ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei a lansat campania antidiscriminare Profesioniști romi în domeniul medical, cu mesajul „Copiii romi visează ce-i lăsăm noi să viseze” , marți, 13 decembrie, la Cafe Godot, în cadrul unei intalniri între jurnaliști, profesioniștii romi, experți antidiscriminare și echipa proiectului.

Campania antidiscriminare are misiunea de a combate prejudecățile despre persoanele de etnie romă și despre capacitatea acestora de a deveni profesioniști cu înaltă calificare.

Mircea Toma, președinte ActiveWatch: ”Dupa 600 de ani de robie, eliberarea romilor s-a produs fără o asistență care să le asigure tranziția către o condiție socială egală cu a celorlalți cetățeni. Au rămas marginali și stigmatizați ca marginali. Marginalizarea generează sărăcie, sărăcia - delincvență, iar delincvența consolidează stigma. Acest cerc vicios poate fi spart cu o intervenție din exteriorul său: copiii născuți în marginalitate să fie sprijiniți pentru a accede la educație în condiții de normalitate.”

Mugur Ciumăgeanu, psiholog: „Daca vreți, eu percep discriminarea ca pe o infecție care se ia pe calea aerului și care se vindecă pe calea inimii. Dacă zilnic cei din jur îi aplică unui copil etichete ca „hoț”, „prost”, „nespălat”, acel copil va începe să cedeze și să creadă în această imagine a lui. Practic, încetează să lupte și se va comporta așa cum se așteaptă ceilalți. Cred că este timpul să ne uităm la copilul rom ca la o persoană în devenire, înlăturând „regula” pe care o avem noi în minte despre etnia acestuia. Adică să-i dăm libertatea de a se dezvolta pe deplin.”

La întâlnire, profesioniștii romi au povestit celor prezenți cum au reușit să depasească nenumaratele obstacole sociale pentru a deveni ceea ce sunt astăzi.

Experiment social "Ce va fi când va fi mare?"

 

Mai multe detalii pe www.profesionistiromi.ro

ActiveWatch / CC BY 3.0