Bună guvernare

Solidarizare cu societatea civilă din Ungaria

, 16 Sep 2014

ActiveWatch se alătură acțiunii de solidarizare cu societatea civilă din Ungaria, în urma abuzurilor fără precedent asupra organizațiilor independente și incomode pentru autoritățile de la Budapesta. Acțiunea de solidarizare a strâns peste 300 de organizații neguvernamentale din Europa (vezi lista semnatarilor aici). Redăm textul integral al mesajului de solidaritate. Mai multe detalii aici și aici.

Stimate domnule Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene,
Stimate domnule Martin Schulz, președintele Parlamentului European,
Stimate domnule Herman Van Rompuy, Președintele interimar al Consiliului European,
Stimate domnule Donald Tusk, Președintele desemnat al Consiliului European,
Stimate domnule Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului, Consiliul Europei,


Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile europene, considerăm că o societate civilă bine dezvoltată este o parte esențială a democrațiilor sănătoase și stabile. În calitate de cetățeni activi și responsabili, împărtășim cu mândrie valorile comune, cultura politică și normele juridice ale Uniunii Europene și ale aliaților săi.

Prin urmare, ne simțim obligați să răspundem la evenimentele din ultimele zile, care au loc sub pretextul unei lupte politice democratice și legitim din punct de vedere legal în Ungaria, membru al alianțelor politice europene și transatlantice.

Suntem foarte îngrijorați de faptul că, odată cu realegerea guvernuui Viktor Orbán, în aprilie 2014, a fost demarată o campanie care compromite credibilitatea și amenință independența organizațiilor societății civile maghiare.

Luni, 8 septembrie a.c., campania de intimidare a atins un nou nivel, atunci când mai mulți ofițeri de poliție și procurori au percheziționat birourile Fundației Ökotárs și Fundației DemNet, precum și apartamentele personale ale angajațiilor din cele două fundații, în căutarea unor documente și dosare ce vizau funcționarea lor de drept. Ambele fundații au o reputație remarcabilă în sectorul ONG din Europa Centrală și de Est, întemeiată pe expertiză, experiență, standarde ridicate și bune practici. Acestea sunt, de fapt, calitățile care le-au calificat pentru a fi desemnate ca operatori ai Fondului Civic al SEE din Ungaria, fond al cărui donator important este guvernul norvegian. Deoarece acest Fond este administrat în afara controlului direct al guvernului Orban și pentru că este dedicat unor organizații care monitorizează statul de drept, încălcarea drepturilor omului și actele de discriminare, acțiunile guvernului au crescut în intensitate în ultimele zile, într-o demonstrație de forță fără precedent.

Hărțuirea organizațiilor societății civile maghiare de către guvernul Orban, în încercarea de a suprapune un control deplin al statului asupra activității lor, este o încălcare directă a libertăților fundamentale și a principiilor Uniunii Europene. Este inacceptabil ca un astfel de comportament – astfel de abuziri asupra sectorului ONG fiind specifice regimurilor autocratice din Belarus, Rusia și Azerbaidjan - să fie tolerat în inima Uniunii Europene.

Noi, subsemnații, reprezentanți ai sectorului ONG din Europa, ne exprimăm solidaritatea cu sectorul ONG independent în Ungaria.
Ne exprimăm dorința de cooperare în cadrul unor structuri internaționale, unde gândirea liberă, independentă și critică să ocupe un loc de necontestat.
Facem apel la memorie și la istoria recentă a societăților din Europa Centrală și de Est. Ne exprimăm angajamentul de a refuza politici dictatoriale și denunțăm această manifestare a puterii autoritare din Ungaria.

Stimati domni,

În lumina evoluțiilor recente din Ungaria, noi, subsemnații, reprezentanți ai sectorului ONG din Europa, facem un apel către Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul European să nu rămână inactive și să preia inițiativa în demararea unor măsuri diplomatice, dar și a unor măsuri eficiente de intervenție pentru a preveni subminarea valorilor democratice într-un stat membru al Uniunii Europene.

Având în vedere că situația actuală din Ungaria constituie o altă încălcare gravă a valorilor fundamentale pe care se întemeiază Uniunea Europeană, facem apel la UE să aplice măsurile prevăzute de Tratatul de la Lisabona în articolul 7 privind încălcări grave și persistente ale democrației, libertății și statului de drept în oricare dintre statele membre ale UE. Facem apel la Comisia Europeană și Parlamentul European să facă uz de decizia cadru adoptată în martie 2014, privind amenințările sistemice asupra statului de drept, dar și să inițieze un dialog cu guvernul ungar, pentru a preveni escaladarea încălcărilor drepturilor civile.

Suntem îngrijorați de faptul că acțiunea guvernului ungar nu ar trebui să fie trecută cu vederea, ca făcând parte dintr-o serie de evenimente nesemnificative. Organizațiile civice, care sunt acum sub atac, acționează ca un bastion în efortul de a proteja și de a promova chiar valorile care stau la baza Uniunii Europeane: respectarea drepturilor omului, a democrației, a libertății, participarea cetățenilor, toleranță și solidaritate.

Suntem convinși că organizațiile civice maghiare nu ar trebui să rămână singure în lupta lor de a apăra legitimitatea și independența lor, și că acest caz merită atenția celor mai înalte instituții europene.
 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024