/175sLPy.

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 august 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Ministerul Educației Naționale a acreditat primul curs de competențe media pentru profesori

Cursul se adresează profesorilor interesați să folosească tehnici de educație media în timpul orelor de curs – deconstrucția imaginilor, selecția informațiilor din mass media, analiza știrilor, jurnalul de consum mediatic, folosirea Internetului în timpul orelor de curs în scop educațional, resurse educaționale deschise etc.
La finalul cursului, participanții vor primi 12 credite profesionale transferabile. 

citeste articolul »Publicat: Marti, 16 Iulie 2013 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

ActiveWatch a devenit membră IFEX

Cu mândrie vă anunțăm că, pe 17 iunie, ActiveWatch a devenit membră IFEX - cea mai mare rețea globală care activează pentru libertatea de exprimare.

citeste articolul »Publicat: Luni, 17 iunie 2013 · comentarii · FreeEx, Ce facem, Evenimente și activități

Bucharest: Solidarity with protesters in Turkey

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 iunie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Broșura MEDEAnet: Educație prin film documentar

Atelierul de sâmbăta trecută, “Educație prin film documentar”, a fost un prilej pentru profesorii care au participat să-și pună întrebări despre propriile percepții și stereotipuri față de romi. Ne-am dorit să înțeleagă relevanța documentarului pentru educație și să învețe cum să-l folosească la clasă în contextul discuțiilor despre discriminare și toleranță cu elevii lor.

citeste articolul »Publicat: Joi, 30 mai 2013 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități, Publicații

Societatea civilă – o voce puternică în procesul de modificare a Constituției României

ActiveWatch publică pachetul de propuneri, observații și modificări de revizuire a Constituției României rezultate în urma unui proces de consultare și deliberare cu alte organizații civice, în cadrul căruia deciziile au fost luate prin consens.

citeste articolul »Publicat: Joi, 23 mai 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Premiile FreeEx 2012

PREMIILE FREEEX PENTRU ANUL 2012


Ieri, pe 8 mai 2013, la Cheful Presei 2013, ActiveWatch a acordat Premiile FreeEx pentru anul 2012. Premiile au fost prezentate de Mircea Toma, președintele ActiveWatch și de Delia Panait, ziaristă la Radio Guerrilla și la MoneyTV.

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 mai 2013 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

LANSARE: Raportul FreeEx 2012

LANSARE: Raportul FreeEx – Libertatea de exprimare în România - 2012

ActiveWatch a lansat Raportul FreeEx 2012 - Libertatea Presei în România.

citeste articolul »Publicat: Luni, 6 mai 2013 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

De Ziua Mondială a Libertății Presei, ActiveWatch face apel la solidaritate în rândul breslei

Cu ocazia zilei mondiale a libertății presei, ActiveWatch atrage din nou atenția asupra situației alarmante în care se află informația de interes public în spațiul mediatic românesc.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 3 mai 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Justitia din Romania-Raport intern - Informare post eveniment

ActiveWatch și Asociația pentru Monitorizarea Justiției (AMJ) au organizat în data de 25 aprilie 2013, la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept, dezbaterea “Justiția din România - Raport intern”.

Cu această ocazie, au fost lansate studiile Percepția calității actului de Justiție din România – opinia avocatilor - realizat de către ActiveWatch - și Raportul pe Justitie 2012 - al Asociației pentru Monitorizarea Justiției.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 aprilie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Cheful presei: MAREA INFILTRARE

Ziariștii, bloggerii, patronii de presă și locotenenții lor sunt invitați să se infiltreze miercuri, pe 8 mai 2013, de la ora 7 p.m. la Kulturhaus la CHEFUL PRESEI 2013: MAREA INFILTRARE!

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 aprilie 2013 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Plângere penală împotriva celor care au distrus un monument istoric

Organizațiile Asociația Salvați Bucureștiul, ActiveWatch - Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația pentru Protecția și Documentarea Monumentelor și Patrimoniului din România Pro_Do_Mo și Fundația Eco-Civica au depus în data de 28 martie 2013, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 o plângere penală împotriva celor care au distrus Hala Matache, monument istoric. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 martie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă adresată dlui Crin Antonescu și membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției României


citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 martie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Hala Matache – ultima consultare oferită de doctorul Oprescu

Primăria Generală a Municipiului București (PMB) organizeaza luni, 25 martie, la sediul de pe Splaiul Independentei, nr. 291-293, o dezbatere publică pe marginea a trei Planuri de Urbanism Zonal din zona Buzești Berezi. Unul dintre aceste proiecte cuprinde și propunerea Primăriei cu privire la “strămutarea Halei Matache” prin demolare.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 martie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Public position regarding Mr. Ponta’s statements during HARDtalk show on BBC World News on 19 March 2013

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 martie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Rasismul românesc tranșat țărănește

Vineri, 22 martie, de la ora 18:00, la Clubul Țăranului va avea loc Șezătoarea "Rasismul românesc tranșat țărănește". Filme, dezbateri și concert.

citeste articolul »Publicat: Marti, 19 martie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Webinar MedeaNET: Utilizarea materialelor video în predare

Joi, 21 martie, de la ora 5 pm (ora României) are loc atelierul online “Videos for teaching” pentru profesori, educatori și formatori interesați de educația media.

citeste articolul »Publicat: Luni, 11 martie 2013 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Dezbatere publică: Avem nevoie de pasajul pietonal de la Piața Romană?

Centrul de Resurse pentru participare publica și ActiveWatch vă invită să vă spuneți părerea cu privire la inițiativa Primăriei Generale de a face un pasaj în zona Pieței Romane pentru a facilita tranzitul mașinilor. Miercuri, de la ora 12, la sediul PMB, va avea loc o dezbatere publică pe marginea proiectului. Dezbaterea a fost solicitată de cele două organizații. Documentația tehnică este postată pe site-ul PMB.  Noi considerăm că acest proiect este un asalt la dreptul fundamental al cetățeanului de a fi un pieton cu vedere la cer!

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Douăsprezece ONG-uri solicită Președintelui Comisiei de revizuire a Constituției elaborarea unui calendar și a unei metodologii de consultare a cetățenilor

În contextul demersului public de revizuire a Constituției României și al pașilor întreprinși deja în această direcție de către decidenții politici, ieri, 27 februarie 2013, Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC) a transmis o scrisoare deschisă Președintelui Comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu.

 ActiveWatch, alături de alte organizații neguvernamentale, sprijină acțiunea ANBCC și este semnatară a prezentei scrisori.

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

TUTORAT ȘI BURSE pentru liceenii și absolvenții de liceu romi

Programul de Dezvoltare Personală Profesioniști romi în domeniul medical lansează astăzi cea de-a șasea sesiune de înscrieri în cadrul programului de TUTORAT ȘI BURSE adresat liceenilor și absolvenților de liceu romi care își doresc ca în acest an să susțină examenul de admitere în cadrul unei instituții de învățământ din domeniul medicinei umane.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 februarie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Scrisoare către Parlamentul României Camera Deputaţilor

Referitor la: Pl-x nr. 372/2011 - Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile, cu modificările şi completările ulterioare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Conferinta de presa 21.02, ora 16:00 - Angajați ai statului în cârdășie cu extremiștii!

Conferință de presă

Angajați ai statului în cârdășie cu extremiștii

Joi, 21.02.2013
Ora 16.00
la Sediul ActiveWatch – Calea Plevnei nr 98 bl 10C

Martori de la fața locului vor povesti ce li s-a întâmplat în seara de 20 februarie, în sala de proiecții a Muzeului Țăranului Român, unde au mers să vizioneze filmul “The kids are all right”. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 februarie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Lansarea proiectului: Capacitate pentru Urbanism Participativ Aplicat – CUPA

Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, împreună cu Asociația pentru Tranziție Urbană și Grupul pentru Dezvoltare Locală au început implementarea proiectului "Capacitate pentru Urbanism Participativ Aplicat" – CUPA, cod SMIS 40713, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional “Dezvoltarea Capacității Administrative 2007 – 2013”.

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 februarie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

ActiveWatch te invită la o Vânătoare de Comori prin Colentina

ActiveWatch și partenerii săi vă invită SÂMBĂTĂ, 16 februarie, începând cu orele 11 la o vânătoare de comori prin cartierul Colentina. Evenimentul-concurs se adresează rezidenților cartierului, indiferent de vârstă, care doresc să redescopere Colentina prin povești nespuse și locuri uitate. Echipele înscrise vor primi indicii pentru a ajunge la cele mai importante repere ale Colentinei medievale, moderne, interbelice, comuniste și post-comuniste. La final, exploratorii care adună cele mai multe puncte vor fi premiați.

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 februarie 2013 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

A fost lansată prima Inițiativă Cetățenească Europeană pentru pluralism în mass-media

Cetățenii europeni pot, începând cu 7 februarie 2013, să ceară instituțiilor europene să adopte măsuri legislative care să limiteze amestecul actorilor politici și economici în mass media, semnând petiția inițiată de Inițiativa Europeană pentru Pluralism în Mass-Media (EIPM).

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 februarie 2013 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

LaBOMBA @ Modern. Modă socială pentru Rahova-Uranus

JOI – 7 Februarie 2013, orele 20:00,
Club MODERN, Str. Mihai Eminescu nr. 127

Centrul Comunitar pentru Educaţie Creativă şi Artă Activă laBOMBA vă invită la "Parada Femeii Evacuate", o prezentare de modă prin care mamele din comunitatea Rahova-Uranus se folosesc de modă ca să colecteze fonduri pentru educaţia copiilor.

Haine adunate din dulapurile femeilor din comunitatea Uranus-Rahova, tăiate şi recontextualizate de designerul Olah Gyarfas împreună cu ele, vor fi prezentate într-o paradă de modă care continuă seria de evenimente prin care arta se manifestă ca mod de intervenţie socială. Colecţia va fi prezentată la MODERN, pe 7 februarie 2013, chiar de către protagoniste. Hainele vor fi licitate ca obiecte de artă, iar banii strânşi vor folosi pentru un proiect de educaţie a copiilor din comunitate.

Proiectul atrage atenţia asupra iminentei evacuări a membrilor comunităţii Rahova- Uranus şi îşi propune, pe termen lung, construirea de locuinţe sociale pentru această comunitate.  

citeste articolul »Publicat: Luni, 4 februarie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Pichetarea CNA pentru minciunile difuzate despre referendumul privind Roșia Montană - și monitorizarea presei care documentează dezinformarea –

În dimineața de azi – 29 ianuarie – șapte activiști din campania Salvați Roșia Montană s-au legat cu lanțuri în fața sediului Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) pentru “a transmite românilor că CNA le ascunde adevărul despre Roșia Montană”. Protestatarii se referă la lipsa oricărei reacții a CNA la reclamațiile cetățenilor care au semnalat abaterile de la legea audiovizualului comise de unele televiziuni cu prilejul relatărilor privind referendumul privind mineritul din data de 9 decembrie.

Articolul integral pe BLOGUL ActiveWatch.

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 ianuarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Invitație pentru profesori la atelierul "Educație prin film documentar"

Vă invităm să luați parte la atelierul “Educație prin film documentar” organizat în București, în data de 23 februarie 2013 de ActiveWatch în parteneriat cu Asociația One World România și DocWest – Centru de Cercetare și Producție de Film Documentar al Universității Westminster, Londra. Atelierul este dedicat profesorilor care predau educație civică, discipline socio-umane și istorie, dar și opționalul “Competență în mass media”.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 25 ianuarie 2013 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

ALEGERI PARLAMENTARE 2012: 30 de zile de crimă de dezinformare în masă

ActiveWatch dezaprobă maniera prin care unele televiziuni şi actorii politici din România au privat publicul larg de accesul la informaţii privind candidaţii şi platformele electorale, în timpul campaniei pentru Alegerile Parlamentare din 9 decembrie 2012. Considerăm că aceştia s-au comportat iresponsabil şi fără simţ civic în relaţia cu publicul şi alegătorii din România. Pentru numeroasele derapaje de la informarea corectă a cetăţenilor români, unii jurnalişti şi politicieni se fac vinovaţi de crimă de dezinformare în masă.

citeste articolul »Publicat: Marti, 18 decembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități, Evenimente și activități

MEDEAnet Webinar: Despre drepturi de autor

Află ce reguli trebuie să știi în legătură cu drepturile de proprietate intelectuală și drepturile de autor dacă îți propui să-ți faci propriile materiale media cu scop educativ! Ia parte la următorul webinar MEDEAnet "Copyright Considerations for Educational Media Producers" pe 13 decembrie 2012, ora 5pm (ora României). 

citeste articolul »Publicat: Marti, 4 decembrie 2012 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Îți recomandăm Hartapoliticii.ro

Intră pe hartapoliticii.ro să afli cine sunt și ce au făcut candidații din colegiul tău! HartaPoliticii îți afișează și activitatea parlamantară a acestora într-un mod accesibil.

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 decembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Sesizarea ActiveWatch cu privire la articolul “Eu vara nu dorm, pe tata-l omor” a condus la sancțiuni din partea CNCD

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat cu avertisment ziarul Evenimentul Zilei și jurnalistele Andreea Ciulac și Irina Marinescu pentru articolul “Eu vara nu dorm, pe tata-l omor”. Titlul și conținutul articolului au fost aduse la atenția CNCD de către ActiveWatch.

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 noiembrie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Liceul Ion Neculce, sancționat cu avertisment de catre CNCD ca urmare a unei sesizări a ActiveWatch

Consiliul National pentru Combaterea Discriminării a sancționat cu avertisment liceul Ion Neculce pentru refuzarea accesului la cursuri a doi elevi înscriși în cadrul acestuia din cauza faptului că purtau părul lung. Sesizarea care a dus la sancționarea liceului a fost redactată de ActiveWatch.

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 noiembrie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

PREMII PENTRU CURAJ la Gala Persoanelor cu Dizabilități “Accesibilizați libertatea!”

ActiveWatch și Fundația Motivation România, alături de Fundația Vodafone România și Dedeman, au organizat marți, 27 noiembrie 2012, în Studioul 3 al TVR, cea de-a treia ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități “Accesibilizați libertatea”.

În cadrul evenimentului, produs în colaborare cu TVR și moderat de Cătălin Ștefănescu, au fost prezentați câștigătorii din acest an ai cursei pentru transformarea României într-o societate deschisă tuturor membrilor săi, cu toate abilitățile de care dispun.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Invitație de presă – Protest împotriva interzicerii accesului la ședințele Consiliului General al Municipiului București

CeRe - Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei organizează joi, 29 noiembrie, ora 13:15 un protest față de decizia Primarului Municipiului București, Sorin Oprescu, de a interzice accesul cetățenilor la ședințele publice ale CGMB.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

PROTEST. Ziua Internațională împotriva violenței asupra femeilor

Vă invităm duminică, 25 noiembrie, de Ziua internaţională ce marchează lupta împotriva violenţei asupra femeilor, să vă alăturați protestului ce se va desfășura în Piaţa Presei Libere,  începând cu orele 14:00, și să semnați angajamentul de a condamna și de a vă opune misoginiei, sexismului și trivializării violenței asupra femeii în mass-media.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 noiembrie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Un demers susținut de ActiveWatch: Fundaţia Culturală Roşia Montană contestă referendumul din judeţul Alba

Roşia Montană – 22 noiembrie 2012

 

Fundaţia Culturală Roşia Montană consideră că referendumul organizat în 35 de localităţi  din judeţul Alba pe data de 9 decembrie nu este altceva decât un truc al companiei Roşia Montană Gold Corporation menit să exercite presiuni asupra instituţiilor guvernamentale în vederea sprijinirii proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană şi să grăbească luarea unor decizii favorabile cu privire la controversatul proiect.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Scrisoare de protest: Organizațiile neguvernamentale contestă decizia Senatului

Scrisoare de protest: Organizațiile neguvernamentale contestă decizia Senatului

- Senatul României nu face diferența între societatea civilă și societatea în civil -


Cele 18 organizații neguvernamentale care au susținut candidatura domnului avocat Antonie Popescu pentru a fi reprezentantul societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, după ce au aflat votul Senatului din data de 20 noiembrie 2012, au decis să aducă la cunostința opiniei publice următoarele:
 

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Înscrieri la tutorat și burse până pe 10 decembrie 2012

Tutorat și burse pentru liceenii și absolvenții de liceu romi pasionați de medicină

Programul de Dezvoltare Personală Profesioniști romi în domeniul medical lansează astăzi cea de-a cincea sesiune de înscrieri în cadrul programului de TUTORAT ȘI BURSE adresat liceenilor și absolvenților de liceu romi care își doresc ca anul viitor să susțină examenul de admitere în cadrul unei instituții de învățământ din domeniul medicinei umane.

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

NO LIMIT la Gala Persoanelor cu Dizabilități – Accesibilizați libertatea!

Deși sunetul este o necunoscută pentru ei, talentul lor nu are limite: dansează, pictează, fac spectacole minunate de pantomimă, confecționează bijuterii handmade, sculptează. Fiecare pas de dans l-au învățat prin numărătoare, iar fiecare mișcare pe care o fac în ritmul muzicii demonstrează că au un potențial extraordinary, de care merită să ținem seama.

citeste articolul »Publicat: Marti, 20 noiembrie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

ActiveWatch susține Manifestul pentru copii!

Susținem Manifestul pentru copii - 10 angajamente pentru copiii din România, inițiat de organizația Salvați Copiii și UNICEF astăzi, de Ziua internațională a drepturilor copilului! Sperăm ca acest angajament - asumat și semnat de principalele partide politice din Parlamentul României (PDL, PNL, PSD, UDMR) - să atragă atenția asupra nevoii de a face curriculum-ul școlar relevant pentru schimbările din viața copiilor și tinerilor, participanți tot mai activi în cultura media.

citeste articolul »Publicat: Marti, 20 noiembrie 2012 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Vioara lui Tomescu se va auzi la Gala Persoanelor cu Dizabilități

La Gala Persoanelor cu Dizabilități, Alexandru va susţine un recital alături de tânărul pianist Alexandru Marcăş. Elev la liceul «Dinu Lipatti » din Capitală, tânărul are deficienţe vizuale, ceea ce nu îl împiedică totuşi să asimileze rapid un repertoriu impresionant şi să îl impregneze de sensibilitatea deosebită ce îl caracterizează.

citeste articolul »Publicat: Joi, 15 noiembrie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Dosar de candidat - Antonie Popescu, reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii

Dragi colegi,

vă informăm că vineri 9 noiembrie 2012, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei a depus la Biroul Permanent al Senatului României candidatura d-lui avocat Antonie Popescu pentru poziția de reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Deoarece transparența este principiul nostru călăuzitor, punem la dispoziția colegilor din mass-media și societatea civilă toate informațiile de care dispunem cu privire la activitatea d-lui Antonie Popescu, înainte și după 1990.

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Candidatul societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii

Vă informăm că astăzi, 9 noiembrie 2012, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, a depus la Biroul Permanent al Senatului României candidatura d-lui avocat Antonie Popescu pentru poziția de reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

România, în linie dreaptă cu reglementarea achizițiilor publice verzi

București, 9 noiembrie - COMUNITATEDURABILA.RO - prima comunitate de practică pentru dezvoltare durabilă din România - cere Guvernului să-şi reducă impactul asupra mediului înconjurător şi să economisească resurse prin adoptarea unei Legi a Achiziţiilor Publice Ecologice (verzi).

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Achizițiile publice verzi ar putea deveni lege în România

COMUNITATEDURABILA.RO - prima comunitate de practică pentru dezvoltare durabilă din România - cere Guvernului să-şi reducă impactul asupra mediului înconjurător şi să economisească resurse prin adoptarea unei Legi a Achiziţiilor Publice Ecologice (verzi).

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Invitație dezbatere "Prime-time-ul de seară al democraţiei"

Într-o ţară aruncată în derivă de Criza din 2008, trei luni de agitaţie electorală pot dăuna spaţiului public de dezbatere. Anul 2012 va rămâne în manualele de jurnalism drept anul în care agenda mass media şi agenda politicienilor s-au tabloidizat ireversibil. Campaniile electorale s-au transformat în spectacol, iar ştirile şi dezbaterile au ajuns la nivelul unor giumbuşlucuri de circ provincial.” (extras din raportul "Prime-time-ul de seară al democraţiei")

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Mai sunt 10 zile de înscriere în Competiție!

Au mai rămas 10 zile până la închiderea perioadei de înscriere a candidaturilor pentru toate cele cinci categorii din competiția Galei Persoanelor cu Dizabilități. Jurizarea va avea loc după data de 10 noiembrie.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 octombrie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Protest în București sub sloganul „Eliberați POSDRU de incompetență”

Astăzi, 24 octombrie, Coaliția ONGuri pentru Fonduri Structurale* împreună cu Federația AGROSTAR și Blocul Național Sindical au organizat un marș de protest între Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Guvernul României și AM POSDRU.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 octombrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Raport MARS: Susține diversitatea în presa sportivă!

Propuneri de valorificare a diversității în formarea jurnaliștilor din presa sportivă

Respectul pentru diversitate este una dintre condițiile la baza unei relatări oneste. Mai ales că există resurse și metode de formare profesională a jurnaliștilor care îi poate ajuta să conștientizeze acest fapt, după cum spun reporterii, editorii din presa sportivă, formatorii în jurnalism și educație media care au participat la atelierul MARS (Media Against Racism in Sport) organizat în Cluj-Napoca, la sfârşitul lunii mai.

citeste articolul »Publicat: Luni, 22 octombrie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Resurse, Educație media, Evenimente și activități, Resurse

Lucia va cânta la Gala Persoanelor cu Dizabilități

Lucia, adică Lucia - Maria Popescu, are 18 ani și anul trecut a fost descoperită de membrii trupei The MOOoD, după ce le-a trimis un cover al uneia dintre piesele lor.

citeste articolul »Publicat: Luni, 22 octombrie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

MEDEAnet Webinar: A Case for Media Education in the Classroom

Joi, 18 octombrie 2012, a avut loc seminarul online: "A Case for Media Education in the Classroom. Nicoleta Fotiade, coordonatoarea programului nostru de Educație Media a fost unul dintre speakeri.

citeste articolul »Publicat: Marti, 16 octombrie 2012 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Accesibilizați libertatea! Gala Persoanelor cu Dizabilități la a treia ediție

“Accesibilizați libertatea!” este îndemnul propus de cea de-a 3-a ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități, organizată de ActiveWatch și Fundația Motivation România, alături de Fundația Vodafone România și Dedeman.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 octombrie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Lansarea ediției 2012 - 2013 a programului Profesioniști romi în domeniul medical

„Am avut încredere din primul moment în acest proiect și s-a dovedit că am mizat corect. Iată că deja avem câteva generații de tineri romi care pot fi un exemplu pentru orice tânăr din România. Așa cum am spus și în alte rânduri, acest proiect se va bucura întotdeauna de sprijinul meu.”
a declarat Raed Arafat pentru conferința de lansare a ediției 2012-2013 a programului Profesioniști romi în domeniul medical

citeste articolul »Publicat: Joi, 20 septembrie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Atelierul MARS: Pentru fair-play în jurnalismul sportiv

Săptămâna trecută, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, ActiveWatch a organizat atelierul “Media, Diversitate și Rasism în Sport”. Timp de trei zile, 30 de formatori în jurnalism și educație media, jurnaliști și studenți la jurnalism au încercat să înțeleagă măsura în care presa sportivă pune în valoare diversitatea sau promovează un discurs rasist și să propună un set de activități de formare pentru studenții la jurnalism interesați de presa sportivă. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 31 mai 2012 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

VIDEO. Targul de job-uri

Tinerii romi se lovesc frecvent de refuzuri bazate pe prejudecăţi atunci când susţin un interviu pentru angajare.
Cea mai eficentă formă de luptă anti-discriminare este aceea în care populaţia majoritară ajunge să se simtă discriminată. Pentru a crea o astfel de situaţie, un fals târg de joburi în publicitate a fost pus în scenă. În cadrul interviurilor, participanţii au fost evaluaţi prin prisma unor presupuse defecte pe care nu le puteau controla: localitatea de origine, zodia, înălțimea etc. 

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 mai 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

În Pact cu Primarul

Platforma pentru București lansează marţi, 29 mai, la Cărturești, cu începere de la ora 18, Pacul pentru București 2. Documentul prezintă principalele direcţii de dezvoltare pe care, în opinia reprezentanţilor coaliţiei de ONG-uri, Bucureștiul trebuie să le urmărească pentru următorii 4 ani.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 23 mai 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

VIDEO. Tinerii romi oameni-etichetă

Ce înseamnă să discriminezi? Ce înseamnă să pui etichete oamenilor pe care nu îi cunoști?
Trei tineri romi care se pregătesc pentru medicină au purtat etichetele discriminării în spate și s-au plimbat timp de doua zile, prin cele mai aglomerate zone din București.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 aprilie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

VIDEO. Copiii romi vor să devină ce visează cu adevărat

Visurile copiilor romi sunt asemeni visurilor tuturor copiilor. Ei vor să devină piloți, polițiști, actori, medici, și lista poate continua.

Să credem în potențialul lor real și să nu îi mai privim cu neîncredere.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 aprilie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Împreună cu profesorii facem educație media în școli

Cursul-pilot de formare a profesorilor pentru competențe media și digitale – MediaSIS – debutează sâmbătă, 7 aprilie a.c., la sediul ActiveWatch.

citeste articolul »Publicat: Joi, 5 aprilie 2012 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Jandarmeria Română: între Constituție și Legea 60/1991

La dezbatere vor participa reprezentanti ai Jandarmeriei Romane, deputati si senatori din Comisiile pentru Drepturile Omului, reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor, precum si ai societatii civile si jurnalisti

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 martie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Ministrul Educației, Cătălin Baba, va participa la dezbaterea “ȘCOALA NOASTRĂ”

Ministrul Educației, Cătălin Baba, și-a anunțat participarea la proiecția specială a documentarului Școala Noastră în cadrul festivalului One World Romania și la dezbaterea care va urma vizionării filmului

citeste articolul »Publicat: Luni, 12 martie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

PROIECȚIE ROUGE PAROLE / DEZBATERE “PRIMĂVARA SAU IARNA ARABĂ?”

16.03 / 12.00 / S.N.S.P.A./ Sala 12 Cât de complicat este drumul unui stat către o democrație reală? Cât de mare este diferența între democrația declarată și democrația manifestă? Revoluția Arabă a erupt într-o țară în care puțini s-ar fi așteptat, generând un cutremur politic în toată lumea

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 martie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

PROIECȚIE DOCUMENTAR “ȘCOALA NOASTRĂ” ȘI DEZBATERE POST VIZIONARE

14.03 / 6 p.m. / Sala Horia Bernea, Muzeul Țăranului Român Proiecție specială a documentarului Școala Noastră în cadrul festivalului One World Romania și la dezbatere post vizionare. Școala Noastră documentează una dintre cele mai urgente și complexe probleme cu care se confruntă nu doar România, ci Europa întreagă: Integrarea romilor

citeste articolul »Publicat: Marti, 6 martie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Concurs pentru jurnaliști: "Ce va fi când va fi mare?"

Dacă ești jurnalist și ai scris despre romi, discriminare, stereotipuri și prejudecăți, poți participa la concursul "Ce va fi când va fi mare?" Concursul de presă încurajează realizarea de materiale jurnalistice având ca subiecte discriminarea, stereotipurile și prejudecățile la care sunt supuse persoanele care aparțin minorității romilor, ca fenomene ce le afectează acestora orizontul educațional și profesional

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 1 februarie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

VIDEO. Copiii romi visează ce-i lăsăm noi să viseze - campanie antidiscriminare

Campania antidiscriminare Profesioniști romi în domeniul medical expune fără menajamente efectele dramatice produse de neîncrederea în capacitatea de dezvoltare a copiilor romi.

citeste articolul »Publicat: Luni, 30 ianuarie 2012 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Identitate și stereotipuri la adresa romilor

ActiveWatch si Asociatia Pro Democratia (APD) in parteneriat cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) au organizat astazi, 8 decembrie 2011, dezbaterea Identitate si stereotipuri. Conturarea perceptiei despre romi in viziunea mass-media, desfasurata in cadrul proiectului „Romii intre stereotipuri si bune practici

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 decembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Identitate și stereotipuri la adresa romilor

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP) și Asociația Pro Democrația (APD) în parteneriat cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au organizat astăzi, 8 decembrie 2011, dezbaterea Identitate și stereotipuri

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 decembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Invitație eveniment: Identitate şi stereotipuri. Conturarea percepţiei despre romi în viziunea mass media

Joi - 8 decembrie 2011, ora 10:00 la Hotel Ramada Plaza, Sala Europa, Bulevardul Poligrafiei nr. 3-5 Asociaţia Pro Democraţia (APD) şi ActiveWatch–Agenţia de Monitorizare a Presei (AW-AMP) în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), au deosebita plăcere de a vă invita la evenimentul: Identitate şi stereotipuri

citeste articolul »Publicat: Marti, 6 decembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități și-a desemnat câștigătorii

Pe scena Galei au evoluat trupele Dance Trauma din Cluj, alături de toboșarul Andrei Strătilă, Timpuri Noi, Vița de Vie, Alexandrina & Band și dansatorii Yoshihiro Katayama, Elena Măruță, Mădălina Marin și Mohammad Abedin Nehjadi

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 decembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - 131 de înscrieri în Competiția "Educație fără bariere"

131 de candidaturi au fost înscrise la Ediția “Educație fără bariere” a Galei Persoanelor cu Dizabilități, la cele cinci categorii ale competiției, iar 124 au intrat în competiție. Au fost înscrise în competiție realizări emoționante, fie ale persoanelor cu dizabilități, fie ale unor instituții, organizații neguvernamentale, organizații de media sau companii, pentru integrarea celor cu dizabilități în școală, în câmpul muncii sau în societate

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 noiembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Votează candidații înscriși în Competiția "Educație fără bariere"

Declarăm deschisă perioada de votare din partea publicului pentru secțiunea “Oameni cu desăvârșire”. Până în data de 25 noiembrie, publicul își poate susține candidații preferați, votând pe site-ul www

citeste articolul »Publicat: Joi, 10 noiembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Cursuri GRATUITE de Jurnalism și Cultură Media pentru adolescenții din cartierul Colentina

ActiveWatch în parteneriat cu Asociația Jurnaliștilor Rromi organizează cursuri gratuite de Jurnalism și Cultura Media pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani din cartierul Colentina.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 noiembrie 2011 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Vernisaj: „Fii informat, cunoaşte-ţi drepturile!”

ActiveWatch  a organizat miercuri, 3 noiembrie, vernisajul expoziţiei de pictură „Fii informat, cunoaşte-ţi drepturile!”.  Evenimentul a avut loc la Club Fabrica din Bucureşti şi a reunit lucrările a 21 de copii din centre de plasament şi familii defavorizate

citeste articolul »Publicat: Vineri, 4 noiembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

„Pinocchio se face mare!” - spectacol magic susținut de copii instituționalizați

ActiveWatch a organizat miercuri, 3 noiembrie, evenimentul artistic antidiscriminare „Pinocchio se face mare!”, la Club Fabrica din București. Evenimentul a fost pregătit și susținut de 35 de copii de la Centrul de primire în regim de urgență „Pinocchio”, Sector 1

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 noiembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Ultima săptămână de înscrieri în Competiție

Mai sunt 7 zile până la închiderea perioadei de înscrieri în Competiția Galei Persoanelor cu Dizabilități. Anul acesta, competiția are cinci categorii de premiere: Oameni cu desăvârșire, dedicată persoanelor cu dizabilități care au avut împliniri remarcabile în context educativ, Angajatorii abilității, pentru angajatorii de pe piața liberă a muncii care au inclus persoanele cu dizabilități în activitatea lor, Promovează abilitatea, dedicată ziariștilor și media care au prezentat corect și au susținut cauza persoanelor cu dizabilități, Porți deschise – pentru instituțiile și companiile care au înțeles că accesibilizarea sediilor pentru persoane cu dizabilități nu trebuie să rămână doar pe hârtie, și Școala tututor abilităților – pentru a premia eforturile unităților de învățământ de integrare a persoanelor cu dizabilități

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 noiembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Deschidem competiția "Educație fără bariere"

Declarăm deschise, din data de 12 Octombrie, înscrierile pentru toate cele cinci categorii. Jurizarea are loc după data de 10 noiembrie, ultima zi de înscrieri pentru candidaturi. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Persoanelor cu Dizabilități, care va avea loc în seara zilei de 29 noiembrie, și, în aceeași zi, printr-un comunicat de presă difuzat către media centrale și locale

citeste articolul »Publicat: Sambata, 1 octombrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Concurs pentru jurnaliști "Dezvăluiri din Bucureștiul absurd"

Dezvăluiri din Bucureștiul absurd - componenta de pregătire și suport pentru jurnaliști

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 septembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Tutorat pentru elevii romi care vor o carieră în medicină

BURSE ȘI MEDITAŢII GRATUITE - 200 DE LOCURI Elevii romi care sunt în clasa a XII-a sau a XIII-a, în anul școlar 2011 - 2012 şi care îşi doresc să urmeze o carieră în domeniul medical pot beneficia de burse lunare în valoare de 200 de lei şi de meditaţii în regim gratuit la materiile biologie, chimie sau fizică

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 septembrie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

România – o țară în care democrația se practică doar cu aprobare de la Guvern

Joi, 15 septembrie, la Camera Deputaților, a avut loc o întâlnire între organizații non-guvernamentale, sindicate, reprezentanți ai partidelor politice parlamentare, pe de o parte, și, pe de altă parte, ai Ministerului Administrației și Internelor pentru a dezbate proiectul de Lege privind adunările publice (Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice)

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 septembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Alianța pentru Statul de Drept cere dezbatere publică pentru proiectul de modificare a Legii minelor nr. 85/2003

Astăzi, 5 septembrie 2011, Alianță pentru Statul de Drept* a solicitat public Biroului Permanent al Camerei Deputaților să returneze proiectul de lege privind modificarea Legii minelor nr. 85/2003 în comisiile de specialitate, pentru a fi supus unei reale dezbateri publice.

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 septembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Dezbatere publica pentru modificarea si completarea legii privind reforma din Sanatate

Suspendisse enim lorem, rhoncus at bibendum nec, ultricies ut arcu. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Cras luctus venenatis nibh, adipiscing ullamcorper lacus convallis ut

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Competiția "Educație fără bariere"

Anul acesta, Gala este dedicată incluziunii școlare a copiilor cu dizabilități, astfel încât competiția premergătoare evenimentului crește cu o nouă categorie: Școala Tuturor Abilităților

citeste articolul »Publicat: Luni, 1 august 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

UPDATE: Cursul ONAIR dupa 1 an

În anul școlar 2010-2011, mai mult de 300 de elevi din 23 de școli din toată țara au urmat cursul OnAir. Pachetul educațional pus la dispoziție online pe site-ul ActiveWatch a stat la baza lecțiilor. În prezent, pregătim un material de prezentare a impactului, bazat pe comentariile și experiența elevilor și profesorilor implicați în curs. Am primit feedback de la jumătate dintre aceștia. Mai jos, puteți citi o selecție de impresii culese din jurnalul de bord al profesorilor.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 29 Iulie 2011 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

PROFESIONIȘTI ROMI: ULTIMELE 6 ZILE DE ÎNSCRIERE PENTRU BURSE ÎN DOMENIUL MEDICAL

Studenții romi la facultățile de medicină și farmacie sau colegii medicale, medicii rezidenți romi și elevii romi la școli postliceale medicale vor beneficia de burse de până la 3500 de euro pe an, precum şi de pregătire în cadrul centrelor de mentorat

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 Iulie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Cerem demisia ministrului Kelemen Hunor!

Zeci de reprezentanți ai societății civile au protestat astăzi în fața Ministerului Culturii și au cerut demisia ministrului Kelemen Hunor, ca reacție la decizia de descărcare de sarcină arheologică a Masivului Cârnic, de la Roșia Montană. Timp de două ore, protestatarii și-au manifestat dezacordul față de susținerea proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană, au scandat lozinci și au fluturat pancarte cu mesaje împotriva ministrului Kelemen Hunor. Zeci de reprezentanți ai societății civile au protestat astăzi în fața Ministerului Culturii și au cerut demisia ministrului Kelemen Hunor, ca reacție la decizia de descărcare de sarcină arheologică a Masivului Cârnic, de la Roșia Montană. Timp de două ore, protestatarii și-au manifestat dezacordul față de susținerea proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană, au scandat lozinci și au fluturat pancarte cu mesaje împotriva ministrului Kelemen Hunor.

citeste articolul »Publicat: Marti, 19 Iulie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - a doua Ediție: Educație fără bariere

Gala Persoanelor cu Dizabilități organizată de  Active Watch-Agenția de Monitorizare a Presei și Fundația Motivation România a ajuns la a doua ediție. Anul acesta, accentul campaniei publice, defășurate pe o perioadă de aproape două luni, va fi pus pe educația și accesul la școală al persoanelor cu dizabilități, premise pentru integrarea lor socială

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 6 Iulie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Apel pentru o democrație autentică

ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei alături de Asociația Pro Democrația au lansat, astăzi, un apel către autoritățile și instituțiile politice pentru demararea unui proces structurat și responsabil de consultări sistematice și sincere cu întreagă societate românească atât în privință reformei constituționale, cât și administrative, precum și pentru organizarea unui referendum național în privință modificării hărții administrative a țării.

citeste articolul »Publicat: Marti, 14 iunie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

SHARP: Ce au învățat elevii din Slatina la atelierul de educație media

Pe 3 iunie ne-am întâlnit cu elevii care au luat parte la atelierul de educație media SHARP desfășurat la începutul lunii aprilie la Școala Nr.1 din Slatina. Cu această ocazie, elevii (cu vârste între 11 și 14 ani) au vizionat materialele video realizate de ei înșiși cu asistență din partea echipei ActiveWatch și au discutat pe marginea rezultatelor atelierului de patru zile.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 10 iunie 2011 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Cum percep bucureștenii democrația locală

63 % dintre locuitorii Capitalei sunt mândri că sunt bucureșteni, însă doar 19 % sunt interesați de participarea civică. Gradul de nemulțumire a locuitorilor din cele șase sectoare ale Bucureștiului, principalele lor preocupări legate de viață în Capitală și nivelul participării lor civice se regăsesc în rezultatele sondajului de opinie „Democratia locală în Bucuresti”, care a fost realizat și lansat astăzi de Compania de Cercetare Sociologică și Branding (CCSB), la comanda Asociației Pro Democrația.

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 iunie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

SHARP: La Slatina, Puya și educația media au făcut casă bună

In perioada 1 - 4 aprilie 2011, ActiveWatch in parteneriat cu Fundatia ELMI si Scoala Generala Nr.1 din Slatina (judetul Olt) au organizat un atelier de educatie media dedicat elevilor cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani. Astfel, timp de patru zile, 14 elevi ai scolii slatinene au invatat sa descifreze mesaje media si sa produca mini-proiecte audiovizuale.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 15 aprilie 2011 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

PESTE TREI CANDIDAȚI PE LOC LA BURSELE ÎN DOMENIUL MEDICAL PENTRU ROMI

273 de tineri romi care studiază în domeniul medical s-au înscris în perioada 12 aprilie – 27 iulie 2011 pe platforma BurseRomi.ro pentru a fi selectați în cadrul centrelor de mentorat organizate la nivel național

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

COMUNICAT DE PRESĂ O GENERAȚIE DE SPECIALIȘTI ROMI ÎN DOMENIUL MEDICAL

Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, în perteneriat cu Fundația Roma Education Fund România, Asociația Medicilor Rezidenți, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN și Open Society Institute desfășoară proiectul O generație de specialiști romi în domeniul medical

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

BURSE PENTRU ROMI ÎN DOMENIUL MEDICAL: LANSARE DE PROIECT

Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, în perteneriat cu Fundația Roma Education Fund România, Asociația Medicilor Rezidenți, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN și Open Society Institute desfășoară proiectul O generație de specialiști romi în domeniul medical

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Profesioniști romi: BURSE ȘI MEDITAŢII GRATUITE PENTRU LICEENII ROMI

Elevii romi care trec în clasa a XII-a sau a XIII-a și care își doresc s ăurmeze o carieră în domeniul medical vor beneficia de burse lunare în valoare de 200 de lei şi de meditaţii în regim gratuit la materiile biologie, chimie sau fizică

citeste articolul »Publicat: Sambata, 19 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Profesioniști romi: Înscrieri în program

ANUNȚ: TINERII ROMI SE POT ÎNSCRIE ÎN PROGRAMELE "O GENERAȚIE DE SPECIALIȘTI ROMI ÎN DOMENIUL MEDICAL" Tinerii aparținând minorității rome vor putea alege între două secţiuni de pregătire, în funcţie de etapa educaţională în care se află, în cadrul programului "O generaţie de specialişti romi în domeniul medical ": - Componenta de burse, mentorat şi tabere de advocacy se adresează studenţilor la facultăţile de medicină şi farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenţi şi elevilor la şcoli postliceale medicale

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

DEZBATERE. Rosia Montana a implinit 1880 de ani. Salvati Rosia Montana?

Mirajul aurului de la Roșia Montană este asociat de unii cu ideea de progres. Există tot mai multe voci care se opun acestei idei, însă cu greu răzbat în presa românească. Argumentele în defavoarea exploatării miniere de la Roșia Montană sunt aproape absente în publicațiile românești. În ultimul an, patru jurnaliști au semnalat către ActiveWatch că angajatorii îi descurajează să publice materiale pe această temă. Dacă nu ați avut unde să citiți asta, vă anunțăm că Roșia Montană a împlinit ieri 1880 de ani de atestare istorică.

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 februarie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Gala persoanelor cu dizabilități - Ediția I

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Fundația Motivation România au organizat în data 16 noiembrie 2010, în Studioul 3 al TVR, Gala Persoanelor cu dizabilități „Angajează Abilitatea!”

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 decembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Comunicat presa: concluziile conferintei Legalitatea si oportunitatea diametralei Buzesti-Berzei-Uranus-Calea Rahovei

Joi, 25 noiembrie, a avut loc conferinta de presa Legalitatea si oportunitatea diametralei Buzesti-Berzei-Uranus-Calea Rahovei. Au participat: Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Doina Vella, reprezentant Asociatia Pro_Do_Mo, Dumitru Dobrev, avocat, Cecilia Badea, avocat, Nicolae Radulescu Dobrogea, presedinte Fundatia Eco Civica, Ionut Pitulescu, Centrul de Cercetare interculturala Anthropoesis, reprezentanti ai cetatenilor expropriati

citeste articolul »Publicat: Joi, 25 noiembrie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Câștigătorii Ediției "Angajează Abilitatea"

Categoria „Promovează abilitatea" Premiul cel mare s-a acordat ziaristei Oana Dan, de la Evenimentul zilei pentru curajul cu care a promovat, în contextul unei prese prea puțin interesate de izbânzi, efortul oamenilor cu dizabilități de a fi acceptați ca oameni cu abilități

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 noiembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Juriul Ediției "Angajează Abilitatea"

citeste articolul »Publicat: Luni, 1 noiembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei a organizat astazi, 26 octombrie, dezbaterea „Ziaristi pe urmele fondurilor europene”

evenimentul care marcheaza finalul celei de-a patra editii a proiectului „Transparenta Fondurilor Europene” (TFE). Evenimentul a fost prilejuit de lansarea raportului „Transparenta fondurilor europene in Romania

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 octombrie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Faceti loc persoanelor cu dizabilitati in Romania !

Unii veti spune ca au loc, altii ca nu stiti cum sa le faceti loc, altii ca nu prea sunt oameni cu dizabilitati. Toti aveti dreptate. Au loc acasa la ei, departe de vazul si stima noastra. Nu s-au inventat inca niste modele standard care sa mearga pentru orice situatie si in orice societate si, oficial, sunt prea putini cu dizabilitati ca sa ne ingrijoram. Pentru ca statul spune in statistici ca numai 4% din populatie sunt oameni cu dizabilitati, desi media internationala si europeana este intre 10% si 12 %.

citeste articolul »Publicat: Luni, 25 octombrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Invitatie. Dezbatere publica pe tema actelor de identitate

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, APADOR-CH, Asociatia pentru Apararea Libertatilor Publice si Asociatia pentru Tehnologie si Internet va invita vineri, 22 octombrie, orele 11:00, la o dezbatere pe tema actelor de identitate si a noului proiect de lege supus dezbaterii publice de catre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI)

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 20 octombrie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Cat de sustenabile si prietenoase cu mediul sunt investitiile din fondurile structurale?

Vineri, 15 octombrie au avut loc, la Brasov, lucrarile conferintei “Dezvoltare durabila si resurse umane” in prezenta a peste 140 de beneficiari si potentiali beneficiari de finantare europeana preocupati de sustenabilitatea proiectelor europene

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 octombrie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

ANGAJEAZA ABILITATEA! – Gala Persoanelor cu Dizabilitati

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Fundatia Motivation Romania organizeaza prima editie a Galei Persoanelor cu Dizabilitati. O zi pe an vom oferi un spatiu public de intalnire intre persoanele cu dizabilitati, angajatori publici si privati, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si mass-media. O zi pe an in care noi, cu totii, sa ne unim fortele in a promova abilitatile persoanelor cu dizabilitati si in a le arata recunoastere celor care lucreaza pentru ca aceste persoane sa fie alaturi de noi in toate aspectele vietii sociale.

citeste articolul »Publicat: Luni, 20 septembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

DEZBATERE. Ce sa credem despre carțile de identitate biometrice?

De anul viitor, pe buletine ar putea figura și amprentele. Ministerul Administrației și Internelor (MAI) elaborează un proiect legislativ care prevede ca buletinele de identitate să conțină un cip (cuprinzând informații personale) și date biometrice (amprentele digitale ale deținătorilor, imaginea facială), începând de la 1 ianuarie 2011. Propunerea va fi supusă dezbaterii publice mâine, 20 august, începând cu orele 12.00, la sediul MAI din Piața Revoluției nr 1A, Sector 1, Sala de Marmură, etaj 2, intrarea A1. Cel mai probabil, am face bine să nu ratăm evenimentul.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 august 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Cursul ONAIR "Să descoperim împreună ce se află în spatele știrilor"

ActiveWatch anunță un nou produs educațional destinat elevilor de liceu pentru dezvoltarea gândirii critice în raport cu mesajele media.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 august 2010 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități, Resurse

Proiecte europene: SHARP – noile media și spiritul civic

Vă anunțăm lansarea proiectului european “SHARP – A Platform for Sharing And Re/Presenting“ în România.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 aprilie 2010 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

ONAIR: Testarea pachetului educațional “Să descoperim împreună ce se află în spatele știrilor”

Timp de 8 săptămâni, trei profesori din Aiud, Baia-Mare și Petroșani testează pachetul educațional ONAIR împreună cu elevii lor în timpul orelor de Competență în Mass Media, Limba și Literatura Engleză și Sociologie. Elevii se vor familiariza cu modul de producere a știrilor și căutarea informațiilor online, vor diseca abordarea senzaționalistă a știrilor și reprezentarea stereotipă a grupurilor minoritare și vor produce propriul buletin de știri. 

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 aprilie 2010 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Redactia Transparenta Fondurilor Europene 2010

Programul „Transparenta Fondurilor Europene” are propria redactie. Timp de cinci luni, zece jurnalisti alesi pe spranceana vor scormoni prin ungherele unor proiecte care se deruleaza romaneste pe bani cu finantare europeana

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 aprilie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Solutiile pentru deblocarea fondurilor europene sunt vazute diferit de actorii sociali

Beneficiarii fondurilor europene au pus pe masa de discutii un set de solutii pentru deblocarea proiectelor finantate din Fondul Social European in cadrul unei intalniri de lucru cu reprezentantii institutiilor responsabile

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 31 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei lanseaza site-ul www.urbanitate.activewatch.ro

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de partenerii din cadrul proiectului „Parteneriat pentru Buna Guvernare III – Capitolul Dezvoltare Durabila”, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Pro Democratia, Asociatia pentru Tranzitie Urbana si Centrul de Resurse pentru participare publica, anunta lansarea site-ului www

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

„Transparenta pentru integritate!” - informare post-eveniment

In perioada 12-13 martie 2009 a avut loc la Bucuresti seminarul de instruire si suport pentru jurnalisti –„Transparenta pentru integritate!”. Evenimentul a fost organizat de ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei , in cadrul proiectului „Transparenta fondurilor europene in Romania”, proiect finantat din fonduri Phare 2007 (Facilitatea de tranzitie)

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

ONAIR: Utilizarea noilor media în educație. Studii de caz din România și alte cinci țări europene

De azi găsiți online pe site-ul proiectului ONAIR o bază de date în limba engleză cu bune practici în folosirea media la clasă, strânse de la profesori din șase țări partenere în proiect (Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România). Cele 50 de studii de caz colectate în Romania descriu proiecte derulate în clasă cu elevii, pentru implementarea cărora profesorii au folosit diverse media, dar mai ales internetul.

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 martie 2010 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități, Resurse

AW-AMP lanseaza Transparenta fondurilor europene - Componenta de pregatire si suport pentru jurnalisti

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei lanseaza programul de pregatire si suport pentru jurnalisti: „Transparenta pentru integritate!” Programul se adreseaza jurnalistilor din presa centrala si locala din Romania si are ca scop pregatirea acestora pentru monitorizarea traseului fondurilor europene, de la accesare pana la post implementare

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 februarie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Informare lansare proiect - Transparenta fondurilor europene in Romania

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei anunta continuarea pe parcursul anului 2010 a activitatilor din cadrul programului Transparenta fondurilor europene in Romania Incepand din anul 2006, echipa AMP desfasoara in cadrul programului Transparenta fondurilor europene activitati menite sa transparentizeze derularea procesului de absorbtie a fondurilor europene in Romania

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 februarie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Lansare proiect - Parteneriat pentru Buna Guvernare - Capitolul III: Dezvoltare durabila

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei anunta lansarea proiectului Parteneriat pentru Buna Guvernare - Capitolul III: Dezvoltare durabila Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Pro Democratia, Asociatia pentru Tranzitie Urbana si Centrul de Resurse pentru participare publica

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 februarie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Parteneriat pentru dezvoltare durabila – un nou proiect finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane

Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu Agentia de Monitorizare a Presei anunta lansarea proiectului Parteneriat pentru dezvoltare durabila. Proiectul va asigura resursele necesare pentru implementarea componentei orizontale „dezvoltare durabila” din proiectele finantate de Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) prin Fondul Social European

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 februarie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

ONAIR: Raport cercetare "Utilizarea media în clasă"

Scopul cercetării este de a înțelege măsura în care profesorii folosesc diverse media la clasa și cu ce grad de competență, cât și percepția și atitudinea acestora si a elevilor lor, deopotrivă, față de mijloacele de comunicare în masă.

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 februarie 2010 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități, Publicații

Absorbtia fondurilor europene pusa in pericol prin limitarea accesului

Lansarea raportului "112 pentru Fonduri Structurale" Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe si Coalitia „ONG-uri pentru Fondurile Structurale” au lansat luni, 14 decembrie 2009, raportul „112 pentru Fonduri Structurale”, in cadrul unui eveniment care a asezat la masa de discutii reprezentanti ai ONG-urilor, ai autoritatilor locale si ai institutiilor responsabile de gestionarea banilor europeni

citeste articolul »Publicat: Luni, 14 decembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Joi, 22 octombrie, AMP alaturi de CRJI au lansat raportul Transparenta fondurilor europene in Romania 2009

Transparenta fondurilor europene in Romania - Jurnalism de investigatie. Liberul acces la informatiile de interes public. Analiza media. Studii de caz. ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie au incheiat pe 22 octombrie sirul de evenimente nationale organizate in Cluj, Iasi si Bucuresti , cu ocazia lansarii raportului Transparenta fondurilor europene in Romania - Jurnalism de investigatie

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 octombrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Cazierul guvernării 2008 - 2011

ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația Pro Democrația și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, cu sprijinul Academiei Cațavencu coordonează proiectul Cazierul guvernării 2008 - 2011.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 martie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

ONAIR: Noile Media, instrument de învățare în clasă

ActiveWatch a demarat proiectul ONAir în România. Scopul proiectului este de a-i ajuta pe profesori să exploateze potențialul de atractivitate al Noilor Media asupra tinerei generații, cu scopul de a capta atenția elevilor și de a-i motiva să deprinda abilități de înțelegere și producere a mesajelor media, dar și de a-i ajuta să se raporteze critic la informațiile transmise prin media.

citeste articolul »Publicat: Marti, 6 ianuarie 2009 · comentarii · Educație media, Evenimente și activități

Coaliția 112 pentru Fondurile Structurale

Coaliția ONGuri pentru Fonduri Structurale își propune să trateze lipsa de transparență și comunicare precum și nivelul scăzut de accesibilitate al fondurilor europene postaderare pentru organizații neguvernamentale. O dată faza de programare depășită, au apărut dificultăți legate de faza de implementare, dificultăți cu atât mai mari cu cât instituțiile responsabile de administrarea fondurilor europene sunt nepregătite și nu au sisteme și proceduri rodate care să asigure funcționarea sistemului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 ianuarie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

PLATFORMA „Împreună pentru un oraş mai bun”

Pactul pentru București, 2008

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 mai 2008 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Eu fac știrile!

Proiectul de comunicare cu mediul rural "Eu fac știrile!", componenta a programului "Satul românesc, sat european", inițiat de Delegația Comisiei Europene în România împreună cu Agenția de Monitorizare a Presei și DC Communication, își propune să aducă temele presei din teritoriu spre centru.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 octombrie 2006 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

';